Vinkkejä asunnon ostajille - miten suhtaudun välittäjään

välittäjä

Kahlattuani keskusteluja päätin tehdä ammattivälittäjän näkökulmasta laaditun vinkkilistan asuntoa ostavalle:

1. Selvitä itsellesi ensin minkälaista asuntoa etsit. Välittäjän mielenkiinto palvelemiseesi häviää olemattomiin jos kerrot vain "kartoittavasi erilaisia vaihtoehtoja". Välittäjä on kiinnostunut saamaan kaupan, ei niinkään tarjoamaan ihmisille kokemuksia erilaisista asunnoista. Kaikki toiveet listalle ja niistä 3-5 tärkeintä ominaisuutta pitää löytyä kaikista asunnoista, joihin pyydät esittelyä. Vaikket ostaisikaan juuri määrättyä asuntoa, välittäjä suhtautuu sinuun vakavasti ja saattaa tarjota uutta kohdettaan ensimmäisenä juuri sinulle.

2. Älä epäile lähtökohtaisesti kaikkea, mitä välittäjä sanoo. Suurin osa välittäjistä on vilpittömiä ja kertoo asiat rehellisesti, mutta terve kriittisyys pitää tietysti säilyttää. Jos jokin tieto epäilyttää, kysy mihin se perustuu tai pyydä dokumentti asiasta. Jos välittäjä jää kiinni silkasta valheesta, reklamoi asiasta hänen esimiehelleen. Tämä on paras lääke asian paranemiseen jatkossa.

3. Jos aiot tehdä tarjouksen ja mietit sen hintatasoa, kysy välittäjältä mihin hinnoittelu perustuu. Jos välittäjä ei pysty perustelemaan hintaa, saattaa kannattaa tarjota aika alhaalta lähtien. Keskimääräiset tinkausprosentit ovat humpuukia, hintapyyntö saattaa poiketa lopullisesta kauppahinnasta -30 - 10%! Usein käytetty tapa välittäjillä on tosin laittaa realistisen hinnan päälle n. 5%, josta tämä paljon mainostettu tinkauksen nyrkkisääntö lienee peräisin.

4. Älä kysy miksi asunto on myynnissä, koska hyvän välitystavan mukaan välittäjä ei saa sitä kertoa ilman myyjän lupaa. Ja mitä merkitystä tällä asialla on? Luuletko oikeasti saavasi asunnon halvemmalla eli tinkaavasi enemmän jos myynnin syy on vaikkapa avioero, myyjänä perikunta tai myyjällä vouti perässä? Näin jotkut luulevat, mutta todellisuuspohja puuttuu.

5. Ole itse aktiivinen. Osalla välittäjistä on niin paljon kohteita ja niistä kiinnostuneita asiakkaita, että he eivät ehdi ja kykene aktiiviseen asiakaspalveluun. Tämä ei ole hyvä asia, mutta valitettavan todellinen tilanne. Yleensä nämä välittäjät ovat kuitenkin alansa eliittiä, koska niin moni haluaa antaa asuntonsa heille myyntiin eli muilta osin perusasiat ovat todennäköisesti kunnossa.

2

349

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • coce musta

      "Välittäjä on kiinnostunut saamaan kaupan, ei niinkään tarjoamaan ihmisille kokemuksia erilaisista asunnoista."

      Alleviivaan tämän täysin.

      • välittäjä

        Miksi olisi muutakaan? Välitystoiminta on liiketoimintaa. Tämä ei tosin tarkoita sitä etteikö välittäjä olisi huippuluokan asiakaspalvelija, joka tekee myös ostamisen helpoksi ja turvalliseksi!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      94
      2515
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2193
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1877
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1641
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1596
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1595
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1548
    8. 75
      1459
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      105
      1368
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1254
    Aihe