Olen 52-vuotias mies. Minulta on viimeisen parin vuoden aikana mitattu kolesteroliarvot kolmeen kertaan. Ensimmäisellä kerralla arvo oli jossakin 6,5:n paikkeilla. Vajaan vuoden kuluttua se ei ollut juuri muuttunut, vaikka olin vähentänyt mielestäni ratkaisevasti rasvan käyttöä, vaihtanut paljolti lihaa kalaan jne. Olin myös luopunut ylettömästä lenkki- ja muun makkaran syömisestä. Nyt keväällä arvot mitattiin uudelleen, ja tulos oli 6,42. Minulle on selitetty, että arvot ovat koholla, mutta paniikkiin ei ole aihetta. Vajaat kymmenen vuotta sitten lukema oli muistaakseni viiden tienoilla.
Kysyisin:
1. Onko syytä huoleen?
2. Vaikuttaako lukemaan mitenkään edellispäivän ruokailu (jos on syönyt vaikka keitettyä kananmunaa)?
3. Mikä vaikutus on syömisellä tai syömättä olemisella ennen verinäytteen ottoa (kahdella ensimmäisellä kerralla minun oli käsketty olla aamulla syömättä, viimeisellä kerralla olin ennen kokeita syönyt tukevan lautasellisen kaurapuuroa sokerin, margariinin ja maidon kera)?
Huolettaa kolesteroli
15
1772
Vastaukset
- roliton
aina kannattaa olla hiukan huolissaan
jos väsymys yllättää tai tulee rintakipuja ,tarkoitan jo pieniäkin tuntemuksia rinnassa. älä rehki vaan hakeudu lääkäriin
rasitus ekg.hen
onko suvussasi sepelvaltimotautia. jos et vielä tiedä ota selville
se kysytäään kyitenkin vastaanotolla.
puolisollanikin on ,vaikka elää mallielämää.
liikkuu kuin kone ja katsoo tarkkaan mitä suuhunsa laittaa.
minulla taas ei ole vaikka syön kuin sika ,kaikkea mitä mieli tekee
sukutaustoilla on suurempi merkitys kuin elintavoilla- KalR
HIukan?!
Nyt on kakat housussa ,haittaakose?
Olo on kun Keskustan jothtajalla, hih
- 3,5=1,6+1,6+0,8
Riippuu aika paljon siitä miten tuo sinun kokonaiskolesterolisi jakautuu HDL:n, LDL:n ja Triglyjen kesken. Jos HDL (hyvä kolesteroli) on korkea, niin ei pahaa hätää, mutta jos taas HDL on matalahko ja LDL (se paha kolesteroli) korkea, ovat riskit isommat. Lisäksi Triglyseriidien määrällä on omat vaikutuksensa.
Eikä sinulla lääkäri ole missään vaiheessa pyytänyt noita eriteltyjä arvoja?
Itsellä on kokemusta siitä, että ruoalla on merkitystä. Kolesteroliarvoni nousivat muutaman kuukauden aikana, koska jouduin syömään paljon kauppojen valmistuotteita ja niistäkin vielä kiusaus/laatikkotyyppisiä. Syynä oli toisen käden murtuminen, joten ruokien piti olla helpolla syötäviä/valmistettavia (yksin asuen ei ollut apuja saatavilla).
Minulle on aina toitotettu tuota ravinnotta oloa ennen rasva-arvojen ottoa. Kaikki labrat eivät edes ota, jos on aamulla syöty. En tiedä miten päin vaikuttaa, mutta aina kannattaa noissa tilanteissa sanoa lääkärille/labralle, jotta tulee kirjatuksi tuo poikkeus tietoihin. Ammattilaiset osaa sitten suhteuttaa tulokset oikein. - HDL 3.1
"" Ainoa potilasryhmä, jolla on merkitystä kolesterolin vähentämisellä, on familiaarista hyperkolesterolemiaa sairastavat (n. 7000 henkilöä Suomessa), eli ne joilla geneettisen perimän vuoksi maksa muodostaa huomattavasti liikaa kolesterolia (kokonaiskolesteroli 15-20). Muille kolesterolilääkkeitä käyttävistä kolesteroliarvojen keinotekoinen pienentäminen on terveydelle haitallista. ""
http://personal.inet.fi/koti/remeli/Suomalainen_ravitsemuspolitiikka.htm - viljaton.
