Patruuna karhulle kaliiberissa 9,3x62 ("Piilomagnum")

Ursus Arctos

Minkälaista patruunaa olette käyttäneet karhulle perinteisten tehdasladattujen sijaan? Syksyllä meininki karhujahtiin. Itseladatuilla natuilla17,5g olen jo muutamat hirvet keikauttanutkin kyseisellä kaliiberilla ja hyvin tipahtivat molemmat, iso että pienempi eläin. Norma Oryxejä olisi myös ladattuna 21,1g painoisina odottamassa kaapissa tulevaa jahtikautta. Pitäisi vielä tehdä erä tömäkällä ruudilla tappiinsa ladattuja ja Woodleigh:n 20,7g:aa painavalla RN-luodilla varustettuja latinkeja. Kertokaa kokemuksistanne. Lukisin oikein mielelläni asiantuntevia kirjoituksianne ja koitan oppia niistä jotain.

28

4056

Vastaukset

 • Sinulla aivan toimivia patruunoita karhulle. Liika vauhti voi vain heikentää patruunan käyntiä. Keskity enempi aseen ulkopuolisten seikkojen hiontaan.

 • Norma Oryx 18,5g siinäpä se.

 • mursus---Syksyllä meininki karhujahtiin. Itseladatuilla natuilla17,5g olen jo muutamat hirvet keikauttanutkin kyseisellä kaliiberilla ja hyvin tipahtivat molemmat, iso että pienempi eläin.
  muutamat hirvet--? molemmat=2...eli sitten kai 2 moosea

  • Kyllä, aivan oikein, 2 hirveä 17,5g natuilla kaliiberissa 9,3x62. En kuitenkaan käyttäisi natua karhulle, mielestäni sille pitäisi tarjota pikkasen pehmentävää ja avartuvampaa lyijyäkin patruunan joukossa. Hirvellä kun tuuppa olemaan kovemmat luut kuin millään muulla näin pohjoisessa elävällä otuksella, täten kova luotikin käyttäytyy ereilailla karhussa.


  • Ursus Arctos kirjoitti:

   Kyllä, aivan oikein, 2 hirveä 17,5g natuilla kaliiberissa 9,3x62. En kuitenkaan käyttäisi natua karhulle, mielestäni sille pitäisi tarjota pikkasen pehmentävää ja avartuvampaa lyijyäkin patruunan joukossa. Hirvellä kun tuuppa olemaan kovemmat luut kuin millään muulla näin pohjoisessa elävällä otuksella, täten kova luotikin käyttäytyy ereilailla karhussa.

   Siis, tuuppaa ja erilailla pit sanomani. Eikä "tuuppa", eikä "ereilailla".


 • ursus kokeilehan barnes tsx tai ttsx luotia nallen tai hirven olkapäälle, tokenee kyllä, täälla kanukeissa hyvaksi todettu nalle ja moose luoti..

 • Mites tommonen 16,6g 9,3x62 Gamehead, olisko hyvä ? Mitä tiedätte tästä salaperäisestä luodista? En löytänyt siitä enkä sen historiasta kunnolla tietoa, joten kertokaa toki. Tätä en sitten meinannu tarjota karhulle kuin hätätilanteessa, haluaisin siitä ennemminkin sellaisen harjoitus- ja pienemmän riistan patruunan.

  I-H kirjoitti: "ursus kokeilehan barnes tsx tai ttsx luotia nallen tai hirven olkapäälle, tokenee kyllä, täälla kanukeissa hyvaksi todettu nalle ja moose luoti.."

  Kiitos vain ehdotuksesta, mutta tuo barnes tsx-luoti ei ole yhtä hyvä hirviluoti kuin kotoinen Naturalis 17,5g tappiinsa ladattuna (vaatii sen että täyskuparinen puolivaippaluoti aukeaisi kunnolla riistassa). Pari kamuani käytti niitä kuluneena jahtikautena ja pistin tuolloin merkille, että haavakanavat ovat 3 kertaa suurempia natulla verrattuna Barnesiin.

