inssi vs rakennusmestari?

koljonen89

Jos opiskelee AMK:ssa insinööriksi niin onko mitenkään mahdollista saada itselleen samat oikeudet kuin rakennusmestarilla. Eli siis ns valvonta oikeuden?
Jos on niin pitääkö käydä lisää koulua vai miten homma onnistuu?

22

11866

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • much over

      Käsittääkseni insinööri on koulutus-statuksessa ja muutenkin korkeammalla kun rakennusmestari, eli ei pitäisi olla mitään ongelmaa.

    • ding dong

      Ero on sen 30 op. Se on eri asia että onko rakennuslain mukaiset pätevyydet vastaavat tai minimikriteerit että millä pääsee valvojan pätevyyskoulutukseen. Työmaalle ei tarvitse kun yhden insinöörin ja sekin on liikaa.

    • kiitosvastauksista

      siis voiko esim rakennusinsinööri valvoa talon rakennuksen samalla tavalla kuten rakennusmestari?

      • Joo ja ei tai ehkä

        Se riippuu insinöörin aineyhdistelmästä ja suuntautumisvaihteohdosta. Jos insinööri on opiskellut rakennusalan projektinjohtoa ja tuotantotaloutta, ei siitä ole työmaalle valvojaksi. Useimmiten valvoja on kokenut rakennusmestari. Insinöörikin voi olla valvoja, jos ymmärtää riittävästi käytännön rakentamisesta ja rakennetekniikasta ja tulee toimeen työmaan tekijäporukoitten kanssa.

        FISE:n järjestämä valvojan pätevyskoulutus ei ole pakollinen eikä se korvaa pohjakoulutusta.


    • 20+1

      Rakennusinsinööri on korkeammin koulutettu, kuin rakennusmestari, joten se voi valvoa vähintään samanlaisia kohteita, kuin rakennusmestari.

      • Mistä näitä tulee?

        Höpön hpön juttu! Ensinnäkään se 30 op ei muuta koulutusta korkeammaksi, vaan ihan saman tasoisia koulutuksia ne on, toiseksi insinööri ei automaattisesti ollenkaan pärjää valvontahommissa. Älkää nyt hvät ihmiset ihan mitä vain vastailko, jos ette tiedä!


      • engineur
        Mistä näitä tulee? kirjoitti:

        Höpön hpön juttu! Ensinnäkään se 30 op ei muuta koulutusta korkeammaksi, vaan ihan saman tasoisia koulutuksia ne on, toiseksi insinööri ei automaattisesti ollenkaan pärjää valvontahommissa. Älkää nyt hvät ihmiset ihan mitä vain vastailko, jos ette tiedä!

        Miten monta op:tä tarvitaan erottamaan insinööri teknikosta, ennenvanhaan 1 lukuvuosi???
        Tottakai insinöörikin voi olla valvojana


      • Uudet tutkinnot
        engineur kirjoitti:

        Miten monta op:tä tarvitaan erottamaan insinööri teknikosta, ennenvanhaan 1 lukuvuosi???
        Tottakai insinöörikin voi olla valvojana

        30 op vastaa puolen vuoden opintoja. Molemmat ovat tasotaan bachelor-tasoisia tutkintoja, joiden laajuus vaihtelee 210 op - 270 op välillä. Rakennusmestari (AMK) siis 210 op ja insinööri (AMK) 240 op. Esimerkiksi hoitopuolelta sairaanhoitaja (AMK) 210 op, terveydenhoitaja (AMK) 240 op ja kätilö (AMK) 270 op. Kaikki tekevät eri työtä eikä voi kouluttautua toiseen tutkintoon tekemällä 30 op lisää.

        Entisiä teknikkoja vastaa nykyään erikoisammattitutkinto, joka on aivan eri asia.


    • amk-koulutuksia

      Rakennusmestareita ja rakentamisen alan insinööri (amk) -koulutukset tarjoaa sama oppilaitos: ammattikorkeakoulu. Esim. TAMK. TAMKin nettisivuilta kannattaa tutustua asiaan tarkemmin.

    • amk opiskelija

      Johan on tullut taas skeidaa... Diplomi-insinöörikin soveltuu työnjohtoon/valvojaksi. Työmaan mestari on alin noista kaikista ja aina pääsee alaspäin joten ihan mikä tahansa rakennusinsinööri voi pyöriä työmaalla mestarina oli sit suuntautunut tuotantoon tai ei. Tuotantoon suuntautunut ei voi tehdä rakennesuunnitteluita, mutta rakennesuunnittelia voi olla tuotannossa. Tuotanto puolen inssin ja mestarin ero on hiuksenhieno ja oikeestaa eroja ei hirveemmin ole. Insinöörin ja mestarin ero näkyy siinä vaiheessa kun ruvetaan ylentelemään FISEllä on nuo määritykset miten ne meni mutta tyylin mestarin ylentäminen joksikin esim. vastaavaksi vaati niin ja niin monta työvuotta niin inssillä se on vuoden pari vähemmän kuten taas DI.llä on vielä vähemmän. Muistaakseni jossakin RIL.ssä oli noista enemmän jos joku haluaa lukea noista. Ite tein jotakin isompaa projektia jonka aihetta en nyt muista, mutta itellä oli osa-alueena juurikin rakennusinsinöörin pätevyydet ja vaatimukset.

