Itsetunnon kehittäminen

Elma

Hei!

Onko teillä hyviä vinkkejä itsetunnon kehittämiseen? Olen huomannut, että osa omista ongelmistani johtuu huonosta itsetunnosta, joten olen ajatellut alkaa kehittämään itsetuntoani. Uskon, että elämä muuttuu mukavemmaksi, kun kokee olevansa hyvä ihminen.

17

1470

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vvt462626

      Tekekmällä jotain mistä saa onnistumisen iloa, niin itsetunto kehittyy. Hei mä osaan ja hei mä oon hyvä fiiliksiä tulee vain tekemällä ja se mikä ei tapa, eli pienet virheet, vahvistaa.

    • etsivä löytää

      - Keskittymällä hyviin puoliin itsessä: kirjoita vaikka paperille varta vasten ylös kaikkia hyviä asioita, ominaisuuksia, kykyjä, osaamisia, saavutuksia ja saamiasi positiivisia palautteita koko elämäsi varrelta. Ja ei saa olla turhan vaatimaton!

      - Sitten kun keskittyy näihin hyviin ominaisuuksiinsa, voi katsoa, että onko ns. huonoissa puolissa sellaisia asioita, joita voisi jotenkin kehittää parempaan päin, esim. ulkonäköasioissa voi saada ihmeitä aikaan pienilläkin tyylin muutoksilla ja näin piristää omaa mieltä ja saada positiivista palautetta muiltakin. Tai jos on jokin asia, jota ei osaa, niin alkaa harjoittelemaan sitä ja opettelee tulemaan siinä tosi hyväksi, esim. ruuanlaittotaidot

      - Tekee kaikkea sellaista, mistä tulee itselle hyvä olo tai mikä edistää omaa hyvinvointia (ei päihteitä)

      - Kohtelee itseään niin hyvin kuin haluaisi muidenkin kohtelevan, esim. alkaa harjoittaa terveellisempiä elämäntapoja, vaikka pieninkin askelin; syö terveellisesti, liikkuu enemmän, muistaa joka päivä katsoa itseään silmiin ja hymyillä peilikuvalleen. Jos oikein rohkeaksi heittäytyy niin voi jopa sanoa itselleen päivittäin: Minä rakastan sinua! Jos tuo on liian rajua ja vaikeaa niin voi vaikka sanoa vaan, että Oot tosi hyvä tyyppi!

      - Menee kirjastossa elämänfilosofia/psykologia -hyllylle ja lainaa sieltä itseään kiinnostavia elämänhallinta- ja itseapuoppaita ja alkaa opiskelemaan niitä

      - Koittaa joka päivä keksiä jotain, mikä saa itsesi nauramaan ja rentoutumaan, esim. katsoo hauskoja komedioita, leikkii lemmikkieläinten kanssa, ulkoilee, harrastaa liikuntaa, saunoo, jne.

      - Jos elämässä on jotain ikäviä tyyppejä, jotka saa tuntemaan olosi kurjaksi niin välttää sellaisten seuraa ja alkaa olemaan enemmän niiden seurassa, joiden kanssa tuntuu paremmalta

      - Aina jos huomaa ajattelevansa jotain negatiivista itsestään, niin pysäyttää ajatuksen heti huomatessaan ja kääntää sen mielessään positiiviseksi

      Ehkä tästä dokumentista voi olla apua jollekin, tässä ensimmäiset 20 minsaa:
      http://www.youtube.com/watch?v=_b1GKGWJbE8

    • huji.
    • 457475

      Salitreeni. Se on auttanut ainakin minua. Ilman sitä olisin varmasti jo tappanut itseni. Ja vastoin kuin luullaa, ei lihaksikkuus/urheilullisuus tarkoita sitä että pitäisi käyttäytyä idiottimaisesti ja esimerkiksi pullistella joka puolella tai olla aggressiivinen. Hyvä runko antaa hyvän olon ja liikunta on muutenkin hyödyllistä. Treenaaminen on erityisen hyvä ratkaisu, jos koet heikon itsetuntosi johtuvan huonosta ulkonäöstä (kuten esim. minä).

