Lapsi 10v ei syö koulussa!

kaikkea kokeillut

Mitä voin tehdä kun ei suostu syömään koulussa, vaikka mitä on yritetty. Lapsella ei ole halua maistella kotona uusia ruokia, vaan pitäytyy varmoissa (esim. makaroonilaatikko, lasagne...) Olen yrittänyt keskustella lapseni kanssa, mutta ei tunnu ymmärtävän tai haluavan ymmärtää. Olemme kokeilleet monenlaisiakeinoja, mutta mikään ei tunnu auttavan. toivoisin siis että auttaisitte.

45

4727

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • apra sulle ehi

      Tunkekaa se kakara aina vaan täyteen roskahiilareita, nii ei nirsoperse opi ikinä syömään koulussa. ällö kitisevä kersa. hyi. olis tyytyväinen että saa edes ilmaista kouluruokaa. hyh.

    • koulussa huono ruoka

      Kouluissa on yleeensä huonoa ruokaa, se on selvä. Lapsille yritetään syöttää kaikkea moskaa. Meidän koulussa ei edes ruoka riitä viimesille ryhmälle, joten joskus se on hyvä, kun ruoka on todella pahaa.

      Me laitamme lapselle kouluun jugurttia, sämpylöitä, lihapiirakoita suklaata, mehua ym, sillä on päiviä jolloin koulun ruokaa ei todellakaan voi syödä.

      • teini-ikäinen jo

        Kouluissa tosiaan saattaa olla melkoista p*skaa ruokana, mutta kukaan ei tee asialle mitään, koska ruokamenojahan saatettaisiin korottaa, ja opettajathan voisivat saada palkan alennuksen ja ei lapsetkaan voi oikeen minnekkään valittaa, ja eihän lapsiä yleensä uskotakkaan.

        Ei lapset aina nirsoja ole, mutta eivät aikuisetkaan syö liian pahaa ruokaa, paitsi jos on pakko. Tästä kyseisesta aiheesta on tullut joku mediakohu, ja kaikki vanhemmat ja muutenkin ihmiset ihmettelevät, että miksei lapset syö koulussa. Todennäköisin syy siihen on, että ruoka on niin huonolaatuista.


      • Teini-iän ohittanut
        teini-ikäinen jo kirjoitti:

        Kouluissa tosiaan saattaa olla melkoista p*skaa ruokana, mutta kukaan ei tee asialle mitään, koska ruokamenojahan saatettaisiin korottaa, ja opettajathan voisivat saada palkan alennuksen ja ei lapsetkaan voi oikeen minnekkään valittaa, ja eihän lapsiä yleensä uskotakkaan.

        Ei lapset aina nirsoja ole, mutta eivät aikuisetkaan syö liian pahaa ruokaa, paitsi jos on pakko. Tästä kyseisesta aiheesta on tullut joku mediakohu, ja kaikki vanhemmat ja muutenkin ihmiset ihmettelevät, että miksei lapset syö koulussa. Todennäköisin syy siihen on, että ruoka on niin huonolaatuista.

        En onnistunut tekemään uutta aloitusta, joten laitan sitten tähän aiheeseen liittyen.

        Minusta aivan kuningasidea - tätä saisi kokeilla myös päiväkodeissa :). Minulle ainakin kelpasi!

        http://www.iltalehti.fi/ruoka/2013091717497487_ru.shtml

        Edullisen ruuan ulosmyynti kiinnostaisi varmasti taloudellisessa pinteessä eläviä perheitä ja yksineläviä, opiskelijoita, vanhuksia, työttömiä jne.


    • lkmnhb hbjn

      Teette lapsestanne läskin. Hävetkää.

      • ?

        Ei se lihota jos sen kaiken pystyy kuluttamaan, sehän nyt on ihan itsestään selvää.

        Ja aloittajalle: voi olla, että lapsesi on vain nirso, mutta lienee myös mahdollista, että:
        1. Hänellä on pahoja kokemuksia kouluruokailuista tai
        2. Hänellä voi olla aistiyliherkkyyksiä tai
        3. Jotain ihan muuta


    • totuuuuuuuuusssssss

      tai
      4. Hänellä voi olla ihan helkkarin typerät vanhemmat.

    • Ruokaelitistiäiti

      Meidänkään lapsemme ei syö koulussa, mutta se ei haittaa, koska siellä tarjotaan epäterveellistä, harmaata einesruokaa ja juotavaksi on vain rasvatonta maitoa tai vettä.
      Vien aina lapseni ruokarunnilla hyvään, pieneen ruokapaikkaan työpaikkani lähelle, jossa on kunnollinen, terveellinen, raikas salaattipöytä ja lämpimänä ruokana oikeaa "kotitekoisen makuista" ruokaa (kokolihaa, kalaa, kanaa ja kasvisruokaa maukkaita kasviksia). Lapseni on terve, hoikka ja pärjää hyvin koulussa, niin että kyllä ruokaluun kannattaa panostaa.

    • kokemusta on...

      Olen itse ala-asteen 5lk. ja tiedän kokemuksesta että kouluruoka on yleensä järkyttävän pahaa! Jotkut sanovat minua nirsoksi, mutta kun kouluruokaa ei vain meinaa sietää. Olen jäänyt kiinnni monesti siitä että heitän ruokaa pois, tai en ota sitä ollenkaan. Silloin olen suoraa sanonutt: KUN EN VAIN VOI SIETÄÄ KOULURUOKAA!! opettaja vastaa aina: Joutuu kaikki täällä syömään jotain josta ei pidä! sen jälkeen vahtii viikon, että syön lautasen tyhjäksi. Lisäksi ruoan syömisen tekee vielä vastenmielisemmäksi, että melkein kaikki ruoka lilluu sellaisessa rasvaliemessä. En ihmettele yhtään ettei toisetkaan lapset syö kouluruokaa!

