Maatöiden kustannukset?

Onneton rakentaja

Olen rakennuttamassa pk-seudulle, pienelle saviselle tontille ok-taloa, jonka pohja on n. 100 m2 tallia (pohja n. 40 m2). Otimme maatöiden tekijän suositusten perusteella - piti olla edullinen ja hyvä tekijä - ainoa vika vain, että ei saatu tarjousta, vaan tuntityönä halusi ehdottomasti tehdä. Tontilta vietiin savea pois yli 30 kuormaa ja voitte arvata, että ilmaista ei ollut. Tähän mennessä meille on tullut kaivuutöistä osittaisesta sepelöinnistä laskua lähes 30 000 e. Nyt sitten sama tekijä tarjoaa lopputöitä, arvio 25 000 e. Eli yhteensä maatyöt (ei sisällä mitään perustuksia) tekisivät tuolle talolle tallille pitkälti yli 50 000 e. Summa tuntuu näin maallikosta hirveän kovalta, vaikka se siis kaivuun ja täyttöjen lisäksi sisältää myös (aiemmissa summissa jo mukana olleet) salaojat ja suodatinkankaat sekä (nyt tehtävät) routaeristeet, putkien vedot kuopissa talolle (matkaa n. 5 m), sadevesikaivot, tuuletusputket ja patolevyt sekä tasoitukset.

Eihän siinä auta kuin maksaa, jos tämä hintataso on oikea, mutta on inhottava tunne, että tässä ei nyt joku ihan täsmää - ja suoraan sanottuna tuntuu siltä, etten ihmettelisi, vaikka tässä olisi viilattu linssiinkin ihan kunnolla. Tiedän kuitenkin muita vastaaville tonteille rakentaneita, joilla kokonaiskulut ovat olleet 15 000 e:n kieppeillä, tosin ovat saanneet itse tehdä esim. routasuojaukset ja patolevyjen asennnukset ja savea on viety joitakin kuormia vähemmän pois - ei kai noista nyt kuitenkaan pitäisi ihan 35 000 e säästöä saada?

42

19395

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 15+10

      Kerro paljon oli sepeleiden tonnihinnat, kaivinkoneen tuntihinta ja käytetyt tunnit niin voi paremmin arvioida. Itse rakennutin hiljattain Espooseen (talon pohja 85m2 talousrak pohja 25m2) ja omat kustannukseni maatöille savisella tontilla ilman oli: pintamaan poisto pihatie n. 40m sorapatja n. 8500€. Ulkotäytöt viemärit vesijohto (n. 40m liitosmatka) n. 7500€. Tein itse viemäröinnit sadevesiviemäröinnit salaojat routasuojaukset ja näiden materiaalikustannukset olivat n. 5500€.

      Olin kaivinkoneen lapiomiehenä ja apuna työnjohtona koko ajan. Kaivinkone oli tontilla alkuvaiheessa n. 3päivää ja ulkotäyttöjen vaiheessa n. viikon. Savea vietiin tontilta pois n. 6 kasettikuormaa.

    • Onneton rakentaja

      Kiitos vastauksesta!

      Tässä vastauksia: Sepelin hinta on ollut koosta riippuen n. 11 - 13 e / tn kuljetukset päälle n. 6 e / tn, kaivurin laskutus 70 e risat / tunti (kaivuritunteja n. 80) ja lisäksi työmieskuluja n. 2500 e.

      Isoimmat kulut tulivat uitenkin saven pois viemisestä ja siinä myös tuli suurin heitto ennakoituun, 12 kuormasta puhuttiin ja yli 30 vietiin lopulta - ja tämä selvisi vasta, kun laskut tupsahtivat postiluukusta. Olisimme varmasti kilpailuttaneet maanurakoitsijoita paljon perusteellisemmin, jos jätemaan määrä olisi ennakolta tiedetty näin suureksi. Mutta turhahan sitä on surra, kun maito on jo kaatunut... (Määrähän ei sinänsä urakoitsijan vika ole, mutta olisi ollut kiva osata varautua.)

      Nyt jäljellä oleviin täyttöihin laskin hyvin hatustatemmotulla kaavalla menevän vajaat 300 tn sepeliä ja mursketta. Töinä tähän tulee päälle em. aineiden levitykset mainitsemani putkien vedot talolle, routaeristykset (arviolta n. 160 m2 alueelle), patolevyt ym. Jos sitä ei olisi näin peukalo keskellä kämmentä, tekisi noita pikkutöitä vaikka työmiehen apuna itse, mutta ei viitsisi ottaa riskiä, että homma menee metsään, on kuitenkin aika tärkeästä asiasta kyse.

      • kallist

        aika kalliilta kuulostaa. Mutta kommentti tuohon apumies-hommaan. Vaikka olis "kädetön", pääset varmaan palkoille, koska samalla toimit "pomona/maksajana". Työnteko tehostuu satavarmasti. Lisäksi jää kaivurikuskilta turha "silittely/puhelimessa puhelu" pois. Lisäksi osaat varmasti kantaa tavaroita ja hieman lapioidakin, joten työmaalle vaan! Me muuten käytettiin kaivettu maa/savi puutarhan täyttönä, saatiin vähän vaihtelua tasaiselle peltotontille.


