2-3kk pennun ulkoilutus

pissalenkkikökk

Niin mikä on teidän palstalaisten mielipide 2- 3kk ikäisen pennun ulkoilutus määrästä?
äkö sille pelkä 5min pissatukset monta kertaa päivässä vai tarvitseeko tuonkin ikäinen jo pidempiä tutkimus matkoja päivittäin ulkomaailmassa?

Kysyn tätä siksi koska kämppikseni kanssa tästä on tullut pieni ristiriita.
Hän siis on ottanut itselleen sekarotuisen pennun, se tuli 9vk ja on nyt reilu 11vk vanha, eli ensimmäiset rokotukset edessä.

Minun mielipiteeni asiassa siis on se että tuonkin ikäinen (vaikka on vielä rokottamaton) tarvitsee muutakin kuin ne lyhyet pissatukset kerrostalon nurkan takana. Eikös tuon ikäinen pentu ole ns. leimaantumis iässä ja se olisi parasta aikaa totuttaa koiraa niihin asioihin ja ympäristöistöihin missä se tulee tulevaisuudessakin oleskelemaan. Tutkimusmatkailua luonnossa, ihmisten ohikävelyn seuraamista kaupanpihalla, juoksentelua rannalla.. tietysti pienen pennun jaksamisen mukaan.. eli en tarkoita mitään hikilenkkejä vain sellaista rauhallista käyskentelyä pennun omassa tahdissa.

Sanoin asiasta eilen kämppikselleni kun tämä oli menossa Toista kertaa Päivän sisällä lenkille yksinään (yrittää laihduttaa), että voisi ottaa pennun mukaan. Valitteli siinä että ei mahda pentu jaksaa mukana ja siihen sitten itse sanoin että ei varmaan niin, mutta hyvää tekisi toiselle käydä vähän pihaakin kauempana..

Pennussa kuitenkin on aktiivisia rotuja ja on aktiivinen nytkin, se kasvaa keskikokoiseksi aikuisena.

Omaa koiraani (nyt 8kk) ainakin vein miltein heti kotiutumisen jälkeen ihan reilusti pihapiirin ulkopuolelle ja annoin tutkia maailmaa, ainakin tähän mennessä on tulossa hyvin tasapainoinen, kiltti, leikkisä ja rohkea nuori uroksen alku.

Sekava kirjoitus, toivottavasti joku jaksaa lukea ja jakaa mielipiteensä asiaan.

16

18415

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Joobax

      Pennun paras sosiaalistamisaika päättyy siinä 12-14 viikon iässä. Siihen mennessä pentu muodostaa maailmankuvansa raamit. Jos pentu näkee tänä aikana ainoastaan sisätiloja ja aina saman pihapiirin, on kaikki ulkopuolella oleva uutta ja kenties pelottavaa, ja uuteen totuttelu on vaikeampaa. NIINPÄ onkin tuikiTÄRKEÄÄ käydä tutkimassa maailmaa kattavasti ja laajasti.

    • Siis, onhan niitä koiria joita ei koskaan edes rokoteta (kun ajatellaan et ei se sairastu niihin mitä vastaan rokotukset on) ja ovat elänneet pitkän onnellisen elämän.

      Todellakin pitää heti lähteä tutustumaan kaikkeen, kaupunkiin, autoihin, metsiin, ihmisiin, eri lenkki reitteihin, julkisiin kulkuvälineisiin (jos asuu sellaisessa paikassa missä niitä tulee käytettyä lähes päivittäin), autoiluun, toisiin koiriin (pitää vain tarkistaa että tämä toinen koira on rokotettu ja terve) kaikkeen mahdollisiin. Pitää vain pitää huolen ettei esim mene tutkimaan toisen koiran jätöksiä tai muutenkaa pistä suuhunsa mitään sopimatonta.

      Ja tietenkin olla pihalla niin paljon, kuin pentu haluaa/jaksaa olla, että siitä tulee miellyttävä kokemus, eikä sellainen ''onks pakko, haluan olla sisällä'', ja sisäsiisteyskin lähtee hyvään nousuun, kun tulee enemmän tehtyä ulos kun siellä kerta ollaankin paljon

    • pissalenkkikökk

      kiitos!

      aloittaja

    • pennun ulkoilu

      Meillä nyt 10vko pentu ja vanhempi koira, käydään jo pennun kanssa "lenkillä" ei tietenkään mitään pitkiä, mutta sen verran kun pentu jaksaa, kuljetaan pellolla, metsässä, ylitetään suojateitä, ohitetaan muita koiria, totutellaan kulkemaan hihnassa ja vapaana turvallisissa paikoissa jne.

      Minusta on tärkeää, että pentu pääsee tutustumaan muuhunkin maailmaan kuin siihen oman talon nurkkaan. Tottakai katsotaan, ettei pentu laita mitään suuhunsa tai haistele pahemmin muiden jätöksiä, samalla olen jo yrittänyt opettaa ihan peruskäskyjä, kuten jätä =)..

      Tottakai sitä itsekin välillä miettii, onko tämä hyväksi pennulle (nivelet, taudit), mutta olen kuitenkin sitämieltä, että ongelmien välttämiseksi on sosiaalistaminen aloitettava jo pienestä pitäen =)

    • aina koiria ja isoja

      Pentumme on nyt reilut 3kk ja virtaa sillä on hurjasti. Tietysti juuri nyt pitää jaksaa käydä sen kanssa tutustumassa ympäristöön ja maailman ihmeellisyyksiin. Ei siitä silti missiota pidä tehdä, että KAIKKI asiat pitäisi kokea parin viikon aikana.

      Tärkeää olisi, että pennulle muodostuu se perusluottamus omistajiinsa, että nämä ovat turvallisia ja pentu uskaltaa hyvien uusien kokemustensa innoittamana myöhemminkin tutustua uusiin asioihin.

      Meillä on:
      -tutustuttu perheen ystäväpiiriin
      -lenkkeilty monipuolisesti ympäristössä
      -ihmetelty ohikulkijoita ja kulkuneuvoja
      -ihmetelty toisia koiria läheltä ja kaukaa
      -pidetty vahtia kotipihasta käsin
      -käyty autoajelulla, eläinlääkärillä, eläinkaupassa, kylässä

      Edellisten lisäksi meillä on:
      -totutettu pentu peruskäskyihin
      -totutettu pentu ihmisen käsittelyyn (harjaus, kynnet, korvat, hampaat, taluttimessa kulkeminen)
      -totutettu pentu perheen rytmiin

      Suurena apuna ovet muuten olleet perheen aikuiset koirat.

    • terve penneli!

      On se pentu minkä ikäinen/rotuinen tahansa ulkona ollaa PALJON!!! Sanoohan sen jo selvä järkikin ettei koiran paikka ole sisällä, varsinkaan pentuna jolloin sosiaaliataminen on parhaimmillaan. Emon rokotukset turvaa pennun 10-12 viikoille joten ei mitään hätää. Ulkoilua, tutustumista ympäristöön ja kaikkein tärkeiintä....muutakin syötävää kuin sitä kuivamuonaa :)

      • 9+44

        Paitsi jos pentu vaan ei tykkää olla ulkona... kuten meidän oma "tärisijä". Plussakelejä odotellessa...
        Lisäksi kun asutaan kaupungissa, niin ulkoilu on lähinnä kadulla kävelyä, vapaana pentu ei vielä ole päässyt juoksemaan mutta ehkä ensi viikolla kun saa toiset rokotukset päästään koirapuistoon kokeilemaan vapautta.


    • Minä vain :)

      Kukaan ei oikein vastannut tähän liikunnan määrään. Pennun sosialistaminen kuuluu tehdä kunnolla uuvuttamatta pentua. Riippuen rodusta pennun lenkit on pidettävä sopivan lyhyinä noin 6kk ikään asti joten luuston kehitys ei kärsi. Eli pennun kanssa saa mielummin lähteä todella monta kertaa minilenkeille kuin parille pitkälle. Kuitenkin olisi hyvä kävellä pieni reitti jotta pentu saa samalla tutkia ympäristöään ja harjoitella hihnakäyttäytymistä :)

