Keliakian oireista

Pöpö

Heips, te keliakiasta tietävät.
Minulla on syksystä asti ollut maha kipeä satunnaisesti ja nyt toista kuukautta kipeä suunnilleen joka kerta kun syön. En jaksa muita oireita luetella, mutta tärkein kysymykseni kuuluu, että

jos minulla on (vielä hoitamaton&ei todettu) keliakia, voivatko mahaoireet ilmaantua yhä jonkin aikaa vaikka söisin gluteenitonta ruokaa?

Tarkoitan, että kun olen tässä testannut vähän syödä gluteenitonta ruokaa, mahakivut jatkuvat vaikkeivät ehkä niin kovina kuin normaalisti. Pitäisikö oikean ruoan siis heti auttaa (syön tänäiltana gluteenitonta=ei kipuja) vai voiko niitä ilmestyä gluteenittomastakin ruoasta (=kipuja silti) ja poistua vasta kun keliakiaa aletaan kunnolla hoitaa (eli gluteenitonta ruokavaliota on noudatettu viikkoja)?

Pitkät on selitykset, toivottavasti nappasitte pointtini. :)

14

17341

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • minä minä minä

      Hei!
      En sinänsä ole keliakian asiantuntija, mutta minä aloin sitä itselläni epäillä kesän aikana. Maha turposi, vuorotellen ummetusta / vatsa löysällä.
      Veemäisin oire oli kuitenkin merkillinen päänahan kutina. Päänahka siis kutisi ihan sairaalloisesti ja oli täynnä punaisia näppylöitä... myös silmäkulmiin ja silmien alapuolelle ilmestyi punaisia näppylöitä.

      Nyt olen vuoden alusta ollut gluteenittomalla, ja kutina on kyllä helpottanut huomattavasti - samoin vatsaongelmat.

      Multa otettiin keliakian vasta-ainetesttit ja niiden mukaan mulla ei sitä olisi. Arvot eivät olleet vain viitteiden sisäpuolella, vaan alarajoilla eli niin negatiiviset kuin vaan voi olla.

      Gastroskopiassa olisi voinut selvyyttä tulla asiaan mutta tuskinpa sinne nyt pääsen kun oli negatiiviset nuo arvot.

      Oireet kyllä ainakin mulla aika nopeasti häipyvät kun on varmasti täysin gluteenittomalla ruokavaliolla. Kannattaa olla todella tarkka, olen törmännyt gluteeniin joka halvatun paikassa. oudoin taisi olla lidlin jokin sellainen iso pakastekasvis-sekoitus.

      Mulla on nyt siis parissa viikossa ainakin helpottanut sen verran paljon olotila, että vaikka testien mukaan mulla ei keliakiaa ole niin jatkan gluteenittomalla.
      Tahallani en aio itselleni pahaa oloa saada syömällä sitä paskaa!

    • Pöpö

      Okei, kiitoksia tiedoistasi. Olisko vielä joku joka tietäisi, että pitäisikö vatsavaivojen olla heti ilmaantumatta, jos syö gluteenitonta ruokaa, jos on meneillään hoitamaton keliakia?

    • sodapopsik

      Heip!

      Oireet eivät ainakaan itsellä hävinneet ensimmäisen parin viikon aikana. Ennen diagnoosia kipuja ilmestyi myös gluteenittomasta ruuasta - eli vatsa oli aina kipeä, joskus enemmän ja joskus vähemmän.

      Kyseessä ei ole allergia, vaan gluteenia nautittaessa keliaakikon suolinukka häviää vähitellen. Suolinukan palautumien voi kestää jopa vuoden. Pienikin altistus gluteenille aiheuttaa uuden reaktion ja suolinukan tuhoutumista.

      Keliakia diagnosoidaan verikokeesta ja/tai gastroskopian avulla. Mikäli jätät keliaakikolta kielletyt viljat pois ennen veritestiä, niin miinuksena voi olla ettei keliakia näy tuloksissa.

      Mikäli kokee olonsa paremmaksi ilman gluteenia, niin siitä vaan. Muistakaa kuitenkin perehtyä ruokavalioon huolellisesti! Noin yleisesti ottaen ei ole kovin hyvä välillä noudattaa ja välillä laistaa ruokavaliosta, koska tällöin ns. varmat keliakiatapaukset kärsivät siitä, jos ihmiset alkavat olettamaan "ettei se niin tarkkaa ole, koska pöpökin välillä syö vehnäleipää".

      Kokeile ihmeessä gluteenitonta, jos et tunnu saavan muusta helpotusta, mutta lue tarkkaan esim. kirjaston ja keliakialiiton oppaat. Mitään rakettitiedettä keliakia ei silti ole, kunhan oppii perusperiaatteet. Voin syödä monia tavallisia jäätelöitä, mehut ja limsat on enimmäkseen ok, suurin osa leikkeleistä ok jne. Puhumattakaan kasviksista:)

      Vaikea sanoa mitä vaivasi ovat, joten olisiko kuitenkin hyvä käydä myös lääkärissä?

