Endometrioosi

Trivia84

Kenellä on? Millaiset oireet? Miten diagnosoitiin? Millainen hoito? Aiheuttiko lapsettomuutta teillä? Itse varaamassa aikaa lääkärille diagnoosia varten, netistä luin oireet ja ne minulla on. Minulla on e-pillerit ja särkylääkkeet mutta ne ei näemmä auta.

238

13969

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Täällä yksi..

   Oireet mulla sekoitettiin crohnin tautiin..... Ripulia/ummetusta ja lisäksi kovat alavatsakivut ja tiheävirtsaisuutta. Diagnosoitiin kun viimeisen (?) kerran lähdin ambulanssilla polille vatsakipujen vuoksi. En päässyt enää lattialta ylös.. Hoidoksi tekivät suoraan tähystysleikkauksen ja yrittivät poistaa kaiken veren joka oli munasarjassa olleeseen suklaakystaan pakkautunut. Halkaisija kystalla oli 10cm ja se painoi niin suolta kuin rakkoakin. En muista että oliko kysta sitten jo puhjennut vai puhkaistiinko se leikkauksessa.

   Nyt olen syönyt cerazette-pillereitä. Olo oli muutaman kuukauden ihan hyvä, mutta taas mennyt huonompaan. Huomenna tutkivat tilanteen, toivottavasti mitään ei löydy. :( Lapsia en ajatellutkaan hankkia, joten en ole kysynyt miten tuo lapsettomuuteen mahdollisesti vaikuttaisi.

   Tsemppiä, ei ole kovin mukava sairaus tämäkään.. :(

   • Täällä yksi..

    Nonii.. Lähes traumaattinen päivä takana..

    Toisessa (leikkaamattomassa) munasarjassa oleva kysta oli pienentynyt. Kolme kuukautta sitten siis ultrattiin viimeksi.

    Puoliväkisin laitettiin myös hormoonikierukka. Samalla sain diagnoosin vulvodyniasta ja lähetteen fysioterapiaan. Oli muuten eka lääkäri joka otti todesta ne kivut joita gyn.tutkimus tuottaa. Siksi kierukan laitto (puudutteesta huolimatta) oli erittäin kivuliasta. Toivottavasti kaikki menee nyt sitten taas hyvin..


  • Trivia84

   minulla oli ensin sairaanhoitajalle aika ja tutkittiin että onko tämä virtsatientulehdus. Tiesin jo ennen kokeen ottoa ettei ole mutta hoitaja vain vänkäsi vastaan. huomenna olisi lääkärille aika joka tutkii ja toivottavasti laittaisi lähetteen naisten tautien osastolle. ärsyttää kun kunnallisella puolella kaikki menee monen mutkan kautta. minä menen lääkäriin vasta kun minulla on pää kainalossa joten tällainen venkoilu vituttaa. toivottavasti saisin sen lähetteen niin sitten siellä osastolla ultraisivat ja tutkisivat että onko tämä endometrioosi, kysta vai joku muu.

  • endotar38

   Voithan mennä yksityiselle ultraan..Miksi odotella jotain lähetettä. Itse olen raskautunut kolmasti, kahdesti puhd.jälkeen heti.

   Minne osastolle olisit menossa? Ei osastolle oteta tutkimuksiin tuollaisessa tapauksessa, kyllä se ihan poliklinisesti käy ellei sitten tehdä laparoskopiaa joka itse asiassa vasta kertoo onko endoa vai ei

  • kuuluuko endoon häpykummun kipu?tai viiltävä kipu välillä pissaamisen jälkeen?ja voiko endo puhjeta milloin tahansa?

  • apuva...

   Hei vain kaikkille. Itsellä ollut aina kovat kuukautis kivut ja nyt iän myötä vielä voimistuneet niin että Panacod lääkkeestäkään ei hyötyä ole kun muutamaksi minuutiksi.

   Kävin yksityisellä puolella gynellä ensimmäistä kertaa elämässäni marraskuussa viime vuonna. Sieltä sain lähetteen tähystysleikkaukseen, koska ultaralla endoa ei voida todeta kun mitään poikkeavaa ei näy, oireeni kuitenkin viittaa niin selkeästi endometrioosiin että lähetä tähystysleikkaukseen tuli. Se tietysti kunnalliselle puolelle sairaalaan. Ja ennen leikkausta olen nyt käynyt sairaalassa samassa tutkimuksessa jonka yksityinen lääkärikin teki. Tällä viikolla tuli tieto että leikkaus on 4.pvä ja sitä ennen on taas tutkimus aika leikkaavalle lääkärille. Tutkimukset tekevät erittäin kipeää (viimeeksi meinasin potkaista lääkäriä kivun vuoksi päähän), joten voisivat jo riittää.

   Oireita mulla siis kovat kuukautiskivut, yhdyntäkivut, ulostamiskivut ja tihentynyttä virtsaamisen tarvetta. Mutta kipu on tähän asti aina vedottu sukuvikaan tai muuhun vastaavaan.

   Nyt lähinnä mietityttää se että onko leikkauksen jälkein tila millainen? Tietysti ymmärrän että se riippuu täysin siitä miten leikkaus tehdään ja mikä on loppu tulos, siis onko endo pesäkkeitä joita poistetaan vai ei. Sairaalan hoitajan mukaan ainankin 1vrk täytyy sairaalassa olla leikkauksen jälkeen.

   IIK PELOTTAA!

   • Kikkatak

    Onko niin että vain tähystyksellä voi todeta endometrioosin? eikä ultralla tai muilla kuvantamismenetelmillä?
    Arveliko lääkäri että voisiko olla jostain muusta kyse?


  • 402x

   siis ultratutkimus emättimen kautta (sellainen sauva) näkee melko selvästi isot kystat, mutta koska endometrioosissa voi olla sirottumaa ja kiinnikkeitä ihan missä vain, niitä ei kunnolla näe kuin tähystyksellä. itsellä ei ole kovin pahoja kipuja, joita ei särkkylääkkeillä hoida, mutta lääkäri pakotti silti ottamaan cerazettet- joista tulikin aivan kauheat sivuoireet.

   • Kikkatak

    Todettiinko sulla gyne ultran perusteella endo? Tiedätkö millasta tuo sirottuma on? Onko rakkulamaista ja voiko endoon liittyä pahoinvointia ja nivuskipuilua ?ja voiko sitä kipua olla myös muulloin kuin kuukautisten aikaan?


   • Apuva...
    Kikkatak kirjoitti:

    Todettiinko sulla gyne ultran perusteella endo? Tiedätkö millasta tuo sirottuma on? Onko rakkulamaista ja voiko endoon liittyä pahoinvointia ja nivuskipuilua ?ja voiko sitä kipua olla myös muulloin kuin kuukautisten aikaan?

    Mulla ei selkeesti sisäultralla ollu nähtävissä endoa. Oireet kuitenkin niin selkeesti viittaavat siihen että endo epäily tuli jo yksityiseltä. Mitään varmaa ei ole mutta epäilyä vain. Olen nyt kaksi kertaa ollut sisäultrassa kahden eli gynen tekemänä ja kumpikaan ei ole ultralla mitään poikkeavaa nähnyt kuitenkin molemmilla ollut epäilys endosta.

    Viimeimmässä sisäultrassa löytyi kohdun takaseinämästä vas puolelta kipukohta. Meinasin kirjaimellisesti potkaista lääkäriä päähän kun siihen osui. Eli siis vas. puolella on ainakin jotakin häikkää jos ei endoa niin en ymmärrä mitä sitten.


   • 402x
    Kikkatak kirjoitti:

    Todettiinko sulla gyne ultran perusteella endo? Tiedätkö millasta tuo sirottuma on? Onko rakkulamaista ja voiko endoon liittyä pahoinvointia ja nivuskipuilua ?ja voiko sitä kipua olla myös muulloin kuin kuukautisten aikaan?

    kipua voi olla muulloinkin, ja yleensä endon edetessä (ikää lisää) näin onkin.
    yhdyntä sattuu, vessassa käynti, tietyt urheilumuodot jne. googlaamalla löytyy lisätietoa. pahoinvointi on yleistä. vain tuon sauvaultran kanssa voi oikeastaan alkaa toteamaan endometrioosi, se vatsan päältä otettu on yhtä tyhjän kanssa.


   • Anonyymi
    402x kirjoitti:

    kipua voi olla muulloinkin, ja yleensä endon edetessä (ikää lisää) näin onkin.
    yhdyntä sattuu, vessassa käynti, tietyt urheilumuodot jne. googlaamalla löytyy lisätietoa. pahoinvointi on yleistä. vain tuon sauvaultran kanssa voi oikeastaan alkaa toteamaan endometrioosi, se vatsan päältä otettu on yhtä tyhjän kanssa.

    Endrometrioosia ei näe ultralla.


  • Kikkatak

   Apuva, oliko sulla sitten millaiset oireet? Oliko kipua ja miten usein? Miten sulla jatkot nyt tutkimusten suhteen? Mistä lääkäri arveli kipupisteen johtuvan?
   Mulle on jäänyt käsitys etteinse endo aina näy ultrassa mutta en tiedä? Toisaalta sitähän pidetään aika varmana tutkimuksena, mutta usein korostetaan että pitää olla kokenut ultraaja!!! Itselle nimittäin kävi just niin, ettei kokematon ultraaja nähnyt kaikkea ja sitten kokeneempi löysi munasarjasta häikkää..

   • Apuva...

    Mulla oireina on ollut erittäin kova kuukautiskivut jotka ovat vähän ajan sisällä voimistuneet huomattavasti. Tällä hetkellä niihin lääkkeinä Voltaren rapid sekä Panacod. Yhdyntäkipuja on tietyissa asennoissa joka siis varmaan johtuu kyseisestä kipupisteesta. Ulostamiskipuja ja ennen ulostamista mahan todella kova kipu, josta tulee tuska hiki. Vas. kyljessä on tuntuu aika ajoin olevan jotakin ylimäärästä. En osaa kuvata sitä tunnetta. Esim. jos käyn sänkyyn vas. kyljelle makaamaan tulee kova pissahätä lähes heti. Kipuakin siinä tuntuu aika ajoin. En ole huomannut että kipu liittyisi kiertoon milläänlailla. Nyt tätä kirjottaessakin tuntuu tuolla kyljessä jotakin olevan. Kiput ovat pahimmat kuukautisten aikaan alavatsalla, selässä sekä säteilevää kipua reisiin. Välillä kuukautisten aikaan konttaan vessaan oksentamaan kivun vuoksi.

    Jatko on nyt niin että menen 4.5. tähystysleikkaukseen. Kaksi eri gyneä ei ole ultrassa nähnyt mitään poikkeaa ja oireeni viittaavat niin suoranaisesti endometrioosiin. Ja tosiaan molemmat ovat sanoneet ettei se välttämättä näy ultralla. Aiemmin suolisto tähystyksiä tehtiin ennen vatsan tähystystä. Nyt sitäkään ei enään täällä päin tehdä koska on osoittautunut ettei siinäkään välttämättä ole mitään, mutta vatsantähystyksessä selviääkin että endoa on myös suoliston puolella.

    Mitä olen nyt asiasta lueskellut ja tutuilta kuullut alan olla jo aika varma että endoa tämä on. Tietysti kyse voi olla muustakin kasvain jutusta, mutta sen näkee sitten leikkausen jälkeen vasta.

    Kovasti odotan ja pelkään leikkausta. Leikkauksen jälkeinen olo tila mietityttää sekä loppu tulos. Toivon parasta, pelkään pahinta niikuin yleensä ihmiset tekevät. Haluisin että aika menis nyt tosi nopeasti, jotta voisin taas vain olla elää normaalia kivutonta elämää.


   • Kikkatak
    Apuva... kirjoitti:

    Mulla oireina on ollut erittäin kova kuukautiskivut jotka ovat vähän ajan sisällä voimistuneet huomattavasti. Tällä hetkellä niihin lääkkeinä Voltaren rapid sekä Panacod. Yhdyntäkipuja on tietyissa asennoissa joka siis varmaan johtuu kyseisestä kipupisteesta. Ulostamiskipuja ja ennen ulostamista mahan todella kova kipu, josta tulee tuska hiki. Vas. kyljessä on tuntuu aika ajoin olevan jotakin ylimäärästä. En osaa kuvata sitä tunnetta. Esim. jos käyn sänkyyn vas. kyljelle makaamaan tulee kova pissahätä lähes heti. Kipuakin siinä tuntuu aika ajoin. En ole huomannut että kipu liittyisi kiertoon milläänlailla. Nyt tätä kirjottaessakin tuntuu tuolla kyljessä jotakin olevan. Kiput ovat pahimmat kuukautisten aikaan alavatsalla, selässä sekä säteilevää kipua reisiin. Välillä kuukautisten aikaan konttaan vessaan oksentamaan kivun vuoksi.

    Jatko on nyt niin että menen 4.5. tähystysleikkaukseen. Kaksi eri gyneä ei ole ultrassa nähnyt mitään poikkeaa ja oireeni viittaavat niin suoranaisesti endometrioosiin. Ja tosiaan molemmat ovat sanoneet ettei se välttämättä näy ultralla. Aiemmin suolisto tähystyksiä tehtiin ennen vatsan tähystystä. Nyt sitäkään ei enään täällä päin tehdä koska on osoittautunut ettei siinäkään välttämättä ole mitään, mutta vatsantähystyksessä selviääkin että endoa on myös suoliston puolella.

    Mitä olen nyt asiasta lueskellut ja tutuilta kuullut alan olla jo aika varma että endoa tämä on. Tietysti kyse voi olla muustakin kasvain jutusta, mutta sen näkee sitten leikkausen jälkeen vasta.

    Kovasti odotan ja pelkään leikkausta. Leikkauksen jälkeinen olo tila mietityttää sekä loppu tulos. Toivon parasta, pelkään pahinta niikuin yleensä ihmiset tekevät. Haluisin että aika menis nyt tosi nopeasti, jotta voisin taas vain olla elää normaalia kivutonta elämää.

    Minulla osittain samanlaisia kipuja, alamahakipua joka säteilee nivusiin ja jopa reisiin (paitsi kuukautiskivut ei mulla muuttuneet). Pahoinvointia ja ihan kun jotain ylimäärästä oikean kyljen alla sinne kipuilee, esim. Kyljellään olo voi sattua. Välillä vähän lämpöä. En osaa yhdistää minäkään kuukautisiin. Lisäks mahanpinta kipeä ja tärinä sattuu.
    Mullekin tulossa tuo mahantähystys ( onko se joku laparoskopia?). Se pelottaa mutta niin pelottaa sekin mitä siellä löytyy.
    Otettiinko sinulta se Ca-verikoe?


   • Apuva...
    Kikkatak kirjoitti:

    Minulla osittain samanlaisia kipuja, alamahakipua joka säteilee nivusiin ja jopa reisiin (paitsi kuukautiskivut ei mulla muuttuneet). Pahoinvointia ja ihan kun jotain ylimäärästä oikean kyljen alla sinne kipuilee, esim. Kyljellään olo voi sattua. Välillä vähän lämpöä. En osaa yhdistää minäkään kuukautisiin. Lisäks mahanpinta kipeä ja tärinä sattuu.
    Mullekin tulossa tuo mahantähystys ( onko se joku laparoskopia?). Se pelottaa mutta niin pelottaa sekin mitä siellä löytyy.
    Otettiinko sinulta se Ca-verikoe?

    Joo joku semmonenhan se siis laparoskopia. Joo mullakin lämpöilyä ja se kyllä lähinnä kuukautisten aikaan, mutta toisinaan myös joka ilta. Välillä tuntuu että normaali lämpö on 37.3 vaikka se ei normaalilta ololta tunnukkaan. Joskus reilu 2v sitten mulla oli selittämätöntä kuumeilua. Siis yks kaks nousi kuume melkein 39 tai yli ja crp saattoi olla reilun 200, mutta mistään ei vikaa löytynyt. Infektio ylilääkäri totesi että vastustuskykyni on niin heikko että kaikkien bakteerien ja pöpöjen lisäksi mun kroppa nostaa kuumeen myös vastoin käymisistä. Tätä selitystä en tänä päivänäkään asialle usko. Sain muuten mielialalääkkeet hoidoksi, joita en ole syönyt päivääkään. Sen jälkeen kun muutin toiselle paikkakunnalle en ole kertaakaan ollut korkeessa kuumeessa ilman muitakin oireita. Tota lämpöilyä kyllä on, mutta en enää niinkään välitä siitä.

    Ei multa tollasta koetta ole otettu. Nyt ennen leikkausta otetaan Xveri, PVKT, K, Na, Alb ja Krea. Ja tietääksini kaikki liittyy jotenkin leikkaukseen ja sen toteutukseen.


   • Apuva...
    Kikkatak kirjoitti:

    Minulla osittain samanlaisia kipuja, alamahakipua joka säteilee nivusiin ja jopa reisiin (paitsi kuukautiskivut ei mulla muuttuneet). Pahoinvointia ja ihan kun jotain ylimäärästä oikean kyljen alla sinne kipuilee, esim. Kyljellään olo voi sattua. Välillä vähän lämpöä. En osaa yhdistää minäkään kuukautisiin. Lisäks mahanpinta kipeä ja tärinä sattuu.
    Mullekin tulossa tuo mahantähystys ( onko se joku laparoskopia?). Se pelottaa mutta niin pelottaa sekin mitä siellä löytyy.
    Otettiinko sinulta se Ca-verikoe?

    Kikkatak, Rekisteröidy tonne Endometrioosiyhdistyksen sivuille. Siellä foorumilla on paljon tietoja ja vertaistukea! :)


   • Kendome
    Kikkatak kirjoitti:

    Minulla osittain samanlaisia kipuja, alamahakipua joka säteilee nivusiin ja jopa reisiin (paitsi kuukautiskivut ei mulla muuttuneet). Pahoinvointia ja ihan kun jotain ylimäärästä oikean kyljen alla sinne kipuilee, esim. Kyljellään olo voi sattua. Välillä vähän lämpöä. En osaa yhdistää minäkään kuukautisiin. Lisäks mahanpinta kipeä ja tärinä sattuu.
    Mullekin tulossa tuo mahantähystys ( onko se joku laparoskopia?). Se pelottaa mutta niin pelottaa sekin mitä siellä löytyy.
    Otettiinko sinulta se Ca-verikoe?

    En oo "apuva" mutta multa otettiin ca125 arvo. Tuloksia en oo vielä saanut. Laporaskopiaa odottelen. Kipuja selässä, mahassa, munasarjassa (oikea), pahoinvoin aina syömisen jälkeen, nukkuminen onnistuu vain tyynyyn mahaa tukien, juosta tai hyppiä en ole voinut vuosiin, ihme tulehduksia ja sairauksia ollut vuosia. Väsynyt oon usein. Hartiapistoksia silloin tällöin. Ulostaminen välillä todella tuskaa kun verta vatsaontelossa.
    Tiedä sitten mitkä asiat liittyy tonne alapäähän (ja miksi) mut eiköhän se tässä lähiviikkoina selviä.


  • Kikkatak

   Kendome, juuri noita samoja oireita mullakin(esim. Pahoinvointi jota vähän
   väliä) ja lisäksi sitten oireita jotka kirjottelinkin tuonne aiemmin.
   Paljon on vielä muita "ihme" vaivoja, mutta en enää tiedä mitkä liittyy mihinkin. Nyt kuitenkin tämä mahakipuilu isoimpana. Koko tänä aikana en ole voinut nukkua mahallani! Koska mahanpolttelu alkaa silloin.

   Olette ensimmäiset joilla saman tyyppisiä oireita kuin minulla :), helpottavaa mutta eihän tämmöisiä kenellekään toivoisi. Minulla ei nimittäin kohta 3 kk ole ollut kivutonta päivää..alkaa hermo mennä.
   Kauanko teillä ollut vaivoja? Ja saitteko nopeasti lähetteen tähystykseen?Kendome mittä/mitn sulla diagnosoitiin?
   Apuva, käyn rekisteröitymässä :).

   • Apuva..

    Mulla on noita oireita ollut jo pidemmän aikaa, en vain ole välittänyt/saanut aikaiseksi tehdä asialle mitään kunnes eräänä päivänä olivat kuukautiskivut niin kovat että itkin koko päivän kivusta, mistään ei saanut apua. Työterveyshoitajan kommetti asiaan oli "jos vielä jotakin lääkettä otat kuormitat vain munaisia, kannattaa varmaan varata yksityiselle gynelle aika asian selvittämisen vuoksi." Niin ja yksityiseltä aika koska kunnalla ei gyneä ole.

    Vielä tänä päivänäkin mietin minkätakia työterveyslääkäri ei tehnyt sitten suoraan lähetettä sairaalaan naistenpolille. Nyt periaatteessa maksoin melkein 100e turhaan käynnistä yksityisellä. Sieltä kyllä lähete tuli heti tähystysleikkaukseen, mutta eihän sairaalassa leikkausta tehdä ellei siellä lääkäri ole tutkimuksella osoittanut että leikkaus on tarvittava.

    Tähän kaikkeen on kulunut aikaa vuosia. Mulla ei kipuja ole päivittäin, kierron kohdasta riippuu kipujen määrä. Muistan opiskelu aikaankin kun jouduin sairaslomalla olemaan kuukautisten aikaa kovien kipujen vuoksi. Nykypäivänäkin on sairaslomaa ainakin 1-3pvä kuukautisten aikaan. Toisaalta onneksi syön e-pillereitä 3kk putkeen jottei kivut ole joka kuukausi. Niistäkin kyllä omat haitat tulee enkä aina voi 3kk putkeen niitä syödä pahoinvoinnin, itkujen jne takia. Mummotaudin oireitakin on ollut usein. Kuumia aaltoja, kylmä jne.. Ei kiva lainkaan.

    Nyt on sitten helpotusta toivottavasti kaikkeen tulossa, tällä hetkellä positiivisin mielin odotan leikkausta ja sen jälkeistä elämää ilman kipuja ja pahoinvointia.

    Ja siis vastaus Kikkatak sun kysymykseen on n. 6kk meni että sain kutsun leikkaukseen. Ensin yksityinen viime vuoden lopulla. Tämän vuoden alussa tutkimus naistentautien polilla ja nyt 4.5 leikkaus. Toisaalta ensimmäiseltä käynniltä sain jo sen lähetteen tähystykseen.


   • Kendome

    Vaivoja on ollut vuosikausia mutta en ole yhdistänyt niitä mitenkään alapäähäni. Ei tullut mieleenkään että hartiakivut voisi tulla alapäästä, selkä kipujen luulin johtuvan siitä että lihaksisto huonossa kuosissa (ja reenasin sitten ne huippukuntoon eikä auttanut). Vihlonnan munasarjoissa ja kipuilun olen liittänyt hankaliin kuukautisiin. Muun olen heittänyt huonon vastustuskyvyn piikkiin. Yhdyntäkivut mennyt miehen astetta kookkaamman varustuksen piikkiin. Ja ylimääräiset vuodot outojen kuukautisten.
    Lääkäri hiukan naureskeli noita mun järkeilyjä kun olin kivuliain potilas mikä hänelle tullut vastaan (se tutkimus oli siis aivan uskomattoman kipeä, kohdun takaosa ilmesesti kivunlähde)
    Kuukautiset on aina ollut kamalat (8pv, hirveä vuoto, kivut mitkä lamauttaa moneksi päiväksi). Gynekologi sitten osasi pisteet yhdistellä ja lähetti sairaalaan tutkimuksiin. Verta vatsaontelossa, kystia ja kamalat kivut oli ultrauksen tulos. Toisessa munasarjassa näkyi jotain mitä ei osannut ultran perusteella selittää mutta sanoi että se ei näytä miltään pahanlaatuiselta.
    Ensi kuussa seuraava aika ja käsitin että tähystykseen mennään siitä sitten melko pikaseen (voin toki olla väärässäkin).
    Epäili siis endometrioosia, mutta varmuutta ei ole.


   • Apuva...
    Kendome kirjoitti:

    Vaivoja on ollut vuosikausia mutta en ole yhdistänyt niitä mitenkään alapäähäni. Ei tullut mieleenkään että hartiakivut voisi tulla alapäästä, selkä kipujen luulin johtuvan siitä että lihaksisto huonossa kuosissa (ja reenasin sitten ne huippukuntoon eikä auttanut). Vihlonnan munasarjoissa ja kipuilun olen liittänyt hankaliin kuukautisiin. Muun olen heittänyt huonon vastustuskyvyn piikkiin. Yhdyntäkivut mennyt miehen astetta kookkaamman varustuksen piikkiin. Ja ylimääräiset vuodot outojen kuukautisten.
    Lääkäri hiukan naureskeli noita mun järkeilyjä kun olin kivuliain potilas mikä hänelle tullut vastaan (se tutkimus oli siis aivan uskomattoman kipeä, kohdun takaosa ilmesesti kivunlähde)
    Kuukautiset on aina ollut kamalat (8pv, hirveä vuoto, kivut mitkä lamauttaa moneksi päiväksi). Gynekologi sitten osasi pisteet yhdistellä ja lähetti sairaalaan tutkimuksiin. Verta vatsaontelossa, kystia ja kamalat kivut oli ultrauksen tulos. Toisessa munasarjassa näkyi jotain mitä ei osannut ultran perusteella selittää mutta sanoi että se ei näytä miltään pahanlaatuiselta.
    Ensi kuussa seuraava aika ja käsitin että tähystykseen mennään siitä sitten melko pikaseen (voin toki olla väärässäkin).
    Epäili siis endometrioosia, mutta varmuutta ei ole.

    Mulla ei tosiaan mitään näkynyt ultralla, mutta kohdun takaosassa vas. puolella oli kipupiste. Ja oireet täsmäävät "hyvin" endometrioosiin. Kahden lääkärin suusta olen nyt kuullut samat sanat "Ultralla ei välttämättä endoa löydy, mutta leikkauksessa löytyy." Ja siis kivulle täytyy olla jokin syy, mä tein samaa kun sinä ja vetosin kivuilla kaikkii syihin ja järkeilin niitä, kunnes tosiaan tuli stoppi kovien kipujen vuoksi.

    Kai tämä tästä ilmoittelen viimeistää sitten kun olen kuullut mikä oli loppu tulos leikkauksen jälkeen..... sehän on jo ovella 4.5.. Hoitajan mukaan joudun olemaan sairaalassa ainankin yhden vuorokauden leikkauksen jälkeen, mutta heti kun vointi antaa myöden tulen kertomaan teille mikä on tilanne!

    Tsemppiä ja voimia!!! :)


  • Kikkatak

   Meillä kaikilla näyttää olevan samantapaisia oireita..Jännä miten eri tavoin lääkärit toimii. Mulla oli siis helmikuun alusta alkaen mahavaivoja joita tutkittiin aika monipuolisesti. Sitten tietokonetomografiassa näkyi oikeassa munasarjassa jotain ja menin uudelleen gynelle joka totesi että munasarjassa kysta ja munatorvessa jotain jonka vuoksi nyt sitten tähystykseen.
   Kendome, oliko sinulla millaisia kystia? Ja näkykö neste vatsaontelossa ultratessa?
   Apuva, tosi kauan oot joutunut odottamaan! Hyvä että jatkot tulossa nyt pian!

   • kendome

    Juu ultrassa näkyi vatsaontelossa veri. Kystista en tiedä minkälaisia. Asiaa tuli hurjasti eikä aivot jotenkin rekisteröinyt niistä paljoakaan. Jotenkin oli niin yllättävää että löytyi jotain outoa. Siitä saakka kun soitti äkkiä ylilääkärille kysyäkseen neuvoa että tehdäänkö jotain heti, meni itsellä kaikki jotenkin yli.
    En edes oikein tiedä mitä ensi tapaamisella on edessä. Uusi ultra ainakin. Kaksi tuntia kehoittivat aikaa varaamaan. Teillä mitään ideoita mitä mahtaisi olla ohjelmassa?


  • Kikkatak

   Ok,minä myös säikähdin että mitä löytyi, kun lääkäri lopetti puheen ja alkoi tuijottamaan ultranäyttöä.
   Mulla ei kuulemma verta vatsaontelossa mutta jotain poikkeavaa munasarjoissa (ainakin sanoi ettei näytä syövälle) ja ei osannut sanoa mitä ja gyne sanoi että katsotaan tarkemmin tähystyksellä. Koetin kysyä mitä sillä sitten näkee, mutta vähän auki jäi..muistaakseni sanoi että tarvittaessa voi ottaa koepaloja tai putsailla tms.? Eli se tähystys sitten minullakin tiedossa. Mukava että löytyi kohtalotovereita, itteeni pelottaa tuo tähystys kun nukutetaan ym.
   En tiedä mikä ajatus sun lääkärillä, jos käski varata 2h aikaa? Jospa ne katsovat tarkemmin ultralla ja tekevät uuden sis.tutkimuksen? Onko sulle tehty muita tutkimuksia? Mahan ultraa, tt-kuvaa tms.?
   Eikös se ollutkin sairaalan gyne jolla kävit? Oliko kokenut lääkäri? Yliopistollinen sairaala?
   Ahdistavaahan tää on, mutta koetetaan jaksaa porukalla :)!

   • kendome

    Mä inhoan nukuttamista.. Kerran on nukutettu ja yhä siitä traumat. Tahtoisin niin olla hereillä sen toimenpiteen ajan mutta eipä siinä kai vaihtoehtoja ole. Inhoan ja kammoan tosin sairaaloitakin.

    Sisätutkimusta en usko että tekevät kun sanoi ettei haittaa vaikka olisi menkat samalla. Ainakin toivon etteivät tee, niin tuskaa oli. Ei ollut yliopistollinen sairaala, asun ison kaupungin vieressä ja meillä käydään sitten toisen pienemmän kunnan sairaalassa osa asioista ja osa ostopalveluina yksityisissä sairaaloissa, ja loput sitten yliopistollisessa (kuten synnytys). Toi missä nyt olin oli itseasiassa kohtuu mukavan olonen paikka, ei tullu semmonen ylikliininen olo eikä haissut sairaalalta..

    Mahaa ultrattiin vaan sieltä alakautta, mitään muita kuvauksia ei, joten ehkä ne sitten on parin viikonpäästä edessä.

    Jostain juustohöylän näkösestä vehkeestä se puhui millä sit kuorittais sitä endometrioosia jos tä nyt sitä on, mutta se sitten vasta tähystyksessä.


   • kendome

    Ootteko muuten kuinka vanhoja? Ei sillä että se mitenkään mihinkään liittyisi kunhan kiinnostaa.

    Ja lääkäristä (henkilönä) jäi oikein hyvä fiilis. Oli mukava, asiallinen, huomioon ottava ja vaikutti pätevältä. Samalle menen takaisin, onneksi.

    Onko teillä muilla ollut vatsassa välillä hurjaa turvotusta? Sen ultran jälkeen maha turposi ihan palloksi ja ajattelin että onkohan aijemmatkin turvotukset johtuneet siitä mitä nyt tuolla alhaalla tapahtuukin.

    Tiijättekö muuten että miten ne toimii sen kanssa jos siellä kohdun takana on kiinni joku superkipuileva pesäke, vai pääseekö ne siinä tähystyksessä siihenkin käsiksi?


   • Apuva...
    kendome kirjoitti:

    Ootteko muuten kuinka vanhoja? Ei sillä että se mitenkään mihinkään liittyisi kunhan kiinnostaa.

    Ja lääkäristä (henkilönä) jäi oikein hyvä fiilis. Oli mukava, asiallinen, huomioon ottava ja vaikutti pätevältä. Samalle menen takaisin, onneksi.

    Onko teillä muilla ollut vatsassa välillä hurjaa turvotusta? Sen ultran jälkeen maha turposi ihan palloksi ja ajattelin että onkohan aijemmatkin turvotukset johtuneet siitä mitä nyt tuolla alhaalla tapahtuukin.

    Tiijättekö muuten että miten ne toimii sen kanssa jos siellä kohdun takana on kiinni joku superkipuileva pesäke, vai pääseekö ne siinä tähystyksessä siihenkin käsiksi?

    Mä olen kohta 26v. Mua ei ole koskaan nukutettu tai siis on joskus pienenä kun neulu-/kitarisat on poistettu. Muistan siitä tasan sen kun piti syödä vain jäätelöä.

    On vatsanturvotusta ja siitä johtuvaa pahoinvointia kun tuntuu välilä että maha on kuin ilmapalla eikä mistään tule mitään ulos. Samoin kun mulla on toisinaan paljon ummetusta ja toisinaan kovaa ripulia.

    Ja se tähystys on sillanen että vatsalla tulee navan alapuolelle n. 2cm ihohaava, josta viedään vatsaonteloon tähystin ja vatsaontelo täytetään hiilidioksidilla. Alavatsalle tulee useimmiten 1-3 pienenpää, n. 1cm:n kokoista haavaa. Kohtuonteloon asetatan emättimen kautta ohjain, jolla kohtua voidaan liikutella.

    Toi teksti on suoraan kirjotettu tosta mun sairaalan ohjeesta. Tossa ohjeessa vaan tosiaan on toi vatsantähystys eikä siinä ole mitään mainintaa endon poistosta jne. Pelkän tähystyksen takia sairasloman pituus on 3pvä. Mutta tietääkseni menee endon jälkeen ainakin 2vk ennenkuin on kunnossa.

    Vaikuttaa kendome siltä että ne voisi tehdä sen kuvauksen sulle siis sen tt-kuvan. Ilmottele toki kun pääset mitä siellä sitten tapahtui?

    On kyllä tosiaan mukavaa saada vertaistukea muilta kun tuntuu ettei kukaan ymmärrä mitä pään sisällä tapahtuu tällä hetkelle, epäilin jo vakavasti että olen kevät masennuksessa. Tuntuu yksinäiseltä, mutta ei kiinnosta olla sosiaalinen kun ei ole mitää oikeaa puhuttavaa kenenkään kanssa. Mietin jo viime viikolla että olenkohan enää työkykyinen ennen leikkausta, koska teen asiakaspalvelu työtä, jossa keskustelen asiakkaiden kanssa päivässä paljon. Ja nyt kun oma tilanne on mikä on, ei oikeesti kiinnosta kuunnella muita. Todella typerä tunne koska normaalisti olen todella hyvä kuuntelija ja jotenkin löydän aina oikeat sanat oikeaan aikaan. Nyt ei edes kiinnosta yrittää löytää sanoja, mietin vain koko ajan, voisiko mennä jo nukkumaan, jotta aika muka kuluisi nopeammin ja leikkaus olisi jo kohta. Tänään viimeeksi sain avokille itkukohtauksen siitä kun tunnen itseni niin yksinäiseksi. Vähän aikaa itkiessäni tajusin etten edes nyt halua ketään "kavereita" ympärille kun ei ole mitää puhuttavaa, ei kukaan jaksa kuunnella leikkaus sitä ja leikkaus tätä. Tänne purkautuminen aina helpottaa hetkeksi. Olen kyllä pitkälti myös sillä kannalla että nyt käytössä olevat e-pillerit eivät sovi. Aiheuttavat mielialahäiriöitä ja senkin otan puheeksi tuolla sairaalassa kunhan sinne nyt taas pääsen. Ei ole mielestäni normaalia käydä itkemää siksi että tippa ketsuppia on ruokalautasella ja saada siitä siis kunnon itkupotkuraivarit. Onneksi avokki on ymmärtäväinen tämän asian suhteen. Tietysti vuosiakin meillä jo takana useampi ja varmasti tietää ettei tämä ole minua itseäni lainkaan.

    Kiitos taas tän vuodatuksen "kuuntelusta", helpotti hetkessä! :)


  • Kikkatak

   Minä pelkään nukuttamista (kun olen kuullut siitä "kauhujuttuja") mutta pakkohan se kai on tehdä, jotta näitä vaivoja sais selvitettyä.

   Minä kans asun melko pienessä kaupungissa ja myös meillä osa palveluista omassa aluesairaalassa ja loput ostopalveluna isommassa yliopistosairaalassa. En tykkää sairaaloista, mutta jotenkin mielummin menen isompaan kun tuntuu että siellä on asiantuntevampaa porukkaa (vaikka tuskin näin on, mutta meidän sairaalalle vähän huono maine).
   Tuolla gyneultralla näkee kuulemma gynejutut ihan tarkimmin. Muut kuvantamiset sitten antanee lisätietoa esim. sisäelimistä. Ainakin sillä ajatuksella minua tutkittiin kun kaikki alkoi näistä omituisista mahavaivoista.
   Taisitkin laittaa tohon aiemmin että sulta otettiin se ca125 arvo? Onko otettu muita verikokeita?Mun pitää kanssa mennä samaan verikokeeseen ja pelottaa sekin(oon näemmä ihan hermoheikko/pelkuri näissä jutuissa)..

  • Kikkatak

   Mulla on ollut turvotusta. Silloin kun nää mahavaivat alkoi, niin oli useampien päivien ajan tosi kovaa turvotusta (ei tod. Mitään pientä pullistumista vaan ihan kipeetä teki). Nyt turvotusta ollut välillä, muttei niin vahvana.

   Kiva jos sulla ollut hyvä lääkäri, sillä kun on iso merkitys.

   En tiedä, mutta kuvittelisin että kaipa ne tähystyksessä pääsee melkein mihin vaan..
   Osasiko lääkäri arvailla mitä kohdun takana voisi olla? Tulehdus?
   Mä olen lähempänä neljääkymmentä, muuta henkisesti 25 vuotta :). Entä sinä?

  • Kikkatak

   Apuva, ymmärrän sinua ihan täysin ja itselläni pitkälle samoja tunteita. Erona vaan se, etten oikeen pysty olemaan yksin tän huoleni kanssa. Sit kun pyöritän juttuja mielessäni riittävästi (eli pelkään syöpää, mietin onko tää sitä, onko tutkittu riittävän tarkkaan,mitä on tulossa jnejne) niin saan lietsottua itseni ihan paniikiin ja se vaikuttaa esim. nukkumiseeni huonontavasti.
   Senpä takia tämä täällä kirjottelu ja vertaistukiryhmä on tärkeä juttu ja helpottaa oloa :), kiitos siitä Teille :).

   Kirjotit noista pillereistä ettei ne ehkä sovi sulle. Oletko maininnut asiasta gynelle, on kai pillereitä nykyään niin paljon, ettei sellasia tarte syödä joissa hurjia sivuoireita..Toki mieli on maassa kun on huolta ja stressiä, mutta noi raivarit yms.tulee varmaan pillereistä. Eikä sun Apuva tarte tuntea huonoa omaatuntoa siitä jos et jaksa olla sosiaalinen, keskityt nyt itsees ja siihen mikä tuntuu hyvälle eikä stressaa lisää. Onneks se tähystys on tulossa ja on sit alta pois!

   Mun pitäs muuten varmaan lukea tää meidän viestiketju uusiksi, niin en kyselis teiltä samoja juttuja :)!
   Tsemppiä meille taas, eikö vaan.

  • Apuva...

   Pitkään olen syönyt noita samaja e-pillereitä. Ja nyt kun ohjeen mukaan syön sen 3kk putkeen niitä ettei olis joka kuukausi kovien kovia kipuja oon huomannu että noita mielialan vaihteluja tulee.. Nyt en voi taukoakaan pitää sen leikkauksen takia joten kärsin siihen asti ja toivon että sen jälkeen pillereitä voi syödä vaan 1kk kerralla, koska monista muista vaihtoehdoista noi Harmonetit on ollu parhaat.

