Onko omaisista huolehtiminen pakkopullaa?

yhteisöpedagogit

Vuosi 2011 on Euroopan vapaaehtoistoiminnan vuosi. Sosiaalialan vapaaehtoistyö on melkein pelkästään naisvoimin toimiva kansalaistoiminta. Sosiaalialan järjestöissä vapaaehtoistoiminnalla on pitkät perinteet ja monissa se on yksi toiminnan kulmakiviä. Vertaistuki on esimerkiksi yksi tärkeimpiä vapaaehtoistoiminnan muotoja, sillä saman tilanteen kokeneet ovat ne jotka voivat auttaa parhaiten. Silti yksityinen sosiaali- ja terveysala on yhteiskuntamme nopeimmin kasvavia sektoreita. Hoidon ja hoivan tarve lisääntyy vauhdilla erityisesti väestön ikääntymisestä johtuen. Lisäksi sosiaalialan vapaaehtoistoiminnan työn tulevaisuus ei näytä kovinkaan selkeältä. Palvelujen tarve ja sitä kautta työvoiman tarve tulevat lisääntymään. Useimmat vapaaehtoistoiminnan muodoista ovat määräaikaisia projekteja, joita raha-automaattiyhdistys RAY rahoittaa, mikä tarkoittaa sitä, että mitä enemmän me suomalaiset rahapelejä pelaamme, sitä paremmin vapaaehtoistyöjärjestömme toimivat.

Nykyään puhutaan hyvinkin usein siitä, ettei sosiaalialan vapaaehtoistoiminnalla ole tulevaisuutta ja jatkuvasti ikääntyvän väestön takia ihmiset JOUTUVAT huolehtimaan läheisimmistä, kun he hoitoa ja tukea tarvitsevat. Lähimmäisten hoitoa pidetään pelottavana ja vaikeana asiana. Ymmärrämme, että se tulee olemaan vaikeaa ja mahdollisesti henkisesti kuormittavaa, sillä ei ole helppoa nähdä kun läheinen kärsii. Mutta jos haluaa läheiselleen parasta, miksi sitten jättäisi hänet pelkästään valtion tai toisten vapaaehtoisten ihmisten vastuulle? Itseasiassa ne jotka eniten tarvitsevat valtion ja vapaaehtoisten tukea, ovat ne joilla ei ole omaisia. Koska ihminen heikkona kaipaa läheisiään kaikista eniten, hän ei saa sitä rakkautta ja tukea jota todella kaipaa. Sitä ei saa vierailta jotka käyvät hänen luonaan kerran viikossa. Lähimpien rakkaus on eri asia ja sitä ei korvaa mikään.

Suomalaisen yhteiskunnan ongelma on se, että läpi sen historian suomalaiset ovat aina arvostaneet itsenäisyyttä ja oman elämän rakentamista, ja sitä kautta omasta lapsuuden perheestä irtautumista. Ihmiset arvostavat myös ns. sinkkuelämää. Jos puolet suomalaisesta väestöstä jäisi ilman perhettä, silloin vanhuuden päivinä taatusti jäisi yksin.

Jotkut lapset eivät tahdo huolehtia omista vanhemmistaan, toiset taas ovat liian kiireisiä eivätkä ehdi työelämänsä takia käydä kuin yksi tai kaksi kertaa viikossa sairaan läheisensä luona. MUTTA SE OLISI EDES jotain, silloin läheisen ei tarvitsisi jäädä kokonaan valtion ja vieraiden ihmisten varaan. Vaikka kuinka hyviä he olisivat, he eivät kuitenkaan korvaa omia lapsia.

Miksi innostua tekemään vapaaehtoistoimintaa jossain muualla, jos sinua tarvitsee läheinen ihminen? Vaikket pitäisi hänestä, voit silti auttaa häntä jossain. Kun hän kuolee jonakin päivänä, et ehkä silloin syytä itseäsi laiminlyönnistä. Päinvastoin saatat silloin kokea suurta tyytyväisyyttä hänen auttamisestaan.