  • tuo sakon 16.6g lyijypää taitaa olla halvin luoti mitä olen löytänyt. Enää sitä ei taideta tehdä vaan vanhoja varastoja on kauppiailla. Minun tietääkseni se on tehty 9.3x53R varten. Aukeaa nopeasti hitaillakin nopeuksilla, mutta 9.3x62 vauhti on jo liikaa sille. Lyijyä ei ole bondattu vaippaan vaan helposti sirpaloituu hirveen ammuttaessa. Olen käyttänyt sitä pahvin puhkomiseen S&B 12.5g kanssa

   Nyt hirvikäytössä on oryx 21g ladattuna N540 nopeuteen 675. Hyvin putoaa hirvet ja peurat. Nyt olisi mielessä vähän nopeammaksi ladattu pitemmille matkoille esimerkiksi 16.2g accubond (BC 0.496), siihen kun laittaa 800 nopeutta niin on aika suora lentorata.


 • tuon barnesin teho onkin paljolti lapaisyssa, juuri tuohon nallen olkapaalle tarjottuna tekee kylla nallukasta melko liikuntakyvyttoman,koska saattaa lapaista molemmatkin olat,niin nallelta on kylla enimmat vetohalut vahissa,,eika tarvitse sita sitten lannenrisukoista henkensakaupalla haeskella..
  siihen hommaan ei tahdo aina vapaaehtoisia loytya..jostakin kumman syysta..vallankaan jos ei ole koiruuksia paikalla..

  • Kyllä kait noilla tykeillä kun minä meinasin tojauttaa 8,2*53r:llä. Tuossa 9,3*53r:ssä olisi useampi luoti vaihtoehto kuin kasikakkosen Sako Hammerheat 13g. Nopeudet vain laaasskkee...


 • 9,3mm 250gr Barnesin TSX hakkaa 17,5g natun niin tarkkuudessa kuin toimivuudeltaan. P.puhetta tuollaiset että natulla olisi kolminkertainen haavakanava. TSX:stä saa 9,3x62 kaliiperiin tappiin ladattuna patruunan mikä toimii 0-250metrin matkoille ja aukeaa vielä luotettavasti.

 • 9,3X62 SAKO hylsy, Vv N150 59gr, Federal large magnum rifle primer, Woodleigh 18,5g PP, latauspituus 82,25mm. 740m/s, piippu 59cm.

 • Rhino 286gr ja N540 3,80g. Vauhtia tulee noin 700m/s Vo. Toimii villisialle, peuralle ja hirvelle. Ammuin muut merkit penkkaan....

 • paljonko 150 ruutia. 30-06hylsyyn.barnesin tsx luoti. riittääkö 777m/s.

 • Itse harkitsisin oryx 15g johon kyytiä 800 m/s. Lihaa menee hukkaan hiukan enemmän mutta antaa kovan iskun nallelle. Luoti pysyy kasassa hyvin toisin kuin 16.6g sako. Pidän tärkeänä kaatotehoa karhun tapauksessa koska se voi tulla päälle.
  Karhu on heikkorakenteisempi kuin hirvi niin en välttämättä kokokuparisia käyttäisi.

  • Nosler Accubond 16,2g. 59gr N140 CCI200 V0=770m/s
   Nosler Accubond 16,2g. 65,2gr N550 CCI250 V0=800m/s

   Noilla putoo kaikki pohjoisella pallonpuoliskolla tallustava.


 • itsellä ei kyllä kävis edes harkinnassa valita sulkuväli ongelmainen kaliiperi riistalle joka saattaa päällekkin käydä.

  • Sulkuväliongelmainen kaliiperi=?


  • ursus arctos horribilis kirjoitti:

   Sulkuväliongelmainen kaliiperi=?

   CIP-pesä kotimaisessa aseessa ja ruotsalainen CIP-patruuna = Klik!!!


  • Kapeat hartiat kirjoitti:

   CIP-pesä kotimaisessa aseessa ja ruotsalainen CIP-patruuna = Klik!!!

   Onko siis 9,3 x 62 kaliiperissa ongelma sulkuvälin suhteen? Onko asiasta jotakin tilastotietoa olemassa vai mihin tietosi perustuu. Olisi mielenkiintoista tietää lisää asiasta koska ko. kaliiperi on hyvänä pidetty suurriistakaliiperi. Itseladatuilla ei ole ilmennyt koskaan kyseistä "klik-ilmiötä" . AseTikka T3 Lite SS.


  • U.a.h. kirjoitti:

   Onko siis 9,3 x 62 kaliiperissa ongelma sulkuvälin suhteen? Onko asiasta jotakin tilastotietoa olemassa vai mihin tietosi perustuu. Olisi mielenkiintoista tietää lisää asiasta koska ko. kaliiperi on hyvänä pidetty suurriistakaliiperi. Itseladatuilla ei ole ilmennyt koskaan kyseistä "klik-ilmiötä" . AseTikka T3 Lite SS.

   Tästä asiasta löytyy paljon tietoa mm. Erälle.netin foorumilta. Katso vaikka ketju "9,3x62 Hylsy poikki!". Toinenkin pitempi ketju asiasta mutta en jaksanut sitä ettiä.
   Tyypillisesti ongelma on esiintynyt yhdistelmällä Tikan kivääri ja Norman patruuna.


  • Totta on kirjoitti:

   Tästä asiasta löytyy paljon tietoa mm. Erälle.netin foorumilta. Katso vaikka ketju "9,3x62 Hylsy poikki!". Toinenkin pitempi ketju asiasta mutta en jaksanut sitä ettiä.
   Tyypillisesti ongelma on esiintynyt yhdistelmällä Tikan kivääri ja Norman patruuna.

   Niin tai oikeastaan aina on kyseessä ollut uudempi sako tai tikka. Uudelleen ladattaessa ei ole ollut ongelmia norman hylsyilläkään. Aivan loistava yleiskaliiperi jota tulee käytettyä todella monessa paikassa. Olen ampunut tuolla läjän kauriita, peuroja, sikoja ja hirviä.


 • Norman 9.3 x. 62 Vulkan hajosi tosi pahasti osuttuaan 5 mm risuun. Vaarallinen mitalliluokan villikarju haavoittui. Puolen tunnin jälkeen tuli vauhdilla kohden toista passimiestä joka sai siltä hengen pois.

  Norma vulkan 15 grammaa on liian heikko ja vauhti kova peitteisten maastojen metsästyksessä.
  18.6 grammainen Oryx on jo parempi. Aion kokeilla myös Turhakse n kuparia.

 • Oryx kyllä toimii luotettavasti jos vain paukku lähtis! Viime syksynä ostin pari rasiaa norman paukkuja ja kohdistus laukauksissa sattui yks joka ei lähtenyt. Aattelin että on yksittäis tapaus mutta sitten hirvi metällä vasaa hyvältä hollilta ampuissa pati ei lähteny! En kyllä ikinä osta norman pauķkuja!

  • Juu ei Normaa enää, kävin kohdistamassa uutta pyssyä ( Anschutz 9,3 62) tuli 2 suutaria peräkkäin Norma Oryx:lla 15 g , karhun pyynnissä pyssystä tulee lyömä ase ja sillä ei tahdo karhulle pärjätä


 • Paukuissa tuskin vikaa on vaan ysikolmosen hylsyn muodossa kuten ylenpänä on todettukin. Olematon hylsyn hartija sallii tehdaspatruunoissa sulkivälin muutoksen joka johtaa laukeattomiin. Joten karhujahtiin vain itseladatuilla hylsyillä joiden sulkuväli on kohdallaan! Muutenhan 9,3 soveltuu ookein hyvin kaiken viljan pyyntiin.

 • RWS 9,3x62 18,8g kaiken riistan patruuna, sytyttää aina harakasta hirveen, näissä kuparipanoksissa pitää olla tarpeeksi painoa.

 • Ei tule mitään klikkejä millään patruunalla. Kun patruunan kanta on lukossa kunnolla kiinni. Kuten Mauser-tyyppisissä lukoissa.

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.