      PS: meidän kouluun ei edes saa viedä eväitä, joten minulla on kolme kertaa viikossa päiviä, milloin syön aamupalan 6.30, koulussa en syö mitään ja saan kotona päivällisen vasta n. klo 16.00!!

      • äiskä65

        no sepä on henkilökohtainen voi voi


    • 22

      Suurin osa kouluruuasta on ihan syötävää. Toki niitäkin päiviä eteen osuu, jolloin jotain muuta mieluummin suuhunsa mättäisi. Jokaisessa tietämässäni koulussa, on kuitenkin näkkileipäkori sitä varten, että sillä voi täyttää vatsaansa, jos varsinainen ruoka ei maistu. Vaihtoehtojakin kyllä nykyisin siellä tiskillä on, meillä ainakin kahta-kolmea salaattia ja kahta lämmintä ruokaa (joista toinen kasvisruoka). Kouluruokaa ei ole tarkoitettukaan päivän ainoaksi ateriaksi, eikä edes päivän pääateriaksi. Kotona syödyn lämpimän päivällisen tulisi olla päivän pääateria, mitä se kylläkään monessa kodissa ei ole.

      Itseäni opettajana eivät "nirsoilijat" ärsytä, sen sijaan miljoona kertaa ärsyttävämpää on joidenkin oppilaiden tapa mättää ruokaa lautanen täyteen ja sen jälkeen kantaa ruoka syömättömänä biojätteeseen.

    • ihmettelevä opettaja

      Jos ei syö niin ei syö. Nykyajan mukulat ovat ihan kaiken suhteen niin nirsoja ylipäätään, että mikään ei tunnu kelpaavan. Aina pitäisi kaiken olla niiiiin mieleistä, että suostutaan syömään, tekemään, osallistumaan jne. Koskee ruokaa, kaikkea tekemistä yms. Mitään ei viitsitä tehdä jos ei ole kivaa, hyvää, jos ei saa jotain palkintoa jne.

      Kyllä maistuisi useimmissa maissa oppilaille meidän kouluruoka. Vaan kun suomalaisten liian hyvään tottuneiden pullasorsien tapana on valittaa kaikesta, niin miksei kouluruoastakin. Olen ollut töissä myös Englannissa opettajana ja siellä lapset toivat eväät kouluun. Lounasboxeissa olikin sitten majoneesiin sotkettuja kolmioleipiä, 1 hedelmä ja sipsejä, mehulla kitattiin alas. Vanhemmat, aupairit tms. niitä joka aamu nousivat tekemään ennen kouluun lähtöä. Sekö olisi parempi vaihtoehto? Että lämpimän ruoan sijaan ruoka-aikaan kaivettaisiin repussa lämpimässä muhineet leivät ja sipsit esiin? Kyllä olivat englantilaiset ihmeissään kun kerroin, että meillä syödään kouluissa perunaa, kastiketta, salaattia, hedelmiä ja leipää. Ja nämä kaikki saa nenän eteen ilmaiseksi.

      En vaan voi ymmärtää sitä, että alituiseen kehdataan narista kouluruoasta. Se on ihan normaalia suomalaista ruokaa ja maukasta suhteutettuna siihen, että on lapsille vieläpä ilmaista. Ei tietenkään ravintolatasoista, mutta oikein syötävää, monipuolista ja täyttävää. Kaikissa kouluissa, joissa olen työskennellyt on myös ollut erillinen maustehylly, josta innokkaimmat maustajat voivat vielä lisätä lisäpotkua ruokaansa. Kaikki eivät tietysti tykkää kaikesta, mutta jos joka päivä on valitettavaa, kannattaa katsoa peiliin sekä kakaran että perheen. Silloin ollaan kyllä hakoteillä jos joka ruokalajista löytyy nirsoiltavaa. Olen vaan miettinyt, että mitäköhän perheet nykyään mahtavat kotona syödä... kun ei kelpaa perunat, ei salaatti, ei lihakastikkeet, ei keitot jne. Ainoa mikä tuntuu uppoavan on spagetti ja jauhelihakastike sekä lasagne. Siis pelkät jauhomössöt ketsupilla höystettynä. Mutta niihin on vissiin kotona totutettu...

      Taitaa aika monen lapsen ja nuoren kohdalla olla niin, että heidän kuninkaalliset korkeutensa kotonaan sanelevat mitä suostuvat syömään ja sitä sitten eteen kannetaan. Ei siis ihme ettei kouluruoka maistu. Kyllä lapsi syö myös vieraampia ruokia ja lempimenunsa ulkopuolisia vaihtoehtoja kun on oikeasti nälkäinen. Jos ei syö, olkoot syomättä. Kyllä jossain kohtaa rupeaa kelpaamaan kun ei aina luovuteta ja kanneta eteen sitä lemppariannosta. Lasten ruokakiukutteluille periksi antaminen johtaa sitten aikanaan siihen, ettei mikään kouluruokakaan kelpaa. Sitten onkin turha ihmetellä, vahinko on jo tapahtunut.

      • ...

        Suomalainen kouluruoka on epäterveellistä. On ihan hyvä, että lapset eivät syö eineksiä!


    • kuuden äiti

      Toivottavasti pian lopetettaisiin ilmainen verorahoilla kustannettu kouluruoka kun sitä ei osata lainkaan arvostaa. Olisi mahtavaa seurata miten ääni kellossa muuttuisi kun vanhempien pitäisi ruveta laittamaan kukonlaulun aikaan terveellistä evästä mukuloilleen =). Vai meinaatteko, että keksisitte ravitsevaa eväsruokaa lapsillenne joka ikinen aamu yhdenksän vuoden ajan? Epäilen ettei eväiden taso useimmilla olisi lähellekään nykyisen kouluruoan ravinnetasoa. Nyt kyllä maristaan, mutta jos se niin kutsuttu kamala, yököttävä, oksettava kouluruoka vietäisiinkin pois, alkaisi itku siitä, että miten kauheaa se on kun ei ole kouluruokaa ja lapsille joudutaan tekemään eväät. Mikään ei ole koskaan hyvin, oli miten päin vain, aina maristaan.