      • kalliss

        unohtu vielä,ettei tuntityö ole yleensä kallein. Yrittäjän ei tarvitse silloin laskea mitään riskilisiä. Mutta tuntityö tarvii "valvontaa".


      • Maanrakentaja -78
        kalliss kirjoitti:

        unohtu vielä,ettei tuntityö ole yleensä kallein. Yrittäjän ei tarvitse silloin laskea mitään riskilisiä. Mutta tuntityö tarvii "valvontaa".

        Melko ikävää näin jälkikäteen ihmetellä mitä maksaa, tunti työssä kuten urakassakin sovitaan hinnat etukäteen. Sitten tehdään ja lasku maksetaan.
        Omakoti maanrakennus töitä ei kovin mielellään tarjota urakalla, koska pienessä työssä soittimen määrä, sekä urakkarajat ovat vaikeasti määriteltävissä.
        Tuntityö on tilaajalle yleisesti n. 20 prosenttia halvempaa ja itse voi myös osallistua työhön. Tarvikkeet voi ostaa myös itse, jos vaikka saisi halvemmalla, mutta ovat sitten helposti vääriä tai puutteellisia, jolloin voi tulla kallista odotusaikaa.
        Rakentaminen on monasti liiankin hintakeskeistä, jolloin parhaita toimivia materiaaleja ei välttämättä käytetä. Esim. Sepeleissä joissa ei ole kapillaarista hienoainesta on helposti tupla hinta kuin murskeissa jotka eivät ole perustäyttöihin suositeltavia.
        Perustuksien kosteustekninen toimivuus kärsii helposti säästettäessä liikaa materiaaleista.
        Hyvä urakoitsija käyttää parhaita materiaaleja, ajaa savea pois riittävästi, mutta saa sitten arvostelua kalliista hinnasta. Mikä ei ole aivan oikein, kun jälkikäteen korjaaminen voi sitten olla hyvinkin kallista. Halpa maanrakentaja tai tee se itse mies voi lopulta tulla kalliiksi, siksi ei tietämättä paljonkaan voi arvostella.


    • Onneton rakentaja

      Kiitos kriittisemmästäkin kommentista ;-). Laskujen maksaminen on minustakin selvää (lukuunottamatta tapauksia, joissa on kiistatonta epäselvyyttä) ja itsekin olen siltä mieltä, että näin tärkeät jutut on syytä tehdä kunnolla. Oma ihmettelyni johtuukin siitä, että kaikki saamamme arviot ylittyivät rutkasti. Kun alunperin worst case scenario oli se, että maatöihin ilman perustuksia menee 25 000 - 30 000 ja lopulta kustannusylitys on rakennustöissä "normaalin" 10 - 15 % ylityksen sijaan 100 % niin kyllähän se vakaampaakin ihmistä hirvittää. Ei se pankkikaan lainaa ihan loputtomiiin näinä maailman aikoina myönnä...

      Jos joku täysin ukopuolinen ja puolueeton ihminen voisi todeta, että kaikki mitä on tehty, on ollut välttämätöntä ja työ on tehty niin vikkelästi kuin on ollut mahdollista, niin sekin jo vähentäisi tuskaa. Tietäisi ainakin, että halvemmalla ei tässä olisi päässyt... Tiedän tosin, että tässäkin oli yksityiskohtia, joissa olisi voinut säästää, jos olisi etukäteen tajunnut (jep, tyhmyydstä sakotetaan). Esim. laadukasta kotimaista oikeankokoista, pohjasuunnitelmienmukaista sepeliä ja mursketta olisi saanut halvemmalla toisaalta - tai oikeammin sora olisi samaa hintatasoa, mutta hinta olisi sisältänyt kuljetuksen, josta me nyt erikseen maksoimme urakoitsijalle soran hinnan kulukorvauksen päälle. No, eipä tarvinnut itse tilailla ja arvioida, paljonko ja milloin kiviaineksia kaivataan.

      Mitä tulee tuohon etukäteen sopimiseen, niin yleensä on tapana myös tuntityötä tekevän antaa joku arvio, jonka pitää (ehkä julkisen puolen IT-hankkeita lukuunottamatta...) jossakin määrin osua kohdilleen. Edes sinnepäin. Näin ei nyt tässä tapauksessa käynyt. Isoksi osaksi kai omasta tietämättömyydestä johtuen.

      • Maanrakentaja -78

        On varsin tyypillistä, että naapuri tai tuttava on saanut kaikki halvemmalla, kun asioita jälkikäteen selvitellään. Harmaa talous on yksi joka sekoittaa hinta tietoja ja näihin syyllistyvät epärehelliset tilaajat ja tekijät. Myös rakentamisen jälkeen muisti pätkii helposti ja puhutaan jopa muunnettua totuutta omista kustannuksista, koska on jotenkin kunnia asia rakentaa mahdollisimman halvalla.
        Olet varmaankin huomannut ettei laadusta puhu kukaan, ainoastaan hinnasta kun ollaan rakentamassa.
        Kasettikuormina suurempia määriä kerralla saadaan sepeliä yleensä halvemmalla, mutta sitä on sitten otettava paljon, mikä taas aiheuttaa töitä työmalla enemmän. Monasti tavarakasat ovat myös esteenä pihalla, koska kahden toimijan aikataulut ei aina täsmää.
        Joskus itse tilatessa saattaa tavara tulla vasta seuraavana päivänä, kun poskettoman halvoilla toimittajilla on aina ruuhkaa. Myös tuotteen laadussa saattaa olla eroja paljonkin.
        Maanrakentajan oma kalusto ajaa yleensä työmaalta meno paluu liikennettä, vie savea ja tuo sepeliä, mikä saattaa muuttaa kustannusten mittasuhteita kuitenkin edullisempaan suuntaan.
        Myös tavaraa kulkeutuu helposti jo tullessa aamulla hallista työmaalle ja jopa työntekijöiden pakettiautojen mukana, jolloin kaikkia rahteja ei tarvitse erikseen tilailla.
        Maanrakennustöitä yleisesti vaivaa asiakkaan kustannus tiedon puute, kun etukäteen ei selvitellä kuin talopakettien hintaa. Sitten kun vielä työmaalla tulee muutoksia työtehtäviin tai aikatauluihin, joku toimittaa kaivannon viereen kasan kattotiiliä haittaamaan tai jotain muuta logistiikka ongelmaa niin pommi on valmis purettavaksi.
        Surkein saavutus on laadullisesti niillä jotka ostavat oman vanhan kaivinkoneen, koska ovat mielestään syntyneet maanrakentajiksi. Säästävät mielestään paljon, eikä tarvitse maksaa veroja.
        Ota vaan rauhallisesti sinua on tuskin kusetettu, vaan kaverisi puhuvat potaskaa.


      • kallis
        Maanrakentaja -78 kirjoitti:

        On varsin tyypillistä, että naapuri tai tuttava on saanut kaikki halvemmalla, kun asioita jälkikäteen selvitellään. Harmaa talous on yksi joka sekoittaa hinta tietoja ja näihin syyllistyvät epärehelliset tilaajat ja tekijät. Myös rakentamisen jälkeen muisti pätkii helposti ja puhutaan jopa muunnettua totuutta omista kustannuksista, koska on jotenkin kunnia asia rakentaa mahdollisimman halvalla.
        Olet varmaankin huomannut ettei laadusta puhu kukaan, ainoastaan hinnasta kun ollaan rakentamassa.
        Kasettikuormina suurempia määriä kerralla saadaan sepeliä yleensä halvemmalla, mutta sitä on sitten otettava paljon, mikä taas aiheuttaa töitä työmalla enemmän. Monasti tavarakasat ovat myös esteenä pihalla, koska kahden toimijan aikataulut ei aina täsmää.
        Joskus itse tilatessa saattaa tavara tulla vasta seuraavana päivänä, kun poskettoman halvoilla toimittajilla on aina ruuhkaa. Myös tuotteen laadussa saattaa olla eroja paljonkin.
        Maanrakentajan oma kalusto ajaa yleensä työmaalta meno paluu liikennettä, vie savea ja tuo sepeliä, mikä saattaa muuttaa kustannusten mittasuhteita kuitenkin edullisempaan suuntaan.
        Myös tavaraa kulkeutuu helposti jo tullessa aamulla hallista työmaalle ja jopa työntekijöiden pakettiautojen mukana, jolloin kaikkia rahteja ei tarvitse erikseen tilailla.
        Maanrakennustöitä yleisesti vaivaa asiakkaan kustannus tiedon puute, kun etukäteen ei selvitellä kuin talopakettien hintaa. Sitten kun vielä työmaalla tulee muutoksia työtehtäviin tai aikatauluihin, joku toimittaa kaivannon viereen kasan kattotiiliä haittaamaan tai jotain muuta logistiikka ongelmaa niin pommi on valmis purettavaksi.
        Surkein saavutus on laadullisesti niillä jotka ostavat oman vanhan kaivinkoneen, koska ovat mielestään syntyneet maanrakentajiksi. Säästävät mielestään paljon, eikä tarvitse maksaa veroja.
        Ota vaan rauhallisesti sinua on tuskin kusetettu, vaan kaverisi puhuvat potaskaa.

        Tottahan tuo on, mutta ajattele myös tilannetta: epärehellinen maanrakentaja ja asioista tietämätön ok-rakentaja. Tuossa fiktiivisessä (tosin mahdollinen tosielämässäkin) tilanteessa kärsijä on ok-rakentaja.
        Hintoja vääristää myös se, että jotkut rakentajat muistelevat vanhoja >5v, eli ei tietoa hinnan/kulujen nousuista.


      • Maanrakentaja -78
        kallis kirjoitti:

        Tottahan tuo on, mutta ajattele myös tilannetta: epärehellinen maanrakentaja ja asioista tietämätön ok-rakentaja. Tuossa fiktiivisessä (tosin mahdollinen tosielämässäkin) tilanteessa kärsijä on ok-rakentaja.
        Hintoja vääristää myös se, että jotkut rakentajat muistelevat vanhoja >5v, eli ei tietoa hinnan/kulujen nousuista.

