Tyttöystävällä keliakia

17+9

Juu otsikon mukainen tilanne. Ja olisi paljon kysyttävää. vaikuttaako keliakia lapsen saantiin ? Entä elinikään ? jos jättää noudatamata lääkärin ohjeita ja lääkistysta niin mikä on odotettava elinikä ? nostaako keliakia syövän saanti riskiä ?

28

3481

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • keliakka

      Hoidettu keliakia ei vaikuta raskautumiseen eikä elinikään eikä nosta syöpäriskiä. Hoitamaton keliakia sen sijaan vaikuttaa näihin kaikkiin. En tiedä mitä lääkitystä tarkoitat koska keliakiaan on "lääkityksenä" ainoastaan ruokavalio.

    • 13+5

      Terveenäpysymiseen vaikuttaa oikeaoppinen ruokavalio. Suolistolla ja suolinukan kunnolla on merkitystä siihen miten ruoka-aineet ja niiden sisältämät hivenaineet, vitamiinit imeytyvät elimistöön ja tämä vaikuttaa suoraan terveydentilaan ja hyvinvointiin.

    • viljaa

      Vitsinä (huonona) Pekka Puskan ja Matti Uusituvan mielestähän kaikki jotka ei syö täysjyväkuitua ja ruisleipää kuolla kupsahtaa piakkoin, ja saa syövän ja vaikka mitä tauteja. Kumma että keliakialiitto ei puutu tähän tiedottamiseen. Luulisi että jäsenistöllä on paha mieli.

      Viljalla on huonojakin puolia, ja moni on tietämättään sille herkkä.

      • ozzikkk

        Keliaakikon on tärkeää syödä täysjyvää, mutta esim. hirssiä, tattaria jne eikä suinkaan kotimaisia viljoja. Toki normaalisti iso osa suomalaisten syömästä kuidusta tulee rukiista tai muista kotimaisista viljoista.

        Jos on selittämätön paha olo, niin ihmisen pitää itse alkaa tarkkailla syömisiään. Jos on energinen olo ja voi hyvin, ei ole mitään syytä lähteä peukaloimaan terveellistä ruokavaliotaan kaikenmaailman ruokailutrendien ja -oikkujen mukaan.


      • ARRGGGHHHHH:-(

        Joo, nimimerkin "viljaa" muka-vitsi on todella huono eikä ollenkaan sovi tähän keskusteluun. Nyt tässä keskustellaan ihan oikeasta asiasta eli keliakiasta. Ko. nimimerkki ei tästä asiasta näköjään tiedän yhtään mitään ja tuollainen letkauttelu loukkaa ihmisiä, joilla on oikea gluteenista johtuva sairaus. VHH-hihhulit pysykööt lestissään ja omilla palstoillaan.


    • jaana

      On olemassa muitakin hyviä kuituja, joita keliaakikkokin voi syödä. Oikea ruokavalio ja keliakian kanssa elää hyvin ja vanhaksi!

    • keliaakikon äiti

      Ei kuole, kun ruokavalio on kunnossa. Silloin suolistossa ei ole mitään tulehdusta ja mitkään verikokeet ei edes paljasta että on keliakia, jos ei itse kerro.
      Pojallani on keliakia ja kaikki on kunnossa kun ruokavalio on ok.
      Paljon pahempi esim, diabetes on ,kun keliakia. Se paranee ruokavaliolla.
      Joten ole huoleti ja onnellinen :)

    • anoppilassa

      Ei vaaraa kun on oikea ruokavalio.Minä leivon kaikki leivät ja leivonnaiset aina gluteenittomaan jauhoon.Samoin kastikkeet suurustan.Tarjoan näitä tuotteita terveillekin ja arki sekä juhlat aina onnistuvat kun miniäkin saa syödä kaikkea mitä olen tehnyt noudattaen hänen ruokavaliotaan myös toisille.Ei ole mitään ongelmaa.Netti on täynnä keliakikon ruoka ja leipomisohjeita.Joten tehkää samoin.