      • pennun ehdoilla

        juu, tästä hyvä esimerkki jos esim pitkiä lenkkejä tekee (pennulle pitkä??), niin kun omani oli pentu (2-4kk) niin käytiin 5km lenkillä, jonka menemiseen meni 3 tuntia :D lenkki meni siis pienen lammen ympäri, sellainen lyhyt lenkkipolku. Siinä pentu sai harjotusta muihin lenkkeilijöihin, toisiin koiriin, ohitusta, luonnosta, vedessä lirkkimisestä ja ihan siihen lenkkeiilyyn itsestään (ja aikaa meni paljon myös siksi, kun jäätiin tutkimaan aina luonnon ihmeellisiä asioita) :) vedettiin tuo lenkki aina iltasella ennen nukkumaan menoa, niin unikin maitti komeasti :)


    • marsmars

      Ilman muuta muualle kuin kotinurkille. Itse otimme 11 vkon ikäisen pennun, jonka kasvattaja ei ollut "joutanut" sosiaalistamaan pentua kunnolla. Asumme vielä maaseudulla, ja ajokortittomana jouduin turvautumaan miehen "joutamiseen ja jaksamiseen" ajaa meidät keskustaan ihmisten ilmoille. Sosiaalistaminen jäi siis huonoksi. Nyt koira on kohta 1 v ja liikkuminen ihmisten ilmoilla alkaa onneksi sujua, mutta tosi vaikeata se on ollut useamman kuukauden aikana. Koiralle vielä 6 kk iässä jouduttiin tekemään isompi leikkaus, joten 2 kk leikkauksen jälkeen liikkuminen oli lähes mahdotonta. Oli tosi vaikeata nuoren, arahkon koiran kanssa liikkua alussa. Yritti hyökkäillä ihmisten ja koirien luo. Nyt tosin muutaman viikon aikana on vasta liikkuminen ollut helpompaa, eikä koira enää pälyile ympäriinsä niinkuin nuorempana.

    • Aikku111

      Meillä on 4kk pentu ja käydään kerran päivässä kunnon pitkä lenkki joka on 30 min - 1 tunti ja pitkät lenkit tehdään koska pentu on todella energinen.Muut lenkit on 10 -30 min pitkiä :) Pennussa on Samojedinkoiraa ja Villakoiraa . Ja lisäksi meillä on myös Kääpiö villakoira uros :)

    • kaisaaaaa

      Mut pentua ei saa liikaa rasittaa, aluksi vaan samaa lenkkiä ja sitten laajennetaan.

    • 15 kesää

      Älä vie pitkille lenkeille vielä ton ikästä koiraa. Niin nuoren koiran lihakset ei oo vielä kehittyneet kunnolla ja se ei saa vielä pitkiä lenkkejä tehä. Ei ne agilitiinkään ota vielä noin nuoria koiria ihan just tosta syystä ku lihakset ei oo vielä kehittyneet. Ite vein omaa koiraani semmosille 15 miinuutin kävelyille 3-4 kertaa päivässä.

      • 5*9

        Koira saa omaehtoisesti liikkua niin paljon kuin haluaa. Luusto ja nivelet ovat valmiit vasta n. vuoden vanhana. Silloin voi aloittaa aikaisintaan esim. pyörällä lenkityksen.


      • Anonyymi

        2еврв и


    • macid

      Meillä tehtiin niin, että kun alkoi pihapiiri käydä liian pieneksi, lähdettiin pidemmälle. Pentu oli juurikin 10-11 viikon paikkeilla. Eipä sille 3 kk ikäisenä enää pelkkä talon ympäri riittänytkään, vaan ruvettiin kävelemään ja riekkumaan metsässä. Ja kun näytti siltä, että alkaa paukut loppua, niin lähdettiin kotiin. Pentu on kehittynyt täysin normaalisti, eikä sillä ole mitään kasvuhäiriöitä.

      Riippuu tietysti koirasta ja koiran luonteesta, mutta meillä tuo olisi seonnut aika nopeasti. Nykyäänkin huomaa todella herkästi, jos ei ole pariin päivään päässyt kunnolla purkamaan energiaansa eli kyllä tuo vaatii jo pidempiä lenkkejä. Ei me mitään triathloneja vedetä, mutta reippaita kävelylenkkejä kumminkin. Välillä tuntuu siltä, että mä hyydyn nopeammin kuin neiti itse. :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      105
      1796
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      81
      1417
    3. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      6
      1376
    4. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      13
      1299
    5. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      144
      1293
    6. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      92
      1260
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      23
      1227
    8. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      647
      1192
    9. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      1058
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      13
      1018
    Aihe