        Epärehellisiä maanrakentajia on huomattavasti vähemmän kuin epärehellisiä tilaajia, joten siitä lähtökohdasta ei mielestäni pidä lähteä.


      • kallis
        Maanrakentaja -78 kirjoitti:

        Epärehellisiä maanrakentajia on huomattavasti vähemmän kuin epärehellisiä tilaajia, joten siitä lähtökohdasta ei mielestäni pidä lähteä.

        ja jos löytyy se asiasta tietävä ok-rakentaja, silloinkin asiat rullaa, kun molemmat tietää mitä riittävän hyvä laatu maksaa.


      • Anonyymi
        Maanrakentaja -78 kirjoitti:

        Epärehellisiä maanrakentajia on huomattavasti vähemmän kuin epärehellisiä tilaajia, joten siitä lähtökohdasta ei mielestäni pidä lähteä.

        höpöhöpö jokaisessa yrityksessä yritettiin laskutuksessa hujata, loppujen lopuksi olen säästänyt koko projektissa noin 20000€


    • Liian kallis

      1000t massanvaihto, kiviainekset 13000€,80h kaivuri tontilla 5400€,saven poisvienti 62€/h kuorma-auto, vietiin pois n15 kuormaa tuli maksamaan n. 1400€,savi vietiin maankaatopaikalle.

      itse toimin lapiomiehenä/apumiehenä
      Pohja 278m2(talo autotalli)

      Massanvaihto,kiviainekset,kaivuri,saven poisvientiä,loppusaven levitys tontille,viemäri yht 23800€, vuosi 2011

      • Maanrakentaja - 56

        Todella halvat tuntiveloitukset sinulla, ei ole kehumista maanrakentajan ansioissa, jos saa niitä laisinkaan. Jos hinnat olivat verollisia, et saa edes firman putkimiestä tai sähkömiestä tuohon hintaan, vaikka saavat vielä tavarasta välistä.
        Autoa korjaamoon ei kannata yrittää tuhon hintaan ollenkaan, puhumattakaan kodinkone korjaamosta.
        Meillä päin lääkärikin velottaa tuon summan jo 20 minuutin vastaanotosta, joten turhaan ruikutat hinnasta.


      • Liian kallis
        Maanrakentaja - 56 kirjoitti:

        Todella halvat tuntiveloitukset sinulla, ei ole kehumista maanrakentajan ansioissa, jos saa niitä laisinkaan. Jos hinnat olivat verollisia, et saa edes firman putkimiestä tai sähkömiestä tuohon hintaan, vaikka saavat vielä tavarasta välistä.
        Autoa korjaamoon ei kannata yrittää tuhon hintaan ollenkaan, puhumattakaan kodinkone korjaamosta.
        Meillä päin lääkärikin velottaa tuon summan jo 20 minuutin vastaanotosta, joten turhaan ruikutat hinnasta.

        Jos tarkoitit että minä ruikutan hinnasta niin ei vaan aloittaja on maksanut aivan liikaa.
        Se on ammatin valinta kysymys kuinka paljon tienaa.
        Maksoin putkimiehelle veroineen 52€/h,sähkömiehelle en yhtään kun itsellä luvat, kodinkoneita ei juuri hinnan takia kannata korjata,lääkärissä ei yleensä olla 80h vaan se 20 minuuttia joten ei suuri kustannus potilaalle.

        Vielä lopuksi maininta että en ole koskaan törmännyt yrittäjään oli sitten kyseessä maanrakennus tai muu ala, ettei osa työstä tehtäisi pimeänä johon suurin syy on yrittäjän ahneus, alv pois ja loppu käteen...


      • maa1957
        Liian kallis kirjoitti:

        Jos tarkoitit että minä ruikutan hinnasta niin ei vaan aloittaja on maksanut aivan liikaa.
        Se on ammatin valinta kysymys kuinka paljon tienaa.
        Maksoin putkimiehelle veroineen 52€/h,sähkömiehelle en yhtään kun itsellä luvat, kodinkoneita ei juuri hinnan takia kannata korjata,lääkärissä ei yleensä olla 80h vaan se 20 minuuttia joten ei suuri kustannus potilaalle.

        Vielä lopuksi maininta että en ole koskaan törmännyt yrittäjään oli sitten kyseessä maanrakennus tai muu ala, ettei osa työstä tehtäisi pimeänä johon suurin syy on yrittäjän ahneus, alv pois ja loppu käteen...

        käyttäkää vain 100% rehellistä yritystä. puhu mitä puhut minä en kaiva edes yhtä puumonttua pimeästi, joten älä yleistä kun et tunne kaikkia yrittäjiä.


    • Asian tuntija

      Hei, fakta on, että maksamasi hinta on käsittämättömän korkea. Niin korkea, että sitä ei laadukkailla sepeleillä selitä millään ilveellä. Suomeksi sanottuna sinua on vedätetty oikein kunnolla.

