Koneistajan työ???

ehkäkoneistajaksi?

Olis ammatin vaihto tiedossa. Olen miettiny koneistajan ammattia. Mutta haluaisin tietää minkälaista työtä tämä on? Netistä voi aina lukea ja kirjoista jne. Mutta kun ne mainostaa ja kehuu aina ammattia kuin ammattia. Eli minkälaista tämä työ on? Huonot ja hyvät puolet? Mikä on ehkä parasta ja mikä ärsyttävintä tässä hommassa? Onko töitä? Tarviiko olla hyvä matikkapää? Onko raskasta? Ja omalle kohalle tärkeä kysymys, selkävaivojen vuoksi. Onko hankalat työasennot? Ja muutenki voi kertoa kaikkea mahollista tästä työstä. Kaikilla on tietenki omat mielipiteensä, mut kuitenkin. Kiitokset etukäteen :)

22

11321

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kiinan tie

      Älä. Hyvä. Mies. Edes. Harkitse.

      Lue tämän palstan viestejä ja tee itse johtopäätöksesi.

    • Vaginainen

      Edellinen kirjoittaja on 50v reiska joka ei osaa mitään, eikä halua. :P

      Jos olet fiksu, luulet oppivasi esim. CAD/CAM käytön nopeasti, alalla on hyvät työllistymis- ja palkkamahdollisuudet - itsellä reilusti yli alan keskipalkkojen.

      Oma esimerkkityöpäiväni näin lyhykäisyydessään:

      7:00 töihin, kirjaudun sisään, avaan Powermillin, työstökone päälle ajamaan jo tehtyjä ohjelmia
      -> 9:00 Työstöratojen tekemistä / ohjelmien postausta, kahvitauko
      -> 11:00 Koneen huoltoa (työkalujen tarkistusta, veden lisäämistä yms.), uudet ohjelmat sisään ja kone päälle, ruokatunti
      -> 13:00 Ohjelmien tekoa Powermillillä seuraavalle päivälle/yölle, kahvitauko
      -> 15:30 Joku pitkä ohjelma päälle yöksi, työpisteen siivoilua, uloskirjautuminen ja sitten kotiin...

      Hyviä puolia: Suhteellisen siistiä työtä, hyvä palkka, tykkään tietokoneella tekemisestä
      Huonoja puolia: Satunnaiset tosi kiireelliset aikataulut, joskus saattaa tylsistyttää koneella istuminen

      Parasta on työn helppous. Ei ole raskasta. Ärsyttävintä ehkä vaikeat kappaleet joiden koneistus tuottaa ongelmia.

      Töitä on. Ei tarvitse matikkapäätä. Itsellä huono, siis TOSI huono matikkapää. Lasken kaikki tarvittavat kulmat, säteet yms. valmiilla ohjelmilla. 99% tehtävistä töistä tulee valmiina solideina joten pääsee suoraan tekemään ratoja ilman mitään piirtelyjä/laskeskeluja. Jos osaa plus ja miinuslaskut niin pärjää.

      Istumatyötähän tämä on ainakin mulla 75% ajasta. Ei muuta kuin pomolle tilaus salli satulatuolista.

      Ymmärrän toki että kaikki ei ole samassa asemassa työssään, mutta tämä minulla oli tavoitteena kun lähdin metallialalle. Siinä välissä oli vuosia rasvaisessa nyrkkipajassa. Ahkeruudella ja opiskelemalla tähän pääsee. En voisi enää paljon enempää painottaa sitä että CAM-osaaminen on avainasemassa.