   Tsemppiä ja Voimaa toisistamme!! :)

  • kendome

   Se laajaverenkuva otettiin sen ca125:n lisäksi, ja sitten alapäästä jotain rutiini juttuja kuten papa, klamydia ja gonokokki. Noista sukupuolitautitesteistä en järin huolissani ole. Sama mies kuitenkin ollut iät ajat. Ei noi testit silleen pelota mutta toi ca125:n tulos sen sijaan. Käy tässä mielessä kaikki munasarjasyövät sun muut niin hermostuttaa että jos se arvo koholla. Vaikka se kohonneisuus voi kertoa myös endometrioosin vaiheista tai kystistakin.

   Ite oon 28 vuotias.

   Mulla on ehkäisynä evra laastari, kovin suositteli hormonikierukkaa mutta en oikeen lämmennyt. Pillerit ei oo ikinä sopinut mulle, varmaan kymmentä merkkiä oon kuitenkin testannut.

   Mulle taas suku ja kaverit on valittanu kun en niin puhu tästä asiasta ja keskity vaan siihen. Mut musta on tuntunu hölmöltä puhua sellasille joilta tulee vaan semmosia "potkit kaikkia sairauksia vaan päähän" kommentteja. Kun ite kaipaa faktaa ja kokemuksia. Ohan se itsestään selvää et on sit mitä on niin se hoidetaan, mut en jotenkin jaksa kuulla sitä. Enemmin oon sitte keskittyny kaikkiin lomasuunnitelmiin ja perheeseen ja kaikkeen muuhun ja lykännyt asian mielestä. Paitsi sillon kun kirmaan koneelle katsomaan onko teiltä tullut lisää juttua :D.

   • apuva kans

    hei kendome,
    onko tuo laastari ollut parempi kuin pillerit? mulle on kokeiltu kaikki ne pillerit, eikä sovi :( pakko kuitenkin syödä, että pysyy endo kurissa.


   • Kendome
    apuva kans kirjoitti:

    hei kendome,
    onko tuo laastari ollut parempi kuin pillerit? mulle on kokeiltu kaikki ne pillerit, eikä sovi :( pakko kuitenkin syödä, että pysyy endo kurissa.

    Voi, ei huomasin nyt vasta täällä tämmösen kysymyksen.

    Siis laastari on määrätty mulle jo kauan ennen endo epäilyä. Eli en tosiaankaan tiedä vaikutuksista endoon. Kai mikään ei kauhean pitkäkestoista "suojaa" siltä anna. Mutta jos haittavaikutuksista puhutaan niin toi laastari on ollut mulle aivan loistava. Pillerit oli mulle kamalaa tuskaa (ja moooooontaa oon kokeillut), mutta laastarista en oo huomannut mitään haittavaikutusta.


  • Apuva..

   kendome, tiedän tunteen. "otat vähän lisää lääkettä, ni kyllä se siitä", ja nyt paras kommentti tosta leikkausta "mitä siitä se on sitten kerrasta poikki"... Ei ihmiset kellä ei itsellä ole kipuja koko ajan tai tiedä asiasta yhtään ymmärrä tilanne... Ja sen takia ei nyt kovinkaa paljon ole kellekkään mitään sanottavaa koska en jaksa kuunella myöskään noita turhanpäiväsiä mieltä pahottavia juttuja.. Mutta onneksi on myös kanssa ihmisiä, jotka ymmärtävät ja tietävät tasan tarkkaa miltä itsestä tuntuu... Kiitos siitä!

  • Kikkatak

   No joo, tuo ca125 minuakin pelottaa vaikka se gyne tosiaan sanoi, että se voi nousta monesta syystä eikä se ole paras mittari hedelmällisessä iässä oleville naisille..Ahdistavaa ois sekin jos se ois kovin koholla ja sitten vaan seurattas tilannetta, kun ainakaan ite en voi olla miettimättä ja murehtimatta näitä juttuja.

   Kendome, toi on toisaalta hyvä jos pystyt "sulkemaan" jutun mielestä ja elelemään ns. tavallisesti.
   Minulle se on tosi vaikeaa ja niinkun kirjotin, mun tulee märehdittyä tätä liikaa. Toisaalta siihen vaikuttaa paljon sekin, että jos koko koskee tai on tuota kipuilua niin ei sitä oikeen voi unohtaakaan. Musta tuntuukin välillä että puhun tästä koko ajan ja kaikille läheisille ja kaikki alkaa jo kyllästyä minuun, kun mulla ei ole enää muuta puhuttavaa.

   Meillä ei ole ehkäisyä, keskeytetyillä mennään siis (yhdynnöillä). Mulle ei kertakaikkiaan sopinnu mitkään pillerit. Mietinkin että jos nyt hoidoksi jostain syystä tulis jotkut pillerit, niin mitähän sit?! etenkin kun luin Apuvan kokemuksia :(.

   • Kendome

    Ei ne mulle ainakaan alustavasti meinannut edes tyrkyttää kun tosiaan ei oo ikinä mikään sopinut.. Ja Kikkatakille vinkkinä: koita evraa, mulle se sopii vaikka mitkään pillerit ei sovi, rengas ei sovi.

    Sain aika vahvan kipulääkityksen viime kerralla mikä vie sen pahimman terän kivuista pois, se jatkuva jomotus taas on vaivannu jo vuosia ettei sitä enää noteeraa. Kipuun turtuu osittain, vaikkei sekään kai kauheen tervettä ole. Nyt tosin on menossa vaihe ettei edes kauppareissua pysty tekee ilman et kovat kivut alkaa.

    Jopa oma mies ärsyttää kun aina kun oon kaksinkerroin kivusta on raijaamassa sairaalaan. Hyvää se tarkottaa mut kyllä mä sit sanon jos tilanne niin paha et pitäs lähtee.

    Mua pelottaa enemmin se et ne lätkäsee sen jonkun puolenvuoden hormoni kuurin millä aiheutetaan keinotekoiset vaihdevuodet sen puolen vuoden ajaksi. Ei oikein kuullosta hyvälle keinolle kun reagoin niin vahvasti kaikkiin hormonaalisiin muutoksiin eikä kai vaihdevuodet muutenkaan ole hauskinta aikaa.

    Toisaalta mikään hoitokeino ei kuullosta kauhean kivalta...


  • Kikkatak

   Kendome, kiitos vinkistä :) .. kunhan tätä revohkaa saadaan selvitettyä (ja toivon mukaan hoidettua) niin otan asian esille naistenlääkärillä.

   Mulla oli raskaus aivan kamala, tuli kaikki mahdollinen pahoinvoinnista turvotuksiin ymym. ja koskapa mulle myös ei käy nuo pillerit niin olen vetänyt johtopäätöksen, että syystä tai toisesta mulle ei sovi hormoonit?!

   Noista kivuista sen verran, että voitteko kuvitella ettei mulle ole eka päivystyksessä käynnin jälkeen (helmikuun puoli väli) kukaan viidestä lääkäristä kysynyt tarttenko kipulääkettä/pärjäänkö kivun kanssa?! kaipa se olisi toki itekin pitänyt ottaa esille, mutta jotenkin se on vaan siinä lyhyessä vastaanottoajassa unohtunut..ja aluksi ajattelin että se johtuu siitä, kun tutkittiin nimenomaan mahaa (ei niinkään gyneä) niin eivät mahavaivoihin oikein osaa määrätä särkylääkkeitä mutta eipä tuota ole määrätty/ohjeistettu senkään jälkeen.

   Musta tuntuu että kun kävin reilu viikko sitten siinä gynellä ultrassa, niin sen jälkeen on koskenut enemmän tuonne alamahaan, nivusiin ja alaselkään. Oisko jokin? voinu sitten ärtyä tutkimuksesta? Oon yrittänyt mennä mahdollisimman vähillä särkylääkkeillä mutta välillä ottanut burana panadol cocktailia joka vie terävimmän kivun muttei suinkaan koko kipua tai pahoinvointia.

   Kenodme, kirjottelit että nukut tyyny mahaa vasten..mullahan on se (josta taisin jo kirjottaa) etten pysty olemaan pitkään mahallaan kun alkaa poltella. Mitä sulla tuo mahallaan olo tekee? Mites Apuva, onko sulla ongelmaa olla mahallaan?
   Lisäks mulla on se, ettei pysty pitämään mitään puristavaa vyötärön kohdalla, jopa ohuet sukkahousut puristaa ja tekee kipua :(.
   Oliko sulla Kendome milloin se gyneaika? Mulla 2.5.seuraavan kerran ja sitten varmaan varaillaan sitä tähystystä ellei nyt jotain uutta ilmene.

   • Kendome

    En oo nukkunu aikoihin kokonaan mahallaan. Silleen pystyn nukkuu et on se mun iso pötkylätyyny (pituus reilu metri ja halkasia n 30 cm) on haliotteessa toisen kyljen alla. Kyljellään nukkuessa se on jalkojen välistä haliotteella ja selällään nukkuessa on toinen jalka sen päällä. Eli melkosta showta mun nukkuminen. Vaatteitten kanssa en oo oikeen ongelmaa huomannut, mut jos aamulla jo kovat kivut niin ei tuu mieleenkään änkee päälle mitään tiukkaa.

    Mulla on panacodia, litalgenia, clotamia, vahvaa buranaa ja jotai 1000mg paramaxia tjms. Clotam ei mulle sopinut mutta noi muut on ok. En kanssa ota niitä lääkkeitä kun pahimpaan hätään ja joskus ennakoiden kun tietää että tekee jotain mikä aiheuttaa tuskan.

    Mulla ärty siitä viime tutkimuksesta paikat sillälailla että neljä ekaa päivää makasin kippurassa, selkä suorana en voinut kävellä yhtään. Kivut oli ihan uskomattomat.

    Aluksi piti olla kanssa 2.5 mun aika mutta ollaan reissussa niin sain sitte ajan 7pv.


  • Kikkatak

   Ok, onko kukaan ottanut kantaa että miks mahallaan nukkuminen ei onnistu??
   Mä olen yrittänyt alusta asti selittää sitä kaikille lääkäreille ja ne vaan kohottelee kulmiaan, mutta jotain outoahan siinä on, etenkin kun muuten olen mahallaan nukkuja ja nyt just tollanen kylkiasento vaan onnistuu! selällään nukkuminen onnistuu kyllä. Voi harmi, jos sulla senkin kanssa hankaluutta - tosi inhottava juttu.

   Mulle annettiin sillä eka päivystyskäynnillä (sillon kun nää mahanpoltot alkoi) litalginia ja panadolia, mutta toi litalgin ei taas oikeen auttanut ja siitä tuli mulle päänsärkyä. se voi kuulemma alentaa verenpainetta, joten luulen että oli sit sitä.

   Mulla toi 2.5. on ison sairaalan varsinainen eka käynti (edellinen yksityisellä puolella) ja sinne vien sit sen yksit. lausunnon/ultrakuvat ja sit kai katotaan se tähystysaika/tilanne, pelottaa. Sen jälkeen meilläkin ois reissu ja mua pelottaa ihan hirveesti lähtä, kun se yksit.gyne sanoi, kun kysyin matkasta että kannattaako lähteä jos maha kipeä! Olin sit ihan ihmeissäni..sanoin sille että välillä koskee,välillä ei mutta onhan tää jo koskenut helmikuulta alkaen, että onko sen gynen ultran/diagnoosin perusteella syytä etten vois lähtä, niin se sanoi että ei ole?! Jäi vaan sitten helvetin epävarma olo,että mitä se sillä tarkotti..ja taisin vielä toisenkin kerran kysäsät että voinko mä nyt lähtä sinne reissuun, niin sanoi että voit, kattoo sen tähystys ajan sitten sen jälkeen - että tällästä.

   • Kendome

    Mä tilasin varmuudeksi sen eurooppalaisen sairaanhoitokortin kelalta jos helpottais sit hoitoon pääsyä reissussa vaikkei nyt naapurimaata kauempana ollakkaan. Ei mulle ainakaan sanonu etten voisi lähteä, toki reissu menee melko pilalle jos vaan kivuissa makaan. Mut onhan täs jo vuosia menty tällalailla niin tuskin se sen kummempaa on nyt, ellei ny tietty verta lisää ala vuotaan onteloon.

    Mun käskettiin syödä sitä litalginii panacodin kanssa yhessä, et tehoo paremmin. Sama on niis vahvois buranis ja 1000mg:s että yhtä aikaa pitäs ottaa koviin kipuihi.


   • Kikkatak
    Kendome kirjoitti:

    Mä tilasin varmuudeksi sen eurooppalaisen sairaanhoitokortin kelalta jos helpottais sit hoitoon pääsyä reissussa vaikkei nyt naapurimaata kauempana ollakkaan. Ei mulle ainakaan sanonu etten voisi lähteä, toki reissu menee melko pilalle jos vaan kivuissa makaan. Mut onhan täs jo vuosia menty tällalailla niin tuskin se sen kummempaa on nyt, ellei ny tietty verta lisää ala vuotaan onteloon.

    Mun käskettiin syödä sitä litalginii panacodin kanssa yhessä, et tehoo paremmin. Sama on niis vahvois buranis ja 1000mg:s että yhtä aikaa pitäs ottaa koviin kipuihi.

    No mikähän mua nyt vaivaa??! Menkat loppu 8 vrk sitten ja tänään alkoi ihan kuin kuukautiskivut: koskee alamahaan, alaselkään ja mahassa olo kuin menkoissa. Ihan tälläistä ei oo koko aikana ollut! Paitsi sitä kipuilua sen gynen jälkeen muttei tässä määrin.
    Voisko ovulaatio olla jo nyt (kierto n26vrk) ja voisko se tehdä tällästä?


   • Kendome
    Kikkatak kirjoitti:

    No mikähän mua nyt vaivaa??! Menkat loppu 8 vrk sitten ja tänään alkoi ihan kuin kuukautiskivut: koskee alamahaan, alaselkään ja mahassa olo kuin menkoissa. Ihan tälläistä ei oo koko aikana ollut! Paitsi sitä kipuilua sen gynen jälkeen muttei tässä määrin.
    Voisko ovulaatio olla jo nyt (kierto n26vrk) ja voisko se tehdä tällästä?

    Mä vuodan pahimmillani 20pv/kk ja samassa kuussa voi olla paritkin kunnon "menkka"kivut kuussa ja yhdet ovulaatio kivut siihe päälle. Ja sitte tietty vuodot ilman kipujakin. Eli siis mulla tulee välivuodoistakin kivut. Tietty parempiakin kuukausia on :)

    Ja mulla ovulaatio tasan kaks vko kunnon menkkojen alusta (kierto 28pv). Eli siis ohan se mahollista että nyt jo on.


  • Kikkatak

   Apua, tuo 20pv/kk on jo paha, ohoh! Jotenkin en usko että ois jo ovulaatio, kun noin lyhyt aika menkoista (oon ajatellut ett se ois noin puolessa välissä kiertoo). Burana 400 ei juuri auttanut mutta kuuma suihku auttoi suihkun ajan, nyt taas jurmii :(. Voi hemmetti että alkaa hermo oikeasti mennä ja tää hiton huoli, joka tietty tulee kivun mukana.

  • Apuva...

   Voi hel*, kurkku ihan helkutin kipee en edes tietä toimiiko ääni. Nyt äkkiä jotai troppia tähän että pääsen sinne leikkaukseen 2. pvä. siellä kun ei saa olla yhtään kipeenä...

   En voi nukkua vas. kyljellä kun siellä tuntuu jotakin olevan ja heti tulee kamala pissahätä. Muutoin voin kyllä olla miten vain.

   Kamalaa että ihmisellä on kipuja eikä edes lääkäri selvitä onko tarvetta jollekkin lääkkeelle. Mielestäni kaikkien hoitojen ydin on kivuttomuus. Siis kun tietää mitä kivut voivat olla niin kivun leivitystä täytyisi päivystystilanteissa miettiä tarkkaan myös lääkärin.

   Henk. koht. en voi enää buranaa syödä kun siitä tulee ylämaha kipeäksi, viimeeksi kun sitä kuurina yritin syödä niin 3tabl. jälkeen olin somac tiputuksessa vaikka somacit olivat koko ajan rinnalla. Ei siis buranaa enää koskaan mun mahalle. Voltarenit mulla on Panacodin kanssa kipuihin tällä hetkellä. Voltareni yksin ei auta kyllä kovinpaan kipuu milläänlailla, sama kun karkkia söisi. Eikä Panacod itsekseen tee mitään, yhtäaikaa pitää ottaa jos apua haluaa.

   Mulla loppu eilen 2. luiska pillereitä ja viimoset 4pvä on tuntunu taas tuolla kyljessä outoa tunnetta ja kipua. Myös maha vähä kipuillut, ei ole kuitenkaan lääkettä tarvinnut ottaa niikuin joku sanoi kipuun turtuu. Mitä sitte jos koskee, koskee noin vähän vaan?

   Kyllä me vielä kivuttomaan elämään päästään. Toivotaan ainakin niin.

  • Kikkatak

   Apuva, pidän täällä peukkuja ja lähetän positiivista energiaa ettet tulis kipeeks. Ja jos nyt lenssu iskee, niin hyvin ehdit vielä parantuakin! Nyt vaan C-vitamiinia ja jos pystyt syömään niin raakaa valkosipulia :).

   Aika kovat lääkkeet sullakin, niinkun Kendomellakin. En tiedä johtuuko siitä ettei minulle ole juuri lääkkeitä tarjottu kun eivät vielä tiedä mistä kyse?! Mutta ei kai sen nyt luulis este kipulääkkeelle olevan ja näkihän gyne ultrassa sen mitä siellä on.
   Mahatutkimusten jälkeen oon nyt sit syönyt buranaa ja panadolia jotka välillä auttaa ja välillä ei.

   Viime yö menikin sit jälleen huonosti nukkuessa, koko ajan oli sellaset kovat menkkakivut(joita ei oo ollu vuosiin) ja sit pissitti jonkin verran...taivastelinkin sit tuohon jo eilen että mitä helvettiä tää nyt on? Onko siellä jotain leviämässä/pahenemassa, pelottaa ihan hirveesti. Jospa mulla on jotain muuta tuolla kun endo, kun eihän se gyne mitään varmaa osannu sanoa, vaan sen ettei näytä hänestä syövälle.

   Tsemppiä meille taas, kyllä mieltä vetää välillä aika rankasti maahan.

  • Apuva..

   Joopa just tulin kesken päivän töistä kotia, kun ei ääni kunnolla toimi ja puhelimessa pitäisi pystyä töissä puhumaan. Lämpöä ei aamulla ainakaa ollut, nyt vähän päätä särkee. Täälläkin tuli yö nukuttua huonosti mutta kylläkin kurkku kivun ja pyörivän avokin takia. Olen nyt ainakii 2pvä kotona tarvii toivoo että menis nopeesti ohi eikä tulisi mitään jälkitauteja tai pahempaa flunssaa mitä nyt on ollut täällä päin liikkeellä.

   Ei ole kyllä yhtään kivaa kun sulla noin kovasti kipuja Kikkatak, eikä edes kunnon lääkitystä annettu. Toisaalta ei mullakaan noi Panacodit kovin kauaa ole lääkelisalla olleet. Sen jälkeen vasta sain ne kun itkien soittelin ympäriinsä että mistä saan apua kipuun.

   Todella vaikea sanoa mistä noi sun kivut nyt johtuvat. Voihan se olla endoa joka nyt vain ärhäköitynyt jostakin, mene ja tiedä.. Toivottavasti nopeasti pääset jatkotutkimuksiin. Todella psyykkeen päälle käy tuollainen odottelu ja epätieto!! Voima halit täältä, olet ajatuksissani!

  • Kikkatak

   Kiitos :)! ja harmi toi sun flunssa, mutta ehtinee mennä ohi ennen tähystystä.

   Mulle soitettiin aamulla sairaalalta ja tarjottiin peruutusaikaa(kun pyysin että ilmoittavat jos tulee). Huomenna sitten uusi gynen aika ja eka aika julkisella puolella, lähete gynelle tuli siis sieltä tt-kuvan kautta.
   Pelottaa taas kerran, eniten se mitä sieltä löytyy.
   Meillä myös tulossa lomamatka 2 vko päästä kestoltaan vajaa 2 vkoa ja pelottaa sekin ettei siellä matkalla tuu mitään. Kysyn uudelleen huomenna lääkäriltä mielipidettä matkasta. Se yksityinen gynehän sanoi, että kannattaako kipeellä mahalla matkoille lähtä..ja se jäi sit minua vaivaamaan..vaikka kysyessäni uudestaan että onko mulla sit joku este diagnoosin suhteen, niin vastasi että ei ole.Huoh. Oikeesti ei ole kivaa.

   Se kai tässä myös on, ettei millekään asialle tuu vahvistusta ennen tähystystä ja sen tuloksia :(, joten koetetaan jaksaa ja tsempata toisiamme.

  • Kendome

   Tänään on taas jotenkin über v##utus päällä kaikesta..

   Tossa kaksinkerroin kippurassa maatessa hetki sitten tuli mieleen ajatus et mitä jos ne onkin väärässä endometrioosi epäilyn kanssa? Mitä jos tälle ei löydykään syytä? Mitä jos vaan oon loppuelämäni kivuissa. Vielä kuukaus sitten se olis ollu hyväksyttävä ajatus jollain tasolla, mutta kun nyt on elämänlaadun paraneminen ollut vaihtoehtona, ei tuska enää kelpaa.

   Ärsyttää mieskin. Innoissaan puuhailee liikuntaharrastuksensa parissa. Meikä kävelee kevyessä kumarassa taas tänään köpöttäen ku 95 vuotias ja salille oon tainnu päästä viimeeksi kolmisen viikkoa sitten. Sielläkin vaan valikoituja juttuja voi tehdä hyvinäkin päivinä.. Jos oisin toiveikkaalla päällä miettisin että ehkä pääsen hoitojen jälkeen juoksulenkille ekan kerran sitte.. ..no viimekerran.. En edes muista koska oisin viimeeksi oikeasti juossut. Mut tänään vaan vit##taa (ja oksettaa).

   Oompas positiivinen \o/

   • Kikkatak

    Tsemppiä ja voimahaleja sinne!

    Mulla sekalainen fiilis. Kävin siellä yliopist.sairaalan gynellä tänään. Jännitin ja pelkäsin taaaaas kerran hirveesti, koen sen jo noloksi.
    Mulle tuli sellanen olo, että se gyne ei kuunnellut minua ja kaikkia oireita, sillä oli vaan kiire tutkimaan.
    Lopputulos oli melkein sama kun vko sitten siellä yksityisellä gynellä eli kat so pitkään ja tarkkaan ultralla ja sanoi, että näyttäs että munatorvi on jotenkin munasarjan alla kiinnittyneenä tai että munatorvessa on jotain paksuuntumaa ja tulehduksen jälkitilaa, kiinikettä? Ja että munatorvessa vähän nestettä?ihan tarkkaan ei tämäkään osannut siis sanoa että mitä on.
    Ehdotti sitten aluksi, että seurailtaisko vaikka 2kk ja katottas sit ja otettas se Ca125 koe joku muu verikoe nyt..mutta lisäsi sitten sit että jos minä haluan, niin voi hän laittaa minut tähystysjonoonkin ja voidaan"napsasta" se jokin pois.tarkensi vielä että sillä ajatteli tähystystä, kun huomaa että asia minua stressaa ja oikeassa oli.

    Kysyin näyttääkö pahanlaatuselle, niin sanoi ettei hänestä näytä,mutta että aina täyden varmuuden saa vasta tähystyksessä, Huoh.
    Kysyin sitäkin että näyttääkö endolle, niin oli sitä mieltä että ei suoriltaan. Kerroin että olen kuullut endodiagnosoiduilta niiden oireista ja että mulla samanlaisia, mutta ei lämmennyt ajatukselle kun mulla ei kuulemma "perinteisiä" endo oireita?! Sekin ihmetytti että jos endoo ei edes yleensä nää ultrassa niin miten se voi noin sanoa kun monilta kai löydetty se just tähystmällä?

    Mulla oli su tosi kovat menkkakivut vuorokauden ajan, olisko ollu ovulaatio(taisin jo kirjottaa, en enää ees muista). Nyt useamman päivän, yli viikon pahoinvointia:(, ruoka menee mutta ällö olo.
    Mietin itekin että viimeset pari vuotta on olleet tosi ahdistavat ja vaivaset ja ahdistus vaan jatkuu, kun ei tiedä mikä vaivaa. Voi meitä. Ja pelolla oottelen taas sitä ca125 vastausta eli stressi jatkuu.


   • Kikkatak
    Kikkatak kirjoitti:

    Tsemppiä ja voimahaleja sinne!

    Mulla sekalainen fiilis. Kävin siellä yliopist.sairaalan gynellä tänään. Jännitin ja pelkäsin taaaaas kerran hirveesti, koen sen jo noloksi.
    Mulle tuli sellanen olo, että se gyne ei kuunnellut minua ja kaikkia oireita, sillä oli vaan kiire tutkimaan.
    Lopputulos oli melkein sama kun vko sitten siellä yksityisellä gynellä eli kat so pitkään ja tarkkaan ultralla ja sanoi, että näyttäs että munatorvi on jotenkin munasarjan alla kiinnittyneenä tai että munatorvessa on jotain paksuuntumaa ja tulehduksen jälkitilaa, kiinikettä? Ja että munatorvessa vähän nestettä?ihan tarkkaan ei tämäkään osannut siis sanoa että mitä on.
    Ehdotti sitten aluksi, että seurailtaisko vaikka 2kk ja katottas sit ja otettas se Ca125 koe joku muu verikoe nyt..mutta lisäsi sitten sit että jos minä haluan, niin voi hän laittaa minut tähystysjonoonkin ja voidaan"napsasta" se jokin pois.tarkensi vielä että sillä ajatteli tähystystä, kun huomaa että asia minua stressaa ja oikeassa oli.

    Kysyin näyttääkö pahanlaatuselle, niin sanoi ettei hänestä näytä,mutta että aina täyden varmuuden saa vasta tähystyksessä, Huoh.
    Kysyin sitäkin että näyttääkö endolle, niin oli sitä mieltä että ei suoriltaan. Kerroin että olen kuullut endodiagnosoiduilta niiden oireista ja että mulla samanlaisia, mutta ei lämmennyt ajatukselle kun mulla ei kuulemma "perinteisiä" endo oireita?! Sekin ihmetytti että jos endoo ei edes yleensä nää ultrassa niin miten se voi noin sanoa kun monilta kai löydetty se just tähystmällä?

    Mulla oli su tosi kovat menkkakivut vuorokauden ajan, olisko ollu ovulaatio(taisin jo kirjottaa, en enää ees muista). Nyt useamman päivän, yli viikon pahoinvointia:(, ruoka menee mutta ällö olo.
    Mietin itekin että viimeset pari vuotta on olleet tosi ahdistavat ja vaivaset ja ahdistus vaan jatkuu, kun ei tiedä mikä vaivaa. Voi meitä. Ja pelolla oottelen taas sitä ca125 vastausta eli stressi jatkuu.

    Ja tosta liikunnasta...arvaa vaan harmittaako, juokulenkit on todella jäänyt tekemättä ja kaikki hikiliikunta. Paino nousee ja olo senkun huononee.


   • Kendome
    Kikkatak kirjoitti:

    Ja tosta liikunnasta...arvaa vaan harmittaako, juokulenkit on todella jäänyt tekemättä ja kaikki hikiliikunta. Paino nousee ja olo senkun huononee.

    Oon huomannu että spinningiä pystyy hyvinä päivinä vetää ilman lisäkipuja, joten sitä mun liikunta lähiaikoina on pääasiassa ollut. Uiminen ois kans aika jees, mutta näillä vuodoilla ei paljoa uiskennella.

    Inhottavaa kun lääkäri tollanen "no jos sä haluut"-tyyppinen.. Saitko jotain mielipidettä matkasta? Tai kipuun jotain uutta?

    Sattuko sanoon millon ca125 tuloksen saa? En ole uskaltanut omia tuloksiani soittaa kun sanoi jo ennen ottamista että tahtoo kertoa jokatapauksessa tulokset kasvotusten.


  • Kikkatak

   Oon aiemmin liikkunut aktiivisesti(monenlaisia lajeja), tarpeen jo työni takia.nyt kaksi viime vuotta on mennyt näitten hemmetin vaivojen kanssa ja liikkuminen on ollut ihan liian vähäistä, eikä kipeenä edes pysty.

   Itekin ihmettelin sitä lääkärin asennetta, oliko se "käden ojennus" kun huomasi että oon huolissani vai hysteerikon rauhoittaminen vai mikä?
   Matkasta sanoi, että ei estettä lähteä ja hän ei nää mitään "riskiä" mitä vois tulla/ois tiedossa. Kipuun burana panadol, siinä ne huimat kivunlievittäjät!

   Verikokeen tuloksesta sano että jos niissä ei oo mitään, niin ei kuulu mitään...just, sellanen onkin oiva ratkasu tälläselle murehtijalle. Kysyin sit hoitajalta lähtiessäni vienosti, että voinko soittaa verikokeesta ettei se jää roikkumaan..saan soittaa ensi viikolla ja kysellä tuloksia.
   Onko sulla uusi gyneaika millon, siis missä kuulet tuloksen?

   • Kendome

    7pv on se joku kahen tunnin aika. Eiköhän siihen kahteen tuntiin mahu ne tulosten kertomisetkin.

    Mulle puhui lääkäri jotenkin niin erinlailla, otti silleen ohjat käteen kun itse istuin siinä ihmeissäni osaamatta sanoa oikein mitään. Ja tosiaan kipulääkkeistä kysyi heti kun näki kuin kipeä olen että otatko heti jotain ja ottaisitko reseptin myös. Ja plussaa oli että lääkäri on nainen, jotenkin tuntuu aina ilkeältä mennä alapääasioista juttelemaan sellaisen kanssa jolla omaa ei ole, ehkä outo suhtautuminen mutta itse pidän nais gynellä käynnistä.

    Tänään taas melko mielenkiintosia olotiloja. Kipuja, painetta ja huimausta. Pitäs varmaan rautatabut kaivaa ruokalistalle ennen ku lähtee taju :)


  • Kikkatak

   Ja jatkoa vielä..se toinen verikoe oli sellainen kuin he4, kuulemma uudehko syöpäverikoe hedelmällisessä iässä oleville naisille. Ei reagoi niin herkästi endoon ja muihin tulehduksiin kuin se ca125. Että taas pelottaa.

   • vielä jaksan kitua

    Älä pelkää. Hoidata endometrioosisi. Olen sairastanut sitä 20 vuotta ja se on levinnyt kaikkialle kehoon. Pesäkkeitä on jo keuhkoissa ja sydämessä asti. Elämäni on tämän taudin takia ollut helvettiä. Kaikki lääkehoitoyritykset ovat menneet pieleen, kaksi leikkausta on vähän tuonut helpotusta.


   • Apuva...

    Tuli taas kiukku kun luki tota sen tekstiä Kikkatak. Jos asia ei selviä lopullisesti kuitenkaan kun tähystyksessä ni mitä sitä enää epäröimään mitä tehään seuraavaksi. Joo venataa ja venataan, kyllä se siitä. Vaikka se olis joku kysta joka ei ole pahalaatuinen niin tietääkseni kuitenkaan se ei sinne kuulu ja on hyvä poistaa. Enkä siis nyt haluu pelotella sua vaa yritän jotekin ajatella asiaa sen gynen kannalta mutta en kyllä saa järkevää selitystä tähän asiaan. On se hyvä että pääset siihen tähystykseen niin saatpahan varmasti selvää mikä on vikana!!! ARGHHH!!! ottaa aivoon tommoset lääkärit, jotka ei voi suoraan sanoa mitään..... KIUKKU, MURINA, PURINA!!
    Olkoon se nyt avautuminen siitä.....


    Itellä täällä edelleen ääni poissa, pientä lämpöä.. Prkl jos en pääse siihen tähystykseen, onneks nyt vielä on reilu 1vk aikaa parantua. Ja nää seinät alkaa jo kaatua päälle. Ei voi edes puhua niin todella tylsää ja hiljasta...


  • Apuva...

   Liian heikot lihakset selässä vai endokipua nyt niin sikana, mene ja tiedä.. Ei vaan löydy mitään hyvää asentoa ja kuumekkin nousee taas.. Haluun pois täältä neljän seinän sisältä. Saan kohta viettää seuraavat 2vk sisällä ja oon nyt jo ihan täynnä tätä!!! Miks ei voi tää flunssa jo mennä ohi, pääsis sitten toivottavasti näistä muista vaivoistakin kohta eroon. Nyt tarvii mennä takasii sänkyy ja yrittää löytää joku asento missä pystyy olemaa tän selkä kivun kanssa! Kiitos moi!

  • Kikkatak

   Hyvä että sulla Kendome tollanen pitkä vast.ottoaika, että ehtii varmasti jutella/kysellä jne. ja saatpahan ne tuloksetkin sit tosiaan naamatusten. Toi sun lääkärin asennekin kuulosti huipulle, se on niin tuurillaan millanen lääkäri osuu kohdalle.
   Toivottavasti sulla jo parempi vointi, tsemppiä sinne.

   Apuva, voimia sullekin! Malta nyt levätä ja parannella, niin olet sit viikon pääsät kunnossa. Jos pystyt, tee jotain mielekästä siinä kotosalla..leffaa,kirjaa tms.?

   Jäin vieläkin miettii tota mun gynen asennetta. Yks kaveri sanoi,että hänestä se oli pikemminkin ok kun otti mun mielipiteen huomioon ja vaivautu kysymään eikä vaan sanonut että seurataan ja sit tehdään päätös. En mä tiedä, mutta kaipa sitä pitää yrittää ajatella että lopputulos on nyt ainakin hyvä. Hemmetisti jännitän ja pelkään niitä verikokeita. Miten sä Kendome pystyt odottelemaan ilman paniikkia, kun mulla itellä on hirvee stressi ja pelko niistä kokeista?
   Oliko teillä muutes kokemusta tuosta "uudesta" verikokeesta he4 ?
   Tsemppiä meille tytöt!

   • Kendome

    Veikkaan että siellä vastaanotolla istun tuppisuuna ihmettelemässä ja kaikki kysymykset katoo päästä, ja se lappu mihin ne kuitenkin kirjotan pysyy piilossa lompakossa :D. Eli vois olla vaikka viikon aika ja yhtä tyhjäpäisenä sieltä kotio lähtisin.

    En tiedä miksi en stressaa pahemmin tuloksiani, kai siksi etten niihin voi mitenkään vaikuttaa. Ne on mitä on ja se tieto etukäteen ehkä tekis enemmin hallaa kun hyötyä. Jos se arvo ois koholla niin varmaan mielikuvitus laukkais sinne munasarjasyöpää kohti tuhatta ja sataa, vaikka järjellä ajatellen se kohonnut arvokaan ei oikeastaan vielä mitään tarkoita. Joten ehkä kuuntelen mielummin lääkärin mielipiteenä ne ja samalla sitten varmaan tutkivat kaiken tarpeellisen siinä vaiheessa.

    Kai mua kuitenkin jollain tasolla kokoajan hermostuttaa, asia kuitenkin pulpahtelee mieleen hassuissakin tilanteissa (esim niinkin pinnallisessa ku uusien bikinien ostossa). Sinä päivänä kun on se seuraava aika tuun oleen kyllä aamun ihan romuna :).

    Ei kyllä multa otettu He4 arvoa, ellei se sitten laajassa verenkuvassa oo mukana (tuskin).


   • Kikkatak
    Kendome kirjoitti:

    Veikkaan että siellä vastaanotolla istun tuppisuuna ihmettelemässä ja kaikki kysymykset katoo päästä, ja se lappu mihin ne kuitenkin kirjotan pysyy piilossa lompakossa :D. Eli vois olla vaikka viikon aika ja yhtä tyhjäpäisenä sieltä kotio lähtisin.

    En tiedä miksi en stressaa pahemmin tuloksiani, kai siksi etten niihin voi mitenkään vaikuttaa. Ne on mitä on ja se tieto etukäteen ehkä tekis enemmin hallaa kun hyötyä. Jos se arvo ois koholla niin varmaan mielikuvitus laukkais sinne munasarjasyöpää kohti tuhatta ja sataa, vaikka järjellä ajatellen se kohonnut arvokaan ei oikeastaan vielä mitään tarkoita. Joten ehkä kuuntelen mielummin lääkärin mielipiteenä ne ja samalla sitten varmaan tutkivat kaiken tarpeellisen siinä vaiheessa.

    Kai mua kuitenkin jollain tasolla kokoajan hermostuttaa, asia kuitenkin pulpahtelee mieleen hassuissakin tilanteissa (esim niinkin pinnallisessa ku uusien bikinien ostossa). Sinä päivänä kun on se seuraava aika tuun oleen kyllä aamun ihan romuna :).

    Ei kyllä multa otettu He4 arvoa, ellei se sitten laajassa verenkuvassa oo mukana (tuskin).

    Mahtava asenne sulla! Voi kun pystysin itekin ajattelee noin ja pysymään rauhallisena mutta kun en..tai ainakin huonosti.
    Mulla menee noi lääkärissä käynnit hieman samalla tavalla, että huomaan lähtiessäni etten kaivanutkaan sitä lappua, unohdin kysyä juttuja ja en muista mitä lääkäri puhui.

    Minulla on ollut eilisillasta asti paska olo,koskenu päähän, niskaan,kaulalle, hartioihin ja jollain tapaa korviin.en oo mitannu lämpöä, mutta on lämpöily olo ja pään sisällä sellainen "tulehdsukipuolo" . Ihme homma kun mulla antibioottikuuri päällä doximycin :(. Hitto tätä vaivaisuutta.

    Eipä taida se he4 olla isossa verenkuvassa :), on kaiketi täsmä verikoe. Että mua pelottaa ne verikokeet ja v*****a nää iänikuiset vaivat,tana.


   • Apuva..
    Kikkatak kirjoitti:

    Mahtava asenne sulla! Voi kun pystysin itekin ajattelee noin ja pysymään rauhallisena mutta kun en..tai ainakin huonosti.
    Mulla menee noi lääkärissä käynnit hieman samalla tavalla, että huomaan lähtiessäni etten kaivanutkaan sitä lappua, unohdin kysyä juttuja ja en muista mitä lääkäri puhui.

    Minulla on ollut eilisillasta asti paska olo,koskenu päähän, niskaan,kaulalle, hartioihin ja jollain tapaa korviin.en oo mitannu lämpöä, mutta on lämpöily olo ja pään sisällä sellainen "tulehdsukipuolo" . Ihme homma kun mulla antibioottikuuri päällä doximycin :(. Hitto tätä vaivaisuutta.

    Eipä taida se he4 olla isossa verenkuvassa :), on kaiketi täsmä verikoe. Että mua pelottaa ne verikokeet ja v*****a nää iänikuiset vaivat,tana.

    Joo ihan sama fiilis täällä v***a nää iänikuiset vaivat. Taas tätä kirjotellessa koskaa tonne vas. kylkee. Tai osaa kuvata tilaa mikä siellä on. Ööhhh. Tunne jostain ylimääräste, puutumusta, ärsyttävää tunnetta!!! Välillä kipu sieltä säteilee alamahalle jolloin tulee viiltävä kipu...

    Edelleenkin tää flunssa vaivaa, eilen vasta illalla taas laski kuume eikä tänään ole ollut vielä lainkaan kuumetta. Nyt alko nenä jopa vuotaa kauan siihen menikin. Antibiotteja ei ole tullut koska virustautiahan tämä on 38 oli eilen tuo pika crp. Tippunu 10 edellisestä käynnistä.

    Ja IIK, enää viikko aikaa koitokseen, nyt jotai troppeja ja kaikkea että saan itseni leikkaus kuntoon. Eniten nyt ahdistaa tuo kohta "sairaala on savuton. Tarvittaessa saatte apua tupakoinnin lopettamiseen" Voi sitä hermojen kiristystä ja kiukun määrää siellä sitten...

