Karjalanpaisti on italialainen ruoka

'Karjalanpaisti' ei ole todellakaan suomalainen ruoka, sen resepti tulee Italisasta ja osin myös Ranskasta.
Ilmoita


Katohan vaan, näinkö on. Meillä on useemman sukupolven ajan mummot ja isomummot tehneet karjalanpaistia ja tietääkseni yksikään ei ole käynyt Italiassa tai Ranskassa. Ovat kotoisin tuolta Laatokan Karjalasta.
No mutta siehän sen paremmin tiiät kun he, tottakai.
1 VASTAUS:
hyvä!!!! vehnänen.
+Lisää kommentti
Mistähän ne erilaiset lihapadat pienin muunnoksin oikein tulevat? Lienevät melko kansainvälisiä kaikki: lihaa, juureksia, mausteita, suolaa ja lientä padassa. Samoja tarveaineita lienee saatavilla joka maassa.

Sitävastoin "....Meillä on useemman sukupolven ajan mummot ja isomummot tehneet karjalanpaistia...." Eivät muuten ole tehneet karjalanpaistia kuin vasta sodan jälkeen. Sitä ennen mummot ja isomummot tekivät uunipaistia, pätsilihaa, lihapottia. Karjalanpaistin nimen antoivat muut kuin karjalaiset nähdessään evakkojen kiikuttavan jokaviikkoisen lihapottinsa lauantai-iltana uunin jälkilämpöön.

Sama koskee karjalanpiirakkaa. Sekin sai nimensä muiden toimesta.
5 VASTAUSTA:
Voihan vitsi, tulipas ihan kamala moka. Onneks taas joku tietää paremmin.
vehnänen. kirjoitti:
Voihan vitsi, tulipas ihan kamala moka. Onneks taas joku tietää paremmin.
No, miehän sen tiiän näköjään paremmin kuin sie. Tokkiinsa!
Äidinäiti syntynyt 1900-luvun alussa ja kas kummaa ennen Talvisotaa äitini kuuli puhuttavan Karjalanpaistista ja Karjalanpiirakoista. Tämä nimenomaan Karjalan kannaksella ei siis Laatokan kannaksella. Molemmilla eriävät ruokakulttuurit. Sukujuuret Karjalassa.
Nii ja ameriikois tuote kulkee nimellä all meat stew. Mistäs ne italialaiset ois osannu sen karjalapaistiks nimetä???? Saattaa muuten olla vähä pilkettä silmä kulmas.
+Lisää kommentti
Jos se nyt sillä nimellä kulkee niin harvempi sitä vie uuniin karjalaan.
Ilmoita
Karjalanpaisti on Suomalainen,eikä Italialainen ruoka.Suomessa on eri paistiruoat kuin Italiassa.
6 VASTAUSTA:
Niin, se riippuu siitä, missä maassa uuni kulloinkin sijaitsee. Milanossa tulee italianpaisti ja Petrozavodskissa karjalanpaisti.
pätsiliha kirjoitti:
Niin, se riippuu siitä, missä maassa uuni kulloinkin sijaitsee. Milanossa tulee italianpaisti ja Petrozavodskissa karjalanpaisti.
Ei riipu uunista,eikä liioin maasta.Joka maassa on eri ruoat ja Karjalanpaisti on ehdottomasti Suomalainen ruoka,johan sen nimikin sanoo sen.
pätsiliha kirjoitti:
Niin, se riippuu siitä, missä maassa uuni kulloinkin sijaitsee. Milanossa tulee italianpaisti ja Petrozavodskissa karjalanpaisti.
Hitsiläinen, taas tää viisas osaa ja tietää. Miekun ihan luulin että tuolla rajan takana puhutaan venäjää. Mutta kun kerta hiän sanoo niin pitäähän se uskoa että ihan suomalaisia ruoan nimiä siellä käytetään.

Sammaan syssyyn pittää oikasta yhtä historian kirjoittajjaa, että lukkee nämä hänen jutut ja vettää kirjansa pois myynnistä. Heti.
Kun niäs eilen illalla luin yhen kylän paikallis historiaa muate mennessä
niin siinä kyllä sanottiin ihan että karjalan paisti. Aatella.

