Controlleriksi?

Utelias..

Hei, olen taloushallinnon merkonomi ja opiskelen nyt tradenomiksi, pääaianeena taloushallinto. kiinnostusta olisi tulevaisuudessa päästä controllerin ja erityisesti business controllerin tehtävään, eli enemmän sisäistä laskentaa.

Löytyykö ketään joka osaisi sanoa mitä valinnaisua kursseja kannattaisi valita, ja minkälainen työharjoittelupaikka olisi paras edistämään tavoitettani?

6

10833

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • juupss

      Harvemmin controlleriksi pääsee suoraan kun valmistuu, varsinkaan business controlleriksi. Tärkeää olisi saada laajamittaista työkokemusta erilaisista yrityksistä ja erilaisista tehtävistä jolloin saa käsityksen liiketoiminnanprosesseista sekä taloushallinnosta ja rahoituksesta jotta pystyy sparraamaan johtoa ja kehittämään liiketoimintaa.

      Työharjoittelupaikka kannattaa etsiä jonkin yrityksen talouspuolelta mutta jotta ymmärtää liiketoimintaa tulisi hommat aloittaa suorittavalta tasolta ruohonjuurelta.

    • Jalat maassa...

      Monessa paikassa arvostetaan nimenomaan sitä työkokemusta hienojen koulupapereiden sijaan, eli tyvestä puuhun noustaan. Moni tradenomi ja maisteri on joutunut tyytymään aluksi ihan varasto- tai tuotantopuolen hommiin (jotka sinänsä eivät vastaa koulutusta ollenkaan) ja kunhan on saanut jalan oven niin on päässyt pikkuhiljaa kipuamaan korkeammalle yrityksen sisällä. Nykyään moni vastavalmistunut tradenomi tai ekonomi luulee pääsevänsä suoraan huipulle jonkun yrityksen organisaatiossa, mutta eipä se niin mene. Saattaa joutua tyytymään aluksi ihan harjoittelijan tai sihteerin töihin, mutta itsestähän se on kiinni kuinka siitä pääsee eteenpäin.

    • v55dff62v16d1

      Controller nimikkeellä työskentelee aika erilaisella osaamisella varustettua tekijää. Meillä Business Controller nimikkeellä työskentelevä mimmi tekee oikeasti käytännössä talousassistentin tehtäviä.Ajelee raportteja ja silleen. Koulutus merkonomi., ikää reilu 20 v. siirtynyt tehtävään firman ostoreskontrasta. Kyseessä vielä aika iso yritys.

    • Utelias.

      Joo, en nyt odottanutkaan suoraan koulusta, ilman mitään kokemusta pörähtää business controlleriksi. Enemmänkin tarkoitin että, minkälaisista kesätyö/harjoittelupaikoista olisi eniten hyötyä? Kirjanpitäjäksi tilitoimistoon, reskontranhoitaja, palkanlaskija, talousassistentti?

    • Gontroller

      Kannattaa hakea talousassarin paikkaa mielellään controller - tiimistä ja keskisuuresta tai mielellään suuremmasta yrityksestä. Kokemusta kertyy avustavista controllerin tehtävistä. Samalla kannattaa suunnitella lisäopintoja tietojärjestelmien, laskentatoimen ja projektin hallinnan parista. Mikäli olet tällä hetkellä merkonomi, niin työn ohella tradenomiksi ja siitä mahdollisesti vielä maisteriksi pääaineena laskentatoimi, tietojärjestelmät, tuotantotalous tai rahoitus.

      Vaikkakaan koulutus ei autuaaksi tee, niin maisterin paperi on monesti peruskoulutus business controllerin hommaan, siis mikäli mielit "oikeaksi" business controlleriksi, etkä kirjanpitäjäksi/veroilmoituksen täyttäjäksi/tarjouslaskijaksi pienempään putiikkiin.

      Keskeiset skillit controllerin työnkuvassa ovat perusymmärrys kirjanpidosta, kokonaisuuksien hahmottaminen numeroiden valossa, vuorovaikutustaidot, jotta pystyt haastamaan liiketoimintajohtoa päätöksenteossa sekä ymmärrys liiketoiminnan ansaintalogiikasta. Kielitaito on myös tärkeä.

      Ja controllereiden työnkuviakin on moneen lähtöön:

      Finance controller keskittyy yrityksen rahoitukseen ja/tai tulosten konsolidointiin konsernilaskennan tasolla.

      Business controller eroaa finance puolesta siinä, että business controller työskentelee tavanomaisesti eri liiketoiminta alueen tai funktion, esimerkiksi toimitusketjun johdon "taisteluparina".

      Tosin näitähän on nyt varmasti useampi variaatio, mutta karkea jako on tämä ja kaikkea maan ja taivaan väliltä. Monesti voit myös itse vaikuttaa paljon työnkuvaasi. Monessa yrityksessä controller voi olla esimerkiksi BI-järjestelmän business owner ja näin vastata keskitetysti esimerkiksi sisäisen laskennan järjestelmistä.

    • CTRL 07

      Kuten jo todettua, controller-nimike tarkoittaa eri paikoissa kovin eri asioita.
      Monissa firmoissa vanhoja kirjanpitäjiä on alettu ihan muodin vuoksi kutsua controllereiksi, vaikka työnkuva ei ole muutunut miksikään.

      Ja nämä "oikeat" controllerin työt ovat yleensä aina sisäistä laskentaa, ulkoiseen laskentaan keskittyvät controllerit ovat sitten financial controllereita.
      Kahdessa viimeisessä työpaikassani business controller on itse asiassa tehnyt talouspäällikön töitä, eli hän on ollut controller-tiimin esimies.

      Tie business controlleriksi käy yleensä controller-töiden kautta ja harvempi controlleriksikaan pääsee ilman sopivaa koulutusta (yleensä KTM) ja parin kolmen vuoden assistant controller -kokemusta.

      Jos nykyään haluaa controlleriksi, suosittelisin siis ehdottomasti KTM-opintoja ja pääaineena laskis, rahoitus, yritysjuridiikka ja monipuolisia kieliopintoja.
      Tradenomiopiskelijalle samaa settiä, paitsi että tradenomeja on paljon enemmän ja niinpä työharjoitteluilla ja tuurilla paljon suurempi merkitys. Kannattaa yritää isoon firmaan kesätöihin/harjoitteluun eikä ole syytä nirppanokkaisuuteen vaan kaikki hommat kirjanpito/reskontra/talousassistentti kannattaa ottaa vastaan. Isossa talossa on latu auki jos osoittaa olevansa kova tekijä.

      Mutta kilpailu on kovaa ja controller-hommiin kova pyrky. Tyypillisesti nykyään avautuvat controller-paikat menevät nuorille ja nälkäisille ekonomeille.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 180
      1925
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      51
      1853
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1568
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      137
      1383
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1174
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1152
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1121
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      10
      1109
    10. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1108
    Aihe