    Mut joo kyllä tässä jo vissiin voiton puolella taudin kanssa ollaan.

    Voimia teille kokeiden vastauksen odotukselle. Mä ihmettelen kyllä ettei multa mitään tollaisia kokeita edes otettu ja kuinka eri tavavalla ihmisiä hoidetaan asian suhteen.


   • Kendome
    Apuva.. kirjoitti:

    Joo ihan sama fiilis täällä v***a nää iänikuiset vaivat. Taas tätä kirjotellessa koskaa tonne vas. kylkee. Tai osaa kuvata tilaa mikä siellä on. Ööhhh. Tunne jostain ylimääräste, puutumusta, ärsyttävää tunnetta!!! Välillä kipu sieltä säteilee alamahalle jolloin tulee viiltävä kipu...

    Edelleenkin tää flunssa vaivaa, eilen vasta illalla taas laski kuume eikä tänään ole ollut vielä lainkaan kuumetta. Nyt alko nenä jopa vuotaa kauan siihen menikin. Antibiotteja ei ole tullut koska virustautiahan tämä on 38 oli eilen tuo pika crp. Tippunu 10 edellisestä käynnistä.

    Ja IIK, enää viikko aikaa koitokseen, nyt jotai troppeja ja kaikkea että saan itseni leikkaus kuntoon. Eniten nyt ahdistaa tuo kohta "sairaala on savuton. Tarvittaessa saatte apua tupakoinnin lopettamiseen" Voi sitä hermojen kiristystä ja kiukun määrää siellä sitten...

    Mut joo kyllä tässä jo vissiin voiton puolella taudin kanssa ollaan.

    Voimia teille kokeiden vastauksen odotukselle. Mä ihmettelen kyllä ettei multa mitään tollaisia kokeita edes otettu ja kuinka eri tavavalla ihmisiä hoidetaan asian suhteen.

    Nuuskaa purkillinen mukaan vaan..;)

    Mulla tänään kanssa taas ihme kipua, semmonen banaanin mallinen alue särkee tosta munasarjasta kylkeen. Aamulla pisti muutaman kerran niin että jalat meinas tippua alta. Nyt vaan jomottelee.

    Miten sulla on virustauti jos CRP 38? Mulla oli toi samanen 38 Pikatestissä viimeeks kun oli tuskanen angiina, mihin iskettiin heti antibiootit.


   • Apuva..
    Kendome kirjoitti:

    Nuuskaa purkillinen mukaan vaan..;)

    Mulla tänään kanssa taas ihme kipua, semmonen banaanin mallinen alue särkee tosta munasarjasta kylkeen. Aamulla pisti muutaman kerran niin että jalat meinas tippua alta. Nyt vaan jomottelee.

    Miten sulla on virustauti jos CRP 38? Mulla oli toi samanen 38 Pikatestissä viimeeks kun oli tuskanen angiina, mihin iskettiin heti antibiootit.

    Mulla oli tiistaina pikakokeella crp 48 ja eilen tosiaan 38. Eikä oo angiinaan viittaavaa, keuhkot ei röhise jne.. virusperäistä flunssaa kun ei missään varsanaista tulehdusta ole havaittavissa. Tänään kyllä tämä yskä ollut vähän sen suuntaista että varmaan keuhkoputkeen menossa ainakin ja tarve varmaankin antibioteille on kuitenkin. Tarvii kattoo että mihin tää tästä menee, toivottavasti nyt maanantaihin asti pystyn odottaa ettei tarvii mihinkää päivystykseen mennä. Lähinnä nyt kurkussa kutinaa jonka takia yskittää ja limaa nousee. Nenä myös tukkoinen, mutta lähinnä vesinuhaa. Kuumetta ei vieläkää onneksi ole tänään enää ollut! (eikä toivottavasti tulekkaan!)

    Täytyy nyt toivoa että saan tän selätettyä ennen kun on ens viikon perjantai haluun sinne leikkaukseen päästä nyt koska aikakin jo sinne on! Ja sitä paitsi rupee riittää nää kivut, toi kylki ei oo nyt taas hetkeäkään rauhallinen koko ajan on se sama tunne ja kipu siinä, täytyy toivoa ettei nyt ainakaan viikon sisällä meni niin pahaksi että joudun kovien kipujen takia hoitoon. Yritän kestää kuin nainen, eiku mites se nyt menikään!


  • Kikkatak

   Ota c-vitamiinia reilusti ja d-vit. vaikka se 50, ei varmasti ole haittaakaan ja hyvin ehdit toipua.

   Jännä tosiaa ettei sulta ole otettu esim. sitä Ca25 koetta, kun mulle molemmat gynet siitä on sanoneet, että se otetaan lähestulkoon aina ja etenkin jos ollaan sairaalan erikoipolilla..mutta tosi on, että käytäntöjä on monia.

   Mulla juilii edelleen päätä,hartioita ja kaulaa/niskaa, ärsyttävää ja ahdistavaa kun koko ajan koskee johonkin.

   Tsemppiä ja hyvää viikonloppua.

  • Kikkatak

   Korjaus edelliseen että Ca125, jäi pois tuo ykkonen.

   tänään tuli postissa kirje, että minulla soittoaika lääkärille 4.5. säikähdin helvetisti kun jäi sellanen puhe, että ne ottaa yhteyttä jos tarvis..mutta ellei, niin ei kuulu mitään ja itse pyysin, että saanko soittaa vastauksista kuitenkin varmuuden vuoksi koska muutoin jään miettimään että onko kaikki ok jne.
   No muutaman puhelun jälkeen selvisi että asia koskee ihan muuta juttua ja hoitaja kertoi että Ca125 on normaali. Nyt sitten pelolla odotan sitä he4 joka tulee ensi viikolla.

   Kendome, kylläpä kuulosti tutulle tuo kipu banaanin mallisesti munasarjasta kylkeen, mulla oikealla ihan samaa. Lisäksi edelleen paska olo niskä/pää/hartiat akselilla ja koskee selkään oikealle :(

  • eräs endotar

   Apuva, kannattaa kokeilla myös juoda kuumaa vettä johon sekotat hunajaa ja liottelet siinä myös inkivääri-palaa. Itellä sain sillä flunssan selätettyä heti alkuunsa parin päivän aikana (join pari kertaa päivässä), eikä tarvinnu perua laparoskopiaa... itellä siinä todettiin just endo 2kk sitten.

   Tuli koko teidän ketju luettua :) jaksamisia teille kaikille! :)

  • Apuva..

   Eräs endotar, sulla on sitten tuoreessa muistissa tuo leikkausen jälkeinen elämä. Vaikka se onkin aina yksilöllistä siis toipuminen jne niin olisi kiva kuulla kokemuksesi siitä? Pelkään niin h*******i sitä jälkeistä olo tilaa ettei mitään järkeä. Just tässä totesin avokille, nyt tarvii varmaan alkaa siivoomaan koska päiväthän loppuu kesken.

   Huomenna menen kuuntelemaan mitä leikkaava lääkäri on asiasta mieltä ja täytyykö tehdä suoliston tyhjennys. Toivottavasti ei tarvitsisi koska se on todella kamalaa touhua. Kerran olen elämäni aikana sen jo tehnyt ja sen jälkeen totesin ettei ikinä enää, mutta eihän koskaan saisi sanoa ei ikinä.

   Kova yskä tässä on edelleen ja nenä valuu, niistämällä ei mitään ulos tule mutta yks kaks alkaa kaamee vesinuha. Yskän lääkettä (limaa irroittavaa), olen ottanut sekä vitamini tabletteja sekä omega-3 kapseleita. Parempi olisi lähteä pikku hiljaa litomaan tän taudin. Täytyy katsoa mitä huomenna sanovat, täytyisi kuitenkin käydä verikokeissa joissa on mm. pieni verenkuva jossa varmasti tauti vielä näkyy... Piti viime viikolla jo soittaa osastolle ja kysyä asiasta mutta en ikinä muistanut puh. ajalla sinne soitella. Huomenna sitten.

   Kirjoittelen taas huomenna mikä on jatko jos vain pysyn pystyssä, enkä ole putkassa, linnassa, vankeudessa lääkärin pahoinpitelystä. Edellisen kerran kipu oli niin kovaa että meinas tohtori saada jalasta naamaan. Kai se siitä...

   Palaamiseen ja voimia!

   • Kikkatak

    Apuva, pidä meidät ajantasalla :) ..kas perästä tullaan.

    Kysy lääkäriltä noista oleva kapseleista, muistelen ettei niitä saa syödä hetkeen ennen leikkaustoimenpiteitä, voi olla toki että muistan väärin.

    Mulla sekalainen kipuilu jatkuu ja pelkään niitä ens vkon verikoetuloksia hirveesti. Takaraivossa jyllää kesäkuun tähystysleikkauskin mutta eka nuo verikokeet ym.

    Tsemppiä!


   • Apuva..
    Kikkatak kirjoitti:

    Apuva, pidä meidät ajantasalla :) ..kas perästä tullaan.

    Kysy lääkäriltä noista oleva kapseleista, muistelen ettei niitä saa syödä hetkeen ennen leikkaustoimenpiteitä, voi olla toki että muistan väärin.

    Mulla sekalainen kipuilu jatkuu ja pelkään niitä ens vkon verikoetuloksia hirveesti. Takaraivossa jyllää kesäkuun tähystysleikkauskin mutta eka nuo verikokeet ym.

    Tsemppiä!

    Juurikin saavuin kotiin takasii. Kylki vähän vihottelee ja vatsalla tuntuu outoa tunnetta ei niinkään nyt kipua.

    Lääkäri oli todella mukava, kyseessä oli siis nyt leikkaava lääkäri, joka on eri kun ensimmäisellä tutkimus kerralla. Lääkäri kertoi että olen ensimmäinen leikattava ja mulle on varattu pidempi leikkaus aika mahdollisen suolistopuolen asioiden vuoksi. Kirurgi on valmiudessa myös tulee siis tarvittaessa paikalle. Tämän vuoksi siis suoliston tyhjennys alkaa torstaina puolilta päivin. Perjantaina klo 6:30 täytyy olla osastolla. Varsinaista leikkaus aikaa en vielä tiedä, mutta ekana kuitenkin. Lääkäri ei osannut arvioida leikkauksen jälkistä sairasloman pituutta lainkaan, ja sanoi itsekkin että taudissa on se huono puoli ettei koskaan voi tietää mitä vatsasta löytyy kun sinne mennään katsomaan. Pahimmassa tapauksessa tähystyksestä ei ole hyötyä vaan tarvitaan avoleikkaus johon varataan uusi aika. Tähystyksen pahin vaihtoehto on että suolta juodutaan poistamaan. Edelleenkään ei sisäultralla katsottuna näy mitään poikkeavaa ja edelleenkin vas. puolella on kipua koskettaessa. Munuaiset ovat ultralla siistit, ei poikkeavaa. Lisäksi leikkauksessa laitetaan hormonikierukka, joka on lääkärin mukaan paras hoito endoon.

    Mitähän sitten vielä.. Jäi kyllä hyvä mieli leikkauksesta ja odottavin mielin olen sinne menossa. V******a vaan toi tyhjennys.... se on aivan kamalaa, mutta kerran sitä kai vain eletään...


   • Kendome
    Apuva.. kirjoitti:

    Juurikin saavuin kotiin takasii. Kylki vähän vihottelee ja vatsalla tuntuu outoa tunnetta ei niinkään nyt kipua.

    Lääkäri oli todella mukava, kyseessä oli siis nyt leikkaava lääkäri, joka on eri kun ensimmäisellä tutkimus kerralla. Lääkäri kertoi että olen ensimmäinen leikattava ja mulle on varattu pidempi leikkaus aika mahdollisen suolistopuolen asioiden vuoksi. Kirurgi on valmiudessa myös tulee siis tarvittaessa paikalle. Tämän vuoksi siis suoliston tyhjennys alkaa torstaina puolilta päivin. Perjantaina klo 6:30 täytyy olla osastolla. Varsinaista leikkaus aikaa en vielä tiedä, mutta ekana kuitenkin. Lääkäri ei osannut arvioida leikkauksen jälkistä sairasloman pituutta lainkaan, ja sanoi itsekkin että taudissa on se huono puoli ettei koskaan voi tietää mitä vatsasta löytyy kun sinne mennään katsomaan. Pahimmassa tapauksessa tähystyksestä ei ole hyötyä vaan tarvitaan avoleikkaus johon varataan uusi aika. Tähystyksen pahin vaihtoehto on että suolta juodutaan poistamaan. Edelleenkään ei sisäultralla katsottuna näy mitään poikkeavaa ja edelleenkin vas. puolella on kipua koskettaessa. Munuaiset ovat ultralla siistit, ei poikkeavaa. Lisäksi leikkauksessa laitetaan hormonikierukka, joka on lääkärin mukaan paras hoito endoon.

    Mitähän sitten vielä.. Jäi kyllä hyvä mieli leikkauksesta ja odottavin mielin olen sinne menossa. V******a vaan toi tyhjennys.... se on aivan kamalaa, mutta kerran sitä kai vain eletään...

    Kerran kanssa suolentyhjennyksen läpikäynyt ja en voi myöskään sanoa että ikinä sitä uudelleen tahtoisin kokea....

    Alkaako vointi flunssan kannalta olemaan parempi..?

    Mulle kans sitä kierukkaa ehdotettiin mutta tuntuu hurjan vieraalta ajatukselta kun nyt vihdoin olen sen yhden ainoan hormonaalisen ehkäisyn löytänyt mikä mulle sopii. Lisäksi kammoan ajatusta jostain muovikököstä mun kohdussa. Mut tottakai kaikkea pitää harkita, edut voi kuitenkin olla paremmat kun haitat.

    Meikä lähtee tästä kipulääke arsenaalinsa kanssa kohti naapurimaata pikku vappulomalle. Saa nähä mitä siitäkin tulee :D


   • Apuva..
    Kendome kirjoitti:

    Kerran kanssa suolentyhjennyksen läpikäynyt ja en voi myöskään sanoa että ikinä sitä uudelleen tahtoisin kokea....

    Alkaako vointi flunssan kannalta olemaan parempi..?

    Mulle kans sitä kierukkaa ehdotettiin mutta tuntuu hurjan vieraalta ajatukselta kun nyt vihdoin olen sen yhden ainoan hormonaalisen ehkäisyn löytänyt mikä mulle sopii. Lisäksi kammoan ajatusta jostain muovikököstä mun kohdussa. Mut tottakai kaikkea pitää harkita, edut voi kuitenkin olla paremmat kun haitat.

    Meikä lähtee tästä kipulääke arsenaalinsa kanssa kohti naapurimaata pikku vappulomalle. Saa nähä mitä siitäkin tulee :D

    Oikein hyvää reissua! Kyllä alkaa tosiaan flunssa olla voiton puolella. Eilen vielä ikivihreää tänään jo vallan kirkasta eikä yskäkään enää niin kovin ole haitannut. Ajattelin itse kokeilla tota kierukkaa jos ei tulisi niin pahoja mielialan muutoksia kun nyt noista e-pillereistä tulee. Saahan sen sitten pois jos ei toimi tai tulee jotakin muuta.

    Mutta ei muuta kuin oikein hyvää vappua teille! Jännityksellä odotan perjantaita ja toiveikkain mielin mennään eteen päin päivä kerrallaan! :)


   • Kikkatak
    Apuva.. kirjoitti:

    Oikein hyvää reissua! Kyllä alkaa tosiaan flunssa olla voiton puolella. Eilen vielä ikivihreää tänään jo vallan kirkasta eikä yskäkään enää niin kovin ole haitannut. Ajattelin itse kokeilla tota kierukkaa jos ei tulisi niin pahoja mielialan muutoksia kun nyt noista e-pillereistä tulee. Saahan sen sitten pois jos ei toimi tai tulee jotakin muuta.

    Mutta ei muuta kuin oikein hyvää vappua teille! Jännityksellä odotan perjantaita ja toiveikkain mielin mennään eteen päin päivä kerrallaan! :)

    Hyvää vappua tytöt!

    Apuva, kuulostaa hyvälle tuo sun leikkaus (jos nyt leikkaus voi hyvälle kuulostaa)..kiva että kaikesta tehty noin hyvin selkoa.
    Mulla se tähystysleikkaus on enemmän gynepuolella, kun siinä tt-kuvassa ei näkynyt mitään muuta erityistä.

    Kysyitkö muutes lääkäriltä siitä omegasta?
    Tein itte vasta tuon tyhjennyksen kun jouduin niihin tähystyksiin. Apteekista suositeltiin uutta tyhjennysainetta jota ei tarttenu juoda kun litra illalla ja litra aamulla ja se maistu sitruunalle..kuulemma parempaa kuin se vanha litku jota juodaan 4 litraa.

    Hauskaa reissua Kendomelle ja palataan taas :).


   • vappuja
    Kikkatak kirjoitti:

    Hyvää vappua tytöt!

    Apuva, kuulostaa hyvälle tuo sun leikkaus (jos nyt leikkaus voi hyvälle kuulostaa)..kiva että kaikesta tehty noin hyvin selkoa.
    Mulla se tähystysleikkaus on enemmän gynepuolella, kun siinä tt-kuvassa ei näkynyt mitään muuta erityistä.

    Kysyitkö muutes lääkäriltä siitä omegasta?
    Tein itte vasta tuon tyhjennyksen kun jouduin niihin tähystyksiin. Apteekista suositeltiin uutta tyhjennysainetta jota ei tarttenu juoda kun litra illalla ja litra aamulla ja se maistu sitruunalle..kuulemma parempaa kuin se vanha litku jota juodaan 4 litraa.

    Hauskaa reissua Kendomelle ja palataan taas :).

    Nyt tulee ihan kullan arvoinen vinkki tuohon tyhjennykseen!

    Osta Phosphoral-tyhjennysaine apteekista. Vaikka se käsketään sekoittamaan veteen, niin sekoita se POMMACIIN! Ei oikeesti maistu miltään! Movipreppiä join ekalla tyhjennyskerralla ja oksensin jo siitä mausta ja nesteen määrästä.

    Tsemppiä leikkaukseen! Mä olin viikon sairaalassa, mutta mulla olikin kysta jo puhjennut ja leikkauksen jälkeen kuume nousi 40 asteeseen. Kolme viikkoa leikkauksesta olin jo lenkillä, vaikka varovasti. Ota ISOT housut mukaan. Mulle ei mahtunut edes kuminauhavyötäröiset tuulihousut.. Huuhtelunesteet ja hiilidioksidi turvotti niin pahasti ja normifarkut meni jalkaan reilun kuukauden päästä.


  • eräs endotar

   Aika hilkulle meni tää miun vastaaminen... :)

   Mulla siis oli tuo vatsaontelontähystys pikkusen yli 2kk sitten. Endoa oli jo useita vuosia epäilty, mutta ei kuitenkaan varmaks diagnosoitu. Aiemmin oireina oli lähinnä menkkojen aikaset hartiapistokset sekä kylki- ja mahakivut. Sekä wc-kivut. Välillä oli myös ummetusta ja välillä taas tuli kauhea kiire vessaan, kun hätä tuli ihan yhenäkin, tai sitten vain ilmeni pahoinvointina, jonka jälkeen taas tuli mahakouristelut ja sitten vasta oikea hädäntunne, jollonka oli todella kiire vessaan. Viime syksynä kivut sitten lisäänty huomattavasti. Koski ihan kuukauden ajasta riippumatta. Välillä vihlo, välillä jomotti, välillä oli kokoajan tasanen kipu jne... muutamaan kertaan kävin lääkärissä ja välillä ei tiedetty mistä on kyse ja söin turhaan yhen antibiootti-kuurinkin. Tuo kipukausi kesti jotain lähes 4kk, viimenen kk tosin oli jo aika helppo. Joulun aikoihin kivut sitten olikin jo helpottanu lähes kokonaan. Kunnes sitten tammikuun puolessa välin tuli älyttömät kivut. Jotka tuntu myös mm palleassa. Tuntu että ois parempi olla vaan liikkumatta ja hengittämättä. Ja kun ootin siinä lääkärille pääsyä terveyskeskuksen käytävällä, alko vesi jo tulla silmistä, kun niin koski... terveyskeskuslääkäri käski mennä sairaalalle, epäiltiin joko umpparia tai kystaa. Ultratessa löyty sitten munasarjasta jo puhjennu kysta. Joka oli kuulemma endon aiheuttama suklaakysta. Mutta 100% varmuutta ilmeisesti ei endosta vielä kuitenkaan ollu. Siitä sitten laitettiin leikkausjonoon 1. kiireellisyysluokassa. Ja 1.5kk päästä olikin jo leikattu...

   Leikkauksessa oli tarkotus alunperin tarkotus poistaa kaikki endo mitä siellä on ja mitä pystyy poistamaan. Mutta kuitenkin jättää munasarjat ja kohtu paikoilleen. Mutta seuraavana päivänä leikkauksesta kun sain kuulla, miten leikkaus meni, sieltä ei kuulemma poistettukaan yhtään mitään. Oli kuulemma niin paha tilanne, että ensin pitää rauhotella Zoladexilla, eli keinotekosilla vaihdevuosilla. Ja uus leikkaus joko sen hoidon jälkeen, tai sitten kun haluaa lapsia. Kohduntakaosaan oli liimautunu ohut- ja paksusuolta, sekä toinen munasarja on jossain siellä välissä. Sitä ei päästy näkemään. Eikä muutenkaan sinne kohdun taakse. Lisäks toisen munasarjan munatorvi on/oli turvonnu. En tiedä sitten mitä se meinaa... ja endo on kuulemma ollu jo vuosia ja lapsia kannattas koittaa saada alle 3-kymppisenä (oon vm -85), jos meinaa saada. Mutta voi olla että ei ainakaan luomuna onnistu... ehdoton raja ois kuulemma 35v...

   Mutta siis, nyt on menossa se Zoladex-kuuri, joka on hillinny nyt kipuja. Mutta huomaa kyllä, että millon sen vaikutus on hiipumassa... kolmas eli ehkä viimenen zoladex pistetään nyt tänään. Parin viikon päästä on sitten kontrolli ja katotaan että jatketaanko tuota hoitoa vielä... pelottaa, että mitä jos ei jatketa. Kun puolet kuusta menee kuitenkin nyt aika helposti, lähes kivuitta. Kyykkiminen, urkottaminen ja kumartelu aiheuttaa sillonkin kipua, mutta sitä pitää vaan koittaa välttää... ja painavien tavaroiden kantamista. Mutta eihän sitä kuuria voi loputtomastikkaan jatkaa.. vaan kolme kk enää max... ja kun viimeks kysyin zoladexin pistäjältä tuosta leikkaus-asiasta, että onko yleensä leikattu tään kuurin jälkeen, niin kuulemma on. Mutta miun papereissa kuitenkin luki, että leikattas ja siivoiltas mahaa vasta sitten kun lasten saaminen ois ajankohtasta :o eikä se nyt vielä muutamaan vuoteen ole... en tiedä sitten, miten sitä pärjää tään kuurin jälkeen... enkä tiedä sitten minkä verran pitää olla kipuja, että voisivat sitten leikkailla ja siivoilla ennen, kun lapsia koittaa saada....

   Mutta niin, siitä itse leikkauksesta :) kaikkea muuta tuli tässä pölistyä väsyneenä :D ite leikkaus meni hyvin. Hoitajat oli mukavia, sain tarpeeks särkylääkettä jne :) olihan se muutama päivä vähän heikompaa sen liikkumisen (mm. sängystä ja istumasta nousu) suhteen, vaikka mitään ei poistettukaan... ja kävelykin oli aluks aika kivuliasta... mutta aika nopeesti siitä toipu. Farkkuja tosin ei saanu ensinmäiseen kolmeen viikkoon oikein kunnolla jalkaan, kun paino ikävästi navan sisällä olevaa haavaa/jo kiinni olevaa haavaa.

   En tiedä vastasinko oikein kunnolla koko kysymykseen :D ei oikein tää keskittymiskyky oo parhaillaan näin väsyneenä :D mutta tsemppiä siihen leikkaukseen! Hyvin se menee! :)

   • eräs endotar

    Ai niin, se unohtu sanoo, että ilmeisesti endoa voi olla myös palleassa ja virtsarakossa, niistä kivuista päätellen. Mutta eivät niitä kattoneet... ja suolikin pitäs vielä sitten tähystää, ennen vatsaontelontähystystä. Millonka se nyt sitten mahtaa ollakkaan....


   • Apuva..
    eräs endotar kirjoitti:

    Ai niin, se unohtu sanoo, että ilmeisesti endoa voi olla myös palleassa ja virtsarakossa, niistä kivuista päätellen. Mutta eivät niitä kattoneet... ja suolikin pitäs vielä sitten tähystää, ennen vatsaontelontähystystä. Millonka se nyt sitten mahtaa ollakkaan....

    Kiitos vastauksesta eräs endotar :) Mulle sano täällä naistentautien polin ylilääkäri että suoliston tähystykseen ei lähdetä koska siinä harvoin mitään poikkeavaa näkyy.

    Kikkatak, en ole nyt enää sitä omegaa ottanut, en muistanut kysyäkkään kyllä sitä.

    Moviprep on tuo tyhjennys lääke mitä sain ja tuntuu jo kamalalta koko ajatuskin siitä. Sain kyllä pahoinvointi lääkettä myös koska edellisen kerran tyhjensin itseäni molemmista päistä. Katsotaan mitä tuleman pitää. Puolen päivän aikaa tota tarvis alkaa juomaan.

    Huomenna se päivä sitten koittaa pääsen pois tästä tuskasta siis jännityksen tuskasta ja toivottavasti kyllä muistakin tuskista. Voi olla etten tänään enää kirjoittele myöhemmin, koska varmaankin on aika heikko olo tila tyhjennyksen myötä. Palataan asiaan siis kunhan pääsen sairaalasta kotiin.

    Kiitos ja kumarrus. Kuitti!


   • Kendome
    Apuva.. kirjoitti:

    Kiitos vastauksesta eräs endotar :) Mulle sano täällä naistentautien polin ylilääkäri että suoliston tähystykseen ei lähdetä koska siinä harvoin mitään poikkeavaa näkyy.

    Kikkatak, en ole nyt enää sitä omegaa ottanut, en muistanut kysyäkkään kyllä sitä.

    Moviprep on tuo tyhjennys lääke mitä sain ja tuntuu jo kamalalta koko ajatuskin siitä. Sain kyllä pahoinvointi lääkettä myös koska edellisen kerran tyhjensin itseäni molemmista päistä. Katsotaan mitä tuleman pitää. Puolen päivän aikaa tota tarvis alkaa juomaan.

    Huomenna se päivä sitten koittaa pääsen pois tästä tuskasta siis jännityksen tuskasta ja toivottavasti kyllä muistakin tuskista. Voi olla etten tänään enää kirjoittele myöhemmin, koska varmaankin on aika heikko olo tila tyhjennyksen myötä. Palataan asiaan siis kunhan pääsen sairaalasta kotiin.

    Kiitos ja kumarrus. Kuitti!

    Terve taas. Reissusta palattu ja meni ihan yllättävän hyvin. Omia matkatavaroita en pystynyt ite kantamaan kun alkoi maha heti sattua kovin ja muutenkin joutui aika himmaillen menemään. Pahimmat kivut taisivat tulla suoliston puolelta ja oikeasta munasarjasta. Mutta ei sentään kippurassa vaan joutunut huoneessa makaamaan :)

    Kotona odotti kirje sairaalasta. Yllättäen siellä oli mun kokeiden tulokset, ne mitkä piti saada kasvotusten. Ca125 oli normaali \o/. Verenkuvasta ei lukenut mitään. Kaikki rutiini sp taudit oli negatiiviset (oisin ollu melko yllättyny jos ei ois ollu).

    Samassa kirjeessä oli epikriisi mistä en ymmärtänyt oikestaan mitään. Esim mitä meinaa lauseet " Nystyröitä vasemmassa sakrossa" "Reilu ektopia". Tietääkö kukaan?

    Apuvalla on jännät paikat eessä!! Koita kestää! Ja mieti, pian on mahdollista että sun kivut joksikin aikaa historiaa!


  • Kikkatak

   Heippa taas
   ,

   Apuva, kuten Kendome sanoi, kohta sun kivut saattaa olla historiaa tai ainakin ylimääräinen jännitys ja stressi helpottaa. Tsemppiä leikkaukseen ja ilmoittele heti kun kykenet, miten meni.

   Kendome, JEE siitä verikokeesta \o/! Ja kiva että,sun reissu meni hyvin.

   Eräs endotar, kiitos sun tarinasta! Toivottavasti olo pysyy hyvänä ja sun ärhäkkä endo helpottaa.

   Mulle pitäs tulla tänään soitto niistä verikokeista, pelottaa ihan hirveesti. Jos puhelua ei ala kuulua, niin soittelen itte perään..on tuntunut niin pitkälle ja ahdistavalle
   tää odottelu eikä paljon matkajärjestelyjä ole tullut tehtyä vaikka ensi vkolla jo lähtö.

  • Kikkatak

   Sain tiedon verikokeista ja pelkäämäni koetulokset oli ihan normaalit :)! Ette usko tät helpotuksen tunnetta. Nyt kai uskaltaa alkaa suunnitella matkaakin :).

   • Apuva...

    Onneva Kikkatak! Mä täällä just suoritan kamalinta tehtävää koko touhussa.. Soitin just osastolle ja varmistin että miten pitää olla syömättä ja juomanna niin yöllä 2 jälkeen en saa enää syödä/juoda mitään. Voi olla aamulla todella huono vointi, mutta onneksi on apu läheellä sitten.

    Kendome en kyllä osaa sanoa mitä noikin sitten tarkoittaa, ärsyttää kun eivät suomea ihmisille kirjoittaa tai edes kertoa! Toi ektopia on joku verestävä, lukeeko siinä vaan reilu ektopia vai esim. reilu ektopia kohtu? Mitä nyt tuolta googlettamalla asiasta löysin. Sakrosta ei kyllä ole mitään tietoa...

    Nyt tarvii taas mennä lepäämään jotta jaksaa vielä juosta wc:ssä.... Olisipa jo ilta että pääsin nukkumaan ei jaksais enää yhtään...


   • vappuja
    Apuva... kirjoitti:

    Onneva Kikkatak! Mä täällä just suoritan kamalinta tehtävää koko touhussa.. Soitin just osastolle ja varmistin että miten pitää olla syömättä ja juomanna niin yöllä 2 jälkeen en saa enää syödä/juoda mitään. Voi olla aamulla todella huono vointi, mutta onneksi on apu läheellä sitten.

    Kendome en kyllä osaa sanoa mitä noikin sitten tarkoittaa, ärsyttää kun eivät suomea ihmisille kirjoittaa tai edes kertoa! Toi ektopia on joku verestävä, lukeeko siinä vaan reilu ektopia vai esim. reilu ektopia kohtu? Mitä nyt tuolta googlettamalla asiasta löysin. Sakrosta ei kyllä ole mitään tietoa...

    Nyt tarvii taas mennä lepäämään jotta jaksaa vielä juosta wc:ssä.... Olisipa jo ilta että pääsin nukkumaan ei jaksais enää yhtään...

    Käy ensi kerralla (toivottavasti sellaista ei tule!) hakemassa se phosphoral-tyhjennysaine apteekista. Maksoi muistaakseni alle 20 e ja sitä juodaan vaan ja ainoastaan se yksi lasillinen. Toki nestettä sitten muutenkin, mutta sen saa sitten itse valita. :)

    Movipreppiä yrittivät mullekin tyrkyttää, mutta en pysty sellaista enää toista kertaa juomaan ja makukin on ihan kamala.


   • Kendome
    Apuva... kirjoitti:

    Onneva Kikkatak! Mä täällä just suoritan kamalinta tehtävää koko touhussa.. Soitin just osastolle ja varmistin että miten pitää olla syömättä ja juomanna niin yöllä 2 jälkeen en saa enää syödä/juoda mitään. Voi olla aamulla todella huono vointi, mutta onneksi on apu läheellä sitten.

    Kendome en kyllä osaa sanoa mitä noikin sitten tarkoittaa, ärsyttää kun eivät suomea ihmisille kirjoittaa tai edes kertoa! Toi ektopia on joku verestävä, lukeeko siinä vaan reilu ektopia vai esim. reilu ektopia kohtu? Mitä nyt tuolta googlettamalla asiasta löysin. Sakrosta ei kyllä ole mitään tietoa...

    Nyt tarvii taas mennä lepäämään jotta jaksaa vielä juosta wc:ssä.... Olisipa jo ilta että pääsin nukkumaan ei jaksais enää yhtään...

    Onnea Kikkatakille hyvistä uutisista!

    Ihan oli erillinen lause se "reilu ektopia", selailin nettiä (terveyskirjastoa) ja ilmeisesti se tarkoittaa virhesijaintia (elimen tai kudoksen). Mahtoikohan tarkoittaa että sitä kohdun limakalvoa näkyisi jossain väärässä paikkaa. Eikö endossa siitä kyse ollut. En ainakaan keksi muuta mikä mulla väärässä paikassa olisi :D

    Noh ens viikolla varmaan joku asia on mullekkin sitte selvä, ehkä.

    Jostain muuten luin et jos aamulla on tähystykseen mennessä huono olo ne voi antaa ravintoliuosta suoneen.


  • eräs endotar

   Kiitos tsempeistä ja kiittelyistä :D ja onnea Kikkatakille ja Kendomelle niistä hyvistä tuloksista! :)

   Ja tsemppiä vielä Apuva siihen leikkaukseen :) vaikka et ehkä enää käykkään lukemassa...

   Ite jään oottelemaan, että mitäs siellä kontrollissa sitten vajaan parin viikon päästä kerrotaan ja suunnitellaan... Zoladexin pistäjä oli vähän sitä mieltä tänään, että tuo Zoladex ei sitten ilmeisesti ihan paras hoito mulle oo, kun ei kerran tarpeeks kipuihin auta... Visannesta mainitsi jotain ja siitä että jos sittenkin kattoo sitä leikkaus asiaa, jo ennen lastensaannin yritystä. Mutta sen näkee sitten, että mitä se lääkäri sanoo ja päättää...

  • Apuva..

   Oikeestaan ei oo ees kovin huono olo nyt vaikka lähes kaikki on tullu ulos mitä on sisään laittanu... voi olla aamulla toinen ääni kellossa kun ei saa yö 2 jälkeen syödä eikä juoda mitään... Toivottavasti tosiaan saan siellä jotakin nestettä heti suoneen! Kiitos teille kannustuksesta jne. Nyt rupee valmistautuu sänkyy ja koitokseen hyvät yö unet on myös tärkeetä sen operaation kannalta sano hoitaja maanantaina. Musta tuntuu että pahin on nyt ohi tai ainakii heti aamulla... Palataan asiaan kunhan pääsen kotiin! Halit ja voimat!

  • Apuva..

   Hei ystäväni!

   Tulin just kotiin sairaalasta. Hvyin on mennyt. Siinä kai tärkeimmät. Teksti on sekavaa koska olen vielä aika pöllyssä anteeksi jo valmiiksi siitä ja miljoonista kirjotus virheistä, yrittäkää ymmärtää.

   Alotan siis aivan alusta asti!

   Menin sairaalaan taksilla kela kyydillä 6:30 piti olla osastolla. Avokki oli mukanani siellä, mutta joutui lähes heti lähtemään koska kyseisessä huoneessani muita potilaita oli nukkumassa. Menin huoneeseen hoitajan kanssa, sain sairaala vaatteet: avopaidan ja reisiin ylettyvät tukisukat. Laitoin vaatteet päälle ja kävin nukkumaan vielä. Leikkaus aika oli 8:55. Joskus klo 7.00 jälkeen kirurgi tuli haastattelemaan ja kyselemään asioita. Kertoi että mahdollisesti leikkauksessa otataan n. 10-15cm suolta pois ja tehdään uusi liitos/sauma, jonka vuoksi sairaalassa olo aika on 4-5 pvä. Kirurgi teki myös pienen tutkimuksen eli kokeili peräaukon suuta jne. Kirurgin lähdettyä nukahdin uudelleen. Vähän yli 8.00 hoitaja toi esilääkkeen Diapamin, jonka jälkeen nukahdin. Vähän vaille 9 hoitaja herätti ja sanoi että nyt lähdetään. Hoitaja vie minut sängyn kanssa leikkuriin, muistan matkalla sanoneeni "älä jätä mua tähän kun en löydä täältä pois" sairaala on siis täysin vieras paikka mulle. Leikkurissa siirryin potilasvuoteesta leikkaus vuoteelle itsenäisesti. Hoitajatkin nauro mulle "hyvin on esilääke vaikuttanut kun noin naurattaa". Viimesin muisti kuva on että hoitajia pyöri ympäriinsä ja anestesia lääkäri sano nyt laitan nukahtamis lääkkeen, nukahdat kohta. Heräsin heräämössä, eka tunne oli "koskee" ja kakka hätä. Sain alusastian, ilman tulosta. Kauheen kylmä oli. Lämpö peitteen alla olin mutta silti oli kylmä. Pääsin osastolle takasii.

   Nukuin koko iltapäivän välillä heräsin ja taas nukuin. Katetrin olivat laittaneet leikkauksen yhteydessä, joten ei ollut huolta..

   Leikkauksesta löytyi vas. sakrosta pieni endometrioosipesäke joka poltettii pois. Eli siis lievä endometrioosi oli. Hoitoja nyt toi Mirena kierukka, joka toivottavasti auttaa.

   Palaan asiaan kunhan olen vähän aikaa levännyt. nyt ei jaksa kirjottaa/istua pidempään.....

   Mahassa kaksi reikää, vas. kyljessä pieni 1 ompele. ja navan alla 3 ommelta. Onneksi ovat itsestään sulavia. Navan haava on kipeä ja vatsalihaksia ei voi käyttää lainkaan. Vuotia on jonkin verran ollut alapäästä. Eilen navan haava oli vuotanut todella paljon, mutta onneksi hiekkapussi tyrehdytti vuodon. Kontrollia ei polilla/osastolla ole. 1v välein oman lääkärin gyne tarkastus tehtävä kierukan vuoksi.

   Kiitos hei! :)

   • Kendome

    Tervetuloa takaisin Apuva!

    Jos nyt oikein ymmärrän niin ei ihan mahdottoman kamala kokemus kuitenkaan ollut. Toivottavasti kierukka ja poistettu pesäke nyt poistaa sun vaivat edes joksikin aikaa. Onneksi se leikkaus nyt sulta kuitenkin ohi,

    Tiijätkö mikä se sakro on mistä se pesäke poltettiin? Kun mulla siitä mainittiin kanssa enkä tiedä mikä se on. Tosin maanantaina sekin varmaan selviää.

    Yritä toipua ja levätä :)


  • Kikkatak

   Tervetuloa täältäkin Apuvalle ja kiva kuulla ettei operaatiosta jäänyt traumoja.
   Nyt sitten lepoa ja oleilua rauhakseen :).
   Pidä meidät ajantasalla voinnistasi.

   Mulla alkais pakkaushommat tosissaan, huomenna lähtö. Jännittää kovasti että kaikki menis vaivojen kanssa ok (ja tietty muutenkin) kun ollaan kuitenkin toisela mantereella.
   Tuntuu että nyt taas just ennen reissua on jos jonkunlaista kipua siellä täällä, siis muitakin kun näitä mahavaivoja..huoh, mutta pitää yrittää joten psyykata ittensä niin ettei nyt ala kaikesta panikoida ja pilaa lomaa turhalla panikoinnilla.. :)

   • Apuva..

    Huomenta, päivää...