      Opettaja voitaisiin sitten velvoittaa katsastamaan eväiden tasoa ja raportoimaan terveydenhoitajalle pöhöttyneistä tai luisevista lapsista, joiden eväiden taso olisi yksipuolinen ja epäterveellinen. Sieltä sitten ilmoitus asiasta lastensuojeluun kun riittävän monta kertaa on roskaruokaa lipsahtanut evääksi. Kun kerran valitetaan ruoan tasosta, varmasti sitten osataan itse paremmin. Kyllähän se on yhetiskunnan kannalta edullisempaa lähettää sossutantat kyyläämään ja puuttumaan perheiden ruokatottumuksiin kuin maksattaa verorahoilla vuosikymmeniä läskien lasten sairaudet ja puutostaudit. Lapset huostaan terveellisen ruoan äärelle jos ei perheessä saada hommaa sujumaan. Vai olisiko sittenkin kaikkien kannalta helpompaa totuttaa lapset koulussa, MUTTA ENNEN KAIKKEA KOTONA syömään monipuolisesti ja nirsoilematta kaikenlaista ruokaa? Ja olemaan kiitollisia siitä, että ylipäätään saavat sen lämpimän ruoan yhteiskunnalta.

    • äitix

      Jos lapsi on kotona tottunut syömään laadukkaista raaka-aineista valmistettua ruokaa, niin ei kouluruoka maistu.
      Kouluruokaa purnaamatta syövät ovat eineksiin ja teolliseen ruokaan pienestä asti tottuneita.
      Kokolihaa, kalaa ja monipuolisesti kasviksia ja hedelmiä syömään tottunut ihminen ei kumiperunoita ja pelkällä suolalla maustettuja mössöjä halua syödä. Eivät kalapuikot, eineslihapullat ja pinaattiletut ole mitään laadukasta ruokaa.
      Evääksi reissumiestä ja hedelmiä, niin kyllä siitä päivästä ilman kouluruokaa hyvin selviää.

      • suomalainen valittaa

        Yhdeksän vuottako meinasit laittaa lapsellesi evääksi reissumiestä ja banaanin? ja vaihtelun vuoksi omenan? Odotetaan kaksi viikkoa ja katsotaan miten maistuu lapselle. Kyllä on ihan kokolihaa koulun kastikkeissakin. Kalapuikkoja max. kerran kuussa, ei taida olla sitäkään. pinaattilettuja ei niinkään usein, ainakaan meillä päin. Ihme jeesustelua jos meinaat, että se on epäterveellistä. Eiköhän näiden marisijoiden perheessä ole karkkipäiväkin kalapuikkoja useammin ja kesällä taitaa joku jäätelökin upota useammin kuin kerran kuussa...karsikaa nyt vaikka ne lisä- ja väriainepommit kokonaan ruokavaliostanne pois ja iniskää terveysasioista vasta sitten. Muuten kuulostaa vain siltä, että teillä on aika valikoiva terveysinto ;-)!

        Kouluruoka on niin laadukasta kun se isolle porukalle tehtynä voi olla. Lapsessa ja perheessä on vika jos ei kelpaa. Ei pitäisi nykymaailman ja sivistyksen aikaan totuttaa kyllä ketään siihen, että vain priimatasoinen kelpaa syötäväksi ja loput viskotaan surutta sioille tai roskiin. Moukkamaista, sivistymätöntä ja ajattelematonta kerskakulutusta sanon minä. Tuolla tavoin opetat lapsellesi aika erikoiset arvot.

        Meillä syödään kotona luomua aina kuin mahdollista. Lisäksi aina on salaattia ja kaikki tehdään itse, eineksiä ei osteta (mitä nyt pitsat ehkä kerran pari vuodessa). Lapset syövät koulussa hyvin ja nirsoilematta, näin ovat itse sanoneet ja opettaja vahvistanut. Ehkä ei ole luomua, mutta ihan kelporuokaa kuitenkin ja kun ei ole päivän ainoa ateria niin entäs sitten? Kotona voimme hifistellä. Lapset tietävät arvostaa saamaansa ruokaa ja todellakin tietävät myös, ettei se ole itsestäänselvyys suurimmassa osassa maailmaa. Eivät tietty kaikesta pidä, mutta roskiin eivät koulussa tai kotona heitä ja maistavat ainakin kaikkea mukisematta.

        Kouluruokainho on asennevamma. Vanhemmiltahan ne käytösmallit opitaan, eli jos vanhemmat lähtevät mukaan ja provosoituvat lapsen kouluruokakitinästä niin tottakai se vain lisää lapsen intoa nirsoilla. Huomaavat saavansa vanhempien hyväksynnän asialle niin mikäs siinä on nirsoillessa ja valittaessa. sehän on sitä perheen yhteistä laatuaikaa ja harrastamista. Kannattaisi miettiä miten kouluruoka-asian lapsille kotonakin esittää...


      • Eisyödäepäterveellis
        suomalainen valittaa kirjoitti:

        Yhdeksän vuottako meinasit laittaa lapsellesi evääksi reissumiestä ja banaanin? ja vaihtelun vuoksi omenan? Odotetaan kaksi viikkoa ja katsotaan miten maistuu lapselle. Kyllä on ihan kokolihaa koulun kastikkeissakin. Kalapuikkoja max. kerran kuussa, ei taida olla sitäkään. pinaattilettuja ei niinkään usein, ainakaan meillä päin. Ihme jeesustelua jos meinaat, että se on epäterveellistä. Eiköhän näiden marisijoiden perheessä ole karkkipäiväkin kalapuikkoja useammin ja kesällä taitaa joku jäätelökin upota useammin kuin kerran kuussa...karsikaa nyt vaikka ne lisä- ja väriainepommit kokonaan ruokavaliostanne pois ja iniskää terveysasioista vasta sitten. Muuten kuulostaa vain siltä, että teillä on aika valikoiva terveysinto ;-)!

