"Ongelmia" 11kk lapsen kanssa.

Mietteliäs äiti

Otsikko ehkä vähän huono mutta en parempaakaan keksinyt.

Meillä on ensi kuussa vuoden tuleva poikavauva. Oli alle 1kk ikäinen kun rupesi nukkumaan yöt putkeen. 9-10 menee nukkumaan ja herännyt 9-10 aikaan, joskus jopa 11 aikaan. Kahdet päikkärit ottanut, n.1,5h-2h kerrallaan.
Nyt viimeiset pari viikkoa on herännyt jo 7 aikaan, ja päikkärit ovat vain 45min. Eilenkin otti vain yhdet päiväunet. Unentarve tottakai vähenee kun lapsi kasvaa, mutta luulisi että unentarve vähenee ns.pikkuhiljaa, eikä näin yhtäkkiä kerralla? Viime viikolla meni nukkumaan vasta 11 aikaan illalla ja silti heräsi ennen aamukahdeksaa.

Poika on tosi kiltti ja lempeä. Halailee meitä ja pehmolelujaan, hymyilee ja nauraa koko ajan. On siis onnellinen ja tyytyväinen lapsi.
Nyt on ruvennut suuttumaan tosi herkästi. Jos/kun availee keittiön kaappien ovia ja estän sen, alkaa hirveä tinttaitku. Sama jos hän ottaa esim.olohuoneen pöydältä jotain ja minä tai mieheni otamme häneltä tavaran pois.

Syödäkkään emme saa enää rauhassa. Eilenkin tuli keittiönpöydän ääreen ja yritti kiivetä syliin/pöydälle. Ei onnistunut joten taas tuli itkuraivari. On hirveän huomionkipeä ja huomiota kyllä saa.

Teemmekö jotain väärin vai onko lapsella vain niin kova tahto, vai mikä mättää? Suuttuu niin hirveästi jos ei saa esim.tietokoneen johtoja repiä, pöydiltä ottaa jotain, tai jos esim.syömme.

Tämä on ensimmäinen lapsemme ja minulla ei pienempiä sisaruksia ole, joten vauvoista ei aikaisempaa kokemusta ole.

23

3115

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ddrgdgsdv

      Lapsenne on täysin normaali, joskin paljon paljon normaalia helppohoitoisempi jos nukkui yöt jo 1kk iässä, en ole moista kuullutkaan! Kateellisena kuuntelen, meillä lapset synty peräkkäisinä vuosina ja en ole melkein 3 vuoteen nukkunut ilman että jompikumpi lapsista heräilisi öisin useasti. Esikoinen heräili 2-vuotiaaksi asti ja kuopus 1v3kk nyt heräilee kun vikat hampaat juuri puhkeamassa.1-vuotiaat kiipeilee joka paikkaan, syödä ei siis saa rauhassa saati käydä wessassa, se on aivan normaalia :-). Kokeilkaa siirtyä yksiin päikkäreihin! Meillä molemmat lapset siirty 9-10kk iässä yksiin pitkiin päiväuniin, koska yöunet lyhenty liikaa.

    • Voisitte..

      ihan hyvin kokeilla jättää toiset päiväunet pois, yleensä yksiin päiväuniin siirrytään siinä vuoden paikkeilla. Voihan toki olla joku vaihekin vain ja yhtäkkiä taas alkaakin nukkua paremmin. Tosin tuosta kiukuttelusta kuvittelisin, että on väsynyt, eli jos toiset päiväunet jättämällä nukkuisi yöt kunnolla, voisi olla päivisin virkeämpi.

    • aloittaja.

      Normaalisti on ensimmäiset päiväunet ottanut n.3h heräämisen jälkeen ja toiset ilta kuuden maissa. Jos kokeiltaisiin vain yksillä päiväunilla, kannattaisko ne unet ottaa sitten aamupäivällä, päivällä vai illemmalla?