    Viime yö tuli nukuttua vähän liiankin hyvin omassa sängyssä, nyt on selkä kipeänä kun koko yön seljällään nukkunut. En siis tiedä onko maha vai selkä tänään kipeämpi. Jotenkin on epätodellinen olo ollut koko päivän. Aamulla tein ratkaisevan liikkeen ja menin ensimmäisenä tupakalle, poltin tupakan liian nopeasti ja sain ns. nikotiini myrkytyksen! Aivan kamalaa!!! Silmissä sumeni, tuska hiki ja pahoinvointi! Olin aivan varma että kuolen siihen paikkaan. Juurikin tossa mietin että mistä tämä epätodellinen olo johtuu ja mittasin kuumeen mulla on lämpöä 37.1. En tiedä onko tämä nyt vakavaa vai mitä mutta mutta. Kierukkakin aiheutti kovia supistuksia taas aamulla samaan aikaan myrkytyksen kanssa. Onneksi kuitenkin selvisin wc:stä omin avuin sohvalle takaisin nukkumaan. Nyt yritän selvitä tästä päivästä kunnialla. Jos kuume nousee tai olo huononee niin on kai soitettava osastolle että mitäs nyt tehdään....

    Hyvää reissua Kikkatak, täältä meidät taas löytää kun kotiudut. Pidän peukkuja että reissu onnistuu hyvin!


  • Kikkatak

   Kiitos Apuvalle. Toivottavasti olo kohentunut! Jos se lämpö nousee tai jatkuu, niin soita osastolle..turhaan tuota kipeänä pitää yhtään ylimääräistä.

   Laukut alkaa olla valmiina, vielä viimeset järkkäilyt ja sitten unille, jotta jaksaa vielä huomisen töissä!

  • Kendome

   Leikkaus kuun viimesenä, verta oli vatsassa yhä mutta vähemmin. Kiva kesä tulee mulle leikkausvaivasena ilmapallona \o/

  • Kikkatak

   Jahas, lähtö senkun lähestyy...nyt lasketaan jo tunteja.

   Ette usko että v****i, kun ehdinkin olla niin kovasti iloinen että verikokeet suht ok ja oireetkin helpottanu kovasti.
   No perjantaina alkoi menkat ja viikonloppu meni aika ok, nyt su iltana menkat loppu kun seinään?! ( tosin sama kävi viime menkoissa ja päivän tauon jälkeen taas jatku)mutta nyt viime yönä tuli 3 vkon tauon jälkeen hienonen vatsanpolte takas (kun nukahdin mahalleni) ja tän päivän sitten hyvin hienonen polte jatkunut.Jotenkin tuli ihan kauhea ahdistus, kun kuvittelin jo päässeeni tästä poltevaivasta ja sit tietty pelko,että nytkö se alkaa kun matkalle lähtö :(..eli paniikkia pukkaa..
   Että tällästä tänne.

   • Kendome

    Hyvää matkaa Kikkatak. Toivottavasti oireilu on nyt vaan jotain matkajännitys perästä ja helpottaa jahka pääsette perille!


  • Apuva..

   Kikkatak... Voi ei... pidän peukkuja et reissu menee hyvin jne.

   Kendome, kiva kuulla että pääset leikkauksee ja sitä myötä saat apua vaivoihin.

   Itellä tänään ollut parempi päivä haavojen kanssa, mutta kierukka vaivaa kovin. Päätä särkee, mahaa supistaa ja vuotoa on runsaasti. Soitin jo osastollekkin lämmön vuoksi. Mittasin tossa klo 20.00 aikaan 37.5. Hoitajan kommentti sieltä oli vain "ota kipulääkettä, jos kipuja tulee jatkuvana eivätkä lääkkeillä lopu niin mene päivystykseen. Jos kuume nousee korkealle heti päivystykseen ja muutoin jos tilanne vielä jatkuu huomenna omalle ta:lle lääkärin vo:lle tarkistukseen."

   Johtopäätös, ota lääkettä jottei kuumetta ole vaikka ei kipuja olisikaan. Kuume voi johtua A) kierukasta B) tulehduksesta C) stressistä. Haavat eivät ainakaan tulehtuneet ole päällisin puolin. Kohtutulehdusta jne ajattelin.

   Kierukan käyttöoppaassa lukee päänsärystä ja kivuista, mutta ei kuumeesta. Tietysti kai tuo hormooni voi sen aiheuttaa kun on uutta elimistössä. Oireet menevät oppaan mukaan ohi ensimmäisten käyttökuukausien aikana. Hmm.. kärsin siis pään särystä seuraavat kuukaudet? Ei kivaa lainkaan. Tietysti olen ollut sisätiloissakin torstaista lähtien täytyy huomenna yrittää vähän olla ulkona, jos se vaikka helpottaisi pää kipuun. Jos ei niin täytyy varmaan miettiä kuitenkin kierukkaa uudelleen....

   • Kendome

    Jotenkin pyörii päässä et mitä jos ne ei löydäkkään mitään, et mitä sitte. Oonko mä sitte tuomittu elää kipuineni loppuelämän. Sitten pelkään kanssa nukutusta ihan tautisesti. Viime kerran ku mut on nukutettu tuli kamala olo niinä muutamana sekuntina ennen nukahtamista ja valot vaan vilkku päässä. Paha olo ja ahdistus tuli pitkään samankaltaisista valoista kun se leikkurin valo..

    Taitaisin sun tapauksessa Apuva kipittää jokatapaukses tarkistuttaa itteni päivystykseen tai omalle lääkärille..

    Mulla kaikki hormonaalinen ehkäsy (paitsi toi evra) on aiheuttanu kamalat pääkivut jotka ei oo helpottanu ennen ku lopettaessa. Tosin mukana on tullut vaikka mitä muitakin oireita. Mun lääkärikin käsittääkseni hylkäs sen idean et kierukka ois mulle hyvä kun siitä ei enää mitään maininnut vaan sanoi että paras jatkaa evralla.


   • Apuva..
    Kendome kirjoitti:

    Jotenkin pyörii päässä et mitä jos ne ei löydäkkään mitään, et mitä sitte. Oonko mä sitte tuomittu elää kipuineni loppuelämän. Sitten pelkään kanssa nukutusta ihan tautisesti. Viime kerran ku mut on nukutettu tuli kamala olo niinä muutamana sekuntina ennen nukahtamista ja valot vaan vilkku päässä. Paha olo ja ahdistus tuli pitkään samankaltaisista valoista kun se leikkurin valo..

    Taitaisin sun tapauksessa Apuva kipittää jokatapaukses tarkistuttaa itteni päivystykseen tai omalle lääkärille..

    Mulla kaikki hormonaalinen ehkäsy (paitsi toi evra) on aiheuttanu kamalat pääkivut jotka ei oo helpottanu ennen ku lopettaessa. Tosin mukana on tullut vaikka mitä muitakin oireita. Mun lääkärikin käsittääkseni hylkäs sen idean et kierukka ois mulle hyvä kun siitä ei enää mitään maininnut vaan sanoi että paras jatkaa evralla.

    Kävin mittauttaa crp:n ta:lla, ei ole koholla.. katselen nyt sitten jos tää ei ala loppua niin meen sitten uudestaan. Vointi edelleen muutoin ok, mutta siis menkkakipuja ollut. Vuotoa jonkin verran myöskin. Kävin tänään jopa vähän pihallakin kävelemässä. Tiskaaminen tuotti vähän hankaluuksia kun ei vielä oikein voimat riitä pitkään paikallaan seisomiseen, mutta kyllä tuo vuori tuli selätettyä pienillä istuma tauoilla ja sen päällä 2h päiväunet. xD

    Tiedän kyllä Kendome tuon tunteen, itsellä oli sama fiilis. Mitä jos leikataan turhaan, ei mitää löydykkään, kuka sitten kivut hoitaa? Ja tiedän ettei tämäkään kovin paljon lohduta, mutta kyllä se siitä selviää! Ennen nukutusta mä sain niin hyvät esilääkkeet että naureskelin vain leikkurissa ollessa, ei jäänyt siis mitään traumoja siitä. Toivottavasti myös sinulle annetaan lääke jotta pystyt rauhoittumaan. Loppujen lopuksi kaikista pahinta koko touhussa oli suoliston tyhjennys, muutoin olin niin lääketokkurassa etten mistään mitään tajunnut. Kipuja ei tuntunut jne. Tietysti meinasin saada slaakin perjantaina kun nousin ekan kerran kävelemään ja tuntui että alapäästä tuli juuri niegaran putous (miten ikinä kirjoitetaankaan). Onneksi sekin vain kuului asiaan ja suojaukset olivat kunnossa sen vuoksi. Nyt lähinnä mulla enää toi kierukka noita kipuja aiheuttaa joten paranet kyllä hyvin nopeasti leikkauksen jälkeen eikä mene koko kesää toipuessa! :) Voimia ja positiivisia ajatuksia täältä! HALI :)


  • Kikkatak

   Heipat tytöt ja terveiset täältä maailmalta. Meillä kello nyt vähän yli aamu 7. Matka(pitkä sellainen) meni ihan ok ja menkat on just loppumaisillaan. Heräsin tuossa pari tuntia sitten kun mahaan koskee niinkuin menkoissa ja mahaa turvottaa. Vatsa ei ole toiminu oikeen kunnolla joten voihan se näinä ihmevatsakipujen aikana tulla siitäkin, mutta en tiedä. Mahaa ja alaselkää vaan koskee ja mahaa turvottaa.
   Eikös ainakin endossa noita kpuja tule just menkkojen aikaan tai jälkeen..yritän tässä nyt jollain itteeni lohduttaa ettei hirvee paniikki iskisi.
   Pitänee ottaa heti aamupalan jälkeen särkylääkettä jos se auttas.

   Pelottaa ja harmittaa ihan helvetisti, jos tämä loma menee nyt päin peetä tän mahan takia..etenkin kun tämä oli kotosalla jo suht ok kunnossa ainakin kipujen suhteen :(.

   • Apuva..

    Kikkatak: Voi että, toivottavasti helpottaa ja pystyt viettämään lomasi ilman kipuja tai ainakin pysyt toiminta kykyisenä. Mulla on täällä sormet ja varpaat ristissä sun puolesta. Voima rutistus ja hengessä ollaan mukana kuin peräpukamat xD Toivotaan parasta ettei kivut ylly niin etteivät lääkkeillä ainakin helpottuisi.

    Kyllä mulla ainakin kipuja oli juurikin eniten ennen menkkoja ja niiden jälkeen, nimenomaa vas. kyljessä jossa se pesäke sitten oli. Kovin pieni mutta juurikin sakrossa eli kohdun kiinnikekohdassa jonka vuoksi kipuja oli joka kohdun liikken yhteydessä.

    Nyt omasta voinnistani: Tänään olin kaverin kyydissä ajelemassa ja kaupassa. Sen jälkeen yritin käydä tekemään jopa ruokaa, mutta sitten tuli stoppi kunnon puolesta. Selkää särki niin että tuntui että taju lähtee. Oli siis pakko luovuttaa ja mennä maaten. N. 30min lepäilin ja lueskelin ja kun nousin ylös huimasi niin että meinasin kaatua. Mistähän tämäkin sitten johtui, kun en kuitenkaan vielä kovin ripeästi ylös makuu asennosta pääse. Onneksi huimaus ei kestänyt kun hetken. Tiputtelu, tiputtelu sitä tämä taitaa olla seuraavat kuukaudet. Tiputtelu on edelleen ruskeaa ja lähinnä tulee wc käyntejen yhteydessä, eli pikkuhousun suojalla pärjää. Alkaa pikku hiljaa jo levitä pää ton vuodon kanssa vaikka tätä on vasta muutama päivä ollut edessä todennäköisesti vielä useita päiviä. Kipujakin alkoi olla mahassa alku illasta kun olin vain aamulla ottanut lääkkeen, eli ilman lääkettä ei vielä pärjää. Olen syönyt säännöllisesti Voltaren rapid lääkettä jottei kipuja edes tulisi, olisi parasta toipumisen kannalta. Kipuja ei siis haavoilla niinkään enää ole mutta alavatsa kivut, jotka säteilivät reisiin olivat riesana.

    Ei kai muuta palataan asiaan taas huomenna. Mietin kovasti jo ensi viikolla töihin menoa. Varmaankin jos kierukkaa ei olisi olisin kunnossa, mutta kierukka aiheuttaa kyllä nyt pahimmat ongelmat. Siitä en kyllä luovu kun vasta n. 6kk jälkeen jos ei ala kivut ja vuodot loppumaan. Hinta kierukalla on kuitenkin 165e apteekissa ja sain sen nyt sairaalasta ilmaiseksi. Katsotaan mitä tuleman pitää.

    Hyvää yötä nukkukaa hyvin! Ja voimia vielä meille!


  • Kikkatak

   Kiitos ja voimahalit täältä takasin :).
   Viime yö oli ihan kauhea, pvällä alkoi kipuilu enenevässä määrin ja yöllä 30min nukkumisen jälkeen alkoi helvetillinen vatsanpolte jota ei ole ollut tosiaan viikkoihin. Syke oli korkeella kun heräsin ja tuntui ettei pysty sanomaan taas yhtä kohtaa mihin koskee vaan koski koko keskivartaloon ja pissitti koko yön! Otin panadolin ja buranan ja ei auttanut. Ahdistaa aivan helvetisti ja toivon tosiaan että helpottas!! Koskis vaikka sitten kotona..

   Kuulostaako tää teistä endolle ja onko teillä ollut silleen että kipuun herää eikä pysty nukkumaan?paniikki tässä hiipii.

   Tsemppiä Apuvalle,palataan. Lähden ottamaan panadolia..

   • Kendome

    Ettei ois iskenyt virtsatietulehdus? Kuullostaa vaan hiukan omilta vtt:ltä.. Siis toki endokin kaikkia virtsa ongelmia aiheuttaa (ilmeisesti enemmänkin kuukautisten aikaan). Tuli vaan mieleen..

    Täällä tuli sairaalalta ohjeet ja labralähete kaiken maailman testeihin. Leikkausta varten esihaastattelu tapahtuu puhelimitse mikä on musta lievästi outoa :D

    Mulla ollut muutama hiukan parempi päivä kivuilta. Vain jotain tehdessä alkaa sattumaan, eli kipu ei ole kokoaikaista.


  • Apuva..

   Kikkatak,

   Tuo kipu on kyllä outoa. Mulla lähinnä ne kivut kuului tonne alamahalle säteilynä reisiin sekä selkään. Mullekkin ekana tulee nyt mieleen ettei vaan olisi VTI:n oireita. Onko sulla usein tota tihentynyttä tarvetta käydä pissalla, kirvelyä? Kokeile siellä nyt alkuun vaikka karpalomehua tai -kapseleita, jos niillä vähän helpottuisi. Jos niistä on apua niin todennäköisesti kyse on virtsatieinfektiosta, mutta koska kipu ja polte on keskivartalolla voi myös olla mahdollista että tulehdus on jo munuaisissa asti. Onko sulta koskaan otettu virtsanäytettä asian tiimoilta?

   En kyllä osaa sanoa, todella outoa, ei kyllä näin äkkiseltään tule mieleen muuta. Jokaisella näyttää olevan niin yksilöllisiä nuo kivut. Toivotaan että loppu lomasi menisi paremmin ja saisit rauhassa lomailla edes vain pienien kipujen kanssa.

   Itse kävin tänään lääkärissä hakemassa lisää sairaslomaa, ei ole musta vielä töihin menijäksi. Lääkäri kirjoittikin sairasloman ensi viikon perjantaihin asti, eli siis perjantaina menen seuraavan kerran töihin. Enköhän silloin jo kunnossa ole, kun nytkin olen päivä päivältä vahvistunut paljon. Tietysti tänään on ollut poikkeus päivä, olen hyvin väsynyt ja voimaton. Jotenkin myös huonovointinen olen ollut, 2x tullut oksennus refleksi, joka ei todellakaan ole ollut hyväksi navan haavan alueelle. Tullut tunne että sisältä repeää jotakin ja haava on kohta auki. Ei siis lainkaan kiva asia. Sain kuitenkin ruuan tehtyä ja astiat tiskattua. Muutoin onkin mennyt maatessa ja tv:tä katsellessa. Voltarenit varmaan vaikuttavat nyt tähän oloon ja tuo ilma, sataa sataa ropisee.

   Huomenna on se kuuluisa päivä kun pääsen ekan kerran kunnolla saunaan. Ja sunnuntaina on edessä uusi haaste, juhlat! Saa nähdä mitä siitä tulee. Onko etiketti virhe laittaa mekko ilman sukkahousuja?

   • Kendome

    Riippuu hiukan juhlan laadusta. Mutta onhan aina stay up sukat.

    Mulla on kaks pv leikkauksesta juhlat joihin tahdon mennä, hiukan epäilyttää että millä hitolla pystyn, mut lainaan vaikka jonkun pyörätuolin jostain jossen tolpillani pysy.

    Kurja kuulla että näinkin kauan olet huonovointinen. Onko sulla se tutkimuskaasu jo kadonnut mahasta että juhlavaatteet sentään mahtuu päälle?

    Taas turhamainen ja oikeastaan turha kysymys: Tiedättekö mikä on mun napakorun kohtalo navan haavan myötä? Eli siis saako sen takas laitettua sitte ku haava parantunut vai meneekö uuden reijän teoksi jos vielä sellaisen tahtoo (on niin tottunut siihen ettei oikein osaa ilman olla).


  • Apuva..

   Ristiäiset on kyseessä, kokeilin eilen laittaa stay up sukat mutta en voi laittaa liivejä niiden kanssa, ja ei tuu kestämään ilman :(

   Voi olla että tosiaan tarvitsen sen pyörätuolin, itse en liikkunut vielä sunnuntaina kovinkaan paljon. Mutta tosiaan se on todella yksilöllistä ja riippuu leikkauksen löydöksistäkin todella paljon. Napakoru täytyy ainankin leikkauksen ajaksi ottaa pois ja mulla ainakin on navasta alaspäin tehty viilto, joten jos siinä kohdassa reikä on tarvitsee se uudelleen laitattaa leikkauksen jälkeen.... =/

   Itsellä tänäänkin väsy päivä, mutta jotain on tehtävä etten jää kotiin vaan makaamaan. Palataan asiaan.

   • Kendome

    Kyllä mun mielestä ristiäisiin voi ilman sukkahousuja mennä, itsellä tosin vitivalkoiset mustelmien sävyttämät jalat ei olisi kovin viehkeät niin :D Onhan muuten sitä "sukkahoususpraytä" tietty millä sais sukkiksen näköset jaloista.

    Oliko se sun maha jo pienentynyt kaasusta? Stressaan sitä että mitä ihmettä saa niihin juhliin päälle mahtumaan, jotain löysää vai pitääkö kaivaa vanhat raskausajan juhlavaatteet esiin :D

    Eilen illalla alko hartiapistokset joita nyt on tullut jo neljään eri kertaan, pari tuntia kerralla. Plaah!


  • Apuva..

   Aih.. unohtu se vastata on laskenu. Mulla ei edes kovin paljo tuo maha ollut turvonnut, en kyllä tiedä miksi. Nyt tossa tein ruokaa, tiskasin jne. Se on edelleen max 30min ja sit alkaa selkä sanoo sopimuksen irti. En siis edelleenkään ole kunnossa. Ja helvetin kierukka aiheuttaa nyt ilmeisesti tätä väsymystä kun ei jaksais mitään tehdä. Tota ruoka jne tuokiota ennen olin nukkunut varmaan jonkuu 1,5h.... Kai tää tästä heti helpottaa kunhan voi kunnolla jännittää vatsaa eikä tarvii selkä lihakisen varassa olla.. Vuotoakin vieläkin ja vieläkin, loppuis jo!!

   Voihan pahus noi hartiapistot on varmaan todella ikäviä, mullekkii sanottii että leikkauksen jälkeen voi niitä tulla ja niihin ei auta mikään :(( Toivottavasti loppuvat!

   Voimia!

   • Kendome

    Huh, pelkäsin että siinä näyttää ikuisuuden joltain 8kk raskaana olevalta sen tähystyksen jälkeen. Jostain luin et kannattaa varata 4 kokoo isommat housut leikkaukse jälkee. Inhotti ajatus et puol kesää on kauhee pallo, vaikkei ny muutenkaa ihan rantakuntoon oo täks kesäks päässy (kiitos kipujen)

    Sun kokemusten perusteella mun EI kanta kierukkaan on muuttunut kyl EHDOTTOMAKS EIksi..

    Koita pärjätä ristiäisissä, sukkahousuilla ta ilman ;) ("toivottavasti" et oo sylikummin ominaisuudessa, selkä ei varmaan tykkäis)


  • Apuva..

   Ei mulla ainakaa kauaa se turvotus kestäny, vaikkakin vielä lauantainakin uloste tuli ihan vetenä ja tietysti ilmaan sen mukana. Kirurgi sanoikin että mulla on vähän hidas suolisto, kun ei välttämättä joka päivä vatsa toimi, mutta ei akuuttia muutoin.

   En suosittele luovuttamaan mun kokemuksien perusteella kierukan suhteen, koska se on todella yksilöllistä mitä se aiheuttaa tai aiheuttaako mitään sivuoireita. Olen tuolta endometrioosi sivustolta lukenut niin monta eri tarinaa kierukan käytön suhteen etten senkään vuoksi itsekkään luovuta vielä. Vähän mietityttää kyllä kun yli viikon jo ollut pelkkää ruskeaa vuotoa, luulis jo kaiken kuivuneen veren tulleen pois ja jos vuotoa on niin se olisi täysin puhdasta verta. Saa nähdä kuinka kauan tätä sitten kestää.

   Mietityttää myös nyt ompeleet. Itsestään sulavia ovat, mutta edelleenkin ovat kyllä tiukasti kiinni eikä näy sulamisen merkkejä. Kuitekin reilun viikon jo olleet. Todella hienoa jos eivätkään sula itsestään vaan täytyy poistettaa, kivut on kovat kun tässä kohtaa lähtee niitä poistamaan. Sekin askaruttaa kun edelleenkin jos yskin, vatsalle tulee tunne että koko vatsa repeää tosta navan kohdalta nimenomaa, kipu on todella voimakasta ja vetää väkisin kyttyrään. Ei kova kipu kauaa kestä, mutta sen jälkeekin on kipua haavalla vielä tunteja. Heräsin viime yönä yhden aikaa siihen että kutitti kurkkuun kovin, yskin hetken ja kunnolla yskiessä sain taas ns. vatsan repeämään. Kutina ei helpottanut juomalla eikä pastillilla. Nukuin varmaan 3h istuvillaan kun ei voinut makuu asentoon käydä.

   Yskimiseen jne auttaa kyllä kovasti tuolla sivuillakin oleva vinkki tyynystä, joka on ollut kyllä yksi parhaista ystävistä leikkauksen jälkeen. Kun yskii tai aivastaa täytyy painaa tyynyä vatsaa vasten. Se kyllä helpottaa paljon.

   Menen ristiäisiin suorissa housuissa, topissa ja jakussa. Enkä onneksi ole nyt kummin osassa siellä!

   Voimia!

  • Apuva..

   Hei mihin kaikki on kadonnut???

   Täällä aletaan olemaan voiton puolella vuodot on loppu, kivut kurissa. Siis hyvältä näyttää. Huomenna olisi eka työpäivä, saa nähdä miten menee.

   Mites teillä menee?

   • Kendome

    Oon käyny kyllä tsekkaamassa josko täällä ois uusia tekstejä mutta kirjottaminen jääny väliin. Melko mielenkiintosissa kivuissa vietetty viime päivät ja tällä hetkellä on harkinnassa päivystykseen lähtö.

    Viimeset viitisen päivää oon vuotanut enemmin ja vähemmin, tänään sitten onkin tullu verta ihan uskomattomat määrät. Vatsa sattuu, kyljet sattuu, selkä tappaa mut ja välillä tuntuu muutaman minuutin että joku hakkais puukolla johonkin häntäluun tienoille ja työntelis pitkiä neuloja munasarjoihin. Ja siis menkathan mulla alkaa vasta ensi viikon alkupuolella, eli noi on niitä "välivuotoja" nyt vaan..

    On taas sellainen olo että toi kaks viikkoa ei voi kulua tarpeeks nopeesti, vaikka kuinka kauhuissaan onkin nukutuksesta. Sitten taas toisaalta yhä pelottaa et mitä jos ne ei löydäkkään kipujen ja vuotojen lähdettä...:(

    Kiva kuulla että voit jo paremmin kaiken kaikkiaan. Ota rauhassa töissä :)


  • Apuva...

   Voi että!!!! Ihan kamalilta kuullostaa kyllä noi sun kivut!! Eikä varmaankaan lääkkeistäkään ole apua kovastikkaan ollut. Mene vaan sinne päivystykseen hakemaan apua kipuihin!! Pakko niiden on siellä muutakin tehdä kun sanoa tossa burana resepti lähe kotiin.....

   Kyllä sieltä jotakin varmasti löytyy ja toivotaan että apua tulee leikkauksesta. Itse en vielä ole niin varma siitä avusta kun oli lähinnä juurikin kuukautisten aikaan kovat kivut ja mitä nyt vuotoa oli niin koski kyllä toisinaan että että Panacodi oli otettava! Yhdyntäkivuista en vielä tiedä......

   Voima hali ja kaikki hyvät loitsut kipujen poistamiseksi sinulta! Olen hengessä mukana!!! Ota kädestäni kiinni ja purista niin kovaan kun jaksat!!!! Voi tätä sympatian määräää!! En voi edes sanoin kuvailla....

   • Kendome

    Talttuihan sentään kipu vihdoin.. 2 panacodia ja 2 litalgenia se vaati. On toi kaapista löytyvä arsenaali sellanen että kyllä sillä periaatteessa pitäisi kipu kun kipu hoitua mutta hiukan aikaa pelkäsin että josko joku kysta puhjennut tjms kun kivut oli niin hurjat. Ehkä vatsaonteloon taas vuotaa jostain verta tai jotain.

    Mä en ole edes yhdyntöjä ajatellut hetkeen, on niin tuskasta ollu jo muutenkin ja noi välivuodot vie kyllä kaiken mielenkiinnon. Mul on varmaan pian tosi terve suhtautuminen seksiin :D

    Kiitos myötäelämisestä Apuva :) On kivaa kun on ihmisiä jotka aidosti tietää tunteen.


  • Apuva..

   Joo itellä oli sama ton seksin suhteen pitkään. Suoraan sanottuna evvk koko homma. Ja se sama kuvio kyllä vieläkin jatkuu koska en ole edelleenkään ihan täysin toipunut. Tänään tein jonkun väärään liikken vatsalla ja nyt on kipuja taas ollut navan haavalla. Tietyissa asennoissa tuntuu, toivotaan että on ohi menevää eikä jatkuvaa koska menen joka tapauksessa huomenna töihin.

   Lähinnä nyt olen odottavalla kannalla ton seksin suhteen, kun tästä toivon kunnolla niin sitten kyllä lähes mielenkiinnolla odotan onko kipua, mites kierukka jne juttuja xD

   Hyvä että kivut edes jollakin helpotti!!! Koita jaksaa voima hali! Palaamiseen, tai siis huomiseen.

  • Apuva..

   Heipsan keikkaa.

   Kuinkas täällä voidaan? Mä olin tänään kunnialisesti ensimmäisen päivän töissä. Muutaman kerran sain navan haavan/mahan vihlomaan virhe liikkeiden vuoksi, muutoin meni ihan ok. Tänään irtosi viimeisetkin ommellangat, tietysti täytyy tarkkailla tilannetta ja välillä vähän nykiä niitä jo pois xD Haavat ovat siistit. Voimat on kyllä vielä hakusessa, vaikka olinkin nukkunut hyvät yö unet. Niska huusi armoa iltapäivällä kun kotiin pääsin ja oli kuin katujyrän alle jääneellä. Mutta ymmärtäähän sen, olen ollut töistä pois jo monta viikkoa, ensin flunssa ja sitten tämä leikkaus hässäkkä. Hitaasti ja varmasti lepoa vielä vkl ja sitten takaisin arkeen kiinni!

   Kendome, miten olet pärjännyt? onko vielä paljon kipuja? lääkkeistä apua jne??? Olet ollut mielessäni pitkin päivää....

   • Kendome

    Nukuin viime yönä vaivaset 12 tuntii. Koskahan oisin viimeeks nukkunu noin, kipuilut tais kostaantuu väsymyksenä. Kerran heräsin kipuihin ja kävin nappaamassa panacodin naamaan ja unet jatku aika pian..

    Kivut on sinänsä paremmat että se torstai oli se kamalin ja eilen oli jo aika pal parempi olo. Selkään sattui aika kovin ja häntäluuhun (tuntus kun halkeisin kahtia vessassa :D ). Vatsassa vain hetkittäisiä kipuja. Eli kohtuu ok olo. Mies innostui hieroon jumissa olevia hartioitakin.. Luksusta.. Vuotokin on liki loppu eli tuurilla saan olla kaks-kolme päivää ilman vuotoja.

    Yöllä näin jotain ihme unia leikkauksesta kun kiikutin kinkkukiusausta bussilla mukaani sinne leikkaukseen että mulla olis jotain naposteltavaa kun herään ja tarjottavaa kaikille vieraille..:D

    Mäkin mietiskelin eilen että mitenköhän sulla töissä menee mut en viittinyt udella kun aattelin että jos onkin menny hirveen huonosti eikä sua huvita vastailla :)


  • endo---

   Tuttua on. Aikaa leikkauksesta on kulunut kauan, mutta muistot on jäljellä. Yritettiin kuivattaa endometrioosipesäkkeitä hormooneilla ja ei auttanut. Söin ensin kipu/hormooni/rauhottava yhdistelmää kipuihin muutaman vuoden, jonka jälkeen hyvin nihkeesti gyne kirjoitti lähetteen leikkaukseen Naistenklinikalle ja siihen loppui vaivat. Lapsettomuus vaivasi myös ja noin kahden kuukauden kuluttua leikkauksesta olin raskaana. Kysyin lääkäriltä, että oliko niitä pesäkkeitä paljon, niin se sanoi että koko lantionseutu oli niitä täynnä ja aivan riittävästi.

   Leikkaus auttaa.

  • Kiklatak

   Heippa taas tauon jälkeen.
   Kotiin on palattu yhdessä kasassa (onneksi), mutta kyllä v****ti kun maha oireili ne pari päivää/yötä ja apua sitä ahdistuksen määrää mikä oli, kun kivut sillon yöllä alkoivat.
   Ei ollut pissatulehdusta..pissa oli tarkistettu vähän ennen matkaa. Mullahan nää kaikki oireet alkoivat ja ovat olleet just tuota ihmeellistä mahanpoltetta,turvottelua ja kylkikipua,palelua ja sillon kun kivut pahimmat, niin samaan aikaan alkaa tiheentynyt pissaaminen?! Gynen mukaan voi liittyä naistenvaivoihin tai sitten ei..ja osa endosta kärsivistä on kertonut, että vaivoihin liittyy tiheentynyt virtsaamistarve? En tiedä, mutta alkaa ottaa päähän.

   Olin ihan varma, että loman aikana postista on tullut kutsu sinne tähystykseen, kun minun pitäs olla kesäkuun jonossa, mutta ei. Ja kaipa ne vielä ultraa ennen sitä tähystystä?? Ainakin sellanen käsitys mulle jäi tuosta gynen selvityksestä, että ultrataan siksikin ettei tähystystä tehdä turhaan...En tiedä.

   Mulla vaan alkaa olla aika loppu olo välillä. Sellanen toivoton fiilis..Kendome, mietiskelit tossa aiemmin että entä jos sun kivut ei olekaan endomea..mulla taas ei ole epäilty mitään Erityistä(endomea tms., arvailtu vaan että voi olla tai sitten ei) mutta kun muutakaan ei ole löytynyt ja vaivat jatkuu, niin sitten poissuljetaan, alkaa vaan ahdistaa niinhelvetisti tämä ainainen kipuilu ja oonkinmiettinyt, että miten isosti tää voi olla henkistä?!
   No, kaipa tääkin selviää sitten tähystyksessä.

   En muista , oliko aiemmin puhetta mutta oliko teitä tutkittu miten tarkkaan noin muuten?
   Mietin totakin, että ainakin Kendomelle on määrätty suht tuhdit lääkkeet että kivut helpottas..joten edes joku on ottanut vaivat tosissaan. Itte sinnittelen edelleen noilla
   burana panadol linjoilla, joista tosi kivun tullen ei tod.ole mitään apua :(.

   Apuva, hieno kuulla että sulla on tilanne ja olo jo parempi, huoppu juttu :)!

   Kertokaa pliis vielä tosta olkapistoksesta, millanen /missä tarkalleen se on? Valvoin nimittäin viime yön. Mies hieroi alkuillasta selkää ja makasin varmaan tunnin mahallaan, en tiedä sekö sen teki ,mutta noin 2h myöhemmin alkoi Jälleen mahanpolte joka hienosesti kesti koko yön..sitten jossain vaiheessa pisti ja koskinvasenta takaolkapäätä ihan kovaa ja tuli mieleen, voisko tämä nyt olla sitä?

   Arghh,tänään on vaan paska päivä. Toivottavasti teillä parempi fiilis..

   • Kendome

    Tervetuloa takaisin kikkatak, toivottavasti kuitenkin nautit reissustas..

    Hartiapistos on mulla ainakin semmonen epämääränen kipu hartiassa/lapaluussa jonka aikana on vaikea hengittää kun hengitys pahentaa sitä. Mielummin hengittää silleen varovaisesti pinnallisesti sen aikana, ja koittaa hengittää mahdollisimman "vähän". Joskus se on lievähköä että lähinnä v*tuttaa ja joskus taas niin kovaa että itken sen voimasta. Useimmiten esiintyy kerralla vain toisessa hartiassa ja silloinkin kun molemmissa niin toisessa huomattavasti voimakkaampana, eli toinen hartia voi olla vain säteily kipua.

    Papereissa mulla lukee tällä hetkellä vahva endometrioosi epäilys. Vahva kipuhaastattelun, sisätutkimuksen sekä munasarjojen ja vatsaontelon ultra löydösten takia.

    Virtsaamisjutuista ne multakin kyseli sillon, ja erityisesti siitä että onko kuukautisten aikana tihentynyt virtsaamisentarve. En oikeen ollut varma, mutta ylipäätään nykyään tuntuu että vessassa saa ravata turhan usein.

    Pidän kyllä siitä että toi kipulääkearsenaali tuolta kaapista löytyy mutta lääkkeitten ottaminen harmittaa aina. Ikinä en jotenkin ole pitänyt kipulääkkeitten nappailusta mutta nyt meen sillä asenteella että syön sen mikä pakko. Lääkäri sanoi lääkkeistä sen verran että uusia saa aina kun vaan tarvii et jossei vanhojen teho riitä testataan jotain uutta. Ja osahan noista mun lääkkeistä on tosiaan määrätty jo kauan ennen ku olen ees kuullu sanaa endometrioosi, sillon kun luulin että on vaan kyse tavallist hurjemmista naistenkivuista :D Edes TK lääkäri ei ilman apuja kipujen suhteen jättänyt vaikka muuten ei kipuja oireena mistään pitänytkään.

    Käsitin että leikkaukseen jonot on melkoset ympäri suomen eli ei kai ihme ettei oo kutsua kuulunut. Mä pääsin kiireisellä statuksella nopeasti, nythän vasta mun ekasta käynnistä sairaalan polilla on kuitenkin vaan reilu kuukaus ja vajaa kaks viikkoa jäljellä leikkaukseen.


   • Kikkatak
    Kendome kirjoitti:

    Tervetuloa takaisin kikkatak, toivottavasti kuitenkin nautit reissustas..

    Hartiapistos on mulla ainakin semmonen epämääränen kipu hartiassa/lapaluussa jonka aikana on vaikea hengittää kun hengitys pahentaa sitä. Mielummin hengittää silleen varovaisesti pinnallisesti sen aikana, ja koittaa hengittää mahdollisimman "vähän". Joskus se on lievähköä että lähinnä v*tuttaa ja joskus taas niin kovaa että itken sen voimasta. Useimmiten esiintyy kerralla vain toisessa hartiassa ja silloinkin kun molemmissa niin toisessa huomattavasti voimakkaampana, eli toinen hartia voi olla vain säteily kipua.

    Papereissa mulla lukee tällä hetkellä vahva endometrioosi epäilys. Vahva kipuhaastattelun, sisätutkimuksen sekä munasarjojen ja vatsaontelon ultra löydösten takia.

    Virtsaamisjutuista ne multakin kyseli sillon, ja erityisesti siitä että onko kuukautisten aikana tihentynyt virtsaamisentarve. En oikeen ollut varma, mutta ylipäätään nykyään tuntuu että vessassa saa ravata turhan usein.

    Pidän kyllä siitä että toi kipulääkearsenaali tuolta kaapista löytyy mutta lääkkeitten ottaminen harmittaa aina. Ikinä en jotenkin ole pitänyt kipulääkkeitten nappailusta mutta nyt meen sillä asenteella että syön sen mikä pakko. Lääkäri sanoi lääkkeistä sen verran että uusia saa aina kun vaan tarvii et jossei vanhojen teho riitä testataan jotain uutta. Ja osahan noista mun lääkkeistä on tosiaan määrätty jo kauan ennen ku olen ees kuullu sanaa endometrioosi, sillon kun luulin että on vaan kyse tavallist hurjemmista naistenkivuista :D Edes TK lääkäri ei ilman apuja kipujen suhteen jättänyt vaikka muuten ei kipuja oireena mistään pitänytkään.

    Käsitin että leikkaukseen jonot on melkoset ympäri suomen eli ei kai ihme ettei oo kutsua kuulunut. Mä pääsin kiireisellä statuksella nopeasti, nythän vasta mun ekasta käynnistä sairaalan polilla on kuitenkin vaan reilu kuukaus ja vajaa kaks viikkoa jäljellä leikkaukseen.

    Tuo hartiapiatos tuntuu tutulle. Just samalla tavalla mulla viime yönä koski, vasempaa takaolkapäähän ja lapaan, pisti välillä tosi kovaa ja tuntu että oli pakko hengittää pinnallisesti..tosin menkkoja ei just nyt ole vaan ne loppu jossain 9. Tai 10. Pvän hujakoilla.

    Reissu meni hyvin, kiitos :), mutta oon nukkunut tosi huonosti viime viikot ja koko loman. Mulla tää kipuilu ja epätietoisuus saa aikaan sen, että alan stressata aivan hel**tisti ja sitten mieleni syövereissä panikoida ja sitten kohta noidankehä onkin valmis. Pahinta on se, ettei tiedä mikä on(jää mielikuvitukselle ihan liikaa varaa)ja musta tuntuu että mulla on ihan kauheesti näitä vaivoja eikä niitä oteta kokonaisuutena huomioon. Mieskin alkaa jo välistä vaan huokailla kun mainitsen jostain kivusta, enkä todella joka kerta vaivojani edes kerro:(.

    Sulla on Kendome käynyt tuuri noiden lääkäreiden kanssa. Mulle on tosiaan vaan sanottu että koeta pärjätä apteekin lääkkeillä..En otekään mielelläni söis lääkkeitä, mutta alkaa hiljalleen raja tulla vastaan näiden vaivojen kanssa!

    Leikkausjonot on varmaan aika pitkät, gyne osas kuitenkin sanoa että olisin kesäkuun tähystysjonossa, kaipa se on vaan odoteltava sitäkin.