Onpa olleet aika moisia sillon 1800 luvulla.
Palapaisti kirjoitti:
Ei riipu uunista,eikä liioin maasta.Joka maassa on eri ruoat ja Karjalanpaisti on ehdottomasti Suomalainen ruoka,johan sen nimikin sanoo sen.
Onko italiansalaatti kotoisin Italiasta? Tai berliininmunkki Berliinistä? Leipooko Runeberg itse torttunsa?
maailmassa monta.... kirjoitti:
Onko italiansalaatti kotoisin Italiasta? Tai berliininmunkki Berliinistä? Leipooko Runeberg itse torttunsa?
Pistää miettimään mistä tulee eskimopuikko. Tekeekö presidentti itse kahvia. Van Houten kaakaota ja John West tonnikalaa. Entäs onko hapankorput tosiaan oululainen keksintö ?
maailmassa monta.... kirjoitti:
Onko italiansalaatti kotoisin Italiasta? Tai berliininmunkki Berliinistä? Leipooko Runeberg itse torttunsa?
Italian salaatti alkujaan venäläinen Olivier salatti
http://www.datsha.com/ruokanurkka/index.shtml#24
+Lisää kommentti
Karjalanpaisti-uunipaisti-ruukkupaisti-lihapotti.
Ilmoita
Siis seuraavaksi meillä on Helsinginpaistia.
1 VASTAUS:
Niin, entäs sitten espoonpuuroa! Se vasta kauheata varmaan on!!!
+Lisää kommentti
Karjalanpaisti on Suomalalainen ruoka ja sillä selvä.
1 VASTAUS:
Korjaan: suomalainen
+Lisää kommentti
ITÄ-KARJALAINEN PERINNERUOKA länsi-suomalaiset eivät oikein osanneet hyödyntää uunin jälkilämpöä.
1 VASTAUS:
Missä on Itä-Karjala,onko lähellä ns.Keski-Karjalaa?,ja missä sekin on?(ensikesänä jos terveys salli aion matkustaa-Itä ja Keski Karjalaan,maukkaille kala-ja lihapotille)
+Lisää kommentti
Kerro lisää :) Onko ananas Afrikasta?? :O :D
Ilmoita
Barak Obaman suku on lähtöisin Vaasasta. Kyllä karjalanpaisti on lähtöisin Karjalasta,Italiassa ja Ranskassa voi olla saman tyylisiä paisteja.
1 VASTAUS:
Karjalan paisti Wikipedia.

Karjalanpaisti nousi suosioon 1950-luvulla, kun evakkoon ja asutustiloille joutunet Karjalalaiset alkoivat järjestää kyläjuhlia.

Lue lisää Wikipediassa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Karjalanpaisti
-----
+Lisää kommentti
Ai karjalanpaisti on italialainen ruoka. Se menee niin että tämä italialainen ruoka on karjalanpaistia. Sen italialaisen ruuan resepti tulee Karjalasta jossa mummot on aina tehneet paistia.
Ilmoita
Mikä maa on Italisasta, onko ihan Berlusconialand. Italialais-ranskalainen Burgundin pata.
Ilmoita
Paskapuhetta. Karjalanpaisti on juurikin suomalainen perinneruoka eikä todellakaan Italiasta tai Ranskasta kotoisin.

Voit toki vedota siihen että Karjalanpaisti olisi suomalaisten oma mukaelma ja sen perustana olisi joku paljon aikaisemmin vähän vastaavan tyylinen ruoka mutta Karjalanpaisti sellaisenaan juurikin perinteisesti tehtynä on Suomalinen perinneruoka.