    • saat kaivaa metalli tikkuja käsistä joka päivä ja sormien amputaatiovaara on myöskin jokapäiväinen ellei siivouspäivä

    • anti-osaaja

      Ei se CAD- tai CAM-osaaminen todellakaan takaa työpaikkaa tai edes auta mitenkään erottumaan työmarkkinoilla. Suurin ongelma on, että metallialan työntekijöillä (erityisesti vanhemmat ihmiset) on niin valtavasti kateutta ja ammattiylpeyttä, että nokkelat osaajat savustetaan nopeasti ulos, jos sattuu tietämään jostain CAM-ohjelmasta enemmän kuin 20 vuotta talossa ollut kääkkä, joka tekee CAD/CAM-hommia kynän ja paperin kanssa. Itseasiassa parhaiten saa töitä, kun esittää mahdollisimman osaamatonta ja tekee vain kaikista helpoimpia ja yksinkertaisimpia työtehtäviä tyyliin kappaleen vaihtaminen. Saa ainakin tehdä työtä rauhassa ja palkka kulkee, kun ei tarvitse olla kateellisten panettelijoiden selkään puukotettavana.

      Itse hallitsen SolidWorksin, MasterCAM:in, CATIA V6:n, AutoCAD Inventorin ja osaan myös PLC-ohjelmoinnin, eikä töitä siitä huolimatta löydy mistään koska olen vasta 25-vuotias enkä siis voi muiden mielestä mitenkään osata yhtään mitään.

    • se kääkkä

      mutta hei... satutteko itse kukaan osaamaan manuaalisesti yhtikäs mitään... sehän se on ammattitaidon mitta eikä mitkään ojhelmat... kappaleen vaihtajia ootte kaikki tyynni.

      • 30 koneistajana

        "satutteko itse kukaan osaamaan manuaalisesti yhtikäs mitään... sehän se on ammattitaidon mitta eikä mitkään ojhelmat... "
        Jep puhut asiaa ei ne "master kämit" ym tee sinusta vielä koneistajaa,
        pitää osata menetelmät, kiinnitykset, työkalut, työstöarvot........

        Manu koneelta nää hommat alkaa!


      • manuaali vs robo
        30 koneistajana kirjoitti:

        "satutteko itse kukaan osaamaan manuaalisesti yhtikäs mitään... sehän se on ammattitaidon mitta eikä mitkään ojhelmat... "
        Jep puhut asiaa ei ne "master kämit" ym tee sinusta vielä koneistajaa,
        pitää osata menetelmät, kiinnitykset, työkalut, työstöarvot........

        Manu koneelta nää hommat alkaa!

        No ei kai kukaan lähde opettamaan tai opiskelemaan mitään tietokoneohjelmia ennen kuin nuo mainitsemasi perusasiat on hanskassa. Vaikka vanhemmilla koneistajilla on taitavampi ja rutinoituneempi ote manuaalikoneistukseen tapahtuu nykyajan tuotanto pääosin roboteilla. Jos tykkää harrastella, nikkaroida ja korjailla niin manuaalikoneistustaidot on tietenkin hyvä plussa.


    • fsklödghkljklöfghlök

      Pysy oikeasti kaukana tältä alalta.

      Töihin ei todellakaan ole helppo päästä.

      Jos nyt valmistut koneistajaksi niin, ehkä 10 vuoden päästä saatat olla vakityössä.
      Sitä ennen saat nauttia ilmaistyön ja vuokratyön ihanuudesta. Työt on mitä on likaisia ja yksitoikkoisia.
      Työkavereinasi tulee olemaan tyhmiä alkoholisteja sitä pohjasakkaa mikä ei ylä-asteen jälkeen päässyt minnekkään muualle kouluun kuin metalille.

      Oikeasti siivojillakin on tässä maassa parempi tulevaisuus kuin koneistajilla tai muilla metallimiehillä.

      • werwerwe

        Valmistuin 2009 koneistajaksi. Oli silloin se laskusuhdanne. 2kk kuluessa vakityössä. Eli paskaa puhuit.


    • hitsari1

      Kappaleen vaihtoa kissankusen hajuisen leikkuunesteen täyttämässä ilmapiirissä...olet koneen osa.Ei vaadi mitään ammattitaitoa.Kaiken lisäksi huono palkka.Itse kävin amiston 85-87 ja menin le-hi:lle vaikka kaikki halusi koneistajaksi(muka vaativampaa):)).Ammattitaidolla tienaa:))

      • koneistajamestari

        On olemassa koneistajia ja "koneistajia". Valitettavasti juuri mainitsemasi työnkuva antaa huonon maineen oikeille koneistajille, jotka tekevät muutakin kuin lataavat murikkaa sisään ja ottavat ulos.

