Pakkoruotsi on paljolti sukupolvikysymys

Yksikielinen Suomi

Pakkoruotsi on juurrutettu vielä nykyisten päättäjien tajuntaan, mutta seuraava sukupolvi - siis he, jotka vaativat sen poistamisen ylioppilaskirjoituksista ja jättävät sen nyt kirjoittamatta - he eivät tule sietämään teidän ruotsinkielisten ylimielisiä vaatimuksia samassa määrin kuin nykyiset päättäjät. Heidän jälkeisestä sukupolvesta puhumattakaan. Mikään ei ole enää stabiilia teille ruotsinkielisille. Olette itse munanneet pahasti. Kielipoliittinen ilmasto on muuttunut rajusti. Suomesta tulee virallisesti yksikielinen.

21

96

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fria språkval

      Varsågod bara,era språkstudier intresserar inte oss.Jättebra om pakkoruotsi slopas.Våra svenskspråkiga ungdomar har bättre chans att få jobb.Vi kommer länge ännu att behöva folk som kan både svenska och finska.Ett land blir inte enspråkigt över en natt.

    • KEkkilä

      Jag tycker att...

      "Pakko"ruotsi on hyvä asia! Nytkin on hinku lähteä Norjaan töihin, ja kun hallitsee hyvin Ruotsin, alkaa olla jo vähintään "Norjan perusteet" hallinnassa :D

      Toisaalta norjaa oppii puhumaan jo kunnon ryyppyreissun jälkeisenä aamuna.

      T: Savolaenen jäpäkyörä metallimies

      • att vara eller icke

        Mää en oo koskaan ymmärtäny tän läpän logiikkaa. Ehkä se johtuu siitä, että tiedän miltä norjan kieli OIKEASTI kuulostaa? Toivottavasti pääset itsekkin kokemaan asian paikan päällä.

        Toisekseen, musta ois hienoa jos luovuttas pakkoruotsista. Miksi? Siksi, että ruotsia opiskelevat olisivat oikeasti kiinnostuneita ruotsin kielestä ja kulttuurista. Sitäpaitsi, ruotsin kielen osaamista arvostettaisiin aivan eritavalla. He, jotka ymmärtävät ruotsin kielen arvon päälle, työllistyisivät todellakin paremmin.

        Fria språkval sanoi mielestäni hyvin, että vaikka kaksikielisyydestä luovuttaisiin, ei Suomi puuttuisi yksikieliseksi yhdessä yössä. Ruotsin kieltä osaavia tarvittaisiin enemmän ja se vaan korostuisi entisestään. Ett medal har ändå en baksida, eller hur?


      • 3113w
        att vara eller icke kirjoitti:

        Mää en oo koskaan ymmärtäny tän läpän logiikkaa. Ehkä se johtuu siitä, että tiedän miltä norjan kieli OIKEASTI kuulostaa? Toivottavasti pääset itsekkin kokemaan asian paikan päällä.

        Toisekseen, musta ois hienoa jos luovuttas pakkoruotsista. Miksi? Siksi, että ruotsia opiskelevat olisivat oikeasti kiinnostuneita ruotsin kielestä ja kulttuurista. Sitäpaitsi, ruotsin kielen osaamista arvostettaisiin aivan eritavalla. He, jotka ymmärtävät ruotsin kielen arvon päälle, työllistyisivät todellakin paremmin.

        Fria språkval sanoi mielestäni hyvin, että vaikka kaksikielisyydestä luovuttaisiin, ei Suomi puuttuisi yksikieliseksi yhdessä yössä. Ruotsin kieltä osaavia tarvittaisiin enemmän ja se vaan korostuisi entisestään. Ett medal har ändå en baksida, eller hur?

        Ingen ide att ha pakkoruotsi,om det enda man lär sig är att säga :Talar du finska ?Den här frågan får man ofta hos myndighter och dylikt,trots att personen i fråga borde kunna svenska.Oftast har fodringarna till ifrågande arbetsplats varit åtminstone nöjaktiga kunskaper i svenska.


