Raya Divers, rahalle vastinetta

SeaMaster.....

Millaisia kokemuksia ko paikasta? Onko vesioppaat todella ammattilaisia, eikä mitään ilmaisia työharjottelijoita Suomesta, kuten olen kuullut olevan?

Hinnat on ainakin niin kovat, että pitää olla sille rahalle jotain katetta. Lapsia ei viitsi laittaa ihan kenen tahansa kanssa mereen snorklaamaan.

43

2355

  Vastaukset

  • Ei voi kun suositella. Itselläni oli ennakkoluuloja, mutta erittäin asiallinen ja turvallinen yritys. Hinta ei niin paljon korkeampi etteikö siitä, että saa suomalaista opastusta voisi maksaa (erityisesti sukelluskurssit kuitenkin sisällöllisesti sellaisia, että asiat pitää ymmärtää).

   Sukelluskurssit ovat tiiviitä eli ne asiat pitää oikeasti omaksua, eli jos englannissa yhtään aukkoja, niin suosittelen suomenkielistä opetusta, että ei sitten ole pallo hukassa / epävarma. Itselläni aika hyvä kielitaito, mutta kurssin aikana totesin, että suomenkielinen opetus oli hyvä valinta...OWD-kurssi ainakin on aika tiivis ja paljon opittavaa myös teoriassa.
   Tämä kieliasia, vaikka vain snorklatessakin, lapsia ajatellen mielestäni aika oleellinen myös.

   Sukellusopettajat ovat todella ammattitaitoisia. Henkilökuntaa on paljon, osa harjoittelijoita, mutta kokonaisuudessaan työntekijöitä reissuilla riittävästi takaamassa, että touhu on turvallista. En oikein usko, että muilla yrityksillä on henkilökuntaa näin runsaasti mukana. Meidän veneessä oli ainakin kuusi henkilöä ja asiakkaita ehkä kymmenkunta tai siitä pari päälle (?)...Käynnissä snorklauksen lisäksi OWD-kurssi ja joku sukelluskokeilu muistaakseni.
   Että lapset laitetaan varmasti siellä valvovan silmän alle.

   Opettajat tietenkin pitkän linjan ammattilaisia. Luotettavaa ja henkilökunta helposti lähestyttäviä ja omaa-aloitteisestikin ottivat huomioon, myös ne harjoittelijat.

   Vaikka reissut maksavatkin (yhden päivän reissu, no ei se nyt niin kallis ole, koko päiv ä kuitenkin merellä), niin ovat ihan hintansa väärttejä. Paikat hyviä, ruoka, hedelmät ja juomat sisältyvät. Oppaan mukavia ja luotettavia ja touhu mitä mukavinta muutoinkin.

   Me olimme Krabilla, eli nämä kokemukset sieltä.

   Hyvää lomaa ja hauskaa sukellusta :)

   • ............................................................................................................................................................................................


   • jep jep


  • Kokemusta on sen verran, että pari vuotta sitten Khao Lakissa käytimme heidän palveluaan. Päivän mittainen snorklausretki ja kaikki toimi erittäin hyvin. Hinta sama kuin vastaavilla muilla retkijärjestäjillä, mutta kaikki toimi suomeksi. Eli ei ollut edes sitä "kielilisää." Menemme viikon päästä uudestaan ja ostamme retkemme jälleen heiltä.

  • Vaan hyvää sanottavaa. Ammattitaitoiset sekä sukellus- että asiakaspalvelumielessä. Kannattaa käyttää (vaikka maksaisi enemmän kun jonkun toisen yrityksen palvelut).

  • Empä nyt kehuis. Rayan matkat similanille 4000b vähemmällä ajalla, paskemmalla kalustolla, paskemmala ruualla jne

   Kun paikallisilla firmoilla hintana 1500b tai alle, huippu ruuat, kokopäivä aikaa puuhastella,kalusto priimaa.

   Niin että mitenkäs oli...? heh

  • Joo, ymmärrän, että tuo hinta-asia tulee vastaan, kun puhutaan pidemmistä sukellus-safareista. Ymmärsin, että tuo aloittaja on laittamassa lapsiaan snorklaus-retkelle. Siinä mielessä en näe vaihtoehtona muuta, kuin suomenkielistä opastusta.

