ALS?

Marjuskainen2012

Hei kaikille! Olen pian 38 vuotta täyttävä nainen, ja huolenani ovat ihmeelliset oireet- joita "tohtori GOOGLE"- nimittää ALS:iksi oireiden perusteella.
Onko kohtalotovereita jakamaan kanssani tätä mystistä "ongelmaa"? Viimme kesänä huomasin että vasen käteni (sormet ja ranne) puutuivat- ja niitä ravistelemalla oireet hävisivät. (Ajattelin rannekanava-oireyhtymää- muttakun oireet lakkasivat, niin lopetin ko. asian miettimisen) elokuussa kuitenkin huomasin ajoittaista heikkouden tunnetta, varsinkin jos nojasin vas. kyynärpäätä esim pöytään- tai pidin puhelinta korvalla. Tämän jälkeen alkoivat ns. elohiiret. Ensin vasemmassa olkavarressa (hauiksen kohdalla), ja pikkuhiljaa levisivät, kasvoihin, pakaraan, reisiin, vatsaan, -kaikkialle. Lokakuussa menin lääkärille, ja kuvattiin kaularangan MRI- ja tulos näytti "normaalia kulumaa"- ja hieman huonoa ryhtiä. Kipulääkkeeksi sain Naproxalia 500mg. (kaularangan alueelle alkoi ilmaantua pistelevää kipua). Jouluna olin lomailemassa Intiassa- ja siellä oireet hieman laantuivat ,lukuunottamatta näitä "elohiiriä". Tammikuussa 2012 nykimisiä alkoi esiintyä kymmeniä päivittäin. Välillä sähköiskumaisia "piikkejä" (tuntuu kuin hyppäisi ilmaan), ja säpsähtelyä. Elohiiriä vilistää kaikkialla kropassa, ja menin sitten onnettomana "kuuklettamaan" nämä oireet-ja vastauksena oli kolme kammottavaa kirjainta ALS. Viimme viikolla hakeuduin lääkäriin, ja kliinisesti minut tutkittuaan päätti laittaa lähetteen neurologille. (verikokeissa kaikki oli ok.samoin kilpirauhaset silloin lokakuussa 2011). Tänään kävin lihasentsyymi kokeissa P-Ck, huomenna saan tulokset. Vasen käsi on voimaton, ja ranne on aivan jumissa( tuntuu että sormet menee kippuraan.) Nykinät jatkuu,, ja nämä jatkuvat "googlaamiset saa minut hermoraunioksi. Olen työssäkäyvä, murrosikäisen pojan äiti. Liikun 3 kertaa viikossa, mm: vesijuoksu, jooga, lenkkeily, punttisali. Tupakoin, ja alkoa käytän kerran viikossa- tyyliin 3-4 siideriä. Jos joku ihana kanssa-sisar- tai veli löytyisi, olisin iloinen jos saisin asiallisen vastauksen. Nykimisestä ja pelosta huolimatta toivotan teille kaikille mukavaa talvenjatkoa- ja pidetään peukut pystyssä- vaikka väkisin.

8

2662

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nuorinainen19v

      Hei! Minulla on samankaltaisia oireita, elohiiriä, voimattomuutta käsissä ja minulla sekä hengitys että niemelisvaikeuksia. Lääkärit eivät pitkään aikaan ottaneet todesta, mutta nyt minulla epäillään ALS:ia. Minä en tiedä enkä tunne ketään kenellä moinen tauti olisi ollut, enkä tiedä miten mahdollista alle 20vuotiaan on saada tämä tauti?

      Aloittaja: kerrohan kuulumisiasi!

      • piste

        ALS todetaan harvoin alle 2kymppisellä, MS-tauti kylläkin voi puhjeta noin nuorena. Tsemppiä sinulle ja alkuperäiselle ja muillekkin jotka diagnoosia odottelevat...Molemmat diagnoosit musertavat :(


    • lclpdjoi

      Hei, monet muutkin lihassairaudet aiheuttavat vastaavanlaisia oireita, mm. myastenia gravis - itselläni diagnoosia edelleen haetaan. oireina voimattomuus koko kropassa, toki vaihtelee päivän aikana ja päivästä toiseen. rasitus ja jo pelkästään syöminen tai pitkään puhuminen pahentaa oireita, lisäksi oikean silmäluomen lurpottamista ajoittain. Suvussa pari lihassairasta, mutta koska välillä olen ollut 'terve', ei minua ole oikein otettu todesta - varsinkaan kun kukaan terveydenhoidon ammattilainen ei ole todistanut silmän lurpottamista, muut kylläkin. Pitänee valokuvata seuraavan kerran...

    • samoja kokenut

      Vakava masennus ja siihen liittyvä somatisaatiohäiriö voi aiheuttaa lihasnykinöitä joka puolelle kroppaa, lihasheikkoutta sekä muistihäiriöitä. Psyykkisen ahdistuksen helpottaessa oireet poistuvat oikeanlaisen lääkityksen ja psykoterapian avulla.

      • faktatietoa

        Neurologian erikoislääkäri pystyy yksinkertaisen neurologisen perustutkimuksen tekemällä sekä lihassähkötutkimuksen tuloksen perusteella varmistamaan diagnoosin koskien kyseistä tautia.
        Mikäli tulokset näyttävät normaalia, kyseessä ei ole mainittu sairaus.

        Selkäydinnäytteestä voi selvittää keskushermostoperäisiä sairauksia, kuten ms, parkinson jne joihin als ei kuulu.

        Neurologisista oireista ja oireyhtymistä voi keskustella myös osoitteessa

        aspergerinfo.foorumi.org.

        Tällä hetkellä foorumi on keskittynyt pääosin autisminkirjoon, mutta kehitysehdotuksia foorumin aihealueiksi otetaan mielellään vastaan muistakin neurologisista oireyhtymistä.
        Ylläpitäjillä on omakohtaista kokemusta neurologiasta sekä tämänhetkisestä tutkimuksellisesta tiedosta sekä käytännössä että teoriassa.


    • Hei!

      Joko te olette saaneet selvyyden asioihinne? Itselläni myös kova huoli als:sta. Hyvää syksyn jatkoa!

    • Anonyymi

      Valitettavasti ALS on sairaus jossa dianoosia Suomessa pitkitetään aivan liian usein. Neurologeillakin on usko että jos lihasnykäyksiä ei potilaalla 10 minuutin tsekkauksella ole niin niitä ei sitten koskaan ole ollutkaan, vaikka niitä olisi päivittäin 10-20 eri puolella kehoa. Hernoratatutkimusta ei myöskään monesti tehdä kunnolla, yhdessä tapauksessa vasta kuudes hermoratatutkimus diagnosoi Alssin. Lääkärit ja neurologit ml. Laaksovirta uskovat kuitenkin usein sokeasti hermoratatutkimukseen ja eivät halua ottaa eteneviä oireita tosissaan kuin vasta kun potilas on täysin liikuntakyvytön. Joissain tapauksissa potilaalla on voinut sitten sydän pettää kun vointi on mennyt niin huonoksi elohiirien jatkuvan kehon syönnin takia. Huom. Tauti on yksilöllinen ja kaikki eivät koe "hengitys" kuolemaa. On tapauksia joissa on diagnosoitu als ja potilaan sydän on pettänyt kehon mennessä heikkoon kuntoon. Montakohan alsia jää maassamme diagnosoimatta selkeiden alssiin sopivien oireiden vähättelyn takia.

    • Anonyymi

      Miksi Laaksovirta ei mainitse tupakkaa , vaikka muissa maissa on tutkittu, että tupakka on hermomyrkky ja voi edesauttaa alssin syntymistä . Geenivirheen lisäksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      585
      3879
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3318
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2801
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2759
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2144
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2091
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1967
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1865
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1810
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1759
    Aihe