    Ennen reissua mulle soitti sisätautilääk.jolla myös olen käynyt. Se oli sitä mieltä että onpa minua tutkittu paljon. Juu, helvetisti onkin mutta se ei silti tarkota sitä etteikö kipuja ois!! Tsiisus, oli sitten sitä mieltä että kattotaan gynejutut ja jos ei muuta niin kun mahakipuja ilmenee,pitäs käydä vielä pissakkeessa porfyria tms. Kokeen takia ja tarvittaessa ensiapuun jos maha oikein kipuilee..mutta mitäp
    Minä sinne kun ei sieltä aiemminkaan ole apuja tullut. Mites teillä, teidän kotipaikkakunnilla?


   • Kikkatak
    Kikkatak kirjoitti:

    Tuo hartiapiatos tuntuu tutulle. Just samalla tavalla mulla viime yönä koski, vasempaa takaolkapäähän ja lapaan, pisti välillä tosi kovaa ja tuntu että oli pakko hengittää pinnallisesti..tosin menkkoja ei just nyt ole vaan ne loppu jossain 9. Tai 10. Pvän hujakoilla.

    Reissu meni hyvin, kiitos :), mutta oon nukkunut tosi huonosti viime viikot ja koko loman. Mulla tää kipuilu ja epätietoisuus saa aikaan sen, että alan stressata aivan hel**tisti ja sitten mieleni syövereissä panikoida ja sitten kohta noidankehä onkin valmis. Pahinta on se, ettei tiedä mikä on(jää mielikuvitukselle ihan liikaa varaa)ja musta tuntuu että mulla on ihan kauheesti näitä vaivoja eikä niitä oteta kokonaisuutena huomioon. Mieskin alkaa jo välistä vaan huokailla kun mainitsen jostain kivusta, enkä todella joka kerta vaivojani edes kerro:(.

    Sulla on Kendome käynyt tuuri noiden lääkäreiden kanssa. Mulle on tosiaan vaan sanottu että koeta pärjätä apteekin lääkkeillä..En otekään mielelläni söis lääkkeitä, mutta alkaa hiljalleen raja tulla vastaan näiden vaivojen kanssa!

    Leikkausjonot on varmaan aika pitkät, gyne osas kuitenkin sanoa että olisin kesäkuun tähystysjonossa, kaipa se on vaan odoteltava sitäkin.

    Ennen reissua mulle soitti sisätautilääk.jolla myös olen käynyt. Se oli sitä mieltä että onpa minua tutkittu paljon. Juu, helvetisti onkin mutta se ei silti tarkota sitä etteikö kipuja ois!! Tsiisus, oli sitten sitä mieltä että kattotaan gynejutut ja jos ei muuta niin kun mahakipuja ilmenee,pitäs käydä vielä pissakkeessa porfyria tms. Kokeen takia ja tarvittaessa ensiapuun jos maha oikein kipuilee..mutta mitäp
    Minä sinne kun ei sieltä aiemminkaan ole apuja tullut. Mites teillä, teidän kotipaikkakunnilla?

    Voi hyvää päivää noita minun kirjoitusvirheitä! Anteeksi! Ja kiitos ennakkosyötön.


  • Apuva...

   Tervetuloa takaisin Kikkatak! :)

   Niin paljon tekstiä tullut illan aikana etten meinaa perässä pysyä.. Päällimmäisenä jäi nyt mieleen tuo kipulääkitys. Olen itse ammatiltani lähihoitaja ja joka paikassa toitotetaan että kipujen lievitys on tärkein osa hoitoa! Eli jos susta Kikkatak siltä tuntuu ettei apteekin lääkkeet riitä ja haluat jotakin muitakin lääkkeitä, niin kiputilanteessa menet vaikka sitten sinne päivystykseen ja sanot että lääkeet tänne vähän äkkiä!!! Kyllä juttu on niin että todella paljon vähätellään paikassa kun paikassa asioita.
   Nyt kun innoistuin niin kerronpa oman tarinani jo aikaa ennen endosta tietoa oli..

   Olen aina siis kärsinyt kovista kuukautis kivuista, myös äitini ja siskoni ovat oireilleet samalla tavalla. Eli johtopäätös oli sukuvika kun suksi ei luista. Ensin söin kipuun Burana 800mg, jonka voimalla kivut pysyivät kurissa hyvin. Myöhemmässä vaiheessa kuvaan tuli mukaan migreeni, johon sain lääkkeeksi miranax:t joita söin myös kuukautiskipuihin. Kuukautiskipujen takia kun otin miranax:n sain haittavaikutuksena päänsärkyä. Silloin kuuluin opiskelijaterveyteen, jossa lääkäri totesi ettei lääkkeestä voi tulla semmoista vaan kyse on siitä että minua koskee mahaan ja särkee päätä mutta lääke auttaa vain mahakipuu. Suostui kuitenkin antamaan uudet lääkkeet Voltaren rapid. Tämän jälkeen kipujen lisääntyessä ja sain itkisen soitettua työterveyteen kun olin syönyt aamu 10 mennessä jo 2-3 Voltarenia eikä mitään tehoa ollut, silloin sain Panacod lääkkeet. Tietysti enne leikkausta otin ensin Voltaren rapidin jos ei apua ollut otin Panacodin. Panacod on hyvä ja tehokas lääke, mutta toivoin aina että olisin kuitenkin työkykyinen menkkojen aikaan. Ja koska Panacod on kolmiolääke on saa työskennellä sen vaikutuksen alaisena.

   Tämän kaiken ohella rupesi ylämahani lähes säännöllisesti olemaan kipeä. Rintalastan alla tuntuu painon tunnetta. Eli siis lähinnä närästyksenä sitä pidin. Söin Nexiumia 2vk kuureina välillä ja toisinaan sain kipuun Somac lääkettä. Molemmit siis närästykseen käytettäviä lääkkeitä, vatsansuojalääkkeitä. Kun taas pitkän ajan kuluttua kipua alkoi tuntua otin lääkettä, ei apua. Kävin 2pvä peräkkäin opiskelija terveydessä lääkärillä, joka vihdoin viimen lähetti minut ensiapuun kivun vuoksi. Siellä sain Somac lääkettä suoraan suoneen ja heti kipu helpotti. Silloinen kipu alkoi kun olin saanut niskahartia tulehdukseen Burana kuurin, olin kerennyt ottamaan 3 tabl. kun kipu oli niin kovaa että kävely oli kaksin kerroin. Tuon päivän jälkeen en ole suostunut ottamaan yhtäkään Buranaa enää, onneksi on noi Voltaren rapidit, jotka ovat tulehduskipu lääkkeitä.

   Samoihin aikoihin minulla oli kuumeilua. Sitä kesti varmaan 3-5vuotta. Siis n. 2vk välein nousi kuume yli 38 astetta ja crp hipoi 200. En vielä tänä päivänäkään tiedä mikä on kuumeilun aiheuttanut. Tutkimuksia on tehty monia. Opiskelijaterveyden lääkärin vakio kokeet olivat: pieniverenkuva, virtsanäyte ja crp, jos missäkään muussa ei ollut mitään kun crp korkealla ja leukkarit koholla kuvassa niin passitus tuli keskussairaalaan.

   Minulle on tehty ylämaha kipujen vuoksi, vatsanskopia sekä suolistonskopia. Suoliston skopian syy oli kyllä kuumeilussa, epäilivät että sairastan Crohnin tautia. Kummastakaan ei poikkevaa löytynyt. Näiden lisäksi minulle on tehty koko vartalon TT-kuvaus sekä kapseli kuvaus. Kapselikuvaus on aika uusi hoitomuoto, siis nimensä mukaisesti. Kapselin sisällä on kamera, vatsalla laitetaan 8 elekronia, joissa on kiinni laite. Nielaisen kapselin ja kamera sen sisällä ottaa kovalla tahdilla kuvia sisältäni. Yksinkertaista ja helppoa! Tietysti kapselikuvauksessa ei saada otettua näyte paloja samalla tavalla kuin skopioissa, mutta sillä keinolla lääkäri pystyy näkemään sen osan suolistosta mihin tähystimellä ei pääse. Mistään ei vieläkään vikaa löytynyt.

   Olenkin asian tiimoilta tavannut infektio ylilääkärin, joka loppu pelissä piti minua hulluna ja määräsi kuumeiluun mieliala lääkkeet. Piirsi minulle siis viimosella käynnillä paperille tikku-ukon jonka eteen piirsi kaaren. Kaari kuvasi vastustuskykyä. Ja häneen mukaan minun vastustuskyky oli niin heikko että kaaren läpi pääsi kaikki suomeksi sanottuna paska mikä niskaani kaatui. Ja häneen mukaansa kaarta ruvetaan vahvistamaan mieliala lääkkeillä. Tämän jälkeen asiaa ei enää tutkittu lainkaan.

   • Apuva..

    jatkuu....

    Vaihdoin paikkakuntaa ja valmistuin koulusta vuonna 2010, sen jälkeen ei yhtäkään outoa kuumeilu ole ollut. Kysymys kuuluu edelleen oliko kyse stressistä vai mikä helvetti sen aiheutti??? Home oli myös opiskelijaterveyden lääkärin arvio, ja sen vuoksi ei suostunut enää kuumeen takia kirjoittamaan minulle sairaslomaa. Siis koska hometta on kotona niin on pakko lähteä pois sieltä ettei enempää altistu. TIetysti ymmärrän tämänkin puolen mitä lääkäri tarkoitti, mutta eikö silloin täytyisi kyseinen asunto tutkia ja toimien sen mukaan, eikä laittaa kuumeista potilasta kouluun.
    Ja todella kaiken tämän jälkeen, löytyi nyt tuo endometrioosi, joka onneksi kovin lievänä oli, mutta edes joku selittämään jatkuvaa kipuilua......

    Olen kuumeilun jälkeen ollut todella itsekriittinen, ja senkään takia endoa ei ole voitu todeta aiemmin, vaikkakin kyseinen pesäke on ollut jo jonkin aikaa tuolla, ainakin kipujen vuoksi. Olen siis infektiolääkärin puheiden jälkeen ollut sitä mieltä etten voi olla kipeä, koska muutoin en ole syönyt lääkkeitä jne jne.. Kyseisiä mielialalääkkeitä en koskaan ottanut/hakenut apteekista.
    Itsetunto myös laski kuumeilun aikana 0. Esim työssaoppimisjaksot olivatt kamalia. Kun 2vk välein on kuumeessa. Aina kaiken yrität tehdä mitä pitää ja yks kaks oletkin kuumeessa ja ainankin seuraavat 3pvä pois töistä ja jos kyseessä oli vaikka 8vk jakso niin kuumeilu päiviäkin tuli liikaa. Jouduin lähes poikkeuksetta korvaamaan joka ikisen poisso-oloni työssäoppimisjaksolta.

    Tulipahan avauduttua...... kysykää jos on kysyttävää ja anteeksi sekava teksti xD


   • Kendome

    Ompa sulla vaivoja ollut. Uskotko sä että kaikki on nyt ollut lähtösin endometrioosista vai epäiletkö että sulla on jotain muuta jossain? Tarkastettiinko sulla pallea ja muutkin endometrioosin varalta? Entä rakon pinta? En kyl edes tiedä mitä ne missäkin skopiassa edes kykenee näkemään..

    Tommosta kapselijuttua olen nähnyt vain telkkarissa, en edes tiennyt että sitä ihan käytännön tasolla käytetään :D

    Olen itekkin kohdannut tohon elämässäni että epäselviin oireisiin aika usein tarjotaan mielialalääkitystä.. Mun mielestä se on aika sairasta. On mielialalääkkeille aikansa ja paikkansa ja tarpeensa mutta se on hävän turhan höllässä se käsi millä niitä määrätään. :S Mun mielipide toki vain...


  • Kikkatak

   Voi helvetti, kirjotin pitkän kirjoituksen joka hävis! Palaan Apuva vähän ajan päästä ja avaudun uudelleen :/

  • Kendome

   Pitihän se arvata.. Taas alkoi vuodot ja kokonaisen päivän sain olla ilman..\o/ Kivut ilmaantu taas urakalla oikeelle selkään ja lantioon, sekä vasemmalle munasarjaan. Kyrsii ja lahjakkaasti. Tuntuu että välillä nä vaivat on niin ylitsepääsemättömän lannistavia ettei mitään järkeä.. Seksielämä kohtuu kuopattua jo, seuraavaksi menee varmaan mielenterveys.. ..Tai ainakin siltä välillä tuntuu..

   Sori purkautumisesta mut nyt tekis taas mieli karjua..

  • Apuva..

   Hmm.. Kendome vaikea sanoa mikä on ollut syynä kuumeiluun, kun en kuitenkaan huomannut että kyse olisi ollut mitenkään kierrosta tai ajan kohdasta. Kuulemma leikkaus kesti mulla 24min ja siinä ajassa on kaikki tutkittu, yksi pieni pesäke poltettu sekä kierukka asennettu, mene ja tiedä.. Sanoivat kuitenkin ettei muuta ole, ja ihmettelen suuresti koska vähän noita virtsavaivoja sekä ulostamis vaivoja ollut. TIetystysti ulostamis vaivat voivat johtua pesäkkeen kohdasta koska oli siellä sakron alueella. Tietääkseni kaiken voi tarkistaa samalla vatsan tähystyksellä. Ja nuo skopiat suolistoon ja vatsaan ei liity tosiaan endon kanssa mitenkään toisiinsa. Nämä skopiat tehtiin ylä vatsakipujen vuoksi, eikä nyt endoepäilyn tiimoilta.

   Mutta joo ei mullakkaan käynyt pienessä mielessäkään aloittaa kyseistä mielialalääkettä koska tunsin itse kehoni ja tiesin ettei kyse voi olla vaan vastustuskyvystä, saati sitten että sitä alkaisin ensimmäisenä vahvistamaan mielialalääkkeillä......

   Kyllä tässä on nyt ollut jo reilut 2v ettei epänormaalia kuumeilua ole ollut, en siis tiedä mikä on ollut syynä siihen siellä edellisellä asuin kunnalla. Ja siis unohtui vissiin kirjoittaa tuohon home asiaan se että täällä kun asuttiin ensimmäisessä asunnossa niin siellä todellisesti oli hometta, aivan silmin nähtävää. Muutimme pois koska vuokranantajan mielestä kyseisen homeen poistoon riitti pelkkä kloriitti pesu ja vikaa mikä asunnossa oli ei korjattu lainkaan. Siellä oli siis ilmanvaihto ongelma, todella paha sellainen, oli kun olisi viidakossa asunut.

   Jooh.. täälläkin tuo seksielämä ollut kuollutta jo pidemmän aikaa. Ennen leikkausta jos kaikki meni hyvin pedin puolella tuli jälkeenpäin vuotoja ja kipuja... Niitä harvoja kertoja ja nyt ei olla edes leikkauksen jälkeen yritetty lainkaan..... Saa nähdä koska sitä uskaltaaa kokeilla onko kivut siinäkin historiaa vai onko tämä vain unta....

   En voi kieltää ettei tämä tauti kävisi kovin kovin paljon mielenterveyden päälle. Varsinkin vielä kun soitat kovissa kivuissa apua tai pomolle ja saat vastaukseksi pelkkiä tiuskimisia, tuntui välillä ettei kukaan ymmärrä kipujen määrää. Itse olen kuullut useaan kertaan ota lisää lääkettä. Silloin vasta esimieheni uskoi että kivut ovat todella kovia kun olin töissä ja oli ottanut puol 1 päivällä 1 voltaren rapidin sekä 1g parasetamolia, kivut lievittyi puoli 3 ja alkoivat uudelleen kello 3. Olin vähän väliä kyykyssä, polvillaan tai kaksin kerroin. Jotenkin kovien kipujen aikaan olen tottunut pitämään tyynyä vatsaani vasten, ihan kuin siitä mitään apua olisi, mutta muistan eräänkin kerran kun olen nukahtunut 4 kerroin tyyny vatsaa vasten. Ei ole kyllä kiva herätä siitä asennosta, kun jalat ovat aivan puutuneet jne...

   Yrittäkää jaksaa kyllä sitä apua vielä siihen tulee!!! Kendome olen hengessä mukana jälleen kerran!!! VOIMAHALI!!!

  • Kikkatak

   Apuva, sulla on tosiaan ollut aika kivikkoinen tie noiden vaivojen kanssa :(. Järkyttävää tuo lääkäreiden suhtautuminen potilaaseen, kun vaivojen syytä ei aleta keksiä syy on potilaan mielenterveydessä!!

   Minulla on mahavaivat vaivanneet suhteellisen vähän aikaa? vaikka ei siltä tunnu. Mahavaivat alkoivat helmikuussa mutta muita vaivoja on viime vuosina ollut kasapäin ja laidasta laitaan. Päänsärkyä, selkäkipuja, niveloireita, sydämen lisälyöntisyyttä, lämpöilyä. jnejne.mutta mitään erityistä ei ole löydetty.
   Nyt sitten maharuljanssin alettua maha on ultrattu,molemminpäin tähystetty, tt-kuvattu varjoaineella rinnan alta rakon pohjaan ja verikokeet päälle..ja mitään ei ole löydetty.
   Pahinta tässä on se, että kun kipu alkaa ei ole läÄkettä, jolla sen sais pois ja siitä tulee se toivoton ja pelottava olo, että mikä tässä sit vaivaa..

   Luin tossa nuo gyneltä loman aikana tulleet epikriisit ja niissä gyne oli kirjannut että epäilee tuubaa? Tai jotain sactosalpingsia? En tiedä mitä ne on, Mutta en oo uskaltanut alkaa ettiä tietoa netistä, koska jo verikokeiden vastausten odottaminen oli mulle ihan helvettiä ja jos noi nyt onkin jotain pahoja juttuja, niin luultavimmin sekoisin pelosta :(.
   Gyme oli sit kirjannut, että tähystyksessä selvitetään vatsaontelon ym.tilanne ja jos tuubaa,se poistetaan ja tarvittaessa joku jääviipalenäyte/pala.

   Tän päivän on taas aamusta alkaen ollut pahoinvointi, koskenut mahaan ja turvottanut. Ärsyttävää ja ahdistavaa, oon taas miettinyt että onko tää sittenkin jotain suolistoperästä vaikka kai se ois pitänyt näkyä tähystyksessä..pitää kai minunkin alkaa ehdotella sit tuota kapselikuvausta seuraavana jos ei asiat ala selvitä.

   Lohduttavaa kuulla että muillakin alkaa käydä seksielämän ja mielenterveyden päälle( en tietty kellekään sitä toivo), koska ittelläni alkaa kohta raja tulla vastaan näiden vaivojen kanssa.
   Onko teillä muuten niin että vaivat o vaan tietyssä vaiheessa kiertoa vai ihan miten sattuu..ts. Ainakin Kendome kirjotit että vuodot menee ihan miten sattuu, mutta liittyykö sun vaivoihin aina vuodot?entä Apuva, miten sulla?

   Kirjotin aiemmin pitkän kirjotuksen ja siihen sain koottua ajatuksianikin mutta nyt tuntuu ettei ajatuskaan pysy kasassa kun koskee joten tää on nyt taas tälläinen sekava kirjotelma.
   Tsemppiä ja voimahaleja sinne teille! Aamulla ois töihin meno ja herätys puoli6 joten toivoa sopii että sais nukuttua:(

   • Kendome

    Tuuba on se munatorvi toiselta nimeltään mun mielestä.. Eli siis ei siinä sanassa ainakaan huolestumisen aihetta :)

    Mutta inhoon tota ettei asioita kerrota päin naamaa tai edes puhelimitse vaan kerrotaan kirjeellä. Jotenkin epäinhimillistä jättää ihmiset kysymyksineen yksin/ netin varaan.. Tosin eihän resurssit tietenkään terveydenhuollossa kaikkeen riitä.

    Vuodot ja kivut tulee miten sattuu ja välillä tuntuu ettei mikään liity mitenkään järjestelmällisesti toisiinsa. Ainoa mikä on aina varma on se että menkat sattuu hurjasti ja vuoto on hurjaa. Kaikesta muusta tulee aina joka päivä eri kokoelma kipu- ja vuotoyhdistelmiä :D

    Maha turvoksissa kömmin sänkyyn asettelemaan itteni johonkin asentoon missä kärsii olla.. Öitä naiset!


  • Kikkatak

   Kiitos Kendome:), nauroin ihan ääneen ittelleni kun selvensit ton tuuban :D..siis lähinnä sille, miten hemmetni herkille näiden juttujen kanssa on mennyt että pelkää jo suurinpiirtein ihan kaikkee!

   Lohduttava tieto tuokin että kivut ei välttämättä liity vuotoihin, kun ittellänihän mikään ei seuraa mitään. Kivut tulee ja menee, samoin turvotukset ym. Ainoa mikä näyttää nyt pysyvän on tuo ettei mahallaan voi nukkua!

   Oon samaa mieltä että tosi julmaa olla kertomatta potilaalle, jos epäilee jotain sairautta. Tämä toinen s-alkuinen sana oli diagnoosi osiossa ja perässä kysymysmerkki..mene ja tiedä. Joskin mielestäni kyllä kysyinkin asiaa, mutta en siihen mitään erityistä vastausta saanut..

   Kävin (hölmö) äsken lueskelemassa yhtä keskustelupalstaa ja alko v****aa ja ahdistaa, kun jonkun älypään oli taas pitänyt kertoa "minun tuttuni syöpätarina-kun oli mahavaivoja ei löytynyt mitään- ja sitten oli mahanlimakalvosyöpä jota ei voitu hoitaa enää" tarina! Mitä joku saa siitä että etsii erityisen palstan ja jakaa tollasia tarinoita, tsiisus. En itse ehkä jaksais lueskella eri palstoja ja pelotella muita toisten kuolematarinoilla, mutta rehellisesti sanortuna ahdistun tollasesta ihan hirveesti :/.

   No, ei muuta kun unta yrittämään..toivottavasti uni tulee.
   Öitä tyttäret :).

   • Kendome

    Välillä sitä itelläkin käy mielessä että mitä jos onkin jotain vakavaa mitä mahasta löytyy, mutta sitten iskee järki ja tajuaa että entä sitten. En mä sille kuitenkaan voi ajatuksen voimalla yhtään mitään tässä kymmenessä päivässä, vaikka ois mikä ja unohdan asian.. Vaikka jotain joskus jostain pahanlaatuista löytyiskin niin sekin on vaan asia mikä pitää sitten käsitellä ja mahdollisuuksien mukaan hoitaa. Kaippa mä meen näissä asioissa jossain määrin kylmällä järjellä vaikka muuten hirvee tunne ihminen oonkin. Varaudun aina pahimpaan ja toivon parasta. Tosin mul on pahojen asioiden kohdatessa semmonen ihme tapa että voin päiviä mennä ihan normaalisti eteenpäin ja hoitaa kaikki asiat ja sit jossain vaiheessa kirjaimellisesti romahdan. Jalat tippuu alta ja itken tunnin ihan hurjasti ja sitten taas jatkan normaalisti.

    Jotkut ihmiset saa kicksinsä siitä että pelottelee tai agitoi muita.. Netissä se on hiukan liian helppoa..:(

    Mulla oli kolme eri diagnoosia epikriisissä, ne kun laittaa myös ne epäilyksensä diagnooseina ja se epäilys on siellä sanalla susp.


  • Kikkatak

   Ihailtavaa luonteenlujuutta Kendome! Pystyisinpä itse samaan...kovasti yritän mutta mulla tuo näissä asioissa järjellä ajattelu onnistuu hetkittäin ja sitten taas hiipii vsnha kunnon paniikki tilalle :(. Tosin mun paniikki on tuolla pinnan alla eikä juuri näy muille.

   Mulla se diagnoosin perässä oli se "s"-sana ja kysymysmerkki, kaipa sekin jotain epäilystä tarkottaa..
   Luin tosta toisesta keskustelusta äsken kun joku o li kirjoittanut menevänsä tähystysleikkaukseen, että sillon katetroitas?! Ei helvetti sanon minä ja jos minusta on kiinni, niin ei hemmetissä katetroida! Mä en sellasta kestäs, oikeesti. Onko sulla tietoa moisesta tai Apuvalla?

   • Kendome

    Luin samaa kanssa eilen jostain ja samat on mielipiteet: Ei helvetti! Mut on kerran katetroitu eikä ollu järin hauskaa. Mut ehkä ne tekee sen sitte ku jo nukkuu ja ottaa pois ennen ku herää.. Toivottavasti.. Menin lukemaan jonkun keskustelun myös missä jollain oli rakon pinnalla endometrioosia ja joutui pitämään sen poiston jälkeen kaks viikkoo katetria. Näin jo sieluni silmin itteni kesälomareissuilla pissapussin kanssa :D No toisaalta, eipä tarttis pysähtyy huoltiksille matkalla..;)

    8pv leikkaukseen.. Huomenna se esihaastattelu, katetri homma selviää varmaan sillon..


  • Kikkatak

   Ilmottele sit mitä sulle kerrottiin..ja kuvittelis tosiaan, että Jos katetri on Pakko laittaa, sen laiton/poiston vois tehdä nukutuksessa.
   Mua ei ole katetroitu, mutta ajatuskin pistää hien pintaan, ei helvetti!

   Kaksi ja puoli mahakipu päivää taas takana..nyt hiukan helpompi olo. Samalla oli hienosta pahoinvointia. Ei voi minkään, mutta ahdistaa enenevässä määrin:( kun pelkää jo seuraavaa kipujaksoa - tähänkö on tultu.

   Aurinkoista päivää sinne, nyt kahvikuppi käteen ja itsetsemppaus päälle!

  • Kikkatak

   No niin, ja niin tilanteet muuttuu..mulle tuli soitto sairaalasta iltapäivällä ja ilmoitettiin että operaatio olis ensi viikon torstaina, apua.
   Aamulla 08 sairaalalle, sitten lääkärin tutkimus ja keskustelu ja siitä toimenpide. Nyt pelottaa ihan hirveesti.
   Ja kyllä, se helvetin katetrointi tehdään...on kuulemma välttämätön ettei rakkoa viilletä vahingossa :(. Pyysin että jos mahd.katetrointi tehtäis unessa ja myös sen poisto. Pitäis onnistua.

   Tiesittekö muuten että se nukutus ei ole pelkkä humautus vaan ihan nukutus! Kysyin hoitajalta ja kertoi että humautuksessa potilas hengittää itse, mutta tässä nukutuksessa ei..eli jänskättää ihan hirveesti mutta Apuvallahan tää kaikki on takana ja meillä Kendomen kanssa edessa.

   • Kendome

    Ollaan sitten samaa aikaa leikkauspöydällä :D Tosin en saa tarkkaa leikkausaikaa ennen kuin edeltävänä päivänä.

    Juu tiesin kyllä että on kyseessä syvänarkoosi. Ja intubointi ja kaikki muu kiva.. Mulle toi nukutus on se suurin kammon aihe. Mulla on siitä semmonen idioottimainen fiilis et mahtaako siitä herätä.

    Uskaltaako kysyä että miltä alueelta oot? Ois aika hassua jos makoilisit viereses sairaalapedissä :D


   • Kikkatak
    Kendome kirjoitti:

    Ollaan sitten samaa aikaa leikkauspöydällä :D Tosin en saa tarkkaa leikkausaikaa ennen kuin edeltävänä päivänä.

    Juu tiesin kyllä että on kyseessä syvänarkoosi. Ja intubointi ja kaikki muu kiva.. Mulle toi nukutus on se suurin kammon aihe. Mulla on siitä semmonen idioottimainen fiilis et mahtaako siitä herätä.

    Uskaltaako kysyä että miltä alueelta oot? Ois aika hassua jos makoilisit viereses sairaalapedissä :D

    Mä en näköjään tiennyt laparoskopiasta muuta kuin sen, että tähystetään mahaonteloa. Gynen jutuista jäi jotenkin sellanen olo, että ei se nyt niin ihme juttu ole...Nyt kuitenkin toimenpide tuntuu jotenkin isommalle (vai johtuuko se siitä että se realisoitu nyt kun sai ajan)? En tiedä, ehkä hyvä että se tuli nyt eikä niin, että odottelua ois puoltoista kk. Mulle hoitaja muuten sanoi, että mitään ennakkovalmisteluja ei ole kunhan en syö puolen yön jälkeen? Eikö siis tyhjennellä??

    Uskallat kysyä mistä oon, itä-Suomesta kyseessä yliopistollinen sairaala ;)..entä sinä? Olishan tuo tosiaan aika hassua jos oltas yhtä aikaa samoilla hoodeilla :).
    Kendome, mulla on kans tuo sama että pelkään hirveesti jos siitä nukutuksesta ei herääkään, kun niinkin on käynyt..mutta kai se on yritettävä sulkee pois mielestä.

    Mun pitää vielä kysyä, että onko teillä tietoa mitä muuta sieltä vatsaontelosta "etsitään" endon lisäksi?


  • Apuva..

   Hei vain... En vissiinkään muistanu sanoa siitä katetrista teille.. kyllä mut oli katetroitu nukutuksen aikana, ja illalla kun alko sielu palata ruumiiseen niin katetri poistettiin... Kyllä se poisto vähän tuntuu mutta ei juurikaan, suosittelen kyllä pitämään sen leikkauksen jälkeiseen aikaa asti, koska on todella vaikeaa yrittää kovin unisena mennä vessaan pissalle, eikä alusastiakaan kovin mukava ole. Toisaalta mun ensimmäinen kommentti leikkauksen jälkee oli sattuu ja toinen kakka, jolloin toivat alusastian muttei kuitenkaan kakkaa tullut. Oli varmaankin vielä kakka traumoja edelliseltä päivältä. Lisähappi mulla myös oli nukutuksen jälkeen pitkään vielä osastollakin kunnes unisena riivin happiviikset pois naamalta.....

   En ole hetkeen kerrennyt käymään täällä lainkaa kun muka kiireitä pitänyt. Maanantaina töissä sain iltapäivällä tykyttely kohtauksen. Siis yks kaks alkoi pulssi hakkaaman hulluna, pulssi oli 120. Otettii EKG(sydänfilmi) joka oli normaali ja verikokeita seuraavana aamuna kaikki ok. Varmaankin pitkän levon jälkeen rasituksesta tuli. Ei siis huolta olen kunnossa.

   Olette ajatuksissa! Voimia!

  • Kendome

   Mä olen Pirkanmaalta. Eli ei päästä saman veitsen alle ;)

   Mulle selvii vasta tänään että tarviiko tyhjennellä. En usko, kai siitä joku ois jo maininnut jos niin ois, toisaalta kyllä mulla on viimeaikoina ollut hurjasti noita häntäluukipuja ja ongelmia vessassa käynnissä niin saattaahan siellä suolessa jotain olla, et mielummin ottaisin ehkä sen tyhjennyksen varmuudeks ettei ainakaa si uudellee tarvi availla jos eivät voikkaan poistaa. Mut jos ne vaan pinnallisesti on niin ei kai se niin tarkkaa oo vaikka tavara suolessa oiskin..

   Mä ku pelkään sitä nukutusta hurjasti kysyin yhellä käynnillä josko sais olla hereillä, mut sano et ei oo mahollista :(

   Otettiinko teiltä sydänfilmi ja muut ennen leikkausta? MRSA kokeet ja miljoona putkiloa verta?

   Mulla ei oo mitään hajus mitä kaivelevat :)

   • Kendome

    Erityisesti oli juttua että kun oon sairaalakammoinen tahdon kotiin HETI kun mahdollista. Niin papereihin oli sitten laitettu hoitovaraus yön yli olosta..\o/ Kun oletettavissa sen verta iso juttu.. Milläköhän perusteella??? No nyt tuli sinne merkintä että minä vastustan sairaalaan jäämistä ja että pitää päästä kotiin jos terveyden kannalta mitenkään mahdollista.

    Ja sitten multa hoitaja kysy että mikä se siellä sun vatsakalvossa on kun tässä on mainittu hiukan epäselvästi.... Kukaan ei oo sanonu että mulla ois mitään vatsakalvossa..:S

    Tyhjentelylle on kuulemma ainoastaan tarve jos suolisto muuten laiska. Eli ainakaan mun yliaktiivista suoltani ei tarvi tyhjäillä.

    Enemmän tuli tosta ny kysymyksiä melkeen ku vastauksia ja ihan suunnaton vi**tus.. Minä en yötä sairaalassa vietä!!


  • Kikkatak

   No just, kuulostipa taas hienolle toiminnalle sairaalan osalta. Kuis vatsakalvossa jotain??? Missä sellanen on näkynyt ja millä tutkimuksella??
   Oliko sua tt-kuvattu tai ct-kuvattu (en alkanu ettii vanhoista kirj,), kai se ois näkynyt siellä ja oisivat sanoneet jotain? Tsiisusta tuota touhua.

   Mä kirjotin jo aamulla vastausta tänne, mutta jälleen kerran olen onnistunut "hävittämään" sen.
   Sanoin ihan samaa etten jää sairaalaan jos ei ihan pakko! Ja tod.toivon ettei oo.Myös mulla sairaalakammo ja ahdistaa aivan hemmetisti koko juttu.

   Palaan kohta..

  • Kendome

   Eivät oo ku kahdesti ultranneet.. En ollu aiemmin kuullu sanallakaa mitään vatsakalvosta.. Ellei se sitten liity siihen kun hartiapistosten takia epäilivät että palleassa saattais olla pesäke (mitä mä en edelleenkään usko). Inhoon ylikaiken jos on nyt nii "suuri" juttu et joutuu jäämää. Ahistun sairaaloissa ihan hirveesti.

   Sairaalasta sanoivat sen verran että tuloajan saa sillon päivä aiemmin mut siinä on sen jälkeen vaatteiden vaihtoa ja tipan laittoa ja esilääkitystä ja verikokeita. Sitten vasta leikataan.

   Leikkauksessa näkee kuulemma kaikki yleisimmät paikat missä endometrioosia ja sanoi että mahdollisuuksien mukaan kaikki poistetaan mutta osa voi olla sellaista mitä ei pois saa.

   • Kendome

    Hiukan kattelin netissä niin vatsakalvolla endometrioosia on tosi usein.. Niin hiukan nyt sitte ihmetyttää et miks se mun tapaukses ois mitenkään sellasta että täytyis jäädä sairaalaan.. Ärsyttää!


  • Kikkatak

   Voihan se olla ihan sitäkin miten hoitaja asian esittää.. Ei välttämättä ole mitään sen erikoisempaa ja jos siellä on lukenut epäilys endosta palleassa, niin hänen epäilys oli mainitunlainen?!

   Mua itteeni jotenkin häiritsee, ettei mulla ole muuta tilaisuutta kun just ennen sitä toimenpidettä kysellä asiat ja voin kuvitella ettei siinä mitään höpöttelytuokioita pidetä. Pitäs kai käydä lukemassa jotian tuosta laparoskopiasta mutten uskalla. Varmaan kuulostaa tyhmälle, mutta pelkään että keksin jonkun jutun sieltä (syöpälöydös tms.) mitä alan seuraavaks hysteerisesti pelätä ja "sekoon" sit siitä.
   En tosiaan tiedä, mitä muuta kun mahd.endon ne sieltä näkee, mutta oon yrittäny lohduttautua että kaipa se ois näkyny siinä tt-kuvassa jos jotain isoa ois ollu?

   Toivottavasti saat menoajan heti aamuks, ainakin meillä se hoitaja sanoi että sillon pääsee helpommin yöks kotiin(ellei ihmeitä muuten). Entäs jos soittasit ja vielä "mainitsisit" asiasta...vaikka jo hoitajalle toiveesi esititkin mutta eihän tuo haittais vaikka vielä toivois aamuaikaa.
   Tuo sairaalakammo on varmaan monilla..ja niinkun taisin mainita, niin ahdistaa itteenikin jo pelkkä ajatus. Toivon tosiaan että kaikki menee meillä molemmilla hyvin ja päästäs molemmat kotiin samana päivänä.
   Onko sulla varattuna jelppiä kotiin samalle päivälle ja seuraavalle? Näillänäkymin mä olen yksin sen perjantain kun miehellä töitä ja lapsukainen mennee päiväkotiin.
   Liekö sitä selvii yksin?

   Entäs meinasitko pyytää että ne ottaa se katetrin pois nukutuksen aikana. Mä en tiedä. Kiitos Apuva vinkistä, totta että sitä on varmaan tosi kipeä herättyä mutta mä ajattelin jotenkinettä ei helvetissä se kipu niin paljon ehkä parissa tunissa helpota etteikä vessakäynti sit myöhemminki sattus..?

  • Apuva..

   Hmm.....

   Ensinnäkin leikkaus on ns. iso koska se tehdään kunnollisessa nukutuksessa eikä humautuksessa, niinkuin jompi kumpi jo sanoikin siitä, esim. mun kohdalla leikkaus oli iso vaikka vain yksi pieni pesäke poltettii vas puolelta. Eikä vatsalle tullut kuin 2 arpea, joissain tapauksissa vatsaan mennää alavatsalla usesta kohtaakin..

   Toi katetri juttu on tietysti henk. koht. juttu, mutta mä ainakin olin ihan tyytyväinen että sen sain pitää koska vaikka leikkuriin meninkin 8:50, niin olin vielä päivällisen aikaan niin sekaisin etten ollut varma onko kyseessä lusikka vai mikä kapistus ja miten sitä pitää käyttää. Sain vain liemiruokia silloin ja otin vain muutaman lusikallisen ruokaa koska en todella osannut käyttää lusikkaa ja liemet eivät olleet kovin hyviä muutoinkaan. Kova nälkä kuitenkin tyhjennyksen jälkeen oli joten pakko oli yrittää edes syödä. Ensimmäisen kerran nousin sängyltä ylös illalla salkkareiden aikaan, otin muutaman askeleen ja tuntui että nyt "holahti" housuun ja halusin takaisin petiin. Verta olikin tullut paljon ja hyvä niin että suurin osa verestä tuli heti ulos eikä kuivunut ja tullut pikku hiljaa muun vuodon mukana. Tässä vaiheessa siis katetri oli edelleen paikallaan. Salkkareiden jälkeen hoitaja tuli avustamaan vaatteiden vaihdossa ja otettiin samalla katetri pois, menin vessaan pissalla jota ei kyllä tullut, mutta tulipahan iltapesut tehtyä. Tietysti "juoksin" koko seuraavan yön vähän väliä wc:ssä kun koko ajan pissatti ja kyllä joka kerta pissaa tulikin. Epäilen että katetrin ärsytys ja tipustus neste aiheutti sen, yölläkin olin siis vielä tipassa syömättömyyden takia. Huonovointisuutta mulla ei ollut, mutta ei vain kyseiset liemet maistuneet ollenkaan. Iltapalalla söin kyllä mehukeittoa ja mehujäätä. Aamuyöstä hoitaja otti tipankin pois ja oli taas helpompi päästä wc:hen kun ei tarvinnut telinettä mukana kuljettaa....

   Noista vaatteiden vaihdoista. Itse kun menin sairaalaan sängylle oli laitettu valmiiksi avopaita ja reisiin asti ylettyvät tukisukat jotka laitoin päälleni. Omat pikkuhousut pidin niin kauan ennen kuin sain esilääkkeen. Tämän jälkeen makasin vain sängyllä/nukuin ennekuin hoitaja tuli sanomaan että nyt voidaan lähteä. Esilääke vaikutti kyllä minuun todella hyvin, koska väsymys ja nauraminen oli kyllä siitä hyvä merkki. Leikkurissa kyllä itsenäisesti ryömin/kömmin omalta sängyltä ns. leikkaus pyödälle, koska sänkyjä ei saatu niin läheelle toisiaan että hoitajat olisivat siirtona voineet minua siirtää vaan olisi pitänyt nostaa. (sänkyjen väliin jäi iso rako.) Seuraava mitä muistan on että hoitajat laittavat vas. käteen verenpainemittaukseen tarkoitetun mansetin, tippa tuli oikeaan käteen ja siitä olin muistanut sanoa että haluan sen ranteeseen, koska esim. lukiessa se pistää ikävästi jos se on kämmen selässä. Sen myös muistan että hoitaja kommentoi esilääkkeen vaikutusta hyväksi. Sitten tulikin happimaskia naamani päälle, josta hoitaja myös kertoi että alustavasti pitää jo vähän että happea on riittävästi. Seuraavaksi anestesialääkäri sanoo että laittaa lihasrelaksantin ensin tästä (näyttää ruiskua, jotka siinä tilanteessa näyttivät kovin isoilta. Eivät todellisuudessa varmaan olleet, olin vain pilleri humalassa...) Ja tästä tulee unilääke, kauniita unia, nukahdat ihan kohta...

   Ainiin kävihän siinä aamulla ennen esilääkettä kirurgi mua jututtamassa sekä tekemässä niin "ihanan" tuntuisen peräsuoli tutkimuksen. Sen takia tuli koska mulla oli ulostamiskipua, ja oli siis syytä epäillä että suoliston puolella on pesäkkeitä....

   Niin ja sitten tosta vatsakalvo asiasta. Olen ymmärtänyt ettei niitä pesäkkeitä voi nähdä muutoin kuin tolla leikkauksella! Kohdun sisäultrakaan ei kerro kovinkaan paljon sisällä tapahtuvasta toiminnasta, kuten mulla ei ollut kuvaintamis näyttöä pesäkkeistä lainkaan ennen leikkausta. Tietysti vas. puolella kohdun takaosassa oli kipukohta josta todennäköisesti pesäke poistettiin....

   • Apuva..

    Kysykää toki jos jäi jotakin ollennaista kertomatta.. tää viikko ollut hieman toisessa maassa kun väsyttää taas koko ajan.. Lähinnä väsymys johtuu nyt töistä joita en ole moneen viikkon tehnyt, täytyy nyt taas totutella tähän arkeen.....


  • Kendome

   Mies jää leikkauspäiväksi hoitamaan meijän tyttöä ja on seuraavankin päivän siitä kotona. Palkattomalla siis.

   Kyllä mä siitä katetrista meinasin että sen pois tahdon ennen kun herään. Sen kerran tosiaan kun on katetroitu oli aivan hirveetä, pahempaa se laitto tosin oli kun pois otto. Pitänee pyytää estolääkitys sen katetrin takia, saan tosi herkästi virtsatien tulehduksia.

   Eikö sulla Apuva ollu edes tarkotusta tulla samanapäivänä kotiin? Siis oliko suunniteltua se yöksi sinne jäänti? Toivottavasti mun ahteria ei ronkita kun mullakin niitä ulostuskipuja melkosesti..:S Musta se on jotenkin nöyryyttävää köllötellä kyljellään ahteri paljaana kun joku ronkkii :D

   Kipulääkkeitä luvattiin reseptillä kotio saatavaksi, että varmaan säkin Kikkatak vihdoin kunnon lääkkeet saat.

   Mulla ei oo ollu vielä mitään juttua siitä että mitä leikkauksen jälkeen.. Kaipa se sit niistä löydöksistä riippuu et mihin hoitomuotoon päädytään..

   Mulla sitä sairaalaan jäämistä vastaan sotii sekin että oon tosi huono syömään, aina ollut. Oon ihan kamalan nirso (osittain monien allergioiden takia) ja mulle tulee tosi helpolla oksennusrefleksi vieraasta ruuasta. Kai sitä pitää omia eväitä varmuudeks laukkuun pakata ja jossain vessassa puputtaa niitä.. Oi kun kuullostan ihanne potilaalta. Nirso pelkuri :D

   Tuntusko susta Apuva se nukutus siltä että suljit silmät ja sitten olit jo heräämössä? Toivoisin niin että se menis tällä kertaa ittelläni sillälailla..

  • Apuva..

   Kun kysyin kuinka nopeasti pääsen kotiin niin sanottiin jo heti etten pääse samana päivänä kotiin. Leikkaus epikriisissä kyllä lukee "kotiutuu voinnin mukaan joko tänä iltana tai huomenna". Ja jotenkaan ei käynyt edes mielessä että en jäisi sinne yöksi, koska olin kuitenkin aivan tokkurassa. Ja tosiaan toi katetrin pois otto kyllä tuntui muttei kipua voi mitenkään verrata kipuihin mitä oli ennen leikkausta. Ja se on vain pienen pieni hetki siinä ajassa. Ja juurin niin nukahdin, heräsin heräämöstä. Tietysti ei nyt ihan niinkään kun nukuin vielä osastollakin monta tuntia sinne takaisin pääsyn jälkeen. Muistan kun hoitaja heräämössä kysyi voidaanko mennä jo osastolle sanoin että voidaan, koska mistä helv***stä minä tiedän koska voidaan mennä ja koska ei.... Ja tosiaan uninen olin kyllä vielä, ja vielä osastollakin oli se lisahappi sikeän ja jatkuvan unen takia. Se leikkaus päivä meni niin että olin n. 1h hereillä nukuin 2h olin 1h hereillä nukuin 2h jne... Eipä siinä paljon kerennyt miettiä olenko kotona vai sairaalassa..

  • Kikkatak

   Kiitos Apuvalle valaisevasta kertomuksesta, toisen kertomana se ei niin pahalle kuulosta.

   En osaa sanoa miksi mulla on hitonmoinen paniikki siitä katerista, mutta niin vaan on ja kovasti yritän itekin että se otettas multa sillon kun oon vielä unessa. Taidan minäkin kysellä kannattasko sihen syödä varmuuden vuoksi kuuri vai miten, siis ettei tulis vti.

   Toi nukutus pelottaa ihan jäätävästi. Mulla on muutenkin niin helposti kaikkeen reagoiva sydän (esim.syke laskee unessa 36:een ja tulee herkästi lisälyöbtejä) että pelkään sitäkin miten pumppu reagoi, tosin mitään sairautta ei onneks ole todettu..ja sit tietty kaikki allergiat. Meillä kotikaupungissa oli viime vuona tapaus joss minun ikäinen nainen meni ihan pikkuoperaatioon pväkirurgisesti eikä koskaan herännyt :(..ja piti olla terve, normaalikuntoinen nainen, en muista kerroinko aiemmin.

   Jännä miten vahvasti tuo nukutus on vaikuttanut sinuun Apuva. Hoitajan puheista sai sen kuvan että ei se niin ihme juttu ole ja monet lähtee kotiin yöks..saas nähdä, alan jo epäillä että näinköhän sitä kykenee kotiin.
   Mua pelottaa nuo vuodotkin ja muut komplikaatiot aikalailla, ettei tulis veritulppaa tms.hui! Eikös ne sukat esim. Laiteta just siksi?

   Toivottavasti antavat sellaset kipulääkkeet ettei tartteis kärsiä kivuista, mutta oisivat "turvalliset" siis ettei tule jotain muuta oireita kuten mulla esim. Litalginista päänsärky!

   • Kendome

    Eiköhän ne anna sellaista lääkettä kun melkein pyydät..:)

    Ja se Litalgin ei oo kai virallisesti särkylääke vaan joku sellanen että se rentouttaa noi vatsan elimet ja lihakset ni alapää kipu sen takia helpottaa.. tai jotain semmosta lääkäri niistä sanoi määrätessään.

    Panacodit on mulla alkanut viime aikoina närästämään, tai toki se voi johtuu noista mahan tapahtumista muutenkin mutta oon jostain kuullu et panacod närästäis, mut syön sitä kuitenkin kun se kivasti sen kivun vie yhdistettynä johonkin muuhun.

    Kiva Kikkatak kun pelottelet tolla tarinalla..:( No ei, sattuuhan sitä, mutta todennäkösyys kun on jotain 0,14/10000 niin järjellä ajatellen ei kamalan todennäköstä.. Tosin itse vaadin eilen että mies lupaa mulle et kaikki menee hyvin nukutukses.. Ihan ku se mitään vaikuttais..


   • Kikkatak
    Kendome kirjoitti:

    Eiköhän ne anna sellaista lääkettä kun melkein pyydät..:)

    Ja se Litalgin ei oo kai virallisesti särkylääke vaan joku sellanen että se rentouttaa noi vatsan elimet ja lihakset ni alapää kipu sen takia helpottaa.. tai jotain semmosta lääkäri niistä sanoi määrätessään.

    Panacodit on mulla alkanut viime aikoina närästämään, tai toki se voi johtuu noista mahan tapahtumista muutenkin mutta oon jostain kuullu et panacod närästäis, mut syön sitä kuitenkin kun se kivasti sen kivun vie yhdistettynä johonkin muuhun.

    Kiva Kikkatak kun pelottelet tolla tarinalla..:( No ei, sattuuhan sitä, mutta todennäkösyys kun on jotain 0,14/10000 niin järjellä ajatellen ei kamalan todennäköstä.. Tosin itse vaadin eilen että mies lupaa mulle et kaikki menee hyvin nukutukses.. Ihan ku se mitään vaikuttais..

    Sori tuo tarina, omassa paniikissa ei tullut ees aateltua että juttu vois huolestuttaa muita..ja totta, kaikenkuntoisia ihmisiä nukutetaan päivittäin, joten todennäköisyydet on tosiaan meidän puolella :).

    Kyselin mieheltä, josko pystyis jäämään sit to,pe kotiin..ajatus yksinolemisesta ei kauheesti houkuta kun ei yhtään tiedä missä kunnossa on..
    Hitto, tässä on alle viikko enää toimenpiteeseen.Alkaa oikeesti jännittää, mutta kyllä me pärjätään :).


  • tintin

   Olen miettinyt tässä omia kipujani jotka ovat nyt olleet lähes 5kk, siitä asti kun synnytin toisen lapseni ja kk alkoivat. Minulla on aina ollut kovat kuukautiskivut ja nyt maha on kipeä koko ajan, kun vuotaa niin hetkeksi helpottaa sitten palaavat.

   Maha on turvoksissa, lantiota särkee ja munasarjoihin tuntuu viiltävää kipua, alaselkää särkee, pissa vaivoja minulla on ollut koko ikäni joten niistä en tiedä liittyvätkö tähän? En voi nukkua mahallani ja minulla on tullut välivuotoja, nyt kylläkin kuukautiset ovat jääneet pois! Kuuluuko se endomedrioosan oireisiin??? Raskaustestejä olen tehnyt 2 ja negaa kumpikin, papa-kokeessa käynyt ja se oli puhdas, klamydia ja tippuri kokeissa kävin ja nekin puhtaat. Enää en keksi syytä tälle kivulle.

   Pakko lähtä tietenkin lääkäriin mutta näin vklp se ei oikein onnistu joten päätin kysellä josko oireet voisivat tähän viitata. Idea tuli siitä kun suvussa on isän ja äidin puolelta tätä samaa sairautta ja olleet kummallakin naisella niin vaikeat oireet että kipuilua monta vuotta ilman apua ja toisella oli vaikeuksia saada jopa lapsia.. Voiko olla periytyvää??

  • Apuva..

   Hei tintin,

   Kyllä endometrioosi voi olla periytyvää. Nyt kuitenkin tuoreen tutkimuksen mukaan, myös ilman peritötekijöitä endometrioosia voi olla.

   Täältä löytyy hyvin tietoa taidista ja keskustelupalstalta löytyy paljon erinlaisia tarinoita sairaudesta. http://www.endometrioosi.fi/index.php?section=1

   Juurikin tuo ilman apua kovien kipujen kärsiminen. Sen takia olen todella tyytyväinen että itselläni tauti nyt tuli todettua, jotta seuraavan kerran kun on kovia kipuja voi suoraan sanoa "endometrioosista johtuvia kovia kipuja". Tietysti on kovasti lääkäristäkin kiinni, miten hoitavat ja tutkivat. Esim. Itse menin yksityiselle puolelle ja ilmoitin gynelle että itse epäilen kyseistä tautia oireisiin viitaten. On todella kurjaa että itse täytyy olla perillä asioista ennenkuin lääkäri asian eteen mitää tekee...

   Kuitenkin mielestäni on tärkeintä että on kivuton! Kipujen lievitys on tärkeintä joka tapauksessa. Itsellä kun on nyt toi pesäke poistettu joka oli hyvin pieni. Toivon hartaasti että saan elää ilman kovia kipua ainakin muutaman vuoden eteen päin. Tauti uusii usein ja leikkaus aiheuttaa kiinnikkeitä, jotka aiheuttavat myös kipua. Joten välttämättä sen takia leikkausta ei kaikkille heti suositella, jos kipujen lievitys joillakin lääkkeillä on tehokasta.

   Ja seli seli seli.. .Tuntuu että itsellä on pää ihan sekaisin koko asiasta kun niin paljon tullut tietoa aiheesta vähän ajan sisällä. Mutta tosiaan tuolta palstalta saat hyvin tietoa asiasta ja keskusteluista tietoa eri tarinoista joita on niin monta kuin on taudin kantajaakin....

   Toivottavasti saa apua vaivoihisi. =)

  • Apuva..

   Ainii unohtui tuo...

   KIkkatak, kyllä ne tukisukat on juurikin sen takia että ehkäisevät niitä veritulppia. Mulla kun oli maanantaina sitä sydämen tykyttelyä niin lääkäri kysyi heti että montaa päivää olin sängyssä maakaamassa leikkauksen jälkeen jne. Sanoin etten viettänyt yhtäkään päivää kokonaan vuoteessa ja että tukisukat olivat kuitenkin käytössä vaikka jo liikuinkin. (otin tukisukat yöllä pois hoitajan luvalla) Harvemmin perusterve saa niitäkään, ellei tosiaan ole vuoteessa monta päivää eikä liiku lainkaan.

   Mullekkin leikkaava lääkäri oli kirjoittanut että kotiutuu joko tänä iltana tai huomenna voinnin mukaan. Ja tietysti tiedossa oli myös se ettei perjantaina (leikkauspäivänä) mulla ollut "hoitajaa" kotona, koska avokki oli illan ja yön töissä. Vaikka olisi ollutkin niin en olisi kyllä halunnut lähteä perjantaina vielä kotiin, olin kuitenkin todella tokkurainen. Mun leikkaus oli helppo sen takia koska pesäkkeitä ei löytynyt kuin yksi ja sijainti oli ennalta arvattavissa. Jos oikein muistan niin heräämössä hoitaja sanoi että leikkauksen pituus oli vain 24min. Ja niin kuin sanoin niin se esilääkekkin vaikutti minuun todella hyvin, olen todella siro kooltani jne silläkin varmaan vaikutusta nukutuksen vaikutukseen. Olin toisaalta tyytyväinen että olin yhden yön sairaalassa, siellä kuitenkin apu on läheellä ja kivuihin saa helpotusta. Ei ollut vielä lauantainakaa helppoa mennä autoon istumaan jne. Mistä tulikin mielee teille molemmille vinkkinä, ottakaa tyyny mukaan sairaalaan mennessä. Siihen voitte lähtiessänne tukea vatsaa, helpottaa oikeasti. Yskiminen jne ei onnistu leikkauksen jälkee ja tyynyllä tukeminen auttaa siihenkin paljon!!

   Itse en sitä mukaan ottanut mutta kotona kyllä auttoi paljon monessakin tilanteessa. Ja ennen sairaalaan menoa kannattaa varautua siihen että seuraavan kerran kun omasta sängystä nousee ylös niin se ei käy samalla tavalla kuin aiemmin. Esim. meillä täytyi avokin kanssa vaihtaa sängyssä puolia koska pääsin ylös vain vas. kyljen kautta ja omalla puolella olisi pitänyt nousta oikealta. Mielestäni oli todella jännä huomata että vaikka vas. puoli oli operoitu sitä pystyi käyttämään paremmin kuin oikeaa. Meni pitkä aika ennekuin pystyin taas nukkumaan oikealla kyljellä. Niin siis piti sanoa että varatkaa tyynyjä jolla voitte tukea itsenne sänkyyn hyvään asentoon. Sairaalassa olin lähes koko ajan vuoteessa seljälleen, mutta kotona oli ihana kun sain selän taakse tyynyn tukemaan asentoa, jalkojen väliin oli mukava laittaa myös tyyny. Eli ainakin 2 ylimääräistä tyynyä on hyvä olla varalla. Itse laitoin sängyn viereen taloustikkaat joiden avulla nousin vuoteesta ylös, kun ei vatsalihaksia voinut käyttää...

   Toivottavasti näistäkin vinkeistä teille on apua...

  • Kikkatak

   Kiitos jälleen kerran Apuva :)! sinun kokemuksista on ainakin mulle ollut iso apu ja jotenkin se, että "tietää"jonkun joka on jo kokenut saman, helpottaa.
   Itseasiassa yllättävän monelle on tunnuttu tekevän tuo laparoskopia ja sillä yritän pelkoani hälventää..

   Mulla siis meno sairaalaan klo 08 torstaina. Lapussa luki että klo00.30 jälkeen ei syötävää tai juotavaa. Hoitajan mukaan operaatio kestää yleensä tunnista kahteen?!
   Minua ei tosiaan ole hirveesti nukuteltu, niin se jo pelttaa kaiken muun ohella..
   Meillä on suvussa veritulppia ja sekös tässä kans tuli mieleen, kun mainitsit noista sukista. Pitänee mainita kaikki mahdollinen kun lääkäri aamulla jututtaa..

   Saanko kysyä missä päin asustelet ts. missä päin olit operoitavana?
   Tyyny lähtee ehdottomasti mukaan sairaalaan ja toiv.mies pääsis sillon aamulla meno vaiheessa mukaan. On nimittäin helvetillinen paniikki varmasti sillon päällä :O!

   Tintin, tervetuloa porukkaan :).
   Olet jo aika mones joka kertoo ettei pysty nukkumaan mahallaan! Minuahan ei ole ainakaan vielä diagnosoitu endosta, mutta osa oireista ainakin täsmää ja minulla myös tuli yhtäkkiä helmikuussa mahakivut, turvotukset, ymym.joille noin "helpolla" ei löytynyt syytä..
   Ensi viikolla kaik? tiedetään enemmän.

  • Apuva..

   Voi olla että olen unenpöpperössä kuullut jotenkin väärin tuon ajankin, koska voin kertoa että olin aivan lääkehumalassa. Kanta-Hämeen keskussairaalassa mut leikattiin. Ja joo mitään ei saa syödä yöllä tai aamulla. Mullahan oli se suoliston tyhjennys torstaina ja perjantaina operaatio. Ja soitin vielä torstaina päivällä osastolle ja kysyin että mitenkö se syöminen/juominen niin yöllä ei saanut enää syödä eikä juoda mitään. Ja olin aivan varma että kuolen aamulla kun olen tyhjentänyt itseni enkä saa mitään ottaa, mutta vointi oli yllättävän hyvä.

   Mulla onneksi mies pääsi silloin perjantai aamuna mua viemään sairaalaan. Tosin ei siinä muuta ollut kun hän saattoi mut osastolle ja lähti koska potilas huoneeseen häntä ei päästetty, siellä oli muita nukkumassa.

   Jotenkin minulla se panikointi oli silloin kun kuulin leikkauspäivän, mutta leikkus päivänä olin tyynen rauhallinen asian suhteen.

   Niin ja noista tulpista, kyllä niitä täälläkin päin/suvussa on ollut monellakin... Kyllä se hyvin menee, ajatellaan positiivisesti kohta se on jo ohi!! :)

   Voimia!!

   • Kikkatak

    Kiitos taas :)!

    Varmaan se operaation pituus riippuu eniten siitä miyä tarttee tehdä, mutta en voi kun toistella että pelottavaa on.

    En edes ajatellut että silleenkö se meneekin, että sairaalapetiin ja odottelemaan omaa vuoroa. Apua, tälläselle sairaalapanikoijalle ihan äärimmäisen ahdistava ajatus jos se menee noin.
    Antaako ne sen esilääkiryksen kuinka pian? Ja onko se joku diapam tyyppinen?
    Minä puolestani olen isokokoinen :) ja roteva, pitänee kertoa kilot etukäteen etteivät arvioi yläkanttiin ja laita liikaa unilääkettä ;).
    Juu, toivon tosiaan että kaikki menis hyvin..meillä kaikilla.
    Ja toivottavasti oon työkykyinen vielä tänä kesänä, kun työni saattaa tilanteesta riippuen olla fyysistä :).


  • Apuva..

   Siis mun oli määrä olla sairaalassa klo: 6:30. Leikkaussalissa piti olla 8:55 joten sain esilääkkeen vähän jälkeen 8. Itellä se aamu siellä meni lähinnä nukkuessa. Olin niin väsynyt kun edellinen ilta oli ollut yhtä vessassa istumista ja epävarmuus siitä onko vatsassa vielä jotekin joka voisi tulla ulos sai unet todella huonoiksi. Joten siis menin sairaalaan hoitaja otti minut vastaan, vie huoneeseen. Kertoi ajankohtia jne.. Vaihdoin sairaala vaatteet jotka olivat valmiina ja menin sänkyyn peiton alle nukkumaan. Heräsin kun kirurgi tuli haastettelmaan ja seuraavaksi otin esilääkkeen. Noista vaatteista tosiaan en muista sanoinko jo. Pidin omat pikkuhousut avopaidan ja tukisukkien kanssa siihen asti kunnes otin esilääkkeen. Seuraava herääminen oli kun hoitaja tuli sanomaan että nyt lähdetään ja sängyn kanssa mentiin leikkuriin. Nyt jos joku sanoisi että pitäisi sieltä osastolta mennä leikkuriin niin en osaisi mennä, olin välillä unessa ja muutoinkin ihan lääkehumalassa.. =D Niin ja esilääke oli diapam.

   Sitäkään en muista sanoinko jo että leikkauksen jälkeen mulla oli todella kylmä. Olin lämpöpeiton alla mutta siltikin hampaat tärisi. Osastolle mentäessä olin 3 peiton alla.. xD

  • Kikkatak

   Ok. Mulle tuli ihan sellanen olo, että soitan vielä alkuviikosta osastolle ja kysyn riittääkö kasille meno jos yöks kotiinpääsyn ehtona oli se, että on ensimmäisten leikattavien joukossa..Jos 08 olen vasta osastolla ja sit vasta on lääkärin tarkastus sekä jututukset, nii en varmaan ennen puolta päivää ole operaatiossa?!

   Ihme hommaa. Pidän myös sormet ristissä, etten joudu jonkun erikoistuvan harjoituskappaleeksi :/!

   • Kendome

    Hyvää Helluntaita naiset.

    Ihmetyttää noi teijän leikkausajat. Mulle kun sanottiin että aikaa varataan neljä tuntia? Mulla toi sairaalakammo on sen verran kova että joudun nappaamaan aina rauhottavan mennäkseni sairaalaan tai hammaslääkäriin. Muuten saan paniikkikohtauksen (muutoin en oo saanut enää kohtauksia moneen vuoteen kun kaksi). Siksi mulla kaapissa niitäkin paketillinen hätäväräna.

    Yleensä sallin kaikkien kandien tulon ja niiden tekemät toimenpiteet mutta tässä tapauksessa taidan kyllä kieltää. Tosin en usko että niitä edes sairaalassa mihin menen pahemmin on kun kyseessä ei käsittääkseni ole opetussairaala.

    Mul on jotenkin semmonen fiilis että ne on päättäny että jään yöksi ja pitävät mun anomisiani jonain huumorina. Pitää vielä sanoa siitä sillon keskiviikkona kun saan sairaalaan menoajan ja alustavan leikkausajan. Mulle ei muuten puhuttu mielestäni mitään että lääkäri enää tarkastais mitään. Kun että käy moikkaamassa vaan.

    Mulla noita ylimääräisiä tyynyjä on jo hiukan joka huoneessa ennalta..:D Autoon nappaan yhden. Mietityttää hiukan toi reitti sinne sairaalaan kun on semmosta helkutin pomppusta tietä. Mahtaa tuntuu kivalta leikkaukse jälkee.

    Ja Tintin.. Luin jostain että jollain tavalla ois perinnöllinent. Että ainakin jos yhdellä sisaruksella on niin toisella on seitsemän kertainen riski sairastaa myös.


  • Apuva..

   Tuli juurikin mieleen että sairaalaan ei kannata mennä sitten tiukat farkut päällä. Itsellä oli collarihousut ja huppari. Leikkauksen jälkeen ei voi housuja nostaa mahan päälle lainkaan, paino ei tunnu hyvältä.

   Niin ja mulla toi navan haava vuoti aika paljon leikkauksen jälkeen. 14.00 aikaa huomasin että laput on aivan veressä, peittokin oli osansa saanut. Vaihtoivat laput ja laittoivat semmoisen pienen hiekkapussin haavan päälle, jonka ansiosta vuoto tyrehtyi kokonaan. Tuli vain mieleen että kerron nämäki ettei tule yllätyksenä sitten jos niin käy...

   Jos oikein muistan niin mun leikkaukseen oli varattu aikaa 4h. Ja olin ensimmäinen kuka leikkuriin vietiin.

  • Kikkatak

   Helluntaita täältäkin :)!

   No onpas erilaisia käytäntöjä...mä päätin, että soitan huomenna sinne osastolle ja varmistan että sairaalaanmenoaika on varmasti riittävän aikanen..siis sen kannalta että pääsis ekaks saliin.

   Meillä tuo yliopist.sairaala on opetussairaala ja hoitaja tosiaan sanoi, että voi olla että erikoistuvakin operoi :(..voiko sen edes kieltää?? sit jos kieltää joutuu varmaan jonon hännille..

   Olisko minulla se lääkärin tarkistu/jututus sen takia ennen toimenpidettä, kun käsittääkseni sain peruutusajan? jos se muuten olis ollut sitten oma aikansa ennen operaatiota?

   mä oon ihan vauhkona mitä lähemmäs torstaita mennään. Luin tuolta endopalstalta, että jollekin oli tullut rytmihäiriöitä heräämössä ja alko ihan helvetisti ahdistaa sekin..kun mulla on sitä lisälyöntisyyttä ollut.
   Hitto, kun nyt vaan menis kaikki ok.

   Kendome, en varmaan osaa sanallisesti riittävän sselkeesti kertoa että minä kans panikoin noita sairaaloita. En tiedä onko mulla ikinä ollut paniikkikohtausta (kai tietäsin jos ois) mutta paniikki tuosta sairaalaan jäämisestä/joutumisesta on iso. Toisaalta panikoin kyllä kaikkia lääkkeitäkin ts. pelkään niiden sivuvaikutuksia niin paljon että sekin pelottaa (rauhottavat,nukutukset ym.)

   Löpövaatteet lähtee mukaan ja tyynyt. Saatekirjeessä luki että mm. rakennekynnet on poistettava! otin lomalla geelikynnet ja ihmettelenkin nyt että miten helvatissa minä nämä pois saan (ja miksi)?? pöpöjenkö kannalta ne pitää poistaa vai miksi, onko tietoa?

   Huoks, koetetaan pärjätä ja pysyä järissämme Kendome :)..ainakin mulla tekee tiukkaa..

   • Kendome

    Kynsilakka ja muut kynsihärpättimet pitää poistaa käsittääkseni siksi että saavat mitattua sun sormesta sen jonkun happisaturaation verestä tjms. Se on se pyykkipojan näkönen juttu mikä aina nukuttaes isketään sormeen. Riittäisköhän jos poistattaisit siitä yhestä sormesta vaan mihin se kapula tulee..

    Mä otan jotku lökäpöksyt ja jonkun löysän topin matkaan. Ja jotku kengät mis ei tarvitse kumartua laittaakseen ne. Ja päähän jonkun lätsän ettei tarvi hiuksistakaan välittää :D

    Se ois sitte vajaat neljä päivää leikkauksee.. Jotenkin olo hiukan rauhallisempi ja stressittömämpi ollu tänään. Keskiviikko iltana varmaan kiipeilen seiniä pitkin..


  • Kikkatak

   Voi kun voisin yhtyä tohon Kendome. Mulla on hermostunut olo ja tuntuu että pumppukin tykyttelee jotenkin enemmän...(ai mikä stressi?).

   No, ei auta. Huomenna verikokeet ja olikohan se pissakoe kans.
   Voi kun saisi sellasen suhteellisen rauhallisen fiiliksen, ettei stressi kasvais liian isoksi.

   Iltoja sinne!

  • Kikkatak

   Soitin sairaalalle, hoitaja kertoi että huomenna viimeistään tiedetään leikkauslistat ja mikäli olen ensimmäinen, minun on oltava sairaalalla ennen klo 07.00

   Rakennekynsiä ei saisi olla siksi, kun kynsien väristä seurataan hapettumista, nukutuslääkäri seuraa.
   Mies saa lähteä kaveriksi aamulla ja olla siihen saakka, kun joutuu lähtemään leikkaussaliin. Näillä näkymin on minun kaverina myös perjantain, ellei täti pääse kaveriksi. Palkatonta kai se on, vai onko tietoa voiko puoliso saada s-lomalapun jos tarttee olla kaverina?

  • Apuva..

   Ei kai sitä voi s.lomalappua saada puoliso, tietääkseni vain pienistä lapsista saa sen lapun tms.

   Mulla repee kohta pää näitten kipujen kanssa!!! Menee hermot tosiaan aivan kohta. Väkisin olin tänään töissä, vaikkakin välillä kipu oli aivan sietämätöntä enkä todella ymmärrä mistä tämä nyt tulee!!! VI*****A suoraan suomeksi sanottuna!! Mielenterveys tässä menee ennen muuta terveyttä! Voltarenista ole mitään apua tälläkään kertaa ja codia kun ei voi töissä ollessa ottaa, enkä muutoinkaan haluaisi koko ajan napsia vain nappia napin perään.. Lämpöäkin näytti vähän olevan, saa nähdä mihin päin kääntyy, siis että kykeneekö sitä huomenna töihin vai ei...

  • Kikkatak

   Voi hitto, tosi harmi Apuva! Toivottavasti kipu menis pian ohi. Pakkohan sinun on olla pois töistä jos kipu on kova!
   Onko kipu nyt erilaista kun ennen vai samanlaista?

   Tsemppiä sinne kovasti.

  • Apuva..

   Siinähän se on kun kipu tuntuu samalta kun kuukautisten aikaan olevat kivut olivat ennen. Mitään vuotoa ei kuitenkaan ole. Kipu tuntuu toki koko alavatsalla mutta enemmän tuolla vasemmassa munasarjassa.. Luin juurikan taas 100 kerran tuon kierukan selostuksen ja siinä on että vatsakipua voi esiintyä ensimmäisten kuukausien aikana, mutta outona pidän silti koska lähes viikon olin kivuton enkä ottanut yhtäkään särkylääkettä... Kipu tuntuu koko ajan mutta on suurimakseen suhteellisen siedettävää vielä, mutta välillä esim. äsken tuli niin kova kipukohtaus että tipahdin lattialle kyttyrään... En enää tiedä mitä tässä pitäisi tehdä... En viitsisi vielä codiakaan ottaa kun se vie taas jalat ja tajun ja toisaalta puoliintumis aika on niin pitkä että kohta jos en ota niin töihin ei huomenna ole asiaa, kun autolla ei voi ajaa ja muutoinkin ei "kännissä" saa töissä olla.

   Onko teille tullut niin kovia kipuja että tuntuu että koko kroppa tärisee? Siis kädet ja kaikki tärisee. Toisaalta myös pitkään kestänyt kipu aiheuttaa mulle sitä, tänään ei meinannut ruokatunnilla kestää haarukka kädessä kun kädet tärisivät niin kovin..... Toivottavasti tämä nyt taas loppuisi ja alkaisi vihdoin viimein se normaali kivuton elämä. Toisaalta alkaa jo tuntua että tämä kipu on sitä normaalia elämää kun ei näistä loppua näytä tulevan koskaan!!! PRKL

  • Kikkatak

   Kuulostaa kyllä ihan hirveelle nuo kivut! Toivottavasti ne on helpottaneet. Jos ei muuta, soitat lääkäriin tai menet päivystykseen..tai Vaikka yksityiselle gynelle.

   Kuulostaa siltä, että kierukka noi kivut tekee mutta kannattaahan se varmistaa, jos kivut noin kovat.
   Tsemppiä Apuva ja voimahaleja täältä!

   Kendome, huhuuu.. :)

   • Kendome

    Viimesen seittemäntoista päivän aikana 16 vuotopäivää.. Oikeen voittajafiilis.. Vatsa ja selkä sattuu. Välillä vatsa turpoaa erittäin voimakkaasti ja on todella laajalta alalta kosketusarka..

    Ylihuomenna leikkaus.. Huomenna saan leikkausajan.. Olo sillainen että oon leikkaukseen mahdollisine komplikaatioineen alistunut.. "tulee mitä tulee, pakko leikata", Olis vaan ohi jo, leikkaus siis.

    Kassissa odottaa musiikkia, suklaapatukoita (leikkauksen jälkeen sit ku voi syödä jos sairaalan pöperöt ei uppoa), siteitä iso kasa, huomenna hankin sinne lehtiä ja pakkaan loput kamppeet (mitä nyt mukaan keksinkään). Hammasharjat ja muut aattelin jättää kotiin koska oon päättänyt että pääsen sieltä illaks pois keinolla millä hyvänsä.

    Olis jo PERJANTAI!


  • Kikkatak

   On harmi noi kivut! Oon alkanut jo miettiä (pelätä) että mikä hitto mulla sitten on, kun ei mun epäsäännöllisen säännöllisesti tulevat vatsakivut vaikuta yhtään samalle kuin teidän eikä kyllä ole vuotohäiriöitäkään..Entäs jos mut tähystetään turhaan? Tai jos tää onkin joku munasarjasyöpä, sekin alkoi pelottaa ihan hirveesti..

   Mä myös toivo. Todella pääseväni yöks pois. Huomenna tulee tieto siitä, leikataanko minut ekana.
   Menkat alkoi vkonloppuna ja on edelleen...se ei kaiketi haittaa toimenpidettä? Pissikoe pitäs käydä jättää, mutta mietin että voiko sitäkään jättää jos on menkat? Eikös ne pöpöjä siitä etsi.tiedättekö otetaanko sieltä aina koepaloja, kun mun epikriisissä luki että tarvittaessa otetaan jääviipale(?)koepala tms.?

   Laukkua ei vielä oo pakattu. Minä myös otan naistenlehtiä, löysät vaatteet ja nameja. Mä oon lihonnut ihan hirveesti näiden murheisen aikana...varmaan 8 kiloa, mutta murehdin sitä sit myöhemmin ;).
   Kendome, ihan sama fiilis. OIS JO PERJANTAI JA MENISPÄ KAIKKI MOLEMMILLA HYVIN!

   • Kendome

    Samaa mä oon miettiny ku mun kivut ei kuullosta teidän kivuilta kuin osittain et mitä jos ne ei löydäkkään mitään.. Sit on aika epätoivonen olo.. Se on mun suurin pelko sen nukutuksen jälkeen et mitä jos ei mitään löydy.

    Sulla oli se ca125 ihan normaali, eikö? Eli sulla tuskin on munasarjasyöpää, mutta eikö se nyt ole parempi kaikki varmuudeksi tutkia kuitenkin niin saa mielenrauhan. Mun mielestä on parempi ottaa paljon kokeita vaikka osa olisikin turhia, kuin että jätettäisiin ottamatta ja joutuisi jossittelemaan..

    Mulle siirrettiin alunperin viikolla eteenpäin menkkojen takia leikkausta.. Mut muistaakseni ne sanoi ettei se haittaa jos jotain vuotoa ois..

    Virtsakokeen voi ottaa menkkojen aikaan ihan normaalisti kunhan huolehtii pesusta etukäteen ja ottaa sen keskivirtsasta.. Multa ei otettu virtsakoetta ennen.. Multa otettiin nielu ja nenä näyte, verikokeita kasa ja ekg..

    Mä oon kanssa lihonnut hiukan kun en oo päässy liikkumaan.. Eniten harmittaa kun ei oo mitään mahdollisuutta päästä kesäkuntoon vaan koko kroppa on semmosta löllöä treenin puutteesta..\o/ Mut ehkäpä ens kesänä.. Tosin se jo lohhduttaa aika kivasti jos leikkauksen jälkeen ei enää tulis noita jalkapallo mahoja...


   • Endotar86

    Moikka! Eksyinpä teidän keskusteluun etsiessäni netistä endometrioosi juttuja :) Itse sain siis kuukausi sitten tietää, että minulla on endometrioosi. Laparoskopiassa olin viime viikon keskiviikkona. Olin aivan paniikissa kun sain tietää, että joudun leikkaukseen. Aikaisemmin en ollut ollut minkäänlaisessa leikkauksessa, joten nukutus oli ensimmäiseni. Ja juuri nukutusta eniten pelkäsinkin. Operaatio tehtiin minulle päiväkirurgiassa eli pääsin samana iltana kotiin. Onneksi! Menin sairaalaan aamulla ja vaihdoin sairaalan vaatteet päälleni. Sitten odottelin noin puolitoista tuntia ja tapasin lääkärin. Tuo odotus tuntui melko pitkältä. Oli aika heikko olo kun ei ollut mitään syönyt moneen tuntiin. Lääkärin tapaamisen jälkeen tulikin hoitaja hakemaan melkein heti leikkaussaliin. Siellä monta hoitajaa pyöri ympärillä ja valmisteli leikkaukseen. Tässä vaiheessa käteen laitettiin tippa ja lätkiä rintaan ja otsaankin muutama. Päälle laitettiin useampi lämpöinen peitto. Olo leikkauspöydällä oli tässä vaiheessa jo aika rento.Sitten tuli anestesialääkäri ja sanoi, että nyt tulee unilääkettä ja sen jälkeen pimeni. Seuraavan kerran heräsin heräämössä ja olin hieman ihmeissäni, että joko leikkaus oli tehty :) Herättyäni olin todella tokkurassa ja yskitti paljon. Huonoa olo minulla ei juurikaan ollut, mutta paleli älyttömästi. Kerrottuani palelusta sain päälleni ihanan lämmintä ilmaa puhaltavan peiton. Jonkin verran oli vatsassa kipuja, mutta kipuihin sai heti lääkettä. Myös pahoinvointiin olisivat antaneet heti lääkettä. Jonkin aikaa sängyssä torkuin ja yritin saada päätäni selvemmäksi. Sängystä ylös nouseminen oli melkoisen hankalaa koska huimasi ja vatsa oli arka leikkauksen
    jäljiltä. Heräämöstä siirryin hoitajan avustuksella kotiutumispuolelle,jossa oli mahdollista syödä ja juoda. Ruoka ei maistunut mutta kauhea jano oli. Kotiutuspuolella tapasin vielä lääkäriä ja sitten pääsin kotiin. Tosin virtsan täytyi tulla ennen kuin kotiin päästivät..ja sen tekeminen oli yllättävän hankalaa :)

    Ajattelin kertoa tässä oman leikkaustarinani lyhkäsesti koska myös itse olin aivan paniikissa kuullessani leikkauksesta. Nukutusta pelkäsin eniten, mutta näin jälkeenpäin voin sanoa sen olleen helpoin osa koko jutussa. Herääminen oli hieman ikävää koska olin pihalla kuin lumiukko, mutta hyvin sekin kuitenkin meni. Eli nukutusta ei kannata turhaan jännittää, koska siitä ei itse mitään edes tajua. Tuntuu vähän samalta kuin kävisit illalla nukkumaan ja sitten jo heräätkin :). Oma toimenpiteeni sujui siis hyvin vaikka kamalasti sitä etukäteen jännitin ja pelkäsinkin. Nyt olen viikon ollut saikulla ja toinen viikko vielä edessä. Toipuminen on mennyt hyvin. Enää eiole vatsakaan kovin kipeä. Ikävintä omassa operaatiossani oli se, että endoa löytyi myös suolistostani, josta sitä ei voitu samassa leikkauksessa poistaa :/ Joten jossain vaiheessa saatan joutua uudelleen leikkaukseen. Ilmeisesti oma endometrioosini on ärhäkämpää laatua.

    Tsemppiä ja rohkeutta teille toimenpiteeseen!! Hyvin se menee! :)


  • Kikkatak

   Nyt mä aloin stressata lisää...jos sulta siirrettiin menkakkojen takia toimenpidettä. Mulla nimittäin on ihan täysin menkat vielä päällä (kestää yleensä4-5pvää) ja to,pe pitäs ainakin alkaa loppua, mutta nyt tosiaan mietin että mitä pitäs tehdä.

   Miksköhän sulta otettiin nielu,nenänäytteet ja ekg?- sanoko kukaan? Mites Apuva sulta, mitä otettiin? Oliko sulla Kendome vaivaa tms.kun noita ottivat Vai liittykö muihin mahatutkimuksiin?
   Multa pelkät tulehdusarvot, veriryhmä ja pissikoe. Miten nääkin voi mennä näi eritavalla?? Kaipa se on taaaaaaaaas soitettava sinne osastolle..varmaan kohta hermostuvat :(.

   Se ca125 oli normaali ja samoin se he4, mutta eihän sitä koskaan tiedä. On minustakin hyvä että tutkitaan mielummin liikaa kun liian vähän, mutta on tuo
   leikkaus vaan iso juttu ( jos" turhaan" tehdään).

   Tällä hetkellä tää lihoominen on mulle ihan sama kun toivoo vaan kaiken menevän ok, mutta tiedän että alkaa veetuttaa jossain vaiheessa ja rankasti. En nimityäin ikinä ole ollut näin lihava :(.

   Hyvä jos menkat ei haittaa pissakoetta, vien sen sit aamulla huomenna.
   Ihan jännittää miten tulevat yöt menee..taitaa olla tiedossa telkun kattelua ja lukemista.

  • Kikkatak

   Endotar86 kiitos tarinasta :), lohduttaa joka kerta kuulla kun jollain on mennyt hyvin.
   Tälle jännitykselle ei kai voi mitään, mutta pitää yrittää järkeillä ja luottaa että kaikki sujuu.
   Kiva kuitenkin kun jaksoit jakaa kokemuksesi. Kysyisin vielä, että mitä kokeita sinulta otettiin ennen toimenpidettä ja oltko mistä päin Suomea(jos haluat kertoa)?

   • Endotar86

    Juu ei sille jännitykselle mahda mitään. Vaikka kuinka yrittää ajatella, että kaikki menee varmasti hyvin niin silti jännittää. Kannattaa kuitenkin muistaa, että sen leikkauksen tekee osaavat ihmiset ja varmasti on hyvissä käsissä. Ne pitää susta kyllä huolta. Sä nukut ja ne tekee hommat :)

    Multa ei itseasiassa otettu mitään muita kokeita ku se Ca-125 koe ja sit veriryhmä. Ne otettiin sillon joskus huhtikuussa kun tapasin ekan kerran leikkaavan lääkärin. Asustelen Päijät-Hämeessä :)


  • Kikkatak

   Ok, kiitos tiedoista :). Käytäntöjä näyttää olevan jos jonkinmoisia.

   Toivottavasti nää menkat ei nyt siirrä toimenpidettä...on meinaan niin kovasti tullut jännättyä ettei mielellään jännäilis tuplasti, ellei ole ihan pakko.

   Piti aiemmin jo kirjoittaa että tosi kurja tuo sun ärhäkkä endo :(. Toivottavasti tauti rauhoittus ja säästyisit toiselta tähystykseltä.

   Nyt kai pitäs alkaa odottamaan unta.. Hyviä öitä sinne.

  • Kendome

   Kiitos kokemuksiesi kertomisesta endotar86!!

   Nielu- ja nenänäyte oli kaiketi MRSA testejä (eli sairaalabakteeri), siitä EKG:stä en tiedä miksi ottivat.. Ihmetytti itteäkin. Labra laput tuli postissa enkä niistä kerjennyt mitään soitella tai kysellä. Eikö teiltä muilta edes raskaustestiä otettu? Mulle sanoi et kaikki potilaat on raskaana kunnes toisin todistetaan, että vaan yli 60v ihmisissä voidaan jo harkita että tarvitaanko raskaustestiä kuitenkaan.

   eilen illalla iski ahistus leikkauksesta mutta aamulla taas oli paljon rauhallisempi olo, varsinkin siinä vaiheessa oikeen ootti pääsevänsä sairaalaan kun istu pöntöllä itkien kivusta tarpeillaan..\o/

   Kikkatak ei ne sun menkat varmaan enää huomenna kaikkein voimakkaimmillaan oo että tuskimpa ne haittaa :)

   • Endotar86

    Täytyy joo toivoa, että tauti rauhottuis. Paras "lääke" olis raskaus. Sillä tauti pysähtyis ja oireet helpottais. Kolme vuotta ollaan yritetty miehen kanssa lasta. Jos nyt tärppäis kun leikkauksessa on endoa poisteltu. Kovasti toivon niin!!

    Mulla ei otettu raskaustestiä ollenkaan. Tein itse kyllä testin varmuuden vuoksi edellisenä päivänä, kun ei tota ehkäisyä ole tullut käytettyä. Ja menkat ei siirrä toimenpidettä. Mulla olis pitäny olla leikkauspäivänä menkat, mutta ne ei sit alkanutkaan sillon. Varmaan jännitys siirsi niitä ja muutenkin olleet vähän sekaisin. Ne alko sit heti leikkauksen jälkeen :) Hyvä ajoitus siis. Mutta sairaalassa olivat tietoisia, että mulla pitäis olla menkat sillon ku leikkaus on. Olivat vielä sillon aikasemmin kysyneet lääkäriltä haittaako menkat toimenpidettä ku mulle tehtiin samalla munatorvien aukiolotutkimus. Menkat eivät olisi toimenpidettä siirtäneet.


  • Kikkatak

   Hoitaja soitteli mulle just. Sairaalaan meno huomenna aamulla klo 6.30 ja 6.45 saan esilääkityksen! Pelottaa ihan hirveesti, en pysty sanoin kuvaamaan miten paljon!

   Ei kai se esilääkitys haittaa sitä lääkärin jututusta ts.oonko siitä niin sekasin etten osaa/pysty kertomaan olennaisia asioita??
   Menkat ei kuulemma haittaa operaatiota ja lupas merkata papruihin sen ettei katetria laitettas/poistettas kun vasta nukutuksessa.

   Kendome, joko sulla aika tiedossa?

   • Kendome

    Soittoaika on vasta 14:30.. Voi kun mäkin saisin aikasen ajan.. Pelkään vaan pahoin ettei niitä mun pelkoni ja kotiinlähtö haluni kiinnosta..:S

    Ei ainakaan muhun rauhottavat vaikuta mitenkään niin että pönttö ois sekasin. Ne vaan rauhoittaa ja hiukan jotku väsyttää. Eli järki toimii kyllä. Eri asia sitten jos ne käyttää rauhottavana esim dormicumia joka on unilääke. Siitä oon ollut joskus erittäin pahasti sekasin ja puhunut asioita mitä ei todellakaan oo ollut tarkotus (astetta komeempi lääkäri niin voitte vaan kuvitella et mitä oon möläytelly)..


   • Kendome
    Kendome kirjoitti:

    Soittoaika on vasta 14:30.. Voi kun mäkin saisin aikasen ajan.. Pelkään vaan pahoin ettei niitä mun pelkoni ja kotiinlähtö haluni kiinnosta..:S

    Ei ainakaan muhun rauhottavat vaikuta mitenkään niin että pönttö ois sekasin. Ne vaan rauhoittaa ja hiukan jotku väsyttää. Eli järki toimii kyllä. Eri asia sitten jos ne käyttää rauhottavana esim dormicumia joka on unilääke. Siitä oon ollut joskus erittäin pahasti sekasin ja puhunut asioita mitä ei todellakaan oo ollut tarkotus (astetta komeempi lääkäri niin voitte vaan kuvitella et mitä oon möläytelly)..

    Oon tokana jonossa. 8:15 pitää olla sairaalassa ja kymmenen jälkeen leikataan. 10mg diapam on esilääkitys. Oman rauhottavan saan ottaa kotona jos siltä aamulla tuntuu.

    Vedin sitte itkuraivarit puhelimessa kun täti sanoi "niin sulle onkin merkattu että jäät yöksi" Mikä ihme (tekis mieli käyttää sataa kirosanaa) siinä on että kukaan ei viitti mihinkään papereihin merkata mitään mitä olen erityisesti toivonut. Aloin parkumaan puhelimessa (tosi fiksu vaikutelma varmaan jäi) ja nyt se laitto sinne merkinnän että minä tahdon kotiin, mutta onkohan sekin huomiseen mennessä jo sieltä taas kadonnut. Nyt on niin kamala olo kun stressaan sitä että joudun sinne jäämään. Itkettää vaan!

    Se kysyi että miten reagoin jos joudun kuitenkin jäämään, vastasin vaan että erittäin huonosti! Mut niin se menee, en vaan pysty olemaan siellä. Ei voi edistää mun toipumista se että itken, pelkään ja saan kohtauksia, eikä sekään jos mut joutuu huumaamaa niin kovin etten ymmärrä maasta enkä taivaasta mitään.

    Mä ymmärrän jos on joku komplikaatio et on pakko jäädä, mut mä en ymmärrä miksei PÄIVÄKIRURGIASTA pääsis kotiin rutiinitoimenpiteestä kun muutkin kerran halutessaan pääsee! Ja eikö se oo koko päiväkirurgian pointti!?????


  • Sivusta seuraaja

   Kendome, siitä huolimatta että on päiväkirurginen toimenpide, niin leikkauksen aikana voi tulla eteen jotain odottamatonta. Osa voi myös pahoin nukutuksen jälkeen voi tulla yllättäviä komplikaatioita, kyseessä on sinun turvallisuus ei kiusanteko. Kyseessä on ilm. nukutuksessa tehtävä operaatio.

   • Kendome

    Juu nukutuksessa tehdään kyllä.

    Sanoinkin että ymmärrän kyllä että jos jotain komplikaatiota vastaan tulee niin sitten on pakko jäädä sairaalaan, mutta en ymmärrä että kun lähtökohtaisesti vatsaontelontähystyksestä voi päästä samana päivänä kotiin ja enemminkin tuntuu olevan poikkeustapaus että sairaalaan jäädään (lähinnä jossei ole kotona aikuista hoitajaa), niin miksi minulle on lähtökohta että jään sairaalaan kun ohjeistuksessakin luki että pääsee samana päivänä pois.

    Ja tosiaan mulla on torstain, perjantain, lauantain ja sunnuntain mies kotona. Eli kyse ei ole siitä että olisin yksin.


  • Sivusta seuraaja

   Onko kyseessä endometrioosin leikkaushoito, joko tähystyksellä tai avoleikkauksena?

  • Kikkatak

   Kendome, oon täysin samoilla linjoilla-mikä päiväkirurgia sitten on, jos ei se että pääsee yöksi kotiin.

   Ihme touhua tuollanen että luvataan merkata/huomioida potilaan toive ja lopputulos on kuitenkin tuollanen, tsiisus sentään.mainitse tuosta vielä sairaalassa ja aivan sama mitä hoitaja ajattelee! Ne tekee työtään ja NIITÄ KOSKEE IHAN SAMA ASIAKASPALVELUPERIAATE kuin muitakin!

   Mullakin paniikki päällä, tuntuu että tärisen kun pelottaa niin paljon.
   Itseasiassa muistin eilen että minut on nukutettu kerran 90-luvun alulla ja mulla jäi mieleen, että lääkäri puhui että verenpaineet oli menneet aika alas.Arvatkaa mikä paniikki siitä syntyi?!! Nyt pelkään että mun paineet romahtaa tms. sen nukutuksen aikana :(. Prkle tää pelkääminen.

   Tsemppiä ja voimahaleja Kendome, kyllä me pärjätään :) vaikka väkisten.

   • Kendome

    Juu tähystyksellä olisi tarkoitus ensinnäki todeta se endometrioosi ja jos sitä on poistaa sitä. Samalla myös poistaa vatsaonteloon kertynyt veri ja ilmesesti joitain kystan roippeita.

    Tänään kyllä nyt sen puhelun jälkeen ollu ittellä kanssa hirvee paniikki päällä ja itku ihan hirvittävän herkässä. Huomenna aamulla mahtaa olla kiva olo...

    Siitä kun ne ei ollu tota kotiin pääsy juttua kirjannu ylös tuli vähän semmonen olo että onkohan ne muut asiat mahtanut kirjottaa. Esim allergioissa on asioita mitkä on pakko huomioida jne. Kaippa rupeen aamulla sitten varmistelee että niillä nyt varmasti ne tärkeät tiedot edes on..

    Miten Apuva mahtaa ny voida..?


  • jrxltxlj

   Endometrioosissa sitä kasvustoa kasvaa kohdunulkopuolella..kuten kaikki sen varmaan tietävät. Oma lääkärini esitti asian näin, että jostain syystä joidenkin naisten elimistö reagoi tähän väärään paikkaan meneeseen vereen tulehduksena eli kysessä olisi jokin immunologinen juttu....
   Mutta siis, sehän ei parane niin kauan kuin hormonituotanoa on, sillä kasvusto elää hormonista (en muista kumpi se niistä kahdesta olikaan)
   Minullekin lääkärit ovat tarjonneet kierukkaa, e-pillereitä, procren-pistoksia, mutta eivät auta kuin hetken.
   Leikattavana käyn joka 2.vuosi ja puhdistavat sisuksia, kun sieltä löytyy kiinnikeitä, kystia,endometrioomia ja itse tuota kasvustoa; munasarjoista, suolenpinnalta, peräsuolen ja touhureiän välisestä tilasta (rektovaginaalinen?) saas nähdä koska lähtee kiipeilemään ylemmäs, mutta näillä mennään
   Lapsettomuuttahan se aiheuttaa jos ei ajoissa löydetä. Eniten harmittaa se, että eivät ne lääkäritkään aina osaa tuota diagnosoida/löytää vaan pitää itse taistella läpi

  • Sivusta seuraava

   Leikkausmenetelmät ja hormonihoito

   Leikkaus voidaan tehdä joko tähystämällä eli laparoskopialla tai avoleikkauksena. Kumpikin leikkausmenetelmä vaatii nukutuksen. Tähystysleikkauksen etuna on nopea toipuminen, vähäiset leikkauksen jälkeiset kivut sekä lyhyt sairaalassaoloaika ja työstä poissaolo. Leikkausmenetelmä riippuu endometrioosin vaikeusasteesta ja pesäkkeiden sijainnista.

   Tavallisimpia endometrioosipesäkkeiden sijaintipaikkoja ovat munasarjat (ns. suklaakysta), pikkulantion vatsakalvon pinta sekä kohdun kannatinsiteet. Nämä pesäkkeet voidaan yleensä hoitaa tähystysleikkauksella.

   Endometrioosia voi olla myös virtsarakon seinämässä, suolistossa (paksusuolen, peräsuolen, ohutsuolen tai umpilisäkkeen pinnalla tai seinämässä), palleassa, kohdussa, emättimen pohjukassa tai emättimen ja peräsuolen välisessä seinämässä (ns. rektovaginaalisen septumin endometrioosi) sekä vatsanpeitteiden leikkausarvissa. Erityisesti suoliston pesäkkeet, virtsajohdinta ahtauttavat kohdun kannatinsiteiden sekä rektovaginaalisen septumin pesäkkeet hoidetaan avoleikkauksella.

   Endometrioosipesäkkeet voivat olla pinnallisia tai ns. syviä pesäkkeitä (yli 5mm syvyyteen kasvavia). Avoleikkaus saattaa olla tarpeen myös syvien pesäkkeiden poistamiseksi. Endometrioosin vaikeusaste varmistuu vasta leikkauksen aikana.
   ohjepankki.vsshp.fi

  • Kikkatak

   Kendome, jos lohduttaa, mulla paniikki kasvaa..Hoitaja soitti vielä klo18!!! Ja aikasti mun menoa klo06:een ja kertoi että operaatio klo07.45.

   Kysyin että saanhan tavata nukutuslääkärin johon hoitaja totesi että ei varmaan tuu, kun esilääkityskin on jo tähän merkattu! Kerroin että mulla on tuo verenpaine välillä matala kerroin ton nukutuskokemukseni allergiat pumpun lisälyönnit ja tahtosin kyllä niistä kysyä/mainita anestesialääkärille...onneks hoitajakin sitten suostui. Lisäksi sanoi että multa otetaan aamulla vielä ekg jne. Mietin sit että onko mulla nyt joku riski sitten kun aikastivat menoaikaa ja puhui siitä ekg:stä?? Nyt itkettää täälläkin, mulla on hirvee paniiki ja pelko nyt kaikesta.

  • Apuva..

   Oikein paljon Tsemppiä ja Voimia teille leikkaukseen!!!! Peukut ja varpaat ovat täällä pystyssä koko huomisen päivän, heti kun pystytte kertokaa vointinne! :))

   Mä sain tänään antibiotit...... Ei kivut helpottaneet, kävin tutkimuksessa. Edelleen vas. puolella tuntuu tutkiessa jokin "patti". Lääkäri epäili että kyseessä on verihyytymä joka on nyt aiheuttanut tulehduksen :(( Kaks antibiotti nyt pyödällä, lisäksi kipulääkkeet ja maitohapot tietysti vatsan suojaa unohtamatta... Joten lääke arsenaali alkaa kohta olla niin suuri että tarvitsee dosetti käydä ostamassa...

   Kipua jooh on edelleen. Juurikin äsken sain itku kohtauksen kivun vuoksi, voi tietysti olla ettei kipu oikeesti ollut kovaa vaan olen niin väsynyt etten enää jaksa pientäkään kipua...

   Mutta voimia teille!!!!

  • Apuva..

   Yrittäkää pärjätä mun on pakko mennä nyt tonne sänkyy nukkumaa.... alkaa vissii biotit vaikuttaa kun väsymys hiipii hiljaa...

   VOIMAHALIT, OLETTE AJATUKSISSANI!!

   • Kendome

    Äsken listasin hiukan kysymyksiä lääkärille mitä vielä tahon kysyä sitten huomenna..

    Pala kurkussa kun hermostuttaa niin kovin.. Pelottaa aivan kamalasti!

    Meikä lähtee sänkyyn pyörimään..

    Pitäkää peukkuja.. Ja mun peukut pystyssä Kikkatakille!

    Apuva.. Koita parantua!!!!!!!!!!


   • Kikkatak
    Kendome kirjoitti:

    Äsken listasin hiukan kysymyksiä lääkärille mitä vielä tahon kysyä sitten huomenna..

    Pala kurkussa kun hermostuttaa niin kovin.. Pelottaa aivan kamalasti!

    Meikä lähtee sänkyyn pyörimään..

    Pitäkää peukkuja.. Ja mun peukut pystyssä Kikkatakille!

    Apuva.. Koita parantua!!!!!!!!!!

    Mä rupeen kohta listaamaan omat kysymykset. Nukkumisesta tuskin tulee mitään...ja paniikki on päällä.

    Kendome, mun peukut ja varpaat on sulle pystyssä. Apuva, toivottavasti helpottas pian!

    Toivotaan että mahd.pian laitetaan taas viestiä.. :)


   • Kikkatak
    Kikkatak kirjoitti:

    Mä rupeen kohta listaamaan omat kysymykset. Nukkumisesta tuskin tulee mitään...ja paniikki on päällä.

    Kendome, mun peukut ja varpaat on sulle pystyssä. Apuva, toivottavasti helpottas pian!

    Toivotaan että mahd.pian laitetaan taas viestiä.. :)

    Kotona, äsken tulriin.
    Pitkä päivä takana ja tähän mennessä kaikki meni ok, joskin koskee.
    Operatio kesti 1h35min,Alkoi 7.45 - esitutkimuksessa löyty VASEMMASTA ovaariosta 6cm toiminnallinen kysta..ihmekös kipristeli mahaa vasem.menkkojen aikaan.
    Oikeesta munasrajasta löyty munatorvesta joku hyvälaatuinen kysta ja molemmat munatorvet huuhdeltiin kun kysyivät ennen operaatiota vauvatoiveista. Nyt sitten vas.ovaariossa se varjoaine ei kulkenut ollenkaan??vaikka se oli se terve?oisko ärtynyt kystan poistosta.
    Nukutus oli ihan ok kokemus paniikista huolimatta..heräämössä koski ja sain kipulääkettä heti,joskin ehtona oli että hirveesti eivät anna iv:nä jos kotiin haluanyöksi.

    Kendome toivottavasti vointi ok ja olet kotona:). Apuva tpivsinäkin kunnossa.voimahalit molemmille.
    Kirjotellaan myähemmin järkeviä :).Toiv.yö menee kunnialla.


  • Apuva..

   Kiva kuulla Kikkatak että olet selvinnyt hyvin kotiin ja kaikki suhteellisen ok!

   Täällä kipuilu jatkuu, eilen oli suhteellisen rauhallinen päivä, mutta tänä aamuna kipu alkoi juuri kun olin töihin lähdössä. Tietenkin rauhoittui juuri ennenkuin kerkesin soittaa tuuraajan töihin ja lähdin töihin itse. Töissä jonkin verran kipuja oli, muttei lamauttavia..

   Toivottavasti vieläkin vointisi on hyvä!

   Nyt täytyy mennä päiväunille kun perjantai yllätti ja luvan sain moiseen toimintaan xD

   VOIMAHALIT!

  • Kikkatak

   Kiitos Apuva. Tää päivä mennyt melko hyvin, särkylääkkeitä oon toki syönyt mutta ei mitään ylitsepääsemättömiä kipuja. Liikkuminen sattuu ja sänkyyn/sängystä nousut.
   Arvet näyttää mille ne nyt voi näyttää :(, pahimmalle tai näkyvimmälle tuo napa.
   Ainakaan vielä ei ole tullut mitään megavuotoja, onneks..varmaan vielä ehtii.

   Endoa ei siis löytynyt joten minun mahavaivojeni syyksi ehdoteltiin tosiaan "toiminnallisia vaivoja"...mitähän ne loppujen lopuksi on?? Ja ehdotettiin kipukynnystä nostavaa lääkettä,tana sanon minä. Sekö minun mahanpolttokohtaukset sitten hoitaa että jotain hiton puolipsyykelääkettä syödään. Ärsytti mutta jospa tämä tästä.

   Toivottavasti sulla kivut rauhoittuisi ja olo helpottuisi.

   Kendome,huhuuu..kovasti odottelen sinun kuulumisia.

  • Kikkatak

   Täällä kutakuinkin samoilla mennään...maha kipeä mutta pahimpana minusta tuntuu nää sydämen lisälyönnit/tykytykst ja muljahdukset jotka alkoi operaatiota seuraavana päivänä. Oisko ne nukutuslääkkeet ja lääkkeet ylipäätään voineet tehdä tällästä?? Toivottavasti nyt ei mikään veritulppa...henki nyt ainakin kulkee :(.

   Kendome, toivottavasti kuullaan sinusta pian! Ihan huoli alkaa hiipiä kun mitään ei kuulu.

  • Kendome

   Hengissä.

   Sairaalaan menin sillon aamusella. Kuuntelin musiikkia ja lueskelin lehtiä siinä pari tuntia. Leikkausta ennen piti käydä gynekologin tekemässä tarkastus mutta niin ei ikinä käynyt. Sain esilääkkeet jotka ei mulle tehny ku huippaavan olon. Rauhottavaa vaikutusta en huomannut. Kun oli leikkauksen aika ja kiipesin siihen pedille mietiskelin Apuvan kokemusta että nauratti, itse olin harvinaisen totinen. Kanyylin laitto ei ottanut onnistuakseen hoitajilta ja kädet on nyt täynnä isoja mustelmia ja neulan reikiä. Itkin kivusta kun testasivat että oliko suonessa ja olikin jo kolmannen kerran kudoksessa ja nestettä ruiskutettiin siis kudokseen. Alkoi olla tosi vaikee hengittää ja keskityin siihen hengittämiseen ihan täysin etten saa paniikkikohtausta. Sitten tuli anestesia lääkäri joka ensi töikseen sanoi että josset sä muka kestä edes kanyylin laittoa kunnolla niin jätetään sitte koko leikkaus tekemättä. Sanoin että ei tässä mitää että mun kättä on murjottu pitkään eikä se oo hievahtanukkaan että ihan rauhassa ovat saaneet yrittää. Jäi niin vittumainen kuva kyseisestä anestesialääkäristä. Seuraavaksi kun hän oli vihdoin saanut kanyylin hän kysyi allergioista että onko toi sun pähkinä allergia muka niin paha ettei voida laittaa tavallisia nukutusaineita (ne sisältää siis pähkinää). Siihen onneksi hoitaja puolusti, kun mulla turpoo hengitystiet umpeen pähkinästä. Sitten sain aineet ja nukahdin. Herätessä oli näkö tosi huono, en nähnyt kun hahmoja pitkään aikaan. Lääkäri kävi sanomassa että olivat saaneet kaiken näkyvän pois ja ottaneet koepalan ja että oli tullut kova verenvuoto ja siksi jouduttu sisältä tikkaamaan. Kamala olo oli leikkauksen jälkeen. Mut kömmin pystyyn heti ku mahollista ja pääsin kotiin illalla. Tosin heti sairaalasta ulospäästyä laattasin kolmeen kertaan.

   Leikkauksen jälkeen olen vaan nukkunut.. Ja lisää nukkunut.. Ja lisää nukkunut.. Ja vielä pienet päikkärit joka väliin.. En oo pystyssä pysyny lainkaan.. Tänää onneks hiuka on helpottanu..

   Kikkatak, ne muljahdukset on mullakin, ja on kaiketi sitä tutkimuskaasua kun liikkuu siellä ontelossa. Tuntuu kamalalta sillon kun menee kyljelleen ja ne kaasut liikahtaa. sama noustessa.

   Vuoto on tosi lievää. Haavat näyttää ihan siisteiltä.

   ei taas ajatus pysy kasassa. Pakko päästä maaten. Anteeksi etten ole aikaisemmin kirjoittanut.

  • Apuva..

   Kemdome,

   Aivan kamalaa että sulla oli noin huono kokomus asiasta!! Ei ole kivaa, koska muutoinkin olet sairaala kammoinen ja sitten vielä vittuillaan päälle. SAA***NA että suututtaa tommoinen käytös..... Toivottavasti toipuminen lähtee hyvin käyntii ja se nukkuminen on nyt sallittua ja toivottuakin, muista kuitenkin vähän edes yrittää liikkua, jottei tule veritulppia eikä kiinnikkeitä!! Eikä ole tarkoitus asialla pelotella vaan ennalta ehkäisevästi kerron. Tiedän että nukkuin itsekkin silloin heti paljon mutta jalkeillakin täytyy vähän olla!

   VOIMIA JA PARANEMISIA SINNE!!

  • tilkkutäkkix

   Ikävää lukea, että on ollut noinkin tympeä anestesialääkäri. Tais olla huono päivä lääkärilä, mikä ei ole mikään syy tiuskia potilaalle saati kyseenalaista tämän allergioita jne. Sairaala ja leikkaussali on inhottavia paikkoja ja salissa helposti paniikki iskee kun tietää, että kohta se on menoa ja jännittää mitenpäin sitä leikkauksen jälkeen herää

   Itse olen ollut leikattavana useampaan kertaan viime vuosina samankaltaisten vaivojen takia ja vasta edellisellä kerralla tajusin vaatia, ettei yksikään harjoittelija lähesty minua neulakädessä (ovat muutaman kerran tikanneet kämmenselän sinivioletiksi, kun eivät ole suonta löytäneet) Ja hieman yliampuen kertoilin etukäteen, että oksennan todella paljon nukutuksen jälkeen, jolloin ilmoittivat vain tyynesti, että pistävät nukutusaineen suoraan suoneen eikä laitta maskin kautta muuta kuin happea. Huono-olo korjaantui sillä. Enkä enää jaksanu välittää siitä, mitä hoitajat tai lääkärit purnasivat siitä, ettei harjoittelija pääse tekemään "hanttihommia" kuten verikokeiden ottoa tai itään, mihin liittyyy suonen etsintä neulan kanssa.

   Voimia jokaiselle, joka sinne veitsen alle joutuu

  • Palautetta menemään

   Hirveä kokemus, tuosta kannattaa antaa palautetta. Anestesialääkärin pitäisi saada potilas rauhalliseksi. Palautetta menemään heti.

  • Kikkatak

   Kendome, kuulostaa ihan helvetin perseestä tuo sinun kokemus. Uskomatonta tuollanen touhu, millä taivaan älyllä joku voi kyseenalaistaa potilaan allergiat???!Oon tosi pahoillani sinun puolesta.

   Tee tuosta valtus potilasasiamiehelle jahka jaksat!
   Vaikka minulla meni kaikki suht ok, niin valitettavasti näihin työhönsä kyllästyneisiin persläpiin joutuu törmäämään jokapaikassa ja niin jouduin minäkin tuolla naisten osastolla. Keski-ikäinen hoitaja jonka turpa vääränä koko ajan ja kaikkeen mitä kysyi oli vastaus tavalla tai toisella negatiivinen. Sama juttu yksi mieshoitaja heräämössä;minulla oli koko ajan tunne ettei henki kulje ja kun nukahdin, niin heräsin välittömästi siihen kun hengitys ei vaan onnistunut kunnolla..Sanoin asiasta tuolle miehelle, johon hän vastasi että se on tavallista...sitten minulta puutui kädet, johon jälleen mies vastasi että se on tavallista. Jossain vaiheessa kun valitin kipuja(joihin toki lääkettä sain) mutta mies alkoi luennoimaan, että jos meinaat kotiin yöksi päästä niin voisit mennä tuonne osastolle jo?! Tylyä minusta, niinkun siellä nyt omasta halusta makoilisi?!

   Montako haavaa sulla Kendome on? Miltä ne tuntuu?

   Mulla tuo mahan alue tuntuu aralle ja välillä etenkin tuohon navan ympärille koskee ihan kovasti. Onko muilla koskenut vielä kolmantena päivänä?
   Kyljelleen kääntyminen on aika vaikeeta ja sekin sattuu mahaan, mites teillä Apuva ja Kendome?

   Vuotoa on vähän, sellasia teelusikan verran parin tunnin välein...

   Tsemppiä sinne Kendome, hienoa kuiteskin että olet kotosalla ja saanut levättyä..

   • Kendome

    ei mulla oo kun kolme haavaa. Pari senttisiä kaks ja toi navan on ehkä neljä- viisi senttiä. Tosi kipeitä ovat kaikki. Ja iho suurilla mustelmilla haavojen ympäriltä. Kääntyminen ja nouseminen on aika tuskaa. Mut hiukan tuntuu helpottaneen. ruokahalua ei oo oikeestaan yhtään ja ihan tautinen väsymys.

    Kamalan turvoksissa maha ei oo.. Mut ihan huomattavissa kuitenkin. Vieläkään ei voi suoristaa selkää. Tosin en oo köpötelly ku väliä sänky-sohva-wc..

    Selässä on yks todella kipee kohta. varmaan vaan kaasujen takia.

    Ennen unen tuloa tuli kamala maku suuhun, se oli varmaa si kirjaimellisesti paska maku anestesialääkäristä ;) Muu henkilökunta oli oikeen mukavia.

    Nyt olo sellanen et alkaa olla jo tappavan tylsää, mihinkää ei jaksa keskittyä, mitää ei jaksa tehä, mut silti jaksaa jo kaivata jalkeille ja touhuamaan.


  • Apuva..

   Hei vain...

   Mä tässä tein just päätöksen että nyt alkaa taas tutkimukset tän kivun kanssa en jaksa enää elää eikä noista bioiteista näytä olevan minkäänlaista apua kipuihin... Olen siis huomenna sairaslomalla ja haen lähetteen eteenpäin, voi siis olla että huominen päivä menee päivystyksessä istuessa mutta ihan sama saa**na en enää kärsi kipua yhtään, pää lahoo ihan juurikin kohta!!

   Kikkatak, Mulla oli pitkään varsinkin se navan haava kipeä. Sängystä täytyy nousta käsivoimilla esim. tuolin avulla ylös ja kylkeähän mä en edes voinut kääntää kun vas. kyljellä oli ainoastaa hyvä olla jos vähänkään yritti mennä oik. kyljelle alkoi kipua olla jos vas. puolellakin. Toi oli mun mielestä hassua koko jutussa koska vasemmalta operoitiin, mutta vain operoidulla puolella pystyi olemaan. Niin siis tässä tarkemmin mietittyäni kirjoittaessa, hain lisää sairaslomaa silloin sen haavan arkuuden vuoksi. Mullahan oli alkuun se 1vk sairaslomaa, mutta jatkui vielä toisen viikon. Housuja ei voinut pitää kuin lonkkaluiden päällä kosketus arkuuden vuoksi. Kyllä se siitä rauhoittuu.

   Kendome, itsellä kans oli vaikeuksia alkuun syödä, aloitinkin syömisen mehukeitosta, siirryin muroihin ja tätä rataa.... Tosiaan kannattaa antaa palautetta kyseisestä anestesia lääkäristä.

   Tuo Kikkatak:n kokemus heräämöstä toi mieleeni oman kokemukseni. Ensimmäinen kommenttihan minulla oli "koskee", jolloin sain heti lääkettä. Seuraava komentti oli "kakka", jolloin sain alusastian. Seuraava oli "kylmä" ja sain lisä peittoa lämpöpeitteen lisäksi. Tämän jälkeen kun avasin silmiä hoitaja kysyin menetkö jo osastolle johon vastasin "joo". Enkä tänäkään päivänä muista yhdenkään heräämön hoitajan kasvoja tai muuta. En edes tiedä oliko siellä miehiä vai naisia. Olin siis aivan pihalla heräämössä. Eikä ilmeisesti mullakaan tuo henki ole kunnolla kulkenut koska oli happiviikset vielä osastollakin, eikä happea anneta ellei saturaatio ole laskenut siitä on silloin enemmän haittaa kun hyötyä... Jos joskus joudun päiväkirralle täytyy pitää mielessä etten herännyt heräämössä vaan osastolla xD

   pikaista paranemista sinne!

  • Kikkatak

   Kipeelle tosiaan tuntuu ja en ymmärrä mitä tuo vuoro on. Punertavaa, mutta tulee tuosta "edestä".. Ei kirvele tms. mutta esim. Pissillä käydessä kun pyyhki niin sitä tuli enemmän? Voiko se tulla virtsarakosta?

   Mulla, valitettavasti, on ruokahalu ennallaan. Pumppu muljahtelee ja lapojen väliin koskee...tosin tänään en ole ottanut särkylääkettäkään, joten kai tilanne on siltä osin ihan hyvä.

   Apuva, loistava asenne ja pidä siitä kiinni. Ei kenenkään tarvitse elää kipujen kanssa.
   Kendome, tsemppiä ja voimia, koeta syödä.

   • Kendome

    Mullakin tulee vuotoa lähinnä just vessassa istuessa. Kaippa sitä on siellä jossain kerääntyneenä ja sitten sitä pöntöllä lirahtaa. Kovin vetistä on. Mutta muullon ei tuu käytännössä mitään.

    Mä en oo vielä ilman kipulääkkeitä voinu olla. Edellisten vaikutus kun hupenee on parissa tunnissa niin kovat kivut ettei pysty missään asennossa olemaan. Joka päivä kyllä testaan että joko vois vähentää..

    Mulla oli happimaski naamalla herätessä, ottivat sen pois kun osastolle mentiin.

    Katetrointi olikin vaan kerta katetri eli siis rakko tyhjennettiin ennen leikkausta. Olin unessa toki jo. Mutta siis mitään pysyvää ei laitettu.

    Mä olin kai kohtuu järjissäni kun heräsin, pystyin vastailee ja muistan kohtalaisesti mitä mulle sanottiin. Kun katto vieresen petin rouvaa tuli väkisin olo että ehkä ne pähkinättömät lääkkeet ei laita pönttöä niin sekasin... Normaalisti järki ei oo juossu kyllä viel kotonakaan. Sen verran ihmeellisyyksiä oon huomannu välillä miettineeni.

    Täytyy pohtia mitä teen sen anestesialääkärin suhteen. Ite aattelin että oli vaan kusipää et antaa olla. Mutta kun niin moni täällä oli sitä mieltä että kohtelu oli jotain mistä pitäs ilmottaa eteenpäin, niin täytynee harkita.


  • Kipiä

   Onpas tutun kuuloisia kokemuksia teillä.
   Tänään on eka päivä kun voi istua jalat koukussa sohvalla. :) kolposkopia tehtiin torstaina ja pe pääsin kotiin, minulla oli dreeni mahassa muttei katetria. Kipeä on edelleen mutta helpottaa joka päivä kovasti, kaasun tuntemuksiin on auttanu kävely, siis lompsin päivät pitkät pihalla ja sisällä niin se tunne on aina vähän hälvennyt, tänään oli myös eka aamu kun tuntuu maha jo vähän pienemmältä.
   Endometrioosiin on auttanut aikaisemmin diana novat putkeen syötynä (siis kuukautiset n 2 kertaa vuodessa) mutta nyt kun niitä ei enää halunnut syödä oli toiseen munasarjaan kasvanut 8,5 sentin endometrioomakysta. Toisessa munasarjassa piti olla jokin kasvain mutta oli leikkauksessa osoittautunut kohdunulkoiseksi raskaudeksi (luojankiitos).
   Mutta kiinnikkeitä oli olllut paljon, oli lääkärin mukaan yks möykky koko munasarja, suoli yms. eikä pystynyt kaikkia poistamaan vuotojen takia. Olo kuitenkin helpottunut jo huomattavasti tällä.
   Itse rupesin leikkaussalissa melkein itkemään kun pelotti niin paljon, vaikka esilääkkeenkin sain, onneksi kaikki meni kuitenkin olosuhteisiin nähden hyvin. pelottaa vain nuo kiinnikkeet kun ovat olleet niin "pahoja" ja niiden leikkaaminen on sitten kuulemma isompi leikkaus.
   Miten teillä? onko ollut kiinnikkeitä? leikattu? miten? auttanut? tullut takaisin?
   Omiani ei ole näkynyt ultrassa ovat siis jossain vatsaontelon sisällä...

  • Kipiä

   Menipä sitten vähän kolposkopiat ja laparoskopiat sekasin äskön, Siis laparoskopia tehty. :)

  • Kikkatak

   Mulla ei ollut tuota lisähappea herätessä, vaikka ne verenpaineet olivatbilmeisesti laskeneet aika alas operaatiossa. Yritin sit hoitajaltakin kysellä millasia paineet on olleet, muttei kuulemma osannut lukea leikkauskertomusta kun se on "jotenkin uusi". Välillä tuossa olen miettinyt, että aika tuurilla monissa jutuissa mennään tuolla sairaanhoidon puolella ja loppujen lopuksi mitä kaikkea sitä sisarhento valkoisilta tai lääkäreiltä jää koulunpenkillä opiskelematta, mutta etiäpäin vaan porskuttavat -ehkä tentit rimaahipoen läpi.

   Ei vaan onnistuis tuollainen esim. Omassa työssäni ja veikkaan ettei monessa muussakaan...Omaa kieltään puhuu sekin, kun iltapäivälehdissä kirjoitettiin että avoimuudella ja kertomalla hoitovirheistä, niitä voitaisiin välttää - eli salaillaanko niitä??!
   No asiaan, Kendome, et varmasti menetä mitään jos teet ilmoituksen ko.lääkäristä! Oikeasti, ei hoitohenkilökunta saa/voi käyttäytyä noin! Älä missään nimessä edes mieti sitä.