   Sitten, kun on OWD jne. suoritettu, niin ihan sama mihin PADI-paikkaan menee ja kannattaa arvioida hintoja kuunnella muiden sukeltajien suosituksia. Kun OWD:ta (ja miksi ei esim. AOW jne.) suoritetaan muualla, kun armaan Suomen kamaralla, niin sitten sulla on oltava jo hyvä kielitaito tai jos ei ole, niin aika suuri luottamus omiin taitoihin ja mielellään hyvä vakuutus. Kyllä siinä on todella opittava hommat jos haluaa jatkossa sukeltaa turvallisesti parin kanssa.

   Eli jos ensikertalaisia, niin suomenkielellä sukellusopettelut hyvä ja jos konkareita, niin sitten jonnekin muualle missä PADI-tunnukset, hyvät hinnat jne. Että siinä tuo Similanin saarten sukellushomma on totta (kun se ei ole ihan nurkilla muutenkaan). Mutta tässä nyt ei varsinaisesti siitä ollut kyse, mutta näin sivuraiteilta huudelleen.

   Ps. Arvasin, että joku heittää tuon piilomainontaa...

  • Blaa blaa blaa. Taitaa olla Rayn toimiston pikku sihteeriköt kirjottleemassa nytten? 100varma homma että paikalliset hoitavat hommat paremmin ja halvemmalla. Ei sukelluksessa niin hirveetä kielipäätä vaadita, enempi se vedenalainen elekieli ratkaisee kuin puhumistaidot.

   Toki jos vyölaukussa rahaa riittää ja on perus heinähattu niin mikäs siinä, eihä se "suomalainen" vaihtoehto maksa kuin 3kertaa enempi, eli ei juuri mitään?

  • Ai ettei kielipäätä tarvita? Oletkohan itse suorittanut sukelluskurssia? Toisinaan tulee Suomenkielelläkin tenkkapoo miten tasauksia ym. lasketaan saati sitten ulkomaankielellä.
   Satuin olemaan mukana Rayan sukelluskurssilla snorklaamassa nuoren tyttäreni kanssa muutama vuosi sitten miehen ja pojan suorittaessa kurssia. Ryhmässä oli mukana nuori poika, joka opisteli "hapetuksia" ym. Rayan koulttajan kanssa, upeeta toimintaa kouluttajilta.

   RayaYai'n ranta oli mukava snorklaukseen. Rannan alussa jalat ottavat pohjaan ja kun varmuutta tulee nopeasti lisää, voi siirtyä rantaa pitkin syvemmälle jossa näkyy upeita kaloja, jopa tsunamin jälkeenkin.

   Jokainen voi itse valita joko suomea tai englantia puhuvan yrityksen/kouluttajat. Raya on ollut hintansa väärtti.

   Ja, mikäli vanhemmat haluavat mennä mukaan. sekin onnistuu, tehdää siitä yhteinen kokemus...

  • Omalla kokemuksella sukellusuran ensiaskeleet kyllä ehdottomasti kannattaa ottaa suomenkielisen kouluttajan pitämänä, on kouluttaja sitten Rayan tai minkä muun tahansa suomenkielistä koulutusta tarjoavan yrityksen palkkalistoilla.

   Uuden, osin aika haastavankin asian perusteiden opiskelu sujuu paljon nopeammin kotimaisella kuin englannilla.

   Sen jälkeen kun perusteet ja rutiinit ovat kunnossa voi helposti liittyä myös muunkielisten sukellusretkien osallistujaksi.

   Vertauksena: Harva suomalainen autokouluakaan englanniksi ulkomailla käy mutta sitten kun ajamisen perusteet ja rutiini on hallussa, ajaminen onnistuu helposti melkein missä päin maailmaa vain.

  • Juu juu paskapuhetta mutta uskon!

   Hienoa kun rayan väki viihtyy näillä foorumeilla mainostamassa paskaa.

  • Terve, täällä se pikkusihteeri tai joku. Olen ollut täällä ennenkin kehumassa ko.-yritystä, että toistoa toistoa. Koittakaa kestää.

   Olen tosiaan samaa mieltä muutamien ylläolevien kanssa siitä kieliasiasta. Jos on käynyt esim. OWD-kurssin, niin tajuaa tämän.

   OWD-kurssin alaikäraja on muistaakseni 10-vuotta vanhemman kanssa.
   Aika huono on kielipää yleensä tuon ikäisillä. Ulkomailla käydään noi OWD-kurssit tosi haipakkaa, kolmessa päivässä koko homma läpi, se on vaativaa kelle hyvänsä. Jos ei ymmärrä englantia kunnolla, niin se on hermoja raastavaa muutenkin jännittävässä tilanteessa.