Ainhan voidaan vedota johonkin aikaisempaan ja tällä perusteella esim. sanoa, ettei Konjakkikaan ole ranskalinen juoma koska viinaahan on tehty jo paljon aikaisemmin vaikkapa Kiinassa kuin ranskassa jene
Ilmoita
Karjalanpaisti on suomalainen ruoka,ei italialaise alentuis koskaan tekemään jotain noin mautonta.
Vettä suolaa pippuri lihaa....jotenkin sopii karjalaiseen luonteeseen...suolaista pskaa...
Ilmoita
Karjalanpaisti on Suomalainen ruoka,johan nimikin kertoo sen.Muilla mailla on omat lihapadat,ruoat omine nimityksineen.Mitähän tästäkin asiasta pitää väitellä,kun se on kerran selvä juttu.
3 VASTAUSTA:
Ei ole Suomlainen vaan suomalainen.
näin se on kirjoitti:
Ei ole Suomlainen vaan suomalainen.
Korjaan: Suomalainen
näin se on kirjoitti:
Korjaan: Suomalainen
Korjaan: suomalainen
+Lisää kommentti
Ensin käytiin saunassa ja sitten syötiin peruna-tai ohrapiirakkaa karjalanpaistin kanssa piirakkaa kastettiin paistin liemeen. Muistan sen kun vanha isomummo leipoi piirakoita joka lauantai ja paisti laitettiin senjälkeen uuniin.
Ilmoita
Viime syksynä irlantilaiset ystäväni vierailivat Suomessa ensimmäista kertaa. Tarjosin heille karjalanpaistia. Mies tuumasi että hänen lempiruokaansa. Almost the same. Eli karjalanpaisti tällä perusteella voisi olla vaikka irlantilaistakin.. Heh. Tiedän nuo paikalliset ruoat, mutta patojahan on satoja. Joka maassa omansa. Liha vaihtelee kanasta possuun tahi lampaaseen ja lisäkkeitäkin voisi vaihdella, mutta eiköhän me vaan pidetä tuo karjalanpaisti -ah niin hyvässä yksinkertaisuudessaan- omanamme. Naapuri saa sitä lainata, mutta omaksi emme anna. Siskot, näillä mennään :)
Ilmoita
Jos kerta näin on niin sitten pizza on suomalainen ruoka, osittain myös Ruotsista ja Norjasta.
1 VASTAUS:
Pizza on italialainen ja karjalanpaisti on suomalainen ruoka.
+Lisää kommentti
Tuleeko Karjalakin Italiasta? Ja mämmi takuuvarma brittiruoka!
Vain viina eli Koskenkorva on aito suomalainen nautintoaine.
Ilmoita
Kuten tuolla ylempänä on näille nurkkapatriooteille toitotettu, löytyy joka maasta lähes identtinen tai aivan identtinen ruoka: lihaa ja vettä uunissa hitaasti haudutettuna. Että sikäli oma karjalanpaistimme eri variaatioineen lienee varsin tavallinen "köyhän kansa ruoka".

Mutta mikä se meidän "ikioma" karjalanpaistimme oikein on koostumukseltaan? Sillä kun ei ole mitään alkuperäsuojaa eikä sille sellaista tulla saamaankaan. Maustetaanko vain suolalla ja ainaisen riidan aiheuttajalla eli pippurilla ja että "eihän se pippuri sinne kuulu ja jos kuulu niin onko musta- valko- eli mauste, ja voiko laittaa sipulia, miten porkkanan laita ja kuuluuko pataan nautaa, sikaa, lammasta eikä nyt ainakaan munuainen sinne kuulu".

Paistetaanko lihat ennen uunia ja ovatko lihat isoja, pieniä vaiko olemattomia? Tuleeko possu päällimmäiseksi vaiko raavas? Pannaanko lihat kylmään veteen vaiko kiehuvaan?

"Minä tiedän kaiken kun mummo on Säkkijärveltä kotoisin."

Lienee kai syytä sopia, että nykyisessä ja eritoten entisessä Suomen itäosassa on perinteisesti tehty uunilihaa yleensä viikonloppuisin, uunin jälkilämmössä. Liha on ollut sitä, mitä kulloinkin on ollut paikkakunnalla saatavilla ja uunipaistilla on useampi nimi riippuen tekopaikkakunnasta. Ruoan toivat lännemmäksi karjalaisevakot ja sitä alettiin kutsua nimellä karjalanpaisti.

