Vuodenvaihde Ponta Delgadassa

Vuosi vaihtuu Azoreilla ilman perinteisiä kuntien ilotulituksia

Säästötoimien vuoksi Azorien kunnat eivät vuodenvaihteena 2011-2012 kustanna perinteisiä uuden vuoden vastaanottamiseen kuuluvia ilotulituksia. Nähtäväksi jää, kuinka suuret kustannussäästöt ilotulitusten poisjäämisestä kertyy. Päätös on ainakin poliittisesti korrekti. Nähtäväksi myös jää, miten paljon yksityiset ja yhteisöt ampuvat raketteja viikon päästä lauantaina puolenyön tienoilla.

Ponta Delgadan keskustan Praça Gonçalo Velho –aukiolla uutta vuotta otetaan vastaan musiikin tahdissa kuten aina ennenkin. Erona on vain se, että tällä kertaa bändit ovat yksinomaan paikallisia. Aikaisemmin on kuntalaisia viihdyttämään veronmaksajien rahoilla tuotettu Manner-Portugalista tunnettuja taiteilijoita. Aukiolla soittavat klo 21:stä lähtien puoleen yöhön saakka Omnis Abba Project, Banda Royal ja Big Band. Lisäksi lavalle nousee Azorien kyky - Açor Talentos -loppukilpailun osanottajia.

Klo 01.00 alkavat viihdeteatteri Coliseu Micaelensessa perinteiset aamuun saakka kestävät uudenvuoden tanssiaiset, Grande Baile de Reveillon (http://www.coliseumicaelense.pt/pt/grande-baile-de-reveillon-6), joissa musiikista vastaavat Easy Band ja Banda Oceanus. Ennakkovaraukset ja lisätietoja aiheesta teatterin sivuilla, www.coliseumicaelense.pt. Pukuvaatimuksena smokki ja iltapuku. Ikäraja 16 vuotta. Yksittäiset liput 25 e.

Vuoden vaihtumista odotellaan viihten merkeissä myös Portas do Marin satamakeskuksessa, http://www.portasdomar.pt/eventos.php?id=573. Ennakkovarauksen näihin valvojaisiin voi tehdä satamakeskuksessa sijaitsevassa liikkeessä nimeltä Loja Açores, p. 351 296281389, sähköposti [email protected]. Vastaanottajaiset alkavat kello 20 ja vaatimuksena on smokki tai tumma puku. Lippu 60 e . Lapset saavat alennusta. Juhla on siis tarkoitettu koko perheelle. Lippuhintaan kuuluvat sekä illallinen että juomat (avoin baari). Valvojaiset päättyvät tanssiaisiin, jotka alkavat klo 01.00.

Azorien suurin majoittaja, Bensaude Group, järjestää uudenvuodenvastaanottajaiset Açores Atlântico –hotellissa Ponta Delgadan rantakadulla (Avenida Infante Dom Henrique). Pukuvaatimus kuten edellä. Liput 105 e/aikuinen, 52,50 e/ lapsi 2-8 vuotta. Lipun hintaan kuuluvat illallinen, iltapala ja avoin baari sekä musiikkia läpi illan ja tanssia. Hotellista on hienot näkymät merelle yli Portas do Marin satamakeskuksen. Varaukset ja lisätietoja osoitteessa www.bensaude.pt.

Uutta vuotta otetaan vastaan muodollisesti vähemmän juhlavissa merkeissä hotelli Marina Atlânticoa vastapäätä sijaitsevassa ravintola Bar Marinassa (huvivenesatama Marina Pêro de Teiven edustalla, http://www.apprecreio.com/html/marina_de_pero_de_teive.html), menu 35 e, varaukset p. 351 296 281 437. On todennäköistä, että myös muut Portas do Marin satamakeskukset ravintolat ja baarit järjestävät omia, vähemmän muodollisia uudenvuoden bileitä. Näistä mainittakoon mm. Baia dos Anjos (http://www.baiadosanjos.com/conceito.php) ja Bar do Pi (http://www.bardopi.com/index.php?option=com_content&view=article&id=9&Itemid=2). Kaikki keskustan baarit yhtynevät yhteiseen huvinpitoon.

Uudenvuodenpäivänä Ponta Delgadan keskustan hiljainen, sillä päivä on toinen vuoden kahdesta päivästä, jolloin kaikki on lähtökohtaisesti kiinni. Joitakin ravintoloita on auki illalla, mm. Portas do Marin satamakeskuksessa.

Ponta Delgadan ”uusiin perinteisiin” on viime vuosina kuulunut uudenvuoden uinti Portas do Marin satamakeskuksen meriuimapaikassa. Uinti tapahtunee klo 17. Sitä saattaa edeltää yhteinen, musiikin siivittämä verryttely. Meriveden lämpötila on luokkaa 18-17 ºC, tätä kirjoitettaessa vielä 18 ºC.

Tapaninpäivä ei ole virallinen juhlapyhä Portugalissa. Käytänössä kuitenkin monet liikkeet ruokakauppoja lukuunottamatta ovat suljettuina 26.12., jotkut vielä seuraavanakin päivänä. Liike-elämä palaa normaaliin aikatauluun viimeistään 28.12., jolloin alkavat lakisääteiset kaksi kuukautta kestävät kausialennusmyynnit, saldos.

Lisätietoja kirjoittajalta.

4

182

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • matkaaja.

      Onko Ponta Delgadan ulkopuolella auki paikat miten uudenvuodenpäivänä, jos autoilee jonnekkin? Lähinnä saako ruokaa?

      • Minulla ei ole henkilökohtaista kokemusta asiasta, mutta uudenvuodenpäivänä kaikki liikkeet ovat lähtökohtaisesti kiinni. Todennäköisesti ei ole suljettu pois, etteikö jokin ravitsemusliike olisi auki, mutta kannattaa lähteä olettamuksesta, että kaikki on kiinni. Ravintolat eivät ilmoittele sulkemisistaan esim. lehdissä, vaan aukioloajat noudattavat vuosien saatossa vakiintunutta tapaa, jonka kaikki paikalliset tuntevat.


    • matkailija.

      Maaseudulla lähes jokainen Cafe oli auki, Ponta Delgadassa myös ja osa ravintoloista kanssa.

      Huoltoasemat olivat auki. Sinänsä ihmeellistä oli, ettei Visa käynyt huoltoasemalla, onneksi oli käteistä sen verran, että sai vuokra-auton bensat maksettua. Mikähän soppa siitäkin olisi tullut jos ei olisi ollutkaan käteistä, kun tankkasin ja menin sisälle tarjoamaan visaani, ja huitoivat hurjana, ettei semmoinen heille käy.

      • Hyvä juttu, että paikkoja oli auki. Ravintoloiden aukiolo normaali sunnutainakaan ei Azoreilla ole itsestään selvyys. Azorit kun eivät elä matkailusta ja sunnuntai on ollut perinteinen lepopäivä. Maaseudulla ruokapaikkoja on rajoitetusti, koska siellä on asiakkaitakin rajoitetusti.

        "huitoivat hurjana, ettei semmoinen heille käy." Minulla ei vielä kukaan viimeisen viiden vuoden aikana São Miguelilla ole huitonut hurjana missään tilanteessa. Azorit ovat rauhallisten ihmisten paikka. Matkailijoille niin kuin muillekin asiakkaille sattuu joskus tilanteita, että kortti ei jostakin syystä käy, saattaa olla esim.pitempi yhteyskatko. Yleensä asiakasta pyydetään silloin käymään pankkiautomaatilla (Multibanco). Tilanne saattaa olla hankalampi, jos automaatti on kauempana. Azoreilla yleensä vielä luotetaan asiakkaaseen, ts. että hän automaatilla käytyään tulee takaisin maksamaan laskunsa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Sähköpotkulautaonnettomuus

      Nyt sitten sattui ja pahasti! Uutisen mukaan 3 alle 15-vuotiasta olisi ollut samalla sähköpotkulaudalla liikkeellä. T
      Vantaa
      281
      3704
    2. Nainen, viime yönä ajattelin sinua ja itkin

      On vain niin ikävä, enkä tunteilleni mitään voi. Olisit minun iloni, olisit minun päiväni ja aurinkoni, mutta nyt olet p
      Ikävä
      74
      2439
    3. Ole rohkeampi kuin koskaan

      ja kerro tähän suoraan kaivattusi nimi
      Ikävä
      88
      1680
    4. No nainen...

      Mitkä on fiilikset nykyään?
      Ikävä
      114
      1640
    5. Skuuttikakarat itse syypäitä onnettomuuteen - Yle syytti autolijaa

      Tulokulma uutisissa oli se että – vaikkakin peitellysti – autoilija olisi ollut jotenkin yksin syypää tapahtuneeseen onn
      Maailman menoa
      325
      1532
    6. Oulussa puukotettu lasta

      Onko perussuomalaiset huolissaan julkisten tilojen turvallisuudesta. Miten sisäministeri Rantanen suhtautuu lapsiin kohd
      Perussuomalaiset
      408
      1416
    7. Mitä asiaa tai ominaisuutta kaipaat eniten

      Ikäväsi kohteessa?
      Ikävä
      67
      1353
    8. Mitä et sietäisi kumppaniltasi

      Onko jokin asia tai asioita joista et haluaisi joustaa tai riita tulee eli haluat tehdä sen itse tai omia
      Sinkut
      78
      1300
    9. ABC Kuinka monta samaa kirjainta yhteensä

      ..yhteensä teillä on etu ja sukunimissänne? Uskallatko laittaa ne kirjaimet? Hyvä aika tunnistaa ja tavata se oma kaiva
      Ikävä
      99
      1289
    10. Mitä tekisit jos

      täällä ois viesti sulle, otsikossa sun etunimi ? Ja viestissä sanotaan "minä rakastan sua" ja allekirjoituksena kaiva
      Ikävä
      89
      1188
    Aihe