pääaineopinnot

tietämätön

Onko mahdollista opiskella pääaineena kahta ainetta esim. matematiikkaa ja fysiikkaa siis että valmistuisi sekä fyysikoksi että matemaatikoksi?? ja onko mahdollista ottaa esim. neljä sivuainetta ja pääaine ja kuinka paljon kauemmin näihin opintoihin menee verrattuna mitä normaalisti kestäisi?

7

215

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sdvfdsghbfdb

      Ei onnistu.
      Matemaatti-luonnontieteellisessä tiedekunnassa voi olla kerralla opinto-oikeus ainoastaan yhteen pääaineeseen. Ainakin HY:ssä on näin. Lisäksi lakipykälät kieltävät pääsääntöisesti saman opintosuorituksen sisällyttämisen kahteen tutkintoon. Eli ekasta tutkinnosta ei saa välttämättä kovin paljoa hyväksiluettua toiseen tutkintoon. Käytännössä touhuun menee liikaa aikaa. Unohda koko juttu...

      Sivuaineiden määrää ei ole kait rajoitettu. 4 sivuainetta on ihan mahdollinen, jos kaikkia lukee sen minimin 25op. Kokonaan toinen juttu onkin se että onko mitään järkeä tuollaista tilkkutäkkitutkintoa tehdä. Kannattaa keskittyä max 2 sivuaineeseen ja lukea niitä enemmän...

    • tietämätön

      ok.kiitti! Voiko valmistua sekä matemaatikoksi että matematiikan opettajaksi? Kuinka paljon 4 sivuainetta pidentää valmistumista siitä normaalista 5 vuodesta, jos haluaa opiskella sivuaineita vähän enempi kuin sen 25 op?

    • Opettajaksi_joskus

      Pakkoha tätä oli nostaa. : D Kysyisin, että miten minun kannattaa suunnitella opinnot, jos haluaisin kaikkien neljän matemaattisen aineen opettajaksi eli siis matematiikan, kemia, fysiikan ja tietotekniikan? Pääainehan tulisi olemaan matematiikka eli 130 op(TTY) ja sivuaineet 60 op, että saa pätevyyden opettajan virkaan pedagogisten 60 op lisäksi. Kannattaisiko ensiksi lukea kaksi sivuainetta ja sitten täydentää vielä tuota yhdellä aineella? Miten tuo täydennys käytännössä sitten tapahtuisi?

    • matmaatikko

      Neljän opetettavan aineen paketti on aika tuhti. Opiskeltavaa tulisi tosiaan pääaineen 130 op, kolme kertaa 60 op sivuaineista sekä 60 op pedagogisista opinnoista ja vielä kieli- ja viestintäopintoja noin 10 op päälle. Tutkinnon laajuus olisi näin ollen 380 op eli vastaisi noin 6,5 vuoden yliopisto-opintoja. Tällaisilla laajuuksilla valmistuneen maisterin moni kunta ottaisi mielellään yläkoulun ja miksei lukionkin opettajan virkaan.

      Toisaalta hyvillä ja laajoilla tutkintopapereillakaan opettajan työllisyys ei ole taattu. Mainekkaidenkin koulujen viroissa on opettajia, joilla on vain muodollinen minimipätevyys (eli 130 op pääaineesta ja 60 op sivuaineesta) ja toisaalta kortistossa lienee niitä, joilla on satoja opintopisteitä ylitutkintoa sekä pätevyyksiä useisiin aineisiin. Sopivuus opettajaksi, jota arvioidaan esimerkiksi työkokemuksella, - hakemuksella ja -haastattelulla on ratkaisevaa.

      Nykyään kuntia suositellaan avaamaan virkoja, joissa on vain yksi tai kaksi opetettavaa ainetta. Ennen opetettavan aineen pätevyyden yläkouluun sai kolmannesta aineesta alkaen vähemmillä opinnoilla kuin nykyään, joten esimerkiksi yhdistelmä ma-fy-ke juontaa juurensa tältä ajalta. Toki nykyäänkin luetaan kolmen tai neljän aineen tutkintoja, mutta kannattaako se? Minun mielestäni yli kuuden vuoden ja 400 opintopisteen opinnot ovat hieman yliampuvat, jos tähtää opettajan ammattiin, jossa työllisyys ei ole aivan surkea, mutta työehdot ja palkka ovat varsin keskinkertaiset.

    • Opettajaksi_joskus

      Tämä neljän aineen lukeminen juontuu siitä, että kaikki kyseiset aineet kiinnostavat paljon ja haluaisin lukea niitä. Ja niiden opettaminen olisi myös mieluista. Eli en siis vain varmuudeksi opiskelisi vaan mielenkiinnon takia. Olen myös jo saanut pientä esimakua opettajan työstä sijaistaessani ja toimiessani koulunkäyntiavustajana. Nyt päätin kuitenkin, että lähden opiskelemaan. Mieltäni painaa myös kysymys, että voiko nuo neljän aineen pätevyydet sisällyttää yhteen tutkintoon ilman mitään erillisilmoitusta, vai pitääkö niihin hakea jotain erillisoikeutta, jos haluaa suorittaa ne kaikki kerralla yhdessä tutkinnossa?

      • tietää.

        Sen kun luet vaan niitä kursseja, niin that's it!

        Ite luen TTY:llä ma-fy opeks ja siinä on ainakin itelle ihan tarpeeks. 5 pakollista kemian kurssia perusopinnoissa tappo kiinnostuksen siihen tieteenalaan.


    • Opettajaksi_joskus

      Kiitos tiedosta! Varmistan vielä erikseen, että kai TTY:llä saa tehdä tuollaisen mammutitutkinnon, eikä siis pidä hakea erikseen jotain oikeutta siihen, koska minulla ei ole hallussa nämä yliopisto-opiskelu asiat?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      152
      10934
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3073
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      210
      2912
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2157
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1908
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      18
      1729
    7. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1716
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1617
    9. 84
      1593
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1563
    Aihe