        Mikäli oikea koneistus kiinnostaa niin ehdottomasti kannattaa katsella työkaluteollisuuden töitä. Isot konepajat missä tehdään alihankintana sarjatyötä on käytännössä pelkkää kappaleen vaihtamista.

        Koneistajan kannattaa nykyään lukea vaikka koneinsinööriksi, niin ei ole vaaraa jumittua näihin kissankusen katkuisiin töihin.


    • kuppi4

      Riippuu ihan työpaikasta. Niin vaihtelevia hommia. Tosi hyviä nykyaikaisia, valoisia ja siistejä koneistamoitakin on Suomessa. Nettisivuistakin näkee aika hyvin minkalainen paikka on, ja työstökonelistat. Näkee onko pajassa pelkkä sorvi ja jyrsin, vai esim. useampi 5-akselinen kone. Itse sain töitä heti työharjoittelun jälkeen. Palkan suhteen ei kuitenkaan voi aluksi esittää mitään hirveitä vaatimuksia.

      • Se ei pelaa joka pelkää

        Todella vaihtelevaa, ja monenlaisia hommia/työpaikkoja on koneistajalle. Itse olen ollut sekä pikku pajassa, jolla oma tuote, eli ei alihankinta hommia kuin tosi harvoin. Sekä suuressa laitostyyppisessä talossa, jossa tehokkuus kaiken a ja o. Tällä perusteella/ kokemuksella voin sanoa että pidän pienestä työpaikasta. Huomattavasti vaihtelevampaa työtä ja hyvin vähän pitkiä sarjoja, no niitäkin on, mut harvemmin. Tietysti joustoa kaivataan työajoissa/lomissa ym. Mut molemmissa hyvät ja huonot puolet.
        Tänäpäivänä ei varmasti paljon ns. eläkevirkoja enää ole. Paljon ainakin massatuotantoa siirretään jatkuvasti halpatyön maihin, ja laatu on ehkä jotain muuta kuin ehkä odotettiin.. Ehkä näille myös hyvin manuaali koneet hallitseville tulee aina olemaan työtä. Niitä ei kiinanpoika niin helposti korvaa. Ihan hyvin oon naisena alalle pärjännyt, alkuun aloitin todellakin ihan ruohonjuuritason opella!
        Tsemppiä vaan tulevaan! :)


    • IW Hitsaaja

      Hitsaajaksi ennemmin kuin koneistajaksi, suosittelen.

      Erikoistut kaikkeen siihen mitä muut eivät osaa tai halua tehdä ja töitä riittää.

      Varsinkin ammattitaitoisille tekijöille. Rupeet vaikka hitsaamaan kaasulla putkia..

      Sorvillahan sinä vaan ohjelmoit ja syötät arvoja, kone hoitaa loput. Melko tylsää.

      Jos aiot koneistajaksi, sinun pitää oikeasti hallita useita asioita eri laitteilla, että pääset rahoihin kiinni.

      Ammattitaitoinen hitsaaja taas tietää mihin pystyy ja siitä maksetaan. Se on puhtaasti käsityöläisammatti, jos opit hitsaamaan oikeasti hyvin, tienaat reilusti enemmän mitä koneistajat.

      Molemmissa sama loukku, pitää erikoistua ja pätevöittää itsensä vaativiin töihin mihin ei ihan joka jantteri kykene.

      Erona se, että käsistään taitava kärsivällinen tyyppi, jolla on silmä käsi koordinaatio kunnossa, voi omaksua hitsauksen nopeasti ja erikoistua, kun koneistajan ammattitaidon hankkiminen vie pidemmän aikaa. Se soveltuu enemmän sellaisille analyyttisille insinöörityypeille, joilla on ns hidas pää.