        Kouluruoka on niin laadukasta kun se isolle porukalle tehtynä voi olla. Lapsessa ja perheessä on vika jos ei kelpaa. Ei pitäisi nykymaailman ja sivistyksen aikaan totuttaa kyllä ketään siihen, että vain priimatasoinen kelpaa syötäväksi ja loput viskotaan surutta sioille tai roskiin. Moukkamaista, sivistymätöntä ja ajattelematonta kerskakulutusta sanon minä. Tuolla tavoin opetat lapsellesi aika erikoiset arvot.

        Meillä syödään kotona luomua aina kuin mahdollista. Lisäksi aina on salaattia ja kaikki tehdään itse, eineksiä ei osteta (mitä nyt pitsat ehkä kerran pari vuodessa). Lapset syövät koulussa hyvin ja nirsoilematta, näin ovat itse sanoneet ja opettaja vahvistanut. Ehkä ei ole luomua, mutta ihan kelporuokaa kuitenkin ja kun ei ole päivän ainoa ateria niin entäs sitten? Kotona voimme hifistellä. Lapset tietävät arvostaa saamaansa ruokaa ja todellakin tietävät myös, ettei se ole itsestäänselvyys suurimmassa osassa maailmaa. Eivät tietty kaikesta pidä, mutta roskiin eivät koulussa tai kotona heitä ja maistavat ainakin kaikkea mukisematta.

        Kouluruokainho on asennevamma. Vanhemmiltahan ne käytösmallit opitaan, eli jos vanhemmat lähtevät mukaan ja provosoituvat lapsen kouluruokakitinästä niin tottakai se vain lisää lapsen intoa nirsoilla. Huomaavat saavansa vanhempien hyväksynnän asialle niin mikäs siinä on nirsoillessa ja valittaessa. sehän on sitä perheen yhteistä laatuaikaa ja harrastamista. Kannattaisi miettiä miten kouluruoka-asian lapsille kotonakin esittää...

        Vielä 10 vuotta sitten kouluruoka oli hyvää ja lapseni söi sitä mielellään aloittaessaan koulunkäytinsä. Tuolloin ruoka valmistettiin koulun omassa keittiössä.

        Kaupungin säästötoimien myötä ruokailu kilpailutettiin ja se siirtyi nimeltämainitsemattomalle suuryritykselle.

        Tämän jälkeen lapsi lähestulkoon kokonaan lopetti syömisen koulussa. Ruoka on epämääräistä harmaata mössöä, josta ei aina tiedä, onko se kalaa, kanaa vaiko lihaa.

        Söisittekö itse sellaista? Minä en ja olen myös ylpeä siitä, että lapseni haluaa syödä oikeaa, terveellistä kotiruokaa eikä tälläista sianruokaan verrattavissa olevaa einesmössöä.

        Suomessa ei osassa kaupungeistä välitetä enää tuon taivaallista kouluruuan laadusta, kunhan sen (suorite)hinta on n. 1,60 euroa per oppilas per päivä. Olisi Jamie Oliverilla töitä Suomen kouluruuan kuntoonlaittamisessa.


      • Eitottakokonaan

        Nyt täytyy sanoa. Että olet väärässä. Itse syön kouluruokaa hyvällä ruokahalulla ja tykkään melkein kaikesta. Lisäksi en valita ruoasta. Otan monipuolisesti ruokaa ja kasviksia sekä salaatteja. Syön kotona terveellisesti ja monipuolisesti. Olen siis 7 luokalla. Anteeksi kirjoitin tämän puhelimella.


    • äitix

      Kohta on näillä opeilla menty 12 vuotta. Ei se ole sinulta pois, vai kuinka? Jos sinun lapsesi kelpuuttavat kouluateriat, ihan kiva teille, mutta ei sinun siksi tarvitse hermostua. Ei suomalaisen kouluaterian kaltainen ateria ole niin ravitseva, etteikö sitä voisi muulla korvata.

      Eineksiä ei meillä käytetä, lisäaineita vältämme mm eri allergioidenkin takia.
      Olen sitä mieltä, että vain priimatasoinen ruoka kelpaa, huonoa ei tarvitse syödä eikä kannata valmistaa, eikä siis sitä meillä roskiin heitettäväksi jää.

      Miksi pitäisi syödä sellaista ruokaa, joka maistuu pahalta, vaikka se olisi maksutonta?
      Mieluummin ruoka saisi olla maksullista ja tasokkaampaa.

    • Sitkeätä yritystä

      Aloittajalle:
      Saamistasi useista hyökkäävistä vastauksista huolimatta kannustaisin sitkeästi jatkamaan lapsen kanssa kokeiluja. Sopikaa käytäntö, että uutta ruokaa tulisi yrittää maistaa vähintään 10 kertaa. Nimittäin uuteen makuun tottuminen vie useamman kerran, varsinkin jos lapsella on aistiyliherkkyyttä (silloin 10x ei edes riitä). Nälkäisenä uusi maku menee paremmin eli on hyvä huolehtia, ettei lapsi ole vähään aikaan syönyt yhtään mitään.

    • dfsdää

      Miksi lapsen pitää koulussa syodä
      tee voileivät hänelle evääksi jos niin tahtoo
      eiks se ruoka ole vapaaehtoista?

    • huhupuhetta vain

      Kuinkahan moni täälläkin kouluruoan laadusta valittavista on viime vuosina tutustunut kyseiseen ruokaan ihan omakätisesti? Oletan, että olette myös maistaneet useamman viikon ajan, jotta saitte kattavamman käsityksen vaihtelusta, laadusta ja mausta? Vai valitetaanko omien koulumuistojen perusteella?

