MAINE COON ja LEIKKAUS

<3KISSAFANI<3

Meidän maine coon-poika on 8 kk ja alkoi merkkailla paikkoja. Poika täytää huhtikuussa 1-vee jolloin hänt on tarkotus kastroida.

Mutta yksi juttu mietityttää; nimittäin mainarithan kasvattaa runkoaan 3-4 vuotiaiksi asti joten k e s k e y t y y k ö mainari-kissan k a s v u k a u s i siinä tapauksessa kun kissa kastroidaan 1 vuoden ikäisenä? Vai pitääkö odottaa 3-4 vuotta ja sietää poikakissan mouruamista, merkkailua ym ja leikata kissa vasta sitten kun se kasvukausi on tullut päätökseen ?

Toivon asiallisia ja realistisia vastauksia;=)

17

4692

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • noora

      Miksei kasvattaja ole leikkauttanut kissaa? Vai onko kyseessä siitoskolli?
      Kun kissa on nyt päässyt merkkailun makuun niinsanotusti niin saattaa olla ettei lopeta sitä kastroinnista huolimatta.
      Moni kissa leikataan jo muutaman kuukauden iässä ettei ei todellakaan tarvitse odottaa vuosia.

      • Tuleva ell

        Miedän kollipoika merkkaili erittäin aktiivisesti kunnes sain kastraatio-ajan ell:lle ja merkkailu loppui samantien.

        Missään nimessä en suosittele kissan kastraatiota alle 1-vuoden ikäisenä millekään kissarodulle. Silloin mm. virtsaputki jää liian ahtaaksi ja seuraa virtsaamisvaikeuksia ja munuaisongelmia kun rakossa oleva virtsa vaurioittaa ylempiä virtsaelimiä.

        Opiskelen ell:ksi ekaa vuotta H:gissä:)


      • 9+7

        Ehkäpä siksi, ettei kasvattaja halua polkea kissan omistajan oikeuksia leikkauttamalla kissan. Lisäksi varhaisleikkauksista on hyvin vaihtelevia käsityksiä ja siksi moni kissan parasta ajatellen ei halua viedä kissaauvaa leikattavaksi.


      • höpönlöpön
        Tuleva ell kirjoitti:

        Miedän kollipoika merkkaili erittäin aktiivisesti kunnes sain kastraatio-ajan ell:lle ja merkkailu loppui samantien.

        Missään nimessä en suosittele kissan kastraatiota alle 1-vuoden ikäisenä millekään kissarodulle. Silloin mm. virtsaputki jää liian ahtaaksi ja seuraa virtsaamisvaikeuksia ja munuaisongelmia kun rakossa oleva virtsa vaurioittaa ylempiä virtsaelimiä.

        Opiskelen ell:ksi ekaa vuotta H:gissä:)

        Tuleva ell voisi sitten opiskella aiheesta enemmän ennen kuin antaa virheellisiä lausuntoja. Tai laittaa esille tutkimuksen väitteensä tueksi.

        Tässä erään eläinlääkäriportaalin sivuilta, linkki sekä otos yhdestä kohdasta.

        http://www.elainlaakariin.fi/kissan-kastraatio-eli-uroskissan-leikkaus/

        Minkä ikäisenä kissan kastrointi olisi hyvä tehdä?
        Kissa kastroidaan tavallisesti noin puolivuotiaana ennen kissan kypsymistä aikuiseksi. Ulkomailla on yleistynyt kissojen kastrointi hyvin nuorena eli noin 8 – 14 viikon ikäisinä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että huolellisesti suoritettuna nuoren kissan kastrointi on turvallista ja tähän käytäntöön ei liity kasvanutta riskiä komplikaatioille tai virtsatietukoksille. Meillä Suomessa toistaiseksi suositellaan kissan kastrointia puolen vuoden ikäisenä.


        Ja tässä sitten eräästä tutkimuksesta joka vesittää väitteesi virtsaputken ahtaudesta varhaisleikatuilla.

        http://www.sey.fi/elaintietoa/lemmikkielaimet/kissa/kissojen_varhainen_sterilointi



        Oikeastihan se menee niin, että se putki kapenee leikkausiästä riippumatta. Ja itseasiassa tiedän uroksia joiden virtsaputki on mennyt tukkoon vaikkei ne ole leikattuja ollenkaan. Uroksen lisääntynyt riski johtuu enemmänkin siitä, että se virtsaputki on myöskin naaraan vastaavaa pidempi ja silloin kivien juuttumiseen on suurempi riski.