    • vinkkilinkki
    • dfhfhxfh
    • Kokevatko muut sellaista, että heidän seläntakana puhutaan, vaikka siitä ei ole edes aihetta? Tai että kaveripiirissä pitäisi olla jotenkin toisenlainen, että kelpaisi?? Yksilö voi myös kokea, että muut haluavat hänelle pahaa, vaikka he eivät oikeasti tarkoita sellaista. Itse joskus koen, että ihmiset puhuvat selkäni takana, vaikka he eivät oikeasti puhu. En tiedä, miten tästä tunteesta pääsisi pois. Yhden kaverini kanssa olemme puhuneet näistä ongelmista ja hän taas kokee, että kaikki tuijottavat häntä aina hirveän vihamielisesti jotenkin...Miten näistä tuntemuksista voisi oikein päästä eroon?? Olemme kumpikin ajatelleet asioita järkisyillä ja perustelleet, ettei näin oikeasti voi olla, mutta mitä jos sellainen ei toimi.

    • luuseri

      Itsetunnon kehittäminen lähtee mielestäni itsensä haastamisesta ja siinä onnistumisessa. Tietenkään itsensä altistaminen uusille asioille ja itsensä vieminen epämukavuusalueelle ei ole mukavaa touhua. Kirjallisuudesta on apua, varsinkiin alkuun pääsyyn, mutta en omalla kohdalla ainakaan huomannu apua siitä, että kirjailen ylös omia hyviä puoliani ja hoen itselleni olevani hyvä tyyppi.

      Kirjallisuudesta oli ennemminkin apua mahdollisten hyvien puolien tunnistamisessa, ja lukemisen avulla sain pientä rohkeutta alkaa altistamaan itseä uusille tilanteille ja oikeasti yrittämään selviytyä uusista asioista.

      Itsetunto kasvaa yrittämisen, erehtymisen ja onnistumisen kautta. Olen huomannut nykyään, että minulla on hyvä itsetunto tietyillä elämän osa-alueilla, mutta edelleen surkea toisilla. Esimerkiksi ennen räpiköin opintojeni kanssa, enkä veinannut saada millään kursseja suoritettua, olin todella lähellä lopettaa yliopisto-opintoni. Mutta onneksi sitten sain hieman pontta alkaa yrittämään, ja siitä tulokset lähtivät lievään nousuun ja aloin uskomaan itseeni, mitä en ollut aikaisemin tehnyt. Loppuvaiheesa opintoja jo sain hyviäkin tuloksia.

      Sama käynyt työurallani, aluksi en edes uskaltanut haastaa itseäni hakemalla vaativimpiin tehtäviin, mutta huomattuani, että niissä voi onnistua olen pyrkinyt hakeutumaan erillaisiin tehtäviin. Tottakai, muutamia takapakkeja tuli ja epäonnistumisia joissain työtehtävistä, mutta niistä pääsee yli.

      Ihmissuhteissa minulla on edelleen todella huono itsetunto, ja sitä minun täytyy kehittää. En ole saanut vuosiin minkäänlaista positiivista palautetta vapailta naisilta, ja se on kyllä syönyt sitä vähää itsetuntoa. Nyt en kyllä ole vähään aikaan yrittänyt edes mitään, mutta jossain vaiheessa on vain taas alettava haastaan itseä ja yritettävä tutustua uusiin henkilöihin.

      Tärkeimmät askeleet itsetunnon kehittämiseen ovat ongelmien selvittäminen, itsensä haastaminen, yrittäminen ja epäonnistumisen kautta onnistuminen.

    • 12+10

      Itsetunto nousee vain onnistumisen kokemuksia hankkimalla, kirjojen lukeminen tai mantrojen toistaminen ei auta mitään. Tartu haasteisiin ja suostu toimimaan myös omalla epämukavuusalueellasi:jos esimerkiksi kammoat julkista esiintymistä niin käytä puheenvuoro jossain julkisessa keskustelussa, seuraavalla kerralla vielä pitempi puheenvuoro jne.