   Kun miettii esim. kuinka tärkeää on oppia käyttämään RDP-talukkoa, että ei keuhkot posahda, niin kyllä siinä on hyvä tietää mitä opetuksessa puhutaan. Sukellustietokone on tietenkin se mitä nykyään käytetään, mutta silti tuo RDP:hen liittyvät asiat pitää ymmärtää.

   Sukellus on erittäin turvallista jos noudattaa sääntöjä ja erittäin vaarallista jos niin ei tee.

   Olen ihan samaa mieltä, että ensi kertaa sukellettaessa opetus on hyvä saada omalla äidinkielellä tämä siis jos sinulla ei oikeasti ole aika hyvä kielitaito. Miten muuten teoriakoe ulkomaalaisissa yrityksissä, saako sen omalla äidinkielellä (mä tein sen suomeksi, mutta näin myös jenkki-kysymykset) vai joutuuko siinä vielä vääntämään jalat metreiksi jos se ei ole suomalainen..? Ei nyt varmaan sentäs.

   Mulla oli tarkoitus käydä kurssi englanniksi, kielitaitoni on hyvä, pystyn esim. lukemaan engalnninkielisen romaanin tai katsomaan elokuvan ilman tekstejä. Eli ihan ok kielitaito. Ei silti yhtään kaduta, että kävin kurssin suomeksi, olin niin jännityksessä, että ei mennyt asiat kunnolla jakeluun suomeksikaan.

   Jeps, västään nyt tähän Raya Divers kysymykseen koska ap sitä kysyi. Kyseessä oli lapset joten kieliasia on olennainen. Jos joku muu on aloittelija sukeltamisessa, niin kaikista järkevintä on suorittaa OWD Suomessa, sanon ihan suoraan. Täällä saa allasharjoituksia reilusti ja jotenkin asiaan ehtii tottua paremmin. Tuolla itämeressä ei toki näkyvyys ole huippuluokkaa ja lämpötila on vähän viileämpi...Että sinänsä ymmärrettävää, että kurssi halutaan suorittaa ulkomailla.

   Mutta joo, Raya Divers oli mulle sopiva firma, jäi hyvät kokemukset. Ei mulla tosin olekaan kokemusta englanninkielisestä opetuksesta, mutta koska asiasisältö on sama, niin voin kuitenkin arvoida sen pohjalta.

   Loppukaneetti. Jos hyvä kielitaito, eikä homma jännitä ja olet nopea oppimaan, niin kaikki PADI-firmat on samalta pohjalta, eli luotettavaa se on joka paikassa. Lapset asia erikseen.

   Jos olet aloittelija ja jännität asiaa / epäilet että alat jännittämään, niin ota suomenkielinen opetus ja käy kurssi rauhassa. Jos olet siellä ulkomailla ja haluat ponnistaa sen OWD:n kolmessa päivässä, niin mieti tätä kieliasiaa tarkkaan. Kannattaako säästäminen vaiko ei, molempiin löytyy oikea vastaus henkilötasolla.

   By the way, Raya Divers ei ole ainoa suomenkielistä opetusta antava sukellusfirma Thaimaassa. En tiedä muiden hinnoista, mutta google varmaan kertoo jos kiinnostaa tsekata. Eikös Kontiki ole yksi?

   • Hinta oli tosi kova ottaen huomioon ettei ko firmalla ollut edes omaa venettä. Jonkun toisen pikaveneellä mentiin ja oli kyllä aivan ala-arvoinen vene, likainen kuin mikä ja vessakaan ei toiminut. Siinä oli sitten mukavaa lasten kanssa taiteilla.

    Ja se yksi mukana ollut snorklausopas oli todellakin joku työharjoitteija Suomesta, en nyt puhuisi mistään kovin ammattimaisesta toiminnasta.

    Outoa meistä oli sekin, että tämä harjoittelija ei ollut pukeutunut mihinkään yrityksen nimellä varustetuun paitaan. Piti kuulemma koittaa välttää sitä, ettei tulli tai joku mikälie viranomainen huomaa, että ovat töissä. Kun tällä oli vaan turistiviisumi...


   • Chalong Seasport


  • Näköjään erilaisia on kokemukset. Me kun oltiin niin heillä oli siellä oma laiva ja vessat sun muut oli ok. Harjoittelijoilla oli myös yrityksen paidat paitsi yhdellä vaalealla tytöllä, joka oli snorkaamassa (veden pinnalla koko ajan), oli uv-paita.
   En mä usko, että tämäkään snorklausohjaaja oli mikään sukellusopettaja, vaan siis luulisin, että harjoittelija. En mä usko, että siellä missään on sukellusopettajia snorklausohjaajina tai en tiedä.