    • minavain112

      Nojoo

    • Ukko.

      Puolisollani todettin keliakia muutamavuosi takaperin ja viimeksi, kun on käynyt terveystarkastuksessa oli veriarvotkin erinomaiset, kun noudattanut ruoavaliota ja tuohan on verrattavissa allergiaan jota se kait onkin, jonka aiheuttaa tuo kotimainen vilja tuon suolinukan laantumisen ja tulehduksen..

      Keliakiaa sairastaa moni ihmine tietämättään ja olisi tarvetta tehdä enemmän tähystyksiä. Taitaa olla käytäntö se, että jos huomaavat verikokeista putostilan ja ei muuten korjaannu tehdään tähystys

      • H2Olijo

        Ööööö....? Siis minkähän puutostilan?
        Jos ja kun joku sairastaa keliakiaa niin vereen kertyy tulehduksen seurauksena vasta aineita jotka näkyvät verikokeessa. Kun näitä vasta aineita löytyy varmennetaan tulos tähystyksellä. Keliakia ei välttämättä tunnu minään vatsanväänteinä vaan se on nimenomaan piilevä sairaus yleensä, mutta voi myös näkyä iho oireina joillain ihmisillä. Puutostilan se kyllä voi aiheuttaa ja sitäkautta yleiskunnon tai vastustuskyvyn heikkenemisen.


    • ...............

      en ymmärrä, mitä tarkoittaa: kotimaiset viljat. Sillä vehnää tuodaan ulkomailta ja leipääkin, saako niitä syödä,jos keliakia.

      • aivan oikein kyllä se vaikka ruotsissa kasvatettu vehnä sisältää gluteenia väärin sanoa että kotimainen vilja,tattari jos on kasvatettu oikein suomessa siinä ei ole gluteenia


      • ha

        Ei saa syödä, olipa se minkä maalaista vehnää,ohraa ,ruista.. Ihokeliaakikot seuratkaa mys Tattaria sekä gluteenittomat joissa ns sallittu määrä vehn tärkkelystä. Itse en kestä niitä..


      • syysleimu

        Tuo ilmaisu "kotimaiset viljat" on harhaan johtava, eikä sitä tule käyttää. Vehnä on vehnää ja kielletty keliaakikolta, kasvoi se missä maassa tahansa, kuten myös ohra ja ruis. Näihin asioihin olisi hyvä saada tarkkuutta, monissa asiajutuissakin keliakiasta puhutaan allergiana, mitä se ei lainkaan ole. Se vain hämärtää käsityksiä, koska allergioita nykyään hoidetaan usein ns. siedätyshoidolla, mikä ei lainkaan tule kyseeseen keliaakikon kohdalla.


    • Tuomi

      Käy keliakialiiton sivuilla lukemassa oikeaa tietoa asiasta. www.keliakialiitto.fi

    • mahakipu

      Viljoista saatava liukenematon kuitu ei suinkaan ole ihmiselle välttämätön. Usein tutkimuksissa hyvät tulokset saadaan liukenevasta kuidusta, jota saadaan kasviksista ja marjoista. Viljojen karkeat kuidut päinvastoin saattavat naarmuttaa ja ärsyttää suolistoa. Jos on usein vatsaoireita, kannattaa kokeilla olla ilman viljoja pari viikkoa, ja tehdä siitä sitten johtopäätöksiä. Viljatiedotus on oman alansa kannatusjärjestö.

    • hooooh

      Tässä se taas nähdään, että olisi sen tyttösi kertoa rehellisesti keliakiasta. Ilmeisesti kyse alle 20v tyttösestä, joka haluaa sulta säälipisteitä ja satuilee sulle. Älä usko..tytöllävielä itselläänkin asian kanssa sulattelemista, joten ottakaa yhdessä asiasta selvää älkääkä olko turhaan peloissanne.
      syöpä voi toki tulla samalla tavalla keliaakikolle kuin sinullekin jossain elämän vaiheessa. Samoin voi tulla diabetes tai masennus tai astma.
      Sinun kohdalla epäilen, että podet vielä nuoruutesi takia kuolemanpelkoa, joka sitten näkyy näissä sairauspeloissa. Olisikohan sinun houkan enemmän suunnattava energiaa ihan normaaleihin nuoren miehen asioihin, ja jätettävä tuollainen sairauksien pelkääminen. Voi sanoa että noista peloista ne sairaudet tulevat, mutta elämäniloinen ihminen syö ja nukkuu hyvin, joten sillä sitä terveyttä edistetään.
      Unohda tuollaiset turhanpäiväiset asiat.
      keliakia ei siis myöskään tartu, mutta jos saatte lapsia, niin lapsella on erittäin suuri todennäköisyys saada keliakia.

    • jk

      vai in

    • Urpå

      Tyttöystävän keliakialla voi olla vaikutusta oman elämäsi pituuteen tai ainakin suvunjatkamiskykyyn, eritoten jos saa hän selville sinun kyselevän asiaa näillä palstoilla.. :-P

      Sen sijaan voisitte puhua asiasta tyttöystäväsi omalääkärin kanssa. Niinkuin tuolla ylempänä jo todettiin, sairaus pysyy kurissa ruokavaliolla, joten myös sinun on hyvä olla selvillä, mitä voi ja mitä ei voi syödä.

      Eipä tuo keliakia enää nykyään mikään kumma juttu ole, hirmu liuta ihmisiä karppaa ihan vapaaehtoisesti.

    • Viljojen proteiinit, eli gulteenit, ovat muuntuneet siten, että ihmiset allergisoituvat. Vaikka suoliston biopsiasta ei löytyisikään selkeitä solumuutoksia, voi ihminen olla silti allerginen gluteenille. Gluteenit ja autoimmuunisairaudet ovat selkeästi sidoksissa toisiinsa. Jokainen fiksu ihminen välttää syömästä viljoja, oli ne sitten täysjyvää (jolle ei löydy tieteellistä näyttöä, Kuopion yliopiston pyrkimys saada mm. ruisleivälle erityisasema kaatui EU:ssa) tai muuta kotimaista viljaa.

      Toinen näkökulma asioihin on leipomotuotanto yleisesti. Viljoihin (leipomotuotteisiin) lisätään teollisesti tuotettuja entsyymeitä parantamaan mm. hyllyikää. Välttelemällä viljoja välttelet myös "myrkkyjä", joita teollisuus tuotteisiinsa sotkevat. Kestää vuosituhansia, ennen kuin ihmisen genetiikka muuntuu hyödyntämään uusia teollisuuden innovaatioita. Sitä ennen kaikki on yritys-erehdys-tyyppistä ihmiskoetta.

      • dotuksia :-(

        Vai että saatiin tällekin palstalle taas kaikkien tieteitten rohvessosri kertomaan ns. totuuksia eli satuja viljoista. Onneksi me osataan laittaa kaikenmaailman microlepidotukset omaan arvoonsa ja nakata roskikseen.


      • Vatsaongelmat

        Tämä on niin totta. Itselläni on testattu keliakiaa verikokeella kaksi kertaa, mutta keliakiaa ei ole todettu. Olin todella epätoivoinen vatsaoireitteni kanssa. Olin ollut jo pitkään laktoosittomalla ruokavaliolla, koska maitotuotteet saivat vatsani sekaisin, vaikka minulla ei ollut laktoosi-intoleranssia. Sisätautilääkäri totesi, että minulla ei voi myöskään olla ärtyneen paksusuolen syndroomaa. Työpaikkalääkäri taas totesi myöhemmin, että sellainen on ja suositteli ruisleipää ja liikuntaa! Hoh hoijaa. Ruisleipä on pahinta myrkkyä vatsalleni. Ihmettelin koko ajan, miten muka voisin olla niin stressaantunut, että se olisi vatsaongelmien syy. Stressiähän lääkärit aina ehdottavat syyksi, kun eivät löydä vatsaongelmien syytä. Terveydenhoitajalle sanoin, että syönköhän liikaa hedelmiä ja hän sanoi, että niitä ei voi syödä liikaa. Väärin tämäkin. Lopulta luin juuri näistä asioista eli viljoille ja tietyille hedelmille voi olla yliherkkä. Syömällä gluteiinitonta ja laktoositonta ruokavaliota, vatsaongelmat ovat kadonneet lähes täysin. Hedelmät ja palkokasvit tosin vielä voivat aiheuttaa ongelmia, mutta näin varmaan useimmilla ihmisillä. Ei siis voi väittää, että asia olisi jotenkin humpuukia.


    • he

      ÄLKÄÄ VAAN RASKAUDEN AIKANA keliaakotkaan karpata , puutostauti on paha..
      Tarkalla kluteenittomalla valikomalla ,että saatte imeytymään ravinnot..
      keliaakikko ja 3 tervettä lasta.

    • jeeveli

      UKKO keliakia EI OLE ALLERGIA vaan autoimmuunisairaus eli AIVAN eri asia kun vilja-allergia.

    • Mara...

      Harvinaisen sitkeässä on tuo usko, että KOTIMAISET VILJAT ovat kiellettyjä. Ei keliaakikko saa syödä myöskään ulkolaista viljaa, jos se on vehnää, ruista tai ohraa.
      Aikoinaan kun puhuttiin enemmän kotimaisten viljojen kielllosta, niin ihmiset haki vehnäjauhonsa Ruotsista ja sitten ihmeteltiin kun oireet eivät kadonneet.

      • Haloo4

        Kotimaisilla viljoilla tarkoitetaan viljalajeja, joita laajemmin kasvatetaan Suomessa. Kai nyt jokainen ymmärtää, että maaperässämme ei ole esimerkiksi jotain erikoista, miksi vain Suomessa kasvatetut viljat olisivat keliaakikolle epäsopivia, vaan epäsopivuus johtuu viljalajista ja on aivan sama missä maassa näitä viljoja kasvatetaan.

        En oikeasti usko, että kukaan on ollut niin hölmö keliaakikko, että olisi luullut, että ulkomailla voi syödä esimerkiksi vehnää koska ei olla kotimaassa. Keliakiaan ei kuulu älykkyyden alenema.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tapio Suominen on kuollut

      Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
      Maailman menoa
      251
      18429
    2. Tapio Suominen oli sairauden uhri

      Urheiluselostaja Tapio Suominen kuoli eilen keskiviikkona aamulla tapaturmaisesti Hattulassa. Toisen uutisen mukaan van
      83
      3135
    3. Tapio suominen

      Liian aikaisin lähdit sinua oli kiva kuunnella.
      Ikävä
      123
      2161
    4. Mitä toivot

      Tämän hetkiseen tilanteeseen?
      Ikävä
      191
      1850
    5. Sydämeni on

      varattu sinulle. Et ole minun, en ole sinun. Me on mahdottomuus. Mutta olet se joka on mielessäni ensimmäisenä kun herää
      Ikävä
      134
      1725
    6. Rannalle! Uimaan!! Rinnat paljaiksi!!!

      Järki kadonnut sekä niiltä feministeiltä, jotka vaativat saada esiintyä rinnat paljaina julkisilla uimarannoilla, kuten
      Maailman menoa
      269
      1403
    7. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      10
      1272
    8. Kok-edustaja: Yle aivopesee työntekijöitä

      "– Yle ei vain sensuroi Kyllä isä osaa-sarjaa, vaan haluaa jaksojen määrää manipuloimalla HÄVITTÄÄ ”ongelman” todellisuu
      Maailman menoa
      82
      1083
    9. Elämääni tulee pian uusi uros

      Se on sinisilmäinen, blondi. 😍 Toivottavasti tämä ok?
      Ikävä
      118
      960
    10. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      232
      959
    Aihe