Erikoinen kysymys

ratamaisteri

En oikeastaan edes tiedä onko tämä tekijänoikeuskysymys, mutta aloitan täältä ja ehkä saan edes vinkkiä missä mennään tai mistä tiedustella vastausta.

Aapeli.com on suomalainen pelisivusto, jossa on tukku erilaisia selaimella pelattavia erittäin simppeleitä pelejä. Yksi peleistä on minigolf, jossa hiiren tähtäimellä voi valita suunnan sekä voimakkuuden lyöntiin ja tarkoitus on luonnollisesti selvittää rata minimilyönnein. Mitä kovempaa yrität lyödä sitä enemmän lyöntiin tulee sattumanvaraisuutta ja lyönti ei siis aina lähde samaan paikkaan vaikka tähtäin olisikin samassa paikassa. Pelissä tulee siis taktinen puoli esiin kun pitää osata arvioida minkälaisia riskejä ottaa milloinkin ja paremmat pelaajat oppivat arvioimaan onnistumisprosentteja eri lyönneille. Haastetta lisää erilaiset elementit, joita radoissa on pelaamista hankaloittamassa. Ratoja on tuhansia ja sitä voi pelata yksin koittaen tehdä ennätyksiä tai sitten moninpelein, jolloin vähiten tietyn määrän ratoja pelannut voittaa simple as that. Peli on ollut olemassa kohta 10 vuotta ja koukuttanut suhteellisen ankeasta visuaalisesta ulkonäöstään ja yksinkertaisuudestaan huolimatta vuosien saatossa tuhansia ja tuhansia pelaajia.

http://www.youtube.com/watch?v=G21104tPCP0 antaa esimerkin pelistä yksinpelinä...

Sitten itse asiaan...

Ratojen tekemiseen Aapelin (Playforia Inc) ylläpidon omat resurssit ja aika eivät ole riittäneet oikeastaan enää vuoden 2004 jälkeen vaan he ovat "rekrytoineet" aktiivisia käyttäjiään suunnitelemaan ratoja, itse olen yksi noin kymmenestä ratojen tekijästä. Käytännössä homma toimi niin, että sain sähköpostitse linkin ja salasanat verkossa olevaan editoriin, jossa radat tehdään ja testataan sekä tallennetaan ylläpidon julkaistavaksi itse peliin silloin kun he itse parhaaksi sen näkevät. Editori on melko alkeellinen, jossa rata tehdään tietyistä valmiista palikoista tietynkokoiselle tyhjälle alustalle. Aikaa ja mielikuvitusta käyttämällä näistä palikoista saattaa saada ihan silmää viehättäviäkin teoksia, mutta tärkeintä on hyvä pelattavuus ja oikean tasoinen haastavuus pelin pelaajille.

Saadessani oikeudet tehdä ratoja emme sopineet aapelin väen kanssa oikeastaan mistään, en lupautunut mihinkään eikä minulta vaadittu mitään. En saa minkäänlaista korvausta enkä ole allekirjoittanut mitään papereita koskien ratojen käyttöoikeutta tai niiden luovuttamista, yhtään mitään. Ainoa kontakti heihin on ollut kun lähettivät minulle linkin ja salasanan sähköpostilla.

Minulta on julkaistu pelattavaksi yhteensä 326 rataa ja hyväksyntää odottamassa on noin 80 lisää. Aapeli on pelipaikkana muuttanut profiiliaan viime vuosien aikana radikaalisti ja käyttäjäkunta on muuttunut siinä sivussa. Pelejä on tullut roppakaupalla lisää niihin aikoihin verrattuna kun aloitin ratojen tekemisen ja minigolf pelinä oli sivuston lippulaiva. Nykyään kuvioon on tullut erilaiset rahastamiskeinot ja useat pelit omaavat toimintoja, jotka maksaa ja osa peleistä on suoraan maksullisia. Ostat niin sanottuja taateleita eli krediittejä, joilla voit ostaa pelejä, pelimerkkejä tai esim. vaatteita tai muuta tyhjänpäiväistä tilpehööriä omalle pelihahmollesi.

Kaiken rahastuksen lomassa oma ja ainut kiinnostuksen kohteeni minigolf on jäänyt täysin jalkoihin ja ylläpitoa ei ole kiinnostanut pitkiin aikoihin enää kehittää peliä tai kuunnella sen pelaajien esiintuomia kehitysehdotuksia. Tästä johtuen olen miettinyt, että pyytäisin ylläpitoa poistamaan tekemäni ja pelattavaksi julkaistut radat ja julkaisua odottavat radat kokonaan sivustolta, koska en halua edustaa tätä pelisivustoa omalla panoksellani.

Näillä tiedoilla, mitä te asioista enemmän perillä olevat uskotte, onko aapeli velvoitettu poistamaan radat minun niin halutessani? Aapelin ylläpidolta on turha alkaa tiedustelemaan, koska jättäisivät vastaamatta. Jos minulla olisi varmuus "oikeuksistani" voisin vaatimuksiani esittää suuremmalla tarmolla ja panostaa siihen myös aikaa.

Vastaan mielelläni lisäkysymyksiin, jos tästä sekavasta selvityksestä ei tarpeeksi tietoa irronnut...

2

80

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • gruffispuffis

      Neuvoisin kysymään tekijänoikeusjärjestöiltä tai järjestöjen yhdessä perustamalta Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:ltä. Saat virallisempaa vastausta, johon voit vedota.

    • minni+

      ...vaan he ovat "rekrytoineet" aktiivisia suunnitelemaan ratoja, itse olen yksi noin kymmenestä ratojen tekijästä. ...

      Miten tämä rekrytointi sitten tapahtui, jos ette ole sopineet mistään?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1766
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1669
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      14
      1468
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1164
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1153
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      5
      1141
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1106
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1101
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1089
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1074
    Aihe