    • AaltoAllvar

      Äänestäkää "Pakkoruotsi on poistettava" -lakialoitteen puolesta osoitteessa http://www.avoinministerio.fi/ideat/pakkoruotsi-on-poistettava . Ehkä ei tarvitse odottaa keinotekoisen kaksikielisyyden lopettamista seuraavaan sukupolveen asti. Ja pakkosuomi on otettava myös pois tasa-arvon nimissä :) eihän Ahvenanmaalaistenkaan tarvitse lukea pakkosuomea, kun eivät sitä tarvitse. Ihmiset opiskelkoon niitä kieliä, joilla pärjäävät elämänsä parhaiten läpi. Vapaa kielivalinta kaikille. Www.pakkoruotsi.net ja www.vapaakielivalinta.fi ja http://www.modeemi.fi/~no/pakkoruotsi.html .

      • Keskisuomi

        Ja höpö höpö!!! Ei mitään pakkoruotsia pois. Nyt se vaan on silleen että Suomessa puhutaan suomenruotsia, savoa, saamea, meän kieltä, Karjalan murretta ja ns tavallista Suomea. Tää on meidän maa ja tältä se näyttää, harmi vaan kun karjalaa ei ole tullut takasi! Älä koske meidän kieliä ja murteita. Ruotsia tarvitsemme pysyäksemme kommunikoimaan muiden pohjoismaalaisten kanssa. Koska Suomi on kaksikielinen maan ja ruotsinkieli on osa kulttuuriamme, mielestäni pitää ruotsinkieli pitää koulunpenkillä. Ei se niin kamala oo Ruotsii lukee...Terveiset keski Suomesta.


    • Savolainen/f.d

      Jag kan inte förstå detta med tvångssvenskan och huruvida det skulle skada en att kunna ett extra språk. Jag är evigt tacksam att jag fick läsa svenska i skolan då jag bodde i norra savolax. Finskan är ju så olik de övriga nordiska språken så jag tycker det är självklarhet att alla ska läsa svenska och få en liten möjlighet att kunna kommunicera med sina nordiska grannar. Kan du svenska, kan du lättare förstå norska och danska. Även tyska och holländska blir enklare att studera eller tom förstå ngt. Jag flyttade till Stockholm strax efter gymnasiet och tror inte jag skulle ha lärt mig svenska så fort som jag gjorde om jag inte hade med mig grunderna från Finland. Det har hänt mycket med finska språket i Sverige. Tillslut har finskan blivit minioritetsspråk i Sverige. Vissa orter har man rätt till exempelvis finsk språkigservice hos myndigheter. Finskan har fått status i landet. Varför ska Finland försämra för finlandssvenskarna om Sverige förbättrar för Sverige finnarna?? Det är också kulturarv att ha svenskan i Finland. Finlandssvenskarna tar nog inte över landet och är ändå sanna finländare i hjärtat som vi andra också. Länge leve tvångsfinskan!! Den behöver vi! Hälsar: savolainen.
      Lyhyesti suomeksi. Tarvitsemme pakkoruotsin kyettäksemme keskustelemaan ja kommunikoimaan muiden pohjoismaalaisten kanssa. Suomen kieli on niin erilainen muihin pohjoismaalaisiin kieliin verratuna. Tästä pakkoruotsista on todellakin ollut hyötyä monelle ja antaahan tämä myös maalle erittäin oikeudenmukaista mainosta josta todellakin on hyötyä niin takapajulalta kun Suomi joskus tuntuukin. Onhan ruotsinkieli myös osa kulttuuriamme. Olisi mielestäni epäisänmaallista alkaa tätä historiaa muuttamaan. Olemme kaksi kertaa Karjalan menettäneet jonka mukana kuoli useita eri murteita. Miksi alkaisime tätä pakkoruotsia pois ottamaan. Se olisi askel kielen osaajien vähenemiseen....Terveisin savolainen.

      • vassruggen

        Tack savolainen för de vänliga orden !


      • antirkp

        Siinä tuli taas miljoona kertaa kumotut argumentit.

        "Tarvitsemme pakkoruotsin kyettäksemme keskustelemaan ja kommunikoimaan muiden pohjoismaalaisten kanssa"

        Paskapuhetta.

        Pohjoismaalaisten kanssa keskustellaan ja kommunikoidaan englanniksi. Näin minä teen ja näin myös yhä enenevässä määrin yrityksissä, työelämässä. Muut pohjoismaalaiset osaavat englantia hyvin, koska heillä ei ole ruotsin kaltaista riippakieltä roikkumassa kaulan ympärillä. Ruotsi on turha kieli suomalaisille, mutta ne jotka sen haluavat valita ja sitä käyttää pohjoismaalaisten kanssa, saavat toki niin tehdä. Pakkoruotsia ei tarvita.

