(lyhytkarvaisista) Collieista!

CC

Hei! Olen pitkään ollut kiinnostunut lyhytkarvaisista collieista, haluaisin kysyä teiltä rotua enemmän tuntevilta pari asiaa.
- Minkälainen turkinhoito? Lähteekö paljon karvoja, kuinka usein harjata ja pestä yms..
- Onko kuinka terverotu? Pitkäikäinen?
- Sopiiko aloittelijalle ja lapsiperheeseen?
- Tarvitseeko kuinka paljon liikuntaa? (Tietysti kaikki koirat tarvitsevat riittävästi ulkoilua ja muuta aktivointia ja siihen olisin myös valmis.)
- Helposti koulutettava? Oppiiko nopeasti?
- Kuinka paljon pentu keskimäärin maksaa?
Mielipiteitä rodusta sekä pitkäkarvaisena että lyhyempänä, omia kokemuksia?
Kiitos etukäteen kaikille vastaaville! (:

7

390

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nahkiainen

      Lk Collie on lähes aina tervelonkkainen ja tervesilmäinen koira. Luonteeltaan vilkas ja kaipaa jotakin tekemistä. Turkki on helppohoitoinen, mutta karvanlähdön aikaan karvaa on joka paikassa. Siis ei mikään siisteysfriikin rotu, kuten ei myöskään pitkäkarvainenkaan. Mielestäni sopii myös aloittelijalle, koska kokemukseni mukaan tulee toimeen muiden, myös samaa sukupuolta olevien kanssa ja pitää lapsista, jos on niihin tottunut. Rodulla on jonkinverran ruokayliherkkyyttä ja omat koirani ovat reagoineet niihin ripuloimalla ja kutinalla. Mutta nykyisin ruokavalikoimat ovat niin hyvät, että olen aina kaikille sopivan kuivaruoan löytänyt.

    • CC

      Vielä lisään tuohon että sopiiko suureen kerrostaloasuntoon kaupungissa ja kotikoiraksi, jos saa riittävästi liikuntaa ja ulkoilua sekä tietysti aktivointia yms?

      • Nahkiainen

        Kaksi ensimmäistä lk collietani otettiin kerrostaloon ja asuimme siellä useamman vuoden ennen "maalle" muuttamista. Meillä sujui ihan hyvin, mutta herkkähaukkuisina sai olla tarkkana alkuaikoina, että ehti kieltämään jos yrittivät ilmoittaa portaissa liikkujista. Naapurit sanoivat heiltä kysyessäni, että joskus saattoivat haukahtaa postinjaon yhteydessä, mutta muuten oli hiljaista. Kerrostalonahkojen kanssa harrastin PK jälkeä ja hakua ja myös kilpailin niiden kanssa, joten aktivointia riitti. Nykyiset äiti ja tytär ovat pelkkiä kotikoiria (joskus käydään näyttelyssä) ja niiden kanssa vain lenkkeillään, tosin asumme nyt omakotitalossa ja niillä on myös kotona ollessamme oma aidattu piha käytössä. Jos päädyt lk collieen ja se on sinun ensimmäinen koirasi, niin suosittelen nartun ottamista, urokset saattavat olla hieman hankalampia ja varsin reviiritietoisiakin.


    • sasha 84

      collie on helposti koulutettava nopeasti oppiva rotu joka sopii aloittelijalle ja myös lapsiperheeseen. lonkkavikaa on todettu pienellä osalla. karvaa lähtee vähän karvan lähtöaikaan enemmän keväälä ja syksyllä. energisenä se trvitsee paljon liikuntaa ja virikkeitä. turkin hoito on suhkot helppoa harjaus ja pesu tarvittaessa. collie elää 12-14vuotta.

    • AAURI

      Onko kuinka terverotu? Pitkäikäinen?

      Elää 12-14 vuotta
      - Sopiiko aloittelijalle ja lapsiperheeseen?

      Collie on juuri sopiva ensimmäiseksi koiraksi, en ole ennen tavannut näin helppoa rotua! Ja sopii täydellisesti lapsiperheeseen !

      - Tarvitseeko kuinka paljon liikuntaa? (Tietysti kaikki koirat tarvitsevat riittävästi ulkoilua ja muuta aktivointia ja siihen olisin myös valmis.)