    • pöpö

      Kiitos paljon tietoiskusta, sosapopsik! :) Tuo auttoikin jo aika paljon. Ja siis lääkärissä oon rampannut, viikon päästä tiedän verikokeista näkyykö niissä keliakiaa.. Kyllä se tästä, toivottavasti.

    • Nimetön kirjoittaja.

      Minulla on ollut pienestä asti huonohko vatsa ja kohtalaisen usein sekaisin jos en syö tarkasti. Sittemmin minulla alkoi mahan sekaisin meneminen stressata niin paljon, että toisinaan pelkäsin vatsan menevän sekaisin ja välttelin tilanteita, joissa ei pääse vessaan. Tällaisia tilanteita luonnollisesti on ihmisen elämässä ja noita tilanteita jännitän aina. Välillä on kausia, jolloin en jännitä ja vatsa on parempi. Nyt tuntuu, että vatsa on sekaisin jopa kotona ollessa, vaikka olen lomalla.

      Ajattelin, että voisikohan taustalla olla keliakia. Olen 24-vuotias enkä ole käynyt missään testeissä. Itseasiassa edes laktoosi-intoleranssia ei ole poissuljettu, mutta itse olen kokeillut olla maidottomalla ruokavaliolla lyhyitä aikoja enkä ole huomannut mitään vaikutusta. Viljattomalla en ole kokeillut olla eikä muutoksia varmaan hetkessä tulisikaan, vaikka syynä olisikin keliakia.

      Onko teillä ollut millaisia oireita keliakiasta? Kuulostaisiko tämä mahdolliselta keliakialta vai onkohan kyseessä kuitenkin vain herkkä vatsa ja stressaan sen sekaisin? Tuohon tähystykseen en kyllä koskaan menisi, koska en pysty edes nielunviljelyyn enkä saa tabletteja nieltyä. Kurkku on minulle herkkä paika ja kammoksun oksennusreaktiota enkä ole oksentanut varmaan kymmeneen vuoteen.

      Oletteko saaneet luotettavia tuloksia vasta-ainetestillä vai onko keliakia paljastunut vasta tähystyksessä? Mikä muu tauti voisi aiheuttaa tällaisia suolisto-oireita?

      • asdfasdf

        Jos et aio tähystykseen mennä, et saa diagnoosia. Tee apteekin kotitesti vaikka, tosin se joillakin harvoilla voi näyttää väärää negatiivista. Lääkäriin kannattaa ehdottomasti mennä selvittämään mistä vaiva johtuu!


    • sodapopsik

      Lääkäriin vaan ja pyydä päästä testeihin. Joskus herkkävatsaiset jäävät ilman keliakiadiagnoosia, koska on ns. normaalia että vatsa temppuilee tai on jokin tulehdustauti.

      On saatavilla apteekin kotitesti (verikoe), jolla saa alustavia tuloksia. Myös lääkärit teettävät verikokeen ensimmäiseksi. Et joudu gastroskopiaan ainakaan heti eikä sinua voida siihen pakottaa myöhemminkään - tosin ruokavaliokorvauksen takia kannattaa harkita. Äärimmäisissä tapauksissa gastroskopia voidaan tehdä nukutuksessa (?).

      Minulla oli oireena nimenomaan vatsan herkkyys ja sekaisin oleminen lapsesta asti. Se mourusi miltei tilanteessa kuin tilaantessa. Nivelkivut. Pitkittyvät flunssat. Valkoiset "viirut" kynsissä - ehkä jonkun puutoksen ilmentymä. Oireet voivat olla todella moninaiset.

      Jos et heti uskalla lääkäriin, niin voit kokeilla ruokavaliota, mutta tee se kunnolla ja tulosta ohjeita keliakialiiton sivuilta. Virallisen ohjeen mukaan näin ei saisi tehdä, mutta jos olet ihan ulalla siitä mikä on vialla niin kuukauden kokeilu voisi antaa osviittaa siitä voisiko kyseessä ollä keliakia. Ikävää tässä on se, että joudut "virallisia" testejä varten palaamaan viljoihin, JOS oireet lievittyvät.

      Muista, että sinulla voi olla myös muu suolistosairaus. Keliakia on kuitenkin helppo hoidettava, sillä ruokavaliolla pääsee eroon vatsavaivoista. Sanoisinko, ettei helpompaa sairautta voi olla. Nimim. mieluummin ilman tiettyä viljaa kuin vatsa kipeänä.

    • sodapopsik

      "Oletteko saaneet luotettavia tuloksia vasta-ainetestillä vai onko keliakia paljastunut vasta tähystyksessä?"

      Sekä verikoe että tähystys näyttivät positiivista, mutta olen kuullut että joillain yksilöillä vain jompikumpi testeistä on positiivinen. Ainakin suurimmassa osassa tapauksissa verikokeen pitäisi olla tarkka.

      Kukaan meistä ei osaa sanoa, mitä muuta sinulla voisi olla. Tietenkin kyseessä voi olla "pelkkä" stressivatsa. Tai krooninen närästys, tai mikä tahansa tulehdus, joka kuitenkin kannattaa yrittää hoitaa pois. Kuinka paljon vatsa häiritsee ja ärsyttää? Omalta osalta annan neuvon, että kannattaa selvittää asia, jos se haittaa elämää. Tietyt suolistosairaudet ovat todella alidiagnosoituja, mutta suhteessa aika yleisiä Euroopassa.

