En puutu nyt siihen onko ilmalämpöpumppu hyötysuhteeltaan ja hinta laatusuhteelataan mikä vaan pohdiskelen muita asioita.
En tiedä moniko on tietoinen kosteus- sekä kastepisteasioista seinärakenteissa.
Nyt useamman kymmen vuotta on seinärakenteet olleet suht koht toimivat, ulkoapäin ei kosteutta juurikaan siirry rakenteisiin hyvän salaojituksen sekä sadevesijärjestelmien ansiosta.
Mitä tapahtuu näin lämmityskaudella kun lämpöpumpun ulkoyksikkö sulattaa kennoon kertyneen jään?
Mihin se sulavesi on johdettu?
Miten sulavesi estetään joutumasta sokkeliin ja sitä kautta seinärakenteisiin?
Lisäksi kun otetaan vielä lämpöremontti ja lisätään eristettä sisäpuolelle jolloin lämpöhukka pienenee, eli kuivatustoiminto seinärakenteessa pienenee jolloin seinärakenteisiin päässyt vesi ei pääse haihtumaan.
Joku tietenkin mainitsee että kyllä se sieltä kesällä haihtuu.
Kaikkihan tietävät mihin suuntaan kosteus hakeutuu? Tietenkin kylmään suuntaan.
Ilmalämpöpumpun yksi kiva puoli on jäähdytys.
Kesällä sisäilma on toisinaan paljonkin kylmempää kuin ulkoilma, eli mihin suuntaan seinärakenteessa oleva kosteus liikkuu?
Ei pidä luulla että vastustan ilmalämpöpumppuja sillä itselläni on peräti 2 kappaletta, mutta kuten sanotaan tietoisuus lisää tuskaa.
Onneksi itselläni on tilanne että voin viemäröidä nämä sulamisvedet suoraan seinän sisäpuolelle pannuhuoneen lattiakaivoon.
Pienillä jäätymisenestojärjestelyillä putket myös pysyvät sulana.
Kiva katsoa minkälaista vahinkoa nämä laitteet aiheuttavat 10-20 vuoden perioodilla.
Ilmalämpöpumpuista.
8
850
Vastaukset
- minävaantaas
en tiedä paljonko pidät lämpötilaeroa kesällä, mutta pari astetta uolkolämpötilaa alhaisempi lämpö tuskin kerkiää villoja kastella kesällä, sateellahan tuota jäähdytystä ei edes tarvita...turkissa on tullut pidettyä kesät jopa 10 asteen eroa yöaikaan, jottei päätä särje hellekuukautena koko aikaa...mut täällä ei kesällä ole edes montaa 'minun mielestä' hellepäivää jotta ilmastoinnista olisi mitään hyötyä.
- alusastialla
aika monella tuttavalla on astia ulkoyksikön alla ja itsellänikin on lasten
vanha punkka uusiokäytössä.
punkan tyhjennys noin 2-3 viikon välein riippuen lämpötiloista. vesimäärä
ei kuitenkaan ole kovin suuri jos vertaa sadekesien rännistä kerättyyn veteen.
jääkami irtoaa helposti punkasta. - ccc.mmm.fi
Minulla on ilpin alla musta 65 litranen pakkasen kestävä laatikko. Siitä menee 40mm muoviletku rajaojaan, jonne vesi menee plus-keleillä. Pakkasilla laatikkoon muodostuvan jään vien samaan rajaojaan, muutama potku laatikkoon ja kippaus. Vesiä en päästä talon viereen, vaikka kyllähän sitä sateella tulee kuitenkin.
- Hankinta tekemättä
"Kaikkihan tietävät mihin suuntaan kosteus hakeutuu? Tietenkin kylmään suuntaan."
Tämä meni väärin ja tästä johtuen loputkin päätelmäsi.
Kosteus haihtuu kuivempaan suuntaan, ei kylmempään. Lämpimämpi ei ole aina automaattisesti kosteampaa, eikä kylmä kuivempaa.
Jos sisäilmaa viilentää ILPillä, niin sisäilma kuivuu. Riski tulee vasta jos sisälämpötila alittaa ulkoilman kastepisteen. Tällaisia hetkiä ei liene suomessa kovinkaan montaa, eli vettä ei kerry rakenteisiin juurikaan.
Mitä noihin sulamisvesiin tulee, niin aika hurjia virityksiä näkee. Pahin mitä olen nähnyt on kun ulkoyksikkö oli asennettu katon räystään alle. Tuon alapuolella oli sitten kolme metriä korkea jääkeko talon seinää vasten.- Niinpä niin..
"Kosteus haihtuu kuivempaan suuntaan, ei kylmempään."
Juu tokihan irtovesi haihtuu kuivempaan suuntaan.
Jos nyt aletaan katsomaan asiaa ihan oikeista näkökulmista.
Ihan ensiksi ilman kosteus.
Eri lämpötilat sitovat eri määrän vettä.Lämmin ilma sitoo enemmän kuin kylmä.
Kylmä ilma ei ole sen kuivempaa kuin lämminkään, esim nyt kun katsoin kosteutietoja ilmatieteenlaitoksen sivuilta niin 95-100% oli luvut.
Kun lämmin ilma jäähtyy sen kosteusprosentti nousee vaikka veden määrä pysyy samana aina kastepisteeseen saakka.
Tämän voi havaita aika selvästi esim. kylässä hallissa kesäkuumalla. Lattia on märkä jopa lätäköitä muodostuu lattialle.
Ajatus siitä että kesällä rakenteet kuivuvat siitä syystä että ulkona on lämmin ei pidä paikkaansa.
Ajatellaanpa tilanne että seinärakenteessa on irtovettä ja 100 % ilmankosteuskosteus (jossakin kohtaa seinää) talvella, kesällä ulkolämpötila nousee 20 asteeseen ja ilmankosteus 60%, seinän sisällä lämpötila nousee myös 20 asteeseen mutta suhteellinen kosteus putoaa jolloin ilma hakee tasapainonja ilmaan haihtuu irtovettä niin paljon että syntyy tasapaino.
Sitten tulee syksy ja ilmat viilenevät ja myös kosteusprosenti nousevat 90-100% tienoille syntyy seinän sisälle kastepiste jolloin ilma luovuttaa kosteuden ja syntyy irtovettä.
Talvella sisä ja ulkolämpötilaerojen ollessa suuria kosteus hakeutuu kylää kohti (katepistettä kohti) mutta jos ulkopuolelta tulee koko ajan uutta vettä niin siirtymää ei synny vaan päin vastoin.
vanhoissa hatarissa taloissa joissa lämmönhukka oli suurta tuo kastepiste oli aika lähellä ulkoverhoilua, nyt kun tehdään lämmöneristyksiä sisäpuolelle niin kastepisterajaa siirretään seinän ja eristeiden sisään jolloin seinärakenteeseen päässyt kosteus ei pääse haihtumaan.
Vielä tuohon väitteeseen: Jos sisäilmaa viilentää ILPillä, niin sisäilma kuivuu. Riski tulee vasta jos sisälämpötila alittaa ulkoilman kastepisteen. Tällaisia hetkiä ei liene suomessa kovinkaan montaa, eli vettä ei kerry rakenteisiin juurikaan."
Kehoitan guuglettamaan kastepisteestä niin huomaat että aika alhaisilla lämpötilaeroilla kastepisteitä synyy jopa meisän olosuhteissa.
Ps. katselehan ulos kun pakkasesta lauhtuu, kuura on kastetta jonka näkee paljaalla silmällä.
- Ei ongelmia...
Niitä sulamisvesiä tulee kuitenkin hyvin vähän verrattuna esim. lumen määrään mikä on sokkelia vasten talvella, joten normaalisti ei ole mitään ongelmaa. Jotkuhan jopa kasaavat lunta sokkelia vasten lämmöneristyksen vuoksi.
Tietystikään jäätä ei pidä päästää kertymään pumppuun asti, jos pumppu on esim. matalalla sokkelitelineellä. Kaksi kertaa olen tänä talvena käynyt irroittamassa ljäätä pumpun alta rauta kangellla, mennyt aikaa n. pari minuuttia kun jää möhkäleet on irti heitelty kauemmaksi. - Vettä riittää
Mulla on VILP ja niitä sulavesiä tulee nollakelillä about 50l/päivä.
Aika paljon...
Mulla on sulamisvedet johdettu sadevesiviemäriin. Ei kastu sokkeli.
ILP tai PILP. Muistakaa ohjata sulamisvedet pois sokkelista hallitusti... - vodaa tulee.
Meillä ILP ja 3 - -2 lämmöissä, ilman kosteudesta riippuen, 10-20 litraa/vrk.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ikävä sinua
Onkohan sulla ollut sama tunne kuin mulla viimeisten parin päivän aikana, eilen varsinkin. Ollaan oltu ihan lähellä ja k273633- 412469
Otavassa tapahtuu!
Rakennuspalo, yläkerta tulessa. Henkirikosta epäillään. Tiettyä henkilöautoa etsitään, minkä mahdollinen epäilty ottanut372323Tulemmeko hyvin
Toimeen ja juttuun keskenämme? Luulen, että sopisit hyvin siihen ☀️ympäristöön, paljon kaikkea erilaista.♥️mietin tätä s72067Tiedän kuka sinä noista olet
Lucky for you, olen rakastunut sinuun joten en reagoi negatiivisesti. Voit kertoa kavereillesi että kyl vaan, rakkautta431582- 381569
- 141402
- 1281320
Pitkäaikaiset työttömät työllisyystöillä takaisin yhteiskuntaan
Vaikka se vähän maksaakin, niin parempi on valtion teettää hanttihommia, jottei yksilöistä tule yhteiskuntakelvottomia.2711304Kesäseuraa
Kesäseuraa mukavasta ja kauniista naisesta. Viesti tänään mulle muualla asiasta jos kiinnostaa Ne ketä tahansa huoli, t451275