Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Todella suuri unentarve?

herraXkysyy

Terveppä terve, tämmöiseen asiaan olisi kiva saada vastausta: Minulla tuntuu olevan aivan älyttömän suuri unentarve. 10-12 tunnin yöunienkin jälkeen olen aivan rättiväsynyt ja sängystä nouseminen tuntuu melkeinpä ylitsepääsemättömältä. Ikää on 18v ja jonkin verran ylipainoa on jos joku osaa sanoa että mahtaako se olla syy suureen unentarpeeseen (pituus vajaa 180cm ja painoa on 106kg, mies).

Opiskelen tällä hetkellä ammattikoulussa ja aika monet jaksot ovat sellaisia että koko viikko on klo 8:20 alkavia päiviä. Nukun arkipäivisin noin 7-8 tuntia ja aamulla nouseminen on joka päivä täyttä tuskaa ja ei ole kovin harvinainen näky että herään yhdentoista aikaa enkä edes muista herätyskellon soineen vaikka illalla laitan noin 5 herätystä valmiiksi.

Jos ilta venähtää pitkäksi ja huomaan että noin kuuden tunnin päästä pitää herätä niin olen jo aivan varma että ajoissa herääminen on jo täysin mahdotonta ja se ajatus jo lyhyistä yöunista ja heräämisen vaikeudesta valvottaa vielä entisestään ja tulee pyörittyä pitkään sängyssä. Joskus on jopa parikin tuntia tullut pyörittyä valveilla sängyssä kun ei vaan nukahda mutta kuitenkin on jo väsynyt niin ei jotenkin vain jaksa nousta ylös ja tehdä jotain muuta. Nukkumaanmenoa ei auta sekään asia että olen väsyneimmillään aamulla koulussa ja kun pääsen kotia neljän maissa.
Joka kerta olen bussissa puoliunessa ja kotona tekisi niin mieli ottaa päiväunet mutta aina kun sen teen niin ne venähtää sinne ilta yhdeksään ja sen jälkeen on sitten yöunille heihei.

Ja sitten lomiin:

Noniin entäs viikonloput ja lomat, noh viikonloppuisin tulee nukuttua joka päivä semmoisen 12-14 tuntia jonka jälkeen useinkin on olo että tarvitsisi vielä unta mutta ei enää kehtaa nukkua kun kello on neljä päivällä. Tämä ei tunnu myöskään johtuvan univelasta sillä pitkienkin (yli viikon) lomien aikana joka aamu ja yö on sama juttu että tulee nukutta se 12-14h, jos herään 10h unien jälkeen olen aivan rättiväsynyt ja on pakko hypätä takaisin sänkyyn.

Nyt siis kaipaisin vastauksia ja kokemuksia muilta :> Onko kohtalontovereita joilla on samanlaisia ongelmia ja olisiko kellään mahdollista tietoa että voiko kyseessä olla joku sairaus tai jotain? Olisiko syytä käydä juttelemassa lääkärille vai onko kyse vain nuoruusiän kasvusta yms. En kyllä tähän usko sillä olen vähän kavereiltakin kysellyt ja monilla on tilanne että nukkuvat noin 6 tuntia joka yö ja heräävät joka aamu ajoissa ja ovat koulussa todella virkeitä.

10

2427

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ddddddddd

      Jos sinulla vielä nuinki pitkien yöunien jälkeen väsynyt olo niin kannattaa kääntyä lääkärin puoleen asiassa.. Onko sulla muuten hyvä kunto? Jos ei niin sitten saattaa painosta johtua.. Kilpirauhasarvot kannattaa käydä tsekkaamassa lääkärillä, voi johtua myös siitä.. miehelläni heitteli ihan miten sattuu kun väsymyksen vuoksi sinne meni ja kun sai lääkkeet niin unen laatukin parani eikä enää tarvinnut niin pitkiä yöunia..

      Riittävät yöunet tunnistaa siitä että on aamulla virkeä kun herää.. eli ota yhteyttä kouluterkkaan ja jos sieltä ei apua saa niin käy omalla terveyskeskuslääkärillä..

      Ja älä ihmettele jos syytetään masennusta/diagnosoidaan sulle heti sellanen.. nykyään lääkäreiden vastaus kaikkeen on masennus ja siihen määrätään lääkkeet vaikka kyseessä olis ne kilppariarvot..

      Tsemppiä!! :)

    • 100µg

      Auringon säteily saa aikaan ihossa D-vitamiinin tuotannon. Valitettavasti tätä ilmaista elämän eliksiiriä ei näillä leveysasteilla saa kuin keskellä kesää ja silloinkin vain keskipäivän aikaan. Iän myötä tämäkin herkku vähenee: mitä vanhempi, sen huonommin iho kykenee sitä muodostamaan. D-vitamiinin muodostuminen voi jäädä vain neljännekseen nuoriin verrattuna. Järkevät ihmiset eivät polta nahkaansa keskipäivän aikaan, vaan käyttävät aurinkosuojavoiteita, jotka myös estävät D-vitamiinin muodostumista. Niinpä järkevät ihmiset saavat ruskettuneen ihon, mutta eivät D-vitamiinia. Huonona kesänä he eivät saa kumpaakaan.

      Luiden ja lihasten lisäksi D-vitamiini näyttää suojaavan sydäntä ja verenkiertoa. D-vitamiinin puute lisää riskiä kuolla sydämen ja verenkierron sairauksiin. Erityisen myönteinen vaikutus sillä näyttäisi olevan aivojen verenkierrolle. Nyt jo selvitetään voisiko se osaltaan suojata aivohalvauksilta.

      D-vitamiini on olennainen steroidihormoni, joka lisää lihassolujen määrää ja massaa. Näin se vaikuttaa tukielimistön toimintaan. Se vaikuttaa lihaskipuihin myös analgeettisesti.

      D-vitamiini on elintärkeä luuston ylläpitäjä, kasvattaja ja lujuuden rakentaja. Sitä tarvitaan, jotta kalsium imeytyisi luustoon. Se on hormoni, jota elimistö tuottaa ihossa auringonvalon vaikutuksesta. Riittävä D-vitamiinin saanti ehkäisee myös monia kansanterveydellisesti merkittäviä sairauksia ja edistää siten suomalaisten yleistä hyvinvointia. D-vitamiinin on todettu parantavan lihasten toimintaa ja siten vähentävän esimerkiksi vanhusten kaatumisriskiä. Myös syövän, diabeteksen, nivelreuman ja MS-taudin ehkäisyssä D-vitamiinin käytöstä on näyttöä.
      Lapsilla vakava D-vitamiinin puutos johtaa riisitautiin ja aikuisilla luiden pehmenemiseen. Lisäksi D-vitamiinilla saattaa olla vaikutusta myös kaamosmasennuksen ja sydäntautien torjumisessa. Sen on myös todettu parantavan vastustuskykyä ja ehkäisevän influenssaa. D-vitamiinin terveysvaikutuksia tutkitaan jatkuvasti.

      Lihas- ja luustokivut ovat yleisiä ja ne voivat johtua D-vitamiinin piilevästä puutteesta, kertoo uusi Manchesterin yliopiston tutkimus. Sen tekijöiden joukossa on myös suomalainen nimi, Huhtaniemi, IT. Raportin julkaisee reumalääkäreiden lehti Annals of Rheumatic Diseases.

      http://personal.inet.fi/koti/remeli/puhutaandeesta.pdf

      D-vitamiini ja urheilu
      http://youtu.be/gQs4CFc3yNE

      Peak Athletic Performance and Vitamin D
      http://www.vitamindcouncil.org/news-archive/2007/peak-athletic-performance-and-vitamin-d/

      Riittävä D-vitamiinitaso veressä, yli 80 nmol/l, auttaa ylläpitämään tervettä luuntiheyttä ja -kovuutta kaikenikäisillä, erityisesti ikääntyvillä. Terve luu paranee nopeammin murtumasta kuin pehmennyt. D-vitamiini myös lisää lihasvoimaa ja kestävyyttä, jolloin kaatumiset vähenevät.. Osteoporoosi on luuston sairaus, jossa luun lujuuden heikentyminen altistaa murtumalle. On arvioitu, että Suomessa on yli 400 000 osteoporoosista kärsivää henkilöä, ja ehkä saman verran niitä, joilla luun haurastuminen on alkanut lievänä (osteopenia). Ja vuosittain tapahtuu noin 30 000 - 40 000 luunmurtumaa, joissa osasyynä on luuston haurastuminen.
      http://www.pronutritionist.net/luusto-lujaksi-kirja-apua-osteoporoosin-itsehoitoon/

    • kuk kedi duu

      Ainakin aluksi kannattaa varmistaa, että syö terveellisesti, harrastaa liikuntaa. Vaikuttavat suuresti hormonitasapainoon, yleiseen oloon yms.

      Myös kannattaa pitää huolen, että saa nukkua pilkkopimeässä (tai edes lähes), pienikin valo voi haitata unen laatua, josta seuraa tunne, ettei ole nukkunut tarpeeksi.

      Jotkut väittävät, että silläkin on merkitystä miten päin nukkuu sängyssä, tiedä häntä. Suosittelevat pää etelän suuntaan. Mielestäni kuitenkin enemmän luulisi vaikuttavan se, että onko esimerkiksi pää kiinni lämpöpatterissa. Kannattanee kuitenkin koettaa eri asentoja nukkua. Monikin saa ainakin välillä nukuttua helpommin unettomuuden kohdatessa, kun vain vaihtaa pään jalkopäähän, tai menemällä johonkin muualle nukkumaan. Tiedä sitten mistä johtuu.

      Sulla oli jonkin verran ylipainoa. Muistan lukeneeni joskus, että ylipaino voi johtaa uniapneaan, eli hengitys salpautuu lyhyeksi hetkeksi nukkuessa. Joka johtaa siihen, ettei saa pysty nukkumaan tarpeeksi rentouttavaa unta.

      Jos ei helpota, niin kannattaa varmaan hakeutua lääkäriin. Toki unilääkkeillä ei varsinaisia ongelmia saada poistettua, että toivottavasti lääkäri osaa neuvoa ja tutkia kunnolla.

    • ....

      Ole huoletta! Paljon parempi vaiva kuin päinvastainen mikä minulla on. Olen valvonut 5 vuorokautta putkeen eikä tuntunut missään. Kun ei vaan saanut unta

      • ...

        Kyllä tuo aina kroonisen uniongelman voittaa, 100-0. pikku juttu. Vaihtaisin heti vaivaasi omani jos pystyisin


    • .....

      Saattaisi johtua kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Verikokokeella selviää.

    • human 83

      totta itsekin kävin ja hyvä oli!

    • uniongelmainen

      Vaihdetaan ongelmia. Vaihdan omani mielelläni sinun päinvastaiseen vaivaasi. Väsymystä ei tule mulla. ei edes 5 vuorokauden täyden valvomisen jälkeen pätkääkään väsyttäny. vaikka herään sen 50-100 kertaa yössä. Ikinä ei väsytä

    • ongelmia riittää

      uniongelmaisellahan ei silloin ongelmaa juuri olekaan, jos ikinä ei väsytä. senkus painat täysillä, kunnes se väsymyskin sieltä yllättää. jos taas nukkuu puolet päivästä, eikä sen takia kykene suorittamaan minkäänlaisia normaaleja rutiineja, on kyseessä suuren luokan ongelma.

      toki jos uniongelmaisella unen puute vaikuttaa tavalliseen elämään, täytyy hänenkin apua hankkia. mutta kun "ikinä ei väsytä", niin ongelmaa ei varmaankaan ole.

      ärsyttää nämä "sinun vaivasi on kuitenkin huomattavasti pienempi kuin minun". vaiva se on pienikin vaiva!

    • Anonyymi

      Moro!

      Saiko ap apua ongelmaansa?

      Kuulostaa siltä, että kyseessä voisi olla jonkinlainen neurologinen poikkeavuus, josta suuri unen tarve johtuu.

      Toinen vaihtoehto voisi olla sairaus, joka selittää väsymystä. Tämän voi seuloa verikokeilla.

      Jos yllämainittuja syitä ei löydy, niin todennäköisin vastaus on se, että ap:n päivässä on jotain sellaista, mikä väsyttää hänen elimistöään valtavasti. Voisiko tuota asiaa tutkia loma-aikana ja katsoa, mihin unen tarve asettuu. Samalla kannattaa pitää yksinkertaista päiväkirjaa päivän tapahtumista.

      Toivottavasti asia on selkiintynyt!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      2015
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1763
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1634
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1430
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      60
      1337
    6. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      18
      1298
    7. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1282
    8. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1264
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1221
    10. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      69
      1216
    Aihe