Kauppa vs. asiakas

minäse vaan....

Palautin juuri Ympyrätalon, Hki Hakaniemi, S-marketiin pulloja yhteensä 12,05 euron arvosta, mutta sain kuitin, jossa luki 11,00 euroa, eli kone pölli 1,05 euron edestä ( 7x 0,15e), siis lähes 10% palautuksistani.

Ympyrätalon pullonpalautus on tunnettu siitä että sen kolme pullokonetta reistailee jatkuvasti. Se on yhteiskäytössä Alkon kanssa ja Alko voi kiittää itseään siitä, että se on sopinut niin, että koneet ovat S-marketin vastuulla eli riesana. Vähän väliä siellä on oikea piipityskonsertti kun koneiden häiriösignaalit piipitävät yhtäaikaa.

Tällä kertaa pullokone aina välillä herjasi "Älä heitä pulloja" vaikka niitä ei todellakaan heitetty. Ja aina kun näin tapahtui, viimeisin pullo tai tölkki jäi hyvittämättä, minulla siis 7 kertaa. Eikä kuittiin tullut 0,00 merkintää hylättyjen palautusten osalta niin kuin yleensä tapahtuu. Yleensähän kuitissa lukee tosiaan kuinka monesta pullosta/ tölkistä ei ole hyvitystä annettu. Sen perusteella on helpompi pyytää korjausta. Vaikka eihän siinäkään tapauksessa tiedetä kuinka moni noista on ollut pantittomia ja kuinka monta pantillista, joita kone syystä tai toisesta ei tunnistanut.

3

451

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jatkoa aloitukseeni

      Olen kirjaston koneella, ja aika loppui kesken. Tässä siis jatkoa, että päästäisiin itse asiaan johdannon jälkeen.

      Itse en todennäköisesti olisi edes huomannut, että tuo toimintahäiriöinen kone varasti, ellei edelläni pulloja palauttanut nuori nainen olisi omia pullojaan palauttaessaan asiaan kiinnittänyt huomiota. Hänkin pyysi hyvitystä paikalle tulleelta S-marketin myyjältä, muistaakseni hän pyysi yli kahta euroa. Vaikutti siltä, että hän ei ihan varma ollut paljonko kone häneltä vohki, mutta ilmeisesti sai sen mitä pyysi. Eipä se kaupan ihminen muutakaan voi todistaa. Pitäisivät koneensa kunnossa, niin ei tarvitsisi selvitellä sotkuja.

      S-marketin nainen ei ollut enää pullokoneen luona kun minä sain pulloni palautettua, joten vaadin oikaisua kassalla. Voi olla kuvittelua, mutta tuntui hieman siltä, että kassa oli jossain määrin epäileväinen minua kohtaan, kun esitin asiani. On se hölmöä, että saa tuntea itsensä melkein rikolliseksi, kun vaatii oikaisua kauppiiaan virheeseen.

      Mutta nyt viimeinkin asian ytimeen.

      Jos kauppias tekee virheen, perii esim. ylihintaa jostain tuotteesta tai kone jättää hyvittämättä pantillisia tölkkejä tai pulloja, ja asiakas huomaa sen ja jaksaa/viitsii vielä valittaa ja vaatia oikaisua, monet ei viitsi, niin kauppias vain hyvittää erotuksen ja asia on sillä hyvä. Eli oletusarvo on se, että KAUPPIAS on aina REHELLINEN, ja kyseessä tahaton vahinko.

      Mutta jos asiakas syystä tai toisesta, esim. hajamielisyyksissään, unohtaa maksaa jonkin tuotteen, niin ei se ole sillä hyvä, että hän sanoo, että ok mä maksan sen. Ei todellakaan. Selittely on aivan turhaa. Poliisi paiikalle vaan ja sakkolappu käteen. Eli oletusarvo on se, että ASIAKAS on epäselvissä tilanteissa aina VILPILLINEN.

      Useimmissa tapauksissa näin taitaa olla, mutta ei suinkaan aina. Mutta selitykset ei auta, paitsi jos olet oikein vanha. Vanhuuden höppänyys kelpaa selitykseksi myös joukkoliikennevälineissä, jos on matka maksamatta. Muiden on turha selittää mitään vaikka ajatuksissaan ja hajamielisyyttään olisi unohtanut maksaa. Toki ymmärrän, että jos puhumalla/selittelemällä selviäisi niin ei kukaan koskaan joutuisi vastuuseen tahallisistakaan teoista.

      Toisaalta kaikenlaisten rangaistusten ja tuomioiden perustana pitäisi olla selvä näyttö. Pahin mitä voi kuvitella on se, että syytön tuomitaan tai häntä muutenrangaistaan ja siksi näytön kynnys on korkea. Lienee aika mahdoton todistaa, että maksamatta jäänyt raitiovaunu tai metromatka oli tahallinen teko, jollaiseksi se kuitenkin lähes aina tulkitaan. Syytetyllä ei ole velvollisuutta todistaa syyttömyyttään.

      (Selvyyden vuoksi sanottakoon, että en ole koskaan JÄÄNYT KIINNI näpistyksestä, varkaudesta puhumattakaan. Jätetään nyt sen verran kuitenkin arvailujen varaan, että olenko näpistänyt kiinni jäämättä.)

      Aika paljon kauppa hyötyy siitä, jos kone jättää vaikkapa 10% panteista hyvittämättä, sillä suuri osa asiakkaista ei sitä huomaa, ja suurin osa niistäkin jotka huomaavat eivät jaksa nähdä vaivaa valittaakseen pikkusummasta. Ja sen varaanhan kauppias voi laksea.

      Eikä se ole ihan mahdoton ajatus, että pullokoneen säädöt laitetaan tahallaan sellaisiksi, että osa pantillisista jää tunnistamatta. Mutta eihän kauppiasta saa epäillä. Hehän ovat oletusarvoisesti kaikki rehellisiä.

      Pitäis kyllä olla kauppiallekin konkreettisia seuraamuksia virheistä. Vähintäänkin niin, että jos peritään väärä hinta, ylihinta tuotteesta niin asiakas saa sen tuotteen ilmaiseksi, ainakin päivittäistavaroiden osalta.

      Pitäisköhän seuraavalla kerralla kun pullokone varastaa soittaa suoraan poliisille ja tehdä ilmoitus näpistyksestä ja vaatia kauppiaalle sakot?

      Sama kohtelu asiakkaalle ja kauppiaalle. En sen kummempaa pyydä!

      • 13

        Miksi täällä kyselet, olisit kysynyt kauppiaalta !!!!!!


    • KukaLukee2018

      Huokaus... Minkä kansanedustajan Suomi sinussa menettikään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      52
      5056
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3317
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1462
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1295
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      1000
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      898
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      867
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      748
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe