Ristiäiset VAI nimiäiset?

åbuwa

Pohdintaa aiheuttaa kaikessa yksinkertaisuudessaan tai monimutkaisuudessaan se, että tahdomme lapsemme ev.lut. seurakunnan jäseneksi, mutta emme ole mieheni kanssa ns. "himouskovaisia", joten siksi kammoksumme hiukan kastetilaisuuden (yli)uskonnollista kaavaa. Nimiäiset olisivat hyvä vaihtoehto muuten, mutta sitten lapsi ei kuuluisi kirkkoon.

Jos kellään on kokemusta, miten paljaaksi olette saaneet kasteen riisuttua uskonnollisista rituaaleista? Turhan monet virret ja rukoukset kun saataisiin karsittua, niin olisi lähes täydellistä.

Saattaa kuulostaa hassulta, että olemme kirkon jäseniä ja tahdomme lapsemmekin olevan, vaikkemme oikein välitä kirkollisista menoista ja puheista, en oikein osaa selitellä, eikä toisaalta tarvitsekkaan :D

Kiitos auttaneille =)

10

574

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Matteusko

      Kysykää tarpeisiinne sopivaa pappia kirkkoherranvirastosta ja sopikaa hänen kanssaan toimituksen sisältö! Toiveenne täytetään.

    • kunhan totesin

      Kastetoimituksesta tietoa http://evl.fi/EVLfi.nsf/Documents/827725ADC037B383C2257022003FE13C?OpenDocument&lang=FI

      Kirkon näkökulmasta kyse on kahdesta asiasta. Ensinnäkin lapsi liitetään kirkon jäseneksi eli siis aikanaan veronmaksajaksi. Siihen ei tietenkään tarvittaisi mitään muuta kuin nimmarit papereihin. Mutta kirkon näkökulmasta kaste tarkoittaa myös tuolta löytyviä asioita. http://evl.fi/EVLfi.nsf/Documents/33CF08DD8BE85D7EC2257022003E2FBD?OpenDocument&lang=FI
      Eikö olisikin hassua, jos kirkko jättäisi tunnustuksellisen puolen asiasta kokonaan tai lähes kokonaan pois?

      Vaihtoehto on tosiaan nimiäiset, jota otsikossasi hahmottelet. Nimen lapsi saa joka tapauksessa teiltä, siihen ei pappia eikä minkäänlaisia juhlia tarvita. Mutta jos lapsen syntymää ja nimenantoa haluaa juhlistaa, niin nimiäiset tulevat kyseeseen silloin, jos uskonnollista puolta haluaa välttää. Ongelmasi on, että haluat syödä kakkua ja säästää, mutta sehän ei yleensä onnistu.

    • Sakramentti

      Kysymyksesi on väärin aseteltu - kirkon kannalta on kysymys kasteen sakramentista (ei siis ristiäiset ja/tai nimiäiset, ovat vain kutsumanimiä) jossa lapsi otetaan Jumalan ja seurakunnan yhteyteen. Se ei siis voi olla "uskonnosta vapaa" koska se on kaikista kirkollisista toimituksista se tärkein ja pyhin! (- eikä siis papin omassa vallassa)

      Miettikää siis haluatteko lapsestanne kristityn vai pakanan - niin vastaus kysymyksenne ratkeaa!

      Niin ja se toinen sakramentti ev.lut. kirkossahan on ehtoollinen.

      • tai sitten

        "haluatteko lapsestanne kristityn vai pakanan "

        Edellisen termit ovat kristinuskon mukaisia "määritelmiä". Ne ovat erilaisia, jos asiaa tarkastelee ilman uskonnollista väritettä. Silloin vanhempien valinta on, halavatko lapsestaan kirkkoon kuuluvan vai kirkkoon kuulumattoman. Sehän on se ainoa asia, jota kasteessa varmuudella tapahtuu. Henkilö liitetään kirkon jäseneksi. Kaikki muu onkin jo uskonasiaa.


    • lkhnkjlgjb

      ristijäiset tietenniii!

    • näin meillä

      Meillä oli ihan sama ongelma muutama vuosi sitten. Ristiäiskaavaan kuuluvat tietyt asiat, mistä ei pystytä joustamaan. Näin ollen meilläkin oli ristiäisissä "pakolliset" kaksi virttä, uskontunnustus ja hieman raamatun lukua. Ja nämä siis sen JÄLKEEN kun esitimme toiveen että kaikki mistä voidaan karsia, karsitaan pois, eli lyhyt kaava.

      Olikin erikoista, kuinka pappi veisasi virret yleisölle, jossa 22 vierasta 24:stä ei ole missään tekemisissä kirkon kanssa kuin hautajaisissa ja osa ateisteja. Meillä toimitus olikin todella tekopyhä, vaikka itse äitinä sanonkin:(

      Itse en kuulu kirkkoon, mutta mieheni kuuluu (ei ole uskonnollinen). Mies kuitenkin toivoi ristiäisiä, joten ne pidettiin.

      Nyt toinen kerta meillä tulossa ja olemme päätymässä ristiäisiin vain vanhempien läsnäollessa (kummit eivät pääse tilaisuuteen sairastapauksen vuoksi). Tämän jälkeen rennommat, lämmintunnelmaiset juhlat muille vieraille.

      • Ristiäiset on yksi hienoimpia juhlia ja nimiäiset ihan onneton keinotekoinen tekele. Valitse vapaasti.


      • Kastajaiset

        Ongelma on ihan jokaisen omien korvien välissä. Jos muutama virsi ja uskonntunnustus teitä ahdistaa niin ottakaapa lääkkeenne ja miettikää vielä uudelleen. Isompiakin ongelmia maailmalla on... Kaikkea ei tarvitse ottaa kirjaimellisesti. Kastetilaisuus voi olla rento ja lämminhenkinen tilaisuus huolimatta kristillisistä sakramenteista tai niiden ansiosta. Toten vaan jälleen kerran että miten ihmiset voivat olla noin typeriä!


    • iyuhbvnvcm

      Kaste ja nimenanto ovat eri asioita. Kirkon opetuksen mukaan lapsi on kastettava pian syntymän jälkeen ettei se ressukka joudu vaan kadotukseen. Siksi meillä on käytössä hätäkastekin.
      Aikaisemmin kastekaavassa oli myös ns. eksorkismi eli pahan hengen ulosajaminen perisynnissä syntyneestä pakanasta. On se siinä nykyäänkin, mutta hyvin mietona versiona. Eli vierläkö joku ihmettelee kasteen ja nimiäisten välistä eroa? Kai nyt jokainen järkevä ihminen haluaa lapsestaan riivaajat ulos!

    • Zzimbba

      Yksinkertaisimmillaan kastetoimitus on seuraavanlainen:

      1. Virsi

      2. Alkusiunaus

      3. Johdantosanat

      4. Kysymykset tai kehotus

      5. Ristinmerkillä siunaaminen

      6. Rukous

      7. Raamatunluku, tekstit

      8. Puhe

      9. Kastekäsky

      10. Uskontunnustus

      11. Kastaminen

      12. Yhteinen esirukous ja Isä meidän -rukous

      13. Siunaus

      14. Virsi

      Tarkemmin asiasta voit katsoa seurakuntien sivuilta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      100
      7060
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      30
      2741
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      33
      2313
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      87
      1996
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      14
      1717
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      9
      1515
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1397
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1361
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      8
      1314
    10. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      32
      1298
    Aihe