Hirveetä kun ei ollut vihreetä! (Kiertokirje

kiertokirje

Hirveetä kun ei ollut vihreetä! (Kiertokirje itsekkäälle seniorille)

Marketin nuori kassa kehotti vanhempaa naishenkilöä ottamaan seuraavalla kerralla oman kauppakassin, koska kauppa on päättänyt olla enää satsaamatta ympäristölle haitallisiin muovikasseihin.
Hämmentyneenä vanharouva selitti anteeksipyydellen, ettei hänen nuoruusaikoinaan ollut tietoakaan Vihreästä Ajattelutavasta. Kassa vastasi: Sehän meidän ongelmamme juuri on, kun te ette aikanaan välittäneet tarpeeksi ympäristöstä.
Oikeassahan hän oli, ei meidän aikanamme ollut vihreitä ajatuksia.

Siihen aikaan me palautimme maitopullot, juomapullot ja olutpullot kauppaan, joka sitten lähetti ne meijeriin tai tehtaaseen pestäväksi ja steriloitavaksi ja täytettäväksi, jotta samoja pulloja voitiin käyttää yhä uudelleen. Niitä siis todella kierrätettiin.
Mutta ei meillä mitään vihreitä ajatuksia silloin ollut.

Me kävelimme kerroksiin kaupoissa ja virastoissakin, koska joka paikassa ei ollut rullaportaita. Ostoksillekin menimme kävellen emmekä hypänneet 300-hevosvoimaiseen autoon aina kun piti mennä parin korttelin päässä olevaan lähikauppaan.
Mutta kassa oli ihan oikeassa, emme me mitään vihreitä ajatuksia miettineet.

Lastenvaipatkin siihen aikaan pestiin, koska ei ollut näitä kertakäyttöisiä. Pyykki kuivattiin narulla eikä energiasyöpössä 500 Wattia virtaa käyttävässä vempaimessa, tuuli- ja aurinkovoima kuivasivat vaatteet ihan oikeasti. Lapset saivat vanhempien sisarustensa pieniksi jääneet vaatteet, eivät aina upouusia.
Mutta eihän meillä silloin tosiaankaan ollut mitään vihreitä ajatuksia.

Siihen aikaan meillä oli vain yksi televisio tai radio, ei vastaanotinta joka huoneessa. Ja tv-ruutukin oli jokseenkin nenäliinan kokoinen, eikä koko Uudenmaan.
Keittiössä tehtiin ruokaa, hämmennettiin ja sekoiteltiin käsin, koska ei ollut sähkökoneita apuna joka käänteessä.
Kun pakkasimme jotain herkästi särkyvää postipakettiin, käytimme vanhoja sanomalehtiä suojaamaan lähetystä, koska ei ollut styroksia tai kuplamuovia. Emmekä me ruohoakaan leikanneet bensiiniä polttavalla koneella. Meillä oli työnnettävä käsikäyttöinen ruohonleikkuri. Me pidimme lihaskuntoa yllä työnteolla emmekä kuntosalin sähköisillä juoksumatoilla.
Oikeassahan kassa siis oli, ei meidän päässämme mitään vihreitä ajatuksia silloin ollut.

Joimme vettä kraanasta kun janotti, sen sijaan että olisimme joka kerta käyttäneet erityistä pullovettä. Täytimme täytekynät musteella emmekä ostaneet heti uutta kynää kun muste loppui. Ja vaihdoimme partahöylän terän, heittämättä koko kapinetta roskiin kun terä tylsyi. Siihen aikaan ihmiset käyttivät ratikkaa tai linja-autoa matkantekoon ja lapset menivät kouluun polkupyörillä tai jalan, eikä äidin tarvinnut hoidella heidän takiaan 24-tunnin taksipalvelua.

Kotona oli yksi pistorasia eikä kokonaista rivistöä jos vaikka minkälaisille elektronisille laitteille. Eikä tarvinnut käyttää mitään tietokoneohjattua vempainta, joka on yhteydessä tuhansien kilometrien päässä avaruudessa olevaan satelliittiin, jotta löytäisi lähimmän pitsapaikan.

