kymysyksiä rotista

fancyrats

tarvitseeko kolmen tyttörotan laumalle kaikille olla omat selkeät alueensa tai territorionsa, ruokakuppinsa (kuiva- ja tuoreruoka), juomapullonsa ja pesäpönttönsä? ovatko ne kovin dominovia toisia rottia kohtaan, liittyen esineisiin tai virikkeisiin häkissä, kuten vaikka että ne eivät antaisi toisen rotan koskea omaan riippukeinuunsa tai tulla lähellekkään pesäpönttöään? vai riittääkö kaikille koht. iso pesäpönttä (häkistä tulee kolmelle rotalle jättiläismäinen kartano, joten hyötyvätkö ne useista pöntöistä jotenkin, tai vastaisuudessa tekevätkö ne rotalle jotain hämmennystä yms. negatiivista) ja kaksi kaikille yhteistä kuppia ja juomapullo? ja onko mitään korjattavia (ja tietysti korjaamattomia) negatiivisia haittoja isoissa rottien asumuksissa? mitat häkille olisivat n. 200cm,150cm ja 50 cm (korkeus, leveys, pituus).

6

122

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • geh

      Ei tarvi, eivät ole, antavat tulla lähelle ja nukkuvat yhdessä.
      Useampi nukkumapaikka on hyvä, että saavat valita haluavatko nukkua kopissa, riipparissa, kaverin vieressä vai yksin.
      Eivät hämmenny mistään useista pesäkopeista tai juomapulloista tai ruokakupeista. Saattavat valita lempparinsa, tai sitten käyttävät kaikkia yhtälailla.

      Korkeassa häkissä ei saa olla hirveitä pudotuksia alas, muuten ei mitään ongelmaa. Mitä isompi asumus, sen parempi rotille. Siivottavuus tosin kärsii.

    • 5+17

      Ei kannata noin isoa häkkiä tehdä, sitä ei saa pestyksi yhtään mitenkään. Rotat pissii usein korkealta tasolta alas, jolloin häkin pinnat saa osansa ja virtsan ammoniakki alkaa liian isoina määrinä ärsyttää hengitysteitä ja siten altistaa tulehduksille. Eli hanki sellainen häkki, minkä pystyt pesemään suihkussa - tai vaikka kaksi häkkiä, jotka yhdistät ja saat pestyä erikseen.

      Parikin ruokakuppia voi laittaa, kunhan ruokaa on tarjolla sen verran, mitä ruokintakertojen välillä syövät. Itse annan kuivaruuan kerran päivässä ja seuraavana päivänä sietää olla lähestulkoon kaikki syötynä, muuten määrä vähenee.

      Useampi ruokakuppi ja juomapullo on myös siltä kannalta kätevä, että rottien aikuistuessa joku ottaa laumassa vallan - normaali laumahierarkia kuuluu asiaan. Jos kuppeja ja pulloja on enemmän kuin se yksi, riitoja ei esiinny niin paljon. Edellytys tietysti on, että sijaitsevat eri puolilla häkkiä.

      Rotat rakastaa toimintaa ja virikkeitä. Pahvimökkejä suositaan meillä, niitä on rottien kiva vaikka heitellä (tykkäävät sisustaa) ja yleensä noin viikossa on jyrsitty kappaleiksi ja täten laitettu pesämateriaaliksi.

    • suski-87

      Isossa häkissä tosiaan kannattaa kiinnittää huomiota puhdistettavuuteen. Tosin rätillä ja höyryputsarilla häkkiä on paikoillaankin kohtuu helppo putsata. Puuosia kannattaa välttää, koska ne pinttyvät herkästi, jonka jälkeen häkkiä ei saa hajuttomaksi enää millään. Meillä isoin käytössä oleva häkki on 170*60*147cm, ja se on toimint käytössä ongelmitta. Sen saisi kyllä paloiksi ja pesuun, mutta useimmiten se tulee puhdistettua paikallaan.

      Ruokakuppeja ja juomapulloja riittää sopuisassa pienessä laumassa yhdet, mutta useammistakaan ei ole haittaa. Makuupaikkoja kannattaa tosiaan olla useampia erilaisia, mutta niitäkään ei tarvitse kuitenkaan olla jokaiselle omaa joka sorttia (eli et tarvitse esimerkiksi kolmea pesäkoppia, kolmea riippumattoa jne.). Rotille kehittyy joskus omia suosikkipaikkojaan häkissä, esimerkiksi jokin tietty kori tai riippumatto, mutta harvemmin niitä mitenkään vartioidaan toisilta. Vaan yleensä sitten nukutaan kasassa, jos toinen haluaa samaan.

    • Rotanomistaja

      Vaikka en nyt vastaakkaan kysymykseen, kun siihen on vastattu jo niin haluan vaan sanoa, että mitä isompi häkki, sitä parempi. Kyllähän jos itsekin eläisin häkissä niin, mitä isompi häkki olisi sitä paremmin viihtyisin.

    • tuleva rotan omistaj

      voiko häkin pestä jollakin pesuaineella jos käyttää esim. rättiä sen pesuun?

    • geh

      Esim. (Laimennettu) Fairy tmv. käy. Mitään kamalan voimakkaita älä käytä, kun pelkällä rätillä on hankala saada kaikki pienetkin jäämät pois. Itse olen käyttänyt laimeaa Tolua ja hinkannut harjalla ja kunnon määrällä vettä, mutta lattialla on muovimatot, niin ei haittaa vaikka sinne tippuu jonkin verran vettä. Ne on sitten helppo ottaa lopuksi lattialuutulla pois samalla kun luuttuaa häkin ympäristön muutenkin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      226
      3537
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2191
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2091
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1965
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      87
      1650
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1381
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1281
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1267
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1208
    Aihe