      Eilen esim.otti ensimmäiset päiväunet 11-12 ja iltakuudelta oli tosi väsynyt, nukahti autoon muutamaksi minuutiksi ja kotona annoin ruokaa ja vein sänkyyn. Tunnin jaksoi huutaa kunnes hain pois. Oli väsynyt mutta ei jostain syystä nukkunut.

      On kyllä tosi virkeä hereillä ollessaan. Koko ajan touhottaa, ei ole hetkeäkään paikoillaan. Kiukuttelee vain jos emme anna tehdä pahaa.

    • jkdfkutdk

      Siitä se lähtee, rajojen selvittely, ei:n sanominen, pettymysten sietäminen ja elämän opettelu :) Onneksi kaiken mukavamman ohella. Jos joudutte kieltämään paljon, voisi miettiä, voiko ympäristöä muokata niin että kiellon paikkoja tulisi vähemmän? Onhan se ei:kin opeteltava eikä pehmustetussa huoneessa voi aikuiseksi kasvaa, mutta jos se on yhtä kieltämistä aamusta iltaan niin stressaa kaikkia. Kantoliina ei ole huono ajatus tuonkaan ikäiselle: saa olla mukana menossa, mutta tottuu siihen ettei ole koko ajan leikitetty ja huomion keskipiste - ja pysyy poissa tihutöistä. (Mutta jos päädyt kantoliinaan/KANTOreppuun niin kysy kokeneelta neuvoa, jotta saat oikean kantovälineen ja taidot että kantaminen on molemmille mukavaa.)

      Heräilyihin ja nukahtamisiin vaikuttaa helposti suuret harppaukset kehityksessä, esim. tukea vasten käveleminen, ekat sanat tai muu vastaava. Tai hampaat. Tai mahajutut (onko ruokavaliomuutoksia, esim. maito). Muita suuria muutoksia, nukkumisjärjestelyissä, hoitojärjestelyissä...? Myös kasvun tahti vaikuttaa joillain unentarpeeseen. Vauvan unisykli on 45-60min. ja teillä on vissiin päätetty että yks kierros päivällä piisaa :D Unien väliin voi tietysti miettiä säännöllistä, aktiivista toimintaa, siis ei armeijameiningillä. Päiväunien jatkamiseen minä ainakaan en tiedä keinoja, eikä kukaan keltä olen kysynyt (meillä siirryttiin yhden unisyklin päikkäreihin 4-5-kuisena).

      Syömisongelmaan suosittelisin kokeilemaan, että tuon ikäinen ehdottomasti yhteiseen ruokapöytään! Vähemmästäkin pinna palaa kun vanhemmat menee hyväksi toviksi kahdestaan näkökentän yläpuolelle tekemään jotain jännää. Lapselle sopivaa ruokaa nenän eteen ja mukaan yhteisille aterioille, vaikka varsinainen syöminen tapahtuisikin syötettynä erikseen.

      En tiedä teistä mutta joskus käy niin että huomionkipeä lapsi saa jatkuvasti huomiota, mutta se on koko ajan sellaista puolinaista tai negatiivista huomiota eli kieltämistä tai vasemmalla kädellä viihdytystä kotitöiden lomassa. En tarkoita, että pitäisi omistautua vain lapsen viihdytykseen ja jättää pyykit koneeseen homehtumaan, mutta jos välillä keskittyy vain lapseen, ihan vaan sylissä pitämiseen, silittämiseen ja jutteluun, niin SAATTAA saada ripustaa pyykit ihan rauhassa lapsen touhuillessa omiaan tai seuraillessa äidin touhuja tyytyväisenä.

      Pikkulapsissa lohdullista on se, että jokainen "ongelma" on yleensä vain ohimenevä vaihe ;)

    • mietteliäs äiti

      Ei:n lapsi ymmärtää jo hyvin. Kylässä kun ollaan ja kerran kieltää niin hyvin tottelee. Kotona eri juttu.

      Eilen kokeiltiin yksillä päiväunilla ja siitä ei ollut kuin haittaa. Aamulla heräsi klo 8, päiväunet otti 13-15.15. Illalla rupesi olemaan kiukkuinen, ei oikeastaan muuta tehnyt kuin itki. Mies oli vessassa, poika huusi pää punaisena oven takana. Minä lähdin pesutupaan, rappu kaikui kun poika huusi. Mies lähti käymään kaupassa, poika huusi ja huusi, otin syliin ja rupesin huutamaan enemmän ja yritti rimpuilla pois.
      Oli hiljaa vain kun oli sylissä. Silmiä hieroi välillä ja vaikutti väsyneeltä.
      Puoli yhdeksän maissa laitettiin kylpyyn ja yhdeksältä iltapuuro ja nukkumaan.

      Kahdeksalta heräsi taas kuitenkin. Onko pojalla sisäinen kello joka käskee kahdeksalta herätä vai mikä tässä nyt mättää. Viikko sitten nukahti vasta puoli 11 maissa ja silti heräsi 8.

      • Yksi aatoss

        Oletko kokeillut laittaa unille aikaisin? Siis ihan oikeasti aikaisin, esim. seitsemältä? Jotkut lapset kaipaa aiemmin yöunille vähennellessään päikkäreitä, ja jos iltaunillemeno venyy yliväsymyksen puolelle niin menee huuto- tai riehumisvalvomiseksi. Eikä aikaisin nukkumaan meneminen välttämättä aikaista aamuja!! Saattaa vaan "mukavoittaa" päiviä :) Ei sovi kaikille, mut harkinnan arvoinen vaihtoehto.

        Jaksamista!


      • Kyllähän..

        11h yöunet on hyvän pituiset. Eikä se yksiin päiväuniin siirtyminen tapahdu yhdessä päivässä, vaan kyllä lapsi tarvitsee siihen pidemmän totuttelun, ennen kuin päivät yksillä päiväunilla alkaa sujua. Jatkakaa samaan malliin ja katsokaa miten viikon päästä sujuu. Ja päiväunethan hän nukkui jo tosi kivasti, yli 2h! Ja eikös se 21-8 ole huomattavasti parempi kuin 22.30-8?

        Eikä se siis tietenkään tarkoita, että jos toiset päiväunet jättää pois, niin lapsi alkaa automaattisesti nukkua aamulla pidempään! Lapsilla on kausia, jolloin herää aikaisemmin ja taas toisena hetkenä nukkuu pidempään.


      • Mikä siinä
        Kyllähän.. kirjoitti:

        11h yöunet on hyvän pituiset. Eikä se yksiin päiväuniin siirtyminen tapahdu yhdessä päivässä, vaan kyllä lapsi tarvitsee siihen pidemmän totuttelun, ennen kuin päivät yksillä päiväunilla alkaa sujua. Jatkakaa samaan malliin ja katsokaa miten viikon päästä sujuu. Ja päiväunethan hän nukkui jo tosi kivasti, yli 2h! Ja eikös se 21-8 ole huomattavasti parempi kuin 22.30-8?

        Eikä se siis tietenkään tarkoita, että jos toiset päiväunet jättää pois, niin lapsi alkaa automaattisesti nukkua aamulla pidempään! Lapsilla on kausia, jolloin herää aikaisemmin ja taas toisena hetkenä nukkuu pidempään.

        on ongelma että lapsi herää klo 8? Ei lasten rytmit vaan aina mene niin kuin äiti ja isi haluaa.


    • Aloittaja.

      Taisin ilmaista itseäni väärin, en missään nimessä tarkoittanut että yksiin päiväuniin siirtyminen oli virhe.

      Eilen meni jo paremmin, heräsi aamu 8 ja päiväunet otti 12.30-15.00.
      Illalla kahdeksan maissa rupesi rauhoittumaan, mikä oli melkeinpä ihme. Poika on niin kova touhottaja, koko ajan menossa, kiipeilee ja pomppii ja mitä kaikkea. Ei juuri koskaan rauhoitu ennen nukkumaanmenoa.

      Vein yhdeksältä sänkyyn ja nukahti heti, tämäkin pieni ihme. Yleensä jonkin aikaa kiljuu/itkee sängyssä.

      Heräsi sitten kuitenkin kuudelta aamulla. Puoli kahdeksaan asti kitisi sängyssä, nukahti uudelleen ja heräsi puoli kymmenen.

      Ei siinä olekaan mitään ongelmaa että lapsi herää klo 8, en ole niin väittänyt.
      Sitä minä ihmettelin että voiko unentarve vähentyä noin paljon ihan yhtäkkiä. Luulisi että vähitellen, eikä niin että yhtenä aamuna herää 3h aikaisemmin kuin yleensä ja niin jatkuu.

    • Aloittaja.

      Nyt on sitten lapsi ruvennut kiukuttelemaan kunnolla. Repii, potkii, lyö, puree...

      Koiran vesikuppi kaatui ja otin lapsen syliin ettei mene veden kanssa läträämään, rimpuili oikein kunnolla mutta en päästänyt irti, puristi käsivarttani oikein kovaa ja puri.

      Eilen isovanhempani olivat kylässä, lapsi yritti silmälaseja ottaa ja eivät antaneet, rupesi sitten lyömään.

      Onko tämä normaalia?! Äsken yritti minua hiuksista repiä ja nousin pois, alkoi kamala itkuhuutoraivari...

    • ghffg

      Älä hitossa rupea lasta näkemään epänormaalina siksi että itse olette väsyneitä. Pahinta on jos alkaa leimaamaan lapsensa epänormaaliksi. Usko vaan että lapsi todellakin alkaa kokeilemaan rajojaan ja ei se vanhemmista varmasti kivaa ole vaan suorastaan paskaa.

      Lisää positiivista aktiviteettia päivään ja ehkä muiden lasten seuraan harjoittelemaan leikkimistä niin te vanhemmatkin saatte mahdollisesti vertaistukea toisista vanhemmista.

    • mim_mmi

      Taitaa olla kiukuttelu ihan vain kehitykseen liittyvä vaihe. Toisilla tuo tapahtuu lempeämmin, toisilla sitten rajummin, joten älä säikähdä suotta jos et nyt lähipiiristä löydä samanlaisia kokemuksia. Teillä taidetaan nyt kokeilla rajoja ihan tosissaan. Meidän poitsu aloitti puremisen ja itkupotkuraivarit samassa iässä, ja jostain syystä ei äidin EI:tä uskonut, muiden kylläkin. En saanut poistua näköetäisyydeltä, tai tuli raivari. Jos raivari ehti syntyä ja menin ottamaan syliin, puri mistä vain yletti. Ruokaillessa viskoi kiukuspäissään kaiken tarjotun ympäri keittiötä, jos jokin ei miellyttänyt.

      En usko, että sinun tarvitsee olla huolissasi. Meidän poitsu on nyt reilu kaksivuotias, ja mielestäni ihan rauhallinen ja tasapainoinen tapaus tuon ikäiseksi. :)

    • Aloittaja.

      En todellakaan pidä lastani epänormaalina!!

      Vaipan vaihdot ovat nykyään se päivän "inhotus". En haluaisi sitä tehdä, mutta pakko on. Lapsi potkii ja rimpuilee, yrittää karkuun. Repii vaippaa pois. Nyt ruvennut nipistelemään ja nappaa kädestä kiinni ja puree.

      Tehdään kyllä kaikkea kivaa, vauvapulkka ostettiin joten ollaan pulkkailemassa käyty. Leikitään paljon yms...

