Taimikon raivaus - palkkatiedustelua

Metsätyöläinen

Tuttavapiiri tarjosi kesätöiksi 10 hehtaarin raivaussahatöitä. Kyselisin nyt minkälaista palkkausta tuommoisesta työstä voisi lähteä pyytämään, kun otetaan huomioon seuraavat lähtökohdat:

- Kohteen kuvaus: Polven korkuista männyn taimikkoa ja noin miehen mittaista koivikkoa 10 hehtaaria, jotka olisi raivattava pois.
- Aiempaa kokemusta raivaussahatöistä minulla ei ole, joten miten tämä kannattaisi ottaa huomioon palkkauksessa, itse työhöön lähtemisesssä ja ajankäytössä. Kuinka kauan aikaa raivaukseen menee per hehtaari?
- Kannattaako tehdä urakkatyönä vai tuntityönä?
- Mikä on kemera tuki?
- Mitä muuta oleellista tulee ottaa huomioon?

Saha ja bensat tulevat todennäköisesti työnantajalta

Kiitos jo etukäteen avusta ja vastauksista!

39

16233

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ottoerkki

      Tasapuolisin taksa maksajan ja tekijän kannalta €/ha

      Tuossa kohteessa, jos poistettavat alle kaksi metrisiä koivu vatmakoita,
      tuskin se kuitenkaan ihan läpi pääsemätöntä viidakkoa, jos alla männyn taimikko.

      Taksa 250 €/ha miinus sahan kulut 30 %....työn osuus 175,00 € hehtaarilta matkakulut ,jos niitä on

      Jos kemera tukea nykyisin saa ..ne rahat maanomistajalle.

      Tuollanen kohde syytä raivata heinäkuun alussa ,niin ei veso uudestaan ...ja töihin lähdetään aamu varhaisella ,mieluummin auringon nousun aikaan ,et pääsee ajoissa pois.

    • Ihanan kallista

      Alusharvennuksesta 8-10 ha tuli arviolaksu puufirmalta n.3000€ ennen työn alottamista (onneksi tuli).Kiireesti soittamaan,että jos nyt kuiteskin sahailisin ihan itse.

      Melkein 10% sittemmin tulleesta puutiltyksestä. Metsän omistajalla ei ole kuin orjan ja maksajan osa.

      • metsätalousyrittäjä

        voe voe,,siis metsurin pitäisi tehdä ja palvella mo:ta ilmaiseksi!itse metsänomistajana,metsätalousyrittäjänä ja metsätyöläisenä(motok..)pidän hintaa kohtuullisena!mutta toki kun sen itse raivaa on se omaan pussiin ;) ps.kyllä orjan asema on jollain muulla kuin metsänomistajalla!!:p


      • omatoimisuuskunniaan

        Ei ole kallista kun itse tekee työt, se on vähän niinku noissa maa, jametsätaloustöissä aina olut ja tulee olemaankin että tekee itse mikä on alunperin ollut tarkoituskin tai sitten maksaa kun toinen tekee. Eikä tuo valittaminen hinnasta auta yhtään, teethän sinäkin palkkasi eteen töitä etkä halua että palkaasi alennetaan yhtään.
        Jos ei ole valmis tekemän itse tai maksamaan siitä että joku tekee, niin kannattaa myydä sellaiselle jolla on halua hoitaa metsänsä hyvin!.


    • 555fx

      polvenkorkuista nännikköä....unohda kemera ei pituus riitä vaatii 2m metsän jäävä....kysessä ennakkoraivaus meilläpäin 150e miehelle maksettava ha..kun työnantaja maksaa...ja yleensä männikköt raivaat 2-4 metrisenä

      • metsätalousyrittäjä

        juu taimikko raivataan asentoon varttuneempana...siis "metsätyöläinen"kyselee varhaisperkausta!se suoritetaan tarpeen mukaan !!


      • Anonyymi

        Naurettava summa.Kukaan täysijärkinen ei tee mitään noilla liksoilla


    • Sanon minä

      Talkoillahan (eli maksutta) tuollaiset pienet pläntit siistitään.