        Ruotsi ei myöskään ole mikään portti muihin kieliin, ja jos siitä apua muiden pohjoisgermaanisten tai germaanisten kielten oppimisessa olisikin, kannattaa opetella ne tärkeämmät kielet ensin. Kumpaa puhutaan enemmän, saksaa vai ruotsia? Kumpi silloin kannattaa oppia ensin? Ja sitten, jos tarvetta mahdollisesti sattuu olemaan, voi esim. saksan avulla oppia hollantia ja sitä ruotsiakin. Ruotsin kieli ei ole mikään ihmelahja, jonka avulla suomalaisesta tulisi kielitaitoinen tai sivistynyt. Koulussa tankattavalla pakkokielellä ei opi myöskään vielä edes ymmärtämään tanskaa eikä norjaa. Norjassa puhutaan lukuisia eri murteita, ja siellä on kaksi kirjakieltä. Puhuttu tanska taas on aivan oma lukunsa.

        "Suomen kieli on niin erilainen muihin pohjoismaalaisiin kieliin verratuna"

        Siksi juuri suomen kieltä on vaalittava ja rakastettava. Varjeltava ruotsalaisuudelta. Suomen kielen erilaisuus on kunnia-asia. Se, että sinä näyt sitä häpeävän, ei tarkoita, että muiden pitäisi. Lisäksi suomen kielen erilaisuus on vahva syy keskittää kieltenoppimisen keskipiste todella tarvittaviin kieliin. Ruotsi ei globaalissa maailmassa ole niitä tai se on listan alhaisimmassa päässä.

        "Tästä pakkoruotsista on todellakin ollut hyötyä monelle"

        Anna tarkka luku, kuinka monelle. Millä tavalla hyötyä?

        "ja antaahan tämä myös maalle erittäin oikeudenmukaista mainosta josta todellakin on hyötyä niin takapajulalta kun Suomi joskus tuntuukin"

        Mitenköhän Ruotsia myöten (ne tavalliset ruotsalaiset, ei rasistit) ihmetellään tätä pakkoruotsia ja Suomen kielipolitiikkaa aina, kun se tulee puheeksi? On sitä muualtakin ulkomaalaiset kauhistelleet ja ihmetelleet. Elämme maassa, jossa 94% puhuu suomea, mutta pienen 5% vähemmistökieli on pakollinen kouluissamme??! Jos sinusta Suomi tuntuu takapajulalta, koska itsetuntosi on selvästi niin huono, se on sinun ongelmasi.

        "Onhan ruotsinkieli myös osa kulttuuriamme"

        On mustalaiskielikin osa kulttuuriamme. Ei se silti ole pakollinen kouluissamme.

        "Olisi mielestäni epäisänmaallista alkaa tätä historiaa muuttamaan"

        Olisi mielestäni todella epäisänmaallista antaa nykyisen menon jatkua. Suomenruotsalaisilla ei ole oikeutta vaatia koko maassa palveluja kielellään eikä myöskään vaatia vähemmistökieltään pakolliseksi kaikilla kouluasteilla koko maassa. Onneksi pakkoruotsi saatiin pois 2004 ylioppilastutkinnosta. Vieraan vallan eli Ruotsin jäänteiden pakottaminen on epäisänmaallista. Suomi ei ole 200 vuoteen ollut kiinni Ruotsissa.

        "Olemme kaksi kertaa Karjalan menettäneet jonka mukana kuoli useita eri murteita. Miksi alkaisime tätä pakkoruotsia pois ottamaan"

        Siksi koska kansan enemmistö on KAIKISSA tutkimuksissa ja gallupeissa ilmaissut haluavansa siitä eroon. Myös siksi, koska Suomen enemmistö EI TARVITSE ruotsin kieltä niin paljon, että sen tulisi olla pakollinen. Ihmisen rajallisuus oppia vieraita kieliä aikuisiällä on melkoinen ja varsinkin, koska suomen kieli - kuten itsekin totesit - eroaa niin paljon ympäröivistä kielistä. Meidän on saatava valita ne kielet, joita haluamme.

        Onneksi meillä on Persut, jotta Wallinin kaltaisten paskiaisten teot alkavat tulla päivänvaloon ja koko ajan, aivan koko ajan, ruotsinkielisyys haurastuu täällä Suomessa. Lue ruotsinkielisiä lehtiä ja RKP:n ahdingoa, ikuisia valitusvirsiä palvelujen kehnoudesta ruotsiksi. Pakkoruotsille ei ole päteviä perusteluita.

