yöheräilyä, huutoa, vauva 8kk

UnetonÄiti

Lähtökohta:
Vauva 8kk vanha, ei huoli tuttia, enkä usko että huolii pulloakaan (imetän vielä), aina ollut levoton nukkuja ja herkkä uninen, vauva omaa voimakkaan tempperamentin. Syö hyvin päivisin kiinteitä 4-5 ateriaa, riippuu päiväunien pituudesta.

Ongelmani ovat yöt. Ne ovat olleet ongelmana siitä lähtien kun opittiin liikkumaan (ensin kääntymään 3kk iässä) ja jatkuu edelleen. Nyt alkaa äidin mitta olemaan täynnä. Välillä on hyviä öitä, mutta ne ovat todella harvassa. Meillä levottomuutta aiheutti myös välissä hampaat ja pieni flunssa.

Nyt kaipaan apua, neuvoja tai ihan vain vertaistukea. En oikein tiedä mitä pitäisi tehdä. Enkä oikein tiedä mikä nyt nämä heräilyt loppujenlopuksi aiheuttaa. Kaiken maailman uniopuskirjaset taidan olla lukenut, mutta en nyt tiedä mikä on se meillä toimiva konsti. Olen jotenkin hukassa....

Vauva on siirretty jo joku aikaa sitten omaan huoneeseen. Ääntelee öisin paljon unissaan ja myös liikkuu. Itse heräilin jokaiseen inahdukseen. Vauva nukkui ihan pienenä meidän vieressä. Sitten meidän huoneessa pinniksessä. Otan vauva välillä viereeni aamuyöllä (virhe, tiedän), mutta väsyneenä sorrun helposti tähän. Nukkuisin mielelläni perhepedissä, mutta se ei meillä toimi. Vauva liikkuu niin paljon, että minä en saa siinä nukuttua ja pelkään vauvan tippuva. Vauva myös haistaa maidon ja haluaa tissiä ja taitaapi välillä vaan toimia tutin virkana. Syötän öisin 1-3 kertaa, mutta tavoitteena olisi saada vain yksi aamuyön tai mahd aamusyöttö.

Vauva saa illalla tissiä ennen unta n.klo 20. Välillä nukahtaa siihen, välillä ei, jolloin saan hänet nukahtamaan itse pinnikseen. Välillä menee 1h nukahteluihin, välillä 2min. Pyrin aina laittaa hereillä nukkumaan. Kovasti taistelee aina unta vastaan... Oikeastaan aina taistellut. On hyvin menevä tapaus.

Tämän jälkeen nukkuu yleensä hyvin 1-4h heräilemättä, mutta puolenyön jälkeen alkaa heräilyt ja huudot !! ja kestää aamuun. Aamuyöstä saattaa olla myös joku pätkä jolloin nukkuu 2h putkeen. Noustaan ylös puurolle 7-8 aikoihin. Tassuttelu ei auta. Ja miten tassuttelet seisomaan nousevaa lasta? ja olen myös huomannut, että kun aloitettiin tämä tassuttelu niin vaatii sitä tassua nukahtaakseen (yritän nostaa tassun ajoissa ylös!) ja välillä toi tassuttelu saa raivon valtaan. Vältän syliin nostamista, mutta jos alkaa touhu menee hysteeriseksi, niin rauhotan syliin. Välillä karjuu sylissäkin pää punaisena ja rauhottuu vain tissillä. Ja karjui myös meidän vieressä nukkuessa. Saan hänet nukahtamaan itse uudelleen öisin. Odotan pinniksen vieressä, en ota katsekontaktia ja odotan että laskeutuu. Laitan peiton (ehkä tassua) ja odotan että nukahtaa. Herää kuitenkin 30min sisällä ja kaikki sama uudestaan. En keskustelu, toistan vain tietyn unirimpsun.

Mitä mun pitäisi tehdä? Sorrun antamaan tissiä, kun huuto menee hysteeriseksi, enkä saa rauhottuu muuten. Ja samalla mietin, että voiko olla nälkä, mutta syö kyllä päivisin todella hyvin. Itkee myös paljon unissaan!! Saatan huomata, että on noussut istumaan, itkee, mutta on unissaan ja mahdollisesti laskeutuu takasin nukkuu. Voi kyllä tehdä lisää hampaita. Pitäskö käydä korvat tsekkaa? Päivisi on hymyilevä eli ei näyttäisi oireilevan.