      • viisautta kirjoista

        Hyvä vinkki muuten, mutta kyllä kirjojenkin lukeminen auttaa. Jos ihminen pelkää niin kertakaikkisen paljon että välttelee juuri noita epämukavuusalueita niin ei pysty välttämättä suoralta kädeltä pakottamaan itseään siihen epämukavuusalueelle. Se olisi liian suuri kynnys hypättäväksi ihan tosta noin vain. Tällöin voi oikeesti olla hyödyllistä ensin ymmärtää miten oma mieli toimii, miten alitajunta toimii, miksi itselle nousee tietynlaisia pelkotiloja tietyissä tilanteissa, jne. ja sitten psyykata eli ohjelmoida itsensä niihin epämukavuustilanteisiin. Mä sain nimenomaan itse lukemalla ja kärsivällisesti harjottamalla lukemaani käytännössä (esim. affirmaatiolauseita) itseni parannettua sosiaalisesta fobiasta, ahdistuneisuushäiriöstä sekä lievästä masennuksesta. Sitten uskalsin myös niille epämukavuusalueillekin. Se jos mikä nostaa itsetuntoa ja antaa itselle henkisiä voimavaroja selvitä vastaisuudessa tilanteesta kuin tilanteesta. Ei enää koskaan ole sellainen tunne, että olisi vain puunlehti tuulen riepoteltavana miten sattuu vaan ohjat on vain ja ainoastaan omissa käsissä. Jokaisella on tietenkin oma tapansa lähestyä näitä itsetunto-ongelmia eikä kaikkien tavat sovi kaikille, mutta itseopiskelu kirjoista sopi ainakin mun tapauksessa vallan mainiosti.


    • varmempi4eva

      Mulle on myös auttanut kirjallisuus. Ja virheisiin tottuminen.

      On vain pakko harjoitella ja tehdä itselle aluksi epämukavia juttuja, koska muutos ei tapahdu ilman työtä tai hetkessä.

      Itsensä kannattaa myös opetella näkemään itsevarmana tyyppinä, niin oma mielikuva huonosta itsetunnosta ei tee huonoa itsetuntoa.

    • HelskeP

      OSA 1

      HEi!

      Tein tämän alunperin depersonaatio sivuille, mutta saattaa koskea suakin (aiheuttaa epävarmuutta yms) (sori pitkä viesti, mutta katsotko alh. (tunnistus) oirelistasta, koskeeko sua:


      Hei!

      Tein tämän alunperin depersonaatio sivuille, mutta saattaa koskea suakin:

      Monia vuosia sitten,kun aloin tehdä sydämenavausharjoituksia/ läsnäoloharjoituksia (olin myös taidekoulussa polttelin pilveä silloin tällöin,nämä kaikki stressi saavat depersonaatiota tapahtumaan) sain silloin tällöin depersonalisaatiokohtauksia.

      Joidenkin vuosien päästä valaistuin, ja siitä meni taas joitain vuosia,kun rupesin ymmärtämään,mistä kaikki vaikeuteni ovat johtuneet. (Valaistuneessa tilassa näet selvemmin oman sisäisen tilan ja tunteet (tässä tapauksessa puuttuvat tunteet. Te ette melko varmasti halua/pysty näkemaan tätä asiaa näin,mutta jos sinulla on depersonaatio-oireita (lanka itseen katkeaa),sinulla on kalkkeutunut käpyrauhanen. (Oikeat tunteet puuttuvat. Sitä on vaikea tajuta,kun (mahdollisesti) koko elämän olet ollut tuossa tilassa, et silloin voi alkaa tajuta millaista on tuntea oikeasti. Mutta jos esim. ihailet ihmisiä,jotka puhuvat rohkeasti ja joilla mahtava itseilmaisu, kertoo, että kaipaat tunteita (TUNTEITA).

