Belgianpaimenkoira muunnos laekenois?

samojedirakas

haluaisin tietää että onko suomessa laekenois belggareita paljon, ja kokemuksiä tästä muunnoksesta kellään?sen ainakin tiedän että niitä oli 2003 vain 7 mtta onko määrä vähentyny vai noussut????

13

1819

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • koiranetistä löytyy
    • katokoittaa

      Hieman hankala variaatio, monessakin mielessä. Luonteissa ja terveydessä ongelmia peien kannan ja jo hälyttävän suuren sisäsiitosasteen vuoksi. Lakenois taitaa olla katoava variaatio. Vain harva suosii sitä.

    • samojedirakas

      kiitti tiedosta, mutta johtuukohan niiden epäsuosio sen ulkonäöstä koska niillä on semmone karkean kihara karva??

      • täsfaktaa

        Lakuja ei juuri ole. Koko variaatio kuolemassa sukupuuttoon.


    • väärä foorumi

      Aloittajan kannattaa katsoa lisätietoja osoitteesta www.finbelge.fi

      Muunnoksen tilanne ei ole noin synkkä, mitä täällä maalaillaan.

      • kantapieni

        Se on paljon synkempi kuin uskalletaan edes tunnustaa. Puhdas lakukanta on maailmanlaajuisesti jo mitätön. Niitä syntyy todella vähän ja niiden kuolleisuus nuorina on suuri, koska todellinen sisäsiitosprosentti on jo vaarallisen suuri. Lakuja voidaan elvyttää vain intervariaatioilla, lähinnä malinoisin kanssa. Mutta samaan ollaan menossa myös mustien kohdalla. Niissä jo prosentuaalisesti liikaa sairauksia ja heikkoluonteisuutta(toimintakyvyttömyyttä). On kurjaa kun komea mustakin variaatio alkaa olla epilepsian ja kivesvikaisuuden(sukurutsan) pilaama. Näyttelyharrastus on piiannut jo senkin variaation kuten kaiken muunkin mihin on tarttunut.


    • valoa kohden...

      kantapieni voi jatkaa noiden mantrojen toistelua tai vaihtoehtoisesti tulla pois sieltä koiranjalostuksen kivikaudelta ja osoittaa kykyä oppia vielä tässä elämässä jotakin uutta. ;)

      Maailmanlaajuisesti on tehty jo viimeisen kymmenen vuoden aikana useita intervariaatiota, eikä tilanne ole todellakaan tuollainen pentukuolleisuuden kanssa kuin täällä annetaan ymmärtää. Keski-Euroopassa tämän muunnoksen kasvatus on lisääntynyt huomattavasti viime vuosina.

      Viime vuonna saatiin tulokset Suomen Belgianpaimenkoirayhdistyksen, Genoscoper:in ja Hannes Lohen työryhmän yhteistyönä toteuttamasta tutkimuksesta koskien laekenois-muunnoksen geneettistä monimuotoisuutta. Tutkimuksen aineistona oli pääosin suomalainen laekenoiskanta, lisänä oli pari ulkomaista koiraa. Tutkimus totesi laekenois'n olevan huomattavasti monimuotoisempi kuin tutkijat odottivat sen populaatiokokonsa puolesta olevan.

    • eipänäy

      Missä pennut, tulokset, virkakoirat? Eipä juuri näy listoilla tai kentillä lakuja. Maleja näkyy.

    • etsivä löytää

      Syytä on malien näkyäkin koulutuskentillä, niitä kun syntyy 100-150 Suomessa vuositasolla. Vastaavasti laekenois'ta syntyy Suomessa noin 5 pentua vuositasolla.

      Kun eri pk-rotujen koetuloksia vertaillaan rekisteröinteihin aineistosta, jossa koirat ovat syntyneet vuosi välillä 2000-2010, on malinois kiistatta tällä hetkellä aktiivisuustasoltaan kärjessä, muunnoksesta jopa 19% tekee jonkun tason pk-koulutustunnuksen elämänsä aikana. Muilla belgimuunnoksilla vastaavat luvut ovat groenendael 9%, laekenois 8% ja tervueren 9%. Vastaavasti bordercolliella 5%, boxerilla 3%, suursnautserilla 11% ja rottweilerillä 4%. (Sivuhuomautuksena voin sanoa, että laekenois'lla yhden koirankoetulos lisää nostaisi tuon luvun 10%:iin.)

      En oikein näe virkavallan edustajia nyppimässä ja kampailemassa moppeansa kaffepaussilla, joten eiköhän virkavallalla ole aika selkeä vaatimus jo tuon karvanpituuden suhteen noissa koiravalinnoissaan? Mahtaako muilla kuin rajalla ja armeijalla olla jotain hutitervuja siellä kaikkien lyhytkarvaisempien joukossa. Kyllähän koiralla pitää noissa hommissa olla myös se psykologinen pelotinvaikutus, ettei sitä sitten edes aina tarvitsisi laskea kiinniottoon. Harva kai noita karvaturreja lähtökohtaisesti pelkää?

      Aina en vaan jaksa tätä kaikkien muiden belgimuunnosten tyhjänpäiväistä haukkumista ja malinois'n osittain suhteetonta hypettämistä. Ottakoon ne joilla on tarvetta käyttölinjaiselle malinoisille sitten sellaisen, mutta ne joita kiinnostaa joku muu muunnos ansaitsevat edes asiallista tietoa muista muunnoksista eikä tämän palstan epämääräistä mutu-heittelyä. Osasta näistäkin kommenteista suoraan näkee, ettei osalla ole mitään käsitystä muunnoksen nykytilasta.

    • agipipo

      Ihmisiä pitää myös varoittaa täällä variaatioiden tietyistä ongelmista. Se kuuluu jo rehellisyyteen.

      Niin ja kyllä käyttömaleillakin on ongelmansa. Selät paukkuvat, ataksia-riski vaanii, purukalustoissa ongelmia, syöpä tappaa etc. etc. Erikoista, että spondyloosikoiria käytetään niin hemmetisti jalostukseen. Näkyy jo kannassa.

    • laekenois<33

      Tää rotu on saatava eloon taas!!

    • vikaa

      Kuulin, että noi lakenoisit ovat oikeesti karvavikaisia holskuja

      • lähdekritiikki

        ^
        Joo, on noilla holskuilla ja belgeillä yhteisiä kantakoiria siellä maailmansotien jälkeisinä aikoina. Yksi karkeakarvainen uroskoira löytyy bouvierien, karkeakarvaisten hollanninpaimenkoirien ja belgianpaimenkoira laekenoisin sukutauluista. Mitä sitten on tapahtunut virallisten paperien ulkopuolella, sitä ei kukaan enää tiedä.

        Onhan noilla holskuilla ollut jo hyvän aikaa painetta laajentaa geenipooliaan, mutta tähän asti se on ollut enemmänkin malinoisin käyttöä mutkan (x-holskut) kautta lyhytkarvaisiin holskuihin.

        Jo selkätulosten perusteella voi sanoa, ettei laekenoisissa ole tällä hetkellä merkittävää määrää holskujen geenistöä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      60
      2552
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      304
      2289
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      90
      2103
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      57
      1804
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1717
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1678
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1570
    8. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1387
    9. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      120
      1383
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1351
    Aihe