Viljaa teollisuudelle pilkkahintaan..

Viljelijä..

Elintarvikkeen hinta rakentuu tuottajan, teollisuuden ja kaupan osuudesta. Tuottajan osuus esim. leivän hinnasta on hyvin pieni, johtuen teollisuudelle pilkkahintaan myydystä viljasta. Kuinka siis voidaan syyttää tuottajaa siitä että leivänkannikka on liian kallis.

11

63

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ketjun avauksessa olevan väitteen mukaan
      elintarviketeollisuudelle myytävän
      raaka-aineen hinta ei olisi juuri
      mitään.

      Kuitenkin, kun esitän v. 2009 tilaston
      luvun 2.300 milj. euroa, syntyy hirmuinen
      älämölö, että kyllä se on viis miljoonaa.
      Taitaa osa väittäjistä olla täyttä
      ymmärrystä vailla olevia.

      Tuosta 2.300 milj. €:sta menee 600 milj. €
      alkoholin raaka-aineeksi ja vientiin
      n. 400 milj. €, joten
      ruuan osuudeksi jää 1.300 milj. €.
      Se on lähes 10 % Suomen ruuan arvosta
      kuluttajahinnoin, joten onhan se
      aika pieni summa. 'Hyvin pieni' saattaa
      silti olla liioittelua.

      • € % bla bla

        Jos elantosi olisi kiinni viljan viljelystä, ja käytettäväksesi tarjottaisiin keskikoinen suomalainen maatila, mikä mielestäsi olisi oikeutettu viljan hinta? Va löisitkö heti hanskat tiskiin?


      • jahas.
        € % bla bla kirjoitti:

        Jos elantosi olisi kiinni viljan viljelystä, ja käytettäväksesi tarjottaisiin keskikoinen suomalainen maatila, mikä mielestäsi olisi oikeutettu viljan hinta? Va löisitkö heti hanskat tiskiin?

        "Taitaa osa väittäjistä olla täyttä ymmärrystä vailla olevia". Jopa_vain

        Jopa_vain jatkaa viljelijöiden solvausta. Kun aloitta otti esimerkin viljan tuottajahinnan ja kaupassa myytävän valmiin leivan suhteesta on raaka-aineen osuus siitä "hyvin pieni".



        "Olen kysellyt muutamilta henkilöiltä, paljonko on esimerkiksi maanviljelijän osuus kaupan hyllyllä olevan ruisleivän hinnasta. Vastaukset ovat liikkuneet 10—25 prosentin välillä. Mitä kertoi tilasto: maanviljelijän, joka kyntää, kylvää ja korjaa sadon, osuus on 4,2 prosenttia; valtio pistää kouransa väliin, arvonlisävero 11,5 prosenttia; teollisuuden, joka jauhaa ja leipoo ja kuljettaa leivän kauppaan, 40 prosenttia; kaupan, joka nostelee leivät hyllyyn josta asiakas kantaa sen kassalle, 44,3 prosenttia. Vertailussa me syömme EU-maiden kalleinta leipää. Tilaston luvuista voi etsiä syytä, vetääkö joku välistä".
        http://www.esaimaa.fi/Mielipide---Sana-on-vapaa/2011/09/16/Mistä on leivän hinta leivottu?/2011112085412/68


    • ...

      "Kuitenkin, kun esitän v. 2009 tilaston
      luvun 2.300 milj. euroa, syntyy hirmuinen
      älämölö, että kyllä se on viis miljoonaa.
      Taitaa osa väittäjistä olla täyttä
      ymmärrystä vailla olevia".

      Elintarviketeollisuus saa raaka-aineensa 2.3 miljardilla mutta koska maataloustuet ovat osa maataloustuloa, on silloin maatalouden tuotannon arvo 5 miljardia.
      Taidat olla itse täyttä ymmärrystä vailla.
      Jos verrataan vaikka telakkateollisuutta ja telakkatuet olisivat 10% tuotannon arvosta, kyllä tuotannon arvo olisi silloin tuet myynnistä saadut rahat vaikka laivojen ostajat saisivatkin laivansa 10% halvemmalla.