   Mun mielestä jos vessat ei toimi ja retki ei ole luvatun lainen, niin kannattaa pyyttää hyvitystä rahoista, koska kyllähän nyt vessan toimimattomuus on paha puute.

   • "Piti kuulemma koittaa välttää sitä, ettei tulli tai joku mikälie viranomainen huomaa, että ovat töissä. Kun tällä oli vaan turistiviisumi..."

    Turistiviisumi varmaan 80% ton firman tyypeistä. Syytäkin pelätä viranomaisia. Ei Suomessakaan katota hyvällä jos ilman työlupia ja työviisumeita painaa duunia.


  • jos pelkästä snorklaus / maisemien katselusta on kyse niin voin suositella jotain muuta kuin ko suomalaista yritystä. me teimme hienon retken huomattavasti halvemmalla paikalliselta yrittäjältä otettuna ja kaikki toimi loistavasti.Aikuisen hinta oli melkein puolet halvempi. toisen retki 3400 / hlö ja me maksettiin 1800 / hlö.. hintaan sisältyi kuljetukset hotellilta, virvoitusjuomia (ei olut) , lounas ravintolassa phi-phi:llä, ananasta ja melonia... retki tehtiin pikaveneellä.
   Tottakai kaikki arvostamme eri asioita, mutta tämä sopi meille ja meidän lapselle 7 v. Hän snorkkeloi vaikka muut ei härmää puhuneet ja nautti olosta ja ilmapiiristä!

   ja heillä on paljon harjoittelijoita suomesta. en tiedä paljon he ovat retkillä mukana, mutta hotelleilla he kiertävät mainostamassa retkiä ja ovat mukana tervetulotilaisuuksissa.

  • Entäs tää Pattayalla toimiva suomalainen Mask & Fins ?
   Omistajalla/kouluttajalla vakavia päihdeongelmia ???
   Pitää kiertää todella kaukaa

   • Taas näitä kakkapuheita.


   • =)

    Oltiin sukeltamassa viime kuussa Mask & Finnsin kanssa ja tämän vakavan päihdeongelmallisen omistajan Visan kanssa.

    Joo, olen minäkin nähnyt sen ördäys-videon Youtubessa, missä tuo Visa on kännissä kun käki. Tosin näin sen vasta tuon sukellusreissun jälkeen ja en suoraa sanottuna olis uskonut, että mies on ees sama mies - duunissa ollessaan erittäin asiallinen, ammattitaitoinen ja kokenut. Ei mitään pahaa sanottavaa.

    Ei anneta mielukuvien ja perättömien juorujen vaikuttaa arvosteluun, jokainen meistä saa vapaa-aikana tehdä mitä huvittaa.


   • Kyllä on ongelmia omistajalla aineiden kanssa


   • BE-RE16 kirjoitti:

    Kyllä on ongelmia omistajalla aineiden kanssa

    HAHAA- Tehtiin aowd kurssi kait sit justkin tuon visan kanssa koh changilla tammikuussa ja tuntui tietävän aineista, ainakin nitroksista paljon :)
    oltiin jälkeen myös pattiksella viikko ja hieno oli hylkysukelluskin yhtenä päivänä vaikka näkyvyys oli melko huono.
    ja hauskinta noissa finnsin pojissa on, että ne osaa ja tietää muustakin kun sukelluksesta. ne kait elää pysyvästi siellä.
    similanilla käytiin edellisvuotena. hyvät oli palvelut, mutta korallit oli vähän kärsinyt aiemmista kerroista. palvelu siellä oli tosi hyvää. onko krabilla kukaan käynyt jota kannattais välttää tai mennä ;)


  • Onko kellään kokemusta Raya Diversin järjestämistä kalastusretkistä????
   Vai kannattaako ottaa paikallisilta? Hinnoissa tietenkin eroa varmaan aika paljonkin...

   • oma vene(charter)15000 b,tolla firmalla lähes 30000 b


  • Ilman muuta paikallinen. Raya ottaa Suomi-lisää liian paljon. Paikalliset ovat vähintään yhtä hyviä tai parempia. Niin, ja kokemusta on molemmista.

   • Subin Paratiisisarjan perusteella,pysyisin kaukana siitä porukasta.Vastenmielisiä...


