Miten saisin vanhempani uskomaan että pystyisin hoitamaan kanin?

Kanikuumees;)

Sori kun tuun kysyy netistä apua, mut mä oon oikeesti kaikkeni kokeillu. Olen kohta 14-vuotias tyttö, jolla on perheen yhteisenä koira, ja siskon kanssa yhteisenä kissa. Oon halunnu jo 7-vuotta oman kanin, mutta vanhemmat eivät vain suostu:/ toki tuon 7-vuoden aikana on ollut ''taukoja'' milloin en ole kania halunnut/puhunut asiasta, ennen syy oli se että se haisee, puree kaikki johdot jne, mutta kun olen luvannut siivota häkin riittävän usein ja valvoa kania ettei se pääsisi johtoja puremaan, niin sitten ne väittävät etten huolehtisi siitä kunnolla, vaan se jäisi vanhemmilleni... Niin ei todellakaan kävisi:(! Oon tosi kiinnostunut pupuista ollu jo noinki pitkään niin mitä voisin tehdä?Olen myös luvannut maksaa ainakin puolet kuluista.. Tarviin pikaista apua, koska ystävälläni on kaninpoikasia, ja saisin yhden ilmaiseksi niistä, jos vain saisin vanhempani suostumaan, kertokaa joku vinkki jooko:D

28

391

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vinkki...=DD

      Kinkkinen tapaus......... Voisit vaikka ensiksi näyttää heille tämän sivun minne olet kirjoittanut tuon kysymyksen koska silloin he huomaisivat että mietit pupuja myös koneella=DDD... Sitten voisit vaikka näyttää tämän videon:
      http://areena.yle.fi/video/1328851807391

      Toivottavasti saat heidät uskomaan että olisit etevä kanin omistaja=D
      Kirjoituksesi mukaan tuntuu että olisit kanille oikein sopiva omistaja ja antaisit sille mitä ihanimman kodin.=) Onnea.....

    • Vakva

      Vanhempasi ovat tällä kertaa oikeassa. Kani ei ole lapsille soveltuva lemmikki.

      • Minä

        Sain kanin 6 vuotiaana. Aika helppohoitoinen mukava lemmikki. :)


      • Anonyymi

        Sain kanin 9vuotiaana että kyllä soveltuu lapselle


    • Lapsi vai?????.....

      LAPSI????....... 14-vuotias ei ole enään mikään lapsi........
      Miksi muka kani ei olisi soveltuva lemmikki 14-vuotiaalle????

      • H3BUL11NU

        Mulla ja mun kavereilla on kanit.Mulla 2 äidin kanssa...Ja oon 11 v kohta ( sain toisen 8teenä ja toinen meidän omasta viime vuoden pentueesta ...Mun toi
        nen kani on diiva (tan k-luppa )Mutta kyllä kaipaa huomiota!
        Eli siis voisiko mielummin olla*ei pienten lasten lemmikki? ,sillä minähän olen vielä lapsi ja kaneja osaan hoitaa ja semmoisia mulla on!


      • Mä oon 16 ja silti mua haukuttiin yhel toisella palstalla pikkuipanaksi. Ei siis johtunut kirjoittamistani viesteistä. Käytökseni oli kypsää ja neuvoin muita, niin silti... :/


    • siirilydia

      Itse olen samaa mieltä, että kani ei ole lasten lemmikki. Ja kyllä 14-vuotias on vielä lapsi. Kanit eivät oikeasti ole sellaisia eläimiä, jotka vaan tulevat ihmisen luokse ja ovat kaikin tavoin söpöjä. Jospa keskittäisit sen kaiken kaninmankumisenergiasi siihen, että etsit tietoa kaneista. Jostain muualta kuin täältä suomi24:sta. puput.net on yleensä luotettava tietolähde, ja sielläkin keskustelupalstoilla voi kysellä asioita jotka askarruttavat. Kaikkea ei tietenkään kannata uskoa, ja kannattaakin käyttää paljon aikaa tiedon etsimiseen, eikä uskoa vain ensimmäistä ihmistä joka sinulle mahd. kysymyksiin vastailee. Käytä kunnolla aikaa siihen, että ihan _tosissaan_ perehdyt kanin hoitamiseen. Kirjoitat vaikka itse tiivistelmän paperille kanin hoidosta ja näytät sen vanhemmillesi, kirjoitat sinne tietolähteet ylös ja esimerkiksi kanin kustannusarvion.