Kysyisin:
1. Onko syytä huoleen?
Ei. Mikä HDL, LDL ja triglyt?
2. Vaikuttaako lukemaan mitenkään edellispäivän ruokailu (jos on syönyt vaikka keitettyä kananmunaa)?
EI. Kananmuna on terveysruokaa ja sitä pitääkin syödä vaikka joka päivä.
3. Mikä vaikutus on syömisellä tai syömättä olemisella ennen verinäytteen ottoa (kahdella ensimmäisellä kerralla minun oli käsketty olla aamulla syömättä, viimeisellä kerralla olin ennen kokeita syönyt tukevan lautasellisen kaurapuuroa sokerin, margariinin ja maidon kera)?
Ei mitään vaikutusta.
Tosin tuo kaurapuuro, margariini ja sokeri eivät ole mitään terveysruokaa.- kaikki arvot
Tässä on pelkkää puppua kolesteroliarvoista. Ei sitä paastoa turhaan vaadita.
HDL, LDL, Triglyt.
Esim. näin:
Plasman kolesterolista on normaalisti 20 - 30 % HDL- fraktiossa, 65 - 70 % LDL:ssä ja 5 - 10 % VLDL:ssä. HDL:n tehtävänä on kuljettaa kolesterolia periferisistä kudoksista maksaan. Korkea plasman HDL- kolesterolin pitoisuus liittyy vähentyneeseen ateroskleroositaipumukseen ja alentuneeseen oireisen sepelvaltimotaudin riskiin, kun taas korkea seerumin LDL- kolesterolin pitoisuus lisää riskiä korkean kokonaiskolesterolin tavoin. Suhteen Kol/Kol-HDL tulisi olla alle 4. HDL-kolesterolin tasoa nostavat liikunta, laihdutus ylipainoisella ja alkoholi pienissä määrin. Eräät lääkeaineet voivat myös nostaa Kol-HDL-arvoa (estrogeenit, antiepileptit). Tunnetaan myös perinnöllinen tila, jossa on korkea Kol-HDL-arvo. Matala fP-Kol-HDL-arvo on tavallinen tiloissa, joissa kokonaiskolesteroli (ja LDL-kolesteroli) ovat korkeat sekä hypertriglyseridemioissa. Alentunut Kol-HDL-arvo liittyy metaboliseen oireyhtymään, diabetekseen, ylipainoisuuteen ja sappistaasiin. Tunnetaan myös eräitä harvinaisia perinnöllisiä tiloja, joissa HDL-kolesteroli on selvästi alentunut tai puuttuu kokonaan (LCAT-entsyymin puutos, Tangierin tauti).
Hyvin varmaan tiedät itsekin...
Paastoa suositellaan, tärkeintä on kertoa hoitavalle tasolle (yleensä jo labra kysyy ja kirjaa vastauksiin) onko paasto ollut, jotta lääkäri osaa tulkita arvot oikein. Koska mionesti halutaan kokonaistieto rasva-arvoista, niin otetaan ne kaikki ja fP-Trigly vaatii paaston.
http://huslab.fi/preanalytiikan_kasikirja/potilaan_esivalmistelu/paastoa_vaativat_tutkimukset.pdf
Onko aloittajalta muuten otettu kaikki arvot? Jos ei, niin voisi kysyä lääkäriltä, että miksi ei.
- mene asiaan
Ei kait tässä kukaan ole keinotekoisesti niitä arvoja pienentämässäkään aloittajan kohdalla... Mitä sä poikkeat aiheesta, älä sekoile.
- 125µg
Suomalaiset syövät liian vähän D-vitamiinia, sanoo tohtori Tolonen. Mitä asiaa miehellä on karppauksesta ja kolesterolilääkkeistä?
