Toukokuu 2012 São Miguelilla

Toukokuun keskimääräinen maksimipäivälämpötila on 19,7 ºC, yön vastaava minimi 13,3 ºC. Toukuussa Ponta Delgadassa sataa keskimäärin 53,1 mm, sadevuorokausia kertyy 15 (sataa 0,1 mm tai enemmän). Merivesi on hitaasti lämpenemässä; toukokuun loppuun mennessä mittarin lukemaksi saadaan yleensä 18 C.

Toukokuun lopussa aurinko Ponta Delgadan horisontissa nousee klo 6.30 ja laskee klo 21.10.

Toukokuu Azoreilla niin kuin muuallakin Portugalissa alkaa työläisten päivällä (Dia do Trabalhador) eli Vapulla, joka on kansallinen juhlapyhä. Äitienpäivää (Dia da Mãe) Portugalissa vietetään toukokuun ensimmäisenä sunnuntaina (6.5.2012). Helatorstai (17.5.) ei Portugalissa ole arkipyhä, vaan sen vietto on vatikaaninen luvalla siirretty sitä seuraavalle eli helluntaita edeltävälle sunnuntaille (20.5.2012). Helluntaipyhiä on Portugalissa yksi. Voimakas Pyhän Hengen kultti on Azoreilla saanut aikaan sen, että autonominen hallinto on päättänyt viettää Azorien päivää (Dia dos Açores) vuosittain helluntaita seuraavana maanantaina (28.5.2012). Näin helluntaiksi saadaan kaksi pyhää, sillä Azorien päivä on saariryhmässä juhlapyhä.

Yllämainitttuina uhlapyhinä São Miguelin kauppakeskukset ovat avoinna normaalisti, samoin supermarketit. Lähikauppojen (minimercado) aukiolo vaihtelee, samoin ravintoloiden. Ruoatta tai juomatta saariryhmässä tuskin kuitenkaan koskaan jää.

Vapusta Ponta Delgadan keskustassa kertovat satiiriset topatut ihmisen kokoiset hahmot (maio). Niitä näkee etenkin pääkirkon aukiolla (Largo da Igreja).

Maiot ilahduttavat ohikulkijoita Ponta Delgadassa pääkirkon aukiolla vapunpäivänä klo 8-18. Tähän tapahtumaan niitä valmistavat yleensä eri yhteisöt. Maioja saattaa nähdä myös muualla Ponta Delgadassa ja São Miguelilla. Perinteisistä näitä hahmoja on sijoitettu portinpieleen ja parvekkeille, joilla niitä toki yhä saattaa nähdä.

São Miguelin saari on ainoa paikka Euroopassa, jossa viljellään teepensasta (Camellia sinensis). Vuosittain toukokuun ensimmäisenä lauantaina (5.5.2012) poimitaan Porto Formoson teetehtaan viljelmillä teepensaiden lehtiä käsin kuten vanhaan aikaan.

Portugalilaisten äitien päivänä 6.5. huipentuvat Vila Franca do Campossa arkkienkeli Mikaelin (São Miguel Arcanjo) kunniaksi vuosittain järjestettävät juhlat (Festas de São Miguel Arcanjo) ammattikuntien kulkueeseen (Procissão de Trabalho)., joka on ainoa lajissaan koko Portugalissa. Kulkue lähtee pääkirkosta (igreja matriz) klo 18:n jälkeen.

Koko saariryhmän merkittävin tapahtuma toukokuussa tänä vuonna on Santo Cristo juhlat (Festas do Senhor Santo Cristo dos Milagres) 10.-17.5.2012. Nämä ihmeiden pyhän Kristuksen juhlat ovat Azorien suurin uskonnollispohjainen tapahtuma, johon osallistuu kymmeniä tuhansia vieraita. Tämän päivän Santo Cristo -juhlat tarjoavat jokaiselle jotakin - jos ei muuta niin ainakin perinteisen portugalilaisen keittiön antimia ja juomaa vedestä väkeviin. Keneltäkään Ponta Delgadaaan majoittuvalta matkailijalta juhlat eivät voi jäädä huomaamatta.

