Mikä tökkii Janakkalan rakennusten kunnossapidossa?

aspergillus köh

Janakkalassa on alkanut ilmetä useissa rakennuksissa kosteusvaurioita. Miltei jokaisesta julkisrakennuksesta, oli sitten kyse koulusta tai päiväkodista on tullut homeiden tyyssija ja remonttia paiskitaan missä reippaammin missä tipoittain. Mikä mättää rakennusten hoidossa ja huollossa, kun verovaroin rakennettuja kalliita komplekseja päästetään tähän kuntoon?

Viimeisin vaan ei vähäisin on viidensadan oppilaan Turengin Ala-aste.
Turengin koulussa on tehty kosteuskartoituksia myös Raksystems Antisimex yhtiön toimesta

http://www.turenginkoulu.fi/images/rehtorintiedote1.doc


Voiko tuon firman tekemään kartoituksen luottaa? Lähinnä kysyn tätä siksi, koska heillä on ollut hieman ikävääkin "kaikua" perässään.
Tuossa koulussa on ollut sisäilmaongelmaa oireiluineen. Oma lapsi käy myös tuota koulua joten hieman arveluttaa tämä Raksystems.

Se myös ihmetyttää kun Janakkalan Kunta tekee tätä tutkimusta suht verkkaiseen tahtiin. Onko tutkimustulokset realistisia ja hyssytelläänkö asioita suuremman kalabaliikin välttämiseksi?
Muhiiko kunnassa suuremman luokan terveyspommi?

Rakennushomeilla ja mikroobeilla on hyvin ikävä maine, kun aletaan vakavasti puhumaan ihmisten terveydestä.

5

159

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • joukka

      ennen asuttiin homeisissa ja kosteissa taloissa ja elettiin komeasti yli 80v. nykyään on niin perk.... steriiliä joka paikka että kun nuuskastaan vähä kosteeta ilmaa nii ollaan teholla. Nykyajan kosteus-home hömpötykset on ihan turhanaikasta marmatusta.

      • yksiaine

        Vasta 60-luvulta alkaen kaikki puurunkoiset talot on paketoitu muovikalvolla sisältäpäin ja sisäilman terveellisyys on tuon kalvon eheyden ja ilmanvaihdon varassa. Sitä ennen ei pikkulahot haitanneet kun talot oli hataria hirsi- tai purueristetaloja joiden kosteat tilat olivat yhtä kuin pihanperällä oleva saunamökki.

        Julkinen rakentaminen pitäisikin tehdä vain yksiaineisilla materiaaleilla (ja harjakatolla) ilman muoveja: hirsi, kevytbetoniharkko, tiiliharkko. Johan loppuis homeet kun jäljelle jäis vain ilmanvaihdosta huolehtiminen.

        Toinen on nuo alapohjat: tarkka ja jatkuva valvonta tehdessä: koko lattianalus ja puoli metriä seinästä pelkällä sepelillä.

        On vähän kalliimpaa tehdessä, mutta rajusti halvempaa ajan kanssa. Ei nuo ns. ongelmat ole mitenkään ihmeellisiä asioita. Ne ovat vaan huonoa suunnittelua ja valvontaa. Kertakäyttökulttuuria . Rakennus saadaan kestäväksi jos niin halutaan.


    • raksapellekö

      Ja siehän et tiijä mistään mitään, niin ihan turha tulla puhumaan.

    • Köh köh

      Totuushan on se että kun ihmisen mahdollinen altistuminen homeelle todetaan johtuvan jostain yleisestä rakennuksesta koulu,vanhustentalo ,päiväkoti niin näiden omistajat yleensä kunnat joutuvat korvauksiin ja se kaikille tiedoksi sanottakoon että kyse on miljardeista joita kunnat joutuvat maksamaan ,eli missä on säästetty???

    • talakkarin poika

      Tuossa puhut asiaa. Nyt maksetaan säästämisestä väärässä paikassa. Kyse on puhtasti liian alhaisista lämmöistä ja ilmastointilaitteiden asianmukaisen käytön ja huollon säästämisestä.

