Turvallisuusalan perustutkinto [ Kokemuksia? ]

Yhteishaun kautta olisi tarkoitus lähteä turvallisuusalaa opiskelemaan ammattikouluun. Kyseisen alan opiskelusta vaan ei netistä paljoa tunnu tietoa löytyvän,joten olisi mielenkiintoista kuulla kyseistä tutkintoa opiskelevien/opiskelleiden mielipiteitä? Millaista opiskelu on ja jne...

HUOM: En kuitenkaan halua kuulla vartijoitten/järkkäreitten ja vastaavien haukkumista enkä varsinkaan kuulla surkeista palkoista vaan nimenomaan vaan tuohon opiskeluun liittyvää :)
Ilmoita


Opiskelu on mielenkiintoista. Itse suoritin nuo Turvallisuusvalvojan paperit keväällä 08. Toki sinne mahtuu törkeä määrä kalvosulkeisia aiheesta kuin aiheesta mm. lakipykälistä ja rikkarien käytöstä etc. Kyllä se perse siinä kerkeää puutumaan. Voimankäyttöä on kiitettävästi, siitähän kaikki jaksaa kiinnostua. Meillä oli 2kurssia hätävarjelua, TKP/OC koulutukset, perusvoimankäytön syvennystä etc. Paljon pääsee tekemään. Viranomaistahot tulevat tutuiksi(raja,poliisi,tulli,pelastuslaitos,PV). Paljon räpellätte rikosilmoitinlaitteiden kanssa ja jos se kiinnostaa voit erikoistua juurikin niiden asentamiseen. Näin ainakin meillä.
Ilmoita
En tiedä miten vuosien saatossa koulutuksen sisältö on muuttunut mutta meillä oli pääosin teoriaa. Lakia piti lukea paljon. Tiimityöskentely oli kaiken a ja o, joten ryhmätehtäviä ja esitelmiä oli tuntuvasti. Turvallisuussuunnitelmia ja palo-pelastussuunnitelmat piti osata tehdä.
Yritysturvallisuutta aika paljoltikin.
Käytännön asiat tulikin jo tossa aikaisemmin ilmi. Voimankäyttövälineiden luvat, Jv- ja vartijakortit saa käteen, sekä tulityökortin. Voi olla myös niiden osalta ryhmänäyttöjä, eli siellä lavastetaan jonkinlaisia tilanteita jne. Ehkä jopa tutustumiskäyntejä voi olla mielenkiintoisissa paikoissa.

Meiltä lähti silloin jatkamaan kuka minnekin turvallisuuspuolelle; Palo- ja pelastus, tulli, turvatekniikkaan... Kuka minnekin viranomaistahoille ja yksityiselle turvallisuusalalle.
Jos jaksat teoripainotteista opiskelua, mitä se loppujen lopuksi on, niin sinne vain. Ehkä käytännön osat ovat lisääntyneet vuosien aikana, en tiedä. Niistä nimittäin kaikki tykkäsivät yllättävää kyllä.
Ilmoita
Suosittelen lämpimästi jos kiinnostusta on, mielenkiintoista asiaa ja ammattitaitoiset opettajat joilta saa paljon. Itse olen suorittamassa kyseistä tutkintoa aikuispuolen näyttötutkintona.
Ilmoita
Täällä on eräs nuori, joka meinaa tänä keväänä myös hakea turvallisuusalaa opiskelemaan. En kuitenkaan löytänyt netistä, että onko koulutus enemmän teoria- vai käytäntö painoitteista? :o Lisäksi: antaako ko. koulutus valmiuden työskennellä esim. vankilassa vartijana? Lisäksi olisi kiva kuulla muiden kokemuksia :)
Ilmoita
No, sanotaan näin että ihan maalaisjärjellä ajatellen turvallisuusalan PK tulee sisältämään kyllä jonkun verran sitä teoriaakin käytännön harjoitusten sun muiden osalta.

Luonnollisesti kun nyt puhutaan siitä muutaman vuoden kestävästä paketista, niin ei se nyt ihan muutamalla TKP/OC-kurssilla lävitse mene. Mitä taas tulee työllistymismahdollisuuksiin, niin käytännössä kaikki tulevat työllistymään ainakin alkajaisiksi jonkun vartiointiliikkeen palvelukseen ihan vaan vartijoiksi tai vastaaviksi.

Sitä en osaa sanoa että minkälaiset mahdollisuudet ovat työllistymiseen vanginvartijaksi ilman mainittavaa työkokemusta.