      Tässä lista muista tunnusmerkeistä: (Tätä tilaa on eriasteisina, joten voi olla yksi tai useampi oire)
      -Hiljaisuus
      -Tyhjyyden tunne
      -Vakavuus,tietynlainen huumorintajuttomuus
      -Tunne,että on erilainen kuin muut
      -Tunne,että olet ”aito” ja muut ei
      -Valokuvaushetket vaikeita
      -Pakkomielteitä
      -Saatat muuttua aina kulloinkin eri ihmisen kaltaiseksi, kenen seurassa olet /Yli-empaattinen(henkilökohtaiset rajat puuttuu, oikeat tunteet tekisi ne)
      -Et saa nautintoa seksistä
      -Rypyttömät kasvot
      -Joku saattaa ”haukkua” kylmyydestä
      -Ei muista esim. lapsuudesta ¨mitään.(Riippuu,milloin rauhanen kalkkeutui) Muutenkin saataa olla huono muisti).
      -Musiikki ( aistit) tärkeitä (täyttävät tyhjiöö)
      -Riippuvuuksia (haet muualta elämää koska tunteet puuttuvat) (helpompi lopettaa sen jälkeen kun kuorit käpyrauhasen c-vit. kuurilla)
      -Silmien karsastus (Et pysty katsomaan itseäsi peilistä(silmiin),muiden vaikea katsoa kumpaankin silmään)(voi tulla vuosien mittaan).

      Depersonaatiota tulee,koska sinulla ei ole tunteita et ole paikalla.(Siis yleensäkin ei vain depersonaatio-hetkellä). Joten kun teet jotain,mitä alussa mainitsin (henk.harjoitukset,päihteet,stressi,taide), irtoaa sun yhteys sisäiseen ohueen linkkiin,ohueen yhteyteen maailmaan. Ihmisellä on muutakin kuin tuo linkki,et ole ikinä siitä tiennyt (riippuu milloin käpyrauhasesi kalkkeutui,minulla se tapahtui jo ihan pienenä).

      Käpyrauhasen kalkkeutumista (kuva en.wikipedia.org/wiki/Pineal_gland) aiheuttaa FLUORI. (Kalkkeutumattomassa rauhasessa pieniä aukkoja pinnassa,kalkkeutuneessa ei.)

      Fluori on lyijyäkin myrkyllisempää. Se on raskasmetalliteollisuuden jäte. Netissä luin juttua, että vuosikymmeniä sitten tuo teollisuus mietti miten sen jätteen sais hävitettyä huokein kustannuksin.Sitten se päätyi kaikkien suihin,eikä vieläkään sieltä sitä ole saatu pois.
      Luin myös miten esim. Hitler ( USA:ssa johto 1950-luvulla??) oli halunnut kehitellä ainetta/tapaa massojen kontrolloimiseksi. Nimittäin fluori (kalkkeuttaessaan käpyrauhasen) kaventaa ihmisen olemista ja tunteita niin olemattomiin,tekee susta tyhmän,että TOIMII tosiaan. Toivottavasti kärähtävät PIAN tästä. Niin monia elämiä on mennyt hukkaan tämän takia.
      ELI FLUORI AIHEUTTAA TÄMÄN. Fluoria siis:

      -Hammastahnassa(osta fluoriton ekokaupasta)
      -Oluessa
      -Tupakassa(on olemassa lisäaineetonta tupakkaa, =pelkkää tupakkaa))
      -Torjunta-aineissa(varsinkin viinirypäleissä)
      -Tamarindissa
      -Hammaslääkärillä laittavat joskus
      -Joissain lääkkeissä,esim. hiivasienilääkkeissä
      -Joissain maissa, esim USAssa juomavedessä

      • HelskeP

        OSA 2


        MITEN PÄÄSET EROON KALKKIKERROSTUMASTA?

        Syöt happoneutralisoitua C-vitamiinia 4-6(-?) kuukautta alkaen 3000mg päivässä (1000mg aamulla,1000 mg päivällä ja 1000mg ennen nukk.menoa). Mitä enemmän syöt, sitä parempi ja sitä nopeammin saat puhdistuksen käytyä loppuun.
        C-vitamiinin on oltava happoneutralisoitua,koska käpyrauhanen (kuten ei muukaan elimistö) ei tykkää happamuudesta. (Se aih. syöpää.Tämän mokan lääkärit tekivät, kun testasivat suuria C-vitamiinimääriä. C-vitamiini ei ole vaarallista suurina määrinä,elimistö tekee hormoneja siitä,hapan versio vaurioittaa.)