      Työskentelen itse valvojana julkisrakennuksessa, jossa vedetään tälläkin hetkellä tätä valtion suosittamaa "terveellisen lämpötilan ja enegiansäästön" mantraa.
      Isäni oli aikoinaan koulun talonmies. Vierestä tuli seurattua hänen vuotuista toimintaansa. Puhutaan nyt lämmittämisestä. Lämmin vesi kulki järjestelmässä ympäri vuoden eri asteisena. Kun oli sadepäiviä kohotettiin lämpötiloja hieman ja lisättiin ilmastointia, jotta saatiin kosteus pois. Ammattimainen lämmittäjä tiesi, mitä kosteus jäädessään rakenteisiin tekee rakennukselle varsinkin Suomen pakkasissa, jotka siihen aikaan oli jo Joulukuussa likellä -20.

      Myös ihmisten hyvinvoinnille oli tärkeää, että oli lämmöt hoidossa. Suihkussa jos koululainen paleli, oli se varma merkki siitä että systeemi ei ollut balansissa ja suihkuhuoneet eivät kuivuneet.Lämpöä säädeltiin perustuen luokissa oleviin ihan vanhanaikaisiin elohopeamittareihin katsomalla ja kirjaamalla ylös vaihtelut .Patterit olivat lämpimämmät aina alakerran puukäsityötiloista ja aulan käytävästä ja kerroksiin mennessä viileämmät. Puhuttiin pienistä eroista, joilla likuteltiin kosteutta pois.

      Muistan itse kuinka koulussamme välitunnin jälkeen pistettiin patterille kosteita lapasia ja pipoja ja ne sai kuivina ja lämpöisinä kätösiin ja päähän kotiin lähteissä. Silti koskaan koulussa ei haissut ummehtuneelle, tai väsyttänyt tunnilla. Nyt kun käy tuossa kunnan koulussa, niin välillä oikein ihmetyttää, miten voidaan olla töissä sellaisessa "lätkäpukkari" ilmastossa. Kosteaa ja ummehtunutta seisovaa ilmaa. Jotain menee siis pieleen.

      Eikä ihminen ihan tyhjästä astmaa saa, tai rakennushomeiden aineenvaihduntamyrkkyjä verenkiertoon. Pitäsi osata pysähtyä tilanteeseen kun hälyyttävät merkit tulevat..

      Ja tutkia missä mennään vikaan. Korjata virheellinen toimintamalli.Nykyään tuntuu vain ylpeys kulkevan lankeemuksen edellä. Ennen kun havaittiin poikkeavaa puuttuttiin siihen heti. Nyt tehdään käyriä ja diagrammeja eikä oikeasti nähdä missä mennään.Ollaan peukalot kämmenten keskellä.On helppoa naulata ongelmat koulujen ovien taakse, kuin pysähtyä miettimään , miten se sama koulu on toiminut vaikka viimeiset 70 vuotta. Olisiko kuitenkin siellä historiassa jotain "oppimista". Nyky tietäjillekin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      220
      1774
    2. RIP Lauri Paavola

      Kansalaisaktivisti ja freelance-journalisti Lauri Paavola on kuollut vain 31-vuotiaana. Hän tuli tunnetuksi hyvin kärjek
      Maailman menoa
      33
      1764
    3. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      323
      1328
    4. Jokohan se viimein myöntäisi

      Vai onko vielä jotain epäselvyyttä sen asian suhteen?
      Ikävä
      138
      1249
    5. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

      Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
      Maailman menoa
      129
      1234
    6. En pidä sinusta, en kirjoita viestejäni sinulle.

      Yritä nyt ymmärtää. En koskaan tule kiinnostumaan sinusta. Jätä minut rauhaan täällä.
      Ikävä
      96
      1223
    7. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      139
      1135
    8. Upea, kaunis ja menestynyt Martina menee onnellisesti naimisiin

      Mitäs palstan vihaajamönkeröt tähän? Kiehuttaako? Kaikki vain eivät ole kauniita ja menestyviä kuten Martina.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      247
      1067
    9. Tiedätkö näen

      sinun pelisi hyvin kirkkaasti.
      Ikävä
      67
      1043
    10. Asuntojen reaalihinnat alimmillaan 20 vuoteen

      Sääliksi käy niitä jotka pari vuotta sitten maksoivat itsensä kipeäksi. Kohta pankki ottaa asunnon haltuunsa ja huutok
      Maailman menoa
      94
      1026
    Aihe