Lapsen olematon kivunsieto?

äiti_x

Olisiko täällä joku, jolla on kokemusta lapsen matalasta kipukynnyksestä tai pieniinkin kolhuihin liittyvästä hysteerisyydestä? Minua äitinä huolestuttaa 5-v lapsemme, joka itkee aivan tolkuttomasti ihan pieniäkin nirhamia tai kolhuja. Jos sattuu jotain vakavampaa (vaikka haava josta oikeasti tulee vertakin), niin huuto on aivan kuin päätä leikattaisiin.

Minä yritän olla rauhallinen ja empaattinen, mutta toisinaan joudun tosi tiukasti sanomaan että nyt vaan lopetat sen huutamisen ja mietit että sattuuko vielä oikeasti. Yleensä sitten rauhoittuu jonkin ajan päästä.

Jos jollakin täällä on kokemusta asiasta, niin kertokaa lieveneekö tuo ominaisuus iän myötä. Jos se säilyisi tuollaisena, niin pelottaa että se estää normaalin elämän esim. harrastuksineen.

6

1274

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ...

      No hohhoijaa mitä huomionhakua

    • äiti_x

      Joo, ymmärrän että tuollainen päätelmä saattaa tulla mieleen. En kuitenkaan tuohon usko, koska perheessämme on jo vuosia noudatettu sellaista kasvatusperiaatetta, että pipien esittelyllä saa vain minimihuomion, ja melkein millä tahansa muulla tavalla paljon enemmän huomiota. Lisäksi luulisi että pelkkä huomion hakija esim unohtaisi huutaa, jos on tekemässä jotain tosi mieluisaa, mutta tämä alkaa parkua aivan johdonmukaisesti ja yhtä lujaa kaikenlaisissa tilanteissa.

      Tämä lapsi muuten itki aivan julmetusti myös vauvana, vaikka sai hyvin paljon huomiota ja hellyyttä niiden piiiitkien kuukausien aikana. Minulle on tullut sellainen olo, että tuntemustensa voimakkuudelle tai niiden huonolle siedolle hän ei vain voi mitään. Kuulostaako kenestäkään tutulta?

    • katiMP

      joo,meidän tyttö 4v on samanlainen,jos kissa esim raapaisee,tyttö itkee siis tekee sitä itku ääntä,mutta kyyneliä ei tule ja kun katson siihen kohtaan mistä raapaissu niin ei välttämättä näy aina edes mitään jälkeä,saattaa itkeä kauankin tätä.
      En tiedä sit minkä takia tälläinen,en itse sanois tätä huomionhakuisuudeksi,mutta kai ne jotku on vaan herkempiä,meidän lapsella kyllä paljon muitakin ongelmia syömishäiriötä (siis ihan todettua) ym. niin voi ollakin tavallista huonompi kivunsieto kyky,ja on muitakin terveydellisiä ongelmia.

      Jospa se ajan kanssa paranis se kivunsietokykykin :)

      • äiti_x

        Hei katiMP, millaisia syömishäiriöitä teillä oli, kun meillä oli kans jotain outoa suussa? Meillä lapsella todettiin heti alkuun hypotonia (alhainen lihasjäntevyys kaikkialla vartalossa) ja se tai jokin muu aiheutti sen, että hän oppi todella hitaasti syömään kiinteitä (toki muutakin motorista häikkää). Pyöritteli vain suussaan niitä soseita tai työnteli kielellä takaisin päin, mutta tosi vähän sitä ruokaa meni mahaan. Imeminen onnistui sen sijaan ihan hyvin. Olen jälkikäteen uumoillut jonkinlaista tuntoyliherkkyyttä suussa tai sitten se johtui vaan siitä suun lihasten huonosta/erilaisesta toiminnasta.


    • no joo

      Itselläni oli lapsena todella huono kivunsietokyky, mutta koulussa se sitten meni ohi kokonaan. Kyllä lapsi minusta oppii kun kaikki muut eivät itke samalla tavalla pientä kaatumista.