        Lisäksi nämä voi auttaa kuorimaan:
        -Spirulina
        -Suolavesi (Ei saa olla ”tavallista” suolaa, koska sekin on muutettu kropalle aggressiiviseen (ja ravinneköyhään) muotoon,käytä kuningassuolaa tms. (saa luontaistuotekaupoista).

        PS.Jos syöt lääkärin määräämiä lääkkeitä, (varsinki psyyke-) et voi tehdä tätä kuuria. (Koska tässä hermosto alkaa muuttua, ja lääkkeet sekoittaa tän prosessin). Sun pitää lopettaa ne ja sitten vasta voit aloittaa tän kuurin.

        Kannattaa tehdä tämä puhdistus. Sen jälkeen kun olin tämän tehnyt, tuntui,että en ollut edes ollut elossa aikaisemmin.
        Tässä merkkejä,joista tiedät,että kalkkikerrostuma alkaa poistua rauhasen päältä (siis en muuten muistanut mainita aikaisemmin,että Fluori muuttaa kalsiumin sellaiseen muotoon,joka tekee kerroksen käpyrauhasen päälle.)
        -Ps. Nämä oireet voi olla rankkoja, mutta jäin itsekin henkiin

        -Levottomat jalat
        -Lihaksissa nykii
        -Painetta silmissä/päässä
        -Energiavirtoja päässä
        -Tietoisuuden muutoksia (uusi hermosto ja OIKEAT TUNTEET alkaa muodostua)
        -Et tiedä,miten kävellä,vetelyys

        Vältä kuurin aikana stimulantteja (alkoholi,kahvi,tupakka,huumeet,tee (musta,vihreä,valkoinen=kofeiinia),matte(=kofeiinia),inkivääri,chili etc., valkosipuli,raaka sipuli, jotku mausteet,kokis(kofeiinia),suklaa(kofeiinia),energiajuomat) koska ne ärsyttää herkkää hermostoa.
        VAROITUS. Siten kun sulla on näitä puhdistumisen merkkejä, et voi enää lopettaa kuuria kesken,tai et pääse tasapainoon. Tee se loppuun.
        PS.Puhdistusoireita tulee NOIN 2-4 (-?) kuukauden päästä kun aloitit.
        JAKSAMISTA!!! :) :) Heli


      • HelskeP
        HelskeP kirjoitti:

        OSA 2


        MITEN PÄÄSET EROON KALKKIKERROSTUMASTA?

        Syöt happoneutralisoitua C-vitamiinia 4-6(-?) kuukautta alkaen 3000mg päivässä (1000mg aamulla,1000 mg päivällä ja 1000mg ennen nukk.menoa). Mitä enemmän syöt, sitä parempi ja sitä nopeammin saat puhdistuksen käytyä loppuun.
        C-vitamiinin on oltava happoneutralisoitua,koska käpyrauhanen (kuten ei muukaan elimistö) ei tykkää happamuudesta. (Se aih. syöpää.Tämän mokan lääkärit tekivät, kun testasivat suuria C-vitamiinimääriä. C-vitamiini ei ole vaarallista suurina määrinä,elimistö tekee hormoneja siitä,hapan versio vaurioittaa.)

        Lisäksi nämä voi auttaa kuorimaan:
        -Spirulina
        -Suolavesi (Ei saa olla ”tavallista” suolaa, koska sekin on muutettu kropalle aggressiiviseen (ja ravinneköyhään) muotoon,käytä kuningassuolaa tms. (saa luontaistuotekaupoista).

        PS.Jos syöt lääkärin määräämiä lääkkeitä, (varsinki psyyke-) et voi tehdä tätä kuuria. (Koska tässä hermosto alkaa muuttua, ja lääkkeet sekoittaa tän prosessin). Sun pitää lopettaa ne ja sitten vasta voit aloittaa tän kuurin.