      • Anonyymi

        Hoida vaan itse talkoosi


    • näinetenet

      Työhönkoulutus isännältä ensin tai joltakin joka tietää ! Kun olet tutustunut sahaan ja tekniikkaan, niin homma sujuu paremmin ja vältyt vanhingoilta! Turvavarusteet työnteettäjältä, kun ilmeisesti itselläsi ei ole niitä ?!

      Ota tuntihommana ja puhtaana käteen pitäs saada 12-15 euroa

      Ota aluksi tavoitteeksi työskennellä päivässä vain 5-6 tuntia päivässä ja kun alkaa homma sujumaan, niin sitten pitempiä päiviä.

      Muista juoda nestettä riittävästi ja pitää ns. perstupakki tauko tankillisen/tunnin jokaisen työtunnin jälkeen

      • Anonyymi

        Eiköhän joka alalla siirrytä sitten suoraan käteen maksu systeemiin. Talon maalausta olis tarjolla. Ei niin fyysistä kun metsätyö ja yksinkertaisempaa niin 7-10€ tunti käteen tai periaatteella isäntälinjan ha hinnat. Nmh 3 päivän työt ni eikös se parrisatkuu riitä


    • Järri

      Pyydä kymppitonni kymmeneltä hehtaarilta, eiköhän se MO tingi jos liialta tuntuu. Homma ei nimittäin ole helppo osaamattomalle, joudut sen kuitenkin tekemään kahteen kertaan

    • Raivaaja Rane

      Ei millään pahalla mutta en "harrastelisi" metsänhoitoa vaan leppoisana ja lupsakkana ulkoilu romantiikkana.
      Ensinnäkään et tiedä yhtään kuinka kauan edes ammattilaiselta menee 10ha taimikon perkaukseen 8h työpäivät laskien.
      Toisekseen 10ha tuskin on samaa "koivut pois männyn päältä" raivuuta vaan väliin mahtuu muutakin taimikonhoitoa sata varmasti joihin sovelletaan kemera laskelmia. Kpl/ha systeemillä.
      Jos sanon että jätä 2000 tai 1800 tai 1600kpl hehtaarille kun jäävä puusto ylittää kaksi metriä mitä teet tai miten yleensä lasket sen että noin tulokseen pääsisit?
      Kolmanneksi tottumaton jättää taimikonhoidon lähes poikkeuksetta aina liian tiheäksi eli ei raaskita kaataa vaikkapa sitä pitkää ja vahvaa komeaa rauduskoivua jonka latva piiskaa viiden ympärillä olevan kuusen latvat.
      Lisäksi kaadot olisi osattava edes osapuilleen suorittaa niin että jäävä puusto ei kärsi kaadettavista ja jää tähteiden alle vinoon tai kasvuaikaan varsinkaan jolloin huonoista kaadoista jääväpuuston vuosikasvannaiset karsiutuu todella helposti alas.
      Vaikka tuota metsänhoitoa aliarvostetaan ei se silti tarkoita että kuka vaan sitä voi tehdä vaan harrastuksenaan. Kyllä siitäkin jotain pitää tietää.
      Jos et muualla ole töissä kun aikaa olisi 10ha raivaamiseenkin niin kouluttaudu ammattiin. Aiheutat näin vähemmän vahinkoa sahoinesi.

    • pekonitintti

      Kun aiempaa kokemusta raivaussahatöistä ei kerran ole, niin en ihan 10 hehtaarin urakasta alkaisi hommaa opettelemaan muuten, kun omassa metässä hissuksiin. Todennnäkösesti kesä ja raivaussaha loppuu ennen urakkaa. Raivaussahankäyttö on sen verran vaativa tekniikkalaji, että opetteluun olis syytä paneutua huolella ja rauhallisesti.

    • Järri

      Tuo liian tiuhaan jättö on väsyttävän vanha myytti, jolla ei ole mitään metsänhoidollista perustetta. Tiuhassa taimikossa taimet joutuvat kilvoittelemaan valosta ja pituuskasvu kiihtyy. Sitten taimikko ikäänkuin itse harventaa alle jäävät heikommat taimet pois.

      Hätähousut vaan haluaa polttaa valtion varoja turhanpäiväiseen puuhailuun, avustettuun touhuiluun tiuhassa taimistossa.