      Ettei kuitenkin olisi niin, että uskotte laput silmillä kaiken mitä lapsenne sanoo ja valittaa ja vedätte siitä johtopäätökset? On ihan tiedossa, että lapset liioittelevat, innostuvat entisestän jos huomaavat aikuisen lähtevän mukaan leikkiin jne.Erityisesti kouluruoasta valittaminen on varma valinta ja vuodesta toiseen muodikas ilmiö. Pitäisikö vaan koulussakin uskoa lasten selitykset kotiasioista ilman mitään kyseenalaistamista, kun kerran se toisinkin päin näemmä niin näyttää menevän?

      Olen kysynyt nimittäin monelta oppilaalta, että miksei salaatti tai peruna maistu... ei kuulemma kotonakaan koskaan niitä syödä. Parin oppilaan iskät kuulemma sanoo,että se on kanien ruokaa, joten ei kai sitten ole ihme ettei lapsetkaan syö. Keittojakaan ei syödä kun se ei ole kuulemma mitään ruokaa. Karkkipäiviä ei ole ja asialle kikatetaan, karkkia saa joka päivä jos kinuaa niin että äidiltä menee hermot. Jos ei halua, ei ole pakko syödä ruokaa ja sitten saa vaan leipää (kommentoi luiseva lapsi, joka elää koulussakin lähes pelkällä näkkärillä). Yhden äiti ei kuulemma jaksa tehdä ruokaa töiden jälkeen, sitten tilataan aina pitsat ja joskus mennään vaan mäkkiin. Maito ei maistu kun kotonakin saa kokista. Mitäs vanhemmat siihen sanovat? No eivät kuulemma mitään kun niidenkin mielestä maito maistuu lehmältä. Kotona ne juo vaan olutta. Jos näitä tarinoita on aina uskominen, niin pitäisi varmaan kipaista terveydenhoitajalle juoruamassa ja laittaa merkintä papereihin perheiden huonoista ruokatottumuksista. Voi terkka ottaa sitten vanhempien kanssa puheeksi ja jokin muukin taho saattaisi olla kiinnostunut. Tähän mennessä olen antanut olla kun olen ajatellut, ettei lapset varmaan kuitenkaan ihan koko totuutta kerro...

      Itse maksan kouluruoasta ja ihan ok lounas se minusta on. Kotona meillä on tietysti hiukan erilaista, mutta ihan maistuvaa tuo kouluruoka aikuisenkin mielestä on. Muutamat ruoat tökkii, mutta pääsääntöisesti mielelläni maksan siitä. En ymmärrä miksi sitä aina parjataan ja varsinkin sellaiset ihmiset, jotka eivät edes kyseistä ruokaa itse syö päivittäin. Kovin helposti aikuiset ovat vietävissä ja uskovat kaikki lasten selitykset :-/

    • noh..,,.

      Pitäydypä makaronilaatikossa ja lasagnessa ja opettele kirjoittamaan. Mieluiten siten, että ei ole rasismia. Toivottavasti yhteiskunta pääosin ei maksa sinun ja lapsesi ruokia, vaan sinä itse rahoitat omista rahoistasi "makaroonilaatikot" ja lasagnet - ja teet muutakin, kuin istut tasaperseellä himassa nettisurffaillen, koska mikäli jos ihmisellä on lapsia, ein ainakaan tällaisiin turhuuksiin arvelisi ja usko kenelläkään olevan aikaa, kuin tämä Suomi24.

    • nohnohnoh

      Ja sinulla sitä aikaa riittää...

    • Ei hyvä.

      Meidän koulussa on kaksi kertaa viikossa kalaa, ja jokaisella kerralla on aina salaattia. Kun on keittoa, esim. kalakeittoa, on tarjolla ruisleipää. Perunaa on usein, mutta siihen ei kyllästy. Ihan hyväähän se on ja nälkä lähtee.


      Mutta kerran, kun meidän koulu sai äänestää ruokaa (joka luokka sai äänestää oman lempiruoansa) minä äänestin makaronilaatikkoa ja suostuttelin muitakin äänestämään sitä. Mutta kaikki meni päin prinkkalaa, kun alettiin kilpaa äänestämään roskaruokia. Hyväksyin sen kuitenkin itseltäni, ja seuraavana päivänä menin kouluun. Kun menimme syömään, tarjolla oli Atrian eineshampurilaisia. Ajattelin että voi ei, roskaruokaa mutta se oli kuitenkin ihan hyvää. Otin paljon porkkanaraastetta, ja kysyin,saako ottaa lisää. Keittolasta kajautettiin suoraan päin naamaa: Ei saa. Nälkä jäi, tyhjä vatsa sekä väliaikainen viha meidän koulun ruokalaa vastaan. (oon 5 lk)

      • Kasiluokkalainen

        Mikä teitä oikein vaivaa kun luulette että koulu ruoka on ilmaista!!!! Koulu ruoka maksetaan rahosta joita kutsutaan VERORAHOIKSI ja suurin osa mun luokkalisist tiesi sen jo ensimmäisellä luokalla, mutta täällä töissä käyvät vanhemmat sanovat että koulu ruoka on ilmaista ja maksavat vilä veroja. Ja mikäs siinä koulu ruuassa on niin pahaa kyllä mäkin ymmärrän että se on joskus pahaa niinkuin sellane. Läskisoosi mistä yli puolet "lihasta" on läskiä ja matoja välillä salaatissa (todella harvoin(mulla on kerran ollut)) ja jos koulu ruoka ei maistu miltään niin seuraavan kerran kun meet heseen tai mäkkiin niin ota sieltä grillimaustetta, suolaa ja pippuria niillä koulu ruoka maistuu aikapaljon paremmalta kun ne ei mausta sitä ruokaa ollenkaaan. Ja tämä opettaja jota ärsytti että oppilaat heittää ruokaa roskiin (en muista nimimerkkiä) mutta otetaan esimerkiksi kalapuikot, ruokailussa sai ottaa ala asteella vain 3-4 kalapuikkoa. Viimeisessä ruokailussa oppilaat menevät kysymään että saako niitä otta lisää ja keittiöstä vastataan että EI SAA, ja kun menet koulun keittiön taakse lähimmille roskiksille oikeaan aikaan niin huomaat että keittäjät heittävät kalapuikkoja ison syvän pellillisen suoraan roskiin vaikka niitä olisi voinut antaa ottaa lisää mutta kun ei anneta sama juttu kaikissa ruuissa!!!!!!!!!!!!