   Tuosta vuodosta, mulla sama juttu..vetistä,punertavaa on ja hyvin pieniä määriä tulee, mutta pissalla tulee edelleen ja ihmetyttää että mistä sieltä se tulee, kun tuntuu että tulee tuosta ihan "edestä".
   Lääkkeitä en ottanut sit eilen yhtään, navan kohdille sattuu ja jos oon jalkeilla pitkään, niin alkaa koskee koko mahalle.

   Kipiä, tervetuloa porukkaan :). Aika ikävälle kuulostaa tuo sinun endo, mutta hienoa että operaatio on auttanut ja ettei munasarjassa ollut kasvainta :).
   Olet ollut sitten samana päivänä minun ja Kendomen kanssa operaatiossa :). Itse en kyllä vois kuvitellakaan että istuisin polvet koukussa sohvalla vielä! Kävely menee, mutta Hitaasti ja selkeesti jos kävelee pitkän matkan, alkaa koskea mahaan.

   Mulla tuo sydän muljuaa ja pomppailee edelleen, ei ehkä niin pahasti kun aiempina päivinä mutta kuitenkin -ärsyttävä. Lisäksi selkään vähän koskee, tuonne lapojen väliin ja pitkiin selkälihaksiin. Oisko sitten makaamisesta..

   Vointeja sinne taas. Pitää koettaa keksiä tekemistä, alkaa käydä piirit pieneksi:).

  • Kipiä

   Mulla oli alapaine 50 ekan kerran osastolla mitattuna, yläpainetta en muista, mutta itekki hätkähin ku kysyin paljo ne oli ja oli noin alhaalla, mulla oli kyllä lisähappi koko ajan heräämössä ja anto varulta mukaan osastomatkallekki. Hoitaja täti kyllä sano että ne anestesia aineet laskee ne paineet tosi alas.
   Oli siellä leikkaussalissa kyllä vähä outo olo ku ne kyseli siellä vielä niitä allergioita ja vierasesineistä kehossa yms kun oli jo saanu sen esilääkkeen ja ehkä oli vähä pönttö sekasin jo, jäi semmonen olo että ettekötenyt perkele oo laittanu niitä ylös ku 3 kertaa jo kysytty.
   Tänään on kyllä ollu hyvä päivä ku pitää ton lääkityksen tasasena nii ei ehi tulla kipeeksi.
   Mullaki on selkä kipiänä kun ei älyä pitää ryhtiä suorassa kun kävelee, jotenki se tuo maha vähän niinkö kiristäis jotenki.. ;)
   ja dreeninputken reiästä roikkuu pitkä tikkilanka, liekkö leviää kohta koko haava. :/
   paljon teillä on sairaslomaa? itellä viikko, vielä ainaki tuntuu hurjalta että ens ma pitäs mennä töihin, mutta eihän sitä koskaan tiiä..

  • Apuva..

   Hei vain kaikille... Joka asiaan en varmaankaan muista vastata, mutta asiat jotka jäivät mieleen aiemmista teksteistä..

   Kikkatak, hoitaja varmaankin tarkoitti tolla komentilla "jotenkin uusi" että teksti oli saneluna, jolloin hoitaja ei pääse tekstiä näkemään, jolloin ei myöskään voi tietää paineista mitään... Ja toiseksi tuosta happi paine juskasta.. Verenpaine ei sinäänsä ole yhteydessä happeen. Eli siis lisähappea ei ole tarve laittaa jos verenpaine on alhainen, mikäli saturaatio kuitenkin on hyvä. Saturaatio eli hapen määrä kertoo sen millon lisähappea tarvitaan. Ja tietenkään aina ei ole saturaatio mittaria, jolloin voidaan ihan silmin nähden nähdä jos ihmisellä on lisähapen tarve, kuten puuskutus, pinnallinen hengitys.. Mutta kyllä leikkurissa on ollut saturaatio mittari aivan varmasti käytössä... Ja ja ja.. En tiedä "sanonko" nyt rumasti, tarkoitus ei ole niin tehdä, mutta suoranaisesti ärsyttää yleistys hoitajien/lääkäreiden huonosta ammattitaidosta! Ihan sama jos joku remontti mies tekisi virheen remontissa ja sen jälkeen kaikki olisivat huonoja. Ja myöskin aika paljon hoitajien toimenkuvan määrittää resurssit, jotka eivät olle millään tavalla kiinni heistä vaan kunnasta/paska valtiossa jossa asutaan... Tänään ollut paljon otsikoissa asia hoitaja pulasta. Kysehän ei todillisuudessa ole siitä etteikö valtiolla ole tarpeeksi valmiita hoitajia vaa perus raha on ongelmana. Ei hoitajia kiinnosta tulla sijaisiksi lyhyeksi ajaksi, koska raha-asiat menevät aivan sekaisin edes yhden päivän sijaisuuden vuoksi. JA PLAAP PLAAP PLAAP ei jaksa mesota taas samasta asiasta....

   Kipeä, mulla oli kans sairasloma operaation jälkeen 1vk, jonka jälkeen sain vielä viikon lisää, koska en ollut vielä työkykyinen. Olin taas töissä 2vk ja tänään jäin taas sairaslomalle kovien vatsakipujen vuoksi. Lähete taas naistentautien polille jonne pitäisi päästä 1-7pvä aikana, siinä ajassa tuskin pääsen, mutta lääkäri jatkaa tarvittaessa sairaslomaa jossei aikaa tuonne tule ja kivut edelleen jatkuvat...

   nim. olen itsekkin hoitaja!!!

   Ps. välillä mietin että miksei hoitajat ole robotteja, koska kaikilla on kuva ettei hoitaja tee virheitä joskus, vaikka ihmisiä ollaan mekin.. Haluaisin oikeesti että ihminen olisi ihminen ihmiselle!! Itse kun työskentelen ajattelen aina niin että jos itse olisinkin se potilas jota hoidan jne, enkä esim. minä voi sille mitään jos jokainen hoitaja ajattele samalla tavalla kuin minä ajattelen. Joten älkää yleistäkö!

   • Apuva..

    Ainii unohtui tuo että mulla kesti vuoto n. 9pvä leikkauksen jälkeen, mutta mulle laitettii se hormoonikierukka ja olin syönyt 3kk e-pilleireitä ennen operaatioo...


  • Moi kaikille ja anteeks häiriköinti teidän keskustelussa, mut oon huolissani omista oireistani :/

   Elikkä siis näin "tiivistettynä": :D

   Menkat ollu monta vuotta todella runsaat ja todella kivuliaat, niihin liittynyt aina pahoinvointia, järkyttäviä vatsakramppeja, ripulia joka sattuu niin maan perkeleesti, samoin nykyään pissatessakin sattuu aivan järkyttävästi, tulee välillä sellasia vihlasuja et meinaa lähtee jalat alta ja välillä oikeen äännähdän vahingossa. :( Ja siis näitä kipuja nykyään jo hyvän aikaa ennen menkkoja.

   Lisäksi on yhdyntäkipuja, sattuu tuonne "navan taakse". Ja on monet vuodet myös ollut varmaan joka toinen päivä vähän kuumetta ja tulehdusarvot jatkuvasti vähän koholla. Pissattaa vähä väliä, eikä sielt oikee aina ees tuu mitn. En edes muista listata tähän kaikkia oireita kun niitä on niin paljon ja oon tavallaan "tottunu" niihin, etten ees huomaa.


   Monta vuotta sitten valitin oireistani lääkärille, tehtiin vaan perus gyne ja sukupuolitautitestit, eikä mitn löytyny. Jatkoin valittamista ja tehtiin uus gyne, ei ollu mitn. Kyseinen terveyskeskuksen (arvauskeskuksen!!!!!) täti kertoi minulle, että minulla on vikaa päässä kun keksin tollasia oireita. AHA. Aattelin ja suutuin niin et jätin valittamisen siihen.

   Kunnes nyt viimetalvena tuli niin kovat alavatsakivut, et menin uudestaa lääkärille, ohjattiin sitte neuvolan tätille ja tehtiin raskaustesti (?? :o)
   Ja eihän siel mitään ollu. No sit se VIHDOIN laitto mut ultraan!! Sit ultrasetä siinä katteli ja sano et siel on sellanen 6,5cm kokonen kysta/tai endometriooma, joka painaa virtsarakkoo ja puskee kohtua oikeelle päin.

   Sit sain "suureen sairaalaan" lähetteen kuukauden päähän, menin sieläki sit ultraan, ja siel ei sit taas näkynykkää mitää. Sen tutkiminen jätettiin siihen ja nyt taas alkaa oleen noita alavatsakipuja.. Et en tie, et uskaltaako enää mennä tonne tk:hon valittaan, vai nauraako ne mut sieltä pihalle taas.. :(

   Ja mun endoepäilyitä kahta kauheemmin vauhdittaa se, että mun äidillä on kans endometrioosia.

   Ajatuksia tästä?

   Oon 21-vuotias ja haluaisin täs joskus pian lapsiakin.... :(

  • Kikkatak

   Yömyöhää vielä täältäkin..

   Tämä päivä onkin sitten mennyt kipuillessa puuskittain..kipuun näköjään vaikuttaa se, miten paljon on jalkeilla ja touhuilee. Tänään on tullut sellasia äkillisiä vihlasuja tuonne alamahalle ja sivuille (munasarjat?) välillä niin kovia että itsestään ulahtaa.. lisäks tää pumppu on vaan tykytellyt miten sattuu..ärsyttävää jälleen kerran.

   Tuota pientä vuotoa on edelleen, mutta minulle ei laitettu kierukkaa tms. Joten siitä ei voi johtua. En tiedä kuuluuko sitten edelleen asiaan ?

   Apuva, tuosta hoitaja kommentistani vielä vähän...En tarkoittanut yleistää, mutta valitettavasti itselleni on osunut vuosien varrella monta "huonoa"kokemusta hoitohenkilöstöstä ja silloin jos uusi osuu kohdalle, pulpahtaa vanhat huonot kokemukset hyvinkin Helposti mieleen. Niin hoitajissa kuin lääkäreissäkin on hyviä jja huonoja ammattilaisia. Onnekseni olen tavannut myös monta hyvää :)!

   Pitäisi kai alkaa unta odottaa, rauhoittus tuo pumppu niin pystys itse rauhoittumaan...sitä odotellessa.

   Öitä!

  • Kipiä

   Ei mullakaan mitää kierukkaa ole ja vuotaa edelleen. Jostain luin että voi olla viikon, sairaalan ohjeissa luki että muutamia päiviä eli kait se on hyvin yksillöllistä millon se loppuu.
   Sitäki mietin että millonhan sitä vois varautua seuraaviin kuukautisiin, ku ei oo enää mitään havaintoa millon ollu viimeksi "oikeat" kuukautiset. 31.3 tehny ekan positiivisen raskaustestin ja tosiaan torstaina selvis että se oli kohdunulkoinen raskaus.

   Ja joo happisaturaatiot ja verenpaineet iha sekasin, mutta kyllä se happi aina paransi sitä oloa. :D jotenki sen siellä yhisti yhteen mutta.. kyllä mun pitäs se tietää ettei se nii mee.. :)

   Maha on taas eilisestä pienempi, jippii!
   Itse sain ainaki ihan älyyytttömän hyvää palvelua kyllä koko ajan siellä sairaalassa ja jotenki hävettiki välillä pyytää apua ku tietää että hoitajilla on hullu kiire, mutta ei se siinä työssä näkynyt. Ja kerranki näki leikkaavan lääkärin ennen ja jälkeen leikkauksenkin. Ja toki ku mulla kaikki on tapahtunu alle 2 viikossa, siis muutoksien löytyminen, magneettikuvat, monet verikokeet, monen monta ultraa ja leikkaus nii olen ehkä saanut normaalia nopeampaa toimintaa..

  • Kikkatak

   Kipiä, kiva kuulla että sulla ollut hyvä kokemus sairaalassa :), voinko kysyä missä päin Suomea olit?
   Onko sulla ollut sellasia viiltäviä kipuja? Ihan yksittäisiä? Mulla niitä näyttää tulevan edelleen tuolla pumpussa on noita lisälyöntejä, aamusta alkaen. Huomenna on työterv.lääkäri, toivottavasti se osaa ottaa kantaa vai onko teillä muilla ollut tälläistä sydämen tykyttelyä ja muljuamista operaation jälkeen??!

   Kipiä, kun kirjotit noista kystista..ei mullakaan ollut tiedossa ennen laparoskopiaa että vasemmassakin munasarjassa on 6 cm kysta, vain oik.puolella piti olla pari pikku kystaa...sitten just ennen toimenpidettä ultrattiin, niin vas.puolen kysta näkyi.
   Mitenhän tuo on jos noita kystia kerran mulle herkästi tulee, niin entä jatkossa jos tulee iso kysta niin pitääkö se poistaa laparoskopiassa vai miten??!

  • Kipiä

   Kikkatak Oulussa olin. Oli viiltäviä kipuja varsinki kun se dreeni oli vielä mahassa ja vieläkin välillä, tuntuu että liittyy suolen toimintaan aika kovasti ja siellä niitä kiinnikkeitä olikin.
   Ettei se oo se kaasu mikä sulla siellä muljuaa, kun itelläki viikonloppuna muljusi rinnassa, mutta ne kaasun liikuttelu asennot autto sillon niihin ja nyt kun on enemmän liikkeessä ja pystyssä niin ne on vähennyt melkein kokonaan, illalla kun nukkumaan menee niin pistelee välillä ja tuntuu ettei sais vedettyä henkeä.
   Mulla ne kyllä tiesi että on se endometrioomakysta vasemmalla puolella mutta sitä ne ei taas tienny että se oli semmosessa kiinnikepaketin sisällä vatsaontelossa ja oikealla piti olla jokumuu kasvain, syöpäkasvaimeksi ne sitä ensin luuli ja osoittautui tosiaan kohdunulkoiseksiraskaudeksi joka oli munasarjassa ja sen päällä. Äärimmäisen erikoinen ja harvinainen tilanne kuulemma, kun lääkäritki oli ihan ihmeissään.
   Ja nyt kun noita vanhoja papereita tutkiskelin niin 2010 syksyllä oli näkyny 0,5- 1 sentin kokoisia endometrioosipesäkkeitä ja nyt sitte vähä yli vuoden jälkeen se oliki jo 8,5 senttiä, mutta lopetin pillereitten syönnin 2011 kesällä että sen takia se kai oli suurentunu niin äkkiä.
   Oyssin lääkärit oli ainaki sitä mieltä että hoitona on ne hormoonit ettei niitä kystia tulis, mutta kun on haaveena raskaus niin ei voi saada hormooneja ja tulla raskaaksi, että kait se pitää sitte vaan kituuttaa eteen päin.
   Onhan se hurja se burana määrä mitä sitä tulee napsittua kuukautisten aikaan, kai sitä kohta on kaikki mahahaavat ja refluksitaudit.. :/
   Miten onko teillä kellään ollu noita hormoonihoitoja ja miten? itellä tosiaan toimi se että ne kuukautiset oli mahdollisimman harvaan ja eräs naistentautien ylilääkärismies sano joskus moooonta vuotta sitte polilla että nainenhan ei niitä kuukautisia tarvi. Sikälimikäli ihan totta varmasti ku jos ei oo kuukautisia niin eihän se endo sitte vuoda kun ei kohtukaan vuoda, eli se ei sillo etene eikä suurene. Ja oli pitkiä kivuttomia jaksoja. Suosittelen jos ei oo raskautumis toiveita.

  • Apuva..

   Se on kuulkaa semmonen juttu että ei menny kun elokuvissa tää mun homma nyt... Nää kivut johtuvat nyt vas. munasarjassa olevasta kystasta!! Kävin tänää lääkärissä, ultrassa ja sieltä se löyty. Seuraava kontrolli 21.6. asian tiimoilta ja sairasloma jatkuu....

   • Kendome

    No mutta löyty sentään syy! Sillon leikkauksessa semmosta ei ollu ja ny on? Hitto ne tulee nopeen. Oliko se puhjennu se kysta vai muutenko vaan kipuilee?


  • Apuva..

   Ei ollu puhjennut vaan aiheuttaa kipua kun on niin iso.. Nyt saikkua ja tarvii ottaa rauhallisesti, ettei vaan puhkea! Puhkeamisessa ei sinänsä ole vaaraa, muuta kuin helvetillinen kipu ja munasarja voi kääntyä itsensä ympäri ja ns. hirttäytyä joka aiheuttaa kuolion... Sen takia sanoikin että jos tulee nopea kova kova kipu niin heti päivystykseen..

   Joo tosiaan meni siinä sitten 1kk 3pvä leikkausesta kun löydettii tuo, kamalan nopeasti tuli pelottavan nopeasti kylläkin. Jos näitä tätä tahtia tulee myös lisää niin saa tuo kierukka lentää mäelle ja otan pillerit takasii...

   • Kendome

    Jep, kokemusta löytyy puhjenneen kystan kivuista ja eivät oo ihan pieniä... Mulle tulee niitä kanssa munasarjoihin vähän väliä.. Vielä ei oo kyllä mitään damagea aiheuttaneet edes puhjenneet :)

    Koita kestää!!!!

    Jos kierukalla tulee kystia enemmän en takuulla sitä ota. Sairaalassa sitä käskettiin taas vakavasti harkitsemaan "parhaana apuna"..

    Meikä muuten vuotaa verta edelleen..\o/


   • samassa veneessä
    Kendome kirjoitti:

    Jep, kokemusta löytyy puhjenneen kystan kivuista ja eivät oo ihan pieniä... Mulle tulee niitä kanssa munasarjoihin vähän väliä.. Vielä ei oo kyllä mitään damagea aiheuttaneet edes puhjenneet :)

    Koita kestää!!!!

    Jos kierukalla tulee kystia enemmän en takuulla sitä ota. Sairaalassa sitä käskettiin taas vakavasti harkitsemaan "parhaana apuna"..

    Meikä muuten vuotaa verta edelleen..\o/

    Ei Mirenasta ole kamalan hyvää sanottavaa, paitsi että munasarjoissa näkyneet kystat/tmv on pienentyneet muutamassa kuukaudessa olemattomiksi. Sain kierukan siis endon estoon tämän vuoden alkupuolella. Akne on oikein riemastunut ja puolta naamaa särkee. Finnejä tai mätäpatteja tuli myös häpyhuuliin. Ne tosin saattaa johtua lähes taukoamattomasta pikkuhousunsuojien käytöstä... Joskus laskin, että normaali 28 pvän kierto 5 pvän menkoilla muuttui 22 pvän kiertoon 14 pvän menkoilla. Tilanne on kai nyt vähän parempi ja vuotojen välissä saattaa olla jopa reilu 2 viikkoa. (pienet on ilonaiheet)

    Kivut alkoi taas tuossa muutama viikko sitten. Syytin ensin kierukkaa, koska oli tuntui siltä kuin kohtu supistelisi eli työntäisi ylimääräistä pois samalla tavalla kun menkkojen alussa. Kävin ultrassa ja tuomio oli että kierukka näyttää olevan ihan paikoillaan ja kivut saattaa johtua endosta.. Reilu puoli vuotta sitten leikattiin, mutta puhjennut kysta sotki näkymää sen verran että mitään muuta ei "siivottu". Kropalla saattaa kuulemma mennä puolikin vuotta, että tottuu kierukkaan ja sen tehosta saa kaiken irti. Siihen puoleen vuoteen yritän jaksaa odottaa ja katson taas uudestaan. Eikö tällaiseenkin yleiseen ja kivuliaaseen sairauteen keksitä mitään muuta hoitoa kuin leikkaus tai hormonit?!?

    Alkaa parisuhde olemaan aika kovilla.. Jos ei ole kipuja niin sitten on menkat ja kaikki k-18 touhut tuntuu niin etäiseltä. Vestibuliitin diagnosoi toi viimeisin gyne, en tiedä mistä sellainenkin on tullut? Tuntuu että olen niiiiin väsynyt tuohon ronkkimiseen, että fysiikka pistää vastaan myös ns. positiivisissa tilanteissa.


   • Kendome
    samassa veneessä kirjoitti:

    Ei Mirenasta ole kamalan hyvää sanottavaa, paitsi että munasarjoissa näkyneet kystat/tmv on pienentyneet muutamassa kuukaudessa olemattomiksi. Sain kierukan siis endon estoon tämän vuoden alkupuolella. Akne on oikein riemastunut ja puolta naamaa särkee. Finnejä tai mätäpatteja tuli myös häpyhuuliin. Ne tosin saattaa johtua lähes taukoamattomasta pikkuhousunsuojien käytöstä... Joskus laskin, että normaali 28 pvän kierto 5 pvän menkoilla muuttui 22 pvän kiertoon 14 pvän menkoilla. Tilanne on kai nyt vähän parempi ja vuotojen välissä saattaa olla jopa reilu 2 viikkoa. (pienet on ilonaiheet)

    Kivut alkoi taas tuossa muutama viikko sitten. Syytin ensin kierukkaa, koska oli tuntui siltä kuin kohtu supistelisi eli työntäisi ylimääräistä pois samalla tavalla kun menkkojen alussa. Kävin ultrassa ja tuomio oli että kierukka näyttää olevan ihan paikoillaan ja kivut saattaa johtua endosta.. Reilu puoli vuotta sitten leikattiin, mutta puhjennut kysta sotki näkymää sen verran että mitään muuta ei "siivottu". Kropalla saattaa kuulemma mennä puolikin vuotta, että tottuu kierukkaan ja sen tehosta saa kaiken irti. Siihen puoleen vuoteen yritän jaksaa odottaa ja katson taas uudestaan. Eikö tällaiseenkin yleiseen ja kivuliaaseen sairauteen keksitä mitään muuta hoitoa kuin leikkaus tai hormonit?!?

    Alkaa parisuhde olemaan aika kovilla.. Jos ei ole kipuja niin sitten on menkat ja kaikki k-18 touhut tuntuu niin etäiseltä. Vestibuliitin diagnosoi toi viimeisin gyne, en tiedä mistä sellainenkin on tullut? Tuntuu että olen niiiiin väsynyt tuohon ronkkimiseen, että fysiikka pistää vastaan myös ns. positiivisissa tilanteissa.

    Samaa ihmettelen että on se kumma että mitään oikeeta lääkettä ei oo.

    Luulis kun vaivasta kärsiviä on niin hurja määrä että lääketehtaat oikeen kilpailis et kuka keksii lääkkeen.

    Ei kierukkaa mulle, nyt oon siitä lopullisen varma.


  • :o

   Pakko kysästä, Kipiä, että miten ne kirurgit rupes leikkaamaan, kun olit sillon raskaana? eikä ne tienny ennen kun leikkauksessa, että se olikin kohdunulkonen raskaus? vai käsitinkö jotain väärin, kun 31.3. teit jo positiivisen raskaustestin...

  • Kikkatak

   Heippa taas,

   Hiljalleen kai tässä kuntoon tullaan vaikka välillä aika kipeälle tuntui. Arvet on edelleen arkoja ja tänään pystyin aivastamaan ekan kerran!!! Aika kauan mun mielestä, 10 pvää.

   Pumppu on muljunnut mutta vähemmän, onneks. Vuodot loppui 4 -5 pvän jälkeen ja arvet on tosiaan edlleen arat, samoin maha,etenkin jos tarttee tehdä kiertoliikkeitä tms. En tod. Ole vielä työkuntoinen.

   Viime päivät onkin ait särkenyt toista jalkaa ja päätä eli aina näköjään jotain vaivaa! Mulla alkaa hermo mennä näihin sekalaisiin vaivoihin,kelet.

   Kendome mikä sun vointi? Miltä arvet tuntuu?

  • Kipiä

   Sinulle :o
   No kohtu oli tyhjä, kyllähän ne nyt sentään sen sai selville siellä ultrassa.. :) Ja sanoivat vaan että on ollu keskenmeno. Vaikka Hcg oli tosi korkea ei ne silti ruennu epäileen kohdunulkoista vaan aina sanoivat että se se ei ainakaan ole.

   Kikkatak
   Minä ainakin sain viikon lisää sairaslomaa vaan soittamalla. Ei ollu vielä ihan työkykyinen olo mutta ei paha enää laisinkaan. Aivastaminen käy kipiää ja yskiminen on hirveetä, muuten alkaa olla jo ok. Törröttääkö teillä niitä tikkilankoja niistä haavoista?

   • Kikkatak

    Täällä tää v***n vaivailu jatkuu, ahdistaa, kun maha rauhoittunut (ainakin toistaseksi) niin sitten tulee tillalle muuta...nyt tämä päänsärky ymym.

    Kipiä, voi olla että ois onnistunut soittamallakin mutta kävin ihan vastaanotolla.
    Mulla myös tököttää nuo langat haavoista eikä ne sille näytä että olisivat sulaneet..kaunankohan lie kestää?? Navan arpi on kaikkein ällöimmän näköinen ja arpia kutittaa..


  • Apuva..

   Jos lankoja töröttää niin ainakin henk.koht. Nyvin ne pois. Sulavat tikit ei välttämättä hetkessä sula noin päällä päin. Siis sulavuus tapahtuu kosteessa paremmin kun näin kuivana. Mulla ainankin n. 2vk leikkauksen jälkee lähti jokainen ommel nykäisemällä pois. Ja kutina arvissa on hyvä asia, kudos paranee ja mitäs vielä. Aivastelu ja kunnolla nauraminen jne sattu mua noin 3vk, jonka jälkeen pikku hiljaa palautui normaaliksi.

   Voi olla vähän sekavaa tekstiä kun tuli viime yö nukuttua huonosti ja Codikin tuli yöllä otettua..

  • Kendome

   Täällä vointi ihan kohtalainen. Verta tulee edelleen, ei mitenkään hirveästi mutta tulee kuitenkin.

   Ompeleet ei ole sulanut, eivätkä ainakaan vielä ole siinä kunnossa että ne nyppimällä lähtisi. Viikonloppuna jos ei oo lähteneet, nypin ite. Haavat näyttää kohtuu siisteiltä, tikkien reijät punottaa melko voimakkaasti ja yksi haavoista aivan kirkkaan punainen. Mutta tuskin mitenkään haitallista kun miltään ei kuitenkaan tunnu (tai siis ei sitä nyt painelemaan voi mennä mutta tälleen kohtuu normisti elellessä ei mitään erikoista).

   Tietyt liikkeet sattuu, mutta ihan erilailla jo jaksaa. Kovimmat kivut on vessassa käymisessä. Eilenkin kävelin varmaan 20km.. Sen jälkeen kyllä maha kipuili taas sen arvosesti että nappia naamaan vaan.

   Ainoo mikä ihmetyttää enemmin on se että oikea käsi puutuu koko matkalta erittäin helpolla ja sattuu öisin melko kovin. Samanlaista ollut leikkauksesta saakka. Jotenkin liitän sen tohon kanyyli hommaan minkä seurauksena edelleen käsi aivan jättimäisillä mustelmilla.

   • Kikkatak

    En tiedä uskallanko alkaa nyppiä noita lankoja..kaipa ne ajallaan lähtee.

    Mulla haavat alkaa olla melko ok, edelleen kutiaa. Liikuntaa en oo uskaltanut kovin yrittää ja jos yhtään raskaampaa yrittää nostaa, niin alkaa sattua mahaan?! Mites teillä Apuva ja Kendome?
    Sanoiko teille lääkäri että voi alkaa liikkua? Ja miten? Uskaltaako yrittää juosta tms.?

    Päänsärkyjä, pumppumuljuja on ollut ja myös tuota käden puutumista, joskin vasemman käden.
    Sydän on parin vuoden sisään tutkittu(ultrattu,holter,rasitus) joten yritän olla
    panikoimatta noiden puutumisten ja muljujen takia, mutta minun tuurilla varmaan siellä sydämessä muhii joku järkky juttu..

    Tuliko teille jo epikriisi? Entä patologin tulokset? Mulle tuli tuo epikriisi muttei vielä patologin vastauksia..


   • Kendome
    Kikkatak kirjoitti:

    En tiedä uskallanko alkaa nyppiä noita lankoja..kaipa ne ajallaan lähtee.

    Mulla haavat alkaa olla melko ok, edelleen kutiaa. Liikuntaa en oo uskaltanut kovin yrittää ja jos yhtään raskaampaa yrittää nostaa, niin alkaa sattua mahaan?! Mites teillä Apuva ja Kendome?
    Sanoiko teille lääkäri että voi alkaa liikkua? Ja miten? Uskaltaako yrittää juosta tms.?

    Päänsärkyjä, pumppumuljuja on ollut ja myös tuota käden puutumista, joskin vasemman käden.
    Sydän on parin vuoden sisään tutkittu(ultrattu,holter,rasitus) joten yritän olla
    panikoimatta noiden puutumisten ja muljujen takia, mutta minun tuurilla varmaan siellä sydämessä muhii joku järkky juttu..

    Tuliko teille jo epikriisi? Entä patologin tulokset? Mulle tuli tuo epikriisi muttei vielä patologin vastauksia..

    Epikriisin sain sillon heti käteen. Anestesiasta on erillinen epikriisi ja sen saa vaan pyytämällä. Patologin vastauksista sanoi että saattaa mennä elokuullekkin saakka.

    Tavaroiden nostokieltoa ja rankan liikunnan välttelyä tuli niinkin pitkään kuin kuukausi. Olen kyllä jo menny kantelemaan hiukan (kymmenen kertaa) isompia juttuja kun sais ja viikonloppuna aattelin alkaa kävelyä rankemman liikkumisen. Mitään vatsoja tai punttireeniä en tietenkään tee nyt sihen pariin viikkoon mutta jos nyt edes kuntopyörän polkeminen onnistuis. Tuntuu niin liiotellulta toi liikuntakielto ja kun mitään kunnon selitystä siihen ei saanut.

    Selkä ja maha kipeentyy edelleen jos on kauemmin liikkeessä, mutta se nyt hoituu särkylääkkeellä. Varmuudeksi niitä on kokoajan mukana.

    Sain tähän kamalan flunssan niin toi niistäminen ja aivastelu on melko mielenkiintosta. Onneks on nenäkannu ni saa nenänsä edes tyhjennettyä.


   • Kikkatak
    Kendome kirjoitti:

    Epikriisin sain sillon heti käteen. Anestesiasta on erillinen epikriisi ja sen saa vaan pyytämällä. Patologin vastauksista sanoi että saattaa mennä elokuullekkin saakka.

    Tavaroiden nostokieltoa ja rankan liikunnan välttelyä tuli niinkin pitkään kuin kuukausi. Olen kyllä jo menny kantelemaan hiukan (kymmenen kertaa) isompia juttuja kun sais ja viikonloppuna aattelin alkaa kävelyä rankemman liikkumisen. Mitään vatsoja tai punttireeniä en tietenkään tee nyt sihen pariin viikkoon mutta jos nyt edes kuntopyörän polkeminen onnistuis. Tuntuu niin liiotellulta toi liikuntakielto ja kun mitään kunnon selitystä siihen ei saanut.

    Selkä ja maha kipeentyy edelleen jos on kauemmin liikkeessä, mutta se nyt hoituu särkylääkkeellä. Varmuudeksi niitä on kokoajan mukana.

    Sain tähän kamalan flunssan niin toi niistäminen ja aivastelu on melko mielenkiintosta. Onneks on nenäkannu ni saa nenänsä edes tyhjennettyä.

    Tuosta kuukauden nostelukiellosta ei kukaan mulle maininnut...mulla töissä voi tulla sellasiakin tilanteita eteen, jolloin joutuu tekemään rankan fyysisen suorituksen joten ei hyvälle kuulosta.

    Kendome sulla kuulostaa jo ihan reippaalle meno :)! Liikuntaa jne.huippujuttu!

    Nostelin tänään kauppakasseja jne. Nyt vatsalla hieman navasta oik.yläviistoon kiuileva kohta johon sattuu. Hemmetti sentään että ottaa päähän! En nyt sit tiedä saako tässä touhuta, liikkua normisti kun muuten ei kuiteskaan ole kipuja..vai pitääkö nimenomaan liikkua vaikka tulis kipeyttäkin?!

    Mulla tuosta nukutuksen epikriisistä ei kukaan puhunut mitään, mutta aion pyytää
    sen.

    Mulla olis ensi viikolla töihin meno,mutta pitänee alkaa miettiä miten tekee, koska työkykyinen en edelleen koe olevani vaikka kotoa jo joutaisi töihin.


  • kipuilevataas

   Voiko kysta kasvaa "vanhaan pussiinsa" uudestaan?

   Leikkausta edeltävässä ultrassa ei enää näkynytkään 6,5cm kokosta kystaani, vaan tyhjä pussi, joten leikkausta ei suoritettu. Ja nyt on sellaisia oireita, että kysta on tullut juuri samaan kohtaan takaisin. :O

   • Kikkatak

    En osaa sanoa voiko kysta tulla samaan pussiin, mutta mulle lääkäri sanoi, että jos on kysta alttiutta niin sit niitä helposti tulee ja menee..

    Kendome ja Apuva, mites teillä olot? Mulla alamahan arvet vielä vähän kipuilee!!! Välistä alamahalla myös kipuilua :/. Pahin on kuiteskin (edelleen)! Tää pumpun rytmin heitto/ lisälyöntikuvio joka selkeesti tuli sen operaation jälkeen. Sydän lyö rauhakseen, mutta väliin tulee tosi napakka eritahtinen lyönti ja tuntuu että se lyönti ravistaa koko yläkroppaa(uskomatonta mutta totta) ja sit pumppu jatkaa lyöntejään, muttei tee mitään tuplalyöntiä siihen lisälyönnin jälkeen...Olipa pitkästi selitetty mutta rasittava juttu,huoh.


  • Kissanminttu79

   Hei!

   Odottelen itse leikkaukseen pääsyä ja ajattelin kysyä, että oliko teillä joku apuna kotona kun pääsitte sairaalasta.
   Mietin vaan kun itselläni on tiedossa iso endoleikkaus (4-5 pvä sairaalassa ja 5 viikkoa saikkua) et jos on kauheet kivut ja mies viikol töissä miten ootte pärjänneet yksin kotona.
   Minut on tähystetty kerran aikaisemmin (päiväkirra) ja silloikin piti olla hakija sairaalasta ja ekana yönä ei saanut olla yksin.

  • mintsukka75

   moi

   mun mielestä olisi hyvä jos joku voisi olla apuna pari päivää,varsinkin jos menet isompaan leikkaukseen.
   Mut on kans viime syyskuussa leikattu ja nyt menen lokakuussa tyksiin leikkaukseen.
   Otetaan pois kohtu,ehkä molemmat munasarjat, suolesta joku pätkä pois ja tietty mahaa putsataan endosta ja availlaan kiinnikkeitä :)
   Viime leikkauksenkin jälkeen olin todella kipee,silloin leikattiin 14cm kysta ja avattiin joitain kiinnikkeitä.
   Täl kertaa isompi leikkaus ja se pelottaa tosi paljon:(

  • Jännitys83

   Hei, onko kellään uusia kokemuksia? Itse olen menossa ensi viikolla leikkaukseen ja löysin tämän ketujun googlettamalla. Jännittää ihan hirmusti!!!

  • Laparoskopia

   Moi!
   Mut on tähystysleikattu 23.1. Vieläkin pientä kipuilua vasemman munasarjan puolella ja navan alla tuntuu niinkuin joku vetäisi välillä jostain narusta.

   Leikkaus kesti noin 3 tuntia, kun ne löys kaikenlaista jännää ton vasemman munasarja kystan/endon lisäksi. Lääkärikään ei osannu sanoa mitä ne oikein löysi, mut polttivat kuitenkin.
   Heräämössä sai tosi hyviä kipu lääkkeitä ja sitten kun alkoi kammottava pissahätä mut kärrättiin osastolle. En saanu syödä koko päivänä oikein mitään, teetä sain iltapalalla, mutta sanotaanko että ei ollu ruokahaluakaan. Osastolla makoilin yhden yön verran, kunnes seuraavana päivänä joskus 12 nurkilla mies tuli hakemaan mut kotiin. Yksikseen en saanu olla seuraavaa päivää enkä yötä.

   Kivut oli kyllä mahtavia sairaalan jälkeen ja näytin siltä kuin olisin ollut raskaana(housut millä menin sairaalaan ei menny mahan kohdalta kiinni ollenkaan=) Hartiapistos oli pahin, joka kesti mulla 3 päivää leikkauksen jälkeen ja oli pahimmillaan toisena päivänä. Sitä helpotti kyllä särkylääke ja se, että nosti jalkoja ylemmäs (esim. tyynyjen päälle) kuin muu kroppa oli. Vessassa käynti oli parina päivänä kivuliasta, mutta ehkä pahinta oli rakon täyttyminen. =) Tärinäkipuja oli myös sen 10 päivää mitä olin sairaslomalla. Sitten yhtenä aamuna pystyin nousemaan sängystä ilman mitään sen suurempia kipuja ja kävelemään suorassa! Niin ja vuoto jatku ehkä noin 2viikkoa leikkauksen jälkeen, mutta se johtu siitä kun leikkauksessa kirurgi vahingossa lävisti mun kohdun.

   Eli pikkuhiljaa tässä mennään eteenpäin ja toivutaan. Tosiaan pikkukipuja vieläkin aina silloin tällöin, mutta uskoisin että menevät ohi. =)

   Tsemppiä sulle Jännitys83, kaikki menee varmasti hyvin ja leikkausta on turha pelätä. Hoitajat on todella ymmärtäväisiä ja mulla oli ihana anestesialääkäri joka silitteli mun kättä niin kauan kun nukahdin. Ja jos sua ihan kauheesti pelottaa ilmaise se heti kun sut otetaan sisään niin saat rauhottavia =)

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kaksi kuollut ulosajossa lauantai-iltana Loimaalla

   On tainnut olla melkoinen ylinopeus kun on tuollaista jälkeä tullut. Onneksi ei kuitenkaan sivullisia menehtynyt https://viranomaisuutiset.fi/ulosajo-
   Loimaa
   80
   3168
  2. Kerro jotain kaivatustasi

   jotain mitä teille on sattunut keskenään? Ei silmiin katsomista kun sitä on kaikilla. Jotain mistä hän voisi tietää että olet täällä...
   Ikävä
   114
   1623
  3. Sofian kylppärikuva.

   Pyllistys! Miten voi tuon ikäinen nainen olla noin pissis ja lapsellinen? Hoh hoijaa...
   Kotimaiset julkkisjuorut
   113
   1080
  4. Haittaako se, että olen sua nuorempi?

   Mulle ikäerolla ei ole mitään väliä, mutta voiko naista se haitata, jos on vanhempi miestä?
   Ikävä
   100
   965
  5. Jos meistä tulis jotain,

   niin sulle mies pitäis eka opettaa hieman käytöstapoja. Mut ootkohan sä liian vanha oppimaan yhtään mitään? 🤔
   Ikävä
   60
   850
  6. Illat ilman sua (mies)

   ovat niin turhia! Toivittavasti sulla on kaikki hyvin. Miettii yksi pieni sydän ikävissään!
   Ikävä
   99
   842
  7. Kysymys haavemaihin

   Hei haaveileva mukava nainen, miten meni viikonloppu?
   Ikävä
   208
   716
  8. Iso vaalee vauhdissa

   Onko hyvä vai paha jotta tällä muutamalla taitaa olla aika huono itsetunto kun pitää jokapaikassa ja tilanteessa tuoda oma erinomaisuutensa ja muiden
   Suomussalmi
   13
   692
  9. Rikoin sun sydämen.

   Se oli silti sulle oikein.
   Tunteet
   62
   692
  10. 187
   673