Hei, olen yläasteikäinen tyttö ja viime vuoden pyöräilyjä kertyi yhteensä 900 kilometriä. Tahtoisin kuulla mielipiteenne tämän riittävyydestä hyvän kunnon ylläpitämiseksi.
Riittääkö 900 kilometriä vuodessa?
49
3364
Vastaukset
- Kunto
Jos tuon lisäksi on muutama pitkä kävelylenkki viikossa niin 900km riittänee siitähän tulee vain noin 18km pyöräilyä/viikko
Jos liikunta on ainoastaan pyöräilyä noin 3000km on minimi peruskunnon ylläpitoon. Tuon määrän voi kyllä moninkertaistaa jos haluaa oikeasti hyvään kuntoon - Alkup. Maantiepyöräi
Pyöräilijän käsikirja
http://readme.fi/product.php?isbn=9789525592771
tai
Pyöräilijän kunto-opas
http://www.bookplus.fi/kirjat/järvimäki,_ilkka/pyöräilijän_kunto-opas-12679559
Ovat ihan hyviä perusteoksia aiheesta. Lue jompi kumpi, niin ymmärrät idean. Ensinmainitussa on hyvät ohjeet siitä, miten pyöräilyharrastus kannattaa aloittaa.
Lyhyesti kaikessa liikunnassa pitää olla erilaisia treenejä. Pyöräillessä täytyy olla sekä lyhyitä lenkkejä että pitkiä lenkkejä. Pääosa lenkeistä tulee ajaa melko hiljaa, mutta kerran viikossa tarvitaan nopeampivauhtinenkin.
Tavoitteellisen liikunnan kannalta on fiksua laittaa joku selvä päämäärä. Esimerkiksi joku kuntotapahtuma, johon aiot osallistua ensi kesänä.
Pohjanmaalla on ollut sarja kuntopyöräilyjä naisille, mutta muualle Suomeen nuo eivät ole vielä rantautuneet. Valitse joku reilut 100km pitkä maantietapahtuma tai ajallisesti vastaava maastotapahtuma läheltä asuinpaikkaasi. - inssi'
Tuo on sinun ikäiselle ihan hyvä määrä. Kaikki tuon päälle on plussaa. Ei sillä vielä kilpaurheilijan kuntoa rakenneta, mutta ei liene tarkoituskaan.
Pyöräilyä kannattaa harrastaa aina, kun kelit suosivat. Reilun kuukauden päästä päässee jo ajelemaan. - Liikuntasuositus
13—18-vuotiaiden liikuntasuositus lähde ukk-instituutti: vähintään 1,5h päivässä, puolet siitä reippaasti... siitä sitten laskemaan
- Eli pikaisesti noin:
7*45min=5h15min
5h*25km/h=125km
Eli UKK-instituutin mukaan ikäisesi tulee ajaa reilut 125km viikossa, jos liikunta on vain pyöräilyä.
Kilometrimäärä ei ole ratkaiseva tekiä. Pyöräilyn rasittavuuteen vaikuttaa mm. se millaisella pyörällä ajaa ja millaisessa maastossa/tiellä ajaa. Jos ajaa maantiepyörällä (eli pyörätyypillä josta usein kuuluu sanottavan kilpapyörä) niin kilometrejä tarvitaan huomattavasti enemmän saman rasittavuuden aikaansaamiseksi kuin esim. "mummiksella" ajettaessa. Hyvä pintaisella tiellä tasaisessa maastossa kilometrejä tulee melkein itsestään, kun taas huonopintaisella tiellä ... . Yksi mittari voisi olla pyöräilyyn käytetty aika. Tosin ei sekään sano juuri mitään onko pyöräilyn määrä riittävää hyvän kunnon ylläpitämiseksi.
- 20
"Kilometrimäärä ei ole ratkaiseva tekiä. Pyöräilyn rasittavuuteen vaikuttaa mm. se millaisella pyörällä ajaa ja millaisessa maastossa/tiellä ajaa. Jos ajaa maantiepyörällä (eli pyörätyypillä josta usein kuuluu sanottavan kilpapyörä) niin kilometrejä tarvitaan huomattavasti enemmän saman rasittavuuden aikaansaamiseksi kuin esim. "mummiksella" ajettaessa. Hyvä pintaisella tiellä tasaisessa maastossa kilometrejä tulee melkein itsestään, kun taas huonopintaisella tiellä ... . Yksi mittari voisi olla pyöräilyyn käytetty aika. Tosin ei sekään sano juuri mitään onko pyöräilyn määrä riittävää hyvän kunnon ylläpitämiseksi."
Kilpapyörällä saa ihan yhtä rasittavan pyöräilyn aikaiseksi kuin mummiksellakin, samassa ajassa vain tulee enemmän kilometrejä kuin mummiksella, muuta eroa ei ole. 20 kirjoitti:
"Kilometrimäärä ei ole ratkaiseva tekiä. Pyöräilyn rasittavuuteen vaikuttaa mm. se millaisella pyörällä ajaa ja millaisessa maastossa/tiellä ajaa. Jos ajaa maantiepyörällä (eli pyörätyypillä josta usein kuuluu sanottavan kilpapyörä) niin kilometrejä tarvitaan huomattavasti enemmän saman rasittavuuden aikaansaamiseksi kuin esim. "mummiksella" ajettaessa. Hyvä pintaisella tiellä tasaisessa maastossa kilometrejä tulee melkein itsestään, kun taas huonopintaisella tiellä ... . Yksi mittari voisi olla pyöräilyyn käytetty aika. Tosin ei sekään sano juuri mitään onko pyöräilyn määrä riittävää hyvän kunnon ylläpitämiseksi."
Kilpapyörällä saa ihan yhtä rasittavan pyöräilyn aikaiseksi kuin mummiksellakin, samassa ajassa vain tulee enemmän kilometrejä kuin mummiksella, muuta eroa ei ole."Kilpapyörällä saa ihan yhtä rasittavan pyöräilyn aikaiseksi kuin mummiksellakin, samassa ajassa vain tulee enemmän kilometrejä kuin mummiksella, muuta eroa ei ole."