      • aikuinen 37
        Kasiluokkalainen kirjoitti:

        Mikä teitä oikein vaivaa kun luulette että koulu ruoka on ilmaista!!!! Koulu ruoka maksetaan rahosta joita kutsutaan VERORAHOIKSI ja suurin osa mun luokkalisist tiesi sen jo ensimmäisellä luokalla, mutta täällä töissä käyvät vanhemmat sanovat että koulu ruoka on ilmaista ja maksavat vilä veroja. Ja mikäs siinä koulu ruuassa on niin pahaa kyllä mäkin ymmärrän että se on joskus pahaa niinkuin sellane. Läskisoosi mistä yli puolet "lihasta" on läskiä ja matoja välillä salaatissa (todella harvoin(mulla on kerran ollut)) ja jos koulu ruoka ei maistu miltään niin seuraavan kerran kun meet heseen tai mäkkiin niin ota sieltä grillimaustetta, suolaa ja pippuria niillä koulu ruoka maistuu aikapaljon paremmalta kun ne ei mausta sitä ruokaa ollenkaaan. Ja tämä opettaja jota ärsytti että oppilaat heittää ruokaa roskiin (en muista nimimerkkiä) mutta otetaan esimerkiksi kalapuikot, ruokailussa sai ottaa ala asteella vain 3-4 kalapuikkoa. Viimeisessä ruokailussa oppilaat menevät kysymään että saako niitä otta lisää ja keittiöstä vastataan että EI SAA, ja kun menet koulun keittiön taakse lähimmille roskiksille oikeaan aikaan niin huomaat että keittäjät heittävät kalapuikkoja ison syvän pellillisen suoraan roskiin vaikka niitä olisi voinut antaa ottaa lisää mutta kun ei anneta sama juttu kaikissa ruuissa!!!!!!!!!!!!

        Nimimerkille KASILUOKKALAINEN.. voi sinua pientä, kun olet ymmärtänyt väärin!! Tottakai kaikki aikuiset tietävät, että kouluruoka maksetaan verorahoista. Ilmaisella tarkoitetaan sitä, että kukaan oppilas ei joudu henkilökohtaisesti maksamaan ateriaansa.


    • dr no

      EN KESTÄ TÄLLÄISTÄ NURISEMISTA SIITÄ ETTÄ LAPSET VALITTAVAT KOULURUOASTA!

      KOULURUOASSA SE VIKA ON!
      NE LAPSET JOTKA OVAT TOTTUNEET SYÖMÄÄN LAADUKASTA RUOKAA EIVÄT PIDÄ KOULURUOASTA, KOULURUOASTA PITÄVÄT NE LAPSET JOTKA OVAT TOTTUNEET EPÄLAADUKKAASEEN EINEKSEEN KOTONAKIN, EIVÄT MARISE!

      ÄLKÄÄKÄ TE VANHEMMAT YHTÄÄN TUOMITKO KOULURUOKAA TERVEELLISEKSI JA HYVÄKSI, KUN ETTE OLE SITÄ ITSE SYÖNYT!
      JOS ETTE OLE SATTUNEET HUOMAAMAAN, PELKKÄ SE ETTÄ KAHDESSA ANNOKSESSA ON KUMMASSAKIN SAMOJA AINEKSIA, EI TEE NIISTÄ SAMANMAKUISIA!

      KOULUN RUOKA SAATTAA KUULOSAA HYVÄLTÄ JA TERVEELLISELTÄ, MUTTA OIKEASTI SE ON SUURIMMAKSI OSAKSI PAHAA. JA TÄMÄ JOHTUU SIITÄ, ETTÄ KOULURUOKA TEHDÄÄN EPÄLAADUKKAISTA RAAKA-AINEISTA, SE ON TEHTY JOSSAIN MUUALLA, KULJETETAAN KOULUU KAIKENMAAILMAN AINEISSA SÄILÖTTYNÄ, JA LÄMMITETÄÄN SIELLÄ UUDESTAAN. MEIDÄN KOULUSSAKIN ESIM. KUN ON LISTALLA ON KALAPUIKKOJA, PELLILLÄ ON KALAMÖSSÖÄ.

      KOULURUOKA ON LAADUKKAASEEN RUOKAAN TOTTUNEIDEN MIELESTÄ PAHAA, IHAN OIKEUTETUISTA SYISTÄ! PISTE!

      • Ei saa huutaa!

        Laitoin sinulle miinuksen, pelkästään suuraakkosten käyttämisen vuoksi. Tekstin sisältö oli kyllä aivan ok.


    • diktaattor1

      Pakkaa sille eväät mukaan :) Ei kaikesta tarvi tykätä, jos kyseessä on kouluruoka

    • ebin95

      Siis suomi kusee tässä kouluruokaasiassa pahasti. Kouluruoka maksaa alle 2 € /oppilas/päivä kun taas sama on vankilassa 4€/vanki/päivä. Miksi lainrikkojat ansaitsevat 2x kalliimpaa ruokaa kun kasvavat ja opiskelevat nuoret? Kouluruoka todellakaan ei ole syömäkelpoista.