Päivisin meillä on hyvä rytmi. Nukkuu päikkärit ulkona vaunuissa, joko ollaan koiran kanssa lenkillä tai parvekkeella. Ei tarvitse, kuin muutaman heijausliikkeen uneen, mutta vaunujen ei tarvii olla koko ajan liikkeessä. En tiedä osaisiko nukkua päikkäreitä sisällä. Eikä nuku päivisin liikaa. Yleensä yhdet 2h unet ja yhdet 1h unet (tietty heittoja tulee :))

Kiitos jos joku jaksoi lukea avautumiseni ja jos jaksaapi vielä vastatakin. Mitä teen väärin tai mitä minun pitäisi tehdä? Olla johdonmukaisempi, sen tiedän, mutta kun en tiedä millä tapaa.... :( Itsellä ei ole oikein mahdollisuutta päikkäreitä päivisin nukkua, joten olen vähän väsy. Mies auttaa minkä voi, mutta hänellä on vaativa työ. Alan myös kärsiä unettomuudesta eli kohta äiti joutuu hakemaan apua :.(

11

3773

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fhrterter

      Kuulostaa aika normaalilta 8kk ikäiseltä vauvalta oman kokemukseni mukaan. Itsellä kaksi lasta ja molemmat heräili 5-9kk ikäisenä juuri tuollain, esikoinen pahimmillaan 20 krt/yö. Ne herää siksi tuollain paljon, kun ne oppii liikkumaan, tulee hampaita yms. Sitten helpottaa, kun lapsi osaa kävellä ja seisoa hyvin. Sitä ennen ne tekee sitä "unissaan". Kaikkea voi kokeilla, mutta meillä ei auttanu kuin aika. Sitä ennen vuorotelkaa miehen kanssa, nuku päivällä. Tiedän, että se on helvettiä, mutta pian helpottaa! Itsellä kaksi lasta peräkkäisinä vuosina syntyny ja minäkin olen selvinnyt! :-) Molemmilla helpotti 9-10kk iässä, kun kehitysvaihe meni ohi. Nyt kuopus 1v2kk edelleen herää pari kertaa yössä, mutta laitan vain tutin suuhun ja jatketaan unia. Mutta jätä ihmeessä yösyötöt pois - ei tuonikäinen tartte enää. Normiheräily on 2-4krt/yö vielä 2-vuoteen asti, mutta jos on tuota enemmän, niin ota neuvolaan yhteyttä jos ei helpota kun vauva on 9-10kk iässä.

    • mamma78

      Samoin täällä - 8kk iässä lapsi oppii niin paljon uusia asioita, ettei meinaa yöllä rauhoittua ollenkaan. Esikoisen kanssa onneksi helpotti kun oppi seisomaan kunnolla, joten sitä tässä odotellaan. Meillä auttoi tämän vauvan kanssa myös Sleepy tot -pupu, jota minulle suositeltiin, kun valitin tuttiramppaamista usean kerran yön aikana. Olemme pitäneet pupusta hänen lähellään yö- ja päiväunien aikana, joten se on hänelle nykyään turvallinen unikaveri tutti ei enää katoa pinnikseen öisin. Ks. http://kidster.fi/nukkuminen/sleepy-tot-unikaveri-kerma

    • UnetonÄiti

      Meillä tätä heräilyö on siis jatkunut jo pidemmän tovin (useita kuukausia) ja neuvolassa asiasta puhunut. Sielläkin sanottiin, että ajan kanssa helpottaa. Ja tarvittaessa saadaan lähete ensi ja turvakodin unirytmitykseen. Ajatus siitä ei hirveästi houkuta. Olen valmis tekemään ihan mitä vaan kotona, kun vain joku neuvoisi että mitä!!

      Yritän nyt yösyötöt lopettaa, vaikka ei se välttämättä asiaan auta. Yritän alkuun siirtää syötöt aamuyön puolella ja sitten suoraan aamuun eli siitä sitten herätään ylös.

      Meillä on vauva kehittynyt aika nopeassti. Meillä jo seistään tukea ja vasten ja kävellään tuettuna.

      Ens yönä kirjaan ylös herätykset niin tiedän kertoa, että miten menee, mutta viime yö meni jotenkin näin:

      19.30 iltatissi, meinasi nukahtaaa, mutta pidin huolen, että havahtuu pinnikseen laskiessa. Nousi kuin vietäri pystyyn ja aloitti touhuamisen ja protestoinnin. Istuin vieressä, mutta en kiinnitä huomiota. Välillä ilmotan vaan entä unta palloon ja laitan peiton (siis silloin kun menee itkuksi) eli en anna huutaa
      20.20 nukahti itse
      20.30-00.00 välin nukkui, yhden kerran kuului kovaa itkua ja menin katsomaan. Vauva itki unissaan
      00-02 välin vauva itki, vänisi, pyöri, kävin varmaan 10kertaa rauhottamassa eli vähän silitän ja pari kertaa jouduin syliin nostaa. Muutamia kertoja itki unissaan.
      02-03 unta ja sitten taas edellä olevaa.
      04 päätin väsyneenä sortua antaa tissiä... Ei mitenkään hanakasti alkanut syömään, mutta söi kun maitoa tuli
      04-06 unta
      06 taas itkua, olin itse ihan unenpöpperöinen ja annoin tissiä (en tiedä miksi). Vauva piti selvästi vaan lohtutissinä
      06-07 yritin vielä saada nukkumaan, ku ei selvästikään ollut valmis nousee, kiukuttelua
      07.30 kannoin sänkyyni, ajattelin jos siinä heräillään, noh vauva torkahteli, pyöri, joo tämäkin virhe
      08.30 ylös ja olen nyt kuoleman väsy

