Hei, rotta-asiantuntijat!

-riki-

Minulla on ollut nyt kuukauden kaksi tyttörottaa, ja haluan olla mahdollisimman hyvä ja täydellinen omistaja sekä kaveri niille, joten kokosin kysymyksiä, jotka ovat askarruttaneet minua tässä yhteiselomme aikana. Toivottavasti joku osaa vastata edes yhteen kysymykseen, sekin auttaa!


Onko hyvä vai huono merkki jos rotta nuolee kättä? Vaikka kädet olisivat puhtaat eli ei esim. ruoanmaun tai -hajun takia?

Onko materiaaleja tai tavaroita , mitä ei missään nimessä saisi päästää rotan ulottuville tukehtumisvaaran takia? Sähköjohdot tajuaa

terveellä järjelläkin piilottaa mutta sellaiset, jotka eivät tule noin äkkiseltään mieleen.

Kun seurustelen rottani kanssa ja se piiloutuu, kannattaako sen vaan antaa olla vai rohkaista enemmän esim. leikkimällä sen kanssa?

Rottani nukkuvat paljon, itse asiassa suurimman osan päivästä. Onko se normaalia?

Mitä jos rotilla on aivan erilainen päivärytmi kuin minulla? Esimerkiksi niiden pitää päästä jaloittelemaan, mutta ne ovat eniten hereillä

vasta yöaikaan jolloin en voi seurustella niiden kanssa, mitä teen?

Kun rotat painivat keskenään ja toinen niistä vinkuu, annanko olla vai menenkö väliin?

Rottani rakastavat epäterveellistä ruokaa, esim. pastaa, mutta vihannekset jättävät melkein kokonaan syömättä. Onko rotalle mitään

terveellistä mitä se ei osaisi vastustaa?

Milloin rotta on ylipainoinen ja sen ruokintaa täytyy rajoittaa? Ja miten rajoitan ruokintaa, niin että sen terveys ei kärsi?

9

1973

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 6+12

      >>Onko hyvä vai huono merkki jos rotta nuolee kättä? Vaikka kädet olisivat puhtaat eli ei esim. ruoanmaun tai -hajun takia?

      Hyvä merkki, tarkoittaa että tykkää.

      >>Onko materiaaleja tai tavaroita , mitä ei missään nimessä saisi päästää rotan ulottuville tukehtumisvaaran takia? Sähköjohdot tajuaa terveellä järjelläkin piilottaa mutta sellaiset, jotka eivät tule noin äkkiseltään mieleen.

      Tukehtumisvaara nyt ei ole ensimmäinen asia mikä sähköjohdoissa on vaarallista vaan se sähköiskun vaara. Huonekasveissa on paljon myrkyllisiä (ja vaikkei myrkkyä olisi, rotat on kasveille vaarallisia "ilmastoimalla" juuret eli kaivamalla mullat ruukuista). Kaikki koriste- yms. esineet jotka rotat voisi päästä pudottamaan ja hajottamaan, kannattaa pistää piiloon. Rotta voi teoriassa tukehtua vaikka omenanpalaan ihan kuten sinäkin höräisemällä sen liian innokkaasti kitusiin, mutta käytännössä rotta on tukehtumisvaarassa äärimmäisen harvoin.

      >>Kun seurustelen rottani kanssa ja se piiloutuu, kannattaako sen vaan antaa olla vai rohkaista enemmän esim. leikkimällä sen kanssa?

      Tämä on vähän epäselvä kysymys. Siis piiloutuu mihin? Tarkalleen missä tilanteessa, mitä teet?

      >>Rottani nukkuvat paljon, itse asiassa suurimman osan päivästä. Onko se normaalia?

      On.

      >>Mitä jos rotilla on aivan erilainen päivärytmi kuin minulla? Esimerkiksi niiden pitää päästä jaloittelemaan, mutta ne ovat eniten hereillä vasta yöaikaan jolloin en voi seurustella niiden kanssa, mitä teen?

      Rottien päivärytmi muotoutuu ajan kanssa oikein hyvin omistajan rytmiä vastaavaksi - mutta silti yöllä riekutaan, parhaat bileet alkaa kun valot sammuu. Rottahan on "torkkueläin", nukkuu ja on hereillä pitkin päivää ja yötä.

      >>Kun rotat painivat keskenään ja toinen niistä vinkuu, annanko olla vai menenkö väliin?

      Rottasi ovat ilmeisesti vasta pieniä, joten et mene väliin, se on leikkiä. Häviöllä oleva kertoo kaverille "joo joo, voitit! päästä pois!"

      >>Rottani rakastavat epäterveellistä ruokaa, esim. pastaa, mutta vihannekset jättävät melkein kokonaan syömättä. Onko rotalle mitään terveellistä mitä se ei osaisi vastustaa?

      Tarjoat vihanneksia, mutta et sitä pastaa. Jos ovat jo kasvattajan luona tottuneet syömään monipuolisesti, eivät yleensä nirsoile myöhemminkään. Jos eivät ole tottuneet, sinä totutat. Kuivaruokaa pitää toki olla tarjolla jatkuvasti, mutta voit tehdä vaikkapa niin, että täytät kuivaruokakupin aamulla ja tarjoat tuoretta illalla. Pastaa siis voi kyllä rotille tarjota pieniä määriä, on varsinkin kasvaville ihan jees, mutta totuttaessasi rottia muuhunkin ruokaan jätä antamatta.

      >>Milloin rotta on ylipainoinen ja sen ruokintaa täytyy rajoittaa? Ja miten rajoitan ruokintaa, niin että sen terveys ei kärsi?

      Ruuan laadulla ja määrälläkin on merkitystä. Naaraat on täysikasvuisia siinä puolen vuoden huitteilla. Rotalla ei kuulu olla "jenkkakahvoja" eli jos tunnustelet rottien ihoa ihan reilusti kainaloiden kohdilta, siellä ei kuuluisi olla kovin paljon ylimääräistä löllöä. Samoin mahan ei tarvitse pullottaa. Oikea massakkuus on tärkeää; rotta ei saa olla liian laihakaan. Tunnustele rottien alaselkää ja lantion seutua; siellä ei pitäisi olla luiden niin selvästi tunnettavissa, että voisit esim. selkänikamat laskea käsituntumalla.

      Laadukas kuivaruoka on tärkeää. Mitä rottasi syövät nyt? Tuoreruoallakin on merkitystä nyt ja myöhemmin. Kasvavien kohdalla voit tarjota runsaammin proteiini- ja rasvapitoisia ruokia, aikuisiällä sitten lähinnä vihannesta. Tämä toki riippuu myös rotista; joillekin voi tarjota läpi elämän liki mitä tahansa eivätkä liho, osa taas kerää läskiä herkemmin.

      • -riki-

        Rottani syövät nyt Burgessin Suparattia, vaikutti oikein hyvältä ainakin tuoteselosteen perusteella. Eivätkä ainakaan ahmi sitä, kun syövät, niin saavat siitä (luullakseni) kaikki ravintoaineet tasapainossa ja oikean määrän, siis eivät liikaa. Kiitos vastauksista, hyvä tietää nämä asiat :)


    • traaallala

      EN OLE KESYROTAN OMISTAJA VAIKKA OLENKIN SAAMASSA KAKSI TYTTÖÄ JA OTTANUT NIISTÄ PALJON SELVÄÄ. VASTAILEN SILTI PARHAAN MUKAAN.

      Rottani nukkuvat paljon, itse asiassa suurimman osan päivästä. Onko se normaalia?
      - on. rotat nukkuvat suurimman osan päivästä. on luonnollista, anna nukkua.

      Mitä jos rotilla on aivan erilainen päivärytmi kuin minulla? Esimerkiksi niiden pitää päästä jaloittelemaan, mutta ne ovat eniten hereillä
      - rotat (huom: kuulemma) osaavat mukauttaa päivärytmiään jonkin verran omistajansa kanssa. mutta nehän ovat aktiivisimmillaan hämäräaikaan? sehän on hyvä jalotteluaika:)

      Rottani rakastavat epäterveellistä ruokaa, esim. pastaa, mutta vihannekset jättävät melkein kokonaan syömättä. Onko rotalle mitään terveellistä mitä se ei osaisi vastustaa?
      - tämä on niitä mitä kannattaa omistajilta kysyä. joten ei hajua. älä kuitenkaan syötä niille salaattia, koska niissä ei ole oikeastaan mitään ravintoa, vettä vain. sama pätee kurkkuun.

    • Huli vili 8

      Rottien ei saa ainakaan antaa jyrsiä muovia. Mun rotalla tuli siitä sellainen peräpukama jota ei meinattu saada pois. No se kuoli sitten pois. Rotta on ylipainoinen jos se on niin pulska että sillä on jo vaikeuksi kiipeämisessä. On normaalia että rotasi nukkuvat päivällä. Rotat ovat YÖELÄIMIÄ joten niiden kannattaa silloin olla rauhassa kun ne nukkuvat. Jos rottasi haluavat päivällä leikkiä kanssasi niin sitten vain leikkimään. Rotat syövät melkein mitä vain mutta eri kaali lajeja niille ei saa missään nimessä antaa. Voit antaa nille yhä pastaa ja muita muita rasva tuotteita mutta älä anna sitä sitten niin paljon. Sitten kun niille tulee nälkä niin kyllä ne sitten syö kasviksia.Toivottavasti tästä oli apua!

