Haaveena fysiikan/tähtitieteen opinnot.

mimimerkki

Olen jo reilun vuoden ajan haaveillut fysiikan/tähtitieteen opinnoista yliopistossa. Olen kuitenkin lytännyt haaveeni romukoppaan, koska en ole hyvä matematiikassa. Suoritin lukion ja pääsin ylioppilaaksi vuonna 2009. Nyt opiskelen ammattikoulussa kulttuurialaa yo-linjalla. Minulla ei ole mahdollisuutta opiskella fysiikka tai matematiikkaa koulussani.

En tiedä yhtään, mistä lähteä liikkeelle. Sen tiedän, että yliopiston fysiikan pääsykokeissa vaaditaan lukiotason fysiikan osaaminen, mutta entä se matematiikkapuoli? Suoritin lukiossa lyhyen matematiikan vaihtelevalla menestyksellä, parhaiten loistin geometriassa (arvosana 9). Lukiossa suoritin kaksi pakollista fysiikan kurssia ja valinnaisena tähtitieteen (arvosana 8).

Onko se enemmän kuin suositeltavaa opiskella lukion pitkää matematiikkaa fysiikan opintojen kannalta? Jos on, kannattaako käydä lyhyen matematiikan kurssit läpi ennen pitkän matematiikan opiskelua (jos ei ole koskaan pitkää matematiikka opiskellut)?

9

938

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kokeilu kannattaa

      Suosittelen pitkää matematiikkaa fysiikkaa varten, tai oikeastaan mitä tahansa muutakin matemaattis-luonnontieteellistä alaa varten. Pitkä matikka myös tukee pitkän (lukio)fysiikan kursseja.
      Jos tosiaan lähdet lukion pitkää matikkaa opiskelemaan, unohda se lyhyt kokonaan. Oman kokemuksen mukaan lukion lyhyt ja pitkä matikka eroavat toisistaan sen verran. Pitkässä on myös paljon asioita, joita ei lyhyen puolella opeteta ollenkaan.
      En tiedä, miten ajattelit lukion kursseja alkaa opiskelemaan, mutta yksi vaihtoehto on mennä iltalukion puolelle. Niissä on yleensä mahdollisuus suorittaa vain yksittäisiä kursseja (eli ei koko lukion oppimäärää).

    • qasew

      Se mistä kannattaa aloittaa on lukion kurssien opiskelu/kertaus. Voit käydä niitä esim. iltalukioissa yms, mutta myös opiskella itsenäisesti (ehkä helpompaa muun opiskelun lomassa). Kannattaa tsekata nettilukiot (Otavan opisto). Niissä voi opiskella ihan itsekseen materiaaleista tai ilmoittautua kursseille, joissa saa opettajan palautteen.

      Muista myös vanhojen oppikirjojen käyttö ja kertaus, jos ne on tallessa. Lisäksi vanhojen pääsykokeiden (ja yo-kokeiden) kysymykset (jos niitä saa) auttavat.

      Jos tähtäät hakuun 2013, niin nyt aloittaessasi on hyvät mahdollisuudet saada riittävä osaaminen. Kunhan vain opiskelumotivaatiota on!? Tsemppiä.

    • ssssssssssssssss32

      Pääsykokeeseen tarvitset lukion fysikaan tiedot, mutta opinnoissa käytännössä oletetaan myös pitkän matikan taidot - varsinkin vektorit ja differentiaalilaskenta. Kannattaa ilmoittautua iltalukioon ja ottaa sieltä kaikki mahdolliset fysiikan ja pitkän matikan kurssit, tsemppiä!

    • Mustapää

      Ei kannata opiskella fysiikkaa jos ei hallitse matematiikkaa, varsinkin yliopistotasolla. Se on vähän kuin lukutaidoton opiskelisi kirjallisuustiedettä.

    • Ope.

      Valitettavasti on kompattava Mustapäätä. Kannattaa kuitenkin kokeilla ensin sen pitkän matikan lukua uudestaan. Moni pitää matikkaa tylsänä, eikä siksi jaksa kiinnittää siihen niin paljon huomiota lukiossa, kuin kannattaisi. Vasta sitten jos yrittämisesti huolimatta ei vaan osaa, kannattaa luovuttaa ja alkaa vaikka tiedetoimittajaksi eli popularisoimaan alaa (voit lukea Avoimessa ylopistossa joitain kursseja, joissa ei vaadita matikkaa!).

    • 10+8

      Valitettavasti myös mun on sanottava että yliopistotasoinen fysiikka on erittäin vaikeaa. Lukion pitkä fysiikka ei ole oikein mitään verrattuna yliopistofyssaan. Luin lukiossa pitkän matematiikan ja lisäksi fysiikan kaikki kurssit yo-kirjoituksineen (hyvällä menestyksellä). Silti fysiikan aineopintojen suorittaminen yliopistossa oli suoraan sanottuna yhtä tuskaa!

      En haluaisi kuulostaa negatiiviselta mutta joudut tekemään aivan s**tanasti työtä, jos sinulla ei ole lukiopohjaa pitkästä matematiikasta JA fysiikasta. Mutta kaikki on mahdollista, jos motivaatiosi on oikeasti tarpeeksi kova ja jaksat lukea, lukea ja vielä kerran lukea niin voit toki suorittaa yliopistofysiikankin kunnialla.

    • fyssan apro vm 95-96

      jep. yliopistofysiikassa pitää osata laskea pallointegraaleja sähkö ja magneettikenttien takia, ynnä paljon muuta. eli jos ei hallitse lukion integrointia derivointia ym. peruskauraa, niin itku tulee eteen kyllä.

    • 29fyzzy

      Ihan hyväthän arvosanat sinulla on. Matematiikkaa oppii kun sitä opettelee, myös yliopistossa.

    • rfgrgrhthdfredrs

      Heti ekassa fysiikan yliopiston kurssissa sinun täytyy osata derivoida ja integroida.

      Tai sitten sinun pitää oikeasti opiskella ne asiat etukäteen.


      Se on alkuun 100 % varmuudella mekaniikkaa.

      Herra Newton kehitti integraali- ja derivointilaskutoimitukset, jotta pystyisi selittämään mekaniikkaa.


      Derivointi ja integrointi oli siis fyysikon käsialaa.

      Että sikäli...

      Siis yliopiston fysiikka on laskusulkeisia laskusulkeisten perään. Fysiikassa lasketaan enemmän kuin matematiikassa. Matematiikka on yliopistossa enemmän teoreettista masturbointia. Yksi fysikaalisen kemian professori sanoikin, että jos joku pitää pistää laskemaan, niin se on fyysikko, mutta matemaatikolle annetaan ne vaikeat matemaattiset pulmat. Itseasiassa se lukion pitkä matematiikka muistuttaa enemmän fysiikkaa kuin yliopiston matematiikkaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      81
      1810
    2. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Maailman menoa
      230
      1562
    3. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      85
      1475
    4. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      106
      1318
    5. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      163
      1091
    6. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      64
      1073
    7. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      32
      922
    8. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      62
      906
    9. Huomenna se

      Tulee kohta, odotatko?
      Ikävä
      61
      856
    10. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      94
      814
    Aihe