Jyrsijöiden kesyyntymisestä

näinon

Miksi mulle sattuu aina lemmikkejä, jotka purevat tai ovat muuten vain niin arkoja, että uskaltavat tuskin liikahtaakaan kun häkille menee hoitotoimia suorittamaan? Elämäni aikana minulla on ollut 11 eri jyrsijää, ja näistä ainoastaan yksi on ollut ja on edelleen erittäin kiltti ja rohkea minua kohtaan, aivan toista luokkaa muiden kanssa. Muista 3 on joskus purrut minua ( vain yhden puremasta olen saanut verta vuotavavia haavoja, mutta kuitenkin ), ja loput kuusi ovat sitten olleet niin arkoja, että pienen odottelun jälkeen uskaltavat tulla nuuhkimaan kättä, mutta pian jo juostaan pakoon.

Olen aina yrittänyt seurustella lemmikkieni kanssa paljon ja käsittelen niitä päivittäin, mutta silti mikään ei tunnu muuttuvan. Hankin pari kuukautta sitten kaksi rottaa, jotka ovat hieman rohkeampia kuin minulle tullessaan, mutta silti ovat koko ajan varuillaan. Toinen jopa puree sormeani joskus pinnojen välistä. Minua suututtaa lukea keskustelupalstoilta sellaisia viestejä, joissa ihmiset hehkuttavat miten he saivat juuri uuden lemmikin, ja jo seuraavana iltana se tulee nuolemaan kättä ja nukahtaa viereen.

En ymmärrä mitä teen väärin; minussa täytyy olla ihmisenä jotain pahasti vialla.

4

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 13+16

      Mistä hankit eläimesi? Jos eläinkaupasta tai sellaiselta kasvattajata, joka ei niitä pahemmin käsittele, ei ole ihme jos eivät ole kesyjä. Rottien kohdalla pitää ehdottomasti antaa ihmiskontakteja paljon ennen luovutusikää, muuten saattavat pysyä arkoina koko elämänsä. Hiirten kohdalla käytännössä vain jalostuksella on vaikutusta; jos hiiret ei ole käsikesystä linjasta, ne ei kesyynny vaikka kuinka käsittelet. Itse en käsittele hiirenpoikasia kuin muutamia kertoja ennen luovutusikää, mutta silti ovat hyvin käsiteltävissä aikuisina. En myöskään läärää hiiriä mielin määrin muutenkaan, mutta hyvin osaavat käsissä käyttäytyä.

      Miten toimit rottien tultua? Aloitko heti käsitellä niitä vai annoitko olla "omissa oloissaan" ja tutustua "omaan tahtiinsa"? Jos ovat paikasta, jossa niitä on käsitelty kunnolla, sitä käsittelyä on jatkettava heti ensimmäisestä päivästä lähtien. Rotilta ei kysytä, haluavatko tulla läärityiksi vaan sinä otat ne häkistä ja seurustelet niiden kanssa vaikka väkisin. Rotat on saatava häkin joka nurkasta kun niin haluat. Meillä tällä systeemillä joka ikinen rotta on viimeistään viikon päästä tullut häkin luukulle oma-aloitteisesti ja siitä syliin - kunhan on "pakkototuttanut" ne ensin omistajaan.

      Muista jyrsijöistä ei ole pahemmin kokemusta, mutta mm. gerbiileistä olen kuullut, että eivät aina edes kovin hyvin kesyynny eivätkä ole lajina sellaisia eläimiä, jotka ihmiskontakteja aktiivisesti hakisivat (itse asiassa vain rotta lukeutuu oman käsitykseni mukaan näihin - kun ovat kunnolla käsiteltyjä ja omistajaan hyvin totutettuja).

      Eli kerrohan hieman tarkemmin, miten olet eläintesi kanssa toiminut, silloin saat paremmin vinkkejä.

    • 19+4

      Lisättäköön vielä, että nuorilla rotilla on joskus taipumus nakrata sormia, mutta puremiksi niitä ei voi sanoa. Purema=iho rikkoutuu, verta tulee. Näykkäisy=iho pysyy ehjänä.

    • Gebu

      13 16:lle!!!

      Kuules nyt vain! Minä loukkaannuin tekstistäsi SUURESTI! Ensinnäkin mistä helkkarista olet saanut päähäsi tuon kumman ajatuksen gerbiileistä? Anteeksi nyt jos loukkaan tai aiheutan pahaamieltä aloittajalle. Itse omat gerbiilini viihtyvät tosissaan sylissä... Kun päästän ne juoksemaan lattialle kaikki 4tulevat sohvalle kanssani ja tekevät pesän viltistä ja usein tulee ''pyytämään'' rapsutuksia ja silityksiä. Onkohan sinulla itselläsi 8vuoden kokemusta kyseisestä lajista että itse voit noin sanoa? minulla on! Vain yksi gerbiilini on KERRAN näykkäissyt minua ja sitten oltiin heti pyytelemässä anteeksi kiivellen kädellä. Voi v***u sun kanssas!

      Alottajalle.

      Hei :) Mukavaa kun olet ''utelias'' tietämään miksi näin on. Useinhan kaikki
      myyvät lemmikkinsä heti tai muuta vastaavaa... Ystävälläni oli sama ongelma sen takia koska käytti vahvaa hajuvettä, mutta nykyään ystäväni kani suostuu oleskelemaan ystäväni kanssa. Itselläni olen joutunut rotan kanssa samaan tilanteeseen, rottani ''hyökki'' minuun kokoajan, mutta olinhan ottanut sen eläinsuojelusta. Sain asian hoidetuksi näin: Otin rottani sohvalle (ystäväni oli vieressä valmiina ottamaan rotan kiinni jos karkaisi), sohvalle rotta meni mahdollisimman kauas minusta mutta sitten otin käteeni leivänpalan ja herkkuraksuja... Rottani tuli heti hajunperässä kädelleni syömään.
      Voit koittaa antaa rotallesi herkkuja kädestä jne!

      • Sedä

        Jos osaisit lukea, olisit nähnyt että edellinen nimen omaan kertoi että hänellä EI ole mitään kokemusta esim. gerbiileistä ja että hän EI tiedä kesyntyvätkö ne vai eivät ;) Miten tuosta voi kukaan suuttua?

        Rottien kohdalla kyse voi olla sukupuolestakin, sylissä nukkujat ovat useimmiten uroksia ja naaraat vilkkaampia. Omat rottani ovat myös tietylä tapaa varuilaan ja säikähtävät esim. aivastuksia, joten niiden kanssa pitää olla hieman rauhallisempi kuin vaikkapa joidenkin koirien (toisaalta asuvatkin omassa rauhallisessa huoneessaan suojassa normaalilta meteliltä). No joka tapauksessa ensimmäinen vastaus oli täyttä asiaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 110
      2136
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      58
      2001
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1925
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1677
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      20
      1608
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      12
      1398
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      26
      1340
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      11
      1336
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      15
      1321
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1262
    Aihe