      Jotenkin noin muistaakseen meni, mut ens yönä kirjaan ni voin näyttää neuvolassa

      • fhrterter

        Oletko varma muuten ettei lapsellasi ole ruoka-aineallergiaa? Meillä pojalla oli 1-vuotiaana ilmavaivoja hirväesti ja yöllä heräili huutamaan monesti, sitten kun siirryimme Hylamaitoihin ja karsin ilmavaivoja aiheuttavat tuotteet, niin yöhuudot loppu ja nyt ei enää herää ollenkaa! Kieltämättä kyllä aika paljon tuo lapsesi heräilee, itse ehkä käyttäisin varmuuden vuoksi lääkärillä...


    • UnetonÄiti

      Viime yö

      n.klo 20.00 tissiä, nukahti, pinnikseen, havahtu, mutta nukahti heti
      22.00 itkua, vähän taputtelua ja uneen
      23.30 itkua, taputtelua
      00.48 itkua, taputtelua
      3.20 itkua, taputtelua, vaati vähän syliäkin
      4.00 itkua, sorruin ja annoin tissiä, ei taaskaan hanakasti alkanu syömään...
      5.35 itkua, paijausta
      6.30 heräsi, tissiä ja noustiin. En ottanut viereeni

      Neiti nyt hiukan väsynyt kun normisti 7.30 tai myöhemmin ylhäällä. Saa nähdä miten päivä menee, kun normaalisti suht hyvä rytmi (tietty pientä heittoa)
      äiti on kuoleman väsynyt... :((

      Monasti löydän vauvan pinniksestä istualteen itkemästä ja en oikein tiedä onko hereillä vai unessa. sellasessa puoliunessa.

    • 13+10

      on kait niitä jotain unikouluoppaita olemassa kotiinkin, mutta niitä on jaksettava noudattaa tosi tarkkaan, ainakin jotkut lapset vaatii tosi jämptin unikoulun. pistä ihan vakavaan harkintaan se että lapsi menisi jonnekin muualle opettelemaan nukkumista, ei ole helppoa, mutta tuo voi kotosalla jatkua todella kauan ja sinun väsymys senkun vaan kasvaa! mein lapsi 11kk nukkui kans tosi huonosti yöt, heräili 10-15 krt yössä. mutta meillä siirto omaan huoneeseen k sitten on rajoittanut heräilyt 1-3krt/yö, eli hän häiriintyi meen äänistä ja ite oon niin herkkä uninen että lapsen liikendintä herätti aina. hän syö yhä öisin ja ajatus on että vuoden iässä loppuis se touhu.kovasti paljon voimia ja jaksuja!

    • !!!

      En nyt lukenut noita vastauksia, niin saattaa olla että tämä kikka on kerrotukin!

      Mutta siis... Korvatulpat! Ala käyttämään korvatulppia, niin et herää jokaiseen inahdukseen. Kaverini heräsi jokaiseen pienimpäänkin inahdukseen myös ja kun nousi katsomaan poikaa, niin poika sitten herkkäunisena heräs siihen peittojen kahinaan ja äidi tuijotukseen. Kun alkoi käyttämään tulppia, niin johan rauhottui yötkin!
      Itse oon käyttäny alusta asti tulppia, koska oon käyttänyt jo monta vuotta. En herää joka pihahdukseen, mutta sitten kun on vauvalla tutti hukassa, tai on jäänyt jumiin pinnojen väliin, tai on solmussa peiton kanssa, niin älinä on sen verta kovempi, että kuulen kyllä ja herään ja pelastan :) Ja meillä poikanen nukkuu aika tarkkaan klo 20-9:30 heräämättä! Harvassa on ne yöt, jolloin tarvii pelastusopraatioitakaan. Ja tällai on nukkunu hiukka vajaa 3kk lähtien! Mammalassa kun ollaan ja mamma ottaa yöllä vetovastuun, ni uni on hieman levottomampaa poikasellakin, kun mamma reagoi jokaiseen pihahdukseen vähintään menemällä tykö.

      En toki sano, että tää on pomminvarma keino, mut toimii meillä ja kaverilla!

    • UnetonÄiti

      No niin... viime yö ei ollut edellistä parempi... Nyt ei tarvinnut joka itkuun puuttua vaan rahottui itse. Liekö aina alkaa havahtuu unisyklin päätteeksi ja pitää ääntä ?? Ne kerrat kun jouduin käymään niin ihan itseä huvitti miten erilaisista asennoista vauvano sieltä löysin. Nyt olen tuossa neljän maissa syöttäny.