Kyllä, aivan niin.- Kysyn vain ;)
a.s kirjoitti:
"Kilpapyörällä saa ihan yhtä rasittavan pyöräilyn aikaiseksi kuin mummiksellakin, samassa ajassa vain tulee enemmän kilometrejä kuin mummiksella, muuta eroa ei ole."
Kyllä, aivan niin.Olisikohan noin?
- Rasittavampi
Kysyn vain ;) kirjoitti:
Olisikohan noin?
Kyllä sillä "kilpapyörällä" tulee käytännössä enemmän rasittavia lenkkejä tehtyä.Nopeutta saa helposti ylläpidettyä ja vauhtia ja rasitusta tulee eri tavalla. Lisäksi pelkkä kilpurilla ajaminen vaatii paremman lihaskunnon kuin mummopyörällä lipputankoasennossa ajaminen.
Mummopyörällä taas runko notkuu joka puolelta ja välitykset loppuu kesken kovemmassa vauhdissa.... Ei mummiksella ajaen riitä motivaatio vauhdin pitämiseen. - Parempi mitata
Rasittavampi kirjoitti:
Kyllä sillä "kilpapyörällä" tulee käytännössä enemmän rasittavia lenkkejä tehtyä.Nopeutta saa helposti ylläpidettyä ja vauhtia ja rasitusta tulee eri tavalla. Lisäksi pelkkä kilpurilla ajaminen vaatii paremman lihaskunnon kuin mummopyörällä lipputankoasennossa ajaminen.
Mummopyörällä taas runko notkuu joka puolelta ja välitykset loppuu kesken kovemmassa vauhdissa.... Ei mummiksella ajaen riitä motivaatio vauhdin pitämiseen.Melkein sitten ymmärsit, mistä on kyse. ;)
- ymmärsin kyllä
Parempi mitata kirjoitti:
Melkein sitten ymmärsit, mistä on kyse. ;)
tämä palsta vaan on täynnä kaikenlaisia joka asiaan kommentoivia ääliöitä. Siihen joukkoon itsekin kuulut.
- anni1998
Urheiluni ei todellakaan ole vain pyöräilyä. Sen lisäksi käyn kävelylenkeillä, uin, tanssin ja niin edespäin. Ja itse pidän tuota siihen suhteessa riittävänä- tuo 125 km/viikko on mielestäni täysin epärealistinen tavoite ottaen huomioon sen, että koulun ja läksyjen vuoksi muu vapaa-aika jää niukaksi. Ottakaa huomioon, että en todellakaan ole kilpaurheilijatyyppiä- teen sitä ilokseni, en luodakseni itsestäni täydellistä pyöräilykonetta- teillä näyttäisi kaikki ilo mennyt kilometrejä laskeskellesa. Ja vain murto-osa ystävistäni on ajanut edes tuota määrää, hädin tuskin satasen vuodessa. & pyöräni on paksurenkainen maastopyörä.
- Alkup. Maantiepyöräi
Monipuolisuus on hyvä asia! Liian moni nuori harrastaa vain yhtä lajia.
Maastopyörä on tyypillinen nuorison valinta, ei välttämättä paras tässä(kään) tapauksessa. Pyöräilyllä on ehkä hyvä ajaa ns. PK lenkkejä osana tuota kokonaisuutta. Pitkiä lenkkejä peruskestävyysalueella. Käytäthän sykemittaria ja pidäthän jonkinlaista harjoituspäiväkirjaa? Alkup. Maantiepyöräi kirjoitti:
Monipuolisuus on hyvä asia! Liian moni nuori harrastaa vain yhtä lajia.
Maastopyörä on tyypillinen nuorison valinta, ei välttämättä paras tässä(kään) tapauksessa. Pyöräilyllä on ehkä hyvä ajaa ns. PK lenkkejä osana tuota kokonaisuutta. Pitkiä lenkkejä peruskestävyysalueella. Käytäthän sykemittaria ja pidäthän jonkinlaista harjoituspäiväkirjaa?Liikunnassa pitää olla ilo mukana varsinkin kuntoliikunnassa. Sykemittareita ei tarvita eikä harjoituspäiväkirjan pito ole tarpeellista. Kuntoliikunta ja huippuurheilu on kaksi eriasiaa. Kuntoliikuntaa harrastavan ei tarvitse eikä pidäkkään näyttää huippuurheilijalta eikä kuntoliikuntaa harrastavan tarvitse käyttää huippuurheilijoiden välineitä ja menetelmiä.
Niin ja maastopyörä on aivan ok valinta pyöräksi vaikka nimimerkki Alkup. Maantiepyöräi ei pidä maastopyöristä.- Alkup. Maantiepyöräi
a.s kirjoitti:
Liikunnassa pitää olla ilo mukana varsinkin kuntoliikunnassa. Sykemittareita ei tarvita eikä harjoituspäiväkirjan pito ole tarpeellista. Kuntoliikunta ja huippuurheilu on kaksi eriasiaa. Kuntoliikuntaa harrastavan ei tarvitse eikä pidäkkään näyttää huippuurheilijalta eikä kuntoliikuntaa harrastavan tarvitse käyttää huippuurheilijoiden välineitä ja menetelmiä.
Niin ja maastopyörä on aivan ok valinta pyöräksi vaikka nimimerkki Alkup. Maantiepyöräi ei pidä maastopyöristä.Hyvä a.s. olen kyllä jyrkästi eri mieltä. Liikunnass on järkevän tason ylläpitäminen hyvin tärkeää. Sykemittari on helppo ja halpa tapa seurata rasitustasoa. Ei kovin tarkka, mutta riittää kuntoilijalle.
