Karjalanpaisti on italialainen ruoka

titiliiii.

'Karjalanpaisti' ei ole todellakaan suomalainen ruoka, sen resepti tulee Italisasta ja osin myös Ranskasta.

62

1201

    Vastaukset

    • Katohan vaan, näinkö on. Meillä on useemman sukupolven ajan mummot ja isomummot tehneet karjalanpaistia ja tietääkseni yksikään ei ole käynyt Italiassa tai Ranskassa. Ovat kotoisin tuolta Laatokan Karjalasta.
      No mutta siehän sen paremmin tiiät kun he, tottakai.

      • hyvä!!!! vehnänen.


      • Itseasiassa arkeologisissa kaivauksissa Suomessa on löydetty esineistöä Välimeren alueelta eli koruja, rahoja jne... joten ruoan valmistamisen tapojakin on voinut kulkeutua sieltä Suomeen esim. viikinki-reittejä pitkin.

        Toisaalta taas Eurooppa on ollut jatkuvasti erilaisten kansainvaellusten ja kaupankäynnin alue, joten vaikutteet ovat voineet kulkeutua kaukaakin jopa Pohjolan perukoille.

        Ja sitten voi ajatella, että miten monella tapaa ruokaa sitten voikaan valmistaa eli samat valmistustavat tietyille ruoille nuotiolla, leivinuunissa jne... pitkään hauduttaen lihaa ja kasviksia paikallisilla mausteilla erilaisilla astioilla, mutta käytännössä sama asia eli saada hyvää, maukasta ja helposti syötävää murkinaa.


    • Mistähän ne erilaiset lihapadat pienin muunnoksin oikein tulevat? Lienevät melko kansainvälisiä kaikki: lihaa, juureksia, mausteita, suolaa ja lientä padassa. Samoja tarveaineita lienee saatavilla joka maassa.

      Sitävastoin "....Meillä on useemman sukupolven ajan mummot ja isomummot tehneet karjalanpaistia...." Eivät muuten ole tehneet karjalanpaistia kuin vasta sodan jälkeen. Sitä ennen mummot ja isomummot tekivät uunipaistia, pätsilihaa, lihapottia. Karjalanpaistin nimen antoivat muut kuin karjalaiset nähdessään evakkojen kiikuttavan jokaviikkoisen lihapottinsa lauantai-iltana uunin jälkilämpöön.

      Sama koskee karjalanpiirakkaa. Sekin sai nimensä muiden toimesta.

      • Voihan vitsi, tulipas ihan kamala moka. Onneks taas joku tietää paremmin.


      • vehnänen. kirjoitti:

        Voihan vitsi, tulipas ihan kamala moka. Onneks taas joku tietää paremmin.

        No, miehän sen tiiän näköjään paremmin kuin sie. Tokkiinsa!


      • Äidinäiti syntynyt 1900-luvun alussa ja kas kummaa ennen Talvisotaa äitini kuuli puhuttavan Karjalanpaistista ja Karjalanpiirakoista. Tämä nimenomaan Karjalan kannaksella ei siis Laatokan kannaksella. Molemmilla eriävät ruokakulttuurit. Sukujuuret Karjalassa.


      • Nii ja ameriikois tuote kulkee nimellä all meat stew. Mistäs ne italialaiset ois osannu sen karjalapaistiks nimetä???? Saattaa muuten olla vähä pilkettä silmä kulmas.


    • Jos se nyt sillä nimellä kulkee niin harvempi sitä vie uuniin karjalaan.

    • Karjalanpaisti on Suomalainen,eikä Italialainen ruoka.Suomessa on eri paistiruoat kuin Italiassa.

      • Niin, se riippuu siitä, missä maassa uuni kulloinkin sijaitsee. Milanossa tulee italianpaisti ja Petrozavodskissa karjalanpaisti.


      • pätsiliha kirjoitti:

        Niin, se riippuu siitä, missä maassa uuni kulloinkin sijaitsee. Milanossa tulee italianpaisti ja Petrozavodskissa karjalanpaisti.

        Ei riipu uunista,eikä liioin maasta.Joka maassa on eri ruoat ja Karjalanpaisti on ehdottomasti Suomalainen ruoka,johan sen nimikin sanoo sen.


      • pätsiliha kirjoitti:

        Niin, se riippuu siitä, missä maassa uuni kulloinkin sijaitsee. Milanossa tulee italianpaisti ja Petrozavodskissa karjalanpaisti.

        Hitsiläinen, taas tää viisas osaa ja tietää. Miekun ihan luulin että tuolla rajan takana puhutaan venäjää. Mutta kun kerta hiän sanoo niin pitäähän se uskoa että ihan suomalaisia ruoan nimiä siellä käytetään.

        Sammaan syssyyn pittää oikasta yhtä historian kirjoittajjaa, että lukkee nämä hänen jutut ja vettää kirjansa pois myynnistä. Heti.
        Kun niäs eilen illalla luin yhen kylän paikallis historiaa muate mennessä
        niin siinä kyllä sanottiin ihan että karjalan paisti. Aatella.

        Onpa olleet aika moisia sillon 1800 luvulla.


      • Palapaisti kirjoitti:

        Ei riipu uunista,eikä liioin maasta.Joka maassa on eri ruoat ja Karjalanpaisti on ehdottomasti Suomalainen ruoka,johan sen nimikin sanoo sen.

        Onko italiansalaatti kotoisin Italiasta? Tai berliininmunkki Berliinistä? Leipooko Runeberg itse torttunsa?


      • maailmassa monta.... kirjoitti:

        Onko italiansalaatti kotoisin Italiasta? Tai berliininmunkki Berliinistä? Leipooko Runeberg itse torttunsa?

        Pistää miettimään mistä tulee eskimopuikko. Tekeekö presidentti itse kahvia. Van Houten kaakaota ja John West tonnikalaa. Entäs onko hapankorput tosiaan oululainen keksintö ?


      • maailmassa monta.... kirjoitti:

        Onko italiansalaatti kotoisin Italiasta? Tai berliininmunkki Berliinistä? Leipooko Runeberg itse torttunsa?

        Italian salaatti alkujaan venäläinen Olivier salatti
        http://www.datsha.com/ruokanurkka/index.shtml#24


      • maailmassa monta.... kirjoitti:

        Onko italiansalaatti kotoisin Italiasta? Tai berliininmunkki Berliinistä? Leipooko Runeberg itse torttunsa?

        Italian salaatti tunnetaan Euroopassa nimellä Russian Salad, joten kaukana Italiasta ollaan.


    • Karjalanpaisti-uunipaisti-ruukkupaisti-lihapotti.

    • Siis seuraavaksi meillä on Helsinginpaistia.

      • Niin, entäs sitten espoonpuuroa! Se vasta kauheata varmaan on!!!


    • Karjalanpaisti on Suomalalainen ruoka ja sillä selvä.

      • Korjaan: suomalainen


      • Ei kai ne karjalaiset ole kehittäneet ainoatakaan ruokalajia, vaikka ovat välittömästi aukomassa päätään mm. mitä karjalanpaistiin "kuuluu". Muistakaa ottaa se karjala-osuus pois kaikista ohjeista!


      • Onko edes karjala Suomea?


    • ITÄ-KARJALAINEN PERINNERUOKA länsi-suomalaiset eivät oikein osanneet hyödyntää uunin jälkilämpöä.

      • Missä on Itä-Karjala,onko lähellä ns.Keski-Karjalaa?,ja missä sekin on?(ensikesänä jos terveys salli aion matkustaa-Itä ja Keski Karjalaan,maukkaille kala-ja lihapotille)


    • Kerro lisää :) Onko ananas Afrikasta?? :O :D

    • Barak Obaman suku on lähtöisin Vaasasta. Kyllä karjalanpaisti on lähtöisin Karjalasta,Italiassa ja Ranskassa voi olla saman tyylisiä paisteja.

      • Karjalan paisti Wikipedia.