Jostain pitää kumminkin aloittaa ja juuripa siksi monen ensiammatti turvallisuusalan PK:n jäljiltä on se vartija/JLJV tai jotain muuta vastaavaa yksityiseltä puolelta.
Ilmoita
Itse kävin juuri kyseisen alan pääsykokeissa ja oli sinänsä yllättävä. Ainakin Joensuussa. Kirjallisena oli ''essee'', jossa piti kirjoittaa itsestäni :S onneksi oli annettu jo vähän otsikoita.
Sitten oli haastattelu, jossa meni 3min - 10min ja kysymyksiä oli, että miten vartija kirjoitetaan ja missä työtehtävissä haluaisit työskennellä jne.
Päälle 200 hakijaa oli ja 30-40 valittiin pääsykokeisiin ja sieltä 17 pääsee opiskelemaan, että aika suosittu näköjään on tuo ala.
Ilmoita
Vanginvartijakoulutus on erikseen
Ilmoita
Varsin suosittu vaihtoehto on myös käydä tuo tutkinto työn ohessa oppisopimuksella. Toki tosi monellehan tuo Turva-alan PT tulee eteen heti peruskoulun jälkeiseksi tutkinnoksi, mutta todella moni opiskelee sen myös ollessaan työsuhteessa esimerkiksi jollekin vartiointiliikkeelle.

Sikäli ihan fiksua opiskella sitä työsuhteen aikana, sillä silloin siitä kuitenkin jätetään ne nuorisopuolen kaikkein epäolennaisimmat asiat kokonaan pois.
Ilmoita
Terve,

olen suorittanut turvallisuusalan perustutkinnon aikuispuolella näyttötutkintona v. 2017. Turvallisuusalan perustutkinto aikuiskoulutuksena kestää ammattikoulusta ja omista taustoista riippuen 1-2 vuotta, sekä se on oppisopimus tyylinen koulutus siinä mielessä että ollaan enemmän työelämässä kuin koulun penkillä.

Alkuun oli paljon lähiopetusta, kun suoritettiin väliaikainen vartijakortti sekä järjestyksenvalvojakortti, vartijakortti ja voimankäyttökoulutukset.

Me suoritimme yleisen voimankäyttökoulutuksen, kaasusumutinkoulutuksen ja teleskooppipatukkakoulutuksen. Ymmärtääkseni kaasusumutin- ja teleskooppikoulutus olivat vapaaehtoisia. Kaikki koulutukset sisälsivät vähän teoriaopetusta, sekä teoriakokeen ja käytännön kokeen. Opetustahti oli nopea, eli tunneilla piti olla aktiivinen koska kertausta ei juuri ollut.

Työssäoppimisen rinnalla oli satunnaisia koulupäiviä, jolloin suoritettiin muita korttikoulutuksia, kuten ea1, ea2, työturvallisuuskortti ja tulityökortti. Ymmärtääkseni korttikoulutukset olivat vapaaehtoisia eikä edellytyksenä valmistumiselle.

Työssäoppimisen rinnalla oli myös näyttöpäiviä, joihin ilmottauduttiin omatoimisesti. Näyttötehtävät sai 2vk ennen näyttöpäivää ja ne esiteltiin näyttöjen arvijoijille, jotka esittivät lisäkysymyksiä esityksen pohjalta tai liittyen näytön aiheeseen, sekä he saattoivat antaa käytännön tehtäviä. Näyttöjä oli esimerkiksi pelastustusturvallisuudesta, vartiotoiminnasta, turvallisuustekniikasta ja yritysturvallisuustoiminnasta. Näytöt olivat tosiaan pakollisia.
Ilmoita
Miten turvallisuusalan perustutkinto, turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinto ja Laurean turvallisuuden ja riskienhallinnan tradenomikoulutus poikkeavat toisistaan laadullisesti ja sisällöllisesti?
1 VASTAUS:
Perustutkinnolla pääset rivimieheksi. Valmistuin 2017 ja olen itse tyytyväinen työtilanteeseeni. TVEAT keskittyy syventäviin opintoihin mm. esimies-/yrittäjätason opintoihin. LaUREASTA valmistutaan asiantuntijoiksi julkiselle/yksityiselle sektorille.
+Lisää kommentti

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Turvallisuusalan perustutkinto [ Kokemuksia? ]

Yhteishaun kautta olisi tarkoitus lähteä turvallisuusalaa opiskelemaan ammattikouluun. Kyseisen alan opiskelusta vaan ei netistä paljoa tunnu tietoa löytyvän,joten olisi mielenkiintoista kuulla kyseistä tutkintoa opiskelevien/opiskelleiden mielipiteitä? Millaista opiskelu on ja jne...

HUOM: En kuitenkaan halua kuulla vartijoitten/järkkäreitten ja vastaavien haukkumista enkä varsinkaan kuulla surkeista palkoista vaan nimenomaan vaan tuohon opiskeluun liittyvää :)

5000 merkkiä jäljellä

Rekisteröidy, jos haluat käyttää nimimerkkiä.

Peruuta