Rasitusastma ja liikunta, ventolin ei auta??

pche

Hei. Kyselisin neuvoja siihen, että miten pitää huomioida astma liikkuessa. Minulle lääkärit sanovat vain, että liikunta on yksi hoitomuoto astmassa. Minulla onglema on, että hengensahdistusta tulee melkein heti kun syke nousee ja avaava inhaloitava lääke ei auta. Kesällä sain pari kunnon astmakohtausta, jotka meni ilman lääkettä ohi, mutta olo oli pitkään hyvin heikko. Olen ennen harrastanut paljon liikuntaa, kunnes vuosi sitten oireet ilmaantuivat.

Hengenahdistuksen lisäksi minulle ilmestyi ihottumat jalkoihin ja käsiin, aiheuttajaa ei ole löytynyt. Astmatutkimuksissa olen käynyt, mutta olin aiemmin syönyt kortisoonikuurin ja oireita ei enään ollut, tutkimuksissa tulokseksi tuli määrittelemätön astma..? Hengenahistus kuitenkin vaivaa, ja kortosoonipitoista lääkettä minulla ei ole. Eli mikä lääke teillä astmaatikolla auttaa, kun esim. ventoliinista ei ole hyötyä? Auttaako kortisooni oireisiin vai onko avaavalääke paras? Liikunnan suhteen motivaatio on laskenut roimasti, kun oireita on ilmennyt. Olen pyrkinyt harrastamaan salitreeniä ja bodypumppia, joissa syke ei niin nouse. Mutta ilman sykettä nostavaa liikuntaa paino ei meinaa pysyä kurissa. Olen normaalipainoinen.

2

487

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • astmakeuhkokas

      Minä olen yksinkertaisesti joutunut luopumaan joistain lajeista kokonaan, juuri tuon sykkeennousun vuoksi. Kävelemistä pystyn kuitenkin harrastamaan, kuntosalia riittävän pitkillä palautuksilla, vesijuoksua kevyesti ja jopa hölkkäämään pystyn kun astma parempi, pitää vaan hölkätä todella hitaasti!

      Mutta toivotaan ettei sinun kohdalla tilanne ole yhtä surkea. Syitä tuohon ongelmaan voi olla se, että joko hoitavan lääkkeen annostus on liian pieni tai sitten tarvitset tehokkaampaa avaavaa tai jonkun pitkäaikaisesti keuhkoputkia laajentavan lääkkeen. Minulla on peruslääkityksenä sedetide 500/50 jossa siis on hoitavan lääkkeen lisäksi keuhkoputkia pitkäaikaisesti laajentava lääke, sen lisäksi otan kohtauslääkettä vartti ennen liikuntaa, niin pystyn jotekuten liikkumaan.

      Niin ja älä unohda alkulämmittelyä! Eli pientä lämmittelyä ennen kuin aloittaa mitään voimakkaasti rasittavaa liikuntaa, niin elimistö kestää rasituksen paremmin.

      Toivottavasti oli edes jotain hyötyä vastauksestani! Ja tsemppiä astman kanssa painimiseen, ei näitä asioita perusterveet ymmärrä, kun ei voikaan enää harrastaa mitä ennen tai joutuu lopettamaan jotkut asiat kokonaan.

    • Keinotvähissä

      Oikeastaan jatkokysymys kun mikään ei auta(?)
      Tämä on jo jatkunut parikymmentä vuotta. Kun ensimmäiset pakkaset tulevat tai viimeistään jouluna minulle tulee sisäpallopeleissä valtava yskä. Joka pallon jälkeen joutuu yskimään limaa välillä nelinkontin. Yskiminen vie voimat ja saattaa ilman saannissakin olla ongelmia. Pelaamisesta ei tule mitään. Ulkona kävely onnistuu jos pystyy hengittämään nenän kautta. Huhtikuussa ongelmat poistuvat.
      Puhallustestejä on tehty 3 ketaa: astmaa saattaa olla tai sitten ei. Symbicortista ja Montelukasistat lienee jotain apua. Flunssia tai muutakaan en sairasta koskaan. Niistä huolimatta tilanne tuntuu vuosien saatossa pahentuvan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      390
      3877
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      135
      2710
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      129
      1877
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1320
    5. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      51
      1202
    6. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      172
      1199
    7. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      74
      1180
    8. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      64
      1125
    9. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      51
      952
    10. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      291
      940
    Aihe