    • asiallista ja realis

      Sukuhormoneilla ja kasvuhormoneilla ei ole tekemistä toistensa kanssa. Leikkauksessa poistetaan pallit ja sukuhormonien tuotanto lakkaa, kasvuhormonit toimii edelleenkin ja kissa kasvaa sen minkä kasvaa. Varhaisleikatuilla, eli pentuina leikatuillakaan ei ole kasvun suhteen ongelmia, vaan ne kasvaa jopa kookkaammiksi kuin aikuisena leikatut.

      Eli aivan hyvin voit leikkauttaa vaikka jo nyt sen pojan. Kuten tuossa jo kerrottiin, ei alkanut merkkailu välttämättä lopukaan leikkaukseen jos siitä ehtii tulla tapa. Tosin pissan haju ei ole ihan niin kammottava kuin leikkaamattomalla kollilla, mutta muut haitat on ihan yhtä ikävät.

    • Maine Coonin omistaj

      Täällä on keskustelua aiheesta...

      http://keskustelu.suomi24.fi/node/5539431

      Tämän mukaan maine coonia ei saa kastroida kovinkaan nuorena vaan vasta 1.5 vuotiaana!

      Maine Coonin omistajat: Laittakaa kokemuksianne. Ts minkäikäisenä olette kissanne kastroineet

    • hopeatabby

      Meidän kollipoika leikattiin 8 kk. ikäisenä on nyt 11 kuukautta vanha ja painaa 6.2 kiloa. Mistään en ole kuullut tuota 1,5 vuoden "sääntöä".

    • noora

      Ai kissan omistajalla pitäisi olla oikeus saada kissa leikkaamattomana? Ja miksi ihmeessä??
      8kk vanha kissa ei kyllä oikein enää ole kissavauva ja kissan terveyttä siinä juuri ajatellaan kun kissalta viedään pallit pois. Ei tarvitse kissaraukan turhaa haikailla tyttöjen perään kun ei astumaan pääse kumminkaan.

    • 3n ihanankisun äippä

      Minä en ymmärrä pikkupentujen kastraatiovouhotusta! Testosteronihan syntyy kiveksissä ja se saa aikaan poikakissalle komeat ja kollimaiset piirteet mm. leveät komeat posket ja vantteran ruumiinrakenteen. Jos kissa leikataan ihan pentuna jää silloin kehitys kesken! Suosittelen ketjun aloittajaa odottamaan että kissasi tulee peberteetti-ikään eli 1-1,5 vuoden ikään ja silloin se kannattaa ehdottomasti leikata ellet aio käyttää sitä siitoskissana:)

      • 10 kisun äippä

        Mitäs se auttaa jos kollin posket johtuu testosteronista ja kolli leikataan myöhemmin - ne poskethan katoaa silloin, eikös niin? Vai luuletko, että ne posket pysyy kun hormonit katoaa/vähenee, miksi pysyisi jos ne kerran johtuu hormoneista? Missä naarailla testosteroni syntyy, sitähän on myös naarailla eikä vain uroksilla, tosin paljon vähemmän?

        Voisin pistää rinnakkan veljekset, joista toinen on varhaisleikattu ja toinen on siitoskolli. Sinä et taatusti osaisi sanoa kumpi on kumpi, ellet näkisi takamusta. Nimittäin se leikattu on vankempi ja sillä on ihan samanlaiset posket kuin on siitoskolli veljellään. Kyseessä tässäkin rotu jonka urokset on täysin valmiita vasta n. 3 vuotiaina. Kun ihmisellä miessukuhormoni vaikuttaa esim. äänen mataluuteen. Ei se kissoilla sitä välttämättä tee, nimittäin tuo siitoskollini on ääneltään kuin pikkupentu.