      Ja mun mielestä se, että ystäväsi antaisi sulle kaninpoikasen ilmaiseksi viestii jo aika paljon siitä, että poikasten kasvattamiseen ei todennäköisesti ole panostettu. Ihminen, joka poikasia kasvattaa tosissaan, käyttää joka päivä paljon aikaa poikasten käsittelyyn, opettamiseen, niiden kanssa seurusteluun ja kaikenlaiseen touhuamiseen, jotta poikaset ovat uuteen kotiin mennessä täysin tottuneita ihmisiin ja käsittelyyn. Jos kasvattaja oikeasti välittää poikasten kohtalosta, ei niitä anneta ilmaiseksi ensimmäiselle vastaantulevalle ostajalle. Kannattaa ihan tosissaa suhtautua varauksella tollaseen eläinten ilmaseksi jakelemiseen, oli ystäväsi tai ei niin se ei takaa sitä, että poikanen olisi kasvatettu oikein.

      Ja toisekseen, jos (toivottavasti) päätyisit ostamaan kanin ihmiseltä, joka on vastuullisesti kanin kasvattanutkin, niin se n. 30-60e hinta jonka kanista maksat on ihan hemmetin pieni summa verrattuna siihen mitä kani maksaa. Häkkiin menee n. 100euroa, kaikki virikkeet, valjaat, hihnat, pesäkopit, purut, heinät, ruoka, kynsisakset ynnä muut tulee maksamaan melkeen sen toiset 100 euroa. Oikeasti jos mietit nyt järjellä tätä asiaa.. niin ymmärrät varmaan, että kaiken ton rinnalla, vaivaset muutama kymmenen euroa siihen päälle riittävät takaamaan sen kaikista tärkeimmän asian:että kani on terve, kunnolla kasvatettu ja hoidettu.

      Jo pelkästään kanin oikeanlaisen ruokinnan selvittämiseen tulee menemään niin paljon aikaa. Yksi sanoo tätä, toinen tuota. Pelkästään se, että tietää siemenseosten olevan huonoa ja pelletin hyvää, ei riitä. Pelkästään pelletistäkin pitää tietää minkälainen on hyvää, minkälainen huonoa. Mikä rasvaprosentti sopii sisällä asuvalle kanille, miten annostella oikea määrä, kuinka paljon kuitua pelletissä tulisi olla ja kaikki muutkin asiat. Ottaen huomioon sen, että kyseessä on _vain pelletti_. Sen lisäksi pitää selvittää mikä on hyvää heinää, mikä on hyvää kuiviketta, kanin käsittelystä, yleisimmät oireet josta pitää viedä eläinlääkäriin, kanin käyttäytymisestä yleensäkin pitää tietää jo niin paljon pärjätäkseen kanin kanssa ja osaaksen lukea sen kehonkieltä, pelkästään kanin elekielen lukemisen opetteluun voi kulua viikkoja.

      Ota nyt siis ensi työksesi selvittää kaikki asiat juurta jaksain, se ei auta että jankutat vain haluavasi kanin ja lupaavasi niitä näitä. Sun tulee näyttää se, että olet valmis näkemään paljon vaivaa jo pelkästään niiden tietojen selvittämiseen.