  • Rehellisyyden nimissä, olen itse sukeltanut sen kolme vuotta aktiivisesti Suomessa ja ulkomailla ja laittanut 13 vuotiaana lapseni myös kurssille. Ehdottomasti suomenkielisessä seurassa sukeltamaan, kun lapsista on kyse. Jos itse kykenet huolehtimaan muksusta, oli tilanne mikä tahansa veden alla, niin silloin ei ole suurta väliä, minkä kielinen on dive master.

   Rayan kanssa olen sukellellut pariin otteeseen sekä Raya Yailla että Lantalla, yksin ja muksujen kanssa. Hyvä palvelu, harjoittelijat toimistopuolella ja veden alla koulutetut dive masterit. Jos halvalla haluaa päästä, niin eikun saarelle pulikoimaan: rantasukellukset edullisia ja turvallisia ja miljöö eksoottinen! Laitteet saa kasata itse, siinä ne tulee tarkistettua ja huollot olen nähnyt myös.

   Mieluummin kurssit Suomessa pitkän kaavan mukaan, hinta on sama ja harjoitus tekee mestarin.

  • Virossa kävin kurssin, enkä vielä osannut juuri lainkaa kieltä, hyvin meni tosin sitä talukon käyttöä en kuvitellutkaan ulkoaoppivani, kunhan kurssin sain läpi.

  • olen ollut useasti Raya Driversin reisulla sukeltamassa tai snorklaamassa ,ammatti taitoisia kouluttajia ja muutenkin rentoa ja palvelu valmista osaavat kertoa kohteista paljon tietoa jos viitsii kysä, on varmasti myös suomesta tulleita työharjoittelijota joukossa mutta mukana on aina ammattitaitoisia kouluttajia joista osa asuu suurimman osa vuotta Thaimaassa,täytyy muuten ihmetellä ihmetellä tätä joidenkin suomalaisten Rayan nälvimistä ja aliarviomist tämähän alkoi heti v. 04 tsunamin jälkeen kun ens järkytyksestä oli selvitty.

   • Pari kertaa ollut Raya diversilla sukeltamassa. Ei enää. Peruskurssi 2005 Krabilla oli todella hyvä, kiitos hyvän kouluttajan, Kirsi Lehtisen. Khao lakissa ala-arvoista palvelua, ylihinnalla. Huonot veneet, huono ruoka, huono opas. Nimeä en muista. Muutkin oppaat ylimielisiä: asenteella, että sukelletaan nyt, ei meitä paljon kiinnosta. Seuraava reissu Khao lakissa toisen firman kautta, Khao lak scuba adventures. Saksalaisomisteinen, erimaalaisia oppaita, englanninkielinen palvelu ja tosi jees. Kaikki toimi tosi hyvin, kalusto viimeisen päälle, hinta kohdallaan, kunnon opastus ennen sukeltamista, kertaukset käsimerkeistä jne. Ja ennen kaikkea: loistava asiakaspalvelu! Toisin kuin Rayalla. Jos englanti taipuu, suosittelen käyttämään jotain muuta firmaa kuin Rayaa. Taso on laskenut valtavasti.


  • Suomalaisyrittäjät Raya Divers ja Koh Tao Divers noudattavat melko samaa politiikkaa. Mask&Finns taas on alueella, jossa ei ole mitenkään parhaat vedet sitä varten ja sen on vain koetettava tulla pienimuotoisesti toimeen, ns. elettävä kädestä suuhun.

   Ympäri Thaimaata on paljon sukelluskeskuksia, DiveCenters, joiden kautta snorklaaminen, laitesukellus ja kurssien suorittaminen onnistuu helposti.
   Sopivia paikkoja on aina Koh Chang suuremman eteläpuolisilta saarilta Siaminlahden saariin ja Andamaanin puolella pitkin rantoja aina Surinilta ja Similanilta PhangNga Bayhin ja etelämmäskin asti.
   Ulkomaalaiset siis farangit, omistavat useimmat eli satoja sukelluskeskuksia ympäri Thaimaata. Esim. pienellä Taon saarellakin niitä on useita kymmeniä.
   Saksa, Ruotsi, Englanti, Etelä-Afrikka, Belgia, Australia, Itävalta, USA ovat hyvin edustettuina omistajina, suomalaiset ottavat osansa.
   Omistajat työskentelevät alkuvuosina divemastereina paljon ja myöhemmin hoitavat suureksi osaksi paperityötä, hankintoja ja koulutusta. Firmat vaihtavat hyvin usein omistajaa, kun muutaman vuoden innostus lopahtaa ja toinen sukelluksiin hurahtanut haluaa päästä asumaan Thaimaahan ja hankkimaan sieltä elantonsa asumisensa ajaksi.
   Kaikissa keskuksissa vaihtuu työntekijät todella paljon. Osa divemastereista tekee keikkaa muutaman kuukauden vuodessa, osaltaan senkin takia, että haluaa itse päästä sukeltamaan silloin tällöin. Osa taas on pienellä budjetilla matkassa ja keksii pidentää oleskeluaikaansa Thaimaassa kysymällä töitä palkasta välittämättä. Kunhan saa jäädä Thaimaahan, saa asunnon, ruokaa ja sukeltaa, mutta kun Thaimaan oleskelusäännöt tulevat vastaan on lähdettävä kotiin.
   Nuorilla viisumisäännöt tulevat vastaan viimeistään puolen vuoden jälkeen.

   Thaimaalaiset eivät paljon ui ja varsinkaan sukella, mikä onkin melkoinen ihme kun ottaa huomioon millaiset vedet heillä onkaan. Thaimaalaisia divemastereita on kuitenkin hyvin monissa liikkeissä, he ovat aivan yhtä päteviä kuin länsimaalaisetkin. He tulevat varmaan halvemmaksi ja heillähän ei ole mitään maassa oleskelu ongelmia ja voivat olla firmassa pidempäänkin.
   Useimmat, elleivät lähes kaikki aputyöntekijät ovat pääsääntöisesti aina thaimaalaisia.
   Veneet ja laivat vuokrataan useammin paikallisilta yrittäjiltä.
   Jos liike on päässyt hyvään taloudelliseen tilaan se voi ostaa omat laivat, kuten Rayakin on tehnyt. Mitä enemmän katetta...

   Suomalaisten sukelluskeskuksissa ei käy sukeltamassa juuri muita kuin suomalaisia, joskus näkee vaikka aasialaisia snorklaamassa. Muiden keskuksissa sitävastoin kirjo on hyvin laaja ja niissä puhutaan useitakin kieliä, meno on kansainvälisempää ja uskallan väittää ihan yhtä turvallista.

   Suomalaisessa liikkeessä sukellukset ovat lyhyempiä, takaisin tullaan kun ilmaa on vielä jäljellä reilusti yli 50 bar, matalammalla ja ylikoordinoituja, yli 18 metrin ei mennä OWD luvalla ehdottomasti, ja yösukellukseen, hylylle ja vaikka 20 metriin vaaditaan uusi kurssi ilman ehtoja. Tämän lisäksi sukellukset ja paketit ovat Rayalla 10-30% kalliimmat kuin yleensä muilla. Tosin Phuketissa liikkeet tuntuvat ainakin Similanin sukelluksissa olevan kartellissa.
   Taolla taas on niin kova kilpailu, eikä kohteet ole niin kaukana.

   Miksi en valitsisi rennompaa, kansainvälistä seuraa laivalle, kun se on vielä halvempaa, sukellukset pidempiä, nautittavampia ja aivan varmasti yhtä ammattitaitoisia kuin suomalaisessakin liikkeessä, kun tuolla englannillakin pärjään?

   Ei siinä, etten kannustaisi suomalaista, en vain halua kannustaa ahneutta.

  • Similanille ei kannata ottaa sukelluspakettia Phuketista. Tuolla kartellisaarella jos maksaa paketista esim 500 €, johon ei kuulu National Park Fee eikä varusteet, saman paketin saa Khao Lakista 350 €, johon kuuluu kaikki. Bussilla Phuketista pääsee Khao Lakiin halvimmillaan muutamalla eurolla, asuminen maksaa 25 € yö, jolloin lähtö aamulla laivasatamaankin ei vaadi niin aikaista herätystä. Ja jos olet vain laukun tai repun kanssa liikenteessä, sinun ei tarvitse maksaa Phuketin hotellista vuokraa samaan aikaan, kun otat sen mukaan laivalle, joka toimii täyshoito"hotellinasi" retkesi ajan.

  • Suosin suomalaista. Thaikuissa voi olla minkälaista kusettajaa vaan paikallisten osalta, nykyään varsinkin Bahtit vaan kiiluu silmissä kun käytiin puoli vuotta sitten phuketissa... Rayalla voit sentään kommunikoida suomeksi jos muut kielet ei taitu, myös laatu on taattu.