    • Joko taas

      Viljanhinta on ihan kohdallaan koska meillä on tukijärjestelmä.Nyt oleva viljanhinta on niin korkealla että tukia voitaisiin ihan vapaasti vähentää.Jos viljanhinta nousee vielä mitä on ennustettu niin ollaan lähellä sitä että tukien lisäosat voidaan poistaa kokonaan.Koko tukijärjestelmä vaatisi suuden remontin ja tuet täytyisi pistää tulosvastuuseen perustuvaksi.Samalla tavalla kun muuallakin joko tulos tai ulos.
      Se on taas omavika jos pankki sanelee koska myydään ja mitä,mutta eikö ton poraamisen ja kateuden voisi jättää pois näiltä palstoilta.Kaikki tietää että me maajussit ollaan kateellisin ammattikunta mitä maanpäällä on.Onko pakko valittaa ja narista joka v..itun asiasta.Vai onko se periaate kun on valitettu 3 aikaisempaa sukupolvea niin perinne on jatkuttava.Olisitte hiljaa ja antaisitte meidän ketkä ei valita tehdä työmme rauhassa saatika pilata koko ammattikunnan maineen.Lisäksi miksi on pakko julkisesti täällä narista kun ensin on tukiahneuksissa otettu ylisuudet velat ja sitten kun pankki kyselee omiaan niin naristaan täällä että voi voi kun ei kannata.Olisi vissiin aika katsoa peiliin ja katsoa siitä miksi ihmiset haukkuu maanviljelijöitä.Eiköhän se ole itse aiheutettu.Minä ainakin meinaan viljellä koska rahaa tulee sen verran että missään vieraanpalveluksessa sitä ei tule.Enkä laske työtunteja koska minulle ratkaisee se mitä jää tulosta viivan alle.Viljelen omia että vuokramaita itselle en pankille.Ei ole tapana ollut viljellä velkaa vaan puhdasta Suomalaista ruokaa ja annan niiden ammattikuntani häpeäpilkkujen valittaa ketkä eivät muuta osaa.No ainahan köyhälle on kaikki ollut kallista ja persaukiset narisee kun eivät muuhun pysty.

      • Tyypillinen maajussi

        Meinaatko saada jossain vaiheessa mitalin avautumisestasi?Mene vittu joskus käymään jossain tilan ulkopuolella perusduunari-hommissa ja kuuntele kevyttä kenttävittuilua arviolita viikottain.

        Alkaa sinullakin simmut avautumaan kirkasotsaisuudestasi. ja saat samalla oppitunnin siitä kateellisuudesta.

        Nykypäivänä ainoat arvot mitataan rahalla ja kaikki muu on haaveilua ja unelmointia.Siina pelissä "ruokaa tarvitaan aina"-heppujen lompsat tyhjätään erittäin tehokkaasti.


      • Ja Pöh

        Etpä taida olla mikään viljelijä. Pelkkä uliseva trollien kylväjä. Jokainen joka tietää ja tuntee alaa ei voi rehellisesti olla tyytyväinen suomen viljanhintoihin.

        Jos Saksalainen saa 75 euroa enemmän tonnilta niin teollisuus ei maksa sitä mitä pitäisi. Kuitenkin Saksasta on kannattavaa tuoda kauraleipiä ja kauraryynejä Suomeenkin. Itselläni oli noin 30 hehtaaria kauralla. Keskisato 5.000 kg/ha. Saksalainen sai samasta sadosta 5x70x30 eli 10500 euroa enemmän. Lisäksi tukitaso on parempi.

        Jos Suomalainen saa huonompaa tulotasoa kuin mm. Puolalainen ei voi olla tyytyväinen.


    • ...