      Ja ymmärrän, että vanhempasi ovat sitä mieltä, että kani tulee heille hoitoon. Kuvittele vaikka, että joku sisaruksesi hankkisi jonkun eläimen josta et itse ole lainkaan kiinnostunut. Sitten hän alkaa laiminlyömään lemmikkiä, ja lykkää sen sinun hoitoosi, vanhempasi käskevät sinun hoitamaan lemmikkiä vaikka itseäsi ei voisi vähempää kiinnostaa. Joutuisit pahimmillaan hoitamaan eläintä josta et ole kiinnostunut, parikymmentä vuotta. Vanhempasi joutuisivat käymään läpi saman. Ymmärrän, että ajattelet, että et luovu kanista ja hoidat sitä kyllä, mutta varsinkin jo se, että haluat ottaa kanin kaveriltasi koska se on ilmainen, viestii sitä että kuinka vastuullisesti ja järkevästi päätöksiäsi teet.

    • Kanikuumees;)

      kiiitos vastauksista:)

    • Sedä

      Mietithän myös sitä sopiiko kani perheeseenne jos teillä on jo kissa ja koira. Olisiko kanilla oma rauhallinen tila jossa se saa olla vapaana mielellään aina? Pystyttekö varmistamaan ettei etenkään kissa pääse saalistamaan sitä? Kani, kuten kissa tai koirakaan ei ole eläin jonka on hyvä elää yksin häkissä. Harkitse jotakin isompaa kuin kääpiörotua, jotta sitä voisi valvottuna turvallisemmin pitää vapana samassa tilassa muiden eläintenne kanssa, eikä sitä koettaisi pelkästään saaliiksi. Yritä olla vanhemmillesi ystävällinen, avulias, vastuuntuntoisen oloinen ja toivo parasta :) Ajattele positiivisesti ja muista ettei enää mene kovin kauaa että voit muuttaa omillesi ja hankkia minkä lemmikin vain haluat.

    • dsgd

      Ihan kuin itse olisin kertonut tuon aloittajan jutun.

      Tosin se muutos, itse voisin maksaa kanin tarvikkeineen kaikkineen, säästössä on 450 euroa.. Tosin yllättävät eläinlääkärikulut maksaisi vanhemmat.

    • Aloittajalle vinkki
    • siirilydia

      Mä suunnittelin juuri tekeväni sellasen hienon kuvakollaasin/kansion jonne laitan erilaisia kuvia meidän kanien aikaansaannoksista, ja otsikoksi: miksi EI hankkia kania. Linkitänkin sen tänne heti kun saan valmiiksi.

    • 4:n kanin omistaja

      Sinun kannattaa lainata kanikirjoja kirjastosta, käydä kaverisi luona ihan vain pupuja katsomassa ja kirjoittaa vaikka listaa pupusen tarpeista. Näin voit osoittaa vanhemmillesi, että olisit oikeasti valmis ottamaan oman kanin etkä vain latele turhia lupauksia.

      Teidän muut eläimet on kyllä se isompi ongelma. Kanit eivät todellakaan tule toimeen kissojen tai koirien kanssa, mutta tottahan toki poikkeuksia löytyy. Meillä on hermeliini, ja se pelkää kuollakseen koiria. Kanilla pitäisi olla oma huone, johon ei muilla lemmikeillä olisi asiaa.

      Kanin hoitaminen ei todellakaan ole niin vaikeaa kuin joidenkin mielestä on. Oma kani tuo kyllä paljon vastuuta, mutta kanille riittää, kunhan sillä on vettä ja ruokaa, puhdas häkki ja rakastava koti.

      Onnea oman kanin hankintaan! :) Toivottavasti oli jotain apua..

    • tania78

      Kuinkahan tätä asiaa nyt lähestiysi... ?

      Vanhempasi ovat hankkineet 2 hyvin pitkäikäistä lemmikkiä.
      Hoidatko niitä säännöllisesti ? Hoidatko muut asiat ( huoneesi siivoamisenjne tunnollisesti ? )

      Koira ja kissa ovat aika lailla vaativia lemmikkejä. Kuin myös kani. Ja rehellisesti sanottuna et voi tietää kuinka kiinnostuksesi ehkä riittää kun löydät poikaystävän, aloitat opiskelut, saat ehkä oman perheen ?
      Ymmärrän vanhempiasi hyvin, sillä kanikin on pitkäaikainen lemmikki.
      Jos he eivät pidä kaneista niin sinulla on 2 vaihtoehtoa: joko odotat muutaman vuoden tai tutustutat heidät kainen ihmeelliseen maailmaan !

