Vesi- ja sähkö

Oma kämppä

Heipparallaa! Tarkoituksena olis tässä heinäkuussa vuokrata eka oma kämppä, ihan perus yksiö. Mutta, mikä on oikeastaan korkea vuokra n.30 neliöiselle yksiölle? 300 euroa kuussa kuulostaa aika hirvittävältä. Sitten laskut lisäksi - vesi yleensä 13-15e/kk ja sähkö kulutuksen mukaan. Mikä on keskiverto sähkönkulutus 1 henkilöllä yksiössä? Ja vesi?? Ihan niinkuin euroissa, millaista laskua olisi odotettavissa. Mistä muista tulisi laskuja? Posti, jotain muuta ''ylimääräistä'' mitä itellä ei nyt tule lainkaan mieleen?
Sitten pyykinpesu ja keittiö. Kuinka usein taloyhtiössä on pyykkäystilat, asunnossa tai esim. alimmassa kerroksessa? Entäs jääkaappi? Itsestäni kuulostaa hassulta, että ''asukkaan tuotava itse jääkaappi'' tokaistaan keittiön kohdalla. Ja katsomissani asunnoissa harvemmin löytyy pakastinta? Kuinka normia?
Toki useimmille tulee heti mieleen, että kysäiseppä siltä rakkaalta äitiltä ja isiltä - no, pari ongelmaa. Äiti ei suoranaisesti halua minun muuttavan kulujen ja muiden vuoksi, ja isä on levännyt rauhassa jo puolitoista vuotta. Äidistä en tiedä, onko ikinä asunut vuokralla, ja asiat kuitenkin erilaisia kuin silloin 80 luvulla...
Kaipailisin vastauksia mahdollisimman pian, kun asuntoja ei löydy täältä paljoa ja se pitäisi varata/vuokrata mahd. pian. Itse siis aloitan syksyllä lukion, tarkoituksena nyt kesällä hankkia rahaa ja yrittää saada iltatöitä (laskut isolta osalta itse maksettava). Tulipa tässä vielä tähän loppuun mieleen, että millaisia tukia on opiskelijan mahdollisuus saada? Asumis yms...?
Kiitos kaikille jo etukäteen!! :)

4

360

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • f

      Onpas tässä kysymyksiä, mutta koitetaas vastailla.

      Mutta, mikä on oikeastaan korkea vuokra n.30 neliöiselle yksiölle? 300 euroa kuussa kuulostaa aika hirvittävältä.
      -300 euroa kuulostaa hyvin halvalta. Jos neliön hinnaksi jää 10€ tai alle, niin halpa on

      Mikä on keskiverto sähkönkulutus 1 henkilöllä yksiössä? Ja vesi??
      -Itsellä sähkölasku n. 70€/3kk eli siinä päälle 20€/kk se on. Veden hinta on yleensä tuon 12-17€/kk.

      Mistä muista tulisi laskuja?
      -Itselle tulee lehtitilauksista, netistä, puhelimesta ja vakuutuksista. Lisäksi maksan ruoan ja perustarvikkeiden lisäksi lääkkeistä kuukausittain.

      Kuinka usein taloyhtiössä on pyykkäystilat, asunnossa tai esim. alimmassa kerroksessa? Entäs jääkaappi? Ja katsomissani asunnoissa harvemmin löytyy pakastinta? Kuinka normia?
      Toki useimmille tulee heti mieleen, että kysäiseppä siltä rakkaalta äitiltä ja isiltä
      -Hyvin usein löytyy vähintään kuivaushuone ja usein kyllä myös pyykkitupa, joka yleensä on jollakin tapaa maksullinen. Itsellä pyykkituvan käyttöoikeus kuuluu vuokraan kiinteästi, jossain toisaalla siitä voi maksaa käytön perusteella. Jääkaappi kyllä löytyy vakiovarusteena joka paikasta, pakastinta ei välttämättä. Pakastimen korvaa joissakin asunnoissa pakastelokero.

      Tulipa tässä vielä tähän loppuun mieleen, että millaisia tukia on opiskelijan mahdollisuus saada? Asumis yms...?
      -Opiskelijalle voidaan maksaa opintotukea, mutta noin nuorena siihen vaikuttavat vanhempien tulot. Alaikäisenä on pahassa tilanteessa, jos vanhemmat ovat edes keskituloisia. Silloin heille jää hyvin pitkälti maksettavaksi lapsensa eläminen. Kelan nettisivuilla on laskuri, jolla voit arvioida oman opintotukesi.
      http://asiointi.kela.fi/otlaskenta_app/OTLaskentaApplication?lang=fi

    • kissatäti

      Jos haluat tietää kaiken mahdollisen siitä asumisesta ja kustannuksista, niin varmaan joku kelan toimisto tai sosiaalitoimisto olis hyvä paikka kysyä

      Uskoisin, että sähköön menee n. 20-25e/kk jos sulla ei ole mitään isompia koneita käytössä (eli sähköä vieviä autopistokkeita yms). 1 henkilö käyttää vettä n.1-2 kuutioo/kk (karkea arvio) eli siihen sitten tulee se jätevesi ja käyttövesimaksu elikä varmaan sekin huitelee jossain 20e/kk tienoilla nykyään. Tietty onhan sitä joitain paikkoja missä otetaan vaan yksi maksu esim. 10e/kk vedestä joka sitten on liitetty siihen vuokraan, mutta jos asunnosta löytyy vesimittarit niin sitten kyllä maksat kulutuksen mukaan.
      Jos asunto on pieni ja keskikaupungin läheisyydessä niin 300e ei ole kova hinta. Jos taas joudut kulkemaan pitkiä matkoja keskustaan ja takaisin niin se on aika mahtava maksu. Helsingissä on kait semmoiset säännöt mitkä ei maaseudulla päde, mutta mikäli kyse on todella Helsingissä sijaitsevasta asunnosta, niin maksapa vain mitä pyydetään.

      Jääkaapit ja hellat yms. ovat tietenkin vuokraajan päätettävissä olevia asioita. Jos on kyse kaupungin tai kunnan vuokra-asunnosta, niin yleensä jääkaapit ja hellat kuuluvat kalustoon. Jos taas on kyse yksityisestä vuokranantajasta niin silloin saatta olla, että vuokralainen joutuu itse hankkimaan kyseiset kodinkoneet.
      Suosittelisin sinuna ottamaan yhteyttä Helsingin vuokralaisyhdistykseen (en nyt ole täysin varma nimestä, mutta kuitenkinl) ja kysymään heiltä mitkä kaikki asiat ovat sinun hallittavissa ja mitkä vuokraisännän.
      Koskaan ei pidä ostaa ns. sikaa säkissä eikä mennä soitellen sotaan - olipa kyse mistä tahansa asiasta.
      Aurinkoa ja voimaa sinulle
      t.kissatäti

    • pesula on/ei ole

      > jotain muuta ''ylimääräistä'' mitä itellä ei nyt tule lainkaan mieleen?

      Kotivakuutus. Vissiin jotkin vuokranantajat vaativat tämän. Pienessä asunnossa pitäisi kustannus jäädä jonnekin pariin kymppiin/kk.

      Jääkaapin tuominen mukana kuulostaa hassulta, mutta ilmeisesti ao. vuokraisännät ovat kyllästyneet vuokralaisiin, jotka sottaavat kaapit kaatopaikkakuntoon. Jos oman kaapin hommaat & tilaa löytyy, kannattaa ottaa ns. jenkkikaappi, jossa on oikea (tosin pieni) pakastin.

      Jääkaapin pakastelokero EI ole pakastin, pakastelokerossa ei ole kuin pari astetta pakkasta, joten se sopii vain ja ainoastaan jääpalojen tekoon ja jäätelöiden yms. säilyttämiseen muutaman tunnin ajan.

      Ja sitten nämä pesutilat. Vanhoissa, 50/60 -luvun taloissa ei välttämättä ole kylpyhuoneessa lainkaan tilaa pesukoneelle. Tuoreemmissa taloissa tila on ja yleensä tarvittavat vesihanat ym.

      Vanhoista taloista sen sijaan löytyy lähes aina pesula ... tosin sen käytöstä voi joutua maksamaan muutaman euron/laaki. Mutta se pesula ei välttämättä ole samassa samassa rapussa eikä edes samassa rakennuksessa, vaan voi olla jopa useammalle taloyhtiölle yhteinen.

      Uudemmissa taloissa, siis 80-luvulta lähtien, pesula alkaakin olla jo harvinaisempi ja aina ei löydy edes kuivaushuonetta. Tällöin on pakko hankkia oma pesukone.

    • 8 + 9

      Minun asumis- ja muita menoja alle 30 neliön yksiöstä:

      vuokra 400 e (vanha vuokrasopimus, uusissa vuokrat hiukan enemmän)
      vesi vajaa 20 e
      sähkö reilut 20 e (halpa, voisi olla tuplatkin)
      kotivakuutus vajaa 10 e (pakollinen vuokrasopimukseni mukaan)
      netti 15 e
      puhelin n. 20 e
      tv-lupa n. 20 e (poistuu ensi vuonna)
      bussimatkat n. 40 e

      ruoka, vaatteet, vessapaperi, shampoo jne.

      Helsingissä vuokrat on paljon kalliimmat.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5225
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3267
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1847
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1820
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1675
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1521
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1395
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1306
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1287
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1277
    Aihe