      Olen aivan varma, että olisit saanut 30000 euron kokonaistarjouksen ko. paketista, jos olisit kysellyt. Hivenenen ihmetyttääkin, teitkö minkäänlaista kilpailutusta? Onko kukaan valvonut etujasi tässä? Sen verran poskettomalta vaikuttaa.

      Olisiko syytä ottaa kuluttajaviranomaisiin tai tavarantarkastajiin yhteyttä?

      Toivon, että et ole maksanut koko laskua, koska sen jälkeen olet paljon heikommilla?!

      • komppaaja

        täysin samaa mieltä, ulkopuolinen asiantuntija vaan paikalle...


      • Tavarantarkastaja ri
        komppaaja kirjoitti:

        täysin samaa mieltä, ulkopuolinen asiantuntija vaan paikalle...

        Tuskin on mitään mistä valittaa, Suomessa saa vapaasti yrittää ja liikevoittoa saa tehdä niin paljon kuin haluttaa. Jos on kerran sovittu tuntityöstä niin sitten siitä maksetaan. Tuntityönä omakotipohja on pääsääntöisesti halvempi, kuten kaikki muutkin maanrakennustyöt. Jos riski siirretään urakoisijalle, lasketaan urakkariskiksi n. 20 prosenttia.
        Sinua ei ole kohdeltu mitenkään väärin, josta voisit vedota kuluttajasuojaan. Yleensäkin tuollaiset tyypit jotka ensi töiksi esittävät yksinkertaista ja sitten vinkuvat korvauksia tekevät erittäin kalliin talon. Työntekijöiden motivoiminen on tärkeää myös omakotirakentamisessa ja asemasi on työnantaja.
        Maanrakennustöiden keskimääräinen kustannus on yleisesti n. 10 prosenttia talon lopullisesta hinnasta ja tuon kokoinen talo ja autotalli kustantaa pääkaupunkiseudulla helposti 500 000 €.
        Saviselta tontilta lähtee helposti 30 kuormaa savea ja jollakin se on korvattava. Rakennuksen pohjan ollessa 140 m², on kaivanto yleisesti tupla kokoinen eli 280 m². Pitää saada mahtumaan routaeristeet ja viemärikaivannot, eikä savea voi käyttää täytteenä. Yleensä tontti on vielä pieni, joten järkevintä on ajaa heti pois, ettei tarvitse tehdä uutta kuormaustyötä.
        Muutenkin aika vaikea arvostella näin vähillä tiedoilla ja muutenkin jälkikäteen täysin turhaa mielipahaa molemmin puolin.


      • cvnn

        hei hintaan vaikuttaa myös rakennuspaikan sianti . kuljetukset yms


    • 14+11

      Periaatteessa 50 000 euron maatyöt ovat ihan mahdollinen budjetti ok-projektissa, jopa ilman paalutuksia / räjäytyksiä, mutta silloin kyllä puhutaan jo varsin laajoista maatöistä, esim. rinnetontti, erittäin pitkät kunnallistekniikan etäisyydet, pitkä pihatie, purkutöitä, isoja korotuksia peruskorkeusasemiin, paljon pihatäyttöjä jne. Lisäksi monesti voi joutua ja joutuukin jakamaan maatyöt muun talon työn ja varastoinnin takia esim. kolmeen osaan jolloin joudutaan maksamaan useampaan kertaan lavettimaksuja, samoin rakennushommissa aina siihen aloittamiseen tuppaa menemään se oma aikansa ellei ole kokenut organisoija.

      Eipä tämä jälkikäteen mitään auta, mutta lähistöltä olisi voinut vähän kysellä, että josko joku toinen rakentaja tarvitsee täyttömaata, niin olisi säästänyt ainakin kaatopaikkamaksun ja ehkä osan kuljetuksista. Lisäksi sepeliä pitäisi kyllä saada alta 15e/tonni tuotuna. Mitä tulee maa-ainesten vaihtoon, niin jos on kyse vaan pihatäytöistä niin ei sinne nyt koko kerrosta tarvitse mursketta ajaa.

      Itse suht maallikkona rakentaneena ainakin voin sanoa, että monesti käy myös niin, että kun rupeaa heräämään isohkoihin kustannuksiin, niin "vahinko" on jo tapahtunut. Esim. meillä purettiin vanha talo ja olisi pitänyt laittaa kuljetukset seis heti kun purkutavara rupesi olemaan enimmäkseen tiiliä ja perustuksia ja työntää vaan kaikki loppu täyttöihin. Eipä ne lauta yms. kuormat juuri mitään maksaneet, kuiva puu kun ei paina juuri mitään, eikä maksakaan. Kun rupesi viimeiset kuormat maksamaan tonnin pelkät jätteet per kuorma niin kyllä siinä vähän hymy hyytyi kun maksulappuja kuski toi. Eli tuossa kun olisi vaikka puoli päivää aiemmin pistänyt pelin poikki niin olisi säästänyt varmaan 3-4 tonnia.

      Lisäksi tosiaan kuten joku mainitsikin niin kun itse toimii apurina ja tavaran tilaajan niin on vähän riskiä, että tavara tuleekin puoli päivää myöhässä jne. Projektin loppua kohden nuo hallintataidot paranivat, mutta sitten loppuivat hommatkin. Ja tosiaan jos tilaa kivi-aineksia ja muutenkin kun soittelee putkareita yms. töihin niin aina kannattaa liioitella kiirettä ja tarvetta. Jos vähänkin menee sanomaan että "voi ne huomennakin tulla", niin homma alkaa livetä. Eli aina pitää olla hirveä kiire ja tulla HETI vaikka ei tarvitsisikaan niin silloin homma toimii.

      Ja jos on asiallinen maaurakoitsija niin melkeinpä ei olisi pahitteeksi käydä maallikkona vaikka pari tuntia läpi suurin piirtein hommien etenemistä ja kysellä mitä tarvitaan missäkin vaiheessa, että osaa sitten varata kuormia ja vuokrata täryttimiä ja hankkia oikeata putkea jne.

    • Veronkerääjä alalla

      50 000 € summassa on jo Alvia n. 10 000 €, tuntuuko maanrakentajan työlasku sen jälkeen vielä suurelta. Maksoit Alvin jo verotetusta työtulostasi, näin ylläpidetään hyvinvointiyhteiskuntaa, eikä se ole maanrakentajan vika.

    • 70000€ vuodessa

      Maanrakentajan kuten kaikkien rakentamiseen liittyvien henkilöiden vika on ahneus...
      sekä verojen kierto.
      Amiksen käynneelle juopolle putkimiehelle pitää maksaa 50-70€/h joten ei ihme että talot maksaa paljon.

      • Rakentaja Reima

        Veroja ei tietenkään saa kiertää, vaan rakentaja on laitettava maksamaan ne. Ammattikoulu kyllä koulusta käy kuten kaikki muutkin merkonomi opinnot.
        Hyvä putkimies on hintansa väärtti ja ala on sen verran paljon kilpailtu, ettei se niin herkkua ole.
        Edellinen kirjoittaja varmaankin kunnan palkkalistoilla ilman minkäänlaista kilpailua, riittää kun on vaan oikean värinen jäsenkirja. Tervetuloa vaan alalle ja saat ihan itse valita alatko maanrakentajaksi vai putkimieheksi.
        Kaikki ihmiset ovat tässä ketjussa tärkeitä, lääkäri tarvitsee putkimiestä ja putkimies lääkäriä. Tuollainen itsensä ylentäminen on mielestäni typeryyden huippu, kun mollaat jotain koululaitosta. On sitä nähty tosi tyhmiä maistereitakin, vaikka ovat käyneet yliopistossa.


    • kallistaonn

      onkohan tämän maatyö urakan suositellut zekata/valvoteam ? muutama tapaus tiedossa jossa hinnat ollewet aika tapissa...

    • Kolmas talo

      Pohjia, perustuksia ja niiden vaatimia maanrakennustöitä on niin erilaisia, että tuskin aloittajan hommassa on mitään oleellista vikaa.
      Talo pysyy hyvin siinä, kosteus ei vaivaa ja piha kantaa liikenteen eikä roudi.
      Paljon kalliimmaksi tulisi jos sepeleissä ym. olisi säästelty, kuten liian usein on tapana ja jälkikäteen korjataan vuosikymmeniä.
      Työmaalla pitäisi myös olla suunnitelmat, joiden mukaisesti valitaan materiaalit ja kerrospaksuudet.
      30 kuormaa savea pois työmaalta ei ole kovinkaan harvinaista kaupungissa rakennettaessa, maaseudulla sen kyllä voi työntää johonkin metsään kasvamaan Horsmaa.
      Joskus nämä säästäjäkaverit, jotka useasti valehtelevat omat kustannuksensa voisivat pitää turpansa kiinni. Ei aiheutuisi turhaa mielipahaa ja riitaa aiheettomasti. Nämä määrätyntyyppiset pääsääntöisesti valehtelevat kaverit voivat tulla hyvinkin kalliiksi, eikä sellainen mikään ystävä voi olla.
      Käytännön kokemus on osoittanut, että vasta kolmas rakennettu talo on kohtuullisen täydellinen, eikä enää sorruta näihin kokemattomien jorinoihin.

    • Jhghjj

      Meillä maksoi viime kesänä muistaakseni noin 25 tuhatta euroa siihen pisteeseen että oli sorapatja talolle ja toinen autotallille ja viemärit, salaojat jne paikallaan. Vastaavan mukaan tontti oli "halpa kaivaa".

      Hinnat ulkomuistista heiteltynä:
      - kaivuri ja sen kuljettaja 68 per h. Kone hääri tontilla noin 3 vkoa
      - louhinta yht 5500 eur.
      - maan poisvientiä ja kaatopaikkamaksuja 4000-5000 eur

      Lisäksi salaojaputkea, talokaivoa yms noin 3000-5000 eur edestä.

      En tiedä paljonko noissa hinnoissa oli ilmaa. Vastaava mestari valvoi maanrakennusvaihetta varsin tarkkaan ja piti laskua kohtuullisuuden rajoissa olevana.

      Suurin yllätys oli maanajon hinta.