        "Se olisi askel kielen osaajien vähenemiseen"

        Ei olisi. Ne jotka ovat kiinnostuneita ruotsin kielestä, opiskelisivat sitä edelleen. Pakolla ei saada aikaan kuin vihaa ja kaunaa ruotsinkielisiä kohtaan.


      • realist
        antirkp kirjoitti:

        Siinä tuli taas miljoona kertaa kumotut argumentit.

        "Tarvitsemme pakkoruotsin kyettäksemme keskustelemaan ja kommunikoimaan muiden pohjoismaalaisten kanssa"

        Paskapuhetta.

        Pohjoismaalaisten kanssa keskustellaan ja kommunikoidaan englanniksi. Näin minä teen ja näin myös yhä enenevässä määrin yrityksissä, työelämässä. Muut pohjoismaalaiset osaavat englantia hyvin, koska heillä ei ole ruotsin kaltaista riippakieltä roikkumassa kaulan ympärillä. Ruotsi on turha kieli suomalaisille, mutta ne jotka sen haluavat valita ja sitä käyttää pohjoismaalaisten kanssa, saavat toki niin tehdä. Pakkoruotsia ei tarvita.

        Ruotsi ei myöskään ole mikään portti muihin kieliin, ja jos siitä apua muiden pohjoisgermaanisten tai germaanisten kielten oppimisessa olisikin, kannattaa opetella ne tärkeämmät kielet ensin. Kumpaa puhutaan enemmän, saksaa vai ruotsia? Kumpi silloin kannattaa oppia ensin? Ja sitten, jos tarvetta mahdollisesti sattuu olemaan, voi esim. saksan avulla oppia hollantia ja sitä ruotsiakin. Ruotsin kieli ei ole mikään ihmelahja, jonka avulla suomalaisesta tulisi kielitaitoinen tai sivistynyt. Koulussa tankattavalla pakkokielellä ei opi myöskään vielä edes ymmärtämään tanskaa eikä norjaa. Norjassa puhutaan lukuisia eri murteita, ja siellä on kaksi kirjakieltä. Puhuttu tanska taas on aivan oma lukunsa.

        "Suomen kieli on niin erilainen muihin pohjoismaalaisiin kieliin verratuna"

        Siksi juuri suomen kieltä on vaalittava ja rakastettava. Varjeltava ruotsalaisuudelta. Suomen kielen erilaisuus on kunnia-asia. Se, että sinä näyt sitä häpeävän, ei tarkoita, että muiden pitäisi. Lisäksi suomen kielen erilaisuus on vahva syy keskittää kieltenoppimisen keskipiste todella tarvittaviin kieliin. Ruotsi ei globaalissa maailmassa ole niitä tai se on listan alhaisimmassa päässä.

        "Tästä pakkoruotsista on todellakin ollut hyötyä monelle"

        Anna tarkka luku, kuinka monelle. Millä tavalla hyötyä?

        "ja antaahan tämä myös maalle erittäin oikeudenmukaista mainosta josta todellakin on hyötyä niin takapajulalta kun Suomi joskus tuntuukin"

        Mitenköhän Ruotsia myöten (ne tavalliset ruotsalaiset, ei rasistit) ihmetellään tätä pakkoruotsia ja Suomen kielipolitiikkaa aina, kun se tulee puheeksi? On sitä muualtakin ulkomaalaiset kauhistelleet ja ihmetelleet. Elämme maassa, jossa 94% puhuu suomea, mutta pienen 5% vähemmistökieli on pakollinen kouluissamme??! Jos sinusta Suomi tuntuu takapajulalta, koska itsetuntosi on selvästi niin huono, se on sinun ongelmasi.

        "Onhan ruotsinkieli myös osa kulttuuriamme"

        On mustalaiskielikin osa kulttuuriamme. Ei se silti ole pakollinen kouluissamme.

        "Olisi mielestäni epäisänmaallista alkaa tätä historiaa muuttamaan"

        Olisi mielestäni todella epäisänmaallista antaa nykyisen menon jatkua. Suomenruotsalaisilla ei ole oikeutta vaatia koko maassa palveluja kielellään eikä myöskään vaatia vähemmistökieltään pakolliseksi kaikilla kouluasteilla koko maassa. Onneksi pakkoruotsi saatiin pois 2004 ylioppilastutkinnosta. Vieraan vallan eli Ruotsin jäänteiden pakottaminen on epäisänmaallista. Suomi ei ole 200 vuoteen ollut kiinni Ruotsissa.