Osa-aikatyöstä voisi löytyä ratkaisu moneen ongelmaan. Useampi ihminen tulisi saamaan työtä ja vapaa-aika lisääntyisi, jolloin jäisi aikaa muuhunkin kuin työhön. Työtä tekevät ihmiset tekisivät sen paremmin, johtuen enemmästä vapaa-ajasta. Esimerkiksi jos on kymmenen tunnin päiviä töissä, työntekijä väsyy erilailla kuin viiden tunnin jälkeen. Viiden tunnin päästä joku muu tulee tilalle ja jatkaa sitten työn hyvässä tahdissa. Molemmat saavat palkkaa, työtä ja myös vapaa-aikaa.

Mielipiteitä asiasta toivovat kaksi yhteisöpedagogi-opiskelijaa Helsingistä.

2

346

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nyrppänen

      Tuo olisi erittäin toivottavaa että pystyisi helpommin tekemään osa-aika työtä. Itse voisin harkita hoiva-alalle paluuta, jos pääsisin tekemään esim. 60 % työaikaa. Selvää on että hoitajan palkan olisi silloin noustava vieläkin, sillä muutenhan käteen jää alle työttömyyskorvauksen. Voisin tehdä perheellisenä 60 %:sta työaikaa sairaanhoitajana, jos palkka olisi tuolla työmäärällä 1700 e/ kk miinus verot. Tällöin lapseni ei tarvitsisi olla hoidossa kuin muutamana päivänä viikossa ja loput hoidettaisiin itse isän kanssa.

      Tästä hyötyisin sekä minä työssäjaksajana, lapseni, parisuhteemme ja työyhteisö työntekijäpulassaan sekä lastentarha vähäisemmällä lapsikuormituksella.

      Ihmisten kannattaisi lisäksi ruveta miettimään esim. isovanhempiensa luona käymistä ihan siltä kannalta mitä hyötyä siitä on itselle. Ihetyttää ettei monet ilmeisesti ymmärrä sitä että itseltähän se on pois jos ei käy vanhainkodissa katsomassa sukulaisiaan. Itsekkyys on kyllä muuten muodissa mutta tätä ei ymmärretä. Esim. miksi ihmisille pidetään hautajaisia? Ei niitä pidetä sen kuolleen ihmisen takia vaan niiden takia jotka sinne hautajaisiin menevät. Hautajaisissa käyminen tekee lähimmäisen poismenon todellisemmaksi itselle. Saman tekee vanhankodissa dementoitunutta lähimmäistä katsomaan meneminen elämän kulun todellisemmaksi itselle.

      Ihmiset tuppaavat elämään omassa kuplassaan, jossa ei olla todellisessa kosketuksissa toisiin ihmisiin, elämään ja tunteisiin. Vältellään tilanteita joissa saatettaisiin joutua kokemaan jotain ikäviä tunteita. Tätä voi verrata lenkkeilyyn. Voimia raastavassa juoksulenkissä ei ole mitään hauskaa kun kunto on huono ja olo laiska. Muutaman kerran kun viitsii nähdä vaivaa ja treenata niin keho alkaa jo kaipaamaan rääkkiä eikä se lenkki enää rääkiltä tunnukaan vaan ihanalta välttämättömältä elämänsisällöltä.

      Joten ei se sairaalassa käyminen lähimmäistä katsomassa ole epäitsekäs teko vaan yhtälailla itsekästä kuin kaikki muukin. Mistä voi edes tietää että esim. dementoitunut isovanhempasi, joka ei edes tunnista sinua kun tulet käymään, kaipaisi sinun vierailuasi luonaan? Varsinkin jos ei hän pyydä sinua luokseen eikä toivota tervetulleeksi uudestaan?

      Kyllä se hyöty on ihan itse kyläilijälle suurin, mutta toki usein myös vanhuksellekin mieluisa vaikkei osaisi sitä kertoa. Esim. nuorille vanhainkodissa käyminen tekisi erittäin hyvää, jotta näkisivät jotain muutakin elämää kuin teeveestä tulevat musavideot ja mainosmaalman sekä oman napansa ja niiden ympärillä pyörivät ongelmat. Eipä ole ihme että ahdistus- ja masennsuoireet ovat lisääntyneet hälyttävästi niin nuorissa kuin aikuisissakin.

    • Älä selitä

      Sun pitäis siis saada täyttä palkkaa 60%n työllä. Älä unta näe.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      133
      5320
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3307
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1867
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1830
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1685
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1531
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1425
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1316
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1307
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1287
    Aihe