http://www.radiorock.fi/podcast?vt=audio&vid=215527
Kolesteroliteorian muistokirjoitus
http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2222
http://www.iherb.com/Vitamin-D
http://www.onnistuneetkaupat.fi/iherb-tilausohjeet/
http://personal.inet.fi/koti/remeli/ravinteet.htm - Syvästi Epätietoinen
Tohtori Tolonen ja monet hänen ammattiveljensä eivät enää ole lainkaan huolissaan korkeista koleteroli-arvoista, on jopa täydellistä huijausta koko kolestrolijuttu:
"Kolesteroliteorian muistokirjoitus
Päivitetty 27.12.2011
Neljä ruotsalaista huippulääkäriä, kirurgian apulaisprofessori Tore Scherstén, sisätautiopin ja psykiatrian professori Paul Rosch, professori Karl Arfors ja elinsiirtoalan dosentti Ralf Sundberg, ampuvat Scandinavian Cardiovascular Journalin pääkirjoituksessa alas vallitsevan kolesteroliteorian sydän- ja valtimotaudeissa. Kirjoittajat eivät usko rasvaisen ruoan tai kolesterolin aiheuttavan valtimotauteja eivätkä he pidä kolesterolilääkitystä aiheellisena. Pääkirjoitus on samoilla linjoilla kuin suomeksi ilmestynyt uutuuskirja Suuri kolesterolihuijaus – kolesterolilääkkeiden edut ja haitat (hyvä joululahjavinkki!)." Tri Tolonen
Ketähän tässä enää uskaltaa uskoa?
Kummat ovat valelääkäreitä kolestrolia lääkkeillä mataloittavat, vai nuo toiset?
Minäkin, sepelvaltimotautinen, ohitusleikattu, syön vielä kolestrolilääkkeitä, mutta, mutta? - kalkkia suonissa
Suonissa on kalkkia EI rasvaa kolesterolista puhumattakaan.
- Onko mahdollista?
"Hollantilaisessa vuonna 2004 julkaistussa Rotterdamin tutkimuksessa havaittiin, että K2-vitamiinia eniten ruoastaan saaneilla oli 50 prosenttia alempi riski kuolla sepelvaltimotautiin kuin sitä vähiten saaneilla. Ruokavaliossa yleisemmällä K1-vitamiinilla ei vastaavaa vaikutusta havaittu.
K2-vitamiinin hyödyt vahvistettiin sittemmin eläinkokeilla. Niissä rotille syötettiin ensin sellaista ruokaa, joka kulutti loppuun niiden K-vitamiinivarastot. Sen seurauksena tietyt K-vitamiinista riippuvaiset elimistön proteiinit eivät olleet enää toimintakykyisiä, mikä johti valtimoiden pahaan kalkkiutumiseen. Samalla osoitettiin, että K2-vitamiini pystyi täysin estämään valtimoiden kalkkiutumisen, mutta K1-vitamiinilla ei vastaavaa vaikutusta ollut.
Myöhempi Maastrichtin yliopiston tutkimus paljasti, että K2-vitamiini ei ainoastaan pysäytä valtimoiden kalkkiutumista, vaan se voi myös vähentää sitä. Tuloksista kerrottiin tieteellisessä Blood-lehdessä. K2-vitamiinia runsaasti sisältävällä ravinnolla kyettiin vähentämään sydämen aortan kalkkiutumista rotilla, joiden verisuonet jo olivat kalkkiutuneet. K2-vitamiini vaikuttaa siten, että se aktivoi erään tärkeän proteiinin (matriksi Gla-proteiini). K2-vitamiinin ansiosta tämä proteiini saa ikään kuin kourat, joilla se voi estää kalsiumin kiinnittymisen valtimoiden seinämiin.
http://ruohikolla.blogspot.com/2007/09/vitamiini-joka-est-verisuonten.html
- kalsium
On se näin. Toinen tärkeä vitamiini on D-vitamiini, joka on oleellinen kasiumin aineenvaihdunnassa. Sitä kun ei saa tarpeeksi, niin kalkki kerääntyy verisuoniin ja aiheuttaa tukoksen. Tästä kalkista sitten kun irtoaa palasia ja ne kulkeutuvat esim. aivojen taikka sydämmen pieniin verisuonin, niin saa infarktin.
Asiasta on paljonkin kirjoitettu.
Liiallinen hiilihydraatti, huonot rasvat ja antioksidanttien puute ( C, D, K2 jne...) aiheuttavat tulehdusta ja vaurioittavat verisuonten seinämiä.
Statiinit vähentävät hiukan tätä tulehdusta, jonka saisi hoidettua ruokavaliolla ja muutamalla lisäravinteella.
Mutta kun lisäravinteet ovat halpoja ja niitä ei voida patentoida lääkkeiksi, niin virallinen taho ja lääketeollisuus valehtelee, mitä siellä suonissa on.