      Meidän narttu nukkuisi mielummin sohvalla kun lähtisi ulos. Ei siis ole mikään aktiivisin koira mutta tykkää kyllä ulkoilusta! Itse viemme n. 5 kertaa päivässä pihalle yhden kerran pitempi lenkki. Viimeisille lenkeille ei haluaisi enää lähteä...

      - Helposti koulutettava? Oppiiko nopeasti?

      Todella helposti koulutettava! Itse emme ole kouluttaneet juuri mitenkän, tottelee vain jokaista käskyä, on hyvinhyvin alistuva rotu. Meidän narttu ei kyllä "istu" yms temppuja oppinut nopeasti :o mutta sitten kun oppi niin istuu vaikka tuntematon juoksisi ohi ja sanoisi "istu"

      - Kuinka paljon pentu keskimäärin maksaa?

      Saimme värivirheen takia 300 e alennuksen eli maksoi 400e

      Mielipiteitä rodusta sekä pitkäkarvaisena että lyhyempänä, omia kokemuksia?

      Aivan ihana rotu! Itselleni täydellinen sillä on niin rauhallinen ja kiltti. Toisaalta ei varmasti sovi ihmisille jotka haluavat aktiivisen ja tarmokkaan koiran.

    • Ylpeä omistaja x 2

      Meidän lk-collielta lähtee karvaa jatkuvasti, ja niin lähti edelliseltäkin. Toki karvanlähdön aikaan se on voimakkaampaa, mutta tavallisestikin siivouksen jälkeen ei mene kauaa, kun on taas karvaa pitkin ja poikin. Ja kun karva on aika terävää, se uppoaa hyvin sohvaan ym. kiinni ja on hankala imuroida irti. Eli kanttii harjata vaikka kerran viikossa tai parissa, niin ei ole imuroitavaa sitten niin paljon. Furminaattori ym. halppismallit toimii lk-collielle loistavasti.
      Muuten turkki on mahtavan helppohoitoinen! Kun rapakelillä tulee sisälle, niin pyyhkäisee vain pyyhkeellä kuivaksi. Me on pesty yleensä vain silloin, kun on mennyt kaulansa pyörittämään johonkin rapakkoon. Kesällä se kävi monesti järvessä, joten ei tarvinnut pestäkään. Muuten ehkä pesisin n. 2-4 krt vuodessa (en käytä näyttelyissä).
      Rotu sopii mielestäni aloittelijalle ja lapsiperheeseen. Meidän nykyinen ja entinen collie asui lapsiperheessä, ja touhusivat yhdessä lapsien kanssa. Aloittelijankin kannattaa kuitenkin vähän sitä kouluttaa, että koirasta ei tule kova haukkumaan tai vetämään hihnassa (on muuten voimakas rotu).
      Meidän koirat oli ja on tosi nopeita oppiin. Oppivat jo puheesta ja tavoista opettamatta. Eli esim. huomaavat kun omistaja vetää jalkaansa tuulihousut ja ovat oottamassa, että nytkö lähetään ulos :) Temppuja ei tarvi montaa kertaa käydä läpi, kun sen jo oppivat. Se edellinen itse asiassa oppi, kun katso mallia toisesta koirasta sitä kouluttaessa..
      Rotu rakastaa vapaana juoksemista, ovathan paimenkoiria. Lenkille on päästävä päivittäin, joskus pidemmälle, joskus lyhemmälle. Vanha koira ei ollut kiinnostunut leikeistä, mutta nykyinen haluaa jatkuvasti vetää narua. Se on nyt 2v., ja yksin ollessaan yleensä nukkuu lähes sen 8 tuntia.
      Vanhempi ei koskaan tuhonnut mitään, mutta kotona olikin aina joku. Nykyinen tuhosi vajaa 1,5-vuotiaaksi tavaroita yksin ollessaan, ja meinaa olla vieläkin levoton, jos ei arkipäivien aikana pääse maalle "hoitoon" jonakin päivänä. Asumme rivitalossa.
      Rotu tulee toimeen muiden koirien kanssa, tai ainakin meillä on tullut sekä urkkien että narttujen kesken. Molemmat lk:t oli/on urkkeja.
      Muista, että jokainen koira on kuitenkin erilainen. Joku voi kertoa jotain ihan muuta rodusta, mutta kahden koiran perusteella niissä oon huomannut selvästi samanlaisia piirteitä. Yksi ero oli se, että edellinen oli arka ääniä kohtaan, ja oon kuullut, että näin voi olla monesti lk-collieiden kohdalla. Se pelkäsi ukkosta, ilotulitteita, katolta tippuvaa lunta, aseen pauketta ym. Se muuten eli 11-vuotiaaksi, mutta mitään vaivoja ei elämän aikana ollut. Allergioita ei ole ollut kummallakaan, mutta vatsa on vähän herkkä, eli varovaisesti uusien ruokien kanssa. Nykyinen oksentaa vähän limaa, jos vatsa pääsee liian tyhjäksi. Eli annan pienempiä annoksia pitkin päivää (n. 3-5 krt).
      Pentu maksaa n. 900 euroa, mutta esim. värivirheellisiä voi saada halvemmalla. Joskus voi löytää 100-500 eurolla 0,5-3 vuoden ikäisiä, joista luovutaan esim. allergian vuoksi, kuten meille kävi.
      Rotu leimautuu omistajaansa, ja seuraa kaikkialle. Eli kannattaa opettaa pysymään pihassa, jos esim. lähtee pyöräilemaan, sillä muuten se varmasti seuraa hajun perässä koko matkan.
      Meidän nykyinen on hyvin alistuva, myös muille koirille, mutta entinen oli koirien kesken laumanjohtaja.
      Ovat todellisia paimenkoiria, eivätkä vapaana ollessa lenkilläkään lähde muutamaa kymmentä metriä kauemmas. Tietävät reviirinsä rajat, eivätkä karkaa siltä, ja ilmoittavat, jos joku vieras yrittää sille tulla. Ja huom! koska ovat paimenkoiria, jotkut saattavat näykkiä, mutta eivät kipeästi eikä jää jälkiä. Tästäkin pääsee kouluttamalla eroon.
      Suosittelen lyhytkarvaisia collieita lämpimästi, ja tuskin tulen itsekään rodusta koskaan luopumaan.

    • barffi

      Suosittelen Koiruuksien kenneliä, joka kasvattaa hyväluonteisia ja terveitä harrastus- ja näyttelycollieita.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ole rohkeampi kuin koskaan

      ja kerro tähän suoraan kaivattusi nimi
      Ikävä
      92
      1888
    2. Oulussa puukotettu lasta

      Onko perussuomalaiset huolissaan julkisten tilojen turvallisuudesta. Miten sisäministeri Rantanen suhtautuu lapsiin kohd
      Perussuomalaiset
      409
      1476
    3. Mitä tekisit jos

      täällä ois viesti sulle, otsikossa sun etunimi ? Ja viestissä sanotaan "minä rakastan sua" ja allekirjoituksena kaiva
      Ikävä
      90
      1270
    4. Nyt pärähtää - Uusi lavatanssiohjelma starttaa tv:ssä!

      Oletko toivonut lavatanssiohjelmaa televisioon? Puoli seiskan kesäilta tuo lavatanssit suomalaisiin koteihin. Juontajin
      Tv-sarjat
      13
      1049
    5. Milloin olet viimeksi nähnyt

      Kaivattusi ja missä? Onko ikävä vastaa rehellisesti.
      Ikävä
      69
      976
    6. Kokki Akseli Herlevin ex-rakas Emmi Suuronen kisasi Diilissä - Nyt Selviytyjissä: "Vaikka olen..."

      Emmi Suuronen ja Akseli Herlevi ovat ex-pariskunta. Nyt Emmi nähdään taas tosi-tv-ohjelmassa. Takana on jo Diili ja mis
      Suomalaiset julkkikset
      10
      946
    7. Ääripersu puukotti taas.

      Kamalaksi on mennyt. Persut ammuskelee ja puukko heiluu..
      Oulu
      179
      943
    8. Miten ihmeessä

      on kaksi niin samanlaista. Älä ymmärrä väärin, en yritä mitenkään itseäni ylentää mutta eiköhän me jollakin radioaallol
      Ikävä
      49
      919
    9. Onpas punavihreät taas ärhäkkäinä

      😺 Ihan tuntuu kuin syyttäisitte meikäläisiä/meikäläistä Oulun puukotuksesta. Tapaus on hyvin ikävä ja tuomittava. En
      Luterilaisuus
      239
      884
    10. Pelkäätkö että olisin

      Ilkeä sulle jos nähtäisiin? Naiselta miehelle
      Ikävä
      74
      827
    Aihe