Kirjallisuus vai suomen kieli

Apuaaaaaaaa

Hei!

Olen ajatellut hakea opiskelemaan yliopistoon joko suomen kieltä tai kirjallisuutta. Yliopiston sivut ovat ylimalkaiset ja kaipaankin nyt ko. aineita opiskelevien/opiskelleiden kokemuksia opinnoista. Mitä asioita painotetaan, oletko tykännyt, mikä ero näillä kahdella on? Ja etenkin: mihin työllistyit, onko työllistyminen vaikeaa?

Onko eroa kumpaa näistä lukee esimerkiksi jos tähtää äidinkielenopettajaksi?

8

1832

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 45y4

      Ero: kirjallisuuden opinnot painottuvat kaunokirjallisuuteen (~sanataiteeseen) ja kirjallisuustieteeseen, suomen opinnot painottuvat kieleen ja kielitieteeseen/kielen tutkimukseen.

    • realismia-12

      Töitä ei taida hirveästi olla. Äikänopejakin on nykyään liikaa.

      Mutta niinhän kaikkia korkeakoulutettuja alkaa olla.

    • 14 + 8

      Suomen kielessä opiskellaan kielioppia ja muita kieleen liittyviä juttuja, kirjallisuudessa luetaan ja analysoidaan romaaneja ym.

      En ole itse suomen opiskelija, mutta veikkaisin että äidinkielenopettajalla pitää olla aika paljon suomen kielen opintoja, että saa pätevyyden.

      Kuulemma suomen kielestä valmistuneiden työllistymismahdollisuudet omalle alalle ovat hiukan heikot, kirjallisuudesta valmistuneiden taas epätoivoiset. Toisaalta pätevä, fiksu ja aikaansaava ihminen usein jonkin homman saa, oli pääaine mikä hyvänsä, mutta nuo pääaineet eivät työllistymistä erityisesti edistä.

    • nohobo

      Kuten edellä sanottiin, äidinkielenopettajia valmistuu hiukan liikaa suhteessa kysyntään. Ja vakipaikan saaminen on kiven alla ainakin etelässä.

      Suomen kieleen olen tutustunut sivuaineena, eikä se juuri kolahtanut; etenkin muoto-oppi ja kielitieteellinen puoli jättivät aika kylmäksi. Sen sijaan murteet olivat mielenkiintoisia... Kirjallisuudentutkimuus (kotimainen, pohjoismainen tai yleinen) taas on "varasteleva harakka" kuten Pekka Tarkka on tieteenalan metodologiaa kuvannut; hyvin monenlaisia näkökulmia voi soveltaa, on tyylintutkimusta, kirjallisuushistoriaa, feminististä tutkimusta, genreteoriaa, narratologiaa...

      Monien mielestä (osin omastakin) kirjallisuustiede on melkoista haihattelua, jolla ei ole paljoa käytännön yhtymäkohtia. Mutta saapa ainakin työskennellä parhaiden tekstien ja kaikkien aikojen kirjailijoiden luomien taideteosten kanssa.

      Molemmat aineet ovat lopulta varsin teoreettisia, käytännön näkökulmaa syntyy varmasti mm. pedagogisista opinnoista ja käytännön harjoittelukursseista (mm. kustannustoimittaminen tms.).

    • sisuataijotakin

      Äidinkielenopettajan pääaineena voi olla joko suomen kieli tai kotimainen kirjallisuus. Toisesta aineesta on oltava aineopinnot.
      Käsittääkseni suomen kieltä on helpompi päästä opiskelemaan kuin kirjallisuusaineita. Se tosin riippuu hieman vuodesta.

    • oh my apple pie

      Tahtoisin täsmentää edelliseen kommenttiin, että myös yleinen kirjallisuustiede voi olla äidinkielen opettajan pääaineena, jos sivuaineena on suomen kieli. Näin ainakin Helsingin jaottelun mukaan. Suomen kielen sisäänpääsyprosentit ovat olleet huomattavasti korkeampia kuin kirjallisuusaineissa.

    • -suomen opiskelija-

      Minä taas olen lukenut tähän mennessä suomen kieltä ja minua kiinnostaa nimenomaan kielentutkimus. Olen lukenut myös suomalais-ugrilaisia kieliä ja yleistä kielitiedettä ennen suomen kielen opintoja. Yleinen kielitiede oli minusta mielenkiintoista mutta teoreettisuus alkoi ärsyttää ja suomen kielen opinnoissa taas lihallistui moni asia, jotka taas yleisessä kielitieteessä jäivät teoreettisuuden vuoksi ilmaan killumaan. Suomen kielen tutkimuksessa on eri osa-alueita. Näistä saa varmasti parhaimman kuvan selailemalla pääsykoekirjaa.

    • Juhurti

      Suomen kieli pääaineena takaa työllisyyden paremmin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      424
      4655
    2. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      14
      1660
    3. Aivan täysin tahallinen teko

      Ei mitään puolusteluja, eikä selittelyitä. Kuljettajalle kerrottiin asiasta siinä paikanpäällä, mutta silti hän ajoi ves
      Suomussalmi
      91
      1401
    4. Suomussalmi saatu vihdoin maailmankartalle!

      Nyt kun Suomussalmi on vihdoin viimein saatu ennennäkemättömällä tavalla maailman tietoisuuteen niin voitaisiin järjestä
      Suomussalmi
      52
      1309
    5. Olet saanut minut sekoamaan

      Tunteiden ristiaallokossa vellominen on ollut melkoinen kokemus. Ei kukaan ole saanut minua niin raiteiltaan kuin sinä.
      Ikävä
      17
      1204
    6. Mainehaitta metsäkonefirmalle

      Hukkajoen tapahtumista liikkuu paljon huhuja. Eikö kannattaisi julkaista raakkuja tuhonneen metsäkoneyrityksen nimi, kos
      Suomussalmi
      50
      1141
    7. Oho! Maajussi-Kallelta pakit saanut morsioehdokas Miss Suomi -kisoissa! Tunnistaisitko hänet nyt?

      Hmm, tunnistaisitko?!? Onnea missihulinoihin! Lue lisää ja katso kuvat: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-maajussi-
      Suomalaiset julkkikset
      0
      1055
    8. Myönnän sinulle nyt

      Että olen erittäin mustasukkainen sinusta jo nyt. Ikävä on tämä tunne, kun tietämättömyyden solista nousee myrkkyä miele
      Ikävä
      54
      950
    9. Olen käyttäytynyt ristiriitaisesti

      eikä minusta varmaankaan ota mitään selvää. Se johtuu siitä, kun järki sanoo ei, ei, ei ja sydän sanoo kyllä, kyllä, kyl
      Ikävä
      60
      829
    10. Pysytäänkö nainen

      edelleen yhtä viileän tyynenä kun nähdään. Uskotko että tahtoessani saisin murettua tyyneytesi hyvin helposti.
      Ikävä
      54
      827
    Aihe