      • KädetRistissä

        Metalliala sopii ihmiselle niinkuin naula sopii jalkaan.


    • Entinen cnc - mies

      Cnc koneistus vaatii sitä että tietää miten terät toimii, kappaleet kiinnitetään oikein, nopeutta, tarkkuutta, järjestelmällisyyttä, kappaleiden pyörittelyä mielessään, kaiken mahdollisen silmällä pitoa, työstövoimien ennakointia, mahdottomankin ennakointia, ja vähän vielä lisää ennakointia. Teräpalat kuluu käytössä - mitat muuttuu tällöin - pinnanlaatu kärsii. Pitää tietää oikeat työstö nopeudet eri terille /teräpaloille, jottei niitä kulu tuhottomasti turhaan, Työstö äänet kertoo paljon mitä on tekeillä, joten korvat höröllä saa olla. Jos pitää työtä puuduttavana, niin ei vain tiedä tarpeeksi kaikista asioista jotka voi mennä pieleen.
      Toki joskus kun kappaleet vain vaihtuu toiseen ja taas toiseen, niin se voi tuntua vähän pitkäveteiseltä, mutta ainakin tulosta syntyy. Ajatuksien herpaantuminen johtaa helposti vaikeuksiin.
      Mutta kaikki lähtee manuaali koneistuksen tuntemisesta. Jos tietää miten hommat hoidetaan manuaalikoneilla, niin silloin vain voi oppia cnc koneistuksen niin, että oikeasti tietää mitä on tekemässä, ja osaa tarvittaessa tehdä oikeita säätöjä. Manuaali-koneistus on mielestäni paljon mukavempaa, koska siihen saa sen näppituntuman oikealla tavalla. Parhaimmillaan siitä voi saada itselleen harrastuksen josta nauttia ja kokeilla rajojaan mihin kaikkeen sitä käsillään pystyykään. www.youtube.com/watch?v=qgdHtkw3Tw8

    • keijoruusperi

      Ihan ripulipaskaa!! älä edes mieti!

    • apuva-cnc

      Huono liksa vaativasta työstä ja toisaalta voit joutua pelkäksi kappaleenvaihtajaksi mikä syö kyllä miestä rotan lailla.

    • Anonyymi

      moi

      • Anonyymi

        Älä ole niin tyhmä, että lähdet koneistajan hommiin. Niistä ei tänäpäivänä makseta juuri mitään. Saman liksan saa mistä hommasta vaan. Tietotekniikka ja hoiva ovat tulevaisuuden aloja. Metalli on menneisyyden ala. Siitä tulee saamaan yhä huonompia liksoja. Kohta McDonals maksaa paremmin kuin mitä metallitöistä on mahdollista saada.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Älä ole niin tyhmä, että lähdet koneistajan hommiin. Niistä ei tänäpäivänä makseta juuri mitään. Saman liksan saa mistä hommasta vaan. Tietotekniikka ja hoiva ovat tulevaisuuden aloja. Metalli on menneisyyden ala. Siitä tulee saamaan yhä huonompia liksoja. Kohta McDonals maksaa paremmin kuin mitä metallitöistä on mahdollista saada.

        Kaverini meinaa hakea koneistajaksi onkohan viisasta


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kaverini meinaa hakea koneistajaksi onkohan viisasta

        No ei todellakaan. Koneistajan hommissa joutuu nielemään niitä leikkuunesteen käryjä. Niistä voi saada mitä vaan ammattitauteja. Kehnosti palkattujen hommien takia ei terveyttä kannata uhrata. Metalli hommissa saa niitä kaiken maailman käryjä haistella ja ne eivät ole terveysvaikutteisia. Metalli hommat kannattaa kiertää kaukaa. Tämä koskee kaikkia metallialan hommia.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      432
      3105
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      107
      2492
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      368
      2306
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      158
      2025
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1847
    6. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1277
    7. 166
      1255
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1176
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      72
      1111
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      967
    Aihe