    • kadeeyrittää

      Kummallista logiikkaa, samantasoiset koulutukset.
      Onko siis kanditaatti = maisteri kun kerran molemmat ovat yliopistotutkintoja

    • Vastaava tj

      Tässä sotketaan vastaava, joka on pakollinen rakennuttajan valvojaan (riittävän ammattitaitoinen henkilö tarkastaa rakennustyön suunnitelmanmukaisuuden).

    • Einari Keskipörhölä

      Insinööri voi toimia mestarina ja mestari insinöörinä. Eri juttu on sitten onko halua ja taitoa.
      Koulusta saat lain edellyttämän pätevyyden toimia maankäyttö- ja rakennuslain (122§,123§) mukaisissa rakennustöissä vastaavana työnjohtajana.

      On tyystin eri juttu toimitko edes rakennustyömaalla tai rakennusalalla valmistumisen jälkeen.

      Hakiessa kouluun kannattaa kuitenkin miettiä mikä kiinnostaa. Onko suunnittelu oma juttu vai haluaako olla työmaalla. Palkat on paskat joka tapauksessa.

    • Koulutus ja kokemus

      Rakentamisen tehtävät ja kohteet ovat vaativuusluokiteltuja. Koulutus ei tuo kokemusta, mutta läpäisemällä koulutuksen tn. omaat sen vaatimattoman tieto-taidon, mitä työmaalla edellytetään. On todettu, että konkareille tarkoitetut pätevyyskokeiden kysymykset ovat helppoja vastavalmistuneille joilla on kohtalaisen hyvät arvosanat.

    • KOIRAN VIRKA

      Ei kannata lähtä inssiksi eikä mestariksi. Aivan sika työ. Itse olin 25v. kirvesmiehenä, jonka jälkeen paikat hajos. Uudelleen koulutus rakennusmestariksi. Ikävä on nuita timpurin aikoja, jolloin sai arvostusta sekä huomattavasti parempaa palkkaa. Elekää hyvät ihmiset lukeko itseänne tähän KOIRAN VIRKAAN.

      • 2850 e/kk

        Kyllä rakmestarin homma joillekin ehkä sopii, vaikka ei ehkä sulle. Harmi, että jouduit vaihtamaan ammattia sellaiseksi, joka ei ole niin sun juttu, mutta onhan se kuitenkin siitä hyvä jos nyt paikat kestää eläkeikään saakka.

        Mä en kyllä sellaiseen hommaan lähtisi, jossa hajottaa oman kroppansa, niinku timpuriksi. Aika harva taitaa selvitä niissä hommissa eläkeikään saakka ... ?


      • koiran virka
        2850 e/kk kirjoitti:

        Kyllä rakmestarin homma joillekin ehkä sopii, vaikka ei ehkä sulle. Harmi, että jouduit vaihtamaan ammattia sellaiseksi, joka ei ole niin sun juttu, mutta onhan se kuitenkin siitä hyvä jos nyt paikat kestää eläkeikään saakka.

        Mä en kyllä sellaiseen hommaan lähtisi, jossa hajottaa oman kroppansa, niinku timpuriksi. Aika harva taitaa selvitä niissä hommissa eläkeikään saakka ... ?

        Mikä on tuo 2850e/kk. Timpuriaikoina se oli noin 4000-5000e/kk. Yhä olen sitä mieltä, että työmaamestarin virka on koiran virka. Ei pääse mestarit lähellekkään tätä summaa. Onpa tässä paikat vertyny dog viran aikana, ehkä paluu entisiin hommiin ja tienaamaan.


    • hiusd

      Mikähän on valvonta oikeus? Rakennusvalvojan hommaan vaadittu tutkinto vai vastaavan mestarin hommat? Molempiin riittää kummatkin laput.

      Muistakaa aina että pätevyys = tutkinto/koulutus työkokemus

    • jep54

      Mikäli on rakennusalan tutkinto, teknikko, insinööri, DI, kaikki voivat olla rakennustyön valvojia. Lukuun ottamatta maamittausalan DI:n tutkintoa. Vaikka virkansa/toimensa puolesta toimisi esim. kunnan tai kaupungin rakentamisen pääasiallisena teknisen toimen johtajana. Koulutus ei viittaa rakentamiseen.

    • Amk.ins

      Kaikki raksan tyypit voi olla mestareina jopa arkkitehti. Raksamestari on alin kaikista.

    • Tyämmiesrane

      Hommat sujuu kun mestari on pomo ja insinööri toimistossa. Eipä meidän inssiä paljoa näy työmaalla, muuta kuin tarkastamassa homman etenemistä ja heittämässä läppää. Palkkahommista sen verran, että kyl ne kokeneet työmiehet enemmän tienaa, mutta voihan aina mestaripapereilla muutakin tehdä kuin palkollisena. Esim. oma raksafirma

    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      241
      3744
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      27
      2274
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2111
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      2005
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      92
      1685
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1391
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1291
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1287
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1218
    Aihe