Miksi lapsettomuushoitoja ei tehdä yksilöllisesti?

raasumaakari

Miksi lapsettomuushoidot tehdään niin kovin liukuhihnamaisesti? Testit ja tutkimukset tehdään kaikille about samassa järjestyksessä, hoidot myös. Jos lapsettomuus on yksilöllistä, miksi näin?

Naistenklinikalla lääkärini vaihtuu joka kerta. Käymme läpi tehtävät toimenpiteet ja testitulokset, mutta en koskaan saa minkäänlaista viittaustakaan todennäköisyyksistämme tulla raskaaksi, kysymyksistä huolimatta. Eli käymme läpi sytemaattisesti kaikki testit ja menetelmät, keskustelematta sen henkilökohtaisemmin missä vika voisi olla tai mikä voisi oikeasti juuri meidän tilanteessa auttaa.

Meistä ei ole löydetty koskaan mitään "vikaa", mikä kummeksuttaa minua todella paljon. Kukaan lääkäreistä ei ole äitynyt edes spekuloimaan missä syy lapsettomuuteen voisi olla. Ei mitään koskaan!

Tuntemuksistamme kukaan ei ole kysynyt missään vaiheessa mitään. Mielestäni psyykkinen puoli jää kokonaan huomiotta.

5

241

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hei,

      On ikävä kuulla, että olette kokeneet lapsettomuushoidot liukuhihnamaisina. Onko kyse julkisesta vai yksityisestä hoitopaikasta? Vaikka tietyt peruskysymykset ja -tutkimukset ovat useimmilla samat, niin tutkimusten aikataulu ja järjestys voi vaihdella parin taustan ja tilanteen mukaan. Samoin hoidot suunnitellaan aina parin oma tilanne huomioon ottaen.

      Yleensä lähdetään liikkeelle kevyemmistä hoidoista, joissa on useita vaihtoehtoja ja tarvittaessa siirrytään koeputkihedelmöityshoihoin, joissa on myös useita vaihtoehtoja. Mutta joskus tilanne voi olla sellainen, että IVF-hoitoon kannattaa mennä heti. Hoitoa suunniteltaessa otetaan huomioon naisen ikä, raskauden yritykseen käytetty aika ja parin kokonaistilanne ja lapsettomuuden syy tai syyt. Näin ainakin Väestöliiton klinikoilla.

      Ystävällisesti
      Anne-Maria / Väestöliiton klinikat

    • kkk

      Olen ihan samaa mieltä ap:n kanssa. Useita hoitoja takana, kertaakaan ei ole spekuloitu missä vika. Vain kun itse olen asiaa kysellyt, on epämääräisesti sanottu että vika on ehkä siinä tai tässä. Pääosin kuitenkin munasolussa tai alkiossa.

      Kuitenkaan mitään testejä ei ole tehty solutasolla. Ei ole edes ehdotettu mitään. Asiakas on täysin lääkärin ammattitaidon varassa, mutta ei saa mitään tukea kuitenkaan. Lisäksi potilaalle jätetään päätäntävalta liian monessa asiassa, jossa asiantuntija on kuitenkin lääkäri!

      Olen uusimpana kuullut embryo gluesta, josta kukaan ei koskaan ole sanallakaan maininnut hoitopaikoissa. Mielestäni on aina parempi antaa potilaalle vaihtoehtohoidoista ja -lääkkeistä tietoa kuin jättää täysin pimentoon. Mitä sitten, jos ei ole tarpeeksi tieteellistä todistetta vaikkapa nyt kortisonin käytöstä, so what. Jos siitä ei haittaakaan ole, niin itse haluaisin kokeilla kaikki mahdolliset keinot.

      Olen ihan pöyristynyt siitä millaista rahastusta koko lapsettomuushoidot ovat, lääkärit eivät oikeasti kunnolla edes suunnittele hoitoja eikä ketään kiinnosta tuliko plussa hoidosta. Koko hoitopaketti on täysin arpapeliä. Viimeisin oma hoitoni oli täysi katastrofi, VAIKKA olin itse kertonut mitä toivoin, mikä oli aiemmissa hoidoissa toiminut ja mikä ei. Silti hoito suunniteltiin täysin sen vastaisesti, mistä olin jo kertonut osviittaa mikä toimii ja mikä ei.

      Luulen myös, että suuri miinus näillä klinikoilla on se, että hoitava lääkäri on mies. Hän ei voi asettua täysin lapsettoman naisen asemaan. Mies ei pysty antamaan naiselle sitä tukea mitä tarvitaan, sitä empatiaa ja vaihtoehtoja. Tiedän sen, että menen seuraavaksi naislääkärille, jos vain sellainen jostain klinikalta löytyy. En halua palata enää niille mitä olen kokeillut, kokemukseni eivät ole olleet hyviä ja montaa vaihtoehtoa ei enää ole..

      Jokin takuu näissäkin hoidoissa pitäisi olla eli jos hoito on jotenkin puolikiireessä suunniteltu tai jos siirtoon ei päästä niin sitten ei veloiteta koko hoidon hintaa. Sellainen on käytössä jossain muualla ulkomailla vai onko minulla tästä ihan väärä tieto..Voisin kirjoittaa kirjan näistä pettymyksistä..

    • raasumaakari

      Käymme hoidoissa julkisella puolella.

      Eniten minua hämmästyttää tällä hetkellä se, että miksi tutkimuksia ei tehdä juuri solutasolla kuten edellinen kirjoittajakin manitsi. Miksi käymme läpi hormoonilääkityksiä inseminaatiolla, kun kaiken pitäisi tehtyjen testien mukaan olla kunnossa, silti raskausta ei kuulu ei näy. Viime kerralla kysyin taas lääkäriltä missä vika voisi olla, hän vastasi "noh, munasoluahan me emme ole vielä nähneet ollenkaan". Mitäpä jos tutkisimme sitten seuraavaksi munasoluasian, eikä pitkitetä hoitoja elettelemällä toivoa ilman varsinaista tietoa missä vika on???

      • Kunpa meillä olisikin olemassa hyviä solutason tutkimusmenetelmiä! Niin usein joudumme sen tilanteen eteen, että emme yksinkertaisesti tiedä. Se tuntuu turhauttavalta.

        Raskauden alkamiseen tarvitaan monimutkainen prosessi, jonka kaikissa eri vaiheissa voi olla pienempiä tai isompia vikoja. Luonto toki pystyy korvaamaan ja kompensoimaan monia häiriöitä. Mehän kuitenkin lisäännymme varsin tehokkaasti. Mutta tosi monien kohdalla raskauden alkamiseen tarvitaan monta onnekasta yritystä.

        Perustutkimuksissa selvitämme aivan perusasiat; onko siittiöt riittävän hyviä, irtoaako munasolu, onko munanjohtimet auki. Vasta IVF-hoidossa saamme lisää tietoa munasoluista, hedelmöitymisestä ja alkioista, kun pääsemme tarkastelemaan niitä mikroskoopin alla. Tällöinkin vain 'ulkopuolelta'.

        Kysymykseen embryo gluesta Nimimerkille 'kkk' tarkennan, että kyse on alkion siirrron yhteydessä käytettävästä erään firman viljelyliuoksesta, joka voisi parantaa alkion kiinnittymistä, mutta todellista tutkimusnäyttöä sen oikeista hyödyistä on valitettavan vähän.

        Väestöliiton klinikat on ollut mukana kehittämässä uutta menetelmää, jolla saataisiin lisää tietoa alkioiden toiminnallisesta laadusta, mutta se on osoittautunut hyvin haasteelliseksi, eikä menetelmä ole vielä valmis.

        Tutkijat kaikkialla puurtavat sen eteen, että saisimme parempia solutason tutkimusmenetelmiä käyttöömme.

        Terveisin
        Anne-Maria Väestöliitosta


    • raasumaakari

      "Vasta IVF-hoidossa saamme lisää tietoa munasoluista"

      Miksi IVF tehdään niin pitkän ajan ja kaikkien muiden menetelmien jälkeen, vaikka tutkimukset antavat alussa kuvan, että olisi syytä keskittyä munasoluun?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Olet minua

      vanhempi, mutta se ei vaikuta tunteisiini. Tunnen enemmän kuin ystävyyttä. Olo on avuton. Ikävöin koko ajan. Yhtäkkiä va
      Ikävä
      167
      3488
    2. Ruumis ojassa

      Kukahan lie ollu, mistä lie löydetty. No ikävä tataus.
      Oulainen
      15
      2186
    3. Mies pyysi rahaa

      Jälkikäteen kun tarjosi kyydin yhteisestä harrastuksesta kotiini. Mitä vi**... Ei ihastunut mies noin toimi?
      Ikävä
      224
      1522
    4. Jos tapaisimme uudelleen?

      niin luuletko että mikään muuttuisi vai toistuuko meidän historia? Ehkä vähän eri tavalla mutta samoin tuloksin J
      Ikävä
      70
      1261
    5. Mitä piirteitä rakastat

      Eniten kaivatussasi?
      Ikävä
      44
      1221
    6. 37
      1141
    7. Mites nyt suu pannaan

      Kitkiöjoki ja Järvinen solmivat Attendon/Terveystalon kanssa sopimuksen, jonka mukaan sopimuksen irtisanomisoikeus on va
      Sysmä
      38
      1073
    8. Taas Lieksassa tyritty

      Suomalaisten kansallismaisemaa juntit pilaamassa. Nuori tyttö kaupunginjohtajana ei ole sen viisaampi. *S-ryhmän hanke
      Lieksa
      136
      1031
    9. Hän on niin

      Hyvännäköinen. Vaikea vastustaa
      Ikävä
      47
      1014
    10. Nähdäänkö ensi viikolla

      paikassa joka alkaa samalla kirjaimella kuin etunimesi? Ikävä on sinua. Fyysistä läsnäoloasi.
      Ikävä
      41
      1010
    Aihe