      Minusta täällä valittaa aivan muut kuin maajussit. Maajussit vain vastaa esitettyihin väitteisiin, kuten: tuet ovat vastikeettomia ja niiden eteen ei tarvitse muuta kuin omistaa peltoa, rahaa tulee ilman tukiakin, tai viljely on "rökäletappiollista", viljelijälle ei kuulu työeläke jne...
      Sitäpaitsi kun tukien tarkoitus on alentaa tuottajahintoja olisi tukien poistolla aivan päinvastainen vaikutus kuin nimimerkki "joko taas" kirjoittaaa, eli jos tuet poistettaisiin tuottajahinnat nousisivat vielä paljon enemmän. Tukiahan pitäisi lisätä jos tarkoituksena on pitää tuottajahinnat alhaalla. Jos nyt vehnän hinta on 170€/tonni, nousisi hinta varmaan tuplasti jos tuet poistettaisiin, meitä viljelijöitähän se ei haittaisi mutta kun koko tukijärjestelmä on luotu aikanaan vakauttamaan ja pitämään tuottajahintoja alenpana että vähävaraisemmatkin saisivat edullista ruokaa ja ruoan saanti olisi turvatumpaa.
      Ymmärrät varmaan että ei kenenkään tappiolla tarvitse mitään tehdä.

      • Helevata

        ei tietenkään,hinta kohdilleen ja tulos kiloista, ei hehtaareista,sitten tuetaan vähävaraista jos on tarve, näin tuki kohdistuu oikein.


    • ...

      Mutta kun se ei käy eu:n päättäjille. Eu tarkoitus on ilmeisesti turvata viljely myös luonnonolosuhteiltaan huonomille alueille, jos tukea maksettaisiin tuotetuille kiloille saisi esimerkiksi saksalaiset puolet enemmän tukea hehtaarille kuin suomalaiset koska heidan hehtaarituottonsa on puolet suurempi. Kun hehtaarilta jo tuotannosta saisi puolet enemmän ja vielä tuet olisivat puolet suurempia ei täällä kannattaisi enää mitään viljellä. Eu ja eu:n jäsenvaltiot kuitenkin haluavat että jokainen valtio olisi lähes omavarainen ruoantuotannossa.

      • Helevata

        Kun hehtaarilta jo tuotannosta saisi puolet enemmän ja vielä tuet olisivat puolet suurempia ei täällä kannattaisi enää mitään viljellä. Katsos kun ei olisi tukia, tuotoksesta vain maksettais, ei hehtaareista.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      179
      4079
    2. Mopomiitti onnettomuus

      Vittu se tehdas-alue ole oikea paikka mopomiitille, Ja minkälainen vanhempi hyväksyy, että pojan mopo kulkee järkyttävä
      Kokkola
      115
      2626
    3. Koettakaa nyt Trumpinkin fanit ymmärtää:

      Hän on myös jo vanha mies. Kukaan ei tiedä, mitä kunnossa hän on parin vuoden päästä.
      Maailman menoa
      324
      2224
    4. Pääsit nainen todella

      lähelle ja kaikki sinussa oli jotain selittämättömän kiehtovaa. Silti en koskaan ymmärtänyt sinua täysin. Mitä halusit t
      Ikävä
      130
      2185
    5. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      53
      1896
    6. En saa unta kun ajattelen

      Sinua mies. Sydäntä ahdistaa meidän välit 😌😞
      Ikävä
      81
      1495
    7. YLE kirjoittaa - Viritetyt sähköpyörät aiheuttavat ongelmia poliiseille

      "Itse rakennellut ja viritetyt sähköpyörät ovat poliisin ja Liikenneturvan mukaan yleistyvä kirous liikenteessä." https
      Pyöräily
      107
      1361
    8. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      30
      1332
    9. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      24
      1170
    10. Vieläkö pidät minusta

      Vieläkö pidät minusta nuori nainen? Vaikutat etääntyneeltä ja olen ajatellut että haluat olla rauhassa.
      Ikävä
      105
      1051
    Aihe