      Ens yönä laitan kuulosuojaimet ja mies hoitaa vauvan yöllä. Katotaan mitä siitä seuraa! kerron sitten... jos jotain kiinnostaa tai on kamppailemassa yöheräilijän kanssa

      Viime yönä en saanut unta, kun murehdin, että jos onkin jotain allergia oireita tai muuta kipua mihin heräilee ja minä olen niin tyhmä enkä tajua sitä... hmmm... pari yötä on nyt paukutellu, mutta mitään muuta alergiaan viittaavaa en keksi. Päivät voi hyvin (ei pieruja ja kakka normaalia, ehkä hiukan tujumpaa, ummetusta?). Viime yönä annoin vähän särkylääkettä kokeeksi, jos taas hampaita tehtäisiin ja siksi heräillään, mutta sillä ei ollut vaikutusta... itku, ininä, uni-itku (miksi sitä nyt kutsuisi) jatkui... Kokeilenpa ottaa pariksi päiväksi iltapuuron pois ja korvata sen jollain muulla. Hyvin ja syö ja hyvin on sietänyt tähän mennessä ruokia.

      Ja jos jollain on kokemusta tosta ensi ja turvakodin unirytmityksestä niin mielenkiinnolla kuulisin??? en kyllä itse vielä (ehkä) ole valmis siihen. Kuulemman rankkaa.... Saiskohan sieltä jotain suullista konsultaatiota?

      ja jos joku on lopettamassa yöimetyksiä niin vertaistukea saisi täältä :) voitais yhdessä jakaa ajatuksia. Onnistumisia tai epäonnistumisia :)

    • UnetonÄiti

      Viime yö oli pitkästä aikaan hyvä!!!! tälläiset yöt ovat olleet harvassa!
      Otin taas pitkästä aikaa unipussin käyttöön ja laitoin suojaimet. Mies kävi yöllä rauhottaa, jos tarve.

      eli nukkumaan laitoin syötettyäni 20.40 ja
      21.00 nukahti ite
      21.50 alkoi hysteerinen itku, veikkaan painajaista. Rauhoitin sylillä
      1.40 oli mieheni käynyt rauhoittelee itkevää vauvaa
      5.10 imetin
      7.30 nousimme ylös :))

      jännityksellä odotan taas seuraavaa yötä. Oliko miehelläni vain hyvä tuuri vai sattuiko vain pitkästä aikaa hyvä yö. Menimme nyt normaalia myöhemmin nukkuu, koska tokat päikkärit vähän venähti

    • unihuoliakotona

      Meillä on vähä sama ongelma akan kanssa,klo 21 se meni nukkumaan ja jäin juomaan kaljaa.

      klo 22 se nous kuselle ja piereskeli vessassa äänekkäästi,todennäköisesti kaiveli nenääkin.

      Klo 23 avasin jallupullon,akka alkoi pyöriä sängyssä levottomasti,määki ja vittuili seuraavan aamun töihin menosta,haistatin vitut ja jatkoin pämppäämistä,akkakin sammui vissiin koska marina loppui.

      Kolmen aikaan alkoi taas huuto, kuuntelin aika kovalla sleepy sleepersiä ja kattelin pornoa.Vissiin saksankieliset nautinnon voihkaisut ja karjaisut ei huvittaneet muijaa vaikka laitoin vähän isommallekkin. Laitoin pienemmälle koska aloin tehdä laskuhumala ruokaa,akka motkotti sängyssä.

      Puol neljä soikin sitten palohälytin vaikka olin laittanut pannulle tarpeeksi rasvaa,syttyi saatanan lenkkimakkara palamaan.En muista kumpi huusi kovempaa,palohälytin vai akka,hommais saatana jotain unilääkkeitä eikä kukkuis koko yötä hereillä,perkele.


      Kuudelta kolahteli kahvinkeitin ja akka raivosi kun keittiön pöydälle oli jääny vähän ruuan muruja ja tuhkaa. onneks se lähti sitten puol kasi töihin ja pääsin soittamaan pomolle että omalla ilmotuksella 3 päivää saikkua,on niin vitun paha mahatauti.Kyllä akka tykkää kun oonkii kotona sen ilona 3 vuorokautta,joten vois vaikka hakea mahalääkkeeksi keissin olutta ja pullon jallua!

      • jatämä

        piti oikein tänne tulla kertomaan. Hullu ukko. Toivottavasti akkas tajuaa jo erota.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      25
      1796
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1714
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      105
      1564
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      69
      1531
    5. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      72
      1508
    6. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      58
      1395
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      17
      1387
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1212
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1150
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1135
    Aihe