kissan kynsien leikkaus - ei vai juu??

wroooooooooom

tarvitseeko nuoren sisä-kotikissan kynsiä leikata, ei ole näyttelykissa. Raapii niitä tolppaan...Tutut kissanomistajat sanovat ettei tarvitse leikata, jossain oppaissa kerrotaan että kllä tarvitsee... Miten nyt on?

18

7828

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • NA

      Yleensä ei tarvitse. Jos kynnet ovat kovin terävät ja niistä tulee ihmisille turhan paljon naarmuja, voi kynsiä tylsyttää leikkaamalla niistä pari milliä kärjestä pois.

      Vanhoilla kissoilla saattaa joutua leikkaamaan liian pitkiksi kasvavia kynsiä, jos kissa ei enää jaksa itse hoitaa niitä raapimalla.

    • 11+15

      Vapaasti ilman valvontaa ulkoilevien kissojen kynsiä ei saa leikata jotta ne tarpeen tullen pystyisivät puolustautumaan tai kiipeämään turvaan.

      Valvotusti ulkoilevien kissojen kynnen päät voi nipsaista pois jos kissoilla on raapimistaipumusta.

      Omista kissoistani toinen on erikoistunut kaikkien puupintojen raapimiseen (saunan lauteet, kaiteet, puiset huonekalut jne.) ja toinen on taas sylissä intohimoinen tarpoja eli "lypsäjä", joten meillä mani- ja pedikyyri tehdään säännöllisesti. Mutta kissani ulkoilevatkin ainoastaan valjaissa, ulkotarhassa tai verkoitetulla parvekkeella.

    • juu kanataa leikata kissan kynnet

    • NO EI

      Eiiii tarvi!!! Itellä on 2 kissaa ja meijän perheessä on monta kissaa asunu että naarat ja uros ja ei oo tartennu leikata... sillä yhellä lohkeili ne kynnet ku tippu parvekkeelta alas ja veti sitä parvekkeen reunaa mut asuttiin sillo 1 kerroksessa :)

      • kyl tartteeeee

        No juu tarttee. Ulkoilevan kissan kynnet yleensä hoituu luonnostaan, sisäkissoilla taas ei aina - ei edes raapimapuiden kanssa. Kissan kynnet ei kasva kuten ihmisellä, vaan vanha kuoriosa lähtee irti kun se on täysin palvellut ja alla on uusi terävä kynsi. Jos nuo kynnen kuoret ei syystä tai toisesta lähdekään pois, alkaa uusi tuleva kynsi työntää vanhaa vain edellään. Kun kissan kynnet on varsin käyrät ne ajastaan taipuu anturoihin kiinni, jolloin ne aiheuttaa kipua ja kävelyyn ongelmia koska kissa ei saa niitä vedettyä kokoaan "sisään". Kissa pääsee kiipeämään vaikka sen kynsistä terävin kärki leikataakin pois, siihen ei leikkaus paljon vaikuta. Hyvin ovat päässeet asuinkerrosten välille viritetyn kiipeilypuun ylös ja alaskin vaikeuksitta, vaikka heti leikkauksen jälkeenkin.


    • Meidän Kaisa

      Sisäkissalta voi sen terävän piikin siitä päästä leikata pois,ei muuta.
      Helpompi käsitellä.
      Mutta vain kärki sillä siellä on taaempana verisuonia,pitäis kyllä näkyä kynnen läpi.
      Kissa kannatta opettaa siihen jo pienestä jos mahdollista.
      Voi käyttää sellaista muovikoppaa päässä (apteekit myy ) eikä maksa paljon.
      Siis kissan päässä ; ))) Jos käytät eläinlääkärillä jonkin vuoksi ,niin samalla voi pyytää hoitajaa leikkaamaan ne kynnet.Se maksaa vain muutaman euron lisää siihen laskuun.

    • kinuskiiii

      Kyllä voi leikata =)

    • kissanainen

      Tottakai kissan kynnet leikataan. Vähentyy raapiminen ja säästyt itsekin naarmuilta. Kissa tottuu leikkaamiseen yleensä aika helposti.
      Meillä leikataan kerran viikossa koko populan kynnet eikä kukaan laita hanttiin. Saavat sitten sylissä leipoa ihan rauhassa eikä pistele.

    • Tilanteen mukaan

      Toiset leikkaa toiset ei. Itselläni lähestulkoon aina kissa (nyt 3) ollut enkä ikinä ole ymmärtänyt miksi pitäisi leikata?! Pennusta alkaen opettaa kissan siihen että käsillä ei leikitä, vaan aina esim. kynä millä leikitään niin eipä tarvitse naarmuja käsissään katsella! Suihkupullon kanssa olen opettanut mihin saa kynsiään teroittaa sisällä ja suotavaa olisi että jossain paikka mihin saa rapsutella etenkin jos sisäkissa! Lisäksi kissoihin erikoistunut eläinlääkäri minulle sanonut että joillakin kissoilla tulee tarve teroittaa erityisesti kynsien leikkaamisen jälkeen...
      Tapojahan on yhtä monta kuin on kissojen omistajaa :)

    • ghjgj

      En tiedä tarvitsisiko tältä (sisäkissalta) leikata kynsiä ylipitkiksi kasvamisen puolesta, mutta oman mukavuuteni takia pidän kynnet lyhyinä.