Suurin riski on, että huomatessaan liikkuvansa liian vähän, lähtee repimään liikaa! Sen takia jonkinlaisen harjoituspäiväkirjan pitäminen on äärimmäisen tärkeää juuri vähän kuntoilevalle, mutta kuntoliikunnan merkityksen ymmärtäneelle. Huippu-urheilija tuntee kroppansa paljon paremmin ja voi treenata ainakin välillä ihan fiilispohjalta.
Koulujen terveyskasvatuksen nimellä kulkeva aine on täysin ala-arvoisesti suunniteltu. Kannattaa ottaa oppia vastaavasta aineesta vaikka USA:sta, jossa parhaissa kouluissa oppilaille opetetaan ihan perusteet kuntoliikunnasta.
Harjoituspäiväkirjaksi kelpaa ruutuvihkokin, jolla seuraa liikuntaansa. Monet nuoret toki käyttävät jotain sopivaa kännykkäohjelmaa tuohon. Niitä on lukuisia eri lajeihin ja hyviä multisportvaihtoehtojakin. Tärkeintä on seurata sitä, ettei yritä liikaa!
Pidän maastopyöristä, minullakin on sellainen. Maastopyörä vain ei ole kovin hyvä valinta ainoaksi polkupyöräksi, koska sillä paukauttaa rasitustasot helposti aivan överiksi. Jos omistaa vain yhden polkupyörän, on mantie-, retki- tai cyclocrospyörä parempi valinta. Alkup. Maantiepyöräi kirjoitti:
Hyvä a.s. olen kyllä jyrkästi eri mieltä. Liikunnass on järkevän tason ylläpitäminen hyvin tärkeää. Sykemittari on helppo ja halpa tapa seurata rasitustasoa. Ei kovin tarkka, mutta riittää kuntoilijalle.
Suurin riski on, että huomatessaan liikkuvansa liian vähän, lähtee repimään liikaa! Sen takia jonkinlaisen harjoituspäiväkirjan pitäminen on äärimmäisen tärkeää juuri vähän kuntoilevalle, mutta kuntoliikunnan merkityksen ymmärtäneelle. Huippu-urheilija tuntee kroppansa paljon paremmin ja voi treenata ainakin välillä ihan fiilispohjalta.
Koulujen terveyskasvatuksen nimellä kulkeva aine on täysin ala-arvoisesti suunniteltu. Kannattaa ottaa oppia vastaavasta aineesta vaikka USA:sta, jossa parhaissa kouluissa oppilaille opetetaan ihan perusteet kuntoliikunnasta.
Harjoituspäiväkirjaksi kelpaa ruutuvihkokin, jolla seuraa liikuntaansa. Monet nuoret toki käyttävät jotain sopivaa kännykkäohjelmaa tuohon. Niitä on lukuisia eri lajeihin ja hyviä multisportvaihtoehtojakin. Tärkeintä on seurata sitä, ettei yritä liikaa!
Pidän maastopyöristä, minullakin on sellainen. Maastopyörä vain ei ole kovin hyvä valinta ainoaksi polkupyöräksi, koska sillä paukauttaa rasitustasot helposti aivan överiksi. Jos omistaa vain yhden polkupyörän, on mantie-, retki- tai cyclocrospyörä parempi valinta.Kuntoliikkujalle sykemittari on lähinnä lelu, jonka tarpeellisuus on lähinnä kauppiaiden ja markkinamiesten aikaansaannosta. Tuskin kovinmoni kuntoliikkuja oikeasti ymmärtää sykemittarista saaduista tiedoista yhtäänmitään. Ihmiset ovat yksilöllisiä ja siten sykemittarin käyttö vaatii kroppansa tuntemista, jotta siitä saisi todellista hyötyä.
- Alkup. Maantiepyöräi
a.s kirjoitti:
Kuntoliikkujalle sykemittari on lähinnä lelu, jonka tarpeellisuus on lähinnä kauppiaiden ja markkinamiesten aikaansaannosta. Tuskin kovinmoni kuntoliikkuja oikeasti ymmärtää sykemittarista saaduista tiedoista yhtäänmitään. Ihmiset ovat yksilöllisiä ja siten sykemittarin käyttö vaatii kroppansa tuntemista, jotta siitä saisi todellista hyötyä.
Ei sykemittarin antaman tiedon analysointi ole kovin vaikeaa. Oleellista on tietää kynnykset. Moderneissa mittareissa ihan halvimpia lukuunottamatta on järkevät, helppokäyttöiset testit kynnysarvojen määrittämiseen. Toki käymällä kuntotestissä saa tarkemmat arvot, mutta en pidä sitä välttämättömänä perus kuntoilijalle.
Kun tietää raja-arvonsa, niin voi suunnitella liikuntansa järkevästi niin, että siitä saa tehot irti. Esimerkiksi: jos alkuperäisellä kysyjällä viikottainen tanssitunti menee vk-alueelle, mitä se hyvinkin voi olla, niin pyöräilyn ja kävelyn rooli on pk.
Jälleen palataan siihen, että lukiossa terveystieto nykymuodossaan on täysin ala-arvoisesti suunniteltu. Tuossa oppisisällössä pitää olla juuri liikuntaan liittyvät perusasiat. Nyt se on täysin huuhaa oppikokonaisuus. Alkup. Maantiepyöräi kirjoitti:
Ei sykemittarin antaman tiedon analysointi ole kovin vaikeaa. Oleellista on tietää kynnykset. Moderneissa mittareissa ihan halvimpia lukuunottamatta on järkevät, helppokäyttöiset testit kynnysarvojen määrittämiseen. Toki käymällä kuntotestissä saa tarkemmat arvot, mutta en pidä sitä välttämättömänä perus kuntoilijalle.
Kun tietää raja-arvonsa, niin voi suunnitella liikuntansa järkevästi niin, että siitä saa tehot irti. Esimerkiksi: jos alkuperäisellä kysyjällä viikottainen tanssitunti menee vk-alueelle, mitä se hyvinkin voi olla, niin pyöräilyn ja kävelyn rooli on pk.
Jälleen palataan siihen, että lukiossa terveystieto nykymuodossaan on täysin ala-arvoisesti suunniteltu. Tuossa oppisisällössä pitää olla juuri liikuntaan liittyvät perusasiat. Nyt se on täysin huuhaa oppikokonaisuus.Jos tarpeettomat "lelut" saavat liikkumaan niin sitten ne on ok, mutta tarpeellisia ne eivät ole kuntoliikkujalle. Sykemittarin antamia tietoja ja niiden analysointia ei kuntoliikkuja todellisuudessa tarvitse. Kuntoilu on todellisuudessa yksinkertaista miksi siitä pitää tehdä vaikeaa? Pyäräily on kuntoilu tarkoituksessa yksinkertaista miksi siitäkin pitää tehdä vaikeaa? Huom! kilpaurheilu on eri asia, joten kilpapyöräilykin on eriasia kuin tarkoittamani kuntoliikunta.
- Alkup. Maantiepyöräi
a.s kirjoitti:
Jos tarpeettomat "lelut" saavat liikkumaan niin sitten ne on ok, mutta tarpeellisia ne eivät ole kuntoliikkujalle. Sykemittarin antamia tietoja ja niiden analysointia ei kuntoliikkuja todellisuudessa tarvitse. Kuntoilu on todellisuudessa yksinkertaista miksi siitä pitää tehdä vaikeaa? Pyäräily on kuntoilu tarkoituksessa yksinkertaista miksi siitäkin pitää tehdä vaikeaa? Huom! kilpaurheilu on eri asia, joten kilpapyöräilykin on eriasia kuin tarkoittamani kuntoliikunta.
Kokenut kilpaurheilija tuntee kroppansa paremmin, kuin aloitteleva kuntourheilija. Kummalle on siis enemmän hyötyä sykemittarin antamasta tiedosta?
Alkup. Maantiepyöräi kirjoitti:
Kokenut kilpaurheilija tuntee kroppansa paremmin, kuin aloitteleva kuntourheilija. Kummalle on siis enemmän hyötyä sykemittarin antamasta tiedosta?
Kokeneelle kilpaurheilijalle on enemmän hyötyä sykemittarista kuin aloittavalle kuntourheilijalle.
- Alkup. Maantiepyöräi
a.s kirjoitti:
Kokeneelle kilpaurheilijalle on enemmän hyötyä sykemittarista kuin aloittavalle kuntourheilijalle.
Mietipä asiaa vielä kerran. Kumpi tuntee kroppansa paremmin?
Alkup. Maantiepyöräi kirjoitti:
Mietipä asiaa vielä kerran. Kumpi tuntee kroppansa paremmin?
Kokenut kilpaurheilija tuntee kroppansa paremmin kuin aloitteleva kuntourjeilija, joten kokeneelle kilpaurheilijalle on hyötyä sykemittarin antamista tiedoista. Kyseisiä tietoja aloitteleva kuntourheilija ei tarvitse muuhunkun kavereille kehuskeluun eli ...
- Joo, siis ei
a.s kirjoitti:
Kokenut kilpaurheilija tuntee kroppansa paremmin kuin aloitteleva kuntourjeilija, joten kokeneelle kilpaurheilijalle on hyötyä sykemittarin antamista tiedoista. Kyseisiä tietoja aloitteleva kuntourheilija ei tarvitse muuhunkun kavereille kehuskeluun eli ...
Lue vastauksesi uudelleen. Johtopäätöksesi on väärä.
- Joo, siis ei
a.s kirjoitti:
???
Lue tuo vasztauksesi uudelleen. Mikä meni pieleen?
- xacveqafcsa
900km/365 päivää tekee n. 2,5km/päivä.
eli aika yhdentekevää laskee tommosta miksikää liikunnaksi.
Kunto kasvaa kohisten kun semmoisella perus 25km/h vaihdillakin tohon matkaan saa käytettyy maksimissaa sen kuus minuuttii.
Kaipa se jotain läskiä hyödyttää. - Harjoituspäiväkirja
Olen alkuperäisen maantiepyöräilijän kanssa samaa mieltä siitä että sykemittaria ja harjoituspäiväkirjaa kannattaa käyttää. Noilla työkaluilla nopeus/matkamittarilla näkee pitkällä aikavälillä kunnon kehityksen lajeittain. Ainakin itse olen huomannut että tulosten kirjaaminen motivoi tehokkaasti tekemään riittävät liikuntasuoritukset. Tosiaan tuo 900 km ei kyllä yksistään riitä.
- Kohtuus kaikessa
Paljon enemmän tuo on kuin suurimmalla osalla väestöstä. Vielä kävelyt ja tanssit päälle, niin hyvä on. Monipuolinen liikunta on vain hyväksi, eikä tuossa iässä kannata liikaa rypistellä, jos ei aio huippu-urheilijaksi (jotka kuuleman mukaan eivät tervettä päivää näe). Muuten, kuinkahan moni Suomen yli 100-vuotiaista on aikoinaan treenannut kieli vyön alla?
- Suurin osa
suomalaisista liikkuukin liian vähän. Ja jos liikunta on vähäistä siitä ei tule tapaa ja jää helposti se vähäkin liikunta pois.
- Alkup. Maantiepyöräi
Jep. Ja moni ihminen tajuaa lopulta tuon. Aloittaa aktiivisen liikunnan. Aloittaa sen valitetavasti liian kovaa.
Juuri tämän takia päiväkirja ja sykemittari ovat tärkeitä siinä vaiheessa, kun tajuaa liikkuvansa liian vähän. Esimerkiksi Polar tarjoaa tyydyttävän sähköisen treenipäiväkirjan mittarin ostajalle.
Alkuperäinen kysyjä ei ole täsmentänyt tanssin ja kävelyn määrää. Kun nuo laittaa päiväkirjaan muutaman viikon ajalta, saa käsityksen, miten paljon oikeasti liikkuu. Samalla selviää, mitä osuutta kannattaa tukea pyöräilemällä. - Täysin turhia
Alkup. Maantiepyöräi kirjoitti:
Jep. Ja moni ihminen tajuaa lopulta tuon. Aloittaa aktiivisen liikunnan. Aloittaa sen valitetavasti liian kovaa.
Juuri tämän takia päiväkirja ja sykemittari ovat tärkeitä siinä vaiheessa, kun tajuaa liikkuvansa liian vähän. Esimerkiksi Polar tarjoaa tyydyttävän sähköisen treenipäiväkirjan mittarin ostajalle.
Alkuperäinen kysyjä ei ole täsmentänyt tanssin ja kävelyn määrää. Kun nuo laittaa päiväkirjaan muutaman viikon ajalta, saa käsityksen, miten paljon oikeasti liikkuu. Samalla selviää, mitä osuutta kannattaa tukea pyöräilemällä.Normaalisti liikkuvalle sykemittari on turha lelu, enkä näe treenipäiväkirjaakaan tarpeellisena. Useille ihmisille juuri tuollainen varusteluun ja kaikenlaisen suunnitteluun keskittyminen tappaa täysin kiinnostuksen kuntoiluun. Ja sykemittari pikemminkin saa usein treenaamaan liikaa. Jos sykemittarin mukaan treeni on sopivan kova, mutta oman tunteen mukaan vauhtia on liikaa, haistata pitkät sykemittarin lukemalle ja höllennä vauhtia.
Itselläni on sykemittari, mutta se on jäänyt homehtumaan kaappiin, koska tajusin, että siitä on pelkkää harmia. Nuorempana pidin jonkin verran treenipäiväkirjaa, mutta en silloinkaan ymmärtänyt mitä hyötyä siitä oli (koska minua ei kilpaileminen kiinnostanut, eikä oikeastaan edes omat urheilutuloksetkaan) ja oikeastaan vain kirjasin siihen treenit, mutta mitään käyttöä sillä ei ikinä ollut. Menen lenkille, kun minua huvittaa ja menen niin pitkän lenkin kuin minua huvittaa ja viis veisaan, mitä edellisten päivien treenit ovat olleet. Ja päätän lenkin pituuden ja reitin vasta lenkin aikana.
En ymmärrä muutenkaan, miksi kuntoilu pitää tehdä niin vaikeaksi. Jos haluaa kuntoilla, voi aivan hyvin vain kuntoilla ilman mitään tarkempia suunnitelmia ja varusteita ja vain kuunnella omaa kehoaan. Lähes kaikki enemmänkin kuntoilevat eivät mitään sykemittareita tai ihmeellisiä varusteita tai treenipäiväkirjoja tai mitään suunnittelua muutenkaan ole ikinä käyttäneet ja aivan hyvin se on onnistunut. Eikä normaalissa kuntourheilussa ylipäätään ole mitään merkitystä, kuinka kauan on urheillut pk- tai vk-alueella, eikä oikeastaan tarvitse edes tietää mitä nuo asiat tarkoittaa. Kuntourheilussa tärkeintä on hauskuus, ei luvut. Jos kuntoilu olisikin hieman liian kevyttä, ei siitä ole suurempaa haittaa, eihän kuntourheilussa kilpailla ketään vastaan, ei edes itseään vastaan. Tärkeintä on, että ylipäätään kuntoilee ja se on hauskaa. Jos hauskuus katoaa, tuskin kuntoiluakaan jaksaa kovin kauan harrastaa. - Alkup. Maantiepyöräi
Täysin turhia kirjoitti:
Normaalisti liikkuvalle sykemittari on turha lelu, enkä näe treenipäiväkirjaakaan tarpeellisena. Useille ihmisille juuri tuollainen varusteluun ja kaikenlaisen suunnitteluun keskittyminen tappaa täysin kiinnostuksen kuntoiluun. Ja sykemittari pikemminkin saa usein treenaamaan liikaa. Jos sykemittarin mukaan treeni on sopivan kova, mutta oman tunteen mukaan vauhtia on liikaa, haistata pitkät sykemittarin lukemalle ja höllennä vauhtia.
Itselläni on sykemittari, mutta se on jäänyt homehtumaan kaappiin, koska tajusin, että siitä on pelkkää harmia. Nuorempana pidin jonkin verran treenipäiväkirjaa, mutta en silloinkaan ymmärtänyt mitä hyötyä siitä oli (koska minua ei kilpaileminen kiinnostanut, eikä oikeastaan edes omat urheilutuloksetkaan) ja oikeastaan vain kirjasin siihen treenit, mutta mitään käyttöä sillä ei ikinä ollut. Menen lenkille, kun minua huvittaa ja menen niin pitkän lenkin kuin minua huvittaa ja viis veisaan, mitä edellisten päivien treenit ovat olleet. Ja päätän lenkin pituuden ja reitin vasta lenkin aikana.
En ymmärrä muutenkaan, miksi kuntoilu pitää tehdä niin vaikeaksi. Jos haluaa kuntoilla, voi aivan hyvin vain kuntoilla ilman mitään tarkempia suunnitelmia ja varusteita ja vain kuunnella omaa kehoaan. Lähes kaikki enemmänkin kuntoilevat eivät mitään sykemittareita tai ihmeellisiä varusteita tai treenipäiväkirjoja tai mitään suunnittelua muutenkaan ole ikinä käyttäneet ja aivan hyvin se on onnistunut. Eikä normaalissa kuntourheilussa ylipäätään ole mitään merkitystä, kuinka kauan on urheillut pk- tai vk-alueella, eikä oikeastaan tarvitse edes tietää mitä nuo asiat tarkoittaa. Kuntourheilussa tärkeintä on hauskuus, ei luvut. Jos kuntoilu olisikin hieman liian kevyttä, ei siitä ole suurempaa haittaa, eihän kuntourheilussa kilpailla ketään vastaan, ei edes itseään vastaan. Tärkeintä on, että ylipäätään kuntoilee ja se on hauskaa. Jos hauskuus katoaa, tuskin kuntoiluakaan jaksaa kovin kauan harrastaa.Minä alleviivaisin tuosta vuodatuksesta tämän kohdan: "En ymmärrä muutenkaan". Siinä kieltämättä kiteytyy tuon vuodatuksen keskeisin ydin.
Normaali ihminen, joka osaa lukea ja pystyy ymmärtämään lukemansa, kykenee myös ymmärtämään parikymppisenä liikunnan teoriaa sen verran, että pystyy tekemään mallin mukaan järkevän ohjelman itselleen. Jos ei osaa lukea tai ei kykene ymmärtämään lukemaansa, on tilanne tietysti toinen.
Kuntoliikunnan keskeisin osa on aloittelijalle riittävä peruskuntoharjoitteiden määrä. Kun innostutaan, on yleisin virhe lähteä liian lujaa ja liian paljon. Unohdetaan niin tärkeät lepopäivät ja vedetään koko ajan täysillä. Sykemittari on hyvä apuväline, se rauhoittaa treenejä. Päiväkirja taas auttaa huomaamaan, jos ei ole riittävästi lepopäiviä. - camuli
Alkup. Maantiepyöräi kirjoitti:
Minä alleviivaisin tuosta vuodatuksesta tämän kohdan: "En ymmärrä muutenkaan". Siinä kieltämättä kiteytyy tuon vuodatuksen keskeisin ydin.
Normaali ihminen, joka osaa lukea ja pystyy ymmärtämään lukemansa, kykenee myös ymmärtämään parikymppisenä liikunnan teoriaa sen verran, että pystyy tekemään mallin mukaan järkevän ohjelman itselleen. Jos ei osaa lukea tai ei kykene ymmärtämään lukemaansa, on tilanne tietysti toinen.
Kuntoliikunnan keskeisin osa on aloittelijalle riittävä peruskuntoharjoitteiden määrä. Kun innostutaan, on yleisin virhe lähteä liian lujaa ja liian paljon. Unohdetaan niin tärkeät lepopäivät ja vedetään koko ajan täysillä. Sykemittari on hyvä apuväline, se rauhoittaa treenejä. Päiväkirja taas auttaa huomaamaan, jos ei ole riittävästi lepopäiviä.Hysteerisen teoreettinen ajattelu kaikesta tappaa kyllä ilon kaikesta vapaa-ajan toiminnasta. Minä fillaroin 150 km viikossa säässä kuin säässä enkä ole ikinä tuntenut tarvetta millekkään mittareille, liikunnan tuoma hyvä olo on riittänut.
- Alkup. Maantiepyöräi
camuli kirjoitti:
Hysteerisen teoreettinen ajattelu kaikesta tappaa kyllä ilon kaikesta vapaa-ajan toiminnasta. Minä fillaroin 150 km viikossa säässä kuin säässä enkä ole ikinä tuntenut tarvetta millekkään mittareille, liikunnan tuoma hyvä olo on riittänut.
Siinä on iso ero, ajatko tuon 150km yhdtenä päivänä vai joka päivä rapiat 20km. Siinä on myös todella iso ero, millä sykealueella tuon ajat!
- camuli
Alkup. Maantiepyöräi kirjoitti:
Siinä on iso ero, ajatko tuon 150km yhdtenä päivänä vai joka päivä rapiat 20km. Siinä on myös todella iso ero, millä sykealueella tuon ajat!
Eri asia jos treenaa johonkin tarkoituksella mutta mun kunto on noussut hyvin ilman mittareitakin ja lisäksi säästynyt iso summa matkakuluja.
- Alkup. Maantiepyöräi
camuli kirjoitti:
Eri asia jos treenaa johonkin tarkoituksella mutta mun kunto on noussut hyvin ilman mittareitakin ja lisäksi säästynyt iso summa matkakuluja.
Oletko ihan varma? Juuri työmatkaliikunnassa on iso riski, että homma menee överiksi. Ajetaan/juostaan viisi päivää vikossa, eli ei ole riittäviä lepojaksoja. Tutulla reitillä yritetään aina uutta ennätystä, eli ajetaan aivan liian lujaa. Väitän, että sykemittarista ja kuormituksen seurannasta päiväkirjalla on hyötyä juuri työmatkaliikkujille!
Sykemittari sopii pyöräilyssäkin hienosti kuntoliikunnan tason määrittämiseen. Kilpaurheilijat mittaavat suoritustaan pyöräilyssä nykyään tehomittareilla. Halvempia versioita on jo ihan harrastelijasarjoissa ajavilla. Yksi parhaista on suomalaisen Polarin ja ranskalaisen LOOKin yhteistyötä.
http://www.polar.fi/en/about_polar/news/Polar_and_LOOK_launch_together_power_pedals
Jos mennään vähän syvemmälle mittaukseen, niin kotimainen Firstbeat on edelläkävijä juuri kuntourheilijalle sopivassa sykemittauksessa. Sen teknologia varoittaa, jos et palaudu.
http://www.youtube.com/watch?v=YDhCXmIvdo0
Tuollaiset mittarit ja niihin liitetyt palvelut sopivat keski-ikäisille miehille, joilla on nuoriakin enemmän taipumusta unohtaa tarvittava lepo. Kuntoilevalle nuorelle riittää ihan perustieto kehostaan, jonka antaa mikä tahansa sykemittari ja mikä tahansa päiväkirja.
Älypuhelimen käyttö liikuntansa kirjaamiseen on helppoa ja halpaa. Esimerkiksi moniin Nokian puhelimiin saa ohjelmistoja ilmaiseksi tai muutamalla eurolla ja muutamalla kympillä sykevyön. Helppo tapa seurata rasitustasoa, kun liikunta on monipuolista, kuten alkuperäisellä kysyjällä. Liian paljon on yhtä huono juttu kuin liian vähän liikuntaa. - camuli
Alkup. Maantiepyöräi kirjoitti:
Oletko ihan varma? Juuri työmatkaliikunnassa on iso riski, että homma menee överiksi. Ajetaan/juostaan viisi päivää vikossa, eli ei ole riittäviä lepojaksoja. Tutulla reitillä yritetään aina uutta ennätystä, eli ajetaan aivan liian lujaa. Väitän, että sykemittarista ja kuormituksen seurannasta päiväkirjalla on hyötyä juuri työmatkaliikkujille!
Sykemittari sopii pyöräilyssäkin hienosti kuntoliikunnan tason määrittämiseen. Kilpaurheilijat mittaavat suoritustaan pyöräilyssä nykyään tehomittareilla. Halvempia versioita on jo ihan harrastelijasarjoissa ajavilla. Yksi parhaista on suomalaisen Polarin ja ranskalaisen LOOKin yhteistyötä.
http://www.polar.fi/en/about_polar/news/Polar_and_LOOK_launch_together_power_pedals
Jos mennään vähän syvemmälle mittaukseen, niin kotimainen Firstbeat on edelläkävijä juuri kuntourheilijalle sopivassa sykemittauksessa. Sen teknologia varoittaa, jos et palaudu.
http://www.youtube.com/watch?v=YDhCXmIvdo0
Tuollaiset mittarit ja niihin liitetyt palvelut sopivat keski-ikäisille miehille, joilla on nuoriakin enemmän taipumusta unohtaa tarvittava lepo. Kuntoilevalle nuorelle riittää ihan perustieto kehostaan, jonka antaa mikä tahansa sykemittari ja mikä tahansa päiväkirja.
Älypuhelimen käyttö liikuntansa kirjaamiseen on helppoa ja halpaa. Esimerkiksi moniin Nokian puhelimiin saa ohjelmistoja ilmaiseksi tai muutamalla eurolla ja muutamalla kympillä sykevyön. Helppo tapa seurata rasitustasoa, kun liikunta on monipuolista, kuten alkuperäisellä kysyjällä. Liian paljon on yhtä huono juttu kuin liian vähän liikuntaa.Mulla toi matka-aika on aika vakiintunut ja kuormitus tuntuu ihan sopivalta eli tältä pohjalta en oikein mittaria kaipaile. Hyötykuntoilu on mun juttu, mua ei saisi kirveelläkään kuntosalille kuntopyöräilemään.
- Varmasti hyvä juttu
camuli kirjoitti:
Mulla toi matka-aika on aika vakiintunut ja kuormitus tuntuu ihan sopivalta eli tältä pohjalta en oikein mittaria kaipaile. Hyötykuntoilu on mun juttu, mua ei saisi kirveelläkään kuntosalille kuntopyöräilemään.
Hei Camuli
Ihan varmasti hyödyllistä liikkua työmatkalla. Itse käytän sykemittaria säännölisen epäsäännöllisesti juuri sen takia, etten aja liian kovaa. :) Aika moni paljonkin liikkunut työkaverini on sanonut, että mittari tasoittaa kummasti vauhtia. :D
Kokeile ja seuraa tuloksia hetken aikaa. ;) Voit yllättyä.
- inssi'
Lueskelin tätä ketjua ja totesin, että sinulla on liikuntaa ihan riittävästi.
Liikunnasta, tai mistään muustakaan, ei kannata tehdä liian monimutkaista. Liikkuu silloin, kun se tuntuu mukavalta (esim. pyöräilee vain hyvällä säällä). Tietysti, jos treenaa jotain, niin siloin on treenattava joskus, vaikka ei olisi oikein fiilistä. Mutta nuo sykemittarit ja treenipäiväkirjat kannattaa jättää hankkimatta. Nuori ihminen ei niitä tarvitse. Minullakin on kyllä sykemittari, kun sain sen lahjaksi tuossa 4-kymppisenä. Kyllä se minulle antoi ihan hyviä viitteitä oikeasta vauhdista, sillä esim. hiihdin liian lujaa. Sykkeet olivat ihan liian korkealla. Kun näitä meidän ikäisiä tuupertuu aina silloin tällöin matkan varrelle. Nyt en sitä enää käytä, koska tiedän, milloin syke alkaa olla liian kova.
Tuo maatiepyöräilijä on joka ketjussa tarjoamassa omia mieltymyksiään ainoiksi oikeiksi. Mieltymykset näyttävät liittyvän kalliseen välinefriikkeilyyn ja tarkkaan kirjanpitoon. Normaalikuntoilijan ei tarvitse noihin ryhtyä. Peruskuntoilijan laitteet ja omat tuntemukset riittävät.- Alkup. Maantiepyöräi
Jonkun verran liikunnasta noin yleisesti myös teoriassa ymmärtävänä tiedän, mitkä ovat yleisimmät virheet. Normaali valistunut nuori kykenee käsittelemään liikuntaa myös teoreettisella tasolla. Jos liikkuu vain fiilispohjalta, menee yleensä joko yli tai ali.
Kuntoliikunnassa on tavoitteellisuus hyvä motivaattori. On kyse sitten tanssi- tai pyöräilytapahtumasta vuoden kohokohtana. Ilahduttavan paljon olen mm. itse nähnyt nuoria kuntoajoissa.
Akilleenkantapää on tällä hetkellä koululaitos. Terveystieto, jonka pitäisi tuottaa oppilaalle ymmärrys kuntoliikunnan perusteista, on täysin ala-arvoinen oppisisällöltään. - camuli
Alkup. Maantiepyöräi kirjoitti:
Jonkun verran liikunnasta noin yleisesti myös teoriassa ymmärtävänä tiedän, mitkä ovat yleisimmät virheet. Normaali valistunut nuori kykenee käsittelemään liikuntaa myös teoreettisella tasolla. Jos liikkuu vain fiilispohjalta, menee yleensä joko yli tai ali.
Kuntoliikunnassa on tavoitteellisuus hyvä motivaattori. On kyse sitten tanssi- tai pyöräilytapahtumasta vuoden kohokohtana. Ilahduttavan paljon olen mm. itse nähnyt nuoria kuntoajoissa.
Akilleenkantapää on tällä hetkellä koululaitos. Terveystieto, jonka pitäisi tuottaa oppilaalle ymmärrys kuntoliikunnan perusteista, on täysin ala-arvoinen oppisisällöltään...Ja jos näitä asioita lähestytään kuivan teoreettisesti niin syntyy monelle hylkimisreaktio. Jos heti lyödään tiskiin sykkeet ja päiväkirjat niin tulee pakkopullan maku. Mitä pyöräilyyn tulee niin ainakin vielä mun ikäluokka fiksaili fillareita kellareissa ihan senkin takia että joku kulkuneuvo piti saada alle.. kas siinä motivaattoria.
- Vanha ja Viisas
Tunti liikuntaa vuorokaudessa pitää ihmisen hyvässä kunnossa läpi elämänsä.
- Näillä eväillä
Sopivasti hikeä ja hengästymistä plus ruokavalio: kalaa, ruisleipää, runsaasti kasviksia ja hedelmiä.
- Alkup. Maantiepyöräi
Näillä eväillä kirjoitti:
Sopivasti hikeä ja hengästymistä plus ruokavalio: kalaa, ruisleipää, runsaasti kasviksia ja hedelmiä.
Riittävästi ruokaa, riittävästi liikuntaa on tietysti kaiken perusta. Mutta jos liikuntaa on joka päivä, ilman palautumista, ei ole tehokasta eikä edes kovin terveellistä.
Tutkijoiden suositus nuorille 13 - 18 vuotialille on muuten 1 - 2 tuntia päivässä.
http://www.ukkinstituutti.fi/ammattilaisille/terveysliikuntasuositukset/lasten_ja_nuorten_liikuntasuositukset
Minusta suositus on aika kova, jos sen ottaa kirjaimellisesti eikä pidä palauttavia päiviä. Kun lukuja katsoo tarkemmin, löytyy niistäkin ihan normaali jaksotus erilaisille treeneille.
- niippo3
mie olen jo aika vanha papparainen ja miun liikunnat oli viime vuonna juoksu 4000 km pyöräily 7400 km ja sitten jonkin verran kävelyä ja r luistelua, enempään en pystynyt kun sairastan kroonista selkäsairautta
- 16v.
Mulla on vanha miestenpyörä ollu monia vuosia ja mulla tulle n. 7000km vuoteen.
Eli jos ainekset on 7000km, vanha tanko-pyörä ja sora ja toisinaan alfaltti niin kyllä siitä ihan hyvä soppa syntyy!
PS: kerran ajoin vanhalla pyörälläni päivässä 140Km.
Kärsämäeltä ylivieskaan!- ripax
Minä olen 56-vuotias mies ja pyöräilen vuodessa 6 000-8 000km. Minusta alle tuhannen kilometrin pyöräily ainoana liikuntasuoritteena vuodessa ei ole riittävä kenellekään. Pyöräilykauteni vaihtelee talven pituuden mukaan 8-12 kuukauteen. Lumien ja liukkaiden kelien aikana kävelen 5-10km:n lenkkejä joka päivä hyötyliikunta mukaanluettuna. Hyötyliikunta on hyvin tärkeä osa koko liikuntasuoritteesta etenkin talviaikaan. Vältän hissien ja rullaportaiden käyttöä, sillä juuri portaiden nousu on todella tehokasta liikuntaa enkä muutenkaan laske askeleitani!
- inssi'
ripax kirjoitti:
Minä olen 56-vuotias mies ja pyöräilen vuodessa 6 000-8 000km. Minusta alle tuhannen kilometrin pyöräily ainoana liikuntasuoritteena vuodessa ei ole riittävä kenellekään. Pyöräilykauteni vaihtelee talven pituuden mukaan 8-12 kuukauteen. Lumien ja liukkaiden kelien aikana kävelen 5-10km:n lenkkejä joka päivä hyötyliikunta mukaanluettuna. Hyötyliikunta on hyvin tärkeä osa koko liikuntasuoritteesta etenkin talviaikaan. Vältän hissien ja rullaportaiden käyttöä, sillä juuri portaiden nousu on todella tehokasta liikuntaa enkä muutenkaan laske askeleitani!
Tuossa mennään toiseen ääripäähän. Tulet varmaan sairaaksi, jos et pääse kahteen päivään jollekin lenkille. Ei ole ihan tervettä tuokaan.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kanki kovana; ei tiedä pornovideoista mitään
Kaikkosen erityisavustajan asunnossa kuvattiin pornoa. Väittää ettei tiedä asiasta yhtään mitään. https://www.is.fi/po1145620Niin voimakkaat tunteet
Että ajattelin hänen olevan se elämän rakkaus. Silmien edessä vikitteli toista ja hyvästelemättä hylkäs niin tyhjyys jäi233068Nainen, sinä viisas ja ymmärtäväinen
sekä hyvällä huumorintajulla varustettu. Kun kaikki muut ovat kaikonneet, vain sinä olet jäljellä. Ellet kestä kirjoituk242874- 1432144
- 292060
Puhe on halpaa
Katso mitä hän tekee.Teot kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.Uskokaa punaisia lippuja.Hyvää yötä.441946- 1771902
Miksi miehet hermostuvat tyhjästä?
Olen tässä viimeisen vuoden sisään pudottanut melko reilusti painoa mikä on sitten saanut useammankin lähipiirin aiemmin1171712Joko aiheuttamani pettymys
on lieventynyt? Toivottavasti. Uskallan heittää lentosuukon näin etäältä ja nimettömänä 😘.991673Nainen, se on vain karu totuus, että
sinut on luotu synnyttämään ja mies siittämään. Niin on luomakunnassa säädetty ja niin se on. Sinut luotiin heikoksi ja2831580