      Paras tapa on osoittaa huolehtimalla nykyisitä lemmikeistä ja tarjoamalla mahdollisuuden tutustua kaneihin vaikkapa näyttelyissä.

      Meillä kani ei ole syönyt johtoja sen enmpää kuin koirakaan kun johtoihin ei pääse käsiksi/ hampaiksi.
      Kani ei haise jos pissat siivoaa säännöllisesti. ( harjoittele vaikkapa astioden pesemisellä päivittäin ja katso kuinka kauan jaksat )

      Millä maksat kulut ? Onko sinulla töitä ? Tienaatko jostain jotain ? Lääkärikulut voivat olla päivystykessä jopa sataa euroa...

      Voisit käydä - jos et jo ole käynyt - kaniyhdistyksen sivuilla. Siellä vanhempasikin voisivat olla yhteydessä kasvattajiin. Voisitte vaikka käydä katsomassa kanejä jollain kasvattajalla.

      Ja kyllä. Kanit vievät sydämen !!! Jos kiinnostus on kestänyt noin kauan niin varmasti se kestää vielä 4v !
      Itse sain ensimmäisen ristytyksen tuossa 10v. ja rakkaus on kestänyt yli 20v !
      ( vanhempni hoitivat minun kanssani ensimmäisiä kanejani ja meillä oli koira ja kissa )

    • kluppaa

      Meillä ainakin 2 kääpioluppaa ja hyvin tulevat toimeen koiran kanssa.
      Juokseva irti samassa huoneessa missä koira on, tietenkään lähestkään kaikki koirat ja kanit eivät tykkää toisistaan.
      Mutta nämä meidän puput, kun olivat hoidossa ja siellä oli kissa niin silloinkin pomppivat kisun kanssa ja kissa pelkäs noita jänöjä :D
      Mutta siis kuullostat vastuulliselta pupun omistajalta, suosittelen että keräät kaiken tiedon kaneista ja kerrot ne vanhemmillesti.
      Ja vie ne katsomaan kaverisi kanilapsosia (;
      Itse olis aika samassa tilanteessa 3 vuotta sitten ollessani 12.v mutta sain ekan pupuni sillon ja sitä ennen iskä oli sanonut ettei meille ikinä tue yhtään kania.
      No sitten halusin klupalleni kaverin ja kappas iskä oli taas sitä kamalasti vastaan, sitten kuitenkin sain sen taivuteltua toiseen pupuun ollessani 13.v
      Sitten eka pupu kuoli ja toinen kani tarvitsi kaverin joten taas tuli uusi kani ja sain sen 14 vuotiaana, eli sun ikäsenä :)
      ps. älä luovuta!

    • Kaneista kyselevä

      Jos kanin haluat tässä vinkkejä miten saat ehkä:

      1. Lue vanhempien nähden kanikirjoja

      2. Älä puhu vanhemmille mitään että haluut kanin vaan pölpötä kaneista kokoajan ja kerro heille tietoa kaneista kokoajan.

      3. Puhu että kamullani on tosi ihania kanivauvoja. Voit vaikka pyytä heitä katsomaan uskopois kyllä heidän sydän sulaa vaikka eivät tunnustaisi:)

      Noi saattaisi auttaa meinaa auttoi mua saamaan hamsunikin (Joka kuoli Pari viikkoa sitten) Heti kun sain Jaffan (hamsterini) Nii isi alkoi puhuu että kyllä se on söpö.

    • !!!

      Minä en voi tajuta miksi ihmiset puhuvat että "ei kaneja lapsille"! Itse sain kanin 14 vuotiaana ja hoidin sitä tunnollisesti monta vuotta. Jäin usein reissuiltakin pois kun jäin hoitamaan kania. Jos innostusta löytyy niin miksi ei?

      • Sedä

        Kani ei kyllä tosiaan ole lasten lemmikki, mutta mun mielestä 14-vuotias ei enää siinä mielessä ole lapsi. Pitää ymmärtää ettei kania voi nostella ihan miten sattuu, ihan pieni ei jaksa pidellä voimakasta kania, ja kani voi olla etenkin murrosiässä aggressiivinenkin. Pieni lapsi taas haluuaa monesti söpön otuksen jota voi silitellä ja pitää sylissä, eikä ajattele että se söpö otus syö vanhempien asunnon romuksi.

        Itse en koe kasvaneeni yhtään siitä kun olin 14, mutta eipä sitä itse kunnolla huomaakaan. PIenemmillekin toki käy kani, jos vanhemmat on oikeasti kiinnostuneita sen hoidosta.


    • KANI-TIETÄJÄ

      KYLLÄ KANI VOI OLLA LASTENKIN LEMMIKKI.EI SIINÄ LUE ETTÄ ONKO SE LAPSEN VAI AIKUISEN.ITSE SAIN KANIN OLLESSANI 8,V. MISSÄÄN KIRJOISSAKAAN EI SANOTA ETTÄ KANI EI SOPISI LAPSILLE VAAN SIELLÄ LUKEE ETTÄ KANIT OVAT SUOSITTUJA LASTEN LEMMIKEITÄ.KANEJA VOI OLLA AIKUISELLA KUIN MYÖS LAPSILLA LEMMIKKINÄ!! MIETTIKÄÄ VÄHÄ!!

    • kanifani<3

      Eka tiiän sun tunteen: oon 15v. ja sain kanin vuos si. oon iha aina tykän kaneist ja vinguin äitilt ja iskält 10 vuotta kanii ku vihdoin sain sen

    • Kanikuumees;)

      Juu kiitos tositosi paljon!:) Olen aatellut että säästän rahaa viel vuoden, ja ostan kanin sitten.:) Oon jo sanonu äitille että kani tulee ens vuonna ja se vain sanoi että katotaan sitten, toivotaan parasta!:)
      Ja en päästäisi kania ja kissaa samaan tilaan todellakaan! Kani olisi minun huoneessani ja sillon kuin kissa ja koira ovat pihalla, päästäisin kanin juoksemaan taloon vapaaksi:)! Ja olen varma ettei kiinnostus lopahda, ei se ole loppunut 7 vuoteenkaan!
      Saisinko vielä vinkkejä mikä rotu olisi kannattavin teodän mielestänne: Hermeliini, Kääpiöluppa, Leijonaharjas, Leijonaluppa vai joku muu? :)

      • Ninsku

        Mun mielestä kannattais ottaa kääpiöluppa :) Koska ne on sosiaalisia eikä niin agresiivisia kuin hermeliinit.


    • KaniRakas

      Mulla on vähän sama juttu, mutta oon vain 11- vuotta. Mutta mun äiti on jo alkanu suostumaan.

    • Pupua vailla :)

      Voisiko joku auttaa mua? Pupuasiassa meinaan? Ilmottakaa ni kerron lisää itestäni ja mun tilanteesta

    • kani01

      oon ihan eri mieltä tossa "kani ei oo lasten lemmikki" sillä monessa perheessä lapsella on kani jota osataan hoitaa hyvin! Ja mä oon aika varmasti saamassa kania :D oon kohta 12.v. mutta mun äiti oli eka et EI EI EI mut tiesin asiast niin paljon etse päätti et mun pitää kerätä kymmenen tähtee kotitöistä yms.

    • kanikuumees;)

      kiitoksia vastauksista, muutamista on todella ollut apua!:) ei vieläkään kania ittelläni oo, mutta vanhempani ovat jo selkeästi lämmenneet asialle. toivon mukaan kohta täällä meilläkin juoksentelee sellainen pitkäkorva;) oon nyt jo yli 15-vuotias ja tosiaan 9 vuotta oon kania halunnu, ja oon tosi onnellinen jos nyt tää mun pitkäaikainen toiveeni toteutuu!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      129
      3267
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      109
      1311
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      267
      1285
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      65
      1096
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1061
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      14
      1056
    7. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      57
      979
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      976
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      42
      944
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      46
      854
    Aihe