      Mitä tulee jännittämiseen, niin tuli mieleen, että jätin väliin esim. parit kurssit silloin tämän takia. Sen voin sanoa, ettei oman kokemuspohjan valossa ole mitenkään mahdotonta. Mutta voihan toi olla miljoonaa muutakin asiaa?

    • Minä70

      Olen voinut huonosti vuosikaudet. Sairaalassa on tutkittu vaikka mitä - tuloksetta. Oireeni eivät ole olleet vatsaoireita vaan todella invalidisoivaa ihon polttelua ja kutinaa. Ei varsinaisia selviä ihomuutoksia. Nyt katsottiin sitten keliakiavasta-aineet jotka olivat kaikki positiiviset, transglutaminaasi 109. Epäilin labravirhettä ja tein vielä apteekin keliakiatesti joka lehahti heti positiiviselle. Ihokoepala jäi negatiiviseksi. Mahantähystys on tehty, koepalavastausta odottelen. Nyt passitin myös isäni ja äitini verikokeisiin. Iho-oiretta ajatellen kokeeksi aloitettiin Dapson josta heti kolmantena päivänä lehtahti valtava alleginen ihoreaktio jota nyt kortisonilla ja antihistamiinilla lääkitään. Lisäksi Dapsonista tuli psyykkisesti tosi ikävä olo - ruokahaluton, masentunut ja ahdistunut. Onko muilla vastaavia kokemuksia? Tällä hetkellä elämanlaatu on tosi huono - ja kesälomakin pian lopuillaan.

    • 100µg

      jätä viljat

      ihan kaikki viljat

      Minulta loppui 30 vuoden (alkoi jo teininä) aivan järjetön päänahan kutina, rasvoittuminen ja hilseily, kun lopetin viljojen syönnin. Myös hiuksia kasvoi runsaasti lisää (parturi kertoi hiuksieni uuskasvusta) ja huomasin sen lopulta itsekkin, kun hiukset olivat paksummat kuin koskaan ennen.

      Kuuntelin lääkäri Antti Heikkilää muutaman kerran televisiossa Studio55-ohjelmassa ja ja luen hänen nettisivuaan ja sen innoittamana jätin viljat ja aloin syömään kunnon ruokaa. Moni muukin vaiva lähti ja kokonaisolotila parantui.

      Hillitöntä päänahan kutinaa ja hilseilyä pidin hyvin kurissa käyttämällä 4 eri shampoota (ja näitä sopivia etsin 10-15 vuotta) vuorottain eli joka pesukerralla oli eri shampoo.
      Myös ihon kuivuus hävisi, joten ei tarvii rasvata itseään joka suihkun jälkeen.

      Aloin saamaan aikuisena n. 30v allergisia oireita lepästä ja koivusta. Sain myös oireita punaisesta paprikasta ja currysta. Lisäksi sain oireita jostain ulkopuolisesta, joka hävisi kun tuli pakkanen ja lumi. Alkoi taas heti lumien sulattua. Söin vuosia antihistamiinia keväästä syksyyn ja monesti siihen pakkaseen astikin. Vuonna 2009 luin Tiede-lehden keskustelupalstan D-vitamiiniketjua ja sen innoittamana aloin syömään D-vitamiinia 100µg/vrk syyskuun alusta toukokuun loppuun, koska kesällä olen päivällä auringossa nahka paljaan (pari viime kesää aurinko on paistanut runsaasti). Tämä auttoi allergiaan hiukan, mutta jouduin silti syömään antihistamiinia koko kevään, joka ei edes vienyt oireita kokonaan. Vuonna 2011 syksyllä jätin viljat ja sen jälkeen en ole antihistamiinia tarvinnut eli allergiani parani täysin.

      http://personal.inet.fi/koti/remeli/viljat.htm

      • arskan neuvo sulle

        jos yllätän sut vielä jauhamasta paskaa täällä palstoilla niin musta tulee tosi vihanen

        mulla o mitta täynn noit su valheitas

        oon ollu vankilas ennenki joten lopeta se paskajauhamine

        t. arska


    • .......

      ......

    • jänis-1

      Onko teillä testattu myös muita autoimmuunisairauksia? Monilla keliakiaa sairastavilla/ gluteiiniyliherkillä henkilöillä on suuremmalla todennäköisyydellä myös muita autoimmuunisairauksia mm. kilpirauhasen sairauksia, crohnin tautia, niveltulehdusta tai diabetesta.

    • Anonyymi

      Moikka! Menee noin pari viikkoa, ennenkuin suolen nukka alkaa korjaantua. Eli ei ruokavalio siis HETI vaikuta. Mites näin 9 vuotta myöhemmin, saitko diagnoosin?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      386
      3911
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      216
      1935
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      67
      1444
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      152
      1305
    5. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      167
      971
    6. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      60
      950
    7. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      903
    8. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      117
      900
    9. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      51
      868
    10. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      24
      859
    Aihe