        "Olemme kaksi kertaa Karjalan menettäneet jonka mukana kuoli useita eri murteita. Miksi alkaisime tätä pakkoruotsia pois ottamaan"

        Siksi koska kansan enemmistö on KAIKISSA tutkimuksissa ja gallupeissa ilmaissut haluavansa siitä eroon. Myös siksi, koska Suomen enemmistö EI TARVITSE ruotsin kieltä niin paljon, että sen tulisi olla pakollinen. Ihmisen rajallisuus oppia vieraita kieliä aikuisiällä on melkoinen ja varsinkin, koska suomen kieli - kuten itsekin totesit - eroaa niin paljon ympäröivistä kielistä. Meidän on saatava valita ne kielet, joita haluamme.

        Onneksi meillä on Persut, jotta Wallinin kaltaisten paskiaisten teot alkavat tulla päivänvaloon ja koko ajan, aivan koko ajan, ruotsinkielisyys haurastuu täällä Suomessa. Lue ruotsinkielisiä lehtiä ja RKP:n ahdingoa, ikuisia valitusvirsiä palvelujen kehnoudesta ruotsiksi. Pakkoruotsille ei ole päteviä perusteluita.

        "Se olisi askel kielen osaajien vähenemiseen"

        Ei olisi. Ne jotka ovat kiinnostuneita ruotsin kielestä, opiskelisivat sitä edelleen. Pakolla ei saada aikaan kuin vihaa ja kaunaa ruotsinkielisiä kohtaan.

        Svenskhatet lever och frodas oberoende om vi har pakkoruotsi eller inte.För många är det bara en förevändning,som Dragsviksfrågan var för sannfinländarna.


      • antirkp
        realist kirjoitti:

        Svenskhatet lever och frodas oberoende om vi har pakkoruotsi eller inte.För många är det bara en förevändning,som Dragsviksfrågan var för sannfinländarna.

        Tuo on marttyyriasenne. Katsokaa peiliin, missä syy voisi olla mainitsemallesi vihalle! Ruotsalaiset ovat aina pyrkineet tappamaan kaiken suomalaisuuden, ja Suomessa RKP edustaa suomalaisille epäisänmaallisuutta. Voidaan hyvällä syyllä sanoa, että RKP on Suomen syöpä.


      • Mera fr savolax
        antirkp kirjoitti:

        Tuo on marttyyriasenne. Katsokaa peiliin, missä syy voisi olla mainitsemallesi vihalle! Ruotsalaiset ovat aina pyrkineet tappamaan kaiken suomalaisuuden, ja Suomessa RKP edustaa suomalaisille epäisänmaallisuutta. Voidaan hyvällä syyllä sanoa, että RKP on Suomen syöpä.

        Ei nämä 5 % ruotsalaisia ole uhka suomalaisuudelle. Ei ne meidän kulttuuriamme tapa. Eikä se ruotsalaisviha vähene jos pakkoruotsi pois otetaan. Suurin ruotsalaisvihahan on Ruotsissa asuvia ruotsalaisia kohden ei meidän suomenruotsalaisia. Tämä suomenruotsalaisten mollaaminen Suomessa on mielestäni aivan naivia. Monet jotka ovat ulkomailla asuneet näkevät tilanteen toisin. Suomettuneet massa ikänsä asuneet eivät osaa arvostaa sitä monipuolisuutta jota kaksikielisyys tuo mukanaan. Jos se pakkoruotsi nyt sitten teidän mielestänne pois pitää ottaa niin ottakaa sitten, mutta antakaa suomenruotsalaisten olla ja elää rauhassa alueillaan ja Kaksikielisyyshän voidaan pitää sitten vaikka heidän keskuudessa jotka tätä maamme kulttuuriperintöä arvostaa. Mut virheen teette. Onneks ruotsi ei ole niin tyhmä että suomalaislta vähemmistökielen pois ottaa. Vasravuoroisuuttahan ei näköjään Suomen puolelta löydy. Jag jobbar och bor i Stockholm och skäms för mina landsmän när tvångssvenskan tas upp i diskussion. Jag tycker att om vi har haft svenska i vårt land i århundraden varför i helsike ska vi nu börja röra i den biten?Är det ekonomin i landet som inte tillåter ha svenskan kvar, eller är det verkligen befolkningen som är så trög? Även om jag inte själv är finlandssvensk tycker jag att svenskan bör leva vidare i Finland och undervisningen skall finnas i läroplan. det är inte samma sak om man kommunicerar på engelska med sina nordiska grannar än på deras eget eller liknande språk. Ett språk som liknar varandras för folk närmare varandra. När vi en gång för länge sen valde att tillhöra västvärlden bör vi inte visa respekt och ha ngt gemensamt med Norden i alla fall? Jag blir så förbannad på dessa tröga svenskhatarna i Finland! Kämpa på, ni bör demonstrera för svenska språket. Visa att ni verkligen bryr er!! Tsemppiä, terv; savolainen


      • Tois puolelt lahtee?
        Mera fr savolax kirjoitti:

        Ei nämä 5 % ruotsalaisia ole uhka suomalaisuudelle. Ei ne meidän kulttuuriamme tapa. Eikä se ruotsalaisviha vähene jos pakkoruotsi pois otetaan. Suurin ruotsalaisvihahan on Ruotsissa asuvia ruotsalaisia kohden ei meidän suomenruotsalaisia. Tämä suomenruotsalaisten mollaaminen Suomessa on mielestäni aivan naivia. Monet jotka ovat ulkomailla asuneet näkevät tilanteen toisin. Suomettuneet massa ikänsä asuneet eivät osaa arvostaa sitä monipuolisuutta jota kaksikielisyys tuo mukanaan. Jos se pakkoruotsi nyt sitten teidän mielestänne pois pitää ottaa niin ottakaa sitten, mutta antakaa suomenruotsalaisten olla ja elää rauhassa alueillaan ja Kaksikielisyyshän voidaan pitää sitten vaikka heidän keskuudessa jotka tätä maamme kulttuuriperintöä arvostaa. Mut virheen teette. Onneks ruotsi ei ole niin tyhmä että suomalaislta vähemmistökielen pois ottaa. Vasravuoroisuuttahan ei näköjään Suomen puolelta löydy. Jag jobbar och bor i Stockholm och skäms för mina landsmän när tvångssvenskan tas upp i diskussion. Jag tycker att om vi har haft svenska i vårt land i århundraden varför i helsike ska vi nu börja röra i den biten?Är det ekonomin i landet som inte tillåter ha svenskan kvar, eller är det verkligen befolkningen som är så trög? Även om jag inte själv är finlandssvensk tycker jag att svenskan bör leva vidare i Finland och undervisningen skall finnas i läroplan. det är inte samma sak om man kommunicerar på engelska med sina nordiska grannar än på deras eget eller liknande språk. Ett språk som liknar varandras för folk närmare varandra. När vi en gång för länge sen valde att tillhöra västvärlden bör vi inte visa respekt och ha ngt gemensamt med Norden i alla fall? Jag blir så förbannad på dessa tröga svenskhatarna i Finland! Kämpa på, ni bör demonstrera för svenska språket. Visa att ni verkligen bryr er!! Tsemppiä, terv; savolainen

        Tuli tässä mieleen että esim Ruotsissa on liki puolimiljoonaa suomalaista jotka osaavat Suomea sekä ruotsia. Nämä liki puoli miljoonaa ovat siis Ruotsin suomalaisia. Ajatelkaas jos he muuttuisivat takaisin Suomeen olisi ruotsinkielinen väestö suomessa reippaasti yli 10 %. Jo tältä taustalta pakko ruotsi on siis pidettävä Suomessa. Kuka ties he tulevat takaisin ja haluavat vaalia kaksikielisyyttä...


      • sairasta
        Tois puolelt lahtee? kirjoitti:

        Tuli tässä mieleen että esim Ruotsissa on liki puolimiljoonaa suomalaista jotka osaavat Suomea sekä ruotsia. Nämä liki puoli miljoonaa ovat siis Ruotsin suomalaisia. Ajatelkaas jos he muuttuisivat takaisin Suomeen olisi ruotsinkielinen väestö suomessa reippaasti yli 10 %. Jo tältä taustalta pakko ruotsi on siis pidettävä Suomessa. Kuka ties he tulevat takaisin ja haluavat vaalia kaksikielisyyttä...

        In your dreams....

        Taidat olla provo mut toihan se on kaikkien hurrien märkä uni, että suomalaisuus saataisiin pois.


      • Kaikella kunnioituks
        sairasta kirjoitti:

        In your dreams....

        Taidat olla provo mut toihan se on kaikkien hurrien märkä uni, että suomalaisuus saataisiin pois.

        En usko että kukaan ruotsinsuomalaisiara suomalaisuutta pois haluaa. Kai sä nyt itte älyät ja tajuat että ruotsinsuomalaiset ovat suomalaisia se on vaan kaksikielisyys kun heidät meistä muista erottaa. Ei meillä yksinielisillä pitäisi olla niin huono itseluottamus ettäkö suomalaisuuden katoamista pitäisi pelätä. Jos jollakin tavalla voisi ihmisten ajatusmaailmaa avartaa ehkäpä tämä epäluottamus katoaisi? Mitta jokaisellahan on oikeus omaan mielipiteeseen. Kaikella kunnioituksella...


      • Det finns fler
        Tois puolelt lahtee? kirjoitti:

        Tuli tässä mieleen että esim Ruotsissa on liki puolimiljoonaa suomalaista jotka osaavat Suomea sekä ruotsia. Nämä liki puoli miljoonaa ovat siis Ruotsin suomalaisia. Ajatelkaas jos he muuttuisivat takaisin Suomeen olisi ruotsinkielinen väestö suomessa reippaasti yli 10 %. Jo tältä taustalta pakko ruotsi on siis pidettävä Suomessa. Kuka ties he tulevat takaisin ja haluavat vaalia kaksikielisyyttä...

        Eikös vain. Teknisesti nähden ruotsia puhuvia onkin yli 10 %. Ehkä kaikki ei enää ole suomenkansalaisia mutta suurin osa. Tai ainakin tuplakansalaisuuden omaavia. Tässä argumenttia pakkoruotsin pitämiseen koulutuslaitoksissamme!! Visst är det ju så att tekniskt sätt så finns det ju större underlag än de 5 % som pratar svenska eller har goda kunskaper i språket. Vi kan lätt komma upp till det dubbla om vi räknar med sverigefinnarna. Många av dessa är också säkert mer toleranta eftersom deras barn ofta är tvåspråkiga. Ge inte upp, nya vindar under vingarna....


      • I dina drömmar
        sairasta kirjoitti:

        In your dreams....

        Taidat olla provo mut toihan se on kaikkien hurrien märkä uni, että suomalaisuus saataisiin pois.

        ...i dina egna drömmar. Tydligen en skogsbonde som är rädd för att egna bröder skall ta över och döda vårt gemensamma moderland. Hur tänker personen egentligen. Finskheten dör inte av ett extra språk i skolan och med en liten minoritet av svenskspråkiga. Det sätter färg på landet. En todellakaan ymärrätte tätä erimielisyyttä.


      • svenskspråkig
        antirkp kirjoitti:

        Tuo on marttyyriasenne. Katsokaa peiliin, missä syy voisi olla mainitsemallesi vihalle! Ruotsalaiset ovat aina pyrkineet tappamaan kaiken suomalaisuuden, ja Suomessa RKP edustaa suomalaisille epäisänmaallisuutta. Voidaan hyvällä syyllä sanoa, että RKP on Suomen syöpä.

        Normala medborgerliga rättigheter som finskspråkiga betraktar som självklarheter kallas priviligier om svenskspråkiga vill ha dem.


    • Oförståndigt

      Jag har varit och läst diskussioner om återförening av Karelen. Där förekommer likadana kommentarer som mot finlandssvenskar. Karelerna är inte finländare, de är ryssar, de ska skickas tillbaka till Ryssland. Vi bör inte ha tagit emot dem. Bad i helsike är det med era finländare. Vi är ju lika folk allihopa, kan vi inte leva tillsammans och acceptera varandras olikheter? Jag är Inte själv finlandssvensk men tycker ändå att det är sorgligt att mina egna landsmän beter sig så illa mot vissa grupper av finländare. Ryhdistykää kansalaisemme ja alkakaa hyväksyä erilaisuutta. Tämä tuo rikkautta joskus annetaan elämäämme!!

      • Korjaus

        Kirjoitusvirhe Tuli....annetaan=ankeaan!!


      • kustbo

        Det är tyvärr inte alla som tänker lika förnuftigt som du gör.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      697
      6669
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      533
      3786
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      193
      3697
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      173
      2866
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2559
    6. 301
      2391
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      24
      1633
    8. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      118
      1548
    9. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1459
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1240
    Aihe