  • Siihen voin kyllä yhtyä että thaikuissa paikalliset on enemmän rahan perässä mitä aikaisempina vuosina, ainakin kun kävin vasta Phuketissa, tinkimistä katsottiin pahalla ja oltiin äkäisiä kun kauppoja hierottiin. Syynä varmaan velivenäläiset..

   Itse suosin molempia, paikallisia ja suomalaisia. Mukavia retkiä on ollut molempien kanssa, välillä vaan kaipaa kotimaata ja omaa kieltä.

  • OWD kurssi Phuketissa.
   Suoritin poikani kanssa OWD-kurssin Thaimaassa Phuketissa. Suosittelujen perusteella valitsimme Jyri Kettusen Sea Beyond https://www.facebook.com/SeaBeyond.th?fref=ts
   Tiesin alueella olevan isoja- ja pieniä yrityksiä joissa opetus suomenkielellä. Lähtökohtaisesti uskon isojen yritysten pitävän isoja ryhmiä, pienien pienempiä joissa opetus henkilökohtaisempaa. Käsittääkseni alueella olevat pienet yrittäjät ovat erittäin kokeneita kouluttajia ja kokemusta heillä on tuhansista sukelluksista.
   Saimme suomenkieliset kirjat hotellillemme Karonille ennen kurssin alkamista jossa luimme pari kappaletta omatoimisesti tehden kirjan tehtäviä myös. Opetusmateriaaliin oli näin helppo tutustua ja aloittaa opiskelu rannalla maaten. Ensimmäisenä koulutuspäivänä meidät noudettiin hotelliltamme Chalongiin, Tuna Resorttiin jossa katsoimme videon ja kävimme kirjan tehtäviä läpi. Ihanan rauhallinen paikka, maistuva lounaskin kuului hintaan. Tuna Resortissa on tarpeeksi syvä uima-allas laitekokeiluun joten rauhallisesti puiden varjossa varusteet päälle ja altaaseen. Kuvia näkee Tuna Resortin facebook sivuilta. Onneksi tuo ensikosketus tehtiin altaassa, eikä meressä! Kuljetus hotellille ja jatkamaan opiskelua omatoimisesti kirjasta.
   Toisena päivänä taas kirjan tehtäviä läpi Tuna Resortissa, kouluttajalla todellakin malttia. Lähtö läheiselle rannalle, jossa näyttö uimataidosta uiden parisataa metriä. Taas maistuva lounas ja varusteilla mereen. Tässä vaiheessa arvostin taas pientä ryhmäkokoa. Tuntumaa laitteisiin meressä, harjoituksia, mm. maski pois, takaisin naamalle ja maskin tyhjennys. Liivi varusteineen pois ja takaisin päälle. Harjoituksia ajalla, rauhassa. Näkyihän niitä kalojakin jo 
   Kolmas päivä, kuljetukset satamaan, laivaan ja kertausta. Hyppy mereen. Kouluttaja vahti ja valvoi tarkasti aivan koko ajan ja vaistosi heti jos olimme aikeissa tehdä virheitä. Mieletön kokemus!
   Loppukokeen sai suorittaa joko laivalla tai omassa rauhassa Tuna Resortissa jonne muutimme matkamme toiseksi viikoksi asumaan. Mahtavaa porukkaa jonka seurassa halusimme jatkaa sukelluksia. Jyri Kettunen oli myös seuraavan retkemme vetäjänä, joten tuttua turvallista harjoitusta samalla lisää. Koko kokemus kurssista, kaikesta 10 ! Arvostan myös Jyrin Kettusen ottamia valokuvia lisäretkemme aikana veden alla ja pinnalla laadukkaalla Canonin ammattilaiskameralla.
   Kurssia suunnitteleville kehoitan miettimään ryhmäkokoa sekä kouluttajan kokemusta. Ammattitaito on sukellusmäärien ja vuosien lisäksi myös ihmistuntemusta ja malttia jota Jyri Kettusella todellakin on.
   Itse en pystyisi suoriutumaan kurssista isoissa ryhmissä saati vieraalla kielellä vaikka englantia puhunkin. Kokemuksesta saa mielestäni enemmän irti kun ryhmäkoot pieniä ja opetus henkilökohtaisempaa.

   • Erittäin hyvin kirjoitettu ja miehen tuntien, myös totta. Hieno homma!


  • Moi,

   Päästiin kotiin juuri Phuketin maisemista.
   Ja ajattelin että katsellaampa hieman mitä kirjoitellaan kun itsekin kävimme tuon kyseisen ( kyseenalaisen ) firman matkalla.