      Sen lisäksi että se saattaa joskus jopa tarkoituksellakin raapia, niin tuo ei välitä lainkaan leluilla leikkimisen yhteydessä katsoa ettei leikittäjän näpit jää väliin. Vaikka kuinka yrittää itse ehtiä vetäistä käden pois tulilinjalta, niin silti helposti ottaa osumaa, ja terävillä kynsillä se haava tulee pienestäkin hipaisusta. Todella ärsyttävää. Olen kuullut että joidenkin kissat osaavat varoa kynsiään ihmisten kanssa, mutta tuo tosiaan ei piittaa.
      Ja en ole itse voinut vaikuttaa siihen mitä se on pentuna oppinut, koska olen saanut sen aikuisena löytökissana.

      Kynsien teroittelun suhteen en ole huomannut vaikutusta leikkaamisella tai leikkaamatta jättämisellä. Raapii joka tapauksessa vain omaa raapimapuutaan. Tai no, silloin tällöin mattoa myös... :D

    • 3 kotikissaa

      Oman mukavuuteni ja kissojen välisen turvallisuuden vuoksi leikkaan omilta kissoiltani kynnet. Kissat eivät leiki käsilläni tai muuten, mutta kissat leipovat ja ponnistavat pois sylistä, jolloin ne kynnet ei ole niin kivat mennessään vaatteiden läpi ihoon.
      Lisäksi hiukan huojentaa omaa mieltä ettei kissojen keskenäisissä leikeissä ole kovin terävät kynnet käytössä, jolloin esim. silmät on paremmassa turvassa kissoilla.

      Lisäksi se leikkaamiseen totuttelu mahdollistaa helpompaa käsittelyä esim. sairastapauksissa, jos kissa on vaikka satuttanut tassunsa ja tottunut tassujen käsittelyyn verrattuna kissaan, joka ei kestä tassuihin koskemista.

      Pakkohan ei ole kynsiä leikata, jos ei koe sitä tarpeelliseksi eivätkä kynnet pääse kasvamaan liian pitkiksi (niin että aiheuttaisivat ongelmia). Itse vain suosittelisin ainakin siihen totuttamista, vaikkei kovin usein leikkaisikaan.

    • Hyvin menee

      Täällä ei leikkailla koska ei ole tarvetta, mutta kynsiä kuitenkin tarkastellaan. Pentuaikana tuli haavoja mutta kyllä kissanpennut oppi nopeasti kun matki sitä ääntä mitä kissanpennut suustansa päästivät kun otti kipeää. Nyt en ole pitkään aikaan saanut haavoja :)
      mutta kai se on luonteestakin kiinni tarvitseeko leikata, sellaiset herkästi innostuvat rämäpäät taitavat olla se ryhmä. Ja sekin kaiketi vaikuttaa onko kissakaveria ollut pentuaikana, kaverin kanssa riehuessa kun oppii parhaiten :)

    • Taituri:)

      Meillä leikataa ihan säännöllisesti vaikka nyt ei oo mitää tarvetta (ei raavi käsii tai vääriä paikkoja) ihan vaan sen takia et sit jos tulee vanhana jotain ni se on jo tottunu sen tassujen käsittelyy. Ja puhistetaan kans hampaat sillon tällön et tottuu et suutaki käsitellää. ja onhan toi leikkaus prosessi ihan kiva yhteinen hetki ku tää neiti on oppinu olemaa sen aikaa paikallaa ku tietää et se saa sit ku on nipsastu ni vähän herkkua :)

    • kissapojat

      Meillä kaksi sisäkissaa joilla iso kiipeilypuu. Mielestäni ei tarvitse. Vaikka leikkaankin ne silloin tällöin, niin menee se 2min ja kynnet ovat yhtä terävät kuin ennen leikkausta kun teroittavat ne. Jos kissoilla on kunnon teroituspaikka niin kyllä itse pitävät huolta.

    • Kissulit

      Ulkona käyvien kissujen kynsiä ei tartte leikata, sillä kynnet kuluvat ulkona touhutessa. Sisäkissoille kannattaa hankkia tukeva raapimapuu, niin säästytään teräviltä kynsiltä ja repaleisilta sohvan selkänojilta ;-) Toki, jos kissan kynnet ovat niin pitkät ja terävät että niistä todella on haittaa, niin sitten niistä voi napsasta lemmikeille tarkoitetuilla kynsisaksilla hieman kärjestä ylimäärästä palaa pois :-)

    • Juueijuuei

      Kiitos, tästähän tulikin hullua hurskaammaksi taas.

    • juupajaapujoo

      Itse leikkaan kahdelta kissaltani silloin tällöin kynsien päät. He tykkäävät nukkua paljon sylissäni ja olkapäissäni on mainio tähyilypaikka. Vähemmän haavoja ja kipuja minulle.

      • leikkuunlopettanut

        Minä leikkasin pentuaikana,ja silloin se sujuikin helposti.Raapiminen oli vähäisempaa,hanttiin ei laittanut.Sitten ostettiin kiipeilytelinen vempaimineen,ja kissa siellä kovastikkin kynsiään käyttää.Nyt kun on jo aikuinen,kynsiel leikkuu on kissan inhokkiaihe,vaikka on palkittukkin siitä.Eli on jätetty vähemmälle,ihan siksi,kun tuppaa puremaan kunnolla, kun kiinni joudutaan pitämään.Pentuna kaikki sujui,aikuistuessaan on niin oman päänsä pitäjä,ja itsensä suojelija.Että ihan sähisee,hampaitanäyttää, ja kyllä,pureekin.Ei olla lopetettu kesken,mutta viimeisillä kerroilla pannut merkille,ettei ne kynnet kasvaneet mitenkään pitkiksi edes.Joten saivat olla jatkossa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1247
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      18
      1241
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1159
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1154
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1134
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1133
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1130
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1124
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1115
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1100
    Aihe