      • 5464565

        no oikeestaan rotat on hämäräeläimiä, eli aktiivisimmillaan illalla, ei juuri sydänyöllä......... ONHAN


      • 13+6

        Rotille ei tule peräpukamia. kyseessä on ollut peräsuolen esiinluiskahdus, joka vaatii eläinlääkärin hoitoa. Tosin kuulemani harvat tapaukset on yleensä päättyneet siihen, että rotta on lopetettu, kun suoli ei pysy paikoillaan. Tila on rotalle erittäin tuskallinen.

        Niin ylipainoinen rotta, joka ei pysty kunnolla liikkumaan, on jo niin äärettömän ylipainoinen, että paras vaihtoehto sen auttamiseksi on lopettaa rotta. Meillä myös ne jonkin verran tuhdit tapaukset on kyllä pystyneet liikkumaan ongelmitta.


    • Sedä

      Yleisesti ottaen muovi on vaarallista, koska jos rotta nielee sitä, voi seurata suolitukos. Omat rottani jaloittelevat yhdessä huoneessa, josta olen siivonnut piiloon käytännöllisesti katsoen kaiken, lukuunottamatta rottien omia leluja (keppejä, pahvilaatikoita jne.). Rotta on vaarallinen aivan kaikille tavaroille, meillä mikä tahansa mukana kannettavan kokoinen viedään koloon ja yritetään nakertaa kappaleiksi, loput silputaan paikan päällä :')

    • rottasenii

      Hei!
      Ajattelin ensi viikolla teettää poikasia. Mutta meillä on ongelmia siinä että jos poikasia kuolee niin syökö emo ne sitten poies? Ja kuinka monta prosenttia on varmaa ettei emo kuole synnytyksessä, että miten poikasia sitten hoidetaan?:o
      Pikaista vastausta kiitos! :)

      • Sedä

        Älä tosiaankaan teetä poikasia, jos et tiedä tässä vaiheessa miten niitä hoidetaan! Miksi haluaisit poikasia? Tiedätkö rottiesi suvusta tarpeeksi etteivät ne kanna vaarallisia perityviä sairauksia yms. jotka voivat periytyä rottiesi poikasille? Mieti miltä itsestäsi tuntuisi, jos ostaisit rottia, ja ne kuolisivat periytyvään sairauteen jo muutaman kuukauden kuluttua. Voithan joskus ottaa vaikkapa sijoitusrottia kasvattajalta, jolloin kasvattaja valikoi jalostukseen sopivat rotat, ja auttaa etsimään poikasille koteja, kun taas itse saat keskittyä pikkuisten hellimiseen piloille.

        Emon ja poikasten selviämisestä ei voi ennalta sanoa juuri mitään. Emon täytyy saada oikeaa ruokaa kanto- ja imetysaikana. Toisaalta vaikuttaa genetiikka, eli esim onko sillä jokin fyysinen vaikeus, jonka takia synnytys ei onnistukaan, tai millaiset emo-ominaisuudet sillä on (osaako se hoitaa poikasiaan vai ei). Yksi tärkeä tekijä on emon ikä: yli vuoden ikäistä naarasta ei pitäisi astuttaa enää olenkaan.

        Muistathan että vaikka rotta voikin saada jopa yli 20 poikasta, ne tulee sekä emon että poikasten terveyden takaamiseksi karsia esim. viiteen. Oletko valmis siihen?

        Tutustu huolella rotan lisäännyttämiseen esim täältä:
        http://munmaailma.net/rottanurkka/aloitus.htm

        Sen jälkeen suosittelen, että odotat ja hankit vastuulliselta kasvattajalta lisäännyttämiseen sopivat rotat, jos omasi eivät jo ole sellaisia. Esim yksi sijoitusnaaras mahtuu kätevästi jo nykyisten rottien laumaan, ja saat taaksesi kasvattajan tuen :) Muutenkin kannattaa esittää kysymyksiä mieluiten esim sähköpostilla kokeneille kasvattajille, jotka osaavat varmemmin antaa oikeita vastauksia kuin kukaan täällä :)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5115
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3217
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1837
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1810
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1665
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1511
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1365
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1286
    9. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1267
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1267
    Aihe