   Otimme Snorklaus safarille osaa, ja jo laivaan tullessamme huomasimme että ompa porukkaa kyydissä.

   Pääsimme ensimmäiselle kohteelle ja pääsimme veteen, jossa oppaamme , muistaakseni Noora, näytti todella kivasti asioita ja kertoili meren elävistä.

   Pääsimme ruokailemaan, ja voin sanoa , että ruoka oli kylmää ja ei tainnut edes kaikille riittää istuma paikkaa. Istuimme tiivviisti, kuin sillit purkissa.
   Kuulimme kuinka yksi oppaista erittäin kuuluvalla äänellä vastasi kysymykseen, että millaista oli snorklata?
   - No ei tuo kummosta ollut, mutta ainakin sai tunnin tuijotella kauniita Thaikku naisten perseitä!!

   Vainoni ja minun ja voin sanoa että aika monen muunkin päät kääntyivät.
   En tiedä miten firmassa hoidetaan hommia, mutta uskon kyllä että parempaa ja halvempaakin olisi löytynyt ja ennenkaikkea oppaita jotka osaa käyttäytyä.
   No toisaalta, oli krapulaisen näköinen ja älyttömästi tatuointeja.

   • Niin tuo on sukeltajien omaa slangia näkyväisyyden arvointiin.


  • Itse en todellakaan suosittele. Pari kaveria ollut töissä Rayalla ja kuulemma ilmaista orjatyötä kuten ruoanlaittoa ja siivoamista vaikka luulivat tulevansa oppimaan sukeltamista ja snorklausta. Olin heidän retkellään ja varusteet olivat nuhjuisia mielestäni hintaan nähden.

   • Olin Rayalla työharjoittelun merkeissä noin kuukauden verran muutama vuosi takaperin. Enempää sitä menoa en silloin katsonut. Lähdin muualle. Olin mennyt opettelemaan sinne nimenomaan sitä, miten sukellusyritystä pyöritetään ja tutustumaan alaan. Oikea asian laita selvisi vasta paikan päällä: Kukaan ei oikein tiennyt, mitä meille harjoittelijoille voisi antaa tehtäväksi, joten niitä keksittiin. Työtehtävät olivat luokkaa papereiden silppumista silppuriin. Sitten taas odotettiin, odotettiin ja odotettiin, että joku tulisi ja kertoisi, mitä voitaisiin tehdä. Snorklausoppaan tehtävässä meille käytiin turvallisuusohjeet läpi vain pikaisesti veneellä selvittämättä meidän harjoittelijoiden tietotaito-osaamista sen enempää ennen asiakkaiden tuloa. Paikan pomoa ei toimistolla juurikaan näkynyt tuon kuukauden aikana. Toimistoa ja koko paikkaa pyöritettiin tosiaan aika pitkälti nimenomaan työharjoittelijoiden voimin. Olen muutamalta muultakin entiseltä "rayalaiselta" kuullut samoja kokemuksia myöhemmin eri Rayan toimispisteistä. Raya oli kyllä muinoin hyvä työnantaja / työharjoittelupaikka. Silloin siellä oli oikeat ihmiset oikeassa tehtävässä hoitamassa hommat. Pääsin yhden tämän hyvän ajan "rayalaisen" kanssa juttelemaan meinaa asioista Rayalta lähdettyäni ja mentyäni toiseen paikkaan työharjoitteluun.


  • Ylihinnoiteltua ja surkeaa toimintaa. Jos englanti yhtään sujuu niin käyttäkää muita firmoja.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Vastaamon omistajat miljonäärejä

   https://www.iltalehti.fi/talous/a/3c760edc-f921-4bd9-8d2c-622719ab8e2e Yksityinen firma, josta myytiin iso siivu pääomasijoittajille. Ahneusko ajoi
   Maailman menoa
   176
   6259
  2. Vastaamoon tehty ehkä kaksi tietomurtoa - kertoo Yle.

   https://yle.fi/uutiset/3-11612331 Tietoa tihkutetaan tipoittain. Uutta katastrofia pukkaa Vastaamon osalta. Eiliseen asti kyse oli vain yhdestä hakker
   Maailman menoa
   351
   5082
  3. Autoilun päästöt

   Hallituksen tavoitteena on puolittaa liikenteen päästöt vuoteen 2030 mennessä https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006698934.html Liikenteen päästöt ei
   Maailman menoa
   378
   1593