        Kannattaa tehdä tämä puhdistus. Sen jälkeen kun olin tämän tehnyt, tuntui,että en ollut edes ollut elossa aikaisemmin.
        Tässä merkkejä,joista tiedät,että kalkkikerrostuma alkaa poistua rauhasen päältä (siis en muuten muistanut mainita aikaisemmin,että Fluori muuttaa kalsiumin sellaiseen muotoon,joka tekee kerroksen käpyrauhasen päälle.)
        -Ps. Nämä oireet voi olla rankkoja, mutta jäin itsekin henkiin

        -Levottomat jalat
        -Lihaksissa nykii
        -Painetta silmissä/päässä
        -Energiavirtoja päässä
        -Tietoisuuden muutoksia (uusi hermosto ja OIKEAT TUNTEET alkaa muodostua)
        -Et tiedä,miten kävellä,vetelyys

        Vältä kuurin aikana stimulantteja (alkoholi,kahvi,tupakka,huumeet,tee (musta,vihreä,valkoinen=kofeiinia),matte(=kofeiinia),inkivääri,chili etc., valkosipuli,raaka sipuli, jotku mausteet,kokis(kofeiinia),suklaa(kofeiinia),energiajuomat) koska ne ärsyttää herkkää hermostoa.
        VAROITUS. Siten kun sulla on näitä puhdistumisen merkkejä, et voi enää lopettaa kuuria kesken,tai et pääse tasapainoon. Tee se loppuun.
        PS.Puhdistusoireita tulee NOIN 2-4 (-?) kuukauden päästä kun aloitit.
        JAKSAMISTA!!! :) :) Heli

        Life-kaupan oma merkki halvin (90 tablettia n. 17 euroa), muistakin luontaistuotekaupoista saa (kalliimpia??).. (Happoneutralisoitu C-vitamiini)


    • 18+6

      painu helske vittuun

    • pää on pipi

      Oletteko tehneet netissä tunnelukkotestin (www.tunnelukkosi.fi) ?

      Minulla on aina ollut todella huono itsetunto, minkä vuoksi en ole elämässä normimittapuun mukaan menestynyt. Olen kyllä opiskellut ja tehnyt lyhyitä pätkätöitä, mutta olen kohta kolmekymppinen ja huomaan olevani taas työtön ja asun taas vanhempien nurkissa elukoideni kanssa. En ole ikinä seurustellut, minua ei ole pyydetty treffeille, ei ole pidetty kädestä, halattu, suudeltu eikä mitään muutakaan. Tunnen itseni täysin arvottomaksi luuseriksi ja haaveet parisuhteesta ja omasta kodista tuntuvat täysin saavuttamattomilta haaveilta.

      Nyt sitten tein netissä tuon tunnelukkotestin. Tulokset olivat aika ikävää luettavaa. Minulla on 17 erilaista tunnelukkoa, joista 13 erittäin vaikeana, 3 vaikeana ja 1 keskivaikeana. Luin ensiavuksi Tunne lukkosi -kirjan, ja kovasti toivon, että nyt olisin matkalla kohti uutta parempaa elämää, jossa tunnelukkoista aiheutuvat selviytymismallit eivät enää hallitsisi minua, vaan osaisin nähdä asiat niin kuin ne oikeasti ovat. Ehkä uskallan joskus tulevaisuudessa oikeasti elää ja kokeilla erilaisia (muille normaaleja, minulle pelottavia) asioita, ja onnistua niissä ja saada sitä myöten myös itsetuntoa parannettua. Vaikka tuon kirjan lukemisen jälkeen on kyllä tuntunut siltä, että jo pelkkä tunnelukoista eroon pääseminen voisi tehdä ihmeitä itsetunnolle...

      • loCk

        Jep oon tehny ja lukossa oon...!!! Tiesin kyl sen jo ennen testin tekoo mitkä asiat siel mulla varmastikin on pieles ja paikkansa piti.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2910
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      115
      2155
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      43
      1574
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      71
      1033
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      911
    7. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      890
    8. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      884
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      795
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      736
    Aihe