Meillä ja muuallakin on paljon ei korruptoituneita lääkreitä, jotka kertovat totuuden.
mm. Luontaisterveyslehti on sellainen lehti, jota kannattaa lukea. Jokaisessa numerossa on aina jonkun ei korrutoituneen läkärin artikkeli milloin mistäkin terveyden saralta ja ohjeet luonnolliseen hoitoon ja paranemiseen.
Kaikki muut lehdet kirjoittavat lähes sitä virallisterveellistä. Hyvä Terveys lehti on kaikkein pahin humpuukilehti, mitä maa päällään kanstaa. Tosin kustantaja on Duodecim.
Ja sitä D-vitamiinia täytyy syödä kohdusta hautaan ja paljon. Aikuisen tarve on vähintään 100µg/vrk.
http://personal.inet.fi/koti/remeli/kalsium.htm - D-vitamiinia
valtimoplakkien muodostumisessa on kysymys vähintään kahdesta rinnakkaisesta patologisesta prosessista. Yleensä plakin muodostuminen alkaa tulehduksen seurauksena ja siihen kerääntyy ensin mm. vaahtosoluja, fibriiniä, rasvaa ja kolesterolia, mutta sen jälkeen siihen monilla (mutta ei kaikilla) kertyy myös kalsiumia. Kalsiumia kertyy esimerkiksi liiallisen kalsiumin saannin sekä liian vähäisen D-vitamiinin ja K2-vitamiinin saannin vuoksi.
http://ruohikolla.blogspot.com/2007/12/kolesteroli-ja-verisuonten.html - vhh
http://www.tiede.fi/keskustelut/post1697907.html#p1697907
EI MARGARIINIA EIIIIIII - 100µg
Lapset saavat uusista suosituksista huolimatta yhä liian vähän D-vitamiinia, arvioi HYKSin lasten ja nuorten sairaalan apulaislääkäri Outi Mäkitie Kaleva-lehden verkkosivuilla.
D-vitamiinin saantisuosituksia nostettiin vuosi sitten, mutta käytännössä uusia suosituksia ei ole omaksuttu.
- Veikkaan, että enemmistö yli kaksivuotiaista on edelleen ilman D-vitamiinilisää ja harvat murrosikäiset syövät sitä, Mäkitie sanoo Kalevalle.
Mäkitie tutki helsinkiläisten koululaisten D-vitamiinin saantia. Mittaukset osoittivat, että jopa 70 prosentilla koululaisista oli D-vitamiinin puutos. Mäkitien mukaan tulos on yleistettävissä koko maahan.
Kaleva kirjoittaa, että D-vitamiinilisää suositellaan kaikille lapsille 18-vuotiaaksi asti kaikkina vuodenaikoina. Alle kaksivuotiaiden suositeltava päiväannos on kymmenen mikrogrammaa ja sitä vanhemmille lapsille 7,5 mikrogrammaa D-vitamiinia.
Mäkitien mukaan nykyisetkin D-vitamiinisuositukset ovat liian alhaisia. Tutkitut lapset saivat D-vitamiinia keskimäärin nykyisten suositusten mukaisesti ja joivat maitoa. Siitä huolimatta heidän verestä mitattiin liian vähäisiä pitoisuuksia.
http://yle.fi/uutiset/terveys_ja_hyvinvointi/2012/01/kaleva_lapset_saavat_yha_liian_vahan_d-vitamiinia_3156627.html
Tässä Mäkitien aikaisempi kirjoitus:
http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2090
http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo99587.pdf
70 prosenttia eurooppalaisista kärsii D-vitamiinin vajauksesta. Näin arvioidaan tuoreessa asiantuntijaraportissa. Riittävänä pidettiin 75 nmol/l (30 ng/ml) ylittävää D-vitamiinitasoa.
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2012-01/f-sf-7oe011012.php
http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2250
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kiitos nainen
Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik123880MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."
Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar782037Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?
Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun5481641Kirjoita yhdellä sanalla
Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin851308Olet hyvin erilainen
Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja671097Yksi syy nainen miksi sinusta pidän
on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s331028Hyödyt Suomelle???
Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt214898Hyvää Joulua mies!
Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o60873- 171854
Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!
Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill3808