        Lukisit nuo edellä laitetut linkit, niin sinäkin oppisit jotakin. Ei olisi tarvetta heitellä ihan mitä tahansa satuja sattuu näppikseltä tulemaan;)

        Jos joku on niin hölmö, että jättää kollin leikkaamatta noinkin pitkäksi aikaa (1-1,5 vuotiaaksi), niin ei sitten kannata ihmetellä jos leikkaus ei merkkailuja poistakaan. Ei pidä ihmetellä kun kissa ei liho, on ärtyisä ja käy kiinni omistajaan.


    • murkale

      Meidan Maine Coon poikamme leikattiin vajaa 5 kk ikaisena. Kasvattajamme suositteli leikkaamaan ennen 6 kuukauden ikaa ja elainlaakarimme 3-6 kuukauden iassa.

      Nyt se on reilun vuoden ikainen ja painaa melkein 7 kiloa. Leikkaus ei todellakaan vahentanyt kasvua ja tytto Maine Coonimme alkoi oikeastaan vasta kasvaa kunnolla leikkauksen jalkeen (tehtiin samassa iassa).

      Elainlaakari talla viikolla totesi miten isoja molemmat kissamme ovat mutta etta ne eivat ole lainkaan ylipainoisia joten kyse ei ole leikkauksen jalkeisesta lihomisesta.

      Keskustelua aiheesta loytyy Maine Coon forumista:

      http://www.maine-coon-forum.info/forum.php

    • hippuska

      Mulla maine coon-tyttö leikattiin 2,5v ikäisenä koska juoksuja ei yksinkertaisesti ollut kuin kahdet. Sit yhtäkkiä oli kahdet juoksut kahden viikon sisään -> pöydälle.

      Coonipoika oli 16-viikkoinen kun pallit lähti (mulla siitostyttö kotona eli ei kiitos vahinkopentuja), nyt ikää puoltoista vuotta enkä kyllä millään vääntämisellä osaa nähdä mitä haittaaa siitä varhaiskastraatiosta on ollut? Ihan alkaa olemaan miehen piirteitä kasvoissa ja kokoakin kivasti. Sama juttu muuten kun itämainen poika mulla leikattu päivälleen 12-viikkoisena. Nyt ikää kolme vuotta ja on keskimäärin rotuansa suurempi poika. Kummallakaan ei sitä äijä-uhotteluasennetta ole mutta se voi johtua siitäkin että coonityttö on muita paljon vanhempi ja tän talon ROUVA eli muut arvostavat ja nöyrtyvät.

      Kai noissa yksilöittäinkin voi vaihdella mutta mä en näe mitään estettä varhaiskastraatiolle.

      • hippuska

        vielä edelliseen lisäys, kasvattaja siis itse kastroitutti tuon itämaisen päivälleen kakstoistaviikkoisena, on itse ell-asemalla töissä.

        Coonin kasvattaja sanoi että nimenomaan mahdollisimman pian luovutuksen jälkeen pallien poistoon koska tiesi siamilaisesta siitosnaaraastani. Eläinlääkäriaikaa varatessani varmistin että ko.lääkäri ketä aina käytän, suostuu leikkaamaan noin nuoren pennun eikä mitään estettä ollut.


    • MarkoUusitalo

      Kissan ja ihmisen kastroinnilla sama tulos loppupeleissä. Kassien leikkaaminen säästää monelta ikävältä, mutta totuus on se että kassit omaavat ovat energisempiä, lihaksikkaampia ja särmikkäämpiä.
      Maine coonin jos leikkaa niin kannattaa odottaa kyllä muutama kuukaus enemmän kuin 6kk.
      Suomen kissojen eläinliiton lääkäri Marko Uusitalo.

    • poikkipallit

      Mennyt viesti, mutta pyhät pyssyt, mikset ole viety kastraatiooon ja nopeasti.

    • 45trrrrrrrgsssssssssssfd

      Avaa ja kato. Sen haavan saa ommeltua. Kysy onemedin tuotteita apteekista.

    • ghs

      Uros tai naaras, molemmat leikkautetaan ensimmäisen kiiman jälkeen. Varhaiskastruointia ei enää suositella, koska siitä seuraa iso ja hauras luusto. Leikkauttaminen yli vuoden iässä lisää naarailla nisäsyövän riskiä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      325
      3203
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      223
      1994
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1612
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      5
      1427
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      82
      1309
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      284
      1243
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      81
      1074
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      1061
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      80
      1001
    10. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      146
      878
    Aihe