      Käsitykseni mukaan maanrakennuksessa on aika iso ero kokeneen ja aloittelevan kuskin tuottavuudessa. Meillä oli vastaavan arvion mukaan tavallista parempi kuski ja se myös näkyi. Kaveri hyppyytti isoa 18-t kaivuria kuin jotain bmx-fillaria ja tarvittaessa olisi vaikka silittänyt kissanpentua sillä kuplavolkkarin kokoisella kauhallaan... :)

      Eli ilmeisesti meillä kävi edes maanrakennuksessa tuuri.

      • Merkonomi Erkki

        Pitää paikkansa, että kuljettajissa on eroa, kuin yöllä ja päivällä. Oikeastaan tuntihinnalla ei paljonkaan ole merkitystä, eikä niissä muutenkaan suuria eroja ole, kuin paikkakuntien välillä.
        Pääkaupunkiseudulla ja suurien kaupunkien ympäristössö voi hinta olla 10 - 15 € tunnissa korkeampi.
        Ammattitaidossa voi sitten olla suuriakin eroja, mutta rakennustapaohjeista nämä kaivurikuskit eivät yleisesti tiedä tuon taivaallista ja niistä on tilaajan huolehdittava usein itse.
        Maanviljelys tausta on yleisesti ammattitaidon kannalta huonompi ja suurissa kaupungeissa homma usein onkin luvanvaraista ja edes jonkinmoisia pätevyyksiä kysellään.
        Maanrakennushommat ovat yleisesti näin kirjanpitäjänä seuratessa melkoisen kannattamattomia, verotonta osinkoa omasta pääomasta ei pysty yleensä kukaan nostamaan. Konekalustoon ja polttoaineisiin kuluu hyvin paljon, palkkakustannuksiin usein käsittömän vähän.
        Rikkaat yrittäjät näyttävän löytyvän yleensäkin muista kuin rakennusalan yrittäjistä, jopa kioskikauppa näyttäisi olevan paljon kannattavampaa K-kauppiaasta puhumattakaan.


    • Pohjatyöläinen

      Keskisuomessa täytehiekka Lemminkäisen kautta maksaa noin 5,50 e/tn ja Kam 0-32 10e/tn

      Onko tämä kallista? Kyse on siis pihaan ajetusta tavarasta (kuljetus siis tonnihinnassa mukana) ja siihen tulee vielä alvi päälle.

    • 12+15

      Vaikea sanoa, kun ei tiedä etäisyyttä. Tuossa mitä muistelen viime kesän laskuja niin täytehiekka eteläsuomessa oli vähän alta 5 ja 0-32 muistaakseni 9e alvit. Yhteen suuntaan noin 17km

    • Pitkästärakentaja

      Itsellä talon pohja noin 180m2 100m2 terassi parhaillaan rakenteilla. Eli esiin kaivettu ala on varmaan kokonaisuudessaan jotain 400m2. Pohja on kallio joka kaivettiin esiin ja itse putsasin ja pesin. Tietä tehtiin mun piikkiin noin 150m noin 3m leveänä.

      Hintaa kertyi kaivamisesta jotain 3500e, murskeet ja sepeli sekä muutama kuutio betonia kallion muotoiluun (myllyllä itse tehden) 8000e. Sepeliä tosin tarvii vielä lisätä terassin kohdalle (jonka alle tulee siis varasto, koska ollaan rinteessä) eli pari tonnia siihen vielä lisää. Mitään ei viety pois tontilta koska tilaa on.

      Sitten salaojat ja kallioankkurointi itse tehden ja poraten noin 1000e. Salaojaa varten tehtiin mm. ojaa kallioon rälläkällä jotain 3m, eli aikaa paloi (ja useampi rälläkkä myös) mutta ei tarvinnut louhia mitään. Tähän sepelipatjan päälle sitten antura porrastaen 20cm tasoeroin ja perusmuuri valuharkoista. Nämäkin tein itse eli edes tämä "erittäin haastava" perustamispaikka ei pysäyttänyt penniä venyttävää omatoimirakentajaa. Itse kannatta siis painaa, jos vain pystyy. Kaivinkonetta ei kuitenkaan kannata itselle ostaa.

    • JyskänPamaus

      :-) Kallion kanssa pääsee joskus helpolla, joskus taasen menee todella vaikeaksi.

      Mutta olen sinä vissiin pitkää päivää tontilla tehnyt kun tuollaisen pohjatyön olet tehnyt? Ja kyllä sitä tuntipalkoille pääsee kun oikeasti jaksaa painaa!

      Meillä on karkeasti mennyt hiekkaa täyttöihin 500 tn, Kam 0-32 160 tn ja sepeliä 40 tn ja laskua on koneella tehty noin 5000 euroa (tunteja on joku 60 koneen siirto) ja nuo hiekat on rapiat 6500 euroa.

      Ja talo autotalli tuli karkeasti "tasamaalle", noin 1,2m oli korkeuserot mutta pohjamaa oli osittain silttistä, helposti häiriintyvää joten pelattiin varman päälle. 120 neliön monttu auki ja soraa ja hiekkaa sisään :-) Siitä sitä hintaa tulee mutta parempi näin kuin miettiä että kastuuko talon jalat ja lähteekö painumaan.
      Ihan Kastellin perussokkeli (300*900) tuolle sitten läppästiin.