      Tueton taimikonhoitaja ei varmasti astele taimistoon sahailemaan olemattomia riukuloita

      • Anonyymi

        Osin totta, mutta olen yrittänyt pelastaa näitä "liian tiuhassa" kasvatettuja joitain kertoja mitä tykkylumi on sitten laottanut aaritolkulla alueelta puoliksi katkenneiksi ja kaarikoiksi.
        Joten, vaikka se ei omaan pirtaan soveltuisikaan, niin ei näitä metsän kasvatus ohjeita kiusaksi ole tehty. Oikea aikainen raivaus, vaan pitää sen taimikonkin muunmuassa lumituho riskistä kunnossa.


      • Anonyymi

        Ei taida tämä pelle tietää hevonvittuakaan metsänhoidosta pysy sinä ainakin pois metsistä


      • Anonyymi

        Kasvattele sinä vaan omissa metsissäs niitä ongenvapoja, näitä virheitä juuri korjaillaan paljon kun tiukkaan jätetään riukuntumaan kun ei tämäkään huuhaa ukko tajua että niillä tiukkaan käytetyillä riukukepeillä ei metsiä kannata kasvattaa eise puunpituus ja ne sun riukukeppis paljon puulle arvoa jätä


    • kpg1

      Itse raivasin 10 Ha taimikon 4m koivikkoa, aikaa meni n 90 tankillista eli kakden kesän vapaapäivät sekä osat lomistakin...

      Aikaa kuluu siirtymisiin ja helteillä ei sitä montaa tankkia jaksa tottumaton.

      • jha2

        Huonosti säädetty kaasari tai paljon vapaapäiviä, jos 90 tankillista sahasit. Mutta aikaa menee tottumattomalla paljon, se on totta.


      • dfsdfsfgddfghfghjghj
        jha2 kirjoitti:

        Huonosti säädetty kaasari tai paljon vapaapäiviä, jos 90 tankillista sahasit. Mutta aikaa menee tottumattomalla paljon, se on totta.

        tylsä kiveen sahattu terä


      • Anonyymi
        jha2 kirjoitti:

        Huonosti säädetty kaasari tai paljon vapaapäiviä, jos 90 tankillista sahasit. Mutta aikaa menee tottumattomalla paljon, se on totta.

        Ollut poistumaa reilummin, kuten tuppaa näillä seuduilla olemaan ei oo raivuut mitään pikku risujen juosten sahailua. Myös saha vaikuttaa millä tekee ja sahuri. Joissaki 45 min kestää ja toisilla pari tuntii mallista jne riippuen 555 huskissa 1.1 litraa ja 545 0.9l 40 tuhannen poistuma vie noin 10-11 litraaa keittoa 2cm keskiarvo vahvuutena ollessa


      • Anonyymi
        jha2 kirjoitti:

        Huonosti säädetty kaasari tai paljon vapaapäiviä, jos 90 tankillista sahasit. Mutta aikaa menee tottumattomalla paljon, se on totta.

        Tarttee olla kun poistuma 40 tuhatta /2cm niin menee se 8 litraa hehtaarille.


    • raivauspäällikkö

      Ei vielä mikään vaikea taimikonhoito jos 9 tankillista menee hehtaarille. Ammattimiehilläkin menee kunnossa olevalla sahalla joskus yli 10 tankillista hehtaarille jos oikein tiukkaa viidakkoa sahataan. Helppoa voi kyllä sahata hehtaarin tankillisella ihan samalla sahalla.

      • Anonyymi

        Tankki ei oikein ole mikään mittari sahaukseen ja tehtyihin pinta-aloihin. Sahamerkkejä on useita ja tankkien kokoja toinen mokoma.
        Itselläni oli aikoinaan ja on edelleenkin varalla kaksi 252 huskua. Toisella sahasi tankillisella noin 1.5h ja toinen jostain ihmeen syystä veti sen tankin 45 minuutissa, vaikka säätöjä kuinka yritti viritellä. Käytännössä ihan samoilla säädöillä, mutta toinen oli kuin jenkkiauto kulutukseltaan. No varasahaksi saikin jäädä.
        Nyt mulla on 490 stihlejä. Tankki kestää tunti ja kolme varttia aika tarkkaan. Ehkä kymmenen minuutin vaihtelua suuntaan tai toiseen riippuen sahattavasta metsästä.


    • antaa sahan laulaa!

      Ja joskus sitä hehtaaria sahailee ammatikseenkin kolmekin päivää, kokemusta on ja bensaa palaa!

      Ja muuan mies joutui hakeman vielä moottorisahankin taimikonharvennukselle!

      Oli hieman huonolla hoidolla ollut siihen asti...

    • raivuumies.

      Täällä puhuu osa porukasta ihan asiaa. ja pienenä vinkkinä että kun raivaat niin katsele niitä puiden latvuksien kuntoa ja tee jäävän puuston valinta aina latvuksien kunnon mukaan.

      Mänty on arka jos on koivut päässet piiskaamaan, kuusi tekee pääsääntöisesti kyllä uuden hyvän latvakasvun vaikka olisi jäänyt alle pahemminkin.

    • metsäpalveluyrittäjä

      Kyseesä ns. varhaisperkaus. Kaikki koivu pois ja männyntaimien jäävä tiheys n. 3500- 4000 kpl hehtaarille. Kemeraa eli tukea ei hoitooon saa, kun jäävä puusto on liian pientä. Hehtaarihinta riippuu poistettavasta puuston määrästä, järeydestä ja pituudesta eli hintahaitari vaihtelee..sen mukaan. Kokemattomalle 10 ha raivuutyö aikamoinen ponnistus ja osatakin pitäis, että kantsii vähän tuumailla, ennenkuin hommiin lähtee, ettei tulis väsy liiankin nopeasti, mutta tekemällä oppii.

    • unsski

      jos menee 20 litraa hehtaarlle bensaa, pitäs saada myös rahaa...

    • teuvorakkausjametsärahat

      Jos ei maksa sitä mitä pyydetään niin jääköön siltään naapurin ryteikkö.
      Kyllä pimeenä voi tehdä, kokemusta on että 390€ hehtaari, eli 15 tankillista ha ja tankillinen 2tuntia, tekeee noin 30 tuntia ha, 13€ tunti, hehtaari tekee matkoineen ja pensoineen pimeenä 400 euroa.
      Jos ei käy niin olkaan ryteiköt siltään.
      Kokeilkoon itse tehdä hehtaarin kolmessa päivässä niin kuin jotkut kehuvat.
      Mutta ei se ole pitemmän päälle mahdollista tehdä 10 tuntisia päiviä!!!!!

      • Anonyymi

        Ei noilla tietopohjilla hirveeesti kannata muita neuvoa,ja hehtaarin tekee 0,5-4 päivässä tiheydestä riippuen,siis työpaivässä riippuen maasto/tiheys ,kuinka lähellä tietä palsta, keli yms.


    • e.lamaa

      Muutaman kohteen kun tekee läpihintaan 350€/ha 0 % hintaan. Ja kantaa 25 litraa bensaa hehtaarille. Sitä joko huomaa, että homma ei kannata tai oppii hinnotteleen. Siellä voi hyvinkin olla 20.000 - 30.000 r/ha sahattavaa mittaustuloksissa. Mittausympyröjäki, kannattaa ottaa useita tehtävästä kohteesta. Sitä oppii sitten silmällä katteleen loput. Taimikonhoito voi maksaa 300 - 1.000 €/ha 0 %. Kaikki riippuu niin kohteen tilanteesta ja sahattavasta määrästä. Hyvä mittari oo se, kun maanomistaja tuumii, kohdetta helpoksi ja päivässähän sitä hehtaarin tekee. Ja tinkii halapaan hintaan. On ehdottomasti, itse käytävä kattoon kohdetta ja kateltava, kokemukseen pohjautuen, millainen työmäärä kohteeseen liittyy. Raivaamisessa on kiintiö, 4-6 tankkia päivään ja 5 päivänä viikossa. Kannattaa pyrkiä tekemään ensinnä tasasta 3 tankkia päivään, eli 15 tankkia viikkoon. Sitte nostaa 20 tankkiin ja sitte 25 ja sitte 30 tankkiin per viikko. Jos ei saa sahattua kuin 12 tankkia/viikko. Kannattaa lopettaa ja soittaa jollekin joka sahailee. Tili mettästä tulee vain siitä, että sahaa riittävästi ja tasaseen tahtiin päivittäin.

      • Anonyymi

        Tuollaista sahaa tankilla,sen 0,15-0,18ha,eli 4,5 tankilla,minkä ehtii työajan puitteissa 555 huskilla,niin tulee 0,7- 0,9ha/työpäivä,pääsääntöisesti lähden itse siitä,että kaikki yli 0,55 ha on kotiinpäin tuolla tiheydellä ja pakko on vähintään 0,6ha /päivä saada aikaiseksi,jos 350e/ha on hintana,että kannattavuus työssä säilyy,kun metsurintyöpäivä maksaa siinä 190-230e/ päivä kustannuksiltaan.


    • zzzzzzz

      veäppä e.lamaa käteen

    • Anonyymi

      Iän vanha keskustelu, mutta kerran on nostettu esille niin vastataan.
      Ensinnäkin näin ammattilaisena sanon ja kolmekymmentävuotta raivuita tehneenä urakkapalkka on jäänne menneiltä vuosilta. Eli ei missäännimessä urakkana, vaan tuntitaksalla.
      Tämä siksi, koska metsä ei ole samaa kuin teoriassa ruutupaperille piiretty kaavio.
      Tuonkin kokoisessa läänissä alueeseen mahtuu kaikkea. Se ei ole pelkästään sitä kuivan kankaan tasaista mäntykoivikkoa, vaan sitten kun tullaan notkopaikkaan tavaraa alkaakin olemaan jo ihan toisella tavalla. Hieskoivua, niin ettei läpi pääse ja siihen tyssää sinun urakkasi.
      Viime kesänä tein lähes mainitsemasi alueen jolle tietenkin teoriassa annettiin "se on äkkiä läpi juostu alue"
      Koko työmaa oli täysin läpipääsemätön ja yhtään alle 60 000 poistumaa en saanut laskettua. 8h työpäivässä sai tehtyä 0.38 ha. Alue oli kuuselle istutettu, mutta noin puolesta aluetta hieskoivu oli tukahduttanut kuusen ja se oli osaksi raivattava arvottomammalle hieskoivulle.

      Tuollaiselle kohteelle kun lupaat vain kuulemasi perusteella "teen hehtaarin päivässä", niin takkiin tulee ja kovaa.
      On sitten toisaalla vastaavia alueita karummalla kohteella joita sitten perkaakin sen 1.5ha/pv.
      Näinollen kaikille osapuolille on tasapuolisempaa kiinteä tuntipalkka.
      Jokainen sitten sen sopii erikseen. Itselläni se on kehittynyt tässä vuosikymmenien aikana ja olen tyytyväinen saamaani korvaukseen eikä siitä työnantajakaan ole kiukutellut.
      Jos urakkaa tarjotaan olen mielummin sitten vaikka työttömänä. Onneksi työpanokseni silti aina on kelvannut tuntityönä.
      En mene työmaalle muutenkaan laiskottelemaan tai istumaan kannon nokkaan, vaan tekemään työtä.

      • Anonyymi

        Kiitokset hyvästä kirjoituksesta,mikä olisi hyvä tuntipalkka?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kiitokset hyvästä kirjoituksesta,mikä olisi hyvä tuntipalkka?

        työtätekevälle reippaasti kävelevälle saha kokoajan täysillä risuja kohdatessa 15€ saha
        on minimi


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        työtätekevälle reippaasti kävelevälle saha kokoajan täysillä risuja kohdatessa 15€ saha
        on minimi

        Juu niin on aivan ehdoton minimi se 15e saha/ sotut jne =30€ alv. Kovemmalla sahurilla sekin jo roima alipalkkaus tuotokseen nähden.


    • Anonyymi

      Olen eläkeläinen ja teen pimeästi näitä raivauksia. Keskiverto veloitus hehtaarilta on ollut noin 190 euroa/ ha.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      14826
    2. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      184
      1784
    3. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      77
      1124
    4. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1123
    5. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      64
      1046
    6. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      981
    7. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      980
    8. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      976
    9. Jennifer Mitchell

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 🔞 ­­N­y­­m­­­f­o­­m­­­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl08490246#JenniferMitchell 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Joensuu
      0
      974
    10. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      973
    Aihe