Toukokuun toisella puoliskolla ruvetaan saariryhmän uimarannoilla valmistautumaan uimarantakauteen (época balnear), joka alkaa aikaisintaan 1.6. ja päättyy viimeistään 30.9. Joillakin uimarannoilla ja uimapaikoilla kausi on lyhyempi, esim. kesäkuun puolesta välistä elokuun loppuun tai syyskuun puoleenväliin. Monissa matkailuteksteissä esiintyvät väitteet, että Azoreilla ei olisi uimarantoja ovat täysin vailla perää. Ponta Delgadan keskustassa rantakadun varrella, hotelli Marina Atlânticoa vastapäätä sijaitseva kaupungin uimala avataan yleensä toukokuun puolessa välissä, sen vieressä oleva Portas do Marin satamakeskuksen meriuimapaikka on avoinna ympäri vuoden.

Azorien päivällä (28.5.2012) vaalitaan azorilaista identiteettiä ja autonomiaa. Azorilaisen identiteetin syntymiseen on vaikuttanut saariryhmän sijainti luonnonvoimien armoilla kaukana Manner-Portugalista. Autonomia siinä laajuudessa kuin se tänä päivänä Azoreilla tunnetaan, pohjautuu vuonna 1976 voimaantulleeseen lakiin ja siihen vuosina 2004 ja 2008 hyväksyttyihin laajennuksiin.

Toukokuun hedelmä São Miguelilla on mansikka, morango. Suotuisista säistä johtuen paikallisesti tuotettua puutarhamansikkaa on ollut myytävänä Ponta Delgadan katetulle torilla (Mercado da Graça) jo maaliskuulta alkaen.

Azoreilla kasvaa yleisesti kotoperäinen metsämansikka (Fragaria vesca), jota voi nähdä esim. Caldeira Velhan lähteelle johtavan kävelytien varrella. Lajikkeen marjat loistavat houkuttelevan kirkkaanpunaisina, mutta niissä ei ole makua.

Tästä toukokuun kronikasta on julkaistu pidempi versio linkkeineen kotisivuillani osastossa ”Minun Azorini/Azorit/São Miguel kuukausittain”, josta se on luettavissa ja tulostettavissa. Tapahtumista Azoreilla kerrotaan yksityiskohtaisesti osastossa ”Azoreilla tapahtuu”. Kotisivuni löytyvät näpäyttämällä nimimerkkiäni ”Masseur”. Kirjoittaja antaa mielellään lisätietoja niin tämän kuukausikatsauksen aiheista kuin muistakin Azoreita koskevista asioista,

1

384

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Santo Cristo –juhlat Ponta Delgadassa 10.-17.5.2012

      Viikoilla 19 ja 20 Ponta Delgadassa oleskeleville matkailijoille tarjotaan värikäs näytelmä, Santa Cristo –juhlat, pidemmältä nimeltään ihmeiden Pyhän Kristuksen juhlat, Festas do Senhor Santo Cristo dos Milagres. Juhlat tuovat Ponta Delgadaan tuhansia vieraita jopa eri puolilta maailmaa. Juhlien näyttämönä on Campo de São Franciscon aukio, joka ympäristöineen valaistaan kymmenillä tuhansilla lampuilla.

      Santo Cristo, ihmeiden Pyhä Kristus, on puinen rintapatsas, jonka tarina kertoo Rooman paavin lähettäneen lahjana São Miguelin saaren Calouran luostariin 1530-luvulla. Sieltä patsas muutti nunnien mukana kymmenisen vuotta myöhemmin Ponta Delgadaan perustettuun Toivon luostariin (Convento de Nossa Senhroa da Esperança). Vuosien mittaan alettiin puhua patsaan aikaansaamista ihmetöistä. Tämän päivän päivän juhlaperinteen juuret johtavat 1600- ja 1700 –lukujen vaihteeseen, jolloin São Miguelia koettelivat maanjäristykset ja tulivuorenpurkaukset. Kun patsasta silloin kannettiin kulkueessa Ponta Delgadan keskustassa, se putosi kantajilta maahan. Perimätiedon mukaan luonnonmullistukset loppuivat putoamishetkellä. Tämä päivänä Santo Cristoa rukoillaan avun saamiseksi ja hänelle tehdään lupauksia.

      Santo Cristo –juhlien uskonnollinen ohjelma osuu viikonloppuun 12.-13.5. Lauantain aamupäivän ohjelmasssa on uskovaisten ryömiminen paljain polvin Campo de Franciscon aukion ympäri. Sitä seuraa samalla paikalla eri tahojen, mm. palokuntien, taksien ja moottripyöräkerhojen värikäs ja äänekäs kunnianosoitus juhlan sankarille. Myöhemmin iltapäivällä tapahtuvaa patsaan siirtoa luostarista viereiseen kappeliin seuraa koko aukion täyttävä sankka ihmisjoukko. Sunnuntain ohjelmassa on ulkoilmamessu samalla Campo de São Franciscon aukiolla aamupäivällä. Juhlan uskonnollinen osa päättyy iltapäivällä neljän paikkeilla matkaan lähtevään hartaaseen kulkueeseen, joka kiertelee Ponta Delgadan keskustassa usean tunnin ajan.

      Juhlan sekulaariseen ohjelmaan kuuluu mm. elinkeinonäyttely, Lar, Mar e Campo, joka pidetään Pontas do Marin satamakeskuksessa (11.-17.5.) ja Ponta Delgadan kunnan perinteisen kulttuurin katselmus teatteri Coliseu Micaelensessa (10.-17.5.). Nähtävänä on mm. käden töitä. Iltaisin esiintyy Campo de São Franciscon aukion soittolavalla puhallinorkestereita, joita Azoreilla toimii yli sata ja joista monilla on ikää pitkälti toistasataa vuotta. Näiden orkestereiden soittoa kuulee myös sunnuntai-iltapäivän juhlakulkueessa.

      Juhlien ajaksi Ponta Delgadan rantakadun länsipää muuttuu ravintolakaduksi, jossa antimiaan tarjoavat niin paikalliset ravintoloitsijat kuin mantereelta vierailulle tulleet yrittäjätkin. Supermarketeissa järjestetään samanaikaisesti azorilaisten tuotteiden myyntikampanjoita.

      Santo Cristo –juhlat ovat tapahtuma, jota eivät voi matkailijalta jäädä huomaamatta. Siitä pitävät huolen paitsi juhlavalaistus, ravintolakatu ja väkimäärä myös rakettien pauke ja ilotulitus.

      Juhlan taustasta kerrotaan tarkemmin kirjoittajan kotisivuilla, jotka löytyvät näpäyttämällä nimimerkkiä Masseur. Ohjelma löytyy osastosta ”Azoreilla tapahtuu”. Taustasta voi lukea mm. toukokuun kronikassa osastossa Minun Azorini/Azorit/São Miguel kuukausittain. Kirjoittaja antaa mielellään lisätietoja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ole rohkeampi kuin koskaan

      ja kerro tähän suoraan kaivattusi nimi
      Ikävä
      90
      1801
    2. Oulussa puukotettu lasta

      Onko perussuomalaiset huolissaan julkisten tilojen turvallisuudesta. Miten sisäministeri Rantanen suhtautuu lapsiin kohd
      Perussuomalaiset
      409
      1446
    3. Mitä tekisit jos

      täällä ois viesti sulle, otsikossa sun etunimi ? Ja viestissä sanotaan "minä rakastan sua" ja allekirjoituksena kaiva
      Ikävä
      90
      1250
    4. Nyt pärähtää - Uusi lavatanssiohjelma starttaa tv:ssä!

      Oletko toivonut lavatanssiohjelmaa televisioon? Puoli seiskan kesäilta tuo lavatanssit suomalaisiin koteihin. Juontajin
      Tv-sarjat
      13
      1039
    5. Kokki Akseli Herlevin ex-rakas Emmi Suuronen kisasi Diilissä - Nyt Selviytyjissä: "Vaikka olen..."

      Emmi Suuronen ja Akseli Herlevi ovat ex-pariskunta. Nyt Emmi nähdään taas tosi-tv-ohjelmassa. Takana on jo Diili ja mis
      Suomalaiset julkkikset
      10
      936
    6. Ääripersu puukotti taas.

      Kamalaksi on mennyt. Persut ammuskelee ja puukko heiluu..
      Oulu
      179
      933
    7. Milloin olet viimeksi nähnyt

      Kaivattusi ja missä? Onko ikävä vastaa rehellisesti.
      Ikävä
      62
      910
    8. Miten ihmeessä

      on kaksi niin samanlaista. Älä ymmärrä väärin, en yritä mitenkään itseäni ylentää mutta eiköhän me jollakin radioaallol
      Ikävä
      48
      903
    9. Onpas punavihreät taas ärhäkkäinä

      😺 Ihan tuntuu kuin syyttäisitte meikäläisiä/meikäläistä Oulun puukotuksesta. Tapaus on hyvin ikävä ja tuomittava. En
      Luterilaisuus
      239
      874
    10. Pelkäätkö että olisin

      Ilkeä sulle jos nähtäisiin? Naiselta miehelle
      Ikävä
      74
      817
    Aihe