    • Kouluruoka hyi

      Kouluruoka on aika laadutonta. Itse olen kuudetta luokkaa käyvä tyttö. Ruoka on ihan jees, mutta perunamuusi on könttimäistä, mausteetonta ja kylmää. Ja meiän koulussa VAAN opettajat saa ottaa mausteita! Salaatit ovat usein vetisiä ja sisältää liian paljon punajuurta ja kaalia. Leipiä saa ottaa vain yhden paitsi näkkileipää. Ja mitään muuta "täytettä" kuin voita ei ole:(. Onhan se ihan hyvä, että saa ruokaa, mutta laatuun voisi panostaa. Pakkohan se on kurkusta tunkea alas vaikka ei ruoasta tykkääkään. Kasvuiässä oleva lapsi/nuori tarvitsee paljon enemmän kuin yhden ohuen nakin, jos ruoaksi on uunimakkaraa ja perunasosetta. Hyi, kouluruoka on aika pahaa. Ja pitäs kymmenessä minuutissa se sonta tunkea kurkkuun. T: tyytymätön kouluruokaa joka päivä syövä tyttö.

    • porkkanaa

      Ma= lihapullat&muussi kahta erilaista salaattia
      Ti= perunalihalaatikko, salaatti maustekurkut ja ruisleipä
      Ke= Broilerkastike, perunat salaatti kaurapala
      To= Chili con carne, pasta, salaatti
      Pe=Kalakeitto,grahamsämpylä&juusto.Tuorevihanneksia
      Joka päivä maito,piimä tai vesi ja näkkileivät

      Tässä viikon ruokalista lapseni koulusta. Mikä tässä on huonoa,pahaa tai kelvotonta syötäväksi. Koskaan ei jää kukaan ilman ja ruokaa sai aina lisää.
      En ymmärrä näitä nitisijöitä täällä. Pääsääntöisesti ruoka on hyvää ja monipuolista.Kuinka moni lapsi syö näin monipuolisesti kotona? Suomalaisten on vaikea ymmärtää kuinka etuoikeutettuja ovat saadessaan tällaista kouluruokaa.Se ei ole itsestään selvyys kaikissa maissa, joissa kouluruokailu on ranskiksia, sämpylää ja tuoremehu esim. Tyytyväisempi olen itse ja tyytyväisempi on lapsemme suomalaiseen tavalliseen kotiruokaan. Uskokaa pois, kuulostaa ehkä coolilta, että lounas on suklaapatukka ja ranskikset..mutta pidemmän päälle se ei sitä ole.

      • Annamunkaikkikestää.

        Kyllä harmaalle einesruualle, jossa ei erota kalaa lihasta, voi antaa samanlaisia nimiä kuin kunnolliselle, hyvistä raaka-ainesta valmistetulle maukkaalle kotiruualle. :D


    • porkkanaa

      ...Viikon ruokalistasta lihapullat einestä, lihapitoisuus kuitenkin 70% , sekä broilerkastikkeessa kastike tehty valmispohjaan. Salaatti tehty tuoreista aineista ja leivät tulee paikallisesta lähileipomosta. Eli tätä en väittäisi harmaaksi mössöksi vaan ihan kelpo ruuaksi. Ja kyllä näistä erottaa kalakeiton ja broilerkastikkeen ainakin tällainen normaali ihminen.
      Olen itse opettajana koulussa ja syön siis esimerkkiruokailun joka päivä. Joka päivä ei toki ruoka ole gourmet tasoa, mutta tuskin siihen kouluruokailussa koskaan päästään ja tuskin on tarkoituskaan.Mutta harvemmin ruoka on niin pahaa että se syömättä jäisi.
      Pointtini näissä oli se,että itse ulkomailla asuneena olen nähnyt ja kokenut sen toisenkin puolen, mitä se kouluruoka voi olla. Ravintoköyhää einesruokaa.
      Ja tästä asiasta ollaan lapsienikin kanssa aivan samaa mieltä. Heidän mielestä suomalainen kouluruoka on ihan ok. Ravintolassa käydään sitten viikonloppuisin nauttimassa niitä gourmet tason herkkuja.

      • Annamunkaikkikestää.

        Nyt sinulta unohtuu myös sellainen yksinkertainen juttu, että kaikkialla Suomessa ei syödä "saman firman" kouluruokaa kuin sinun koulussasi. Sinä saatat olla myös vähään tyytyväinen tai tottunut eineksiin.

        Meillä syödään kotona gourmet tason kotiruokaa, koska ravintolaruoka ei mitenkään voi koskaan yltää samaan. Ainakin minun kotikaupungissani ei ole kuin ketjuravintoloita (Rosso, ABC, Amarillo), joiden ruoka on aina huonompaa kuin ensiluokkaisista raaka-aineista tehty kotiruoka.

        Huomenna olisi tarkoitus mennä naapurikaupungin kalaruuistaan melko kuuluisaan ravintolaan. Toivottavasti emme tule pettymään. Meillä lapset ovat tottuneet vaatimaan ruualta tasoa, eikä syömään eineksiä ja mäkkärimättöä.


    • porkkanaa

      Tarkoitus tässä olikin, että ihmiset ymmärtäisivät kuinka hyvin Suomessa asiat ovat, että lapset saavat kouluruuan ja ilmaisen. Sehän on tietenkin sitten jokaisen oma valinta syökö sitä vai ei.
      Totta on etten tietenkään voi tietää joka Suomen koulun ruoka-annosten ravintopitoisuuksia, mutta ei ne voi olla täysin huttua, koska näitäkin asioita tarkkaillaan koko ajan. Ainakin minun kaupungissani.
      Meidän perhe on ehkä sikäli onnellisessa asemassa, että mieheni on myös toiselta ammatiltaan kokki, joten väittäisin ettemme ole tottuneita vähään tai eineksiin. Meillä tehdään ruoka kotona yleensä luomu aineksista, jopa kala.Suosimme läheltä saatavaa ruokaa. Eineksiin emme kukaan tottuneet ulkomailla asuessamme, vaikka se olisi tehnyt ruuanlaiton todella helpoksi.
      Veljeni omistaa myös ravintolan, jossa usein voimme sitä Gourmet ruokaa käydä nauttimassa. Toisinaan käymme mäkkärissä hampurilaisella.Minusta ihan ok.
      Ja meidän kaupungista löytyy paljon muitakin kuin ketjuravintoloita sekä myös kauppahalli josta voi ostaa puhtaita suomalaisia aineksia.
      Ymmärrän kyllä, etteivät kaikki ihmiset ole näin onnellisessa asemassa.

      • Annamunkaikkikestää.

        Meillä syödään myös luomua. Mm liha saadaan suoraan lähitiloilta, koska 3 km:n päässä on liha- ja kalakauppa, joka myy lähitiloilla tuotettua lihaa. Sieltä saa myös hevosen lihaa "tavallisten" (sika, nauta, lammas, hirvi) lihojen lisäksi.

        Asumme meren rannalla, joten tuoretta kalaa piisaa. Viimeiset kaksi viikkoa olen itse syönyt kalaa, mutta perheelle on pitänyt välillä valmistaa myös liharuokia.

        Sattuipa somasti, kun meillä puolestaan on miehen sisko ulkomailla ravintolanpitäjä ja kokki ja sisareni ovat kokkeja. Itse olen kyllä ihan vain kotikokki. Leipätyö on muualla.

        Meillä ei Hesburger tai Mc Donals -ruoka mitenkään valu kurkusta alas, koska se on niin mautonta ja täynnä teurasjätettä, lisäaineita ja kovetettua kasvisrasvaa.

        Kouluruuan ravintopitoisuuksien tarkkailu on siinä mielessä yhtä huttua, että ruuan kriteerit ovat auttamatta vanhentuneita ja jopa vääriä. Kouluruuan suoritehinta pyörii vähän päälle euron kieppeissä, joten on sanomattakin selvää, että se koostuu pääasiassa hiilihydraateista, jotka kyllä täyttävät vatsaa, mutta ovat ihan höttöä.

        Parempi olisi, että ilmainen kouluruoka lopetettaisiin, koska se on tällaisenaan monessa kunnassa ja kaupungissa veromarkkojen tuhlausta.


    • Kivaterkka

      Äitinä ja koulun terveydenhoitajana ihmettelen, että täällä (jopa) aikuiset ihmiset parjaavat kouluruokaa. Monelle lapselle se on ainut lämmin ateria koko päivän aikana. Lapsieni koulukavereissa on todella monia, jotka elävät iltapäivän ja illan pelkkien piparien ja mehutölkkien varassa. Treeneihin tullaan suklaapatukka taskussa kun kukaan ei ole kotona laittamassa ruokaa. Ja silti lapset ovat lihavampia kuin koskaan ennen.Jossainhan silloin mättää.
      Mietin aiempia kirjoituksia jossa kouluruokaa parjataan harmaaksi mössöksi jossa ei kalaa erota lihaksi. Minkälaisen viestin tällainen vanhempi antaa omille ja muille lapsille?
      Totuus on kuitenkin se, että se on joka tapauksessa ravitsevampaa kuin se piparipaketti. Kouluruoka ei aina ole kaikkien herkkua, mutta tyhjää parempaa kuitenkin.
      Lapset omii aikuisten asenteita joten positiivinen asenne olisi tässäkin asiassa vanhemmille ihan suotavaa.

      • Annamunkaikkikestää.

        Äiti, joka kertoi kouluruuan olevan harmaata mössöä, josta ei erota kalaa lihasta olen minä. Meillä lapset eivät elä iltapäivää mehulla ja piparipaketilla. He ovat tottuneet kotona laadukkaaseen kotiruokaan ja tämän vuoksi kouluruoka ei heille maistu. Lapsemme ovat terveitä ja pikemminkin hoikkia, kuten kasvavan lapsen, joka liikkuu paljon kuuluukin olla.

        Teillä ehkä syödään piparia, suklaata ja eineksiä, jonka vuoksi kouluruoka saattaa sinusta ja lapsistanne olla huippuhyvää. Katsos kaikki on niin suhteellista. Jollei kouluruuan laatua pysty kohottamaan, olisi parempi että ilmainen kouluruoka lopetetaan kokonaan. Nykyisellään se on verovarojen haaskausta.


    • :)hymiö

      Älä pakota!
      Koulussa on kaikkea pahaa!
      Esim. Perunat maistuu usein kumilta ja hiuksia löytyy keitoista ja joskus on kalakeitosta löytynyt hämähäkki!

    • on ihme

      Että edes jotkut syövät sitä kakkaa

    • Anonyymi

      Sun lapsi on jo aikuinen, mutta Mä kirjoitan kuitenkin. Suomessa syömishäiriö on kuin tuntematon diagnoosi. Esim. ARFID. Niin se ”nirsoilu” on täysin hoitamaton esim psykologin ja toimintaterapeutin avulla ja joka viides tekee itsemurhan. Koska tässäkin maassa on niin paljon besserwisser, jotka antavat osaamattomia neuvoja.

      • Anonyymi

        Tämä on totta, ja sekin, että tämä sivusto ei ole parasta pyytää apua lapsellesi. Psykologi voi auttaa ja tod.näk. on muitakin ongelmia taustalla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tämä on totta, ja sekin, että tämä sivusto ei ole parasta pyytää apua lapsellesi. Psykologi voi auttaa ja tod.näk. on muitakin ongelmia taustalla.

        Pitikö sitten kommentoida 9 vuotta vanhaa ketjua. Vaikeat taitaa olla traumat.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      75
      5564
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2486
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1967
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      56
      1704
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1591
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1388
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1307
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      9
      1269
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1239
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1193
    Aihe