        Karjalanpaisti nousi suosioon 1950-luvulla, kun evakkoon ja asutustiloille joutunet Karjalalaiset alkoivat järjestää kyläjuhlia.

        Lue lisää Wikipediassa.

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Karjalanpaisti
        -----


    • Ai karjalanpaisti on italialainen ruoka. Se menee niin että tämä italialainen ruoka on karjalanpaistia. Sen italialaisen ruuan resepti tulee Karjalasta jossa mummot on aina tehneet paistia.

    • Mikä maa on Italisasta, onko ihan Berlusconialand. Italialais-ranskalainen Burgundin pata.

    • Paskapuhetta. Karjalanpaisti on juurikin suomalainen perinneruoka eikä todellakaan Italiasta tai Ranskasta kotoisin.

      Voit toki vedota siihen että Karjalanpaisti olisi suomalaisten oma mukaelma ja sen perustana olisi joku paljon aikaisemmin vähän vastaavan tyylinen ruoka mutta Karjalanpaisti sellaisenaan juurikin perinteisesti tehtynä on Suomalinen perinneruoka.

      Ainhan voidaan vedota johonkin aikaisempaan ja tällä perusteella esim. sanoa, ettei Konjakkikaan ole ranskalinen juoma koska viinaahan on tehty jo paljon aikaisemmin vaikkapa Kiinassa kuin ranskassa jene

    • Karjalanpaisti on suomalainen ruoka,ei italialaise alentuis koskaan tekemään jotain noin mautonta.
      Vettä suolaa pippuri lihaa....jotenkin sopii karjalaiseen luonteeseen...suolaista pskaa...

    • Karjalanpaisti on Suomalainen ruoka,johan nimikin kertoo sen.Muilla mailla on omat lihapadat,ruoat omine nimityksineen.Mitähän tästäkin asiasta pitää väitellä,kun se on kerran selvä juttu.

      • Ei ole Suomlainen vaan suomalainen.


      • näin se on kirjoitti:

        Ei ole Suomlainen vaan suomalainen.

        Korjaan: Suomalainen


      • näin se on kirjoitti:

        Korjaan: Suomalainen

        Korjaan: suomalainen


    • Ensin käytiin saunassa ja sitten syötiin peruna-tai ohrapiirakkaa karjalanpaistin kanssa piirakkaa kastettiin paistin liemeen. Muistan sen kun vanha isomummo leipoi piirakoita joka lauantai ja paisti laitettiin senjälkeen uuniin.

    • Viime syksynä irlantilaiset ystäväni vierailivat Suomessa ensimmäista kertaa. Tarjosin heille karjalanpaistia. Mies tuumasi että hänen lempiruokaansa. Almost the same. Eli karjalanpaisti tällä perusteella voisi olla vaikka irlantilaistakin.. Heh. Tiedän nuo paikalliset ruoat, mutta patojahan on satoja. Joka maassa omansa. Liha vaihtelee kanasta possuun tahi lampaaseen ja lisäkkeitäkin voisi vaihdella, mutta eiköhän me vaan pidetä tuo karjalanpaisti -ah niin hyvässä yksinkertaisuudessaan- omanamme. Naapuri saa sitä lainata, mutta omaksi emme anna. Siskot, näillä mennään :)

    • Jos kerta näin on niin sitten pizza on suomalainen ruoka, osittain myös Ruotsista ja Norjasta.

      • Pizza on italialainen ja karjalanpaisti on suomalainen ruoka.


    • Tuleeko Karjalakin Italiasta? Ja mämmi takuuvarma brittiruoka!
      Vain viina eli Koskenkorva on aito suomalainen nautintoaine.

    • Kuten tuolla ylempänä on näille nurkkapatriooteille toitotettu, löytyy joka maasta lähes identtinen tai aivan identtinen ruoka: lihaa ja vettä uunissa hitaasti haudutettuna. Että sikäli oma karjalanpaistimme eri variaatioineen lienee varsin tavallinen "köyhän kansa ruoka".