Ihan se on karjalainen perinneruoka ilman mitään aivan eksaktia yhtenäistä koostumusta ja kuuluu evakkojen myötä suomalaiseen ruokaperintöön.

Tällainen uunipotti liittyy selvästi karjalaiseen ja venäläiseen piirakkaperintöön (pehmeän leivän alue) ja ei siksi ole ollut niin suosittu Länsi-Suomessa, missä muunlaiset paistit ovat olleet enemmän vallalla.
Ilmoita
Ragu alla potentina

Lavate e tritate aglio prezzemolo, unite pezzetti di pecorino e mescolate.
Mettete questo ripieno sulla fetta di manzo o maiale, arrotolate la carne e legatela come un arrasto.
Fate riscaldare l olio e rosolate la carne girandola perche prenda colore dappertutto.
Bagnatela con il vino, che lascerete evaporare, quindi unito i pomodori, salate e pepate e fate cuocere per un paio d oro a fiamma bassa, aggiungendo, se neccesario, un po d acqua. Lessate la pasta e conditela con il ragu, grattugiandovi sopra un po di pecorino.
Come secundo piatto servite la grande braciola tagliata a fette ovvero le piccole braciole.
Ilmoita
On tuota nyt tavailtu sanakirjan kanssa.
lihakääryleitä nuo on, karjalanpaistiksi ei ihan voi kutsua.
Ilmoita
Lukanialainen Karjalanpaisti

Spezzetatte le carni e fatelemarinare con tutti gi aromi in vino e succo di limone. Sbucciate patate, lavatele affettatele. Pulite i carciofi togliendo le foglie esterne piu dure e taglioando le punte. Lasciateli poi per un quatro d ora in acqua con succo di limone, quindi affetateli. Disponette in una teglia tutti gli ingredienti a strati cosparsi di pane grattugiato, formaggio, sale pepe nero. Bagnate con olio e col liquido della marinatura e lasciate cuocere in forno a 180c per un ora e mezza.
1 VASTAUS:
Karjalan paistiin ei laiteta viinia eika sitruunaa, eika juustoa. Eika sanota lihasta mitaan, muuta kuin on lihaa. Koirastakin saa tuota ruokaa.
+Lisää kommentti
määäätä,ammuuta, röh röh,iihaaha
Ilmoita
Jokainen tekee kirjoitusvirheitä
Ilmoita
Oi sinua, lampaan sulhanen
Ilmoita
Olisinpa niin rikas että olisi varaa karjalanpaistilihat ostaa. Ehdottomasti paras perinneruoka.
Ilmoita
Niin varmaankin on; uskonhan minä sen, kun kerran ihan tekstinä itse luin.

Toisaalta onko suomalainen saunakin Italiasta vaiko sittenkin Botswanasta kuten olen pyhäkoulussa kuullut lähetyssaarnaajan kertovan 1960-luvun alussa?
Ilmoita
Saisiko tänne italialaisen (osittain ranskalaisen) karjalanpaistin ohjeen suomenkielellä? Minä muiden kielitaidottomien kanssa en ymmärrä italisan (enkä ranskan) kieltä, joten voiko ohjeet saada jollakin sivistyskielellä? Jos ei, niin sitten englanniksi.
Ilmoita
Jotenkin nain:

Leikkaa liha ja laittakaa se marinoitumaan viinin ja sitruunamehun sekoitukseen. Perunat ja porkkana leikataan paloiksi ja ne laitetaan 15 minuutiksi veden ja sitruunamehun seokseen. Sitten ne ne pyoritellaan oljyssa ja sekaan jotain leivan jamia ja juustoa. Kaikki uuniin 1 1/2 tunniksi 180 asteeseen C.
1 VASTAUS:
Tätä voisi kyllä kokeilla. Pannaanko marinadit sekä vesi+sitruunamehu samaan astiaan ja uuniin? Kannella vai ilman?
+Lisää kommentti

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Karjalanpaisti on italialainen ruoka

'Karjalanpaisti' ei ole todellakaan suomalainen ruoka, sen resepti tulee Italisasta ja osin myös Ranskasta.

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta