Puoli-identtiset?

Äitee

Minua on jäänyt ikuisesti ihmetyttämään puoli-identtiset kaksoset. Kun aikoinani odotin lapsiani, minulle lykättiin neuvolassa kirjanen, joka alkoi sanoilla " kaksoset voivat olla identtiset, epäidenttiset tai puoli-identtiset." Mitään eroja ei kuitenkaan selitetty, eikä kukaan kätilöistä osannut vastata kun asiaa kysyin. Onko kukaan muu lukenut kyseistä kirjasta, tai tietääkö asiasta muuten? Kiitos vastauksista!!

8

3270

  Vastaukset

  • Kerro heti minä vuonna ,missäpäin ja onko sulla vielä kirjanen tallella?

  • lukeneeni että sillä tarkoitettaisiin tilannetta jossa munasolu on jakautunut jo ennen hedelmöitystä, eli yksi munasolu kaksi siittiötä, identtisissähän on yksimunasolu ja yksi siittiö, ei identtisissä kaksi munasolua ja kaksi siittiötä.

  • Neuvoloiden jakamassa kirjasessa Tuplaonni (ainakin v. 1998) ko. termi puoli-identtinen on mainittu. NKL:n kätilö kuitenkin sanoi, ettei tällaista ilmiötä ole olemassa ja ko. kirjaan termi on eksynyt käännösvirheen yhteydessä.

  • Kyllä sellainen asia on olemassa kuin puoli-identtisyys.
   Kuten useimmat tietävät identtiset kaksoset syntyvät siitä, kun yksi yhdellä siittiöllä hedelmöitynyt munasolu jakautuukin kahtia. Siamilaisuus syntyy juuri tästä identtisyydestä, kun jakautuminen jääkin kesken.
   Joskus taas käy niin, että munasolu päästää "vahingossa" sisäänsä kaksi siittiötä, jolloin kaksoset ovat äidin puolelta identtisiä, mutta isän puolelta ei; siis he ovat puoli-identtisiä. Tämä on harvinaista, koska normaalisti yhden siittiön tunkeuduttua munasoluun sen pinta kovettuu ikäänkuin kuoreksi sekä suojaksi hedelmöitymiselle.
   Epäidenttiset kaksoset ovat tietenkin kahden erikseen hedelmöittyneen munasolun tulos. Näillä kaksossisaruksilla ei ole muihin erikseen syntyneisiin sisaruksiin verrattuna muuta eroa (tai yhtäläisyyttä) kuin yhteinen sikiöaika.

   • Kiitos Vilijonkka, kun vastasit. Vihdoinkin sain tietoa asiasta. Olen aina ihmetellyt asiaa, ja myös ihmetellyt, miten lapseni ovat niin saman näköisiä (kaikki luulevat identtisiksi) vaikka olivat omissa sikiöpusseissaan. Siis pakko olla epäidenttiset.


   • Äitee kirjoitti:

    Kiitos Vilijonkka, kun vastasit. Vihdoinkin sain tietoa asiasta. Olen aina ihmetellyt asiaa, ja myös ihmetellyt, miten lapseni ovat niin saman näköisiä (kaikki luulevat identtisiksi) vaikka olivat omissa sikiöpusseissaan. Siis pakko olla epäidenttiset.

    että puoli-identtiset kaksoset syntyvät, kun hedelmöittymätön munasolu jakautuu kahtia ja molemmat saman äidinpuoleisen perimän omaavat 'munasolunpuolikkaat' hedelmöittyvät omalla siittiöllä. Kyse on siis dispermisistä kaksosista. Perimä äidin puolelta sama, isältä eri.
    Muuten, identtiset voivat olla omissa sikiöpusseissaan. Niin käy, jos hedelmöittynyt munasolu on jakautunut kahtia pian hedelmöittymisen jälkeen. Jos jako tapahtuu kolmen päivän sisällä hedelmöittymisestä, kaksoset ovat kuitenkin dikorioniset eli heillä on omat vesi (sisemmät) ja suonikalvot (ulommat sikiökalvot). Epäidenttisillä on AINA erilliset kalvot, tosin istukka voi olla yhteenkasvanut. Identtisien kalvot voivat olla kuten epäidenttisillä eli omat kummallakin tai yhteinen suonikalvo ja oamt vesipussit tai yhteinen suoni- ja vesikalvo. Tai jopa yhteisiä elimiä, jos jako on tapahtunut pitkän ajan päästä hedelmöittymisestä.


  • Pakko nostaa tämä vielä esiin. Jos on puoli-identtiset tarkoittaako että seksiä on harrastettu 2x peräkkäin. Meillä kun tuli kaksoset kun oltiin 2x yhdynnässä yhteen menoon ja olen 100% varma että ne tuli silloin kun se oli ainut suojaamaton kerta kuukaudesta.
   Mulle sanottiin että on epäidenttiset kun on omat istukat ym. Lopusa istukka oli kasvanut yhteen.
   Mutta nämä siis on tosi samannäköisiä!

   • Mitäs ne "peilikaksoset" ovat?

    Kaksoseni olivat vauvana niin samannäköiset että kukaan muu kuin minä äitinä ei heitä erottanut toisistaan.
    Koulussakaan opettajat eivät erottaneet.

    Nytkin ovat vielä paljon samannäköisiä, toinen on pitempi, ja luonteet ovat erilaiset.

    Silmät samanlaiset, nenä, suu, hampaat, mutta silti erilaiset.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Vainaja löytyi Räskin hiekkakuopalta

   Poliisi epäilee murhaa. Saapa nähdä poistetaanko tämäkin keskustelunavaus.. täytyy sanoa että palstalla on varmasti Suomen typerin moderointi.
   Kotka
   42
   2037
  2. Stefu haki eilen Isabellan Hankoon

   Ovat nytkin siellä. Martina ei sitten sinne päässyt.. Martinahan Menaisissa sanoi, hän aikoo yhä siellä käydä... ilmeisesti Hangossa myös Sofia.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   72
   1777
  3. Sofia juhlimassa kavereiden kanssa

   Sofia nähty juhlimassa tämän illan aikana eri puolella Helsinkiä ilman Stefua. Onkohan tullut jo ryppyjä rakkauteen?
   69
   1444
  4. Ulosajot Äänekoskella

   Yöllä kolmas ulosajo äänekoskella putkeen. Kolmas kerta toden sanoi,nyt lähti henki.
   Äänekoski
   35
   801