      • sastamala

        Meillä Pirkanmaan suunnalla ( hinnat sis.alv ):

        - pohjissa tarvittavat eri murskeet ( n.600 tn ) kuljetettuna = 6000 e
        - täytöissä ja pohjissa ( ahdas tila ) kaivurit ja krameri reilu 60 tuntia = 4000 e
        - kaivuri pintamaan jne poistossa ja louhintasetissä n. 30 h= 2200 e
        - k-auto samassa hommassa = 2000 e

        yht. 14.200 e

        - louhinta kiintokuutio a 37 e ( sis.alv )

        Lisäksi tietysti putket, kaivot jne....hieman apuvoimia jne...


      • Maalainen
        sastamala kirjoitti:

        Meillä Pirkanmaan suunnalla ( hinnat sis.alv ):

        - pohjissa tarvittavat eri murskeet ( n.600 tn ) kuljetettuna = 6000 e
        - täytöissä ja pohjissa ( ahdas tila ) kaivurit ja krameri reilu 60 tuntia = 4000 e
        - kaivuri pintamaan jne poistossa ja louhintasetissä n. 30 h= 2200 e
        - k-auto samassa hommassa = 2000 e

        yht. 14.200 e

        - louhinta kiintokuutio a 37 e ( sis.alv )

        Lisäksi tietysti putket, kaivot jne....hieman apuvoimia jne...

        Se kuka sano et amiksen käyneelle putkerille maksetaan 50-70€ niintodellisuus on 10-20 € jos laskutus on firmalla 50. € luuletko tampio et se duunari sen saa x)


      • Putkimies 1
        Maalainen kirjoitti:

        Se kuka sano et amiksen käyneelle putkerille maksetaan 50-70€ niintodellisuus on 10-20 € jos laskutus on firmalla 50. € luuletko tampio et se duunari sen saa x)

        Maisteri tampio luulee juuri näin kovin usein.


    • Mitäs sanotte tästä: kaivuutyöt tonttivesijohtoa varten (30m) tarjoushinta n 25000e.
      Ei kalliota tai muitakaan vaikeuksia. Törkeä hinta! No, onneksi halvempiakin löytyy.

      • Huh huh

        Heh, jos homma sisältää pelkän kaivuutyön niin aika suolainen hinta.

        Savi/hiekkamaahan kaivaa ojan päivässä (?) jolloin 60 eur per h laskutuksella (minkä itse kaivuista maksoin kuitilla) hinnaksi tulee 480 euroa. Siihen kaivurin siirto lavetilla paikalle ja pois niin kustannukset yht noin 650.

        Mutta jos hinta sisältää "avaimet käteen" toimituksen eli kaivuut, putket asennuksineen, sepelit, täytöt ja maisemoinnit niin kyllähän siitä useampi tonni voi tulla. Silti 25.000 on aivan sikahinta kun meillä talon ja erillisen autotallin pohjatyöt maksoivat yhteensä tuon verran, ja siinä oli louhintaakin mukana.


    • Kokemus puhuu

      Noissa maaaines asioissa kannattaa käyttää Maapörssin palveluita. Toimii kuulemma ihan loistavasti

    • lucasbenfinancialhel

      To: "Ben Lucas"

    • rakentaja2019

      Tämä vinkki tulee varmasti kirjoittajalle liian myöhään, mutta joku muu esim. 2019 tai myöhemmin maanrakennusta tarvitseva saattaa tästä hyötyä. Urakkahintoja kannattaa vaatia niin pitkälle kuin mahdollista, sillä tuntihinta on ns. "kelluva" ja ostajana kannat täysin riskin. Urakkahinta on puolestaan sitova ja pakottaa yritystä miettimään kulut monien eri tilanteiden varalta. Me pyydettiin 6 tarjousta https://kodinplaza.fi/ kautta selvitettiin maanrakennuksen hinta sitä kautta. Kyllä siinä oppii matkan varrella itsekin, kun keskustelee paikan päällä usean yrityksen kanssa ja muutenkin mukavampi maksaa se lopullinen summa kun tietää vähän markkinahintoja ja mihin ne hinnat perustuu.

    • Fiivi

      Ainakin meillä päin maajussi-yrittäjät pystyy suhmuroimaan maatyöt aikalailla edukkaasti. Alvit saa heti hinnoista pois, ja hinnat on maa-ainesten osalta muutenkin edullisemmat. Ison osan pystyy pistämään myös sitten vielä vähennyksiin. Joten se mikä maksaa tavikselle 20-tonnia, niin maajussi maksaa siitä korkeintaan puolet. Erotuksen maksaa veronmaksaja, eli joku muu kuin maajussi-yrittäjä itse. Maajussi-yrittäjillähän on aina ollut se periaate, että mikään ei saa maksaa mitään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1691
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1361
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1317
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1315
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      10
      1313
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1284
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1264
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1230
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1190
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe