Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Kelo/tuppeensahattu panelointi?

alliumaporrum

Olen pari kertaa päässyt näkemään saunoja jotka on tehty sekä kelolaudasta että tuppeensahatusta kelosta, ja pidin niitä todella mukavan näköisinä. Onkos kellään kokemusta moisen tekemisestä;

- onko tuo ylipäänsä kovin vaikea tehdä, eroaako jotenkin "perus" laudasta tehtävästä paneloinnista työn suhteen? Ajatuksena olisi tehdä esim. takaseinä ja katto kelolaudasta ja muuta seinät tuppeensahatusta, tms.
- kannattaisiko panelointi laittaa vaakaan vai pystyyn?
- tuppeensahattua lautaa näyttäisi pikaisella googletuksella saavan monestakin paikasta, mutta mistähän tuollaista kelolautaa mahtaisi saada?
- pitääkö tuollainen panelointi käsitellä jollain saunasuojalla?

Ja muutkin kommentit aiheeseen liittyen tervetulleita!

20

10115

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Äijäsauna

      Tein tuppilaudasta koko saunan. Mäntyä. Makukysymys, vaakaan vai pystyyn.Takaseinä vaakaan, ja lutojen jako sten, että yksi leveä osuu harteiden kohdalle. Lavon, eli sen, jossa jalkoja pidetään, tei 2 kert. 5 tuumaa lankusta, poikittain, päät näkyvät. Se ulottuu takaseinään asti.Löylyämpäri ja muut tarvikkeet voi silloin laittaa penkin alle. Portaat 2 kertaa 10 tuumaa kuusi, reidet samoin. Jalkatuki/ kaide, 5 tuumaset tolpat ja 8 tuuman jalkatuki, eli kaide. Vain pieni kallistus, ettei juomat kaadu. Tuppilauta asennetaan siten, että höylätty 100 mm. lauta pisetään tuppilautojen reunojen alle.Jaa tuppilaudat tasajakoon seinälle ja kattoon, leveyksissähän on eroja. Ikkunan ympärille lauta kiertämään, jonka päälle tuppilaudan päät ja toisaalta reuna tulee. Nurkkiin ensin se lauta, sitten lähdetään tupella. Ammuin kiinni listanaulaimella reunoista, jossain kohden on täytynyt lisätä ruuvi. Penkki 3 kpl 2 kertaa 8 tuumaa höylätty, päiden alle 2 kertaa 4 tuumaa, samoin kun lavon alle. Kelo saattaa olla arvokasta, ehkä Lapin suunnasta saa. Voit harmaannutta sen rautavitrillillä, taitaa kestää kauan. Itse "värjäsin" puhalluslampulla "kosan", kevyesti, jolloin pinta ei tule liian tummaksi.Istuimeen tuli vielä feikkijalat etureunaan, hieman vinoon, niinkuin vanhoissa saunoissakin. Lisäksi lavon etukulmista kettingit kattoon, kuin vanhoissa, joissa oli nostettavat lavot. Ehkä näillä selviät. Ps. Voit värjätä keloksi myös spriipetsillä tai veteen sekoitetulla tipalla lateksia. Kokeile ensin

    • äijäsauna.

      Ps. Muistathan pistää ohuen tuuletusriman, vaikka 10 - 15 mm. paksuisen vanerisoiron, sen tuppilaudan reunojen alla olevan laudan ja seinän väliin. Ja mittaat ja vahvistat etukäteen lauteitten tukipaikat

    • Suuret kiitokset äijäsauna hienoista kommenteista! Onkos muilla kokemusta aiheesta?

    • 2+10

      no tottakait se on hidasta koska on tuppeensahattua eli ei säännöllistä muotoa tai profilointia.
      Alemmat ja päälle tulevat laudat pitää sovittelemalla sovitella ennen paik. asennusta jne.
      Pelkästään päiden oikaiseminen helpommin sanottu kuin tehty. Sama homma nurkissa jne.

      Yhden kaksilappeisen katon savusaunaan olen tehnyt tuppihaavasta ja hyvä tuli mutta hel..ve..tin hi..das..ta.
      Äkkinäisen työpanoksen jälkeen voi lopputuloksena olla se, että polttopuulle tulee hintaa?

    • äijäsauna

      Lado laudat rintasin pystyyn seinälle. Jätä viisi senttiä rakoa joka väliin. Saattaa mennä kerralla tasan. Jos menee yli, vaihda kapeempi tuppi, jos ei vieläkään, kavennat reunimmaisia tuppia hieman vaikka sirkelillä. Konehöylällä perään mutkitellen, niin tulee aidon näköinen. Päät tasaat normaalisti käsikaapalla ja jätät ylös sentin, puolentoista ilmaraon. Sitten vaan pistät noilla asetuksilla välilautoja vuoron perään alle. Sama juttu vaakasuuntaisessa. Saattaa mennä tunti enemmän seinää kohden, mutta missäs se nyt tuntuu.Se oli eka sellainen sauna, jonka tein ja omasta päästäni. Enkä kokenut sitä ensinkään hitaana. Jos on kunnon työkalut, perus sellaiset, on helppo tehdä.Siinäkin suhteessa, että ei tarvi olla niin saamarin nipo joka kohdassa. ala rohkeasti vaan hommiin, on helppo nakki.Haaskuakaan ei tule paljon mitään.Tottakai jos tuppi on "väärän" mittainen, saatta pää jäädä yli. Mutta niin se on neljän tuuman tiikkuripa-paneelissakin, joka ei näytä miltään. Ehkä tuo äskeinen kirjoittaja koki homman vaikeaksi,vaikka en ymmärrä, miksi. Mutta toisille on ja toisille ei. Helpoin sauna, mitä olen tehnyt.

      • helppo nakki?

        No ongelmana verrattuna mitoitettuun puutavaran oli se, ettei päitä lyhennetä noin vain kaapalla tms koska sivut on kaukana suorista. Tarkoittaa sitä, että kertasahausmahdollisuutta ei oikein ole.
        Sama homma nurkissa. Tuppivärkkiä ei voi ajaa ohjaria vasten kapeammaksi vaan joko viivaa pitkin käsipelillä tai ohjarin kanssa.

        Suurin ongelma omassa kohteessa oli kuitenkin se, että kyseessä oli vinot kattolappeet. Työllistävä vaikutus pitkällä jännevälillä sovitella isoja lankkuja kattoon yms. "Hiukan" helpompaa napautella ponttilautaa paikoilleen vastaavassa tilanteessa? Toisekseen tuppi oli niin leveää ettei sellaista kaappaa ole jolla työstöä olisi voinut suorittaa. Sen lisäksi materiaalivahvuus oli ainakin tuplat verrattuna panelivahvuuksiin. Vanha kehikko joten kaikki ristimitat jne. ihan päin..jotain. Ei siis ensimmäistäkään samanmittaista lankkua paikoilleen ja kulmat räätälintyönä jokaisen lankun kohdalla jne. Reunimmaiset samalla tyylillä. Seinien heitot sitä luokkaa että jokainen reunalankku paoikoilleen heppiin, merkkaukset ja työstöt jne.
        Kyseessä siis savusauna joka edellyttää tiivistä laipiota eli nostaa vaikeusastetta vaikka listoilla voi peitellä pahimpia mokia.

        Siinä mielessä normipanelin paukuttaminen ponttiin on huomattavasti helpompi ja nopeampi toimenpide.
        Joka tapauksessa pääpointti oli siinä, ettei homma ole helppoa kuin heinänteko. Vaikeaksi en työtä sanonut mutta viittasin kommentilla siihen, että jos ei ole suuremmalti kokemuksia rakentamisesta, kyseessä ei ole itsestäänselvyys kuten annat ymmärtää.


    • äijäsauna

      Ymmärrän, että vinoissa seinissä ja "muodokkaassa katossa on näpräämistä. Mutta suurinpiirtein kantikas tila on jopa helpompi tehdä tupella. Sillä voi helpommin viirata mittoja. Vaikka olisi vinotkin nurkat, niin ohjeessa sanoin, että nurkat täyteen ensimmäiseksi. Kun sitten tuppi lähtee sen päältä, niin aina sopii. Jos sattuu olemaan pieni kaappa, aina voi kääntää.Ja mikäli ei aivan satasen tarkkuudella tule vinkkeliin vinon katon kanssa, saunan krouvi rakenne antaa anteeksi. Tuppea voi aina hiukan kääntää,yläpään linjan suhteen, tai kaapata hiukan lisää. Veneeseen tarkoitettu tuppi on noin 19-20 mm. En väitäkään, että vähäpoika tekee sen nopeasti, mutta työ palkitsee tekijänsä. On se mukava istua itse tehdyssä, vaikka aikaa olisi mennytkin normaalia enemmän. Vaimo kun vielä kehuu ystävilleen, meidän MIES teki sen itse, niin aa vot. Nyt heti hakemaan sitä tuppea ja hommiin. Ystäväni sai juuri omansa valmiiksi ja arvaa mistä teki. Tammitupesta. Sai ostaa huutokaupasta, joku oli aikonut tehdä veneen.

    • miekka mun tuppeen

      Tammea saunaan? Seuraavaksi selkätuet tupen peitoksi ettei selkänahka jää seinään? Hyvin vieras materiaalivalinta saunassa käytettäväksi.
      Tuppi on hienoa kohtuudella käytettynä mutta yliampuessaan lopputulos on lähinnä surkuhupaisa. Tuppea seinissä, katoissa, ikkunapielissä, ovissa jne. Varsinkin teeseitse-miesten jäljiltä asuntokohtaisissa saunoissa rintarinnan modernin rakentamisen yhteydessä. Kohtuu käytöllä esim. hirsisessä ulkosaunassa ihan hieno. Mutta vain katossa tms. Kuka nyt hirret piilottaisi laudoituksella?

      Nipottaminen tarkoittaa ammattitaitoa. Itsetehdyssä on mukava istua. Varsinkin kun kaiken tekee lattiasta kattoon ja viimeistelee seinäpinnat piiluamalla jne. Merkityksetön asia tosin jos kaikki on päin peetä suuresta työpanoksesta huolimatta, niitäkin näkee valitettavan paljon. Mitoitukset, ilmanvaihdot ja kiukaat mitä sattuu ja löylyt sen mukaiset. Ei siinä vaiheessa työn määrällä ole mitään merkitystä.

    • valukota

      Olen siellä tammitupessa saunonut jo monta kertaa. Jos saunassa on 90 -100 lämpöä on aivan sama mitä matskua on seinät. Polttaa joka tapauksessa. Kun istuin tai seinä on kuusesta, on se niin pers- ja selkärasvan kyllästämä, että sekin polttaa. Pyrin aina olemaan ennakkoluuloton, joten en pyrkinyt latistamaan ystäväni tammituppihanketta. Kerrostaloon huoneistosaunaksi se ei ehkä sovellukaan, mutta sekin on omistajan oma maku. Tämä tammituppikin on rintamatalon piharivissä. Ystäväni halusi ehdottomasti erikoisen saunan, eikä mitään 10 mm nopeaa pärepanelia seinät täyteen, Sana on kiirinyt ja saunavieraita on käynyt ihastelemassa saunaa ja löylyjä. Tammestakin tulee aromikas tuoksu löylyjä vahventamaan. Kaikki eivät vaan halua sitä nopeasti ladottua ohutta pärettä saunaansa,. Siihen vielä kapea penkki ja lavo ja niiden väliin täytelautaa ja kapea kaide, jossa ei äijäporukan simatkaan pysy. Aina kannattaa yrittää. Persoonallinen tyyli on vaivansa fäärtti. Ei kannata aina mennä sieltä, missä aita on matalin.

    • .aromipesä

      äijäsauna on kirrvveellä perrkkele veistetty eikä mikään akkaväeltä lainatun sisustuslehden blingbling fifistelyä

    • piilukirves

      Mistäs sää ne akkalehdet tierät. Tairat ol semmoste kestotillaaja, vai ostakko halval loppuvuore nummerot akalles muka joululahjaks, kosk otit puhheeks link,linkit.

    • saunasiira

      Koskahan muutamista timpureista on tullut työtä pelkääviä.? Ainakin kommentteja lukiessa näyttää siltä, että helpolla ja halvalla vaan ohuesta paneelista. Vai johtuuko se siitä,kun tieto lisääntyy, niin asiakkaat alkavat vaatia persoonallisia saunoja, himmeleiden sijaan. Nykyäänhän tuppi ym. saunoja tehdään jo kerrostaloasuntoihin, vaikka muistoksi maaseudun kotioloista. Kun sellaiseen saunaan menee, se tuo lämpimiä muistoja kotiseudulta. Tuppeen voi hyvällä suunnittelulla yhdistää tyylikkäästi, muutakin, esim. paanua tai pärettä. Vain mielikuvitus on rajana. Slammatun kiukaan taustankin voi tehdä tasoitteella eläväksi ja mustalla matalla töppäämällä värjätä "savuiseksi". Hyvän näköinen puukiukaan kanssa.

      • Haudoissa osaajat

        Ei ne mtään enää osaa. Jos ennen sanoi kirvesmiehelle, että tuossa metsä, kirves ja justeeri - teepä sinne mökki, niin heti onnistui. Nyt osaavat nippanappa jollain naulapyssyllä ammuskella tai sirkkelillä sahata. Yksinkertaisinkaan loviliitos ei enää onnistu.


    • Haudan takaa?

      (Koskahan muutamista timpureista on tullut työtä pelkääviä.?)

      helppo nakki?
      23.2.2012 18:30

      Joka tapauksessa pääpointti oli siinä, ettei homma ole helppoa kuin heinänteko. Vaikeaksi en työtä sanonut mutta viittasin kommentilla siihen, että jos ei ole suuremmalti kokemuksia rakentamisesta, kyseessä ei ole itsestäänselvyys kuten annat ymmärtää.
      _________________________________________________________________

      Missä kohtaa työnvieroksunta tuli esille?

      Oma sauna on tehty käsipelillä alusta loppuun. Pelkat tuli tontille sahalta, pelkkaaminen sahaamalla tai kirveillä on hiukan jo voiteiden haaskausta, tuttuja nekin työstötavat siitä huolimatta. Kaikkeen ei ole aikaa eikä selättömältä kaikki enää onnistu.
      Telsolla varaukset ja lohenpyrstöt nurkkiin kirveellä. Valmiit seinäpinnat maaluille piilukirveellä. Ovet, ikkunat karmeineen ja pokineen hand made jne. Lasit kittaamalla jne.

      Omasta mielestä aika kaukana helposta ja halvasta. Hulluksi moni vastaavasti kutsui koska eivät ymmärtäneet miksi tehdä itse kun sorvi- ja höylähirretkin on keksitty?

      Työnkuvaankuuluu mm. vanhat hirsitalot tai vastaavat kengityksineen jne. Viimeksi pariaitta lapioitiin maasta irti ja tunkattiin ylös, helpotti kengittämistä aika oleellisesti.
      Kyllä niitä osaajia vielä löytyy, käsityö on vain monelle aivan liian kallista. Onhan ihan selvää että työkustannukset nousee huomattavasti jos työ tehdään käsityönä.

    • kunnioittaen

      Hyvä, että tuli tiedoksi.Minäkään en ole noin taitava. Mutta en myöskään pelkää minkään uuden oppimista. Parina kesänä olen työni lisäksi uudistanut 40- luvun raatoa rintam.taloa. 8" avokeilapontti ulos. Kaikki asiaankuuluvat piparkakut ikkunapieliin ja tasakertaan, alas vaaka ja salmiakki, mikä lie oikea nimi. En olisi suostunut rekemään, ilman koristeita. Lisäsiipeen pesu,kh., 9m2 wci ja se tuppisauna. Mielestäni nykyisin on paljon tietoa menetelmistä ja työkalut niin halpoja ja monipuolisia, että ne ovat jo puoliruokaa. Lapsena en isän passiin saanut koskea, saha ,kirves, tämmit ja pumppumeisseli ja lyhyt/ oikaisuhöylä olivat tärkeitä. Ja silti sen ajan työkaluilla tehtiin kauniita taloja, huonekaluja. En puhunut työn vieroksumisesta, vaan että monet timpurit haluaisivat päästä helpolla nopeasti, tehdään se samanlainen. Itselleni on käynyt tuuri, että olen saanut itse suunnitella monet työni, enkä aina halvimman kaavan mukaan. Onneksi on muutamia tilaajia, jotka osaavat arvostaa persoonallista ja tai hyvää laatua, eivätkä hirveesti kysele, mitä maksaa. --Jos teet halvalla huonon, haukutaan varmasti. Mutta jos teet kalliilla hyvän, kaikki kehuvat. noin pääpiirteissään.

    • No niin no niin poijjaat (?), palataanpas taas asiaan ja lopetetaan kiistely omasta/muiden osaamisesta...;=)

      Eli olettekos käsitellet jollain noita teidän tuppeen sahatusta tai kelolaudasta tehtyjä panelointeja? Siis esim. jollain saunasuojalla tms.? Vai kestääkö nuo hyväkuntoisena ihan sellaisenaan?

    • kansanvane

      No, ei tietysti mitään. Ei kai niissä sata vuotta sitten ollut muuta kuin päre seinällä. Ei silloin ollut erikeeperiä, josta veteen sekoittamalla saadaan saunasuojaa. Siis miten hemmetissä se suojaa saunaa? Pahoilta hengiltä vai? Onhan siinä seinässä ilmarakokin. Pitäiskö ennen panelointia käsitellä taustatkin sasulla. Sitten tulta kehiin. Anopin saunassa on seinät lakattu kiiltävällä Unikalla, enkä minä mene ekaksi sanomaan, väärin lakattu. Seinissä on kiiltävän " keltainen" pinta. Lavoja on turha suojailla. suoja kuluu nopeasti pois ja lavot paskaantuvat . Käytetään laudeliinaa ja uusitaan pinnat kerran vuodessa, esim. -- Oikein "hienossa " saunassa on tietysti lakanat penkeillä. --Joskus Hangon Regatassa. Siellä oli hieno sauna.Tikkaat veivät ylös kulmalavoille. Puhtaat valkeat pellavalakanat levitettynä penkeille. Päätuet. Nurkassa oli pystyyn nostettu höyryveturi, jonka säiliön päähän oli tehty luukku. Vieressä tenderi, josta otettiin metrisiä halkoja lämmitykseen. Kun heitti kauhallisen, niin hetkeen ei tapahtunut. Sitten alkoi pehmeä puhina suhina nousta säiliön pohjalta. Pehmeä höyrypilvi ympäröi lavoilla loikovat. Hiki nousi pintaan. Kaikkensa pursikisassa antaneen lihakset rentoutuivat. Silmät tilttasivat puliummessa. Penkillä odotti Lapin kulta. Heitäs taas, otetaas taas.

    • Anonyymi

      Kyrpäsi on tuppeen sahattu.

    • Anonyymi

      Tuppikulli on paras.

    • Anonyymi

      Tuppikulli täytyy olla, muuten ei onnistu.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2237
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2063
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1668
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1490
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1486
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1387
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1354
    8. Persuilla ja Saksi-Riikalla meni sitten pornon levittämiseksi koko touhu.

      Onko kenellekään yllätys?
      Perussuomalaiset
      52
      1248
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1190
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1179
    Aihe