      Mutta mikä se meidän "ikioma" karjalanpaistimme oikein on koostumukseltaan? Sillä kun ei ole mitään alkuperäsuojaa eikä sille sellaista tulla saamaankaan. Maustetaanko vain suolalla ja ainaisen riidan aiheuttajalla eli pippurilla ja että "eihän se pippuri sinne kuulu ja jos kuulu niin onko musta- valko- eli mauste, ja voiko laittaa sipulia, miten porkkanan laita ja kuuluuko pataan nautaa, sikaa, lammasta eikä nyt ainakaan munuainen sinne kuulu".

      Paistetaanko lihat ennen uunia ja ovatko lihat isoja, pieniä vaiko olemattomia? Tuleeko possu päällimmäiseksi vaiko raavas? Pannaanko lihat kylmään veteen vaiko kiehuvaan?

      "Minä tiedän kaiken kun mummo on Säkkijärveltä kotoisin."

      Lienee kai syytä sopia, että nykyisessä ja eritoten entisessä Suomen itäosassa on perinteisesti tehty uunilihaa yleensä viikonloppuisin, uunin jälkilämmössä. Liha on ollut sitä, mitä kulloinkin on ollut paikkakunnalla saatavilla ja uunipaistilla on useampi nimi riippuen tekopaikkakunnasta. Ruoan toivat lännemmäksi karjalaisevakot ja sitä alettiin kutsua nimellä karjalanpaisti.

      Ihan se on karjalainen perinneruoka ilman mitään aivan eksaktia yhtenäistä koostumusta ja kuuluu evakkojen myötä suomalaiseen ruokaperintöön.

      Tällainen uunipotti liittyy selvästi karjalaiseen ja venäläiseen piirakkaperintöön (pehmeän leivän alue) ja ei siksi ole ollut niin suosittu Länsi-Suomessa, missä muunlaiset paistit ovat olleet enemmän vallalla.

    • Ragu alla potentina

      Lavate e tritate aglio prezzemolo, unite pezzetti di pecorino e mescolate.
      Mettete questo ripieno sulla fetta di manzo o maiale, arrotolate la carne e legatela come un arrasto.
      Fate riscaldare l olio e rosolate la carne girandola perche prenda colore dappertutto.
      Bagnatela con il vino, che lascerete evaporare, quindi unito i pomodori, salate e pepate e fate cuocere per un paio d oro a fiamma bassa, aggiungendo, se neccesario, un po d acqua. Lessate la pasta e conditela con il ragu, grattugiandovi sopra un po di pecorino.
      Come secundo piatto servite la grande braciola tagliata a fette ovvero le piccole braciole.

    • On tuota nyt tavailtu sanakirjan kanssa.
      lihakääryleitä nuo on, karjalanpaistiksi ei ihan voi kutsua.

    • Lukanialainen Karjalanpaisti

      Spezzetatte le carni e fatelemarinare con tutti gi aromi in vino e succo di limone. Sbucciate patate, lavatele affettatele. Pulite i carciofi togliendo le foglie esterne piu dure e taglioando le punte. Lasciateli poi per un quatro d ora in acqua con succo di limone, quindi affetateli. Disponette in una teglia tutti gli ingredienti a strati cosparsi di pane grattugiato, formaggio, sale pepe nero. Bagnate con olio e col liquido della marinatura e lasciate cuocere in forno a 180c per un ora e mezza.

      • Karjalan paistiin ei laiteta viinia eika sitruunaa, eika juustoa. Eika sanota lihasta mitaan, muuta kuin on lihaa. Koirastakin saa tuota ruokaa.


    • määäätä,ammuuta, röh röh,iihaaha

    • Jokainen tekee kirjoitusvirheitä

    • Oi sinua, lampaan sulhanen

    • Olisinpa niin rikas että olisi varaa karjalanpaistilihat ostaa. Ehdottomasti paras perinneruoka.

    • Niin varmaankin on; uskonhan minä sen, kun kerran ihan tekstinä itse luin.

      Toisaalta onko suomalainen saunakin Italiasta vaiko sittenkin Botswanasta kuten olen pyhäkoulussa kuullut lähetyssaarnaajan kertovan 1960-luvun alussa?

    • Saisiko tänne italialaisen (osittain ranskalaisen) karjalanpaistin ohjeen suomenkielellä? Minä muiden kielitaidottomien kanssa en ymmärrä italisan (enkä ranskan) kieltä, joten voiko ohjeet saada jollakin sivistyskielellä? Jos ei, niin sitten englanniksi.

    • Jotenkin nain:

      Leikkaa liha ja laittakaa se marinoitumaan viinin ja sitruunamehun sekoitukseen. Perunat ja porkkana leikataan paloiksi ja ne laitetaan 15 minuutiksi veden ja sitruunamehun seokseen. Sitten ne ne pyoritellaan oljyssa ja sekaan jotain leivan jamia ja juustoa. Kaikki uuniin 1 1/2 tunniksi 180 asteeseen C.

      • Tätä voisi kyllä kokeilla. Pannaanko marinadit sekä vesi+sitruunamehu samaan astiaan ja uuniin? Kannella vai ilman?


    • Minulla on iranilainen kaveri ja hän tekee karjalanpaistin näin. Vuohen lihaa, porkkanaa, sipulia, taateleita, jeeraa, valkosipulia ja granaattiomenaa. Aivan ihana ja on tavallaan aito karjalanpaista.

    • eiköhän pohjoisen kylmä luonto ole opettanut valmistamaan paistit ilman italian apua ja voisi olla toisinpäin ,että näiltä kairaoilta voisi viedä italiaan ruuanlaittotaitoa ,ettei siellä tarvitse mädättää lihaa ja sitten kehua sitä hirmuisen hyväksi .Siinä makaroonien taito eli saada pilattua .
      Mutta aloitushan tietty on kieliposkessa tehty .

      • Mitä lihaa mädätetään?


      • Anonyymi kirjoitti:

        Mitä lihaa mädätetään?

        antamalla lihan olla suolaamatta ulkoilmassa ja kun kärpäset on tarpeeksi munineet siirretään se kellariin ja kun home on iskenyt aletaan veistämään ohuita siivuja ,joissa loistaa monet värit ja kehutaan kuin hyvää on ..


    • eiköhän nämä paistit ole jo luolissa asuneet ihmiset keksineet sen jälkeen kun ovat saaneet tulen syttymään ja keittoastian kehitettyä.

    • Pizza on suomalainen ruoka, eihän italiaanot osaa tehdä edes kinkku-ananaspizzaa, mikä on kaiken perusta.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Greta Thunberg kritisoi Suomen hallitusta

      ”Tämä on epäonnistuminen”. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006515088.html Thunberg on liittänyt mukaan perustamansa Fridays for Future -liikkeen
      Maailman menoa
      273
      11198
    2. Tiesikö Martina miehensä taustat?

      Turkkilainen miljonääri onkin irakilainen jolla huikea rikostausta? Askarruttaa tiesikö Martina mistä on kyse vai tuliko yllätyksenä. Joka tapauksessa
      208
      6453
    3. Sedu Koskinen aikoo järjestää isot juhlat

      Näihin julkkiksiin ei näköjään päde mitkään lait tai korona tartu. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637821.html Kyllä esim. taviksen ylioppilas
      Kotimaiset julkkisjuorut
      122
      5542
    4. Stefu kärähti taas amfetamiinista!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Eikö tuolle sekoilulle näy loppua? https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/b3a29a6e-ac7d-460f-bd45-23ee51898a72
      Kotimaiset julkkisjuorut
      64
      4707
    5. Vapaavuorelle tuli kiire - Kaikki yleisötilaisuudet kielletään, mutta mites juottolat?

      Pelimies Vapaavuoren loppupeli Helsingin johdossa meni kimuraiseksi koronakriisin vuoksi. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637875.html "Vapaavuori
      Maailman menoa
      104
      3259