    • ex-kipuherkkä

      Se alhainen lihasjäntevyys kuulostaa tärkeältä vihjeeltä kivunsietoon. Jos ei ole urheilullinen ja kohella ja loukkaa itseään yhtenään, voi olla että siihen on syy jota pitää tutkia.

      Jos esim on muutenkin aneeminen, kalpea iho, paleleva, väsyy helposti, usein pieniä vatsavaivoja, jne. voi olla jokin imeytymishäiriö, joka johtuu piilevästä allergiasta jollekin päivittäiselle ruoka-aineelle, mikä sitten johtaa joidenkin aineiden kohdalla aliravitsemukseen ja kroonisen tulehdustilan takia elimistö on yliherkkä. Esim. paleluherkkyys voi yhdistyä kipuherkkyyteen, iho on herkkä muutoksille kun kehon lämmöntuotanto ei pelaa normaalisti.

      Silloin pienikin kipu on järkyttävä pelästys - uhka sille että kohta olo menee vielä pahemmaksi.

      Tutki vaikka hemoglobiinin sijasta punasolujen koko, ja niiden tilavuus, eli raudan imeytymishäiriö voi näkyä vasta näistä - ei suoraan hemoglobiinista. Viljayliherkkyys (kts. Vaaralliset viljat -kirjan lopun oirelistaus) voi aiheuttaa tämän ja muiden mineraalien imeytymishäiriön vaikka ei yleisintä muotoa eli keliakiaa olisikaan. Aikuisille tämä aiheuttaa mm. kilpirauhasen vajaatoimintaa ja sen runsasta oirekuvaa.

      Ja samaan tapaan, jos tämä ei kuulosta tutulta, etsi muita tekijöitä, listaa kaikki oireet, pienetkin, että saisit kokonaiskuvaa mikä elimistössä voisi olla pielessä ja korostaa kivun tunnetta.

      Kamalaa ajatella että joutuu pelkäämään kipua ja tilanteita jotka aiheuttavat kipua pienenä ja vuodesta toiseen. Aikuiselle tuollainen veisi hermot ja johtaisi helposti mielenterveysongelmaan. Lapsi pystyy vielä vähemmän jäsentämään ongelmaa.

      Toisaalta, kun ongelma on toistunut, siitä tulee mielenterveyden kuvio - toistuva kipu vaikuttaa pelkoa vahvistavasti. Voisiko joku erittäin mieluisa tekeminen rohkaista kivun yli? Lempimusiikki ja tasapainotemppuilu rankan urheilun sijaan antamaan fyysisen kehon hallintaa tilanteissa joissa fyysinen kipu uhkaa? Jokin taitolaji, josta pitää, vaikka tasapainolauta tai pomppupallo jonka kanssa voisi tehdä jotain fyysistä silloin kun kivun ja pelon sekoitus ottaa vallan? Lohdutuksen lisäksi ja jälkeen, pienentämään fyysisen tapahtuman aiheuttamaa traumaa. Jotenkin pitäisi voida rohkaista lasta hallitsemaan tuota kokemusta kun naarmuja ym kuitenkin tulee jatkossakin, niin että se ei aina päättyisi pelkoon, vaan lapsi saisi tilanteen hallintaan - jos kerran normaali äidin lohdutus ei ole se juttu joka tässä tapauksessa toimisi lohdutuksena.

      Ja juuri se, ettei syli lohduta, viittaisi siihen että kyse on fyysisessä kehossa olevasta asiasta joka ei nyt toimi normaalisi - ja joka herkistää kivulle.

      Ihana kuulla että otat asian sydämellesi ja etsit ratkaisua. Lapsi kiittää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      79
      1947
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      19
      1733
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1594
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1336
    5. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1252
    6. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1244
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1226
    8. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      45
      1203
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1202
    10. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1181
    Aihe