      • jotainnmm

        Vaihdatko vaipan hoitopöydällä? Kokeile sylissä/sängyssä/leikkimatolla/seisoen (paitsi tietty pahimpien kakkojen kanssa). Nimeä ruumiinosia, laula, tee vaipanvaihdosta leikki (mutta älä muutu hermostuneeksi apua-apua-ei-kai-se-itke-jukedoksiksi jos mahdollista :D).


      • hjkuiuh

        Miksi sitten epätoivoisesti kyselet että onko lapseni normaali, jos kerran tiedät että on...

        Sitten vakuuttelet että teet kaiken mahdollisen mutta lapsi on silti ihan mahdoton. Voi voi sitten ei auta muutaku jatkaa samaan malliin.


      • just joo
        hjkuiuh kirjoitti:

        Miksi sitten epätoivoisesti kyselet että onko lapseni normaali, jos kerran tiedät että on...

        Sitten vakuuttelet että teet kaiken mahdollisen mutta lapsi on silti ihan mahdoton. Voi voi sitten ei auta muutaku jatkaa samaan malliin.

        Jos kysyy onko lapsen käytös normaalia, eihän se ole ollenkaan sama kuin kysyisi onko lapsi normaali. Tainnut joku ruikuta sun aamupuuroon tai muuten vaan on ruuvit liian kireällä :)


    • mietteliäs äiti

      hjkuiuh: En kysele onko lapseni normaali, etkö osaa lukea?! Kysyin ONKO KÄYTÖS normaalia, se on ihan eri asia! Voisit suosiolla jättää vastaamatta enää tähän keskusteluun, en kaipaa sinulta neuvoja tai mielipiteitä.

      Alan olla niin väsynyt ja kyllästynyt tähän.... Vaipan vaihdosta ei tule mitään, lapsi rimpuilee, puree, potkii, lyö, raapii...
      Vaihdan sohvalla vaipan.

    • fgjfgjj

      Kuuleppas nyt. Minä vastailen ihan niinkuin haluan. Jos olet niin väsynyt niin miten ehdit/ jaksat tänne kirjoitella edes. Menisit nukkumaan. Kysy neuvot neuvolasta tai sukulaisilta.

      Ja voi voi. Eiköhän jo tarpeeksi moni vakuutellut että käytös on normaalia. Miksi asiasta enää valitat.

      • Välillä vaipoitta

        Miksi vauvalla on vaipat kaiken aikaa? Jätä hänet välillä niin että on vain sideharsorätti tai pylly ihan paljaana juoksentelemaan. Hän voi myös kokeilla istua potalla.

        Miltä itsestäsi tuntuisi jos liian lämpimissä suomalaisessa kämpässä takapuolesi käärittäsiin paksuun muoviseen vaippaan? Mahtaisi olo olla tosi tukala! Omilla lapsllani pidin sideharsovaippoja tai osan aikaa ilman vaippoja kokonaan, he olivat lapsena tosi rauhalliset ja iloiset lapset.

        Siis ettekö ota lasta mukaan pöytään. Ettekö annan hänen opetella pikku hiljaa itse syömistä turvallisin välinein? Raivatkaa myös ei-sallitut houkuttimet hylllyilät yms pois. Niin ei tarvi olla koko aika kieltämässä mikä hermosttaa sekä lasta että vanhempia! Vaikka koti näyttäisi näin raivattuna (penkit nurin yms:) ei paraatikelpoiselta, se on vain ohimenevä vaihe ja pienempi paha kuin jatkuva kiellon räkytys.


      • ei aspartaamia
        Välillä vaipoitta kirjoitti:

        Miksi vauvalla on vaipat kaiken aikaa? Jätä hänet välillä niin että on vain sideharsorätti tai pylly ihan paljaana juoksentelemaan. Hän voi myös kokeilla istua potalla.

        Miltä itsestäsi tuntuisi jos liian lämpimissä suomalaisessa kämpässä takapuolesi käärittäsiin paksuun muoviseen vaippaan? Mahtaisi olo olla tosi tukala! Omilla lapsllani pidin sideharsovaippoja tai osan aikaa ilman vaippoja kokonaan, he olivat lapsena tosi rauhalliset ja iloiset lapset.

        Siis ettekö ota lasta mukaan pöytään. Ettekö annan hänen opetella pikku hiljaa itse syömistä turvallisin välinein? Raivatkaa myös ei-sallitut houkuttimet hylllyilät yms pois. Niin ei tarvi olla koko aika kieltämässä mikä hermosttaa sekä lasta että vanhempia! Vaikka koti näyttäisi näin raivattuna (penkit nurin yms:) ei paraatikelpoiselta, se on vain ohimenevä vaihe ja pienempi paha kuin jatkuva kiellon räkytys.

        Äläkä missään nimessä syötä lapsellesi mitään missä on kevytmakeutteita, sillä kehittyvät aivot menee niistä sekaisin, aspartaami- yms. lisäainemyrkytystilat selittävät osin äkillisiä raivokohtauksia, vaikka tuon ikäiselle lapselle on myös uhmakäytös normaalia.


    • voimia sinne

      Hei,

      kuulostaa paljon omalta 11 kk vanhalta pojalta :) Nukkuu yhdet päikkärit, kiukkuaan äidille, raivarit tulee kun kieltää, tai sitten vaan nauraa pirullisesti :D (ei kyllä naurata sillä hetkellä). Lisäksi puree ja läpsii äitiä (ei muita yleensä).

      Luulempa, että kyseessä on aivan normaali kehitysvaihe. Omia rajoja kokeillaan. Äiti on usein se lähin ja turvallisin kiukunpurkukohde, ikävä kyllä.

      Noista päiväunista vielä, että minun poika ei suostunut nukkumaan enää toisia päikkäreitä 10 kk ikäisenä. Aikalailla se oli kerrasta poikki. Toki vielä satunnaisesti nukkuu toiset unet, jos herää klo 06. Yleensä siis herätään siinä kasin paikkeilla. Poika on kyllä jo selvästi väsynyt kuuden aikaan, mutta jos silloin alettaisiin nukkumaan niin yöunille päästäisiin vasta 01 aikoihin.. Lapsi "hakee" sitä omaa rytmiään ja iltakiukkuilut ovat (kuulemma) normaaleja. Meillä esim satetaan kiukata tunti ja sitten pinnasängyssä ollaan niiin reippaita ja virkeitä :)

    • Ötzö

      MIKä KUMMA SE ON KUN AINA NÄMÄ KESKUSTELUT MUUTTUVAT NIIN NEGATIIVISSÄVYISIKSI LOPPUA KOHDEN. AIKUISET IHMISET EI OSAA OLLA ASIALLISIA!! KATTOKAA PEILIIN ENNENKU ALATTE TOISIA HAUKKUMAAN JA ARVOSTELEMAAN. TYMPÄSEE TÄMMÖNEN

      • pötsö

        Tämähän nyt oli aika vanha keskustelu ja kyllä tässä avaaja etsimällä etsi terveestä lapsestaan jotain vikaa. Eli jos joku tässä oli negatiivinen, niin avaaja.

        Lapsi nukkuu ilta yhdeksästä aamu kahdeksaan ja se on avaajan mielestä kai liian vähän. Häh?

        Lapsella on oman tahdon ilmauksia ja se on avaajasta kai omituista. Häh?

        Jokainen lapsi, joka ei vielä osaa puhumalla tahtoaan ilmaista yrittää itkupotkuraivareilla saada tahtonsa läpi. Tähän ei ole mitään muuta lääkettä, kun opettaa lapsi puhumaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1555
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1331
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1267
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1265
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1243
    6. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1238
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1224
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1200
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1146
    Aihe