Mutta eikö olekin surullista, kun nykynuoriso valittaa, miten tuhlaavaisia me olimme, kun meillä ei ennen vanhaan ollut näitä
vihreitä ajatuksia?

Lähetä tämä jollekulle toiselle itsekkäälle seniorille, jolle taas joku näsäviisas nuori saarnaa ympäristönsuojelusta.

7

198

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Myöhäisherännäinen¨

      Hyvä kirjoitus, josta tosin puuttui vielä esim. maininta nykypäivän kertakäyttö-roskaruokakulttuurin haittavaikutuksista. Hampurilainen tai pizza ostetaan, ja käärepaperit vaan jotenkin irtoavat käsistä ja putoavat siihen paikkaan missä syöminen loppuu. Jonkun muun tehtävänä on siivota ne pois?

    • viherpiipertäiä

      Oletko tarjonnut kirjoitustasi jollekin lehdelle tai radioon? Minusta esität ajatuksesi todella hyvin.

    • Naulan kantaan

      Miksi tämä hemmetin hyvä kirjoitus ei ole herättänyt tämän enempää vastakaikua? Eivätkö ihmiset ymmärtäneet tätä? Menikö yli hilseen? Vai onko ihan muuten vaan EVVK?

    • Ennen kaikki paremmi

      Minunkin vanhempani hautasivat kaikki roskat maahan, mitä ei voinut polttaa. Erittäin ympäristöystävällistä. Kyllä jokainen sukupolvi on omat jättensä tähän maailmaan tuottanut.
      Esim. Helsingin Arabiassa, jouduttiin valtavat maa-alueet puhdistamaan, kun kaikki tehtaiden myrkyt on kuopattu suoraan maahan. Sinne ei voitu edes kerrostaloja rakentaa, ennen kuin maat oli puhdistettu monen metrin syvyydeltä.
      Olen 64v ja sitä mieltä, että ennen sitä vasta saastutettiin kun kaikki myrkyt työnnettiin esim. mereen. mitään ei puhdistettu, kun ei siitä raaskittu maksaa.

      • 61 ja risat

        Noh noh, pientä rajaa. Uskon ennemmin, että noin tehtiin, koska ei ollut parempaa tietoa asiasta, eikä toisaalta nykypäivän tekniikkaakaan. Rahasta sinänsä ei ollut kyse. Eikä ne kaatopaikkojen jätteet niin vaarallisia olleet, kun ennen vanhaan esim. muovien osuus oli pienempi. Maatuvia ja lahoavia ne monet roskat olivat.


    • pqslpqsqåploqp

      Kyllä sitä tietämystäkin on varmasti ollut mutta kun saastuttaminen ei ole ollut kiellettyä niin rahanahneudssa ei ole välietty monestakaan asiasta. Kaatopaikalla muuten pahinta on kaikki maaperään imeytyvät myrkyt. Sen jälkeen tulee orgaaninen jäte joka tuottaa mädäntyessään kaasuja. Muovi on vähiten haitallista kaatopaikkajätettä joskin tilaongelma tulee jossain kohti vastaan.

      Onneksi viimein saadaan kehittynyt jätteenpolttolaitos pääkaupunkiseudulle ja päästään eroon jätevuorista. Vihreö liikehän tässäkin on ollut suurimpana jarruna.

      • 61 ja risat

        Edellen väitän, että sitä ei ole tehty rahan vuoksi, vaan koska ei ole osattu ajatella tulevaisuuteen eikä ole ollut tekniikkaa jolla jätettä olisi voitu hävittää. Vain Lokapojat ovat olleet ahneita.

        Ja muovin vaarallisuudesta olen tasan eri mieltä, se on paha ongelma koska se häviää kovin hitaasti. Valtameretkin ovat kohta täynnään muovijätettä, jota merenelävät popsivat muuttuen samalla itse muoviksi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      236
      2250
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      64
      1486
    3. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      72
      1271
    4. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      59
      1225
    5. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      158
      1130
    6. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      85
      1049
    7. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      86
      928